Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / příbuzenská plemenitba
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
Jimmi
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:37
- Nahlásit

wami
určitě máš svojí pravdu

gabifi
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:42
- Nahlásit

přiznám se bez mučení, je mi více-méně jedno, jak budou plemena vypadat za sto let (tím vypadat nemyslím jenom exteriér). Se svými psy žiju teď a tolerovat nedostatky, zejména povahové, a utěšovat se myšlenkou, že jsem pomohla rozšířit genofond...nic pro mne. To znamená, že si budu štěňata vždy pořizovat na základě svých požadavků a ne na základě hodně nejistých a vzdálených vizí o "prospěchu" příslušného plemene. Ten prospěch je v uvozovkách proto, že je to velmi relativní pojem.

wami
jezdím autem, bez teplé vody nedokážu přežít víc než 48 hodin a v tomto duchu bych mohla pokračovat dál. Holt já na ten široký pohled moc nejsem, výdobytky civilizace si užívám plnými doušky. Odpad sice třídím a tuňákové konzervy kupuji jenom ty s delfínkem a když budu chvilku přemýšlet, najdu na sobě pár dalších zelených kladů. Ale v mém věku už na široký pohled nevěřím a nevěřím ani na zachraňování planety....a ani na záchranu chovu psů s PP. Hlavně nevěřím na absolutní pravdu.

wami
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:50 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

gabifi, Jimmi
nemam ani absolutni, ani svou pravdu. Ironizovani neni dobrym nametem k diskuzi... Mam tak akorat sve nazory, o nich jsem ochotna diskutovat a pripadne je i zmenit, najdou-li se logicke protiargumenty...

gabifi
Jo, ja taky jezdim autem, mam teplou vodu a dokonce je u nas na vesnici zavedeny telefon...

Ale o to nejde. Ja uz jsem to tu taky jednou psala - prave proto nejsem chovatel, ze v konecnem dusledku u me stejne prevazi blaho jednotlivce (meho konkretniho psa) nad blahem populace. Ja se proste chci venovat svym psum, proto nemuzu mit doma "chovny material".
Beru to proste jinak - jestlize mam na vyber, vyberu si kosmetiku netestovanou na zviratech, kolo misto auta a dokonce zaviram vodu, kdyz si cistim zuby. Nevim, jestli ja sama muzu spasit svet, ale vim, ze cim vic lidi se nehodla vyflaknout na tuhle planetu, tim lip. O lidi mi nejde, ty klidne at chcipnou. Ale stve me, ze diky cloveco cinnosti tu hyne mnoho jinych druhu...

No a v chovu psu dam prednost tomu, rozsirit genofond, pokud muzu prispet zdravim a povahou, i za cenu horsiho exterieru...

Smečka
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 13:03
- Nahlásit

Zet
U málopočetných plemen se dá také jako nouzové,dočasné řešení využít rotačního křížení.Zpomalí se nárůst příbuzenské plemenitby na generaci.Je to ale dost náročné na disciplínu chovatelů.
Spíš bych tomu říkala rotační připařování

Už blbnu,jasně že rotační připařování ,

gabifi
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 13:10 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit

wami
problém je v tom, že rozšiřováním genofondu se zdraví asi zlepší (velmi velmi pozvolna a málo, ona příroda tak jednoduchá není) a jestli se změní i povaha, je otázka, jestli je to zlepšení nebo zhoršení....to je věc pohledu.

Já taky občas z příspěvků cítím ironii, sarkazmus, ale pokud to není příliš osobní, nereaguji....Pod slovem argument si představuji něco podložené fakty. Pokud fakta chybí, je to teorie nebo osobní názor; fakta jsem nedodala, ber mé příspěvky jako osobní názor

wami
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 13:14 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

gabifi
a jestli se změní i povaha
povaha se zmeni stoprocentne, at chces nebo ne, at se ti to libi, nebo ne. Myslim, ze moc plemen nema ani zcela stejny exterier, ani zcela stejnou povahu jako pred treba 100 lety, takze i mlada plemena zcela jiste za 100 let budou vypadat jinak - a budou mit i jine povahy... (Alespon v zapadoevropskem a severoamerickem kontextu. )

ber mé příspěvky jako osobní názor
Beru, a proto taky zatim nevidim nejaky zvlastni duvod sve nazory menit (stejne tak, jako ty ).

gabifi
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 13:36
- Nahlásit

wami
účastníci diskuse přednesli své názory a jako vždy, každý se domů vrátil s tím svým, nezměněným

wami
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 13:42
- Nahlásit

gabifi
vzdy ne. Ja ty svy uz nekolikrat pekne zmenila, kdyz na to prislo (sice ne zrovna v tehle diskuzi, ale v jinych).

gabifi
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 14:06
- Nahlásit

wami
Na změnu mých názorů je diskuse málo, já je měním jak jde život...

Maya
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 14:25
- Nahlásit

brut
Tak to se omlouvám, nějak mi při slově australák naskočil australský ovčák a australský honácký pes mi vypadl z paměti. To je asi tím vedrem.
Nebo taky proto, že mi vždycky připadalo, že ACD je u nás docela dost, protože vidím každou chvíli inzeráty.
A jen tak na okraj, já dávám přednost červeným ACD.
Ale na mě je to moc velký pracant, koně ani krávy nemám...

brut
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 15:48
- Nahlásit

Maya
Neomlouvej se, mně to nevadí, i když některým chovatelům by to asi příjemné nebylo..

Koně ani krávy taky nemám, ale máme v okolí louky a lesy, které průběžně procházíme ( prolítáváme), začali jsme zkoušet agility a taky chceme coursing. Taky jízda na kole a tahání bude pro Bruta to pravé. Jenže mu teprve bude rok a tak mu dopřávám jen přirozený pohyb bez nárazů....kvůli kloubům.

Jen tak na okraj....já zase dávám přednost modré variantě....těch je míň

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2006 16:17
- Nahlásit

Smečka a čtrnáctka Zet

Já teda nevím, ale bavíte se tady o věcech jako to rotační připařování apod...nezlobte se na mne, ale mi se zdá, že to jsou věci, které mohou být účinné např. v chovech hospodářských zvířat, kde se produkuje značná kvantita jedinců.....pokud však psy chovám víceméně po kusech, pravděpodobnost, že něco takového či obdobného zabere je dosti malá a proto bude vždycky preferován Inbreeding....nebo se pletu???

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 08:56
- Nahlásit

Trotelchen
pravděpodobnost, že něco takového či obdobného zabere je dosti malá
Zabere na co? Vždyť o tom je celá tahle debata. Jestli jde o rozšíření genofondu, tak na to zabere, jestli o to vyhovět vkusu rozhodčích, tak na to je fakt lepší inbreeding.

Zet
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 09:32
- Nahlásit

Trotelchen
Mno, ono právě zmíněné rotační připařování je určeno pro populace kde ta "kvantita jedinců" je omezená ... prostě pro malé populace ... viz zmínění starokladrubáci. U hospodářský zvířat se používají pro změnu jiné postupy. U prasat a drůbeže to jsou například systémy křížení plemen a linií. U dojného a masného skotu je víceméně systém podobný chovu psů ... nejvíc připouštění mají ti nejlepší plemeníci (podle plemenných hodnot a selekčních indexů). Však také u čenostrakatého skotu mají problémy se stále ze zvyšujícím inbreedingem.

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 10:26
- Nahlásit

Zet
dík za info...to jsem nevěděl .. a tak tedy....
.....tak se zeptám ještě jinak:
použiji li například na nějaké málopočetné plemeno postižení in.depresí

za prvé
ten rotační připruzovač)

za druhé
inbreeding

Kde dosáhnu jako "chovatel" lepších výsledků vzhledem k hodnotám obecně uznávaným touto společností?

Dík za odpověď.

Terri
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 10:33
- Nahlásit

jak to tak čtu, jsem docela ráda, že tomu nerozumím a musí to řešit jiní. O krátkosrstkách jsem to ani nevěděla.
My máme v rodině taky málopočetňáka a chovatel jel pro novou krev do zahraničí, protože v rodokmenech je to zoufalé...

Čemu ale rozumím a co vadí mi, je nakrytí všech fen jedním úžasným exteriérovým plemeníkem...

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 10:43
- Nahlásit

Terri
budu drzý...a poupravím

co vadí mi, je nakrytí všech fen jedním úžasným exteriérovým plemeníkem...

jakýmkoliv jedním je to špatný....

Jimmi
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 10:44
- Nahlásit

Terri
u KK je to v pohodě, jsou jenom jako příklad.
V cizině to málopočetné plemeno není. Ve Švédsku, Finsku se chovají asi jako NO u nás. V anglii, kde mají základnu jich je taky dost. a V Rusku jich taky maj hodně.
Jenom je problém finančně pro nás čechy sem něco dovést.
Jinak co vím, žádný chovný pes tu nemá víc jak dva vrhy. A možná ani to ne.
Gafibi to má zmáknutý víc.

Terri
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 10:51
- Nahlásit

Jimmi
tak to je teda ještě dobré. KK jsou krasavci, doufám, že budem teda ty státy aspoň trochu následovat. I když bych si přála aby byly zachovány spíš ty pracovní vlastnosti, ne jen "rodinné"...
U nás (plemeno) je to spíš možná jak jsem psala..
Trotelchen
to souhlasím, akorát že ten "jeden" obvykle bývá právě ten úžasný exteriérový (pracáků tolik není).

daliva
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:00
- Nahlásit

Trotelchen
Kde dosáhnu jako "chovatel" lepších výsledků vzhledem k hodnotám obecně uznávaným touto společností?

Jestli se tedy mohu vložit do debaty - definuj "hodnoty obecně uznávané touto společností" a "chovatel" ve svém dotazu. Hlavní rozdíl je v krátkodobé a dlouhodobé perspektivě obou typů chovu..

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:11
- Nahlásit

daliva
Jestli se tedy mohu vložit do debaty - definuj "hodnoty obecně uznávané touto společností" a "chovatel" ve svém dotazu. Hlavní rozdíl je v krátkodobé a dlouhodobé perspektivě obou typů chovu..
v podstatě jsi odpověděla poslední větou, ale definuji Ti to))

"hodnoty obecně uznávané touto společností"=materiální statky,
to nevíš??

"chovatel" = v tom mém kontextu pejorativní označení chovatele, který vzhledem k tomu, že uznává ty hodnoty pro naši společnost vlastní, moc opravdovým chovatelem býti nemůže...nechtěl jsm tím říci, že opravdoví chovatelé nejsou...jsou, ale je jich méně než "chovatelů" .-))

gabifi
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:13
- Nahlásit

Terri
neboj, až budeš chtít krátkosrstku, už nás bude určitě hafo a pracáka si taky vybereš

Terri
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:15
- Nahlásit

gabifi
snažte se, ať mám z čeho vybírat
Domácí bobánek to teď slyšel a urazil se...

Jimmi
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:18
- Nahlásit

Terri
co je bobánek zač? omlouvám se ,ale nevím co máš za pejska

Zet
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:28
- Nahlásit

Trotelchen
Jak už tady zmínila daliva, ani já příliš nerozumím tomu, co míníš "hodnotami obecně uzávanými touto společností". Pokud použiješ inbreeding (dobře promyšlený) dosáhneš jakéhosi krátkodobého úspěchu svého chovu. Máš šanci odchovávat exteriérově vyrovnané jedince, kteří se budou dobře prezentovat na výstavách. Vystavuješ se nebezpečí, že tito jedinci budou méně vitální. Pro chov jakožto celek (celou populaci) jsi ovšem neudělal nic přínosného ... dokonce ho do jisté míry postihuješ.
Pokud využiješ nepříbuzné spojení, odchováš jedince exteriérově méně vyrovnané. Můžeš v tomtéž vrhu odchovat védéčkové psy, ale zároveň se tam mohou vyskytnout i exteriérově velmi pěkní zástupci. Díky vyšší heterozygotnosti budou vitálnější. Co se týče současného chovatelského přístupu, dozvíš se o sobě, že "tvůj chov není nic moc, protože máš navyrovnané odchovy."

brut
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:40
- Nahlásit

Zet
Co se týče současného chovatelského přístupu, dozvíš se o sobě, že "tvůj chov není nic moc, protože máš navyrovnané odchovy."

To je mi nějaké povědomé. Přesně takhle ohodnotili kamarádky vrhy....pejska si přivezla ze zahraničí a fenku má z naší chov.st.

Terri
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:40
- Nahlásit

Jimmi
velký černý kníkač A jak jsme mluvila o málopočetňákovi v rodině, tak to je irský teriér.

gabifi
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:45
- Nahlásit

Terri
irského teriéra si asi budou kupovat sousedi...jsem na něj zvědavá

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:49
- Nahlásit

Zet
ty pojmy jsem vysvětlil o pár příspěvků před Tebou.....jinak souhlasím přesně s tím, co jsi napsala...avšk mi z toho vyplývá, že tedy většina "chovatelů" dnešní doby šáhne k inbreedingu a to i u málopočetných plemen a proto by bylo rozumnější tato plemena dejme tomu....neudržovat uměle...

daliva
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 11:49
- Nahlásit

Trotelchen
Díky za definice) Nebylo mi úplně jasné, zda je dotaz myšlen vážně či pejorativně.
V podstatě je to tak, jak píše Zet, jen bych doplnila, že chov není záležitostí "tady a teď" a ani použití inbreedingu neznalému "chovateli" nezajistí nutně vyrovnanost a byť krátkodobý úspěch..
Jinak nejsou pouze možnosti buď a nebo - i nepříbuzenská má své varianty. Např. tzv. linecrossing - kdy použiješ dva vzájemně nepříbuzné jedince ze dvou linií (tj. víš, co která linie fixuje) a můžeš předpokládat vysokou pravděpodobnost vyrovnaného vrhu vč. rozšíření genofondu...

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání