| Autor |
Zpráva |
gabifi
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 19:03
- Nahlásit
Trotelchen
prakticky vzato, já spíš taky věřím na výkon malina polobratr x malina polosestra než na výkon mops x boxer.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 19:07 - Změnil/a: Trotelchen
- Nahlásit
gabifi
výkon malina polobratr x malina polosestra než na výkon mops x boxer.
No já bych nezevšeobecňoval, třeba v chrochtání můžebýt lepší ten boxer x mops popřípadě i v prdění
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 19:28
- Nahlásit
Trotelchen
no jo, jenomže z chrochtání a prdění se zatím žádná zkouška neskládá a tak tyto skvělé výkony nemohou být oceněny zápisem do rodokmenu...a o to v chovu jde
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 10:01
- Nahlásit
Smečka
jojo,jsem zootechnik
Živočichář Tak to jsme dvě
U málopočetných plemen se dá také jako nouzové,dočasné řešení využít rotačního křížení.Zpomalí se nárůst příbuzenské plemenitby na generaci.Je to ale dost náročné na disciplínu chovatelů.
Spíš bych tomu říkala rotační připařování, jelikož jde o páření jedinců uvnitř plemene a ne mezi plemeny. Je to vynikající postup, jak udržet a rozšířit populaci málopočetných a vznikajících plemen, ale vyžaduje řízený chov. Například pro české strakáče by IMHO bylo ideální ... ale chtěla bych slyšet chovatele, kdyby jim někdo nařídil, že si musí vybrat ze 3 psů a žádným jiným krýt nemůžou V chovu psů si každý totiž hrabe na svém vlastním písečku ... říká se tomu demokracie (Ale musím přiznat, že já osobně jsem taky jeden z takových chovatelů ... plemeno s řízeným chovem bych chovala nerada) Systém rotačního připařování by měl být například do jisté míry využíván u starokladrubáků
Já vím, že ty to nejspíš znáš, ale ostatní si to třeba rádi přečtou
Trotelchen
gabifi
Malinko demagogie neuškodí, že
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 10:12
- Nahlásit
Zet
Díky, hned je člověk vzdělanější...
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 10:26
- Nahlásit
Zet
Malinko demagogie neuškodí, že
já bych to nazval spíše sarkasmem......neboť jako dezinformaci to může vstřebat jen člověk absolutně neznalý věci...ale má to demagogický základ, to jo, ale je to míněno s humorem.....nějak mi přišlo, že by to měl každý pochopit
myslíš teda tou demagogiíí to chrochtání a prdění?? nebo něco jiného??
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 10:27
- Nahlásit
Zet
hele, ty jsi ta Zet na tý fotce v tom kloubočku ?? myslím jinej server...nebo je to shoda nicků?
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 10:59
- Nahlásit
Trotelchen
Myslela jsem tím především toto: Kříženec boxer x mops. Příbuzenská plemenitba to není, genofond to taky určitě obohatí a podle uvedené teorie by měl mít tento jedinec tendenci k zvyšování výkonu. Nechápu. A trochu i následnou diskuzi. Na to se totiž velmi těžko reaguje Kromě toho ten příklad křížení odlišných plemen jsem zvolila jako ukázku fungování heterózního efektu a nikde jsem netvrdila, že by se ho mělo využívat k obohacení genofondu čistokrevných plemen. Byl to příklad ... A ano, kříženec mopse a boxera bude s největší pravděpodobností vitálnější než jeho čistokrevní rodiče, možná bude i plodnější.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:01
- Nahlásit
Trotelchen
Jo, ta čtrnáctka jsem já
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:09
- Nahlásit
Zet
ale na tebe se taky těžko reaguje...operuješ s faktem, že kříženci budou pravděpodobně vitálnější než zvířata s rodokmenem. To nikdo nepopírá. Jde o to, že každý od svého psa nebo dokonce od chovu očekáváme něco jiného. Slovní fotbal na téma chov, liniovka a příbuzenská se dá hrát donekonečna...jenom rozumná fakta budou chybět. Fakty nemyslím teoretická pojednání o genetice.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:21
- Nahlásit
gabifi
Jde o to, že každý od svého psa nebo dokonce od chovu očekáváme něco jiného.
Samozřejmě ... já jsem se ovšem snažila přiblížit chov z pohledu populace. Pouze v několika posledních příspěvcích jsme se dostali k jednomu chovu a otázce prodejnosti štěňat a konkrétnímu odchovu a jeho vitalitě. Já souhlasím se Smečkou, že jedinci s vyšší heterozygotností (z nepříbuzných spojení) jsou zdravější a vitálnější (a od toho se může odvíjet i plodnost a pracovní výkon ... pracovním výkonem rozhodně nemám na mysli poslušnost, nebo to, jak pes kousá do rukávu) než jedinci s nižší heterozygotností z příbuzenské plemenitby. Koneckonců tento fakt byl popsán v mnoha vědeckých pracech
|
wami
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:28
- Nahlásit
gabifi, Zet
Ja bych to rekla jednoduse - zatimco gabifi resi porad jednotlivosti (jeden vrh, jeden chovatel, jeden potomek), Zet resi celkovou populaci (tam se na jedince tak nekouka).
Z hlediska meho postoje k zivotu a prirode vubec, mam-li nejak premyslet, budu se snazit vic koukat na sirsi souvislosti, na veci z hlediska populace, protoze tam ten vyvoj jednotlivosti smeruje. A jestlize je mym prvotnim cilem zdravi (coz by melo byt asi vzdycky prednejsi pred exterierem), tim spise bych mela koukat siroce dopredu.
Temi uzkymi a sirokymi pohledy mi to pripomina ekologii. Nekdo vidi jen ten jednotlivy rybnicek s par chranenyma zabkama, nekdo jiny si domysli, co jeho likvidace provede s nejblizsim celym ekosystemem...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:38
- Nahlásit
Už je to trochu jinde, ale ráda bych se zeptala:
Souhlasím s kritikou adorace šampionů, s kritikou mnohagenerační linovky atd. K těm šampionům ale: ono to ohrnování nosu nad nimi je tak trochu móda. Uvědomují si kritici, že tituly, šampionáty jsou jen lidské výmysly, které nic nemění na genotypu dotyčného jedince? Jednu šampionku doma mám (skoro aby se za to člověk styděl začala vyhrávat až ve 2 letech, kdy se dodělala a začalo ji bavit předvádění. Ale kdybych se na to vykašlala a spokojila se s 2 výstavami do chovu, no tak by měla 1xV3 a 1xV2. A pořád je to ta samá čuba, mimochodem i pracovně řekněme nadprůměrná. Takže mě vždycky trochu točí ty řeči, že šampioni neumějí nic jiného než pěkně stát a běhat v kruhu.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:39
- Nahlásit
Myslela jsem tím především toto: Kříženec boxer x mops. Příbuzenská plemenitba to není, genofond to taky určitě obohatí a podle uvedené teorie by měl mít tento jedinec tendenci k zvyšování výkonu. ...........bude s největší pravděpodobností vitálnější než jeho čistokrevní rodiče, možná bude i plodnější.
Zet
jj tak to si rozumíme...tak to byl ten sarkasticko jízlivý rýpanec, no
Jo, ta čtrnáctka jsem já
jj jsem to šel okouknout a už chápu tu 14 )))
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:41
- Nahlásit
Nekdo vidi jen ten jednotlivy rybnicek s par chranenyma zabkama, nekdo jiny si domysli, co jeho likvidace provede s nejblizsim celym ekosystemem...
Možná je dobrý nejdřív zachránit místní žábu v místním rybníku, tak jako je dobré vidět problémy chovu jednoho plemene.
"Úzký pohled" je přeci určitý druh specializace.
Každý doktor taky nedělá všechno a bez znalostí jednotlivých oborů je "široký pohled na věc" jenom teorie, která v praxi může udělat cokoli
|
wami
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:42
- Nahlásit
Ketrin
šampioni neumějí nic jiného než pěkně stát a běhat v kruhu
myslim ale, ze tohle tu nikdo nerikal...
Jestli na to ten konkretni jedinec ma, a idealu se blizi, pak proc by nevyhraval a ja mu to preju...
Jen by pak nemel mit stovku potomku, zatimco jini jedinci (kteri treba i maji ty kvality, ale vystavovani je nebavi) nemaji ani jednoho... (Coz je stejne pripominka hlavne k samcum, jednotlive feny podle meho populaci neovlivni tolik...)
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:42
- Nahlásit
Ketrin
na druhou stranu ono šampion ještě vůbec nemusí dávat šampiony a naopak..... )
|
wami
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:45
- Nahlásit
Jimmi
Jasne, netvrdim, ze jen jeden přístup ze vsech je jediny spravny, jen se (zcela osobne!) priklanim k tomu sirokemu pohledu.
Ono zas by ti bylo nahouby zachranit jednu zabku, kdyz ti misto rybnicku postavi panelak...
Oboji je treba - v tehle diskuzi slo ale o to, ze je pak nevyhodne, kdyz z hlediska chovu konkretniho plemene je jen velmi malo "vizionaru", kteri dovedou posoudit celou populaci. Kdyz pak v chovu zavladnou jen pozadavky jednotlivcu, muze to plemeno zacit smerovat do kytek...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:56
- Nahlásit
šampion ještě vůbec nemusí dávat šampiony a naopak
Přesně tak
šampioni neumějí nic jiného než pěkně stát a běhat v kruhu
myslim ale, ze tohle tu nikdo nerikal
vím, ale vyznívá to tak
ono i to předvádění na zkouškách svědčí o určité fyzické a psychické odolnosti, ne jen o cvičitelském (ne)umu majitele
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 11:58
- Nahlásit
Ketrin
Přesně, jak píše Wani ... to tu nikdo neřekl Pouze někteří z nás poukázali na to, že šampionáty nejsou priorita, podle které by si měl chovatel vybírat krycího psa.
wami
Jen by pak nemel mit stovku potomku, zatimco jini jedinci (kteri treba i maji ty kvality, ale vystavovani je nebavi) nemaji ani jednoho...
Přesně
Mně osobně naprosto fascinuje takový ten přístup, kdy všichni chovatelé v určitém období vyrazí na jednoho naprosto špičkového psa. Nechají si odchov a v další generaci opět všichni vyrazí na jiného špičkového psa. Naštěstí, dnes už je doba, kdy v našem plemeni je víc zajímavých psů, takže se tyto "nájezdy" chovatelů trošku rozptylují, ale před několika lety to vypadalo tak, že když někdo importoval psa ze zahraničí, který byl na populaci nepříbuzný, a který získal nějaké ty tituly, všichni na něj vyrazili. V důsledku to dopadlo tak, že v téměř všech rodokmenech chovných jedinců v ČR onen pes je ... a chovatelé jsou ve slepé uličce.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:00
- Nahlásit
Zet
Přesně, jak píše Wani
Proč já ti vždycky napíšu Wani, když vím, že jsi Wami, a že si na to musím dávat bacha?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:04
- Nahlásit
Mně osobně naprosto fascinuje takový ten přístup, kdy všichni chovatelé v určitém období vyrazí na jednoho naprosto špičkového psa. Nechají si odchov a v další generaci opět všichni vyrazí na jiného špičkového psa
Jo, to je šílený.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:06
- Nahlásit
Zet
Proč já ti vždycky napíšu Wani, když vím, že jsi Wami, a že si na to musím dávat bacha?
Asi ti pripominam (nevim proc? ) vanicku...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:14
- Nahlásit
Vzhledem k tomu, že patříme do klubu málopočetných plemen, tak musím říct, že časem se asi dopracujeme k příbuzenské plemenitbě. Už teď se většinou nakrývají fenky jen některými psy ( šampiony nebo čerstvě importovanými psy ) a ti ostatní mají smůlu......pevně doufám, že dojde k osvícení a nebude to u nás fungovat stejně jako v mnohých jiných klubech
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:20
- Nahlásit
brut
Také jsem v KCHMPP ... tedy teprve asi 2 měsíce Co chováš za plemeno?
Mimochodem, nevíš kdy vychází Zpravodaj? Vzhledem k tomu, jaké mám zkušenosti v komunikaci mezi tiskovým referentem a matrikářem v "našem" klubu, se obávám, že v KCHMPP to nebude o moc lepší, tak si chci pohlídat, aby mi zpravodaje chodily.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:24
- Nahlásit
Zet
mám australáka ......o zpravodaji vím, jen to, že vychází, ale já ho nedostala
U nás to zřejmě bude stejný jak u tebe v klubu
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:26
- Nahlásit
brut
......o zpravodaji vím, jen to, že vychází, ale já ho nedostala
U nás to zřejmě bude stejný jak u tebe v klubu
Já to tušila
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:28
- Nahlásit
brut
Myslím, že k osvícení nedojde. Pořád těch osvícených chovatelů je velice velice málo.
Taky dobrá strategie je zapůjčit si v cizině psa, na rok na dva, a za tu dobu tady nakrýt všechno co se dá.
Teď jsem zrovna koukala na nějaké stránky AO a štěník All I want je super. A to jméno....
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:30
- Nahlásit
Maya
Taky dobrá strategie je zapůjčit si v cizině psa, na rok na dva, a za tu dobu tady nakrýt všechno co se dá.
Jj, to u nás taky začíná být velmi populární
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2006 12:33
- Nahlásit
Maya
Já mám ale ACD a ne AO
ACD australský honácký pes
AO australský ovčák
Hodně si je lidi pletou
Maya
Zet
Ajaj, tak to se brzo začne praktikovat i u nás...
|