| Autor |
Zpráva |
wami
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 11:34
- Nahlásit
zuzka
jo, to je, ale snad je aspoň "drobným důkazem", že když otec nakryje dceru (a naopak), nenarodí se hned naprosto debilní štěňata, která nebudou pořádně životaschopná, v lepším případě pouze s celoživotními trvalými následky...
Jo, treba se nenarodi "hned", ale az v nekolikate generaci, a nebo se mozna taky narodi hned... Jde o tu pomerne dost vysokou miru pravdepodobnosti.
Jinak - jasne ze mlada a nova plemena vznikaji inbreedingem, stejne jako takhle vznikala plemena starsi. Nicmene dlouhodoba chovatelska prace na vzniku plemene prece nemuze omlouvat nahodne inbreedingove kryti, o ktere tady puvodne slo, ne?
Se zbytkem toho, co tu bylo receno, v podstate souhlasim. Proste - je mnoho povolanych a malo vyvolenych...
Maya
Podle mě by se neměla dělat selekce ani podle vzhledu ani podle práce. PP populace by měla být rozdělena na jedince nestandardní a standardní (vzhled + povaha) s tím, že v chovu by mělo být použito co nejvíc standardních jedinců, nejen těch špičkových, aby se udržela genetická variabilita. Jde hlavně o psy a o to, aby majitelé fen byli donuceni sáhnout i po jiných psech než šampionech, a to lze podle mě jedině omezením počtu fen, které pes může nakrýt. Prý to snad některé kluby mají. Pokud ano, tak jim gratuluju.
Jo, presne tak. Pod tohle se docela podepisuju. Jen skoda, ze plne rizeny chov nekolika malo odborniky ma jen malo plemen. U CsV je o tohle snaha, ale i tam vsichni radeji (pokud jim to projde) pojedou nakryt sampionem, nez psem s peknym bonitacnim kodem a peknym projevem, ktery akorat neobjizdi vystavy - a genofond jde do haje...
Smečka
Kdyz te tu tak ctu - nezname se z vlcich stranek...? Se mnou je to jednoduchy, ja mam nicky vsude stejny, ale u tebe jen odhaduju...
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 11:36
- Nahlásit
wami
Kdyz te tu tak ctu - nezname se z vlcich stranek...?
Myslím, že těžko, vona je totiž přímo vlk, takže jedině z lesa ))))))
|
wami
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 11:39
- Nahlásit
Trotelchen
v tom pripade je nas tu vlku vic...
Ale to neres, fantasy patri nekam trochu jinam...
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 11:44 - Změnil/a: Trotelchen
- Nahlásit
Ale to neres, fantasy patri nekam trochu jinam...
wami
jj vím kam ale tam jsem žádnou wami neviděl ))))))))
hele a proč nejsi raději něco jinýho než vlk? k ženský se víc hodí třeba kočka? ne? v krajním případě teda i Kocour
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 11:49
- Nahlásit
gabifi
krátkosrstá kolie...v ČR cca 20 chovných jedinců, všichni příbuzní, a to několikrát v jednom rodokmenu. V Evropě to není o nic lepší. FCI povoluje jenom tři barvy, které se nemůžou mezi sebou kombinovat bez omezení. Navíc, pokud jede někdo krýt ven, jede za "osvědčeným" krycím psem. Máš-li nějaký návod, jak rozmnožit geny, sem s ním.
A proč je proboha oddělený chov dlouhosrstých a krátkosrstých kolií? Takhle KK brzy půjde do kopru
Smečka
psů v roce 2000,od Wachtlera(Wachlera-nevím přesně)
Wachtela
|
wami
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 11:52
- Nahlásit
Trotelchen
proc jsi me tam nevidel...? Protoze vim, kam se schovat - ale ne, hlavne proto, ze muj svet je preci jen malinko jinej...
A proc jsem Vlcice? Je to prece Gaia - matka zeme, vseho ziveho, zivota i smrti... Je to znak sepeti s rodinou, se zemi, se svymi koreny. Vlcice umi putovat daleko, ale zna cenu dobreho doupete. Je nejsilnejsi casti smecky, Vlcice - podle ni se ridi svet a zna vsechna tajemstvi prirody...
Tak proto jsem Vlcice...
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 12:05 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit
Zet
no, ony se do chovu nějakou dobu dlouhosrsté kolie pouštěly, jinak by KK vymřely...přineslo to klady i zápory. V Americe se chovají dohromady a dělí se na dlouho a krátkosrsté až po narození, podle délky srsti. Jelikož si Američani udělali svůj vlastní standard, včetně jiných povolených barev a kohoutkové výšky vyšší o 5 cm, pouští se americká krev v Evropě do chovu jenom velmi opatrně. Jsme na začátku...ale to snad neznamená, že musím vzít na chov každého psa, hlavně aby byl nepříbuzný. Mezi dlouhosrstou a krátkosrstou kolií je hlavně rozdíl v povaze, a já bych byla nerada, kdyby se ten rozdíl nadměrným mícháním dlouhé a krátké varianty setřel.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 12:17
- Nahlásit
gabifi
Mezi dlouhosrstou a krátkosrstou kolií je hlavně rozdíl v povaze, a já bych byla nerada, kdyby se ten rozdíl nadměrným mícháním dlouhé a krátké varianty setřel.
Standard Kolie krátkosrstá - Veselá a přátelská, nikdy není nervózní ani agresivní.
Standard Kolie dlouhosrstá - Přátelsky založená, bez jakékoliv stopy nervozity nebo agresivity.
Tím rozdílem jako myslíš, že krátkosrstá kolie je veselejší?
Vlastně vůbec nechápu, proč mají tyto dva rázy da standardy a jsou registrovány jako dvě plemena. IMHO je to plemeno jedno s dvěma rázy osrstění. Teď jsem mrkla na oba standardy a jsou téměř shodné. Oddělení chovu dlouho a krátkosrstých je vzhledem k málopočetnosti KK zpátečnické a pro onen ráz bude IMHO znamenat to, že se brzy dostane do slepé uličky a stejně chovatelům nezbyde nic jiného, než k němu dlouhosrsté kolie přikřížit. V té chvíli too ovšem bude hodně co napravovat
A jak to vlastně řešíte s dlouhosrstými štěňaty, která se narodí krátkosrstým koliím. Nebo se ještě (zatím ) takový případ nevyskytl?
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 12:35
- Nahlásit
Zet
krátkosrstá je temperamentnější a ostřejší...neprošla šlechtěním na zjev ani barvičky a zachovala si víc prvků ze své původní povahy ovčáckého psa. V smíchaném chovu vznikají mezitypy, s polodlouhou srstí, které si v dnešním chovu dlouhosrstých neškrtnou. Sice PP dostanou, ale tito jedinci jsou buď automaticky nechovní (to záleží na zemi, kde se chovají), nebo se zařadí mezi dlouhosrsté, ale do chovu moc nezasahují, neb na výstavách nemají šanci.
Když porovnáš tu jednu - dvě věty standardu týkající se povahy, zjistíš, že žádná plemena nepotřebujeme, protože jsou podle standardu skoro stejná. Vlastně jsou to všechno takoví milí, nekonfliktní, přátelští mazlíci - plyšáci.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 12:47
- Nahlásit
wami
Smečka
Kdyz te tu tak ctu - nezname se z vlcich stranek...? Se mnou je to jednoduchy, ja mam nicky vsude stejny, ale u tebe jen odhaduju...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 12:49
- Nahlásit
Zet
Smečka
psů v roce 2000,od Wachtlera(Wachlera-nevím přesně)
Wachtela
Jo to bude von,pamatuju si spíš ksichty,než jména
|
wami
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 12:56
- Nahlásit
Smečka
no tos mi pomohla...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:02
- Nahlásit
wami
Smečka
no tos mi pomohla...
Je to lepší?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:11
- Nahlásit
Smečka
Hadam, ze ze smajlu se asi fakt nezorientuju...
No nic, nechces-li tu odhalovat svou identitu, neodhaluj... Casem se stejne nejak podreknes (vlastne spis "podpises")...
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:15
- Nahlásit
gabifi
Samozřejmě, že ti ze smíšeného chovu budou padat dlouhosrsté kolie s kratší a méně bohatší srstí. To je pochopitelné ... vždyť část jejich genotypu je tvořena alelami od krátkosrstých kolií, tedy jedinců, kteří nebyli selektováni na extrémní délku srsti. Myslím, že jsi uhodila hřebíček na hlavičku. Žádný chovatel něco takového neudělá, protože (při klasickém způsobu uvažování chovatele psů) mu jde jenom o to, odchovávat v každé generaci psy stoprocentně odpovídající standardu ... a nejlépa šampiona za šampionem. Důsledkem toho je ona smutná skutečnost, že jediné, co chovatelé psů chápou a používají ve svém chovu je selekce - selekce - selekce. Problém je v tom, že neustálá selekce (bez využití dalších šlechtitelských postupů) vede ke snižování genetické variability ... jak jednou zajásala vystavovatelka "Ti jsou úžasní, ti jsou jako podle kopíráku." Ano, všichni psi budou jako podle kopíráku, ale na co budeme dále selektovat, když už skoro žádná variabilita není? A jak se zbavit nežádoucí vlastností a znaků, které jsme v průběhu selekce na jiné (žádoucí) vlastnosti a znaky zafixovaly? A co když touto nežádoucí vlastností je nedej ježek špatná plodnost? Pokud se má provádět selekce, musí být kombinována zároveň s vhodným rozšiřováním genetické variability (ať už je to oživením krve z nepříbuzné linie ... například nepříbuzné zahraniční krytí, nebo přikřížení jiného rázu či plemene). Jenže to by se nám v chovu objevili nestandardní jedinci ... ježkovy boty, to si nemůžeme dovolit ... co by tomu řekli ostatní chovatelé. Blbost Šlechtění je běh na dlouhou (mno, vlastně nekonečnou) trať ... osvícenému chovateli by nemělo jít o to, frkat v každé generaci vítěze výstav. Osvícený chovatel by měl přemýšlet takhle: "Tak teď holt na čubinu frknu tohohle více méně védéčkového psa, protože je absolutně nepříbuzný a má výbornou mechaniku pohybu. Sice tam budu mít neosrstěné potomky s neušlechtilou hlavou, ale už vím, jakého psa (rodokmenově) dám na čubinu (více méně védéčkovou), kterou si z toho spojení nechám." A podobně by se dalo napsat: "Tak, teď holt na čubinu frknu dlouhosrstou kolii. Sice budu muset polovinu vrhu prodat na gauč a fenka, kterou si nechám možná nebude mít zcela ideální srst, ale ponese některé opravdu zajímavé alely."
Jejda, to jsem se rozkecala. Už radši mlčím
Když porovnáš tu jednu - dvě věty standardu týkající se povahy, zjistíš, že žádná plemena nepotřebujeme, protože jsou podle standardu skoro stejná. Vlastně jsou to všechno takoví milí, nekonfliktní, přátelští mazlíci - plyšáci.
Porovnávala jsem celé standardy. Jen tak jsem je prohlédla, ale IMHO se kromě některých odlišných formulací (viz povaha) a popisu osrstění vůbec neliší.
Jinak těma dlouhosrstýma koliema z krátkosrstých jsem měla na mysli štěňata, která se narodí v ČR. Ale možná se ještě taková věc neobjevila, protože se u nás KK chovají krátkou dobu.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:29
- Nahlásit
Zet
ještě k těm standardům...ty jsou už několik desetiletí stejné...jenom ti pejsci se nám poněkud změnili. Ano, standardy dlouho a krátkosrsté kolie jsou téměř stejné. Ale kdybych mohla nechat obrůst svého krátkosrstého interšampiona srstí a poslala ho soutěžit mezi dlouhosrsté, dostal by VD. A to samé platí naopak. Ostříhaná dlouhosrstá v krátkosrstém kruhu by odkráčela s VD a na další výstavu by se už nedostavila.
Ten chov jak ho popisuješ...promiň, ale to je něco jako komunizmus, kde si každý bere jenom to, co potřebuje. Psy nechovám, ale jsem realista.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:30
- Nahlásit
wami
Smečka
Hadam, ze ze smajlu se asi fakt nezorientuju...
No nic, nechces-li tu odhalovat svou identitu, neodhaluj... Casem se stejne nejak podreknes (vlastne spis "podpises")...
To víš,že se z vlčích stránek známe,vystupuju tam pod svým vlastním jménem(jako i na jiných diskuzích,tedy kromě smečky)..téda,teď jsem se prokecla
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:33
- Nahlásit
gabifi
Ten chov jak ho popisuješ...promiň, ale to je něco jako komunizmus, kde si každý bere jenom to, co potřebuje.
He? Tak tohle přirovnání jsem nějak nepochopila. Mohla by ses trošku rozepsat? Jak to myslíš?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:33
- Nahlásit
Smečka
to bylo brano s humorem, ja se celou dobu chtela akorat ujistit, ze jde o tutez osobu...
Tudiz ti dekuji za "odhaleni" a jsem rada, ze jsi tu... (Teda to jsem byla rada uz predtim, ale lip se mi to rika nekomu, koho znam... )
|
wami
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:38
- Nahlásit
Zet
to, co tu pises o chovu, je tak nejak i moje predstava, jak by to melo asi vypadat. A covece, tak ti reknu - drtiva vetsina "chovatelu" nebo "takychovatelu" vubec nema tuchy, o cem ze by to melo byt.
Kdyz to trosku zvelicim, v konecnem dusledku uz pak neni skoro zadny rozdil mezi clovickem, co si jen tak udela pro radost vrh papiraku, a clovickem, co si jen tak pro radost udela vrh vorechu a oba se o sva stenatka patricne zodpovedne postaraji. (O bezpapiracich nemluvim, to je preci jen jine v tom, ze u zadneho plemene neni zarazeni do chovu tak tezke, aby ho clovek se psem nezvladl - a jestlize to neudela, o jeho nezodpovednosti vypovida uz to samo o sobe). On totiz stejne jen malokdo je schopny uvazovat z dlouhodobeho chovatelskeho hlediska...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:48
- Nahlásit
wami
Smečka
to bylo brano s humorem, ja se celou dobu chtela akorat ujistit, ze jde o tutez osobu...
Tudiz ti dekuji za "odhaleni" a jsem rada, ze jsi tu... (Teda to jsem byla rada uz predtim, ale lip se mi to rika nekomu, koho znam... )
|
brut
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:50
- Nahlásit
Zet
wami
Souhlasím, taky by se mi to tahle líbilo.
Víte, co je nejhorší? Že i když se najde nějaký chovatel, který bude stejně přemýšlet, tak ho ti interšampioni a superšampioni převálcují....bohužel.
Ale já znám pár chovatelů stejného smýšlení....nemají po většinou úspěchy u nás ( a co si budeme povídat naše výstavy a rozhodčí na nich je kapitola sama pro sebe), ale v zahraničí ano. Jenže stále jich je jako šafránu.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:55
- Nahlásit
Zet,to co popisuješ(ten příspěvek astonomických rozměrů (mě osobně zní logicky,jenže....ono to tak vždy není,a v praxi nefunguje.Chovatel je bohužel nepřímo nucen nakrýt fenu tím vyjímečným psem,který třeba do chovu nepřinese žádné rozšíření genofondu,ale štěňata po něm se dobře prodají,nebo vůbec prodají.Já vím,že je správné a chovatelsky ceněné,když se použije ten vd pes,který zvýší heterozygotnost..no jo ale,co když mi ta heterozygotní štěňata zůstanou doma na dvorku,co pak? Jaký budou mít přínos pro plemeno?.Hm...bohužel i chov psů se řídí hlavně poptávkou.Je to začarovaný kruh a není to jednoduché.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 13:57
- Nahlásit
Trotelchen
hele a proč nejsi raději něco jinýho než vlk? k ženský se víc hodí třeba kočka? ne? v krajním případě teda i Kocour
šišmarjáá, taková genderová nespravedlnost!!!
wami
Je to prece Gaia - matka zeme, vseho ziveho, zivota i smrti
Nečetlas náhodou Prométhea??
|
wami
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:02
- Nahlásit
Terri
Ne, Promethea jsem necetla, ale jestli je to dobry, tak si to pujcim v knihovne...
(Teda puvodni legendu o Prometheovi znam, ale hadam, ze tohle asi nemas na mysli...? )
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:04
- Nahlásit
Terri
šišmarjáá, taková genderová nespravedlnost!!!
mi to přijde spravedlivý
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:18
- Nahlásit
wami
neumím si vzpomenout autora(ku)...ale je to ta původní jak to celé vzniklo, včetně Gaie... Četla jsem ji vícekrát, ale zamlada...
Trotelchen
bo si chlap
|
wami
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:20
- Nahlásit
Terri
No, co ja vim, tak Gaia je snad kdesi od keltu - pak teda nejak pres recko/rim, ale tam se neuchytila...
No, kazdopadne diky za tip, sezenu a prectu si!
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:20
- Nahlásit
Terri
ale zamlada...
ale nestraš!!!!
bo si chlap
poprvý v životě, hurááá
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:22
- Nahlásit
wami
moc hezká kniha, pokud máš ráda antiku atd. ale trochu zironizovanou
Mě to teď nedá spát a budu hledat autora.
Trotelchen
bu bu bu, se musím trochu maskovat
poprvý v životě, hurááá
ale nekecej, ale projevy jsou děsné, co?
|