Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / příbuzenská plemenitba
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
Zet
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:23
- Nahlásit

wami
to, co tu pises o chovu, je tak nejak i moje predstava, jak by to melo asi vypadat.
Vážně? A nechceš začít chovat čistokrevné psy?

brut
Víte, co je nejhorší? Že i když se najde nějaký chovatel, který bude stejně přemýšlet, tak ho ti interšampioni a superšampioni převálcují....bohužel.
No však ... ale pokud některý chovatel tak uvažuje, tak by mu to mělo být celkem fuk, protože má jiný chovatelský cíl
On je problém v tom, že většina chovatelů psů jsou majitelé jedné nebo dvou chovných fen. A ti se pochopitelně snaží dosáhnout úspěchů. A samozřejmě zvolí tu nejkratší cestu. Nechci tady nějak obhajovat velkochovy, ale IMHO u chovatele, který má větší počet fen, je větší pravděpodobnost, že bude o svém chovu uvažovat tak, jak jsem zmínila. Protože díky tomu, že má víc chovných fen, vždy si nějaký ten "reklamní vzorek šampiónů" odchová, ale zároveň si může dovolit odchovávat i jedince výstavně méně zajímavé, kteří ovšem budou přínosní pro jeho chov a chov celého plemene z jiného hlediska.

Smečka
Zet,to co popisuješ(ten příspěvek astonomických rozměrů (mě osobně zní logicky,jenže....ono to tak vždy není,a v praxi nefunguje.Chovatel je bohužel nepřímo nucen nakrýt fenu tím vyjímečným psem,který třeba do chovu nepřinese žádné rozšíření genofondu,ale štěňata po něm se dobře prodají,nebo vůbec prodají.Já vím,že je správné a chovatelsky ceněné,když se použije ten vd pes,který zvýší heterozygotnost..no jo ale,co když mi ta heterozygotní štěňata zůstanou doma na dvorku,co pak? Jaký budou mít přínos pro plemeno?.Hm...bohužel i chov psů se řídí hlavně poptávkou.Je to začarovaný kruh a není to jednoduché.
Nemyslím, že by ti štěňata zůstala na dvorku. Většina zájemců o štěňata (alespoň u našeho plemene) jsou stejnak lidé, kteří chtějí "pejska jenom na mazlení". Chovatel by si takto měl plánovat především svůj chov. Takový vrh si odchová proto, aby si z něho nechat potenciální chovný materiál do další generace. Ten chovatel, o kterém mluvíš ty je onen typický zástupce dnešních chovatelů psů, který uvažuje pouze o tom, aby odchoval potenciální šampiony, které dobře prodá jiným typickým dnešním chovatelům a vystavovatelů. Odchov výstavního šampiona je cílem mého chovu, takový šampión je v podstatě konečný produkt určitého snažení ... aneb ona častokrát opakovaná a stále nepochopená věta: "Pro chov jsou cennější rodiče šampiónů, než šampióni."

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:29
- Nahlásit

wami
hezky jsi to napsala
-----------------------
v tom případě, ale proč je Kocour Kocour..myslím tu toho našeho??

wami
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:30
- Nahlásit

Zet
Vážně? A nechceš začít chovat čistokrevné psy?
Jses uz nekolikaty clovek, co me k tomu lame, vcetne poradkyne chovu...

Uvidime... Treba se jednou pro toho papiraka odhodlam, jenze v konecnem dusledku je pro me jednotlivec stejne dulezitejsi, takze se tezko dostanu k tomu, abych mela doma smecku "chovneho materialu" a mohla neco takoveho budovat... Je fakt, ze kdybych mela chovnou fenku, asi bych ji kryla dle meho nejlepsiho vedomi a svedomi, jenze s jednou fenkou diru do chovu neudelas...

(Nicmene to, ze sama nejsem chovatel v pravem slova smyslu, jeste neznamena, ze nemuzu mit predstavy o tom, jaky by takovy skutecny chovatel mel byt. A kdyz nekdo takovy je, ma mou uctu a obdiv. Je to stejne, jako sama obdivuju osetrovatelky v hospicu pro stare a nemocne lidi - a chapu dulezitost jejich prace, nicmene ja sama bych se na takovou praci necitila... )

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:30
- Nahlásit

Terri
poprvý v životě, hurááá
ale nekecej, ale projevy jsou děsné, co?

Já se radoval, že poprvý v životě mi někdo řekl, že jsem chlap )
Tak jaké projevy máš na mysli? Dyk u mne se to právě nijak neprojevuje

Zet
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:31
- Nahlásit

Terri
neumím si vzpomenout autora(ku)...ale je to ta původní jak to celé vzniklo, včetně Gaie... Četla jsem ji vícekrát, ale zamlada...
Doufám, že nemáš na mysli Staré řecké báje a pověsti
Co tohle?: Franz Fühmann - Prométheus

Smečka
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:33
- Nahlásit

Zet
Chovatel by si takto měl plánovat především svůj chov. Takový vrh si odchová proto, aby si z něho nechat potenciální chovný materiál do další generace. Ten chovatel, o kterém mluvíš ty je onen typický zástupce dnešních chovatelů psů, který uvažuje pouze o tom, aby odchoval potenciální šampiony, které dobře prodá jiným typickým dnešním chovatelům a vystavovatelů. Odchov výstavního šampiona je cílem mého chovu, takový šampión je v podstatě konečný produkt určitého snažení ... aneb ona častokrát opakovaná a stále nepochopená věta: "Pro chov jsou cennější rodiče šampiónů, než šampióni."
Bohužel takových chovatelů,jak popisuju,je valná většina ,aspoň u plemen,ketré mě interesujou.
Jinak k té poslední větě - naprostý souhlas.Šampioni se rodí většinou z průměrných rodičů.

Terri
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:34
- Nahlásit

Trotelchen
no protože je přece Kocour jeho Pes, ne?
se radoval, že poprvý v životě mi někdo ře
však já to dobře pochopila, jen ode mne to není zas až tak pochvala
Zet
No dovol Možná to je on (F.F.) Co je na obale, nevíš?

aren
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:34 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Zet
Co tohle?: Franz Fühmann - Prométheus
Skvělá knížka. I ty pasáže s babičkou Gájou .

Terri
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:36
- Nahlásit

aren
Zet
jo jo, už jsem si to taky našla, tak přesně tohle jsem myslela

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 15:08
- Nahlásit

Terri
no protože je přece Kocour jeho Pes, ne?
Jako Kocúrik Dominik, že je pes? To myslíš nějak přeneseně na našeho Kocoura tady? Já myslel teda jinou knížku, ale koukám, že jsme zaplantaní....

však já to dobře pochopila, jen ode mne to není zas až tak pochvala
ježííííš, ty jsi taky z těch zahořklých? snad ne!!!!!!!!! že ne?? )

gabifi
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 15:52
- Nahlásit

Zet
podle tvého popisu chovu jde do háje ekonomika, tak jsem to myslela. Chovatel dle tvého návodu je finančně v těžkém mínusu, zato na pozemku mu běhá cca 45 kusů mezitypů, nestandardů a dalších vedlejších produktů obohacování genofondu. Kolik lidí si koupí psa s PP po Déčkové feně nakryté VDéčkovým psem...Jo, já mám doma psa po VD feně...ani jsme se ho nepokusili protlačit bonitací. Povahu má pěknou, vitální a zdravý je, ale na lákání nevěst a hlavně jejich páníčků by to nestačilo.

Zet
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 16:07 - Změnil/a: Zet
- Nahlásit

gabifi
Mno já nevím, ale s tou ekonomikou ... Možná, že u těch krátkosrstých kolií to je jinak, ale u našeho plemene se převážná většina štěňat prodává "na gauč" a kupujícím je celkem šumák jestli měla maminka nebo tatínek védéčko. Myslím, že ekonomika tady nehraje žádnou roli.
S tou déčkovou fenou a védéčkovým psem trošku přeháníš ... u většiny plemen by se dobrá fena ani nedostala do chovu.

Mimochodem, jen pro takovou ukázku mého chovatelského šílenství - mám fenu (teď už veteránku), která má ICH., nakryla jsem ji védéčkovým psem a nechala si z vrhu fenu. Fenka nic moc, s odřenýma ušima udělala CH. Slovenska (kterého jsem jí stejnak díky svému lemplovství nevyřídila ) ... kdybych jí měla posuzovat já, dala bych jí védé ... jednou dokonce od rozhodčího dostala D. Tuto védéčkovou fenu jsem nakryla psem v zahraničí (tentokrát opět ICH.) Fena sice je spíš nic, než moc, ale z vrhu pěti štěňat šla jenom jedna čubina na gauč, ostatní si rozebrali zájemci o chov. Přitom se jednalo o vrh po védéčkové feně, který by měl být neprodejný.

gabifi
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 16:25
- Nahlásit

Zet
možná přeháním...ale to ty taky
Prodávat pejsky na gauč za 15-20 tisíc, těch zájemců zase tolik nebude. Prodáváš-li za 5 tisíc, to zase nebude moc toho krytí v zahraničí. Peníze až na posledním místě. Pejsci na gauč se bohužel kupují "čistokrevní bez PP".
BTW: kdybys fenečku nenakryla ICH, byl by taky takový zájem?

Zet
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 16:37 - Změnil/a: Zet
- Nahlásit

gabifi
Prodáváš-li za 5 tisíc, to zase nebude moc toho krytí v zahraničí.
Prodávám štěnata ze cenu, která je u našeho plemene běžná. Lidi si koupí na gauč i s PP

BTW: kdybys fenečku nenakryla ICH, byl by taky takový zájem?
Momentálně ji mám nakrytou v Německu pouze výborným psem. Jednu čubinu si chci nechat, druhá je rezervovaná do Holandska. Jestli bude zájem, uvidím, až se narodí štěňata. Při příležitosti krytí jsem tam chovatelce nechala čubinu, která je po již zmíněné ICH. a otcem je můj v podstatě védéčkový pes, kterou to nějakou šťastnou náhodou dotáhl na výbornou. Prostě ... dobrý chovatel nekouká primárně na to, kolik titulů nasbírali rodiče. Kouká na rodokmen a v poslední době si někteří chovatelé nevezmou štěně, které pochází z úzké nebo blízké příbuzenské plemenitby

Zet
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 16:41
- Nahlásit

Zet
Ještě mě napadlo: Kdybych odchovávala štěňata ze spojení dvou interšampionů s tím, že je provedena blízká příbuzenská plemenitba na výstavně úžasného předka, trhaly by mi chovatelé ruce ... jenže by to byla úplně jiná kategorie chovatelů, než ti, kteří si ode mě vezmou štěňata po védéčkách

daliva
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 16:46
- Nahlásit

gabifi
Nejsem si úplně jistá, zda tituly v inzerci štěňat zlepšují prodejnost: chovatele tím neohromíš, ti mají svůj přehled, a naopak zájemce o čistokrevného mazlíka můžeš odradit - budou si myslet, že budou nutné výstavy, že bude cena vyšší apod. ...

Jinak ještě bych zpětně zareagovala na tento tvůj výrok:
.ani jsme se ho nepokusili protlačit bonitací. Povahu má pěknou, vitální a zdravý je, ale na lákání nevěst a hlavně jejich páníčků by to nestačilo.
Možná je to škoda, pokud má zřejmé kvality, kterými by mohl vaše plemeno obohatit (zvlášť když je vás tak málo). To "lákání nevěst" je právě ten přístup, který chov zjednodušuje a zužuje na krytí s profláknutými šampiony a ničí plemeno. Ono i jedno jediné dobře zvolené krytí může mít svůj přínos, spíš než opakování týchž superpsů s tituly.

gabifi
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 16:53
- Nahlásit

Zet
v poslední době si někteří chovatelé nevezmou štěně, které pochází z úzké nebo blízké příbuzenské plemenitby...vidíš a někteří (nebo spíš většina?) si zase nevezmou na chov štěně po rodičích bez titulů/zkoušek.
Když se podívám na seznam nakrytých fen v našem klubu...táta s VD tam snad ještě nebyl
Pokud jde o mne, první kritérium při výběru vždy bude znát oba rodiče a pár dalších příbuzných, protože nemám ráda překvapení. Nemyslím exteriérové. Myslím povahové. Čili já, jako zákazník, který nechová, ale pouze nakupuje, příliš k rozšíření genofondu neposloužím

gabifi
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 16:57
- Nahlásit

daliva
myslím našeho druhého psa, který nepatří k málopočetnému plemeni...

Zet
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 17:02
- Nahlásit

gabifi
vidíš a někteří (nebo spíš většina?) si zase nevezmou na chov štěně po rodičích bez titulů/zkoušek
Na chov? Spíš na výstavy, ne?

Když se podívám na seznam nakrytých fen v našem klubu...táta s VD tam snad ještě nebyl
U nás chovatelé nakryjí i védéčkovým psem ... pokud je něčím (rodokmen, zbarvení, práce) zajímavý Aneb moje oblíbená věta: "Stejně jako v loňském roce se chovatelé nezaměřili pouze na několik málo vynikajících jedinců, ale využili i psy méně známé, což je pro naši populaci velmi příznivé." ... zpráva poradce chovu za rok 2005

gabifi
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 17:14
- Nahlásit

Zet
U nás chovatelé nakryjí i védéčkovým psem...toto u krátkosrstých kolii zatím nehrozí, neb osvícení rozhodčí u bonitace dávají všem výbornou a vědí proč.

Terri
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 17:17 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Trotelchen
zaplantalo se to, to je kouzlo virtuálního světa
Zahořklých nikoliv, jen realistických pozorovatelů obou různých pohlaví, jsem tudíš realisticky pravdivá k oboum
Ale nedokážu se ztotožnit s kočkou

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 17:36
- Nahlásit

Terri
Zahořklých nikoliv,
to jsem rád, ono totiž je podle mě úplně jedno, jestli hovado má pindíka nebo lulinku, prostě pořád je to člověk

Ale nedokážu se ztotožnit s kočkou
Tak raději ten Dominik? )))

Smečka
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 17:38
- Nahlásit

Hledala jsem nějaké materiály týkající se šlechtění na výkon(na úrovni molekulární genetiky) a našla jsem,že zvířata vykazující tentenci k vyšší výkonnosti jsou povětšinou heterozygotní.Takže už to samo o sobě o něčem svědčí.Ale to jen tak na okraj.

Zet
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 17:53
- Nahlásit

Smečka
Jj, toho využívá i heterózní efekt. V klasickém šlechtění hospodářský zvířat se ho dociluje křížením různých plemen. Ale do jisté míry ho lze docílit i křížením nepříbuzných linií. Ten ovlivňuje především vlastnosti s nízkou dědivostí jako je plodnost, povahové vlastnosti, odolnost nebo i pracovní vlastnosti u psů.
V pravém slova smyslu se využívá při křížení labradorů a zlatých retrívrů pro výcvik slepeckých psů.

Smečka
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 18:19
- Nahlásit

Zet
jojo,jsem zootechnik tedy původně

Smečka
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 18:26
- Nahlásit

U málopočetných plemen se dá také jako nouzové,dočasné řešení využít rotačního křížení.Zpomalí se nárůst příbuzenské plemenitby na generaci.Je to ale dost náročné na disciplínu chovatelů.

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 18:50
- Nahlásit

Smečka
U málopočetných plemen se dá také jako nouzové,dočasné řešení využít rotačního křížení.Zpomalí se nárůst příbuzenské plemenitby na generaci.Je to ale dost náročné na disciplínu chovatelů.
Ale proč se k tomu jednou nepostavit zodpovědně...prostě uznat, že jsme opět něco zkadili a nechat to plemeno v klidu odejít.
Jinak totiž můžem křížit rotačně, svisle nebo třeba hexadecimálně a stejně z toho nejspíš vzniknou další buldoci
protože to jsme my lidé!

gabifi
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 18:50
- Nahlásit

Smečka
Zet
Kříženec boxer x mops. Příbuzenská plemenitba to není, genofond to taky určitě obohatí a podle uvedené teorie by měl mít tento jedinec tendenci k zvyšování výkonu. Nechápu.

Terri
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 18:54
- Nahlásit

Trotelchen
No asi tak

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 18:56
- Nahlásit

gabifi
Nechápu.
Vysvětlím) Teorie není praxe...
Např. spousty pitů, kteří vykazovali nejvyšší výkony byli produkty zcela děsivého inbreedingu))
Budou tam hrát roli i další faktory. Navíc bych počítal s tím, že genetiku nemá lidstvo zrovna zmáklou a tudíž se dají veřejnosti podsouvat různé typy "pravd".

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání