| Autor |
Zpráva |
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 14:25
- Nahlásit
Mě tyhle věci vážně vytáčej jsem proti příbuzenský plemenitbě, jenže spousta lidí např. u krysaříků o to usiluje,sama jsem měla fenku,kde bylo vysoké procento příbuznosti a psala jsem to tu mockrát fenečka byla moc nemocná rozpadaly se jí čelisti,krmily jsme ji tři měsíce stříkačkou jezdily po různých klinikách a stejně jsme jí nepomohly až nám na vánoce umřela,bylo to fakt hrozný,ale dneska stejná fenka s pejskem mají znovu štěňátka, takže i když si řeknete, že máte pejska s papírama a měla by tam být nějaká záruka nebo i kontrola od poradce nebo nevim koho, tak stejně žádnou záruku nemáte.Spousta chovatelů nebo jak je mám nazvat kryje vlastníma psama aby nemusely platit a to že rodí třeba fenky kterým je přes osum let a papírově mají mámu úplně jinou, jenže každej se to bojí říct nahlas nebo se tomu postavit,ale slyšela jsem to bohužel u více ras.Teď jsem zabrouzdala někam trochu jinam,ale každopádně to chce taky poznat nejdřív chovatele a podle toho si udělat úsudek o jeho chovu.A o pejscích v příspěvku,co se mají narodit?asi bych těžko navrhovala je zabít,ale upozornit toho kdo si je vezme na riziko,které tam může vzniknout,ale divila bych se, kdyby to dotyčná udělala když připustila tohle nakrytí.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 14:44
- Nahlásit
Smečka
Není to tak ouplně vyjímka,tedy ve smyslu papír - razítko a tečka.Je to taková nepsaná domluva s ČMKU.
Nepsaná domluva Takže v podstatě je to porušování Řádu ochrany zvířat při chovu psů s tím, že ČMKU před tím zavírá oči
|
monika
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 14:45
- Nahlásit
Trotelchen to tady napsal dobře: vem si je a nech je utratit. Asi by to bylo to nejlepší řešení.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 14:52
- Nahlásit
Zet
Je to prostě domluva- co k tomu víc říct? Je to ve prospěch psů, nevidím na tom nic trestuhodného.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 14:54
- Nahlásit
monika
ono se to lehce napíše a hůř provede, já nejsem ten typ kterej bez mrknutní oka vezme živýho tvora a dá ho utratit, vím že by to bylo zřejmě nejlepší řešení, ale já to nezavinila a nehodlám si ničit nervy tím, že si ty nebohý klubíčka (musela bych je vzít normálně v osmi týdnech, dřív mi je nedá) vezmu a pak je odnesu k veterináři...a..
na to fakt nemám, nezlobte se...
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 15:00
- Nahlásit
Smečka
Já neřeším, jestli to je ve prospěch nebo neprospěch psů, já pouze poukazuji na to, že to není nikde písemně podchyceno. Pokud by dejme tomu na chovatele někdo podal trestní oznámení, že porušuje Řád ochrany zvířat při chovu psů, pak se těžko bude hájit tím, že má jeho klub ústní domluvu s ČMKU.
My u nás v klubu měli něco podobného. Měli jsme v chovatelském řádu napsáno, že můžeme fenu naposledy krýt v kalendářním roce, kdy dosáhla 8 let (podle řádu ČMKU je to do dne, kdy fena dosáhne 8 let). Všichni neustále tvrdili, že máme od ČMKU výjimku, ale nikdo to neměl písemně. Kdoví, jak to tehdy vzniklo ... a lépe nad tím nepřemýšlet
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 15:04
- Nahlásit
No vidíš,my můžem požádat o mimořádné krytí i u starších fen(mimořádně kvalitních)Já osobně bych tuto možnost nevyužila,neboť si myslím,že devítiletá fena už je za reprodukčním zenitem.Štěňata ale klidně v šesti týdnech předám, v tom opravdu nevidím problém,budouli řádně odstavena.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 15:12
- Nahlásit
Smečka
No nevím, co si představujete pod pojmem budouli řádně odstavena, ale to, co si pod tím představuji já, se jen těžko dá docílit v šesti týdnech věku
Ohledně krytí starších fen - naopak na tom u zdravé feny v kondici nevidím nic špatného. Osobně jsem tak nekryla, ale znám několik fen, které rodily později (jedna vořešanda ve 13 letech) a žádné to neublížilo, právě naopak, jakoby "omládly". Tím nechci říct, že bych nakryla 13letou fenu.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 15:26
- Nahlásit
Smečka
Já bych s citem na staré feně odchovala, jak jinak prodlužovat a kontrolovat věk některých plemen? Třeba molossů, vlkodavů, deerhoundů nebo berňáků?
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 15:29
- Nahlásit
Mucholabka
Radši krytím psů, než odchovem štěňat. Některá plemena si nedovedu představit, jak nad 8 let feny bez problémů odchovávají štěňata.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 15:33
- Nahlásit
Některá plemena si nedovedu představit, jak nad 8 let feny bez problémů odchovávají štěňata.
No právě...bohužel. A to znám kočku, která měla koťata ve 24 letech. Samozřejmě to jde pouze na kvalitních fenách, které jsou k tomu fyzicky způsobilé, ne berňačku, která byla stará už v šesti letech.
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 15:41
- Nahlásit
Mucholabka
Spíš jsem to myslela i tak, že pro psa veterána je to menší zátěž než pro fenku veteránku.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 15:43
- Nahlásit
Smečka
No vidíš,my můžem požádat o mimořádné krytí i u starších fen
Mno, to samozřejmě mohou všichni chovatelé ... však je to také v Řádu na ochranu a-tak-dále Musíš ovšem předložit potvrzení od veterinárního lékaře.
Štěňata ale klidně v šesti týdnech předám, v tom opravdu nevidím problém,budouli řádně odstavena.
Jenže ty mluvíš o voze a já o koze. Já vidím problém v tom, že ČMKU vašemu klubu nedala výjimku potvrzenou na papíře, ale pouze ústně. To je mi pěkný Kocourkov
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 15:47
- Nahlásit
shiba
Ohledně krytí starších fen - naopak na tom u zdravé feny v kondici nevidím nic špatného. Osobně jsem tak nekryla, ale znám několik fen, které rodily později (jedna vořešanda ve 13 letech) a žádné to neublížilo
Ale Smečka píše, že by tak neučinila proto, že se domnívá, že to zvíře je nejspíš za reprodukčním zenitem, tedy že již není v ideálním věku pro plození potomstva.....samozřejmě se mohou narodit perfektní štěňata...asi stejně jako nějaký pes může prožít celý život ve zdraví a síle krmený granulemi Tesco za 13Kč/kg...to se nijak nevylučuje
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 15:50
- Nahlásit
předložit potvrzení od veterinárního lékaře
Zet
to tuším nebude problém, ne?
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 16:00
- Nahlásit
Trotelchen
asi stejně jako nějaký pes může prožít celý život ve zdraví a síle krmený granulemi Tesco za 13Kč/kg...to se nijak nevylučuje
kdyby jenom pes ... u nas na tom zijou i bezdomovci a krome vylamanych zubu nevypadaji, ze by nejak stradali ....
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 16:04
- Nahlásit
Jirikovo
Hm,,,tak to my mame bezomovce chytrejsi...voni si tím vykrmí psi a......
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 16:05
- Nahlásit
Trotelchen
no jo, ti vasi umi myslet na budoucnost. ti nasi holt davaji prednost okamzitemu pozitku ....
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 16:13
- Nahlásit
Jirikovo
tak to joooo, to musí bejt požitek jedno jak druhý
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 16:14
- Nahlásit
Trotelchen
Nevím odkud jsi , ale u nás si bezdomovci u obchodu vyhlídnou cizího dobře vykrmeného psa a .....
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 16:19
- Nahlásit
Hm...no je to smutný...u nás se kradou psi i přímo na ulici.....na náměstí za bílýho dne....ale je to spíše vyjímka
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 17:23
- Nahlásit
shiba
Smečka
No nevím, co si představujete pod pojmem budouli řádně odstavena, ale to, co si pod tím představuji já, se jen těžko dá docílit v šesti týdnech věku
Ohledně krytí starších fen - naopak na tom u zdravé feny v kondici nevidím nic špatného. Osobně jsem tak nekryla, ale znám několik fen, které rodily později (jedna vořešanda ve 13 letech) a žádné to neublížilo, právě naopak, jakoby "omládly". Tím nechci říct, že bych nakryla 13letou fenu.
Pod pojmen řádně odstavena si představuju štěňata přijímajíci bez problémů syrové maso s přílohou a vodu.U českosleovenských vlčáků se toto dá běžně dostáhnout mezi 5 a 6 týdnem věku.Pokud mohu porovnat exteriér psů odstavených v tomto věku a psů,kteří zůstali z jakéhokoli důvodu u chovatele déle - není v dospělosti nejmenší rozdíl.
Ale znovu podotýkám,že u čévéček je hlavním důvodem co nejlépe využít období socializace(popřípadě i vtiskávání),co se v tomto období u těchto psů zamešká,nikdy se nedožene.
K tomu krytí starších fen se opravdu nebudu vyjadřovat,mě osobně to připadá zbytečné.K porodu 13ti letého voříška ???no to no comment.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 17:26
- Nahlásit
Zet
Štěňata ale klidně v šesti týdnech předám, v tom opravdu nevidím problém,budouli řádně odstavena.
Jenže ty mluvíš o voze a já o koze. Já vidím problém v tom, že ČMKU vašemu klubu nedala výjimku potvrzenou na papíře, ale pouze ústně. To je mi pěkný Kocourkov
Připadá mi spíš,že zdravý rozum vyjímečně zvítězil nad úřednickým šimlem.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 18:38
- Nahlásit
Zet
Mno, to samozřejmě mohou všichni chovatelé ... však je to také v Řádu na ochranu a-tak-dále Musíš ovšem předložit potvrzení od veterinárního lékaře.
No vidíš,já žila v domění,že to ČMKU jen umožňuje,ale že závisí na konkrétním chovatelském klubu jestli této možnosti využije.Nedovedu si představit rodit např.devítiletou fenu buldoka,či německé dogy,čivavy,vlkodava......
K tomu verinárnému potvrzení se snad ani nemá cenu vyjadřovat
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 18:46
- Nahlásit
Mucholabka
Smečka
Já bych s citem na staré feně odchovala, jak jinak prodlužovat a kontrolovat věk některých plemen? Třeba molossů, vlkodavů, deerhoundů nebo berňáků?
Prosím objasnit.Jak toto souvisí s prodlužování průměrného věku jednotlivých plemen?Také nevím,jak by se na toto dělala selekce,kdyby to tedy mělo být k něčemu užitečné.
Kdyby mi manžel řekl,že až mi bude šedesát, chce dvojčata,abych jako déle žila,no to bych ho hnala
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 19:44
- Nahlásit
Smečka
no, je-li fena po osmém roce zdravá a vitální a je schopná odchovat štěňata, je možné, že tuto svou vitalitu předá potomstvu. Ve dvou letech jsou téměř všichni chovní jedinci zdraví a nic o nich vlastně nevíš. V osmi letech už víš, co předávají...mají děti a sami například to pevné zdraví. Ale to chce chovatele a veterináře s velkým Ch a V...U obrů a miniatur tohle nepřipadá do úvahy.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 20:01
- Nahlásit
gabifi
Ale jo,to máš do jisté míry pravdu,ale selekce se na to moc provádět nedá,fena to o sobě prozradí prakticky až na sklonku svého života.Jestli tuto vlastnost opravdu předala potomkům, zjistíš zase až na konci jejich života.Já to neneguju,jak se snažím dopátrat nějakého užitku pro dané plemeno.Jak toto zvýší jeho průměrný věk a tak.
Já se spíš obávám,že chovatelé, ta cházka vypočítavá, by tyto vznosné cíle využili spíše v neprospěch fen,že by na feně která jim dá třeba pět vrhů za život,udělali ještě další vrh s "ušlechtilým cílem" No asi zase vidim černě.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 20:06 - Změnil/a: Trotelchen
- Nahlásit
Smečka
jistě vidíš....pět vrhů ročnš dělá málokdo
myslím na jedné feně
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 20:37
- Nahlásit
Trotelchen
Smečka
jistě vidíš....pět vrhů ročnš dělá málokdo
myslím na jedné feně
Já psala za život,ty vtipálku
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2006 20:44
- Nahlásit
Smečka
Já psala za život,ty vtipálku
ahááá, já myslel, že štěňata pětkrát do roka jsou běžně...akorát musíš fenu stále držet v cyklu...no...a to jen tak někdo neumí
|