Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / příbuzenská plemenitba
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
handula
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 09:54
- Nahlásit

Stala se v mém okolí "nehoda" a fenu nakryl její otec. Jsem vzteky bez sebe, nicméně stalo se a teď se řeší co dál. Interubce? Nechat štěňata? Jaká je pravděpodobnost, že budou zdravá? Já to nevyřeším, dotyčná osoba si stejně udělá co chce, jen mě zajímají rizika a možnosti řešení.

wami
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 09:56
- Nahlásit

handula
je-li mozna interupce, volila bych tu.

Pravdepodobnost degenerace je v tomhle pripade podle me docela vysoka, muze jit jak o vnejsi (telesne), tak vnitrni (organove) poskozeni stenat, s nejvetsi pravdepodobnosti stenata stejne nebudou zivotaschopna...

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:02
- Nahlásit

spousta plemen by bez příbuzenské plemenitby vůbec nevznikla a ta rizika jsou stejná....štěňata mohou být stejně tak v pořádku jako naprosto neživotaschopná a zdegenerovaná..

Zet
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:03
- Nahlásit

handula
Já bych taky nejspíš volila interupci. Člověk tak předejde velkým starostem. Pravděpodobnost, že všechna štěňata z takového spojení budou v pořádku, je malá. A případná postižení a menší životaschopnost se s nimi potáhnou celý život ... chudáci majitelé

viky
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:04
- Nahlásit

handula
volila bych interupci.
Stenatka sice mohou byt v poradku, ale taky nemusi, to riziko bych urcite nepodstoupila.

wami
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:06
- Nahlásit

Evik
spousta plemen by bez příbuzenské plemenitby vůbec nevznikla a ta rizika jsou stejná

A uvedomujes si, jaky u slechteni plemen byval z uzke pribuzenske "odpad"? Jaka je pravdepodobnost, ze stenata budou zdrava a zivotaschopna?
Pribuzenska se sice pouzivala, ale malokdy vylozene uzka, incestni, a pokud uz ta, tak se povazovala za velmi rizikovou. Dnes je tusim i u liniovek nezadouci...

Nevim, ja bych si na zodpovednost nevzala, nechat prijit na svet tvorecky pri tak vysoke pravdepodobnosti, ze nebudou uplne zdravi...

handula
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:09
- Nahlásit

jenže interubce je zase dost riziková pro tu fenu, bála bych se nějakých komplikací, jestli by nebylo lepší jí nechat porodit, a pak případně štěňata utratit....ale je to hrozný tak jako tak....

Zet
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:12
- Nahlásit

Evik
To máš sice pravdu, jenže v souvislosti s blízkou příbuzenskou plemenitbou se uplatňovala taky velmi tvrdá a ostrá selekce. Jedince, kteří byli méně životaschopní buď zlikvidoval sám chovatel nebo drsné životní podmínky. Moderní člověk se ale spíš bude snažit takové postižené chudáčky vypiplat .... bude s tím mít spoustu trápení a starostí.
Ona je tu ještě druhá možnost. Vrh si nechat a počítat s tím, že s některými štěňaty chovatel bude muset klepnout hned po porodu a s některými v průběhu prvních týdnů života. A ještě pořád nebude mít zaručeno, zda ta zbývající jsou zcela v pořádku. Pokud se s méně životaschopnými štěňaty bude piplat, způsobí tak spoustu starostí budoucímu majiteli

wami
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:13
- Nahlásit

handula
interubce
(prosiiiim - INTERUPCE... )

jestli by nebylo lepší jí nechat porodit, a pak případně štěňata utratit...
Nevim, tezko rict. Myslim, ze je vysoka pravdepodobnost, ze plody budou natolik nezivotaschopne, ze fenka potrati sama. Jestli je to lepsi varianta, nez vyvolany potrat, neumim rict.

Syska
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:14
- Nahlásit

Zet
Ty jsi myslela tím chudáci majitelé ty budoucí, co by si eventuelně vzali štěnda, že...já to nejdřív pochopila, jakože lituješ ty majitele tý fenky, tak jsem chtěla trošku ostřeji zareagovat...

Syska
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:16
- Nahlásit

wami
INTERUPCE

interrupce...

Zet
Člen
- Nahlásit

handula
jenže interubce je zase dost riziková pro tu fenu, bála bych se nějakých komplikací, jestli by nebylo lepší jí nechat porodit, a pak případně štěňata utratit
Ano, to máš pravdu. Na druhou stranu, pokud si pospíší a půjdou na injekci hned teď, nebude to pro fenu nijak nebezpečné. Pouze, pokud je fenka chovná, může jim to přinést starosti s rozhozením hormonálního cyklu a případným budoucím zabřeznutím. Nechat fenu porodit a štěňata hned utratit je citlivější k hormonální rovnováze, ale zase poněkud drsné na psychiku feny a chovatele.

gabifi
Člen
- Nahlásit

handula
fenka nemusela zabřeznout. Pokud zabřezla, je nejjednodušší ji nechat porodit a štěňata utratit. Drsné, ale pro fenku asi nejlepší.

Zet
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:18
- Nahlásit

Syska
Jj, měla jsem na mysli budoucí majitele takových štěňat

Syska
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:19
- Nahlásit

Zet

Petra
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:23
- Nahlásit

gabifi
též se přikláním k porodu a utracení štěňat. Je to pro fenu ta nejlepší varianta. Štěňata nenechat se přisát aby se nerozebjehlo mléko. Po interubci bývají záněty dělohy na to bacha

handula
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:24
- Nahlásit

drsné na psychiku feny a chovatele

psychika chovatele mě opravdu nezajímá, nechali to zajít takhle daleko,tak ať si to vyžerou se vším všudy

fenka nemusela zabřeznout

zabřezla, už má velký břicho, řekla bych že je tak 14dní před porodem....proto se mi taky zdá, že ta interupce by byla pro ní hodně riziková....

Petra
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:26
- Nahlásit

handula
tak to už asi ani nejde, teď už musí počkat na porod

Smečka
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:30
- Nahlásit

Vyvolání potratu je pro organismus feny vždy nebezpečný zákrok.Asi bych se snažila přemýšlet s chladnou hlavou.Vycházela bych z faktu,že fena nemusí být nutně březí.Počkala bych a přibližně v polovině "březosti" fenu vyšetřila ultrazvukem.Pak se dle nálezu rozhodovala dále.
Štěňata s příbuzenské nemusí být nijak postižená,ale pochopitelně mohou.Určitě zde zaunguje přírodní selekce.
Já osobně bych volila v případě pozitivního nálezu potrat,eutanázie narozených štěnat je mi silně proti srsti.

wami
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:30
- Nahlásit

Syska
(OT - samozrejme, nicmene cestina smeruje ke zjednodusovani dvojitych souhlasek, takze to jedno "r" je v ramci tolerance, zatimco to "b" bohuzel ne... )

Smečka
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:32
- Nahlásit

handula
aha,fena je březí,no to je dost podstatná informace.

Syska
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:33
- Nahlásit

wami
V pohůdce...

shiba
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:39
- Nahlásit

Pokud chtějí v budoucnu štěňata, hormonální injekce nedoporučuji. Lépe nechat porodit (pokud sama nepotratí) a narozená štěńata utratit. Už se to tu jednou probíralo. No...asi nejen jednou.

Maya
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:50
- Nahlásit

Proč byste hned narozená štěňata utráceli? Takováhle příbuzenská plemenitba se dělá pořád, máma mého psa je taky ze spojení otec-dcera, všichni její sourozenci jsou v pořádku, sourozenci mého psa jsou taky v pořádku, jen ten můj to trochu odnesl, proto jsem proti příbuzenské plementibě, ale když už se to stalo, tak utrácet zdravá štěňata bez rozdílu, to bych neudělala.

Zet
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:55
- Nahlásit

handula
zabřezla, už má velký břicho, řekla bych že je tak 14dní před porodem....
Mno, tak tady už snad není co řešit Fenu nechat porodit a štěňata buď rovnou utratit, nebo nechat ... to už si musí chovatel sám rozhodnout. Interupce je v takovém stádiu březosti nesmyslná a myslím, že by se k ní ani veterinář nenechal přinutit.

Citera
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 11:00
- Nahlásit

Asi nejvíc záleží na tom, jaké zdravotní problémy má společný předek - otec štěňat. Uvidíte po porodu, životaschopná štěňata bych neutrácela. Když někdy koukám do rodokmenů, běhá tady spousta psů s několikanásobnou příbuzenskou plemenitbou a člověk by to na nich nepoznal. Ale nedoporučuji, takhle blízkou určitě ne.

shiba
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 11:03
- Nahlásit

Pochopila jsem to tak, že ta štěňata nechtějí, proto jsem psala o utracení po porodu... Ono asi záleží i na tom, co je to za plemeno a na dalších faktorech...

wami
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 11:08
- Nahlásit

Maya
jen ten můj to trochu odnesl

A presne o tom to ale je...

Kazdy panik takoveho stenete je potencionalnim majitelem stenete nemocneho.

To uz vubec nemluvim, ze nektere (i tezke) vady se mohou zdedit preskokem, a vyplynou o par generaci pozdeji. Pri tvorbe noveho plemene je to riziko, se kterym se musi pocitat (a opravdu uz se malokdo dozvi, jak tvrda ta selekce ve skutecnosti je a ze tzv. odpadovych stenat je vetsina), ale pri nahodnem nakryti...

Smečka
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 11:11
- Nahlásit

Maya
Takováhle příbuzenská plemenitba se dělá pořád, máma mého psa je taky ze spojení otec-dcera, všichni její sourozenci jsou v pořádku, sourozenci mého psa jsou taky v pořádku, jen ten můj to trochu odnes
Většina dědičných defektů a chorob je založena recesivně,to znamená,že jedinec vzniký příbuzenskou,nemusí prokazovat žádné postižení,ale jeho potomci mohou.

Citera
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 11:16
- Nahlásit

Smečka
A největší potíž je asi v tom, že tohle jako nechtěné nakrytí nebude dále podchytitelné. Majitelé štěnda se třeba jednou rozhodnou pro štěňata a problémy nastanou třeba u nich...

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání