| Autor |
Zpráva |
Radecha
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 12:49
- Nahlásit
Noemi
A jaký máš názor ma tzv. buvolí kosti ze zverimexu, jsou vhodné pro tříměsíční štěně?
Nemůže si štěně těma kostma nějak poškodit vývoj nových zubů? Nerada bych, aby mi kvůli mé blbosti vyrostla "pizizubka"
Jako samozřejmě že štěně si může poranit/zlomit zub o cokoliv (o kámen, dřevo i o bůvolí kost), takže opatrně, ale při prořezávání zubů je okusování důležitý, pomáhá jim to, takže přiměřený okusovadlo by mít měly. Tyhle "kožený" kosti změknou, jak je nažvejkaj. Žvýkáním se mu zuby nezkřiví, jestli máš strach o tohle, to určitě ne.
U nás v PetCentru taky měly ty "měkčený", byly zatavený v nějaký ochranný atmosféře. Ale nikdy jsem to nekupovala, moji psi dostávaj od malička ty normální tvrdý. Ale zase je potřeba dávat pozor, co s takovou hračkou štěně udělá, nenechat ho spolknout moc velkej kus (kterej by se mohl cestou někde zaseknout), někteří psi jsou v tomhle fakt šílení.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 13:04
- Nahlásit
Radecha
Bohužel není stopro pravda, že pes, kterej je na kosti odmala zvyklej, s nima mít problém nemůže, ani že kosti sou přirozený, takže psovi nemůžou uškodit.
Takto jsem to rozhodně nemyslela. Vše s mírou. Ale že jsou kosti přirozená (a důležitá) složka potravy masožravce, tak na tom trvám.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 13:11
- Nahlásit
Smečka
Já to nemyslela na tebe, ale obecně.
Nejčastější údivná reakce lidí, jejichž pes jde na stůl se zacpanym střevem je právě taková - dostává to odjakživa, je to přirozený, přece je to pes, v přírodě by taky...blablabla...
Je potřeba na to dávat prostě pozor.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 14:52
- Nahlásit
Jeste neco malo k te Aujezskyho chorobe... Dejavu onehda podavala blizsi info..
Byla tu diskuze na tohle téma, ptala jsem se na to nedávno odborníka na Aujeszkyho nemoc, MVDr. Šatrána, jak je to s krmením syrovým masem a výskytem této choroby u vepřového, tak pro ty, co vás to zajímá, jeho odpověď:
děkuji za vaši zprávu a k vašemu dotazu bych rád řekl následující. Pokud se týká vepřového masa, nemusíte mít starch jej zkrmovat psům, protože ČR je prostá ACH (Aujezskyho choroba) a riziko přenosu je nulové. Rovněž tak maso v krmivech pro psy je tepelně ošetřeno a proto nemůže být zdrojem nákazy.
V našich podmínkách je z pohledu ACH rizikové zkrmování syrového masa, či orgánů divokých prasat. V jejich populace virus koluje. Zde však plně postačí pokud maso uvaříte, tak jak je běžně zvykem. Riziko nepředstavuje ani tak maso které je běžným způsobem tepelně upravené, ale k nákaze dochází především u loveckých psů kteří při vykolování a zpracovávání ulovených kusů mají přístup k tepelně neošetřeným zbytkům.
a cele je to tady... http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_7041_0.html
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 15:13
- Nahlásit
Fifi
díky - já nad tím vepřovým furt dumám a dumám.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 15:37
- Nahlásit
PetraK
Hele, veprovy, hovezi, teleci kosti od reznika davam syrove uz x let, stejne jako odrezky cerstvyho veprovyho od reznika primo do chrtanu.
Syrove veprove (vetamixacke) moc nezkrmuju, mela jsem par sisek a ty jsem varila, vyvar z toho byl luxusni a ryze v tom uvarena jeste dokonalejsi. Je to hodne tucny a ja u psisek nepotrebuju nabirat vahu, ale obcas jim to neuskodi.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 15:41
- Nahlásit
Hele, veprovy, hovezi, teleci kosti od reznika davam syrove uz x let, stejne jako odrezky cerstvyho veprovyho od reznika primo do chrtanu.
já taky, i nohy, hlavy, kolena
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 15:43
- Nahlásit
Fifi
No já právě to od vetamixu ještě nebrala. Z kostí dávám jen hovězí a kuřecí - zatím teda. Do těch vepřových jsem zatím neměla odvahu. Vím, že někdo zkrmuje i syrové sádlo. Já u pesana taky nepotřebuju nabrat, je akorát, tak jsem si říkala, že mu snad nic chybět nebude, když ho dostávat nebude, páč stravu má pestrou myslím celkem dost. Možná na zimu bych mohla. Ale doteď mi tam furt vadil ten Aujezskýho pán
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 15:44
- Nahlásit
Ebony
já taky, i nohy, hlavy, kolena
no kolena u nás mají v řeznictví krásný...ale to se obávám, že by mu to doma sežrali . Teda ne v syrovým stavu, ale grilčovaný . No tak uvidím, ale zase bych měla chvilku pokoj, než by to zpracoval
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 15:46
- Nahlásit
PetraK
Na pana Aujezskyho se vyprdni Kdyz ti neskoli divocaka, neresila bych to. Jestli nepotrebujes psa nabrat, tak radsi hovezi s drobama, nez veprovy s drobama..
A klidne kosti veprove od reznika, zrovna dneska jsem vyhmatla luxusni lopatky, jen se po nich zaslintalo.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 15:47
- Nahlásit
Fifi
Na pana Aujezskyho se vyprdni
tak jo, hlavně aby se ale von vyprdnul na mýho psa
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 16:11
- Nahlásit
PetraK
Ja to nechci zlehcovat, ale opravdu za zhruba 20 let podavani syrovych kosti ruznym psum od reznika neznam pripad, ze by nekdo toho pana potkal. Ani z vlastni zkusenosti, ani od znamych.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 16:14
- Nahlásit
Fifi
Jojo, já věřím, věřím. Začnu teda tím, že nebudu zuřivě separovat vepřový kosti a maso od ostatního a pak to jednou prubnu
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 16:17
- Nahlásit
Fifi
já taky ne...
PetraK
kdyby měl člověk pořád na něco dávat pozor, tak psovi, a vlastně ani sobě nemůže dát nic...
někteří veterináři dokonce doporučují, že nemáme házet psům míček, protože už měli na stole pár psů, co se s ním udusili...
mojí známý pes vdechl granuli, a umřel, tak nekrmte granule!
prostě chce to trochu selského rozumu
v zimě dávám i syrový vepřový kůže se sádlem, moji psi celkem makají a bydlí venku
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 17:48
- Nahlásit
Ebony
někteří veterináři dokonce doporučují, že nemáme házet psům míček, protože už měli na stole pár psů, co se s ním udusili...
ty si delas srandu, ale ja jednou vencil retrivrici, ktera spokla gumovy micek. nejdrvi se s nim asi 20 sekund dusila a pak ho spokla. nastesti, nez jsem se stacil dovolat majitelce, ho vyblila. mezi ostatnimi byl o nej pak obrovsky zajem, jelikoz micek pokryty zaludecnimi stavami, to je neco extra .
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 18:44
- Nahlásit
argosek
no dobře, ale proto přeci nezakážu házet psům míčky...akorát si holt musím vybrat velikost na svého psa a neházet labroušovi pěticentimetrovou kuličku
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 18:54
- Nahlásit
Ebony
někteří veterináři dokonce doporučují, že nemáme házet psům míček, protože už měli na stole pár psů, co se s ním udusili
ty si děláš srandu,ale mě se todle stalo u předešlý čuby ,naštěstí sem četla Herriota,tak jsem jí ten míček vyrazila venkem bo jinak fakt nevim...už to bylo vo fous .Tak jsem pak házela větší,no...
mojí známý pes vdechl granuli, a umřel, tak nekrmte granule!
ty si děláš srandu,ale než jsem nastoupila u nás na cvičák,nějakýmu štěndu se to tam prej fakt stalo a humřelo .Tak krmim,masem,no...
|
Mari
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 18:57
- Nahlásit
Takhle jsem letos přišla o mladou fenečku Byl z gumy velikosti tenisáku, pro ni dostatečně velký. Kamarád před rokem přišel o fenu kvůli tenisáku, ale mě vůbec nenapadlo, že by se to mohlo stát nám. Byla to její jediná radost a zábava, za míčkem lítala denně a pak tohle Já už míček nikdy nekoupím, byla to krutá zkušenost.
|
Mari
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 18:59
- Nahlásit
Jo a granule vždycky zalívám vývarem nebo vodou. Sice to nemmá ten čistící efekt na zuby, ale nehrozí vdechnutí. Upozorňuje na to i Procházka v knize Chov psů.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 19:12
- Nahlásit
Mari
Takhle jsem letos přišla o mladou fenečku Byl z gumy velikosti tenisáku, pro ni dostatečně velký. Kamarád před rokem přišel o fenu kvůli tenisáku, ale mě vůbec nenapadlo, že by se to mohlo stát nám.
Fakt jo???no to je děs ,dyk tenisák je docela velkej .No když granule,tak je taky máčim.Jinak je stejně nebezpečný i vánoční cukroví(teda v mý úpravě ) bo sem ondá zkoušela pracny a nějak se vymkly ,krapet byly jako vysušený,tak jsem to dala zrovna tý předešlý feně a jak vona byla krapet žravá ,tak jí zaskočily a taky to nebylo nic moc .Vod tý doby nepeču,nenechám si zabít psa A pak jsou taky pěkně nebezpečný klacky,to jsem jí ho zas hodila a vona jak byla magor na aporty ,tak byla krapet rychlá,doběhla ho ještě jak rotoval a prorazila si dole pod jazykem patro .Na veterině sem dostala sprďáka,že takhle to na fleku zabilo NO,páč mu to projelo hrdlem a konec...Taky už jsem to pak nedělala a když tak klacek už musel ležet než ho stihla doběhnout.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 19:22
- Nahlásit
Radecha
Specifikovat zdravotní rizika je komplikovaný, protože záleží na mnoha faktorech. Psovi může vadit (když pominu "zkaženost" nesprávným skladováním apod.) druh (původ) kostí - viz nákaza z vepřového, parazitózy apod., typ kostí
Způsob skladování? Naši psi mají svůj, osvědčený. Pár dní až týdnů (podle toho kdy zavoní) cca 10 cm pod zem. Po vyhrabání řádně poválet - navonět a pak z velkým gustem sežrat
Jinak naši psi dostávají i čerstvě přejeté zajíce, koroptve atd. Rozsekám je na špalku a každý dostane svou porci i se srstí, či peřím. Vím, hrozí riziko různých chorob, ale za ty roky, co tento silniční sběr provozuju se nikdy nic nepřihodilo. Také jsem zootechnik.
|
Mari
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 19:23
- Nahlásit
davidkova renata
No právě, že není zas tak malej Byla to nešťastná náhoda, musela ho nějak blbě chytit do tlamy. Byla taky blázen do aportů, ale muselo se to kutálet po zemi, jinak ji to nezajímalo. O klackách jsem četla v časáku, že můžou být nebezpečný. Naštěstí tahle malá je jenom okusuje a vyplivuje, stejně jako ta první. Na házení už mám jenom gumový kruhy, který nemůžou zapadnout do krku.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 19:35
- Nahlásit
Mari
to je fakt děsný...ale tenisák je chlupatej,ne,nemůže sklouznout
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 21:08
- Nahlásit
proboha a co s těma psema pak děláte, míčky neházíte, klacky neházíte, chodíte s nima aspoň ven ?
máte mít míčky na šňůrce, ty se dají vytáhnout, ale fakt tedy Mumin má krokodýlí tlamu a nikdy žáden nespolk, a to mám psy aportéry šílený
davidkova renata
já si nedělám srandu, ale prostě některý věci se stávají...
to je jako bys řekla, že nikdy nevylezeš z baráku, protože na protějším chodníku někoho přejelo auto...
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 21:08
- Nahlásit
Míčků jsme pár taky tahali na poslední chvíli. Voni právě takoví ti psi, jak jsou na balónky strašně hrr, tak si je fakt dokážou narvat tak do krku, že je nemůžou ani spolknout, ale ani dejchat. A když je přece jen spolknou, tím možná hůř, protože vyndavání z jícnu není moc prča. A hlavně je až neskutečný, že míčky velikosti tenisáku nebo i větší oni prostě opravdu dokážou spolknout! Chápu, že spousta lidí to hází, já bych tomu asi taky nevěřila...
Psů se zaraženým klackem jsem taky pár viděla - naposled borderku, která krvácela ukrutně z tlamy, když natočila hlavu (intenzitou vodovodního kohoutku). Někde za Prahou jim prodali pastu na zuby, že má asi zánět dásní...no k nám přijeli s totálně bílým vykrveným psem, za měkkým patrem byl vraženej 15 cm klacík, takže akutní zákrok a transfúze, ale přežil. Před ním to byl výmarák, ten si vrazil klacek (aport) do hrudníku, vytáhli mu ho (!!!) a umřel na pneumotorax asi za 10 minut po příjezdu.
Jako můj pes je hodně aktivní, potřebuje dost pohybu a blbnutí, ale po takovejhle zkušenostech si na některý věci prostě dávám majzla.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 21:20
- Nahlásit
Radecha
No já cvičím psy hlavně na balonky, a opravdu třeba maliňačka je hrr asi tak, že si to málokdo tady představí. Ale prostě si nedovedu já představit, že by ten míček spolkla. Možná je to tím, že je odmala učím, že míček se pevně drží, nežvejká a samozřejmě se mi hned nosí. A hlavně je s ním nenechávám bez dozoru. Ale rozhodně si ani já, a určitě ne moji psi, nedovedeme představit život bez míčků a aportů.
|
Mari
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 21:23
- Nahlásit
davidkova renata
Taky mě to nešlo do hlavy. Kamarád měl pitbulku, tak jestli to bylo tou širokou tlamičkou, fakt netuším. Já měla stafordšírskou bulteriérku a teď mám novou, ale jiné barvy. Nám tenisáky vydržely max. 5 minut, tak jsme museli kupovat ty gumový, ty vydržely delší dobu. Měla jich nesčetně hodně a pak tohle Ale myslím, že s tenisákem by se to nestalo. Pořád mám výčitky, ale nešlo to vytáhnout, vytlačit spodem, vybouchnout ( jak se to dělá dětem ). Ruce jsem měla dokousaný a samej modrák. Kdyby tam se mnou byl ještě jeden dospělý, tak bysme to snad vytáhli. Do 5 ti minut jsem byla doma a podařilo se ho vyndat. Oživování trvalo 45 minut, ale nezdařilo se. Už nikdy to nechci zažít znova.
|
Mari
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 21:24
- Nahlásit
Ebony
Já házím, ale míčky už ne. Šňůrku hned překousla.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 21:27
- Nahlásit
Ebony
proboha a co s těma psema pak děláte, míčky neházíte, klacky neházíte,
děláme všechno ,ale přijali sme bezpečnostní vopatření
Mari
ty vado,to je síla,cejtim s tebou,muselo to bejt strašný
Fakt je,že člověk nikdy nemůže eliminovat všechna rizika,to by opravdu nemoh vylízt z baráku.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2008 21:30
- Nahlásit
Mari
Byla to její jediná radost a zábava, za míčkem lítala denně a pak tohle Já už míček nikdy nekoupím, byla to krutá zkušenost.
stastna to fena, to je jako kdyby clovek umrel pri sexu
Ebony
proboha a co s těma psema pak děláte, míčky neházíte, klacky neházíte, chodíte s nima aspoň ven ?
no ja jim prave od te doby hazu kazdy den, ale bohuzel se mi to nepodarilo zopakovat.
|