Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Podávání kostí štěněti
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 12 . 13 . >>
Autor Zpráva
Noemi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2008 21:58
- Nahlásit

Zdravím všechny!
Jak je to s podáváním kostí štěněti? Mám 3měs. stěně BSP (berňáčka) a ráda bych mu pořídila nějakou novou "mňamku" (aspoň bych se s ním třeba nemusela prát na procházce, když si najde nějakou sám... )...

Všude je psáno o nevhodnosti kuřecích kostí (chápu), ale nikde jsem se nedočetla, jaké přesně mohu dát takhle malému (10 kg ) štěndu na "hraní"?

Vepřové? Vařené, syrové nebo vysušené (jako mají ve zverimexu)? Dík za radu

Fifi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2008 22:01
- Nahlásit

Noemi
Varene NE!!!!!! Vzdy syrove, treba lopatka, velke kloubove veprove ci hovezi, morkove, proste neco velkyho, co nemuze zhltnout ale musi postupne ozuzlavat.
A na ty susene ci zauzene zatavene v igelitu bacha, obcas z toho pes chytne nechutnou srajdu a znam i pripady, kdy se po tom pes priotravil (spatne skladovane asi..).

rendik
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2008 22:30
- Nahlásit

Fifi
o uzených vepřových uších jsem slyšela, že jsou to špatně sušené uši, které zplesnivěly - a aby se to nepoznalo a prodalo, tak se vyudí...

argosek
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2008 22:34
- Nahlásit

Noemi

moje 8 tydenni stenatka uz vic jak tyden zerou vsechno na co prijdou (maso, kosti, obaly) a porad zijou. stale hledam zpusovb jak se jich nenapadne zbavit, ale pres zradlo to asi nepujde.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2008 22:44
- Nahlásit

Noemi
Všude je psáno o nevhodnosti kuřecích kostí (chápu
Proč?
klidně mu dej syrový křídla nebo skelety.těch "umělejch" bych dala co nejméně.

argosek
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2008 22:51
- Nahlásit

davidkova renata

slecno renato, vy svemu psovi davate kuireci kosti?!
volam slecne kubisove!

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2008 22:56
- Nahlásit

argosek
volam slecne kubisove!
Volejte i Srstku,nic jinýho vlastně nežere

argosek
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2008 23:03
- Nahlásit

davidkova renata

zadnej srstka, to by se vam libilo!
kubisova bude. a budte rada, ze nevolam i neckarovi a vondrackoe

Smečka
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2008 23:10
- Nahlásit

Všude je psáno o nevhodnosti kuřecích kostíNoemi
Kde všude? Měla jsem pocit, že tento názor je již překonán a znovu bylo objeveno dávno objevené.

Mari
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 12:26
- Nahlásit

Mám 4 měsíční štěňátko. Do teď jsem dávala vařené vepřové kosti na ohlodání. Menší kusy kosti jsem jí sebrala a vyhodila. Před pár dny jsem jí dala syrovou vepř. kost a vydržela jí mnohem déle ! Měla zábavu min. na 2 hodiny. Taky jí víc chutnala. Takže já budu dávat syrové Vařený jen občas, co mi zbydou z vývaru, kterým zalívám granulky.

Noemi
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 16:13
- Nahlásit

Mari
Nemělo štěndo po té vařené kosti nějaké zažívací problémy? Bojím se zácpy...

Mari
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 16:35
- Nahlásit

Noemi
Ahoj, ne nemělo. Já ji nechávám spíš ohlodat to, co na té kosti je, než samotnou kost, tu skoro celou vyhazuji až na ní nic není. Zato syrová je o něčem jiným, vydrží mnohem delší dobu a té kosti nesežere tolik jako u vařené, takže zácpu nemá. Jedině co měla problém, bylo z vařené vepřové nožky, když ji dostala večer. Ráno vyzvracela zbytky kosti. Takže teď jí packu okrajuji a kost vyhazuji.

Noemi
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 17:02
- Nahlásit

A co buvolí kosti? Ve zverimexu mi bylo řečeno, že do osmi měsíců na to štěně nemá šťávičky (ale v literatuře jsem se o tom nikde nedočetla)

rendik
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 17:15
- Nahlásit

Noemi
Jako ty kosti z bůvolí kůže? To by mě zajímalo, kde to v tom zverimexu vzali... Znám spoustu štěňat, co je jedli od malička - věštinou když páníček odešel, aby štěně mělo zábavu a nikdy jsem neslyšela, že by s tím měla štěnda nějaký problém... Ale asi bych se taky spíš přimlouvala za ty opravdové kosti - syrové. Tříměsíční štěňátko jí bude spíš tak ožužlávat, opravdu bych se nebála, že kost celou sežere a bude mu špatrně...

Noemi
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 21:11
- Nahlásit

Někde jsem četla, že jsou pro štěnda nejvhodnější telecí kosti, ale naprosto netuším, kde je sehnat...u nás v masně běžně telecí nemají...

argosek
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 21:14
- Nahlásit

Noemi

normalne mu strc kureci kridlo a neres to.

Radecha
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 21:37
- Nahlásit

Syrové vepřové - riziko Aujezskyho choroby.
Jinak pozor na množství - z většího množství může štěně dostat zácpu i průjem, přežrání může skončit až obstipací - zacpáním střeva.

Fifi
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 21:56
- Nahlásit

Radecha
U veprovych kosti od reznika nemam strach.

Jinak pozor na množství
Jasne , primerene, primerene. Ne kazdy den, ja davam tak dvakrat do tydne a ne coby krmnou davku, ale po zradle jen coby zabavu a posileni zvykacich svalu a protazeni strev.

Smečka
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 22:04
- Nahlásit

Kosti jsou plnohodnotná složka krmné dávky. Pokud člověk zná míru, je ideální, hlavně pro mladé zvíře, aby je dostávalo denně.

Mari
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 22:18
- Nahlásit

Ty buvolí tyčinky nebo kosti taky dávám a nikdy nebyl problém Jenom tahle mladá jim nijak zvlášť neholduje, vezme si ji až po změknutí ve vodě nebo má ráda ty smradlavý uzený copánky, ale nejvíc se zabaví fakt u té syrové kosti. Jinak mě zase říkala známá ze zveráku, že ty buvolí kosti tráví pes strašně dlouho, ale nevím, co je na tom pravdy.

Radecha
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 22:19
- Nahlásit

Nikomu to nevymlouvám, každýho věc.

Jen varuju, znám spoustu psů, kteří byli na obstipaci operováni, operace na střevu je vždy potenciálně riziková záležitost.

Např. jedna moje fena, ještě u původních majitelů, absolvovala enterotomii ve čtyřech měsících.

Smečka
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 22:24 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit

Radecha
Průšvih se může stát kdykoli, to je jasný. Netřeba ale o kostech mluvit, jako o rizikové složce potravy. Psi zvyklí tomuto způsobu krmení nemají problém, naopak. Dle mého zase není úplně vhodné krmit kosti nárazově.

Fifi
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2008 22:26
- Nahlásit

Smečka
Pokud člověk zná míru
To prave byva kamenem urazu.
Jinak kureci skelet nepovazuji za kosti, ty schrouply coby krmnou davku ani ne trimesicni stenda. Mela jsem na mysli velky kosti.

Radecha
Jen varuju, znám spoustu psů, kteří byli na obstipaci operováni, operace na střevu je vždy potenciálně riziková záležitost.
Sak dobre, ze varujes, mi se libi, kdyz je na neco pro i proti a clovek si pak dle svyho selskyho rozumu primerenou alternativu.

Noemi
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 07:35
- Nahlásit

Radecha
Vztahuje se to i na hovězí nebo jen na vepřové?

Eny
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 08:21
- Nahlásit

Noemi
jen na vepřové, je to nemoc prasat a na člověka není přenosná, tj. není tak extermně kontorlovaná a je riziko i u vepřového u řezníka pro lidskou spotřebu, proto vepřové vždy vařené

Radecha
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 08:43
- Nahlásit

Eny
díky...

Dines
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 08:52
- Nahlásit

Radecha
Takže ty jako vet - jaký kosti ne, jaký jo, zdravotní rizika, "dávkování" a pod. ? Trošku to tu prosím rozveď

Docela mě tohle téma zajímá

Radecha
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 09:28
- Nahlásit

Já nejsem vet, (jsem zootechnik).
Mám samozřejmě zkušenost hlavně s těmi nejtěžšími případy (ti, kterým je po kostech jen trochu blbě, se k nám obvykle nedostanou), proto se skoro nikdy neudržím, když vidím téma "kosti".

Specifikovat zdravotní rizika je komplikovaný, protože záleží na mnoha faktorech. Psovi může vadit (když pominu "zkaženost" nesprávným skladováním apod.) druh (původ) kostí - viz nákaza z vepřového, parazitózy apod., typ kostí (jako která to přesně je, tvar, velikost), množství apod.

Bohužel není stopro pravda, že pes, kterej je na kosti odmala zvyklej, s nima mít problém nemůže, ani že kosti sou přirozený, takže psovi nemůžou uškodit. Lehčí případy končej průjmem nebo zácpou, kdy se z krvácejícího konečníku vytahujou kostěný střepy (pro psa i majitele velmi "příjemný" zákrok), těžší zákrokem v anestezii, kdy se buď povede obsah střeva vybavit "přes břicho" nebo zadkem, nebo se musí rovnou otevřít. To je případ "přežrání se kostma".

Další skupina problémů čítá pacoše, kterým se kost někde zasekne (pes ji rozkouše špatně nebo vůbec), nejhůř v jícnu nebo tenkém střevě.

Spousta majitelů krmících negranulema kosti dává a špatnou zkušenost nemá, obecně ale klientům nedoporučujeme kosti podávat vůbec, protože těžké případy můžou končit i komplikacemi po rizikovém zákroku na střevě, úhynem nebo eutanázií.

Když už, dávala bych kost jen na "ožužlání", jak tam někdo psal, dost velkou na to, aby ji pes nemohl spolknout celou (dokážou spolknout v kuse poměrně veliké kusy), třeba kloubní hlavice z hovězího, pod dohledem. Nejhorší ze všech je samozřejmě případ psa, kterej na kosti není zvyklej vůbec a dostane k desátejm narozeninám celou zadní nohu z daňka, podobný pacienti se taky občas objeví...

Počítám s tím, že spousta lidí krmení kostma propaguje a hájí, tohle je jen pohled z té druhé strany. Protože už jsem stokrát viděla a slyšela naříkat majitele "jak je to možný, dyť to dostával odjakživa a nikdy nic, dyť je to pes..." atd.

Noemi
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 12:30
- Nahlásit

Radecha
A jaký máš názor ma tzv. buvolí kosti ze zverimexu, jsou vhodné pro tříměsíční štěně?

Nemůže si štěně těma kostma nějak poškodit vývoj nových zubů? Nerada bych, aby mi kvůli mé blbosti vyrostla "pizizubka"

PetraK
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 12:35
- Nahlásit

Noemi

Daly se sehnat bůvolí kosti pro štěňata, takový měkoučký. Ale viděla jsem je naposledy u nás ve zverimexu před 3 lety. Pak už ne . Ale je možný, že ve větším by to problém nebyl.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 12 . 13 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání