| Autor |
Zpráva |
dejavu
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 10:50 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit
Byla tu diskuze na tohle téma, ptala jsem se na to nedávno odborníka na Aujeszkyho nemoc, MVDr. Šatrána, jak je to s krmením syrovým masem a výskytem této choroby u vepřového, tak pro ty, co vás to zajímá, jeho odpověď:
děkuji za vaši zprávu a k vašemu dotazu bych rád řekl následující. Pokud se týká vepřového masa, nemusíte mít starch jej zkrmovat psům, protože ČR je prostá ACH (Aujezskyho choroba) a riziko přenosu je nulové. Rovněž tak maso v krmivech pro psy je tepelně ošetřeno a proto nemůže být zdrojem nákazy.
V našich podmínkách je z pohledu ACH rizikové zkrmování syrového masa, či orgánů divokých prasat. V jejich populace virus koluje. Zde však plně postačí pokud maso uvaříte, tak jak je běžně zvykem. Riziko nepředstavuje ani tak maso které je běžným způsobem tepelně upravené, ale k nákaze dochází především u loveckých psů kteří při vykolování a zpracovávání ulovených kusů mají přístup k tepelně neošetřeným zbytkům.
Obávám se, že pokud se týká zajištění bezpečnosti syrového masa prostřednictvím zamražení nebudu schopen dát jednoznačnou odpověď, protože zde je mnoho faktorů ketré mohou ovlinit inaktivaci virů, baktérií či parazitů( velikost, rachlost zamražení, stabilita teploty po zamražení, obsah vody.....). Jak již jsem napsal v předešlém emailu, pokud se jedná o maso z domácích prasat, které prošlo veterinární
kontrolou, zde je riziko přenosu nákaz minimální a toto krmivo lze považovat za bezpečné pokud byly dodrženy podmínky skladování.
U syrového masa ze zvěřiny bych v každém případě volil převaření.
S pozdravem, Petr Šatrán
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2007 15:57
- Nahlásit
posouvám ještě jednou
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2007 16:13 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
dejavu
super ze si sem dala toto info. vdaka!
na doplnenie, mozno bude ludi zaujimat, co sa doporucuje vramci likvidacie a prevencie parazitov svalovca (uz som to tu sice raz davala, ale opakovanie nezaskodi a toto je nanajvys prihodna tema )
Trichinella/svalovec:
Larvy Trichinella spiralis sa usmrcujú najlepšie tepelným opracovaním a zmrazovaním. Mäso sa môže zmrazovať niekoľkými metódami, pričom sa musia dodržať niektoré všeobecné pravidlá. Zmrazovanie mäsa má prebiehať rýchlo a rovnomerne vo všetkých častiach, mäso má byť uložené do úplného zmrazenia oddelene, nemalo by sa rozmrazovať a opätovne zmrazovať.
Uvádzame niektoré kombinácie času a teploty na zmrazovanie:
1.
Mäso s priemerom alebo hrúbkou do 15 cm sa musí zmrazovať podľa jednej z nasledujúcich kombinácií
času – teploty:
20 dní pri teplote –15 °C,
10 dní pri teplote –23 °C,
6 dní pri teplote –29 °C.
2.
Mäso s priemerom alebo hrúbkou 15 až 50 cm sa musí zmrazovať podľa jednej z nasledujúcich kombinácií
času – teploty:
30 dní pri teplote –15°C,
20 dní pri teplote –25 °C,
12 dní pri teplote –29 °C.
Aj na usmrcovanie trichinel tepelným opracovaním existuje niekoľko účinných metód. Môže to byť ohrev bravčových produktov na minimálne kombinácie času/teploty, zmrazovanie pri špecifických kombináciách času/teploty alebo nakladanie (lákovanie) podľa špecifických metód. Musia sa použiť také postupy tepelného ošetrenia (ohrevu), ktoré zabezpečia riadne ohriatie všetkých častí produktu. Je dôležité, aby bol každý kúsok klobásy, šunky alebo iného výrobku ošetrovaného ohrevom vo vode úplne ponorený počas celého ohrevu a aby sa teplota kontrolovala v najväčších kusoch výrobkov, v najvnútornejších spojeniach reťazcov klobás alebo iných nahromadených kusoch a v tých kúskoch, ktoré sú pri ohreve v najchladnejšej časti zariadenia. Všeobecne platí, že k bezpečnej deštrukcii trichinel dochádza tepelným spracovaním mäsa alebo mäsového výrobku tak, aby teplota v jadre dosiahla aspoň 70 °C.
http://www.svssr.sk/sk/spotrebitel/latky/Trichinel y.asp
ten isty postup sa doporucuje pri likvidacii lariev pasomnice
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2007 16:57
- Nahlásit
Bela
jeee, diky, takovyhle info prave shanim, jestli mate jeste na dalsi parazity nebo bakterie neco, jak je zlikvidovat mrazenim, sem s tim
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2007 17:16
- Nahlásit
dejavu
k toxoplazmoze:
Jedná se o onemocnění způsobené mikroskopickým prvokem Toxoplasma gondii.
Způsob nákazy: Konzumace syrové nebo nedostatečně tepelně opracované masa jatečných zvířat (zejména ovcí, prasat, králíků a domácí drůbeže). Proto u lidí stižených toxoplazmózou bývá nejčastěji zjištěn zvyk ochutnávat syrové maso při kuchyňském zpracování, obliba minutek, případně profesionální styk se syrovým masem. Maso běžně dobře tepelně zpracované je naprosto nezávadné, neboť již prohřátí na teplotu 66°C spolehlivě ničí vývojová stádia parazita v mase stejně jako na druhé straně několikadenní důkladné promražení v mrazicím boxu.
http://nemoci.doktorka.cz/toxoplazmoza/
(teda formulacia " profesionální styk se syrovým masem" nema chybicku )
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2007 17:17
- Nahlásit
Bela
Ha,tak už vím kde jsem k ní přišla!!!
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2007 17:47
- Nahlásit
jablunkaHa,tak už vím kde jsem k ní přišla!!
profesionalnym stykom?
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2007 17:58
- Nahlásit
Bela
Ale prdlajs,žeru syrovou sekanou!
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2007 18:08
- Nahlásit
jablunka
to aj ja, milujeeem tataraaak, ale nikdy mi nic nebolo. klop, klop, klop.
inac tam na doktorke.cz o toxoplazmoze pisu, ze: V České republice nese tkáňové cysty tohoto prvoka přibližně každý třetí člověk.
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2007 18:17
- Nahlásit
Bela
to já sem si s ní poměrně dost užila.Nikdy více!!!
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2007 19:03
- Nahlásit
jablunka
prekusujes netopyry jako Ozzy? jo, ted to ctu, syrova sekana...
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2007 14:23 - Změnil/a: bullvnouzi
- Nahlásit
No mě teď strašej echynokokama a svalovcama a salmonelou a červama a tasemnicema...
Jak je to tedy s tím syrovým masem...?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2007 14:24
- Nahlásit
bullvnouzi
kto ta strasi? nepocuvaj ich
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2007 14:27
- Nahlásit
Bela
Na lide.cz v místnosti pitbulíků. Satr zatr.
Je fakt, že se v tom nevyznám. Ale tak nějak jsem dala na zde diskutující a skusila to a pes se po tom může umlátit. Dřív měl granule v misce furt a žral tak normálně, ale narvat mu tam syrový maso, tak to bude žrát, dokud nepukne. nerada bych te´d měnila, pokud po tom bude prospívat.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2007 15:18
- Nahlásit
bullvnouzi
jasne, ze nic nemen. oni len strasia...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2008 13:06
- Nahlásit
Kopírováno z jiného fora:
Neospora psí-zákeřný parazit,se kterým jsme se setkali
Ráda bych vám všem popsala moji zkušenost s ještě ne tak známým parazitem,který se jmenuje Neospora psí /Neosporum caninum/.
Mám dvouletou drsnosrstou jezevčici Malvínu a desetiletého koršpaněla Athose.Oba psi se pohybují na zahradě a při našem večerním grilování,kdy už na zahradě nebylo vidět,zavítali do kompostiště,kam nedbalí nájemníci odhodili celé syrové kuře a neváhali ho ochutnat.
Druhý den na to Malvína přestala komunikovat a začala vyhledávat tiché kouty,nežrala a motala se.Volali jsme na veterinární pohotovost,kde podle námi popsaných příznaků nám doporučili podat půl živočišného uhlí,i když nezvracela ani neměla průjem.Byla neděle.
V pondělí již pes nebyl schopen se postavit na nohy a tak jsme okamžitě jeli k veterináři.Ten nás poslal „o dům dál“ a sice na Veterinární fakultu v Brně.
Tady jsme se dostali na ortopedii s podezřením na vyhřeznutí meziobratlové ploténky.
Po mnohých vyšetřeních a vyloučení virózy se po několika dnech potvrdily výsledky na Neosporu caninum.Pozor, ráda bych všechny upozornila,že symptomy jsou natolik podobné jiným nemocem,že opravu nešlo o nějaké pochybení ze strany lékařů a jelikož je zatím Malvína jediný jezevčík v ČR,kterému vyšla tato diagnoza,nerada bych se dopustila nějakého nespravedlivého nařčení.
Neospora je parazit, který se do těla dostane kontaminovaným masem konzumovaným zasyrova. Od konzumace trvá pouhé 1 – 3 dny, než parazit napadne mozek, pak se dostává dál do míchy a napadá všechny hlavní orgány a svaly ... Výsledkem je, že pes ochrne a oslepne. Neospora nenapadá lidi, žaludeční šťávy ji zlikvidují, takže není třeba se obávat, napadá pouze dobytek, prasata, ovce, kozy a teď i psy. Léčba probíhá antibiotiky a trvá 6-8 týdnů.Po návratu z veteriny jsme ještě museli s jezevčíkem pravidelně rehabilitovat,aby ochablé svalstvo opět začalo pracovat.
Proto bych chtěla všechny varovat,aby nekrmili psy syrovým masem,úmrtnost psů po napadení neosporou je poměrně vysoká a náš jezevčík přežil jen díky okamžitému převozu na kliniku.Bohužel mnohým psům zůstanou trvalé následky.Léčení nás stálo necelých 10 tisíc.
U druhého psa byly následně udělány také testy,které dopadly negativně.Z toho usuzuji,že se buď k masu vůbec nedostal,anebo,jak jsem vyčetla na internetu,citlivější jsou mladí psi cca do 3 let a především štěnata v děloze.
Nepodceňujte tedy prosím ani příznaky-nechutenství,špatná motorika,zhoršující se vidění,malátnost,zvláště pokud máte podezření na konzumaci syrového masa a ihned vyhledejte svého veterináře.Nechci nikoho strašit,ale mohlo by to dopadnout hůř,než s naším už bývalým pacientem.
Vše dobré
Iva H.
A zde je další odkaz, článek veterinářky:
http://www.vetweb.cz/projekt/clanek.asp?pid=2&cid= 1681
|
aren
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2008 13:11
- Nahlásit
Já teda syrové maso dávám běžně a zatím žijeme
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2008 14:00
- Nahlásit
aren
No jak tak koukám na ten můj příspěvek o něco výše, tak Máfo na syrovým funguje už rok a jenom kvete, dacan.
|
xjita
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2008 21:13
- Nahlásit
jablunka
ještě k té toxoplazmoze: nakazit se můžete i z kočičích bobků (skoro tipuji, že se takto nakazí více lidí než ze syrového masa)...nemusíte mít ani kočku, stačí když se vám nějaká vykadí do záhonku, nakazit se můžete stejným způsobem na pískovišti nebo i od pejska čuňátka, který se v kočičím bobku vyválí...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2008 21:41
- Nahlásit
aren
Já teda syrové maso dávám běžně a zatím žijeme
predpokladam ale, ze nedavas niekolkodnove zahrabane zdochliny
|