| Autor |
Zpráva |
grooggy
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 00:00
- Nahlásit
Roxana
Já dát Bodiemu řepu nebo salát, tak mi to v misce nechá a sežere maso :-D Dneska mi udělal dokonce to, že ráno nechtěl sežrat granule, protože na nich nebyl nastříkanej lososový olej-potom to teda sežral, protože hlad je hlad
I když zase naše kokřice byla asi víc koza než pes, protože nám papriky a kedlubny žrala přímo ze zahrádky :-D
Holt jsem si Bobánka nějak rozmazlila...
|
MilanS
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 00:12
- Nahlásit
Roxana no pokud myslíš že nás zbytek diskutujících neumlátí
Ten pán co jsem mu to počítal věděl velmi přesně čím krmí, navíc měl víceméně stabilní krmnou směs takže to nebyl problém. Tady budu muset drobátko hádat, ale proč ne, zkusme to :
Maso : dvě varianty
Kuřecí prsa s kůží : 145 Kcal, 6 g tuků , 22 g bílkovin /100g, 0,6 kg = 870, 132g bílkovin
Hovězí přední : 165 Kcal , 13 g tuků, 13g bílkovin /100g , 0,6 kg = 990 Kcal, 78 g bílkovin
Kořenová zelenina a saláty – zde budu trochu optimistický ohledně Kcal a budu počítat průměr
30 Kcal /100g , cca 1,5g bílkovin, 0,4 kg = 120 Kcal, 6g bílkovin
Takže to maso si dovolím zprůměrovat, pak tedy 930 Kcal a 105 g bílkovin, dohromady pak 1050 Kcal a 111g bílkovin a 57 g tuků. Kosti tedy z dovolením vynechávám, i když pes samozřejmě jak kostní dřeň, tak chrupavky (kolageny) využije, nevyužije jen skelet ale vzhledem k tomu že netuším o jaké kosti jde, nebudeme je uvažovat. Pro 50 kilového psa mi 1050 Kcal přijde trochu málo, ale každý živý tvor je jedinečný a je možné, že mu to může stačit. Rozhodně to však není ekvivalent 500g Orijenu , nýbrž jen cca 269 g, ve kterých pak je cca 113 g bílkovin a 59g tuků.
Takže pokud si to srovnáme, krmná směs s využitelností 1050 Kcal :
BARF : 111g bíkovin, 57g tuků
Orijen: 113g bílkovin, 59 g tuků
Ještě pořád ti krmiva typu Orijen připadají vysokoproteinová a kontroverzní ?
PS. samozřejmě při použití jiného typu masa dostaneme jiné výsledky ale pokud to zrovna nebude vepřový bůček, tak spíše výrazně dolů ohledně metabolizovatelné energie, takže jsem se snažil volit ty s vyšším podílem tuku a energie, aby se ten pes vůbec trochu nažral .
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 00:21
- Nahlásit
grooggy
Jé, díky ti . Ayrin docela kromě granulí chutná všechno, co máme u "huby". Takže ovoce a zelenina u nás neni problém, jenom nám nejedou mrkve vařený v pohodě jo, to co má v masu sežere všechno, ale syrovoučkou e-e. Jinak kulí oči na hroznový víno, to by mohla pořád a u mandarinek i knučí aby jsme jí dali, sem tam jablko a tak . Tahle fotka taky jinak nebyla zimní musela jsem to vybílit trága pro mě.
|
Dania
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 11:53
- Nahlásit
MilanS
Roxana
Zdravím vespolek
tak tady čtu diskuzi o výživě a počítám a počítám..
Musím uznat, že Milanův výpočet nemá chybu a uznávám, že se od něčeho odrazit ( tím myslím počet kalorií ) musel. Takže takhle to vypadá jednoznačně, ale....
To platí za předpokladu, že by pes krmený Orijenem dostal cca polovinu doporučené krmné dávky/ den. Nebo pokud by doporučená krmná dávka byla 250g denně.
Jinými slovy:
BARF - doporučená denní dávka je průměrně 3% hmotnosti psa, čili cca 1,5 kg přijímaných surovin/ den.To je to, co bylo Milanem spočítáno a co SKUTEČNĚ a REÁLNĚ pes dostane-tj.cca 112 g bílkovin/den.
ORIJEN - doporučená denní dávka je 500g, čili pes SKUTEČNĚ a REÁLNĚ dostane bílkovin cca 200g/den.
Já vim a rozumím tomu, že je to počítáno na stejný počet kalorií, jen jsem si dovolila to prostě převést do reálu
A ještě se přiznávám, že ze mě mluví příznivec BARFu
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 16:56
- Nahlásit
TAk tady asi vůbec nejde jestli je lepší barf nebo granule, ne? Šlo o něco konkrétního ohledně orijonu.
worick
Ahojky, probíháš tady? Jak se máte? TAdy už je mraky sněhu Konala se nakonec nebo se koná ta Praha? Dneska jsme měli tady problém ujet 15 km, tak jsem si na tebe vzpomněla
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 17:04
- Nahlásit
MilanS
diky za vypocet
mam ale pocit, ze kazdy mluvime tak nejak o necem jinem, a velmi dobre to vystihla Dania, myslim - ty jsi spocital, kolik bilkovin dostane ve skutecnosti celkem denne moje fena, zatimco u tveho psa je to pouze polovina denni davky
a co se tech kcal tyce - zatimco ja zbyvajici kalorie velmi snadno doplnim pridanim tuku (jakozto elementarniho zdroje energie pro psa), nehlede na fakt, ze zaklad psiho krmeni netvori libove hovezi ani kureci prsa, ale naopak prorostlejsi i slachovitejsi casti (ale chapu, ze jsi potreboval pouzit nejakou hondotu pro vypocet, takze oukej), takze tim ty kalorie naskoci i tak .. tak ty "zbytecne" bilkoviny z granuli proste nedostanes
aneb jak rika moudre rceni .. seda je teorie a zeleny strom zivota
|
Dania
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 17:39
- Nahlásit
ankaras
TAk tady asi vůbec nejde jestli je lepší barf nebo granule, ne? Šlo o něco konkrétního ohledně orijonu
jasně, máš pravdu, šlo o počet bílkovin v něm
Ivet, jinak PF-ko máš moc hezký, fakt super! Díky!!!!
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 17:42
- Nahlásit
Dania
Kujééém Ted už máme pro změnu sníh, ale už se mi nechce dělat jiný.
|
casira
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 20:19 - Změnil/a: casira
- Nahlásit
ahoj,aj ja dakujem za PF,pekné!!!
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 21:19
- Nahlásit
ankaras
cauky, no presny ale nejak jsem to vcera z tvoji zpravy nepobrala, tak v pohode
no a peefka je samo moc pekna na tu nemazlou si asi musis pockat, nebo naaranzoat nejakou mnamku
grooggy
kdyz ti nechce zrat zeleninu, musis byt zakerna rozkrajet popr. rozstrouhat
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 21:24
- Nahlásit
Roxana
Zítra budu zákeřná a rozsekám mu ji do granulí :-D
+ Pár kapek losolovýho oleje a sežere všechno :-D
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 21:30
- Nahlásit
grooggy
no vida ze to jde
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 22:00
- Nahlásit
A dáváte hafanovi něco na vánoce z kapra? Já myslela, že jí ovaříme hlavu, ona rybky může.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 22:04 - Změnil/a: Roxana
- Nahlásit
ankaras
prosim te vareny kosti ji radsi nedavej zadny (snad jen morkovy na hryzani ) dej ji to syrovy (teda jestli syrovy basti?)
jinak s kaprem moc neporadim, toho jsem videla jen v kadi plovouciho (my jsme rizkari )
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 22:08 - Změnil/a: ankaras
- Nahlásit
Roxana
OK, takže hlavu jo, ale syrovou. JJ, ona to rozkouše Jí je to asi prakticky jedno jestli dostane syrový a nebo vařený maso, zatim zblajzla všechno, jenom kosti teda bych už nedala ani nevařený, už se trochu bojim. Jinak se zeleninou taky nemáme problémy, jak jsem psala a ani ovoce a tak. Na ní to poznáš hned, když něco vezmeš do ruky, otočíš se na ní - Ayrin tumáš a vidíš že vykulila oči, tak to nepozře .
Já s bráchou jsme taky řízkaři .
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 22:13
- Nahlásit
ankaras
Jí je to asi prakticky jedno jestli dostane syrový a nebo vařený maso, zatim zblajzla všechno, jenom kosti teda bych už nedala ani nevařený, už se trochu bojim.
ty kosti chapu. jen myslim, ze pokud ji smakuje i syrovy, tak je lepsi ji davat dśyrovy nez vareny .. preci jen tepelnou upravou se leccos ztrati .. a ty si usetris zbytecnou praci
ach jo, uz je to zas tady, ty vanoce, co
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 22:20
- Nahlásit
Roxana
Já totiž z toho vařenýho masa pak používam ještě zeleninu a vývar, protože ona jako syrový zbaští doma na dece když jí něco dam, ale když bych jí to dala do misky jako syrový mezi granule třeba, tak to nesežere mi vůbec ty granule. Co to tady kdo psal, že to ovoní olejem? To je ten lososový? To by mohlo u nás taky pomoct.
ach jo, uz je to zas tady, ty vanoce, co
- to jo, ale letos jsem fakt v dobrý náladě, se hrozně těšim na véču a všechno Akorát dneska jsme s Ayrinou vyrazily po tmě ven a poznala jsem rozdíl vycházek v tomhle období loni a letos. Letos je to na zabití, malý štěndo nebylo tak nebezpečný na náledí .
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 22:26
- Nahlásit
ankaras
OK, ja nevedela, ze to michas s granulema
u nas zatim naledi neni, krasnej premrzlej snih ... uz se docela i tesim z mesta pryc
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 22:54
- Nahlásit
Roxana
u nas zatim naledi neni, krasnej premrzlej snih ... uz se docela i tesim z mesta pryc
- tady je takovej ten uježdnej sníh, pěkně klouže . Auuuu, to budou zase modřiny. Ty sis loni s Fajkou taky kupovala ty nesmeky? Využíváš je? Kam frčíte mimo město?
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 23:02 - Změnil/a: Roxana
- Nahlásit
ankaras
tady je takovej ten uježdnej sníh, pěkně klouže
jezis, ted jsem si vzpomnela na mrakotin a ty moje "zada" tak takovejhle ujezdenej snih jsi myslela?
Ty sis loni s Fajkou taky kupovala ty nesmeky?
Jo, byly koupene pres Janu
ale moc je nepouzivam, jen na tu ledovku (a meli jsme je v tatrach, ale tam teda byly kratky )
Kam frčíte mimo město?
k nasim - rakovicko, krivoklatsko snad to mrazivo vydrzi, tam je blativo fakt hnus
|
MilanS
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 23:09
- Nahlásit
Roxana
Dania
Hehe, milé dámy, no já nevím ale doteď jsem žil v představě že energie je energie a že fyzika platí a že porovnávat lze jen porovnatelné ale pravda je že od doby mých studií už uplynulo víc jak 25 let a možná jsou už věci jinak , třeba nám někteří psíci jedou na solární baterie . Ohánět se doporučenými dávkami granulí ? Ty jsou ale spočteny pro „průměrného“ psa, a ten jak známo neexistuje. A reální psi stejné váhy můžou vystačit jak s 500, tak se 700, tak se třeba 300g granulek, to je ryze individuální. Proto je potřeba použít nějakou srovnávací základnu a ideální je právě ME. Tož tak. To není šedivá teorie, to je i praxe, neboť vím že řada „barfistů“ své krmné dávky docela pečlivě počítá.
Nicméně k meritu věci, jestli si to dobře vybavuji tak diskuse vznikla prvotně nad mojí nespokojeností s tím, že běžná superpremia obsahují běžně 40-50% cukrů a s tím související spokojeností s tím , že jsou i krmiva která obsahují výrazně méně cukrů a výrazně více proteinů. Když se podívám na to jak krmíte, vidím tu velmi výraznou shodu nad tím, že kvanta cukrů nemají v krmivu pro psy co dělat ! Super! To ovšem znamená, že na dodávku energie (ty psy prostě něčím nakrmit musíme ) nám zbývají ony „prokleté“ proteiny a tuky. Až potud jsme myslím ve shodě. O čem tedy můžeme přemýšlet je, jaký má být poměr bílkovin a tuků. Když se podíváme do nějakých krmivářských doporučení tak to často bývá poměr 2:1, ale to nemusíme brát za bernou minci. Je pravda, že přibližně okolo tohoto poměru se pohybuje většina granulí, ať klasických či těch jak říkáte „vysokoproteinových“, ale to taky není podstatné. Podívejme se tedy jak tento poměr vypadá u různých druhů masa :
Hovězí : cca 2:1 až 1:1, vepřové 1:1 až 1:3, skopové 1:1, kuřecí 4:1, slepice 4:1, krůta 4:1, králík 2:1, zajíc 7:1, srnec 7:1. Je to trochu hrubé ale pro představu to snad stačí.
Z toho je zřejmé, že „barfisté“ krmící především drůbež, krmí psy mnohem vyššími dávkami proteinů než obsahují i ty nejproteinovější granule, na druhé straně ti co krmí vepřovým bůčkem (jako zřejmě Roxana ), opravdu psa proteiny nepřecpávají. A co z toho je správně ? To už nechám na úsudku každého kdo o krmení psa přemýšlí. Čistě za mě jen asi tak, že pes sice není vlk ale z vlka vzešel, pořád k němu má blízko a když se podíváme na stravu toho vlka (proto uvádím toho zajíce a srnce), tak mě poměr bílkovin k tuků v poměru 2:1 který je v Orijenu mi opravdu nepřipadá přehnaný . A cukry jak jsme se již shodli tam moc nepatří a něčím toho psa nakrmit musíme. Tož tak.
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 23:12
- Nahlásit
Roxana
tak takovejhle ujezdenej snih jsi myslela?
- tak přesně takovej ten byl výbornej ten pád myslim
rakovicko, krivoklatsko
- tam často jezdíme na motorkách je to tam hezký, ten sníh asi vydrží,tady už je ho fakt hodně, ale prý má být na štědrý den obleva nebo co, doufam, že ne, letos by to byly první vánoce po dlouhý době, kdy by byl sníh. Loni byl velkej mráz a bylo parádní bruslení, led jak sklo . Máme tady velkej rybník, má 14,5 ha, vlastně kilometr asi tak , no, jenže letos ho vypustili, bylo to i v novinách, ochránci přírody zakračovali a tak . Doufam, že ho brzo vyčistí.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2009 23:29
- Nahlásit
MilanS
prosim te s fyzikou na me fakt nechod
jen prakticky dotaz (budu se opakovat ) - tady to bylo o bilkovinach, tak trosku zpet k tematu, OK denni prijem proteinu jsme u moji feny uz spocitali, muzes prozradit, jak je na tom tvuj pes? predpokladam ma ted neco kolem 45kg (odhad ?), tak bude stacit, kdyz napises, kolik g orijenu denne mu davas, ja to zvladnu dopocist
Z toho je zřejmé, že „barfisté“ krmící především drůbež
takovi jsou kteri? "barf" je prave o pestre strave
na druhé straně ti co krmí vepřovým bůčkem (jako zřejmě Roxana
to jsem psala kde, prosim?
ankaras
ten byl výbornej ten pád myslim
hahaha
jj, je tam moc hezky .. a prave ty oblevy se bojim, to pak stoji za houby
brusleni ja nerada, padani boli, moc boli
|
MilanS
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2009 00:18
- Nahlásit
Roxana
proč ne, fyzika je príma Tady to bylo o cukrech a o bílkovinách, protože když řekneme NE cukrům, musíme říci ANO bílkovinám a tukům. To jsou prostě spojené nádoby. Denní přísun proteinů a tuků tvé feny jsme bohužel nespočítali, ten hypotetický výpočet byl jen příklad jak by to mohlo být ale sama vidíš že množství ME vyšlo příliš nízké a i si sama napsala že dokrmuješ tuky a že krmíš jiným druhem masa než jsem hypoteticky uvažoval. Rovněž vypuštění těch kostí je chyba, ale nemaje info tak pro zjednoduššení jsem je neuvažoval. Barfíci kteří krmí hlavně drůbež jsou takoví, kteří mají levný přísun drůbežího masa, takže krmí hlavně kuřaty , slepicemi, krůtami a kachnami. Jak to je správné či špatné s ohledem na BARFové "náboženství " fakt netuším, možná ti chudáci přijdou do BARFpekla . Ten bůček byl samozřejme vtip, inspirovaný tím dokrmování tuky Co se týče mého psa tak Kim sežere denně 600g Orijenu LB puppy ve dvou dávkách, 42% proteinů, 22% tuků, 3900 Kcal/kg. Je mu 16 měsíců, váží cca 48 Kg a pomalu nasvaluje.
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2009 00:19
- Nahlásit
Roxana
hahaha
- tak víš co, ty za to nemůžeš, to ten pás , podrážky a silnice
Sníh bude, musíme tomu věřit a doufat , ale mohlo by k tomu být třeba hezky, vid. Třeba snížek a do toho takových 20 stupnů
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2009 00:45
- Nahlásit
ankaras
Bodie třeba kapra nežere-teda naposled ho měl na minulý vánoce a zhnuseně ho vyplivl do sněhu-on radši lososa(ještě loni totiž prodávali zbytky lososa(ploutve a zbytky kostí, ale masa na tom bylo dost) v makru asi za 5 Kč kg, tak se mu vždycky uvařil silnej vývar-musel se vařit venku, protože z domu mě s tim vyhodili )
Jinak to u nás doma na štědrý den taky jistí řízky s bramborovym salátem, jediná ortodoxní "kaprářka" zůstala babička, ale stejně zkončí nakonec u řízků :-D
Jinak s Bobanem je to teď venku taky sranda, protože se dostal do "zimní" kondice a tak je to větší fuška se s nim tahat-spíš když mě tahá... Letos to zase zkusim na běžkách, loni to nedopadávalo tak dobře, protože mé umění není natolik "dokonalé" a když mi tam hodil sprinta, tak mi těch jeho necelejch 20 km/h(měřeno při sprintu na silnici, takže na sněhu míň) připadá jak stovka a já se skoro pokaždý s mojí (ne)šikovností natluču Teďka máme celkem natrénováno "Stůj", ale ono to stůj občas trvá 10 metrů-snad to bude lepší než loni... :-D
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2009 08:28 - Změnil/a: Roxana
- Nahlásit
MilanS
proč ne, fyzika je príma
proboha jen to ne, mej slitovani
Jinak myslim, ze my dva se neshodnem, ale to koneckoncu neni na prekazku veci . Tak bych jen shrnula svuj nazor. Podle meho je mnozstvi nad 40g bilkovin ve 100g granuli desive moc, tedy na dlouhodobe zkrmovani. Takove mnozstvi bilkovin obsahuji ty typy, oznacovany obyvkle za "performance", tj. zatezovky. Ano, umim si predstavit krmit tim husky v zaprahu, sluzebniho psa, co denodenne maka nebo treba ohare v plnym proudu lovecky sezony. Ti jiste pro takove mnozstvi bilkovin najdou dostatecne vyuziti. (Stejne jako divoky pes ci vlk ve volne prirode, ono to asi neni uplne selanka.) NIKDY bych ale nepodavala tolik bilkovin steneti nebo dorostenci, obzvlast velkeho plemene (rustove problemy) nebo u dospeleho psa - DLOUHODOBE - ktery ma rezim domaciho mazlicka, tj. trikrat denne prochazka. Protoze proste nema kam ty "prebytecne" proteiny zuzitkovat - kam se tedy asi podeji? Do ledvin a jater ..
No ale jak rikam, uz jsme toho napovidali moc, pro me to rozhodne bylo zajimavy a pokud nekdo pujde kolem a procte si to, treba si z toho vezme to svy .
ankaras
nemuzu jo no tak dik
ta doufam, ze ten snih bude, kdyztak se primluv, jo?
grooggy
Letos to zase zkusim na běžkách, loni to nedopadávalo tak dobře, protože mé umění není natolik "dokonalé" a když mi tam hodil sprinta, tak mi těch jeho necelejch 20 km/h(měřeno při sprintu na silnici, takže na sněhu míň) připadá jak stovka a já se skoro pokaždý s mojí (ne)šikovností natluču
Jee, u nas mame bezky taky radi
Akorat ze ja si teda troufam na "skijoring" jen do kopce a na rovine, ponevac prave "Stůj", ale ono to stůj občas trvá 10 metrů, coz muze byt nekdy dost brutus
ale jinak je to moc fajn
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2009 08:29
- Nahlásit
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2009 13:37
- Nahlásit
grooggy
ediná ortodoxní "kaprářka" zůstala babička
U nás babča s dědou a naši já a brácha jsme na řízkách, já na vepřovym a brácha na kuřecim , takže to nemáme jednoduchý
Jinak s Bobanem je to teď venku taky sranda, protože se dostal do "zimní" kondice a tak je to větší fuška se s nim tahat
- joo , máš pravdu, chytili nový, pevný dechy
eďka máme celkem natrénováno "Stůj", ale ono to stůj občas trvá 10 metrů
tak to doražte sem a já se podívam jak to děláte
Odkud vlastně jste? Myslim, že Litoměřice? Zapomněla jsem , že byste s náma mohli určo vyrazit na další výletík.
Roxana
a doufam, ze ten snih bude, kdyztak se primluv, jo
- jasnačka, neboj se nic . Hézká fotka. Nekoukala si na chov.s. pearl river? mají tam boží fotky, včera jsem to projížděla a musela jsem se usmívat, přijde mi to taková pohodová psí rodina a atmosféra a mají božího malamuta
- mrkni : http://www.akita.mkart.cz/fotogalerie/Funtimes/ind ex.html
- tohle je výborný
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 19 Pro 2009 17:52
- Nahlásit
ankaras
Jsme z Rasošek (cca 5 km od Jaroměře)
__________________________________________________ ___
Koukala jsem, že jsou už jsou napsaný rozpisy kruhů v Olomouci...
Kruh G12, rozhodčí: Jančík Leoš
V otevřený bude jenom Bodie + někdo z chov. stanice Finigan :-D
Jedna z mála výstav, kde bude víc AA než AI :-D
|