| Autor |
Zpráva |
Locco
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2005 23:10
- Nahlásit
Tery
Nemohu si pomoct, tímhle příspěvkem ses pěkně shodila. Buď jsi opravdu zodpovědná a pak se sama vážeš přesně těmi pravidly, které očividně sice neznáš, ale hrozně Ti vadí ... nebo tu celou dobu píšeš bludy a je Ti vlastně celkem fuk, jak to s těmi psy dopadne. Ale zcela konkretně - co přesně ti na chovu psů podle standartů FCI vadi ???
a k tvemu predchozimu dotazu - nase psina ma za sebou radu vystavnich uspechu, kryli jsme zatim dvakrat - oba intersampioni, jednou jsme jeli za psem 2tisice kilometru a vysledek - v kazdem vrhu bylo jedno stene s predkusem, z toho jsme usoudili, ze problem prenasi nasi fena, mame i podezdreni na konkretni vetev predku ... no a dale ji uz v chovu nepouzijeme. Misto toho jsme si privezli z ciziny na ceske psy slusne nepribuznou fenku a uvidime. Zatim se tedy moc nepredvedla
|
Tery
|
# Zasláno: 20 Čen 2005 06:04
- Nahlásit
Locco - můj opravdu poslední příspěvek do téhla diskuze - myslím si, že začít chovat "opravdu" - to už by pak teprve začalo být o penězích. Podívej, ty máš horší fenku a tak si jen tak bez mrknutí oka pořídíš další do skupiny. Já víc psů nechci - mám dva a vím, že na víc bych neměla ani místo a na procházku pokud s nima jdu sama, tak bych víc vzít nemohla, ale takové věci nepochopíš - prostě já mám psy pro radost a štěňata jsou už jen další radost navíc. Pro chovatelské stanice jsou dlůležitější ta vyprodukovaná štěňata, u mě je to naopak. Já mám ty psy kvůli nim a ne kvůli štěňatům. A už mi to připadá zbytečně natažené, opravdu už se sem nebudu vyjadřovat a každému z vás zvlášť vysvětlovat, proč mám ty svoje čubinky a ne chovnou stanici. Já to prostě tak chci a neboj se, že bych si to neuměla zařídit jinak, kdybych to jinak chtěla.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 07:01
- Nahlásit
Tery
Už jsem se k diskusi PPx bez PP nechtěla vyjadřovat, ale na tohle se musím ozvat. Ač jsem zatím odchovala jen jeden vrh, jsem registrovaný chovatel - chov.stanice. Mám jednu chovnou fenu. Kromě toho mám veteránku, která chovná není (dysplazie) a mladého psa, který též chovný nebude (chybí 2 zuby). Nicméně jsou doma a je jim věnována stejná péče a láska jako chovné šampionce. Se psem nyní chodím na výstavy a zkoušky, protože je pěkný a šikovný. Chovnost prostě pro mne není jediným a už vůbec ne nejdůležitějším kritériem, i když nad tím mnozí zvedají udiveně obočí a nechápou, proč plýtvám časem, energií a penězi na prezentaci psa, který mi nepřinese ani korunu.
Štěňatům, která jsem odchovala, jsem se plně věnovala po celé dva měsíce 24 hodin denně. Kdybyste to přepočítali na peníze (+ krmení, očkování atd.) tak se nikdo nedoplatí, i když moje štěňata nebyla z těch nejlevnějších.
Takže shrnuji, nejdůležitější pro mne je život s mými psy, každodenní sdílení se s nimi, vztah, který s nimi mám a radost, kterou mi to vše přináší. Chov je jaksi navíc. Zodpovědný chov opravdu není v první řadě o penězích.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 07:35
- Nahlásit
Zodpovědný chov opravdu není v první řadě o penězích.
Presne tak zodpovedny chov je v prvni rade o znalosetch a ochote ty znalosti pouzit a to hlavne ve dvou smerech..
1) Plemene obecne a konkretnich chovnych jedincu, jejich predku a pokud mozno i dalsiho vetveni jejich rodokmenu.
2)genetiky
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 07:43
- Nahlásit
Jo a ještě bych dodala že všechny ty historky o povedených psech bez PP a o nepovedených s PP, kterých všichni můžeme vysypat z rukávu spousty, jsou o ničem, protože se bavíme o živých organismech a genetika nás stále překvapuje jak v dobrém, tak bohužel i ve špatném smyslu... některé vady se mohou objevit i po 7 generacích... je to prostě těžké, ale když je možnost v těch rodokmenech dohledat, co chci a co nechci, tak mám aspoň určitou šanci dobrat se kýženého výsledku. PP není zárukou ničeho kromě jistoty plemene a rodičů, ale je tu větší PRAVDĚPODOBNOST že budu mít to, co chci.
Ani dva zdraví, krásní a inteligentní rodiče-vysokoškoláci nemají záruku, že se jim nenarodí postižené dítě. Bohužel.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 09:35
- Nahlásit
Já nevím, co dodat. Sand jen, že náš chov je finančně fiasko a kdyby veškeré naše aktivity byly prodělečné jako náš chov, tak jsme už na dlažbě. Všechny ty akce v česku a v zahraničí, všude vywoké poplatky v eurech, benzín, ubytování. A pak dva, občas tři, někdy i jeden vrh za rok, podle zájmu , nemůže absolutně pokrýt náklady na celoroční provoz naší stanice. Vždyť jen roční náklady jen na akce našeho nejlepšího psa jdou ročně k 30 tisícům. A pak za celý vrh dostanu 20tisíc. Je to bída. Rozhodně se chov nedá dělat pro peníze a musí se sponzorovat z jiných zdrojů. Rozhodně zrovna foxlík není plemeno, na kterém by se dalo něco trhnout a bohužel kdejaký podřadný bezpapírák se prodává několikanásobně dráž než naše štěně po špičkových rodičích. A to je taky jedna ze stránek, která mě nesmírně štve. V téhle zemi se pořád ještě kvalita necení tak jak má a myšlení českého člověka je pokřivené. Hlavně ušetřit a za každou cenu.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 09:50 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
V téhle zemi se pořád ještě kvalita necení tak jak má a myšlení českého člověka je pokřivené. Hlavně ušetřit a za každou cenu.
Evičko, to není v druhé větě, ale hlavně v první. Vem si, jaký má plat VŠ ve státní správě a nebo čeho si společnost cení. Viz. platy a výběr pochybných herců, superstar, "zábavy" atd. A jak to všechno formujou média a politici...
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 09:59
- Nahlásit
No tak ten plat ve státní správě se mě taky týká a je to směšná fraška, když si obyčejný stavební dělník s účňákem nebo bez vydělá víc než já u odborné práce. Ale tohle neřeším. To je to české a pokřivené uvažování. A teď už jen čekám na anonyma, kterej mě tak miluje, že mi zase začne psát něco o komančích, atd.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 10:08
- Nahlásit
Evicka
si obyčejný stavební dělník s účňákem nebo bez vydělá víc než já u odborné
no přesně, a já ještě přemýšlím nad etikou, zda si o tolik peněz říct (když je něco bokem).
je to české a pokřivené uvažování
No nevím, jestli jenom české...
Ale neboj, v dalším životě se aspoň nestaneš "nižší vývojovou formou"
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 11:26
- Nahlásit
Myslíš? Mě už u nás neřekvapí vůbec nic. A etiku, co se prachů týče už neřeším. Můj muž je slušňák a podnikatel. A když k nám jezdí jeho klienti v tereňákách za milion a potom smlouvají o každou korunu, tak je mi z toho na blití. Minule si jeden doktor přijel pro nějakou drobnost. Nemohla jsem jako naschvál najít dvě kačky na vrácení, tak jsem lítala po baráku a hledala. Poslední varianta byla dceřina pokladnička. Doktor se super džípem pořád čekal. Když jsem mu dal dvě kačky, spokojeně odjel. No, co mám k tomu dodat. Jen to, že asi člověk musí rozlišovat, s kým má tu čest. A klidně si o peníze řekni. Myslíš, že by druhá strana uvažovala taky tak? Nevím, nevím. Potom budeme pořád mi chudí a ti bohatí, kteří budou na našich skrupulích profitovat.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 11:32
- Nahlásit
Evicka
když k nám jezdí jeho klienti v tereňákách za milion
Tak to je taky úplně typické. Ti co na to mají si v mnoha případech vypočítají i drobňáky. A naopak "chudší", od kterých bys to jednak nečekala a je Ti to i blbý, Ti hotovost zarovnají nahoru..
No jo no. Ale Evičko stejně, chtěla bys být stejná jako oni?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 11:47
- Nahlásit
Evicka
O penězích a štěňatech:
já jsem nasadila takovou cenu, abych měla aspoň jakous takous jistotu, že zájemce kouká na kvalitu a ne na cenu. (Fena matka je šampionka, "U", 9 prac.zkoušek atd.) Je to přecejen určitý náznak skutečného zájmu. Kdo by psa uvázal u boudy a dál si ho nevšímal, tak za něj těch 15 tis. nedá. Kdo zavolal a ptal se první na cenu a jak je to daleko, s tím jsem se dál nebavila.
A byli třeba i takoví zájemci, mladý pár těsně po škole, přijeli otřískaným favoritem, ale cenu absolutně respektovali, protože věděli co chtějí. Jiná paní mi ještě dnes dluží 2 tisíce, štěně splácí, ale vím že čuba má takový život, jaký jsem pro ni chtěla.
Takže je to různé, hlavně si člověk musí dát tu práci a věnovat tomu ten čas aby ty lidi odhadl.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 13:25
- Nahlásit
Chraň Bůh, já to tak okatě u nás vidím, jak si harají na honoraci, že jsou něco jako nadlidi, vymýšlejí si všelijaké specialitky, kravinky, hlavně aby to měli lepší než "kamarád" a když si mají přijet pro hotový výrobek, tak člověk aby je uháněl nebo dluží i několik měsíců. Snobáky nesnáším a nikdy snášet nebudu. Proto chci být radši chudá, i když..... nic se nemá přehánět.
Já se asi budu muset dát na jiné plemeno. :down
U nás jsou ceny štěňat o ničem.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 13:32
- Nahlásit
Nevybírala jsem plemeno podle cen štěňat. Prostě jsem jen začala chovat až loni, ale LR mám už desátý rok, a tehdy je tu ještě skoro nikdo neznal. Byla to láska na první pohled a na celý život.
A co ti budu povídat, když spočtu příjmy za vrh a výdaje na vrh, tak je sice výsledek kladný, ale tu cenu jsem si mohla říct jen proto, že jsem předtím fenu 3 sezóny předváděla na výstavách a zkouškách. A rázem jsme někde jinde.
Vždyť to znáš!
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 14:25
- Nahlásit
Ketrin, bohužel neznám. U nás totiž vůbec neplatí, že čím je pes lepší, tím víc kryje, tím stoupá jeho prestiž a td. Náš pes nemá absolutně konkurenci v celé historii Klubu a co se děje? Vůbec nic. Každý ho zná a ví o něm, ale nikdo si nepřijede nakrýt, protože existují něco jako závist, pomluvy, různé skupinky, chovatelé na exteirer, atd. Takže náš pes z celkového počtu krytí v roce - 80, kryje všeho všudy 4x, z toho 2x doma. Stačí?
To víš, že mě to štve, ale co stím můžu dělat? V psovi už je nastrkáno počítám za celý jeho život( nar. 12.7.2000) kolem 100tisíc. Výsledek - žalostný. Neděláme to samozřejmě kvůli penězům, ale hodně by nás potěšilo, kdyby někdo z Klubu alespoň projevil určité uznání. Jenže toho se člověk nedočká. Pokud ovšem chceš chovat, tak členem Klubu být musíš. Asi takové jsou u nás poměry. Ale škoda mluvit.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 14:39
- Nahlásit
Evicka
Ale tak jsem to nemyslela. Chci říct, že jsem si řekla vyšší cenu za štěně proto, abych odradila ty zájemce, o které já zájem nemám. Ale vůbec neplatí, že by někdo až tak moc ocenil tituly a pracovní vedení matky. V lepším případě to vezmou na vědomí a zajímají se o zdravotní stav rodičů.
A u LR kryjí převážně importovaní psi, patřičně otitulovaní. Ale přecejen v posledních několika letech je to krytí rovnoměrněji rozloženo mezi víc psů, což je fajn. Před pár lety měl jeden ročně 30 krytí (i více) , několik dalších tak 3-5 a ostatní po jednom.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 16:18
- Nahlásit
Tery
Já víc psů nechci - mám dva a vím, že na víc bych neměla ani místo a na procházku pokud s nima jdu sama, tak bych víc vzít nemohla, ale takové věci nepochopíš - prostě já mám psy pro radost a štěňata jsou už jen další radost navíc. Pro chovatelské stanice jsou dlůležitější ta vyprodukovaná štěňata, u mě je to naopak. Já mám ty psy kvůli nim a ne kvůli štěňatům.
Teda já mít doma chovnou fenu, na které bych zodpovědně chovala štěňata, tak se mě tahle věta dost dotkne. To jako kdo se chovu věnuje jen trochu zodpovědně, tak vlastně nemá rád své psy???
Vím, že to možná nebylo tak myšlený, a že přeháním, ale tahle věta mne docela naštvala.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 17:36
- Nahlásit
Tony
Nojo, ono chovat bezpapíráky je právě tak jednoduché, chodit si se psy na procházky a nic nemuset. Nemuset výstavy, bonitace, veterinární prohlídky, prohlídky poradců chovu - všechno náležitě zaplatit. Bodejť by nebyl chov bezpapíráků jen pro radost, bez starostí s uchovněním, bez zodpovědnosti za rozvoj plemene. Takže mně nikdo nevymluví, že to jsou jen pohodlně vydělané peníze.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 08:28
- Nahlásit
Jsou to lehce vydělané peníze bez jakýchkoliv zbytečných výdajů kolem a kolem, které máme my chovatelé s PP. Jedna moje známá měla fenu leonbergra s PP. Neuchovnila ji, protože měla dysplazii 3/4. Prostě si ji nakryla, nechala deset štěňat bezpapíráčků a jedno prodávala za 6000,-Kč. A zájemci se jen hrnuli. Takhle to udělala dvakrát po sobě a fena potom bohužel zdechla. Takže těch 120tisíc čistá ruka zřejmě stálo za jeden život jedné feny, která se stala jen zdrojem pěkného příjmu. Co potom k množitelům bez PP dodat.A to jsem ji považovala svého času za kamarádku. Pak zrovna frčeli angličtí buldoci, ale opět bez PP, dalo se na tom vydělat. A tak někde přes inzerát koupila starší fenku ang. buldoka bez PP. V exterieru katastrofální, s obrovským předkusem. Hned při prvním hárání ji nakryla. Fena už byla po dvou císařských řezech. Při ultrazvuku se zjistilo, že má v sobě pouze jedno štěně, nevadí, aspoň se vrátí peníze investované do feny. Jenže ouha, štěně mělo vážnou genetickou vadu, a to nevyvinuté kosti nebo klouby na zadních končetinách, takže nohy tahalo za sebou a muselo být utraceno. Takže ztrátová investice a šup,už se podal inzerát, že se prodá xletá fena angl. buldoka. O potížích se štěňaty nemluvili ani předchozí majiteé a feny se rychle zbavili, Monika, která zjistila, že fena je v "praktickém"využití taky k ničemu, šup a rychle se jí zbavit. Udajně se měla dostat k lidem, kteří už jednoho buldoka měli a měla být jen společníkem. Tak jen doufám, že to byla její konečná štace se spokojeným domovem. Přitom to byla tak milá a vděčná fenka. Teď momentálně mají basenžiho, fenku s PP. Já jen doufám, že neskončí stejně neslavně jako všichni jejich předchozí psi. Už o nich nemám tolik povědomí, protože jsme se odstěhovali my i oni a jsme v různých krajích. Tak si občas zavoláme. Tak co si potom myslet o lidech, kteří tímto způsobem množí bezpapíráky a slouží jim jen jako zdroj příjmů?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 08:47
- Nahlásit
Taky pěkný příklad.
Někdy tím způsobem člověk přijde i o dobré známé, nechci říct přímo kamarády.
Známí moc chtěli labradora a aby ušetřili, koupili psa bez PP. Nepomohlo veškeré moje varování, ztratila jsem tím jen spoustu času. Pes je sice docela hezký, ale má ektropium, které mu způsobuje problémy, a hlavně je bázlivý a v důsledku toho agresivní.
A oni - svatá prostoto- se ještě chlubí tím, že je hezký a jak majitelé fen bez PP se jen hrnou, aby je nakryl. Poté, co jsem jim vynadala, jaká je to příšerná nezodpovědnost, způsobovat dalším lidem problémy, které mají se psem sami, už se nestýkáme. Úplně se mi zprotivili. Původně chtěli psa-rodinného kamaráda, kterého by všude brali s sebou. Kvůli povaze ho nemůžou brát nikam a teď už přes dva roky o nich nevím a nevím, co je se psem. Asi nic pěkného.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 09:04
- Nahlásit
Zajímalo by mě, možná že to někdo budete vědět, jestli např.i v západní Evropě je tak rozšířen "chov" bez PP jako u nás. Nebo je to jen naše česká a možná slovenská specialita. Zda ve světě jsou jen čistokrevná plemena a pak kříženci a voříšci, kteří vznikají bez přičinění člověka.
Pokud zůstanu u mých labradorů, tak např. ve Francii, kde jsme byli v posl.letech několikrát na dovolené, jsem viděla spoustu LR různé kvality pokud jde o exteriér, ale bez výjimky byli pohodoví, přátelští a socializovaní. Což se u nás říct nedá. Ale zřejmě je to i odlišnou kulturou a životním stylem. Pochopitelně se člověk na potkání neptá majitele, zda je pes s PP.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 09:23
- Nahlásit
A ještě něco! "Chovatelé" bez PP se vesměs domnívají, že nám chovatelům s PP vadí hlavně proto, že nám nekale konkurují cenou a odlákávají zájemce o štěňata.
Ale oni nám vadí hlavně proto, že parazitují na dobré pověsti toho kterého plemene, která byla vybudována za nemalého úsilí a obětí nadšenců. A množitelé bez PP, kteří se neohlížejí na nic, pak tuto pověst v krátkém čase zk..ví.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 09:38
- Nahlásit
Ketrin
Tak tohle je pravda, vem jen kolik lidí se bojí NO, protože to jsou ti co "žerou děti". Může mi někdo říct, kdy napadl dítě NO s PP?? Podle mých informací se jednalo vždy psy bez PP nebo křížence a to u jakéhokoliv plemene.
Prostě bez kontroly povah nemají tito psi v chovu co dělat.
|
Maya
|
# Zasláno: 21 Čen 2005 10:29
- Nahlásit
Chov bez PP byl a je asi všude. Včera jsem zase po dlouhé době vytáhla knížku Historie psích plemen a četla si o výmarském ohaři. Jak ho v 50.letech dovezli do USA a prezentovali ho jako plemeno žijící 150 let utajeně na evropských hradech, jako zázračného psa a nevím co ještě, takže se stal nejpopulárnějším plemenem, měl ho i prezident USA, herci, zpěváci. Samozřejmě následovalo množení a během pár let se propadl na 50.místo popularity díky zkažené povaze. Sice nepíšou, jestli s PP nebo bez, ale myslím, že v PP chovu nemůže tak rychle dojít k degeneraci povahy.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 15:19
- Nahlásit
FiSt
Komplexně lze říct jen jedno, plánovitě chovat psy bez PP škodí plemeni i psům obecně. A i tisíc historek o konkrétních psech bez PP, nebo chovatelích na tom nic nemění
Stručné, jasné, výstižné, pravdivé
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 15:24
- Nahlásit
Danuš
Jinak v organizovaném chovu se pochopitelně stává, že i po špičkových jedincích se vyskytne vrozená vada. Klasika je to třeba u zubů nebo u displasie. Právě o to jde, že v tom organizovaném chovu máš tyto případy šanci podchytit a zkusit udělat opatření, aby se neopakovaly. Ale zase tu narazíme na problém zodpovědnosti.
A vo tom to je...
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 15:37
- Nahlásit
Tery
Podívej, ty máš horší fenku a tak si jen tak bez mrknutí oka pořídíš další do skupiny.
A v čem je problém? Vždyť tu předchozí na ulici nevyhodil... Rozhodně znám víc množitelů bezpapíráků, kteří chovají jako králíky, než takových chovatelských stanic (tu znám jednu).
Pro chovatelské stanice jsou dlůležitější ta vyprodukovaná štěňata
Jsi si tím jistá?
Já mám ty psy kvůli nim a ne kvůli štěňatům.
Tak proč odchováváš štěňata??? A co daně? Kolik množitelů platí daň z prodaných štěňat? Asi žádný, co? Ještě chvilku mi povídej něco o vydělávání na chovu s PP... To se povede párkrát za život. Viz Evička, nebudu se opakovat.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 17:32
- Nahlásit
Tery
Podívej, ty máš horší fenku a tak si jen tak bez mrknutí oka pořídíš další do skupiny.
Tohle už mi přijde dost ubohé - myslím, že jsem jasně napsal, že ta fena je bezvadná, k tomu abych ji dále nepoužíval v chovu mi stačilo podezření, že třeba přenáší v omezené míře předkus. Stejně tak Tě asi překvapí, že mám doma fenky pouze dvě a víc jich rozhodně neplánuji ... nebo že krytí vyšlo v prvním vrhu dráž než byla cena všech štěnat dohromady.
Takže ty řeči, že máš psy kvůli nim a ne štěňatům mi nějak nejdou dohromady s informací, že máš dva vrhy ročně při dvou fenách.
Ale myslím, že to tu už dost lidí velmi trefně komentovalo.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Čen 2005 18:11
- Nahlásit
Locco
a co tedy uděláš, když i u štěňat od té druhé fenky se ti vyskytne opakovaně nějaká vada? Budeš tak strašně vzorný chovatel, že teda nebudeš feny vůbec krýt (když už jich víc nechceš) nebo zkusíš zase koupit další bezvadnou a některé z těch starších se elegantně zbavíš? Nevěš tu Terry na nos bulíky a nechte ji v klidu chovat ty její bezpapíráky. Nikomu z vás tím neubližuje a že není v tom papírovém chovu všechno bez vady, o tom se tu raději šířit nebudu, protože když máme pro ten chov stanovená pravidla, tak bysme je měli dodržovat všichni a ne jenom někdo. Takže se solidností chovů s PP bych to taky nepřeháněl, nedá se rozhodně říct, že štěně s PP = kvalita. Někdy stačí zvučné jméno a ikdyž kvalita tomu zdaleka neodpovídá...Nebudu se dál vyjadřovat, jsem z toho už tak dost otrávený. Lidi stejně dál budou kupovat a prodávat psy bez PP a kéž by k tomu každý z nich přistupoval tak zodpovědně jako Terry.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2005 18:15
- Nahlásit
Locco
Jenže Tobě jde o plemeno, stejně jako ostatním poctivým chovatelům (chovatel = s PP). A vidíš dál než za branku vlastního domu. Díky takovým chovatelům dnes existuje taková škála plemen psů, proto existuje vývoj v čase.
Tery
A už bych si připadala řízená a musela bych se podřizovat stanoveným pravidlům. A popravdě - nemám moc ráda, když mi někdo jiný organizuje v životě a v soukromí co můžu a co ne
To je přesně ono. Ona ta pravidla jsou ale tu ale právě kvůli těm psům! Chovatelský řád upravuje mimo jiné počet vrhů u feny, jsou tu podmínky pro uchovnění, sledování dědičných chorob a spousta dalšího. Řády tvoří v ideálním případě lidé, kteří tomu rozumí a kteří vědí něco o chovu, genetice a dalších věcech.
myslím si, že začít chovat "opravdu" - to už by pak teprve začalo být o penězích
To si piš, že je to o penězích! A kolikrát i o velkých! Ale nikoliv směrem DO kapsy, ale směrem Z kapsy.
Podívej, ty máš horší fenku a tak si jen tak bez mrknutí oka pořídíš další do skupiny
Pro Tvou informaci - ta "horší" fena je chovná a nic nebrání, aby měla další a další štěňata. A předkus zvířeti v životě nijak nevadí, takže by vlastně nemuselo zas až o tolik jít. "Vadná" štěňata se prodají za nižší cenu (leč mají prokázaný původ - dostanou totiž PP), do chovu nezasáhnou. Tedy do organizovaného. Pokud na nich nebude chovat další z těch, kteří pod heslem "vše pro psy" produkují bezpapíráky.
Ale to je právě ta zodpovědnost, víš? Ne že se někomu objeví vada, leč fena se nakryje znovu a doufá se, že se to už neobjeví.....
|