Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Štěňátka bez PP
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
Maya
# Zasláno: 15 Čen 2005 14:53
- Nahlásit

A Tery, ještě na okraj, zajisté ti záleží na zdraví tvé feny, takže odchováš 2 vrhy během 3 let. A zajisté z peněz za štěňata platíš daně. A nakonec zajisté si nechala vyšetřit své bígly na bíglí dědičné choroby a štěňata předáváš novým majitelům jako zdravá s čistým svědomím.

Maya
# Zasláno: 15 Čen 2005 14:57
- Nahlásit

Tady to máme - 1 vrh ročně je v PP chovu nepřípustný.
A neodpověděla jsi mi na mé otázky, jak zabezpečuješ u sebe a svých odchovů, že nedojde k neplánováné úzké příbuzenské plemenitbě?

Tery
# Zasláno: 15 Čen 2005 14:59
- Nahlásit

Mayo ještě pro tebe - ne ani jeden z mých psů si není příbuzný. Jedna fenka pochází z chovné stanice, která prostě majitele přestala bavit, ale psy tam má dál a prostě je množí a prodává i do výkupu bez PP - nesouhlasím s tím, ale fenka odtud je nádherná. Druhá je od starší paní z jiného konce republiky, která měla jednu fenku a štěňátka občas pro svoje potěšení. No a Scoobíčka nám daroval Jirka. Ferda - minulý pesan o kterého jsme přišli byl od velice známého chovatele bíglů s PP, který má ovšem kromě toho i pár fen bokem, které kryje těmi šampiony s PP a prodává (samozřejmě na jméno někoho jiného bez PP). Byl to taky nádherný pes. Takže mi něco povídejte o chovatelství bez PP...

Tery
# Zasláno: 15 Čen 2005 15:02
- Nahlásit

Já mám svědomí čisté a štěňda nikomu nenutím, prostě když si je chce ode mně někdo vzít, tak si je vezme, ještě jsem se nikomu nemusela vnucovat. Většinou dám inzerát a když mají štěnda 3 týdny, jsou už všechna zadaná. Lidé se na ně jezdí dívat a ještě se mi nestalo, že by někdo štěně po návštěvě u nás a po shlédnutí rodičů a podmínek odchovu odmítl. Psi jsou zdraví, očkovaní, prostě pohoda.

Maya
# Zasláno: 15 Čen 2005 15:10
- Nahlásit

Tohle není žádná odpověď. To, že je každý pes odjinud neznamená, že nemohou být blízcí příbuzní. Nebo mají všichni PP?
Ohledně krytí tvých odchovů jsi mi neodpověděla. Asi protože víš, že to neovlivníš a je ti jedno, že za pár generací se z tvých předků budou rodit mrzáci. Např. Dostál v knize Chov psů uvádí, že celkem bezproblémových po příbuzenské plemenitbě bývá kolem 5 generací. Pak to jde z kopce.
Nechápu lidi jako ty, kteří stvoří vědomě nový život bez jakékoli znalosti genetiky. Přečti si alespoň výše uvedenou knihu a dále např. Chov psů v roce 2000, ať víš, co děláš.
Co se týká chovatele, který seká bez PP po šampionech, pokud máš důkazy, např. štěně se zkouškou DNA, stačí ho nahlásit a má po chovu.

Maya
# Zasláno: 15 Čen 2005 15:15
- Nahlásit

Tery,
já ti věřím, že svoje štěňata opečováváš a předáváš v perfektním stavu, ale člověk, který si může říkat chovatel, přemýšlí i trochu dopředu i o dalších generacích. Tebe zajímají jen tvoje štěňata a po tobě potopa.

Tery
# Zasláno: 15 Čen 2005 15:18
- Nahlásit

Mayo, rozhodně nebudu nikoho udávat, proboha neberte to tak trgicky!!! Děláte jako by opravdu ten PP byl něco, co psovi zajistí zdraví a šťastný život!! Já to chápu, že je potom u toho plemene kontrolovaný chov, ať je, vystavujte, přikrášlujte své psy ať mají co nejvíce bodů na výstavách - já jsem prostě spokojená tak jak to je. Ani jeden z našich psů nemá PP. A všichni jsou to skvělí psi a když si někdy budu kupovat dalšího psa sama si zase pečlivě vyberu psa bez PP. Mě to prostě na procházky stačí.
Jo a ještě literatura - to že mám psy bez PP neznamená, že se nezajímám a nečtu. To bych asi nebyla ani tady. Naopak, mám toho nastudovaného dost a dost a Chov psů mám doma, olistovaný několikrát tam a zpátky. Prostě já po psu s PP netoužím.

Maya
# Zasláno: 15 Čen 2005 15:34
- Nahlásit

Já o koze a ty o voze, to nikam nevede.
A PP nemá s výstavami téměř nic společného, je to informace o předcích, tedy vlastně genetická informace.
Můj pes s PP nikdy nebyl na výstavě a jeho rodiče taky ne.
Pokud jsi přečela Chov psů a nevynechala kapitoly o genotypu, příbuzenské a liniové plemenitbě, tak nechápu, jak to těm psům můžeš dělat a asi to nejspíš nikdy nepochopím.

Anonymní
# Zasláno: 15 Čen 2005 15:42
- Nahlásit

Já vám nechci nějak zasahovat do diskuze,kdyžtak mě vyhoďte,ale taky jsem kdysi chovala pejsky s PP,lítala po výstavách a studovala dědičnost,plemenitbu a všechno kolem psů.Pak mě to přestalo bavit.Dohady v klubu,u moci pár lidí kterým prošlo všechno,na výstavách úspěch jedinců se zvučným jménem ale žalostným exteriérem,přihazování štěňat na papíry.Začala jsem chovat pejsky bez PP a všechno to hodila za hlavu.A měli by jste vidět,jak se na mě dívali bejvalí kolegové-chovatelé.Jednoduše mě odsoudili.Já si v klidu chovám stejná štěňátka,akorát nemají potvrzení o původu a jen sleduji,jak ti mí bývalí kolegové dělají podfuky v chovu papíráků a říkám si,že pro chov jsem menší zlo než oni.

*sara*,
# Zasláno: 15 Čen 2005 16:21
- Nahlásit

S podfukem u chovatelů s PP jsem se setkala dvakrát. (nechce se mi to tady ale rozepisovat).
Dřív jsem nevěřila a byla dost naivní. Myslela jsem, že každý, kdo chová pejsky s PP dodržuje pravidla. Bohužel ale všichni ne.
Vrcholem všeho bylo, když mě bylo nabídnuto, že na mého pejska bez PP, můžu mít papíry. Nevěřila jsem tomu. Prý do týdne a za tisícovku. Prý se to normálně dělá a ten jistý člověk už to několikrát sehnal.
Pro uklidnění všech: pochopitelně jsem odmítla, ale nechápu, že takhle to funguje.

Locco
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2005 16:54
- Nahlásit

Tery
Tedy nestačím kulit oči - jak můžete ze své neznalosti a zbytečně akceptovaných omezení dělat přednosti ?
Váš dojemný příklad boxeru je smutný, ale alespoň můžete adresně varovat a oznámit to třeba na klubu. Znám několik množitelů bezpapíráků, kteří jsou nezastavitelní zcela a to u nich jde o mnohem horší podmínky.
Když už tu někomu věšíte na nos bulíky o vhodnosti psů bez PP, nezapoměňte upozornit, že nekteré sportovní aktivity, většina výstav a mnoho dalších akcí je pro vaše štěnátka uzavřena !
A jestlipak také ze svých příjemných zisků odvádíte daně, jako každá registrovaná chs ?

Locco
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2005 17:13
- Nahlásit

Maya
Malinko si vymýšlíš, že ? Rodiče Tvého psa s PP na nejméně jedné výstavě být museli, jinak by nebyli uchovněni (leda, že by Váš klub měl nějaká zcela vyjímečná pravidla)

Tony
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2005 17:48
- Nahlásit

Locco
Co já vím, tak hodně klubů má podmínku, že ke splnění chovnosti stačí úspěšná bonitace. Můj pes byl také uchověn bez výstavy.
Tery
Já věřím, že Vaše štěňata jsou hezcí, zdraví a typičtí bíglíci, ale když už takhle obhajuješ jak je super chovat psi bez PP, uvědomuješ si, že bez obětavějších lidí, kteří se snaží o registrovaký chov by jsme tu za chvilku ani žádná plemena neměli...

Tery
# Zasláno: 15 Čen 2005 17:49
- Nahlásit

Už to nebudu dál rozvádět, prostě se za své psy ani štěnda bez PP nestydím. Celé se to převedlo na štěnata, ale to je jen vedlejší radost z těch psů. Já miluju hlavně ty psy a radost ze štěňat je jaksi navíc. Myslím si, že je tu plno lidí se psy bez PP, ale bohužel se většina z nich bojí vůbec ozvat, protože tu každého hned odsoudíte a hned se ho ptáte proč si kupoval psa bez PP. Je to prostě každého věc, na svoje psy i péči o ně jsem hrdá a už to tady nebudu omílat pořád dokola. A kdybych na výstavu - jedna bíglů bez PP je zanedlouho, agility můžu dělat i s voříškem, na cvičák mi taky nikdo chodit nezakáže, tak pořád nedělejte ze psů s PP superpsy. Pro mě je rozhodující , aby byl ten pes šťastný a ne jestli má správně černý čumák.

Tery
# Zasláno: 15 Čen 2005 17:51
- Nahlásit

A ještě jedna věc - jak jsem psala, ten článek o boxerech jsem nepsala já, ale je překopírovaný z tématu Německý boxer. Jen mi to přišlo tak odstrašující, že jsem si myslela, že by si to mělo přečíst víc lidí a třeba si to přečte někdo kompetentní...

Tery
# Zasláno: 15 Čen 2005 17:55
- Nahlásit

Tony, já říkám svůj názor a nikomu ten jeho neberu. Kdo se chce věnovat chovu psů s PP ať se věnuje, přijdu vás zkontrolovat na Intercanis stejně jako každý rok, ale jen jako divák. A nemyslete, že sedím jen u bíglů, obdivuju spoustu plemen i když bych si je sama třeba nepořídila, tak se na ně strašně ráda dívám. A u agility sedím pak celé odpoledne. A jsem úplně spokojená s rolí vděčného diváka. Mimochodem ty lidi co dělají agility obdivuju mnohem víc, než ty co vystavují pesany.

Darina
# Zasláno: 15 Čen 2005 18:10
- Nahlásit

ZASTÁVÁM SE TERY!!! Je fakt, že mám sama psa bez PP a tady když se o tom někdo zmíní, tak ho ostatní hned odsuzují, že podporuje množení psů bez průkazu a hned na něho útočí. Je to moje věc a psa s PP bych nechtěla, proč když si v něm kupuju kamaráda na procházky a ne šampiona? Jestli mu bude jedno ucho stát a druhé viset - stejně ho budu mít ráda. A o těch čachrech co se s průkazy dělají radši ani nemluvím, v hodně případech jde hlavně o peníze a ne o radost z chovu, když už je to pak ve velkém. Tak když chcete chovejte psy s PP, já bych si zase koupila psa bez PP a úplně mi to stačí.

Tony
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2005 18:42
- Nahlásit

Abych vše uvedla na pravou míru, svého vlastního psa teď nemám (předtím jsem měla papíráka-kterého jsem dostala darem, to je fakt, ale i když byl chovný byl to pes hlavně kamarád a na mazlení, na fenku bez PP jsem ho nenechala připustit), a v nejužším rodinném kruhu máme samé bezpapíráky (jedno je nalezenec a jedno dar od příbuzných), takže nejsem typický chovatel, kterému by bezpapíráci kazili kšefty. Jen se tu snažím prezentovat svůj názor, že neregistrovaný chov všeobecně moc dobrého nepřináší...
Tery
Ač tu vystupuju v rámci diskuze na "opačné" straně a rozmnožování psů bez PP neuznávám, respektuju co říkáš. Pokud opravdu máte hodně zájemců o štěňata, tak asi nikomu moc neškodíte, jsou daleko horší chovatelé... já bych na vašem místě se svou fenou štěňata neměla, tady se ale jedná spíš o jakýsi morální postoj, který máme každá jiný, než o to kdo má "lepší psy" nebo kdo je má "víc rád".

Anonymní
# Zasláno: 15 Čen 2005 18:47
- Nahlásit

Jestli mu bude jedno ucho stát a druhé viset - stejně ho budu mít ráda.
Tak proč se neujmete nějakého pejska z útulku, když vám jde jen o radost ze soužití se psy. Tím, že množíte bezpapíráky, ubíráte každému z nich šanci na nového pána. V útulcích je dost psů i čistokrevných plemen na výběr. Ale možná vaše pohnutky k množení bezpapíráků nejsou zas až tak svaté.

Tery
# Zasláno: 15 Čen 2005 19:15
- Nahlásit

Anonymní, podívej se tady do kynologické inzerce do sekce "koupím" a uvidíš kolik je tam inzerátů "koupím štěně bez PP" Ať mi tedy někdo vysvětlí, proč víc lidí kupuje štěňata bez PP, já jsem jen jedna z mnoha, která se tady nebojí říct svůj názor - to není propagace štěňat bez PP, to je prostě to, co si myslím já. Až nikdo nebude mít o štěňata bez PP zájem, tak se přestanou chovat a prodávat. Já nemám důvod přestat připouštět své fenky jen proto, že vám, kteří mě vůbec neznáte a odsoudili jste mě pomalu jako zvrhlíka se to nelíbí. Já jsem spokojená a pokud by to četl někdo, kdo u nás byl pro štěně nebo mě zná, tak by mi dal za pravdu. Ale já nemám proč se tady před vámi nějak obhajovat, já mám úplně čisté svědomí a už se těším moc na další štěňátka a jejich odchov.

Anonymní
# Zasláno: 15 Čen 2005 21:49
- Nahlásit

Nikdo z nás co jsme tady nemá právo mluvit někomu jinému do toho, jakou rasu chová, jestli s PP nebo bez, nikdo nemá právo nikoho odsuzovat. Buďte prosím tolerantní a pokud je vašim psům u vás dobře - tak to prostě tak je v pořádku.

Eny
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2005 08:26
- Nahlásit

Tery
Ať mi tedy někdo vysvětlí, proč víc lidí kupuje štěňata bez PP
Víš můj názor je, že ještě stále je v široké veřejnosti zakořeněn názor že pokud mám psa s PP tak musím na výstavy, a musím tohle a musím támhleto... Což mi vlastně potvrdila i tato diskuze.
Tak jen pro lidi co to ještě stále neví, se psem s PP se nikam NEMUSÍ a je jen na vaší svobodné vůli co se svým (jakýmkoliv) psem budete dělat.A nevidím důvod proč bych nemohla mít psa s PP jen jako kamaráda a na procházky.
Naopak je mnoho omezení co se se psem bez PP nesmí. Mluví z vlastní zkušenosti, můj první pes by nalezenec bez PP a na výcvik opravdu moc šikovný, jenže protože neměl PP měla jsem smůlu, to docela zamrzí, nemyslíte? Takže můj druhý již PP má a neznamená to, že je pro mě míň psem, nebo míň kamarádem. Prostě se jen můžu rozhodnout co chci dělat a co nechci a nikdo mě nemůže omezovat.
Jen pro upřesnění, oje pejsa bez PP nikdfy štěňata neměla, a je to čistě můj osobní názor a možná trochu taky morální, prostě jsem nechtěla já sama někomu stejně něvědomému přinést stejnou bezmoc, když když si psa připravujete a cvičíte na nějakou zkoušku, na nějaký závod, na který stejně nikdy nebudete moct jít, jen proto, že chovatel vašeho psa byl tak líný, že nesplnil podmínky chovu.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2005 08:39
- Nahlásit

Eny

Asi jsou mezi "chovateli" bez PP čestné výjimky, jejichž péče o štěňata je příkladná a prostě jen nedomýšlejí důsledky, ale tito lidé by měli věci dotáhnout do konce a své "chovy" bez PP zlegalizovat.
Bohužel mi nikdo nevymluví, že většinou jde především o peníze a "chovatelé" psů bez PP vědomě množí jedince, kteří mají vadu, (zdravotní, povahovou) kvůli níž neprošli do chovu. To se na potomstvu projeví a v důsledku se kazí pověst plemene. Proto vůbec neberu označení "čistokrevný bez PP". Buďto je pes čistokrevný s PP, anebo je to kříženec.
Většina lidí pořád ještě neví, že PP je dokladem o tom, že rodiče splnili nějaké podmínky. To je pořád:nechci chodit na výstavy, tak k čemu PP...
Osobní dodatek: mám jednu chovnou fenu, odchovala jsem zatím jeden vrh. Starší fena chovná není, protože má dysplazii. Je to škoda, protože je krásná a má super povahu. Ale nikdy mě ani nenapadlo chovat na ní bezpapíráky. Považuju to za degradaci.

Evicka
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2005 08:44
- Nahlásit

Já osobně chov psů bez PP taky neuznávám, ale jsem ochotná připustit, že i mezi těmito lidmi jsou majitelé obětaví, kteří svá štěňata odchovávají s láskou a péči stejně tak jako kšeftaři, kteří vidí jen majtekový prospěch. Totéž platí o podfukářích, kteří chovají s PP a švindlují jak se jim to hodí.

Rozhodně u těch, kteří dělají svůj chov s PP velmi zodpovědně, s nějvětší pečlivostí při výběru chvoných párů, péčí o štěňata jsou naprosto někde mimo tyto dvě skupiny výše uvedené a dady je třeba Terry vysvětlit, o čem je potom chov v takových špičkových stanicích. Tady je už jméno stanice zárukou kvality, zdraví a max, péče a PP už k tomu jaksi automaticky patří. Já chci naši stanici mezi takové zařadit a nikdy se nesnížím k tomu, abych naše dobré jméno, které budujeme už zhruba 10let, pošpinila nějakým podvodem či čachry se štěňaty. Je to totiž taky o lidství, poctivosti a úmyslech chovatele, jak to potom ustojí před svým svědomím a vtíravými myšlenkami, že udělal podraz na jiné lidi. Ten, kdo svědomí nemá a čachruje, ať už s PP nebo bez, není chovatel, ale jen množitel, který nemá o etice v chovu sebemenší povědomí.
Takže i když s Terry a jejími přístupy a postupy nesouhlasím, rozhodně ji neodsuzuji a jsem ráda, že když už chová bez PP, tak je to aspoň všechno tak, jak by mělo být všude pravidlem.Třeba časem pochopí, že PP neznamená jen kus bezcenného papíru, ale skrývá se za tím nohem víc.

Martina
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2005 08:58
- Nahlásit

Víš můj názor je, že ještě stále je v široké veřejnosti zakořeněn názor že pokud mám psa s PP tak musím na výstavy, a musím tohle a musím támhleto..
To je přesné s tím souhlasím. Mám fenku s PP a už několikrát se mě někdo zeptal: "Tak kolikrát už jste byli na výstavě?", když jsem odpověděla, že na výstavy nejezdíme, tak jsem byla dotázána, proč jsme si teda kupovali psa s PP, když už se mě zeptal takhle třetí člověk, tak jsem odpověděla, že jsme prostě nevěděli co s prachama. Někteří lidé to fakt nepochopí, že si koupím "gaučáka" s PP, se kterým nejezdím na výstavy, nedělám sport a mám ho prostě jenom za kamaráda.

Maya
# Zasláno: 16 Čen 2005 09:25
- Nahlásit

Locco,
jak psal Tony, v našem klubu je povinná pouze bonitace, takže si nevymýšlím.
Dokud lidi klidně dají 10 tisíc za mobil, který za dva roky vymění za jiný, zatímco za psa, kterého budou mít minimálně 10 let je jim líto peněz, tak se nic nezmění.
Já jen doufám, že se dočkám toho, že FCI a tím i ČMKU začne chránit jména plemen psů jako své značky a postihovat rábodbychovatele, kteří prodávají voříšky pod značkou nějakého plemene. Bígl bez PP (a další) není bígl, ale voříšek, plemeno bígl vytvořila a pojmenovala a garantuje FCI a měla by si své názvy chránit. Chovatel, který prodává bígla bez PP je pro mě stejný podvodník jako ten v tržnici, který prodává trička Adidas za dvě stovky a mělo by se proti němu postupovat stejně. Ať ten chovatel podává pravdivé údaje a nabízí voříška nebo psa bez PP. Jenže někteří lidi snad nemají mozek, klidně si na trhu koupí video Sony a pak se diví, že jim nehraje a stejně si koupí bígla bez PP a pak se diví, že je třeba pokouše.

Evik
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2005 09:25
- Nahlásit

já mám 3 psy, z toho jen jednoho s PP. Kdybych ale dnes měla volit mezi koupí psa s PP a bez, tak bych vždy volila jedině s PP a pořádně bych si vybrala ch.s. Raději bych si třeba rok počkala a hledala, až bych našla to pravé. U svého choďáka jsem narazila na zodpovědnou a prima chovatelku hned na poprvé. Náš knírač, kterému je 14, je bez PP, protože tenkrát chovatel tvrdil, že štěňě, které jsme si vybrali je "nadpočetné" - samozřejmě vím, že to je nesmysl, jenomže moji rodiče o tom nic nevěděli a mně tenkrát bylo 9 let......
Náš třetí pes je kříženec z útulku. Všechny tři milujeme stejně, ať mají PP či ne. Ale přitom všem, co jsem si přečetla nebo vím od známých či z vlastní zkušeosti, bych už nikdy vědomě nepodporovala chov bez PP.

Evicka
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2005 09:42
- Nahlásit

Tu kravinu o nadpočetném štěněti slýchám pořád. Už na to nereaguji, protože nemá smysl vysvětlovat, že takovu kravovinu svět neviděl a dělat si další nepřítele nemám zapotřebí. Ale už na pohled poznám, že kokr mých známých i další psi bez PP, které znám se co do exterieru někdy i povahy nedají absolutně srovnat s jedincem s PP.Nemají typické znaky,mají nestandartní srst, nestandartní skus, barvy, prostě je toho tolik. Jenže to laik, který si "nadpočetného" či jiného psa koupí nemůže vědět nebo může, ale i přesto je ochoten za to zaplatit a někdy nemalé peníze. Tahle omezenost lidí v tomto směru je obrovská. Téměř každý má psa, ale málokdo o nich skutečně něco ví, ale každý do toho kecá. Ach jo. Taky jsem jako dítě měla nějaké bezpapíráky. Např. jezevčíka, který stále nosil ocásek pěkně stočený na hřbetě, atd.

Maya
# Zasláno: 16 Čen 2005 09:44
- Nahlásit

Evik, a o to právě jde. Proti křížencům nikdo nic nemá, ale má se to nazývat pravými jmény. Jakýkoliv pes bez PP je prostě pes, kříženec, voříšek, stejně jako člověk bez dokladů je člověk, ale nedá se říct, jestli je Čech, Maďar nebo Polák.
Jinak to nařízení o nadpočetných štěňatech se zrušilo snad někdy po revoluci, takže je možné, že váš knířač opravdu byl nadpočetný.

Maya
# Zasláno: 16 Čen 2005 09:47
- Nahlásit

Evicko, naprosto souhlasím, taky jsem si na jednom foru přečetla, že psi mého plemene jsou agresivní bestie, protože dotyčný takového měl doma a po několika dotazech z něj vylezlo, že to byl pes bez PP. Pak prostě nemám slov.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání