Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Štěňátka bez PP
<< 1 ... 9 . 10 . 11 . >>
Autor Zpráva
Ketrin
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 10:46
- Nahlásit

Sali
Souhlasím, že pověst plemen u veřejnosti dělají média, ale děláme ji i my-každý, kdo se se psem jen mihne na veřejnosti.
Docela často ke mně na ulici někdo promlouvá asi v tomto duchu: Vy máte ale krásného labradora, a jak je hodný a poslušný... to ten labrador našich sousedů vůbec neposlouchá/na každého skáče/pokousal děti/nesnese jiné psy/pořád jen štěká/ atd.atd. doplňte si sami.
Většinou stručně odvětím něco v tom smyslu, že to je v lidech a ne ve psech, ale štve mě už jen to, že moje milované plemeno je takhle devalvováno lenochy, kteří si ho pořizují zlákáni jeho skvělou povahou ve scestné víře, že takový pes je prostě sám od sebe skvělý, všechno umí, nemusí se socializovat, vychovávat ani cvičit.

handula
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 11:04
- Nahlásit

Sali

lépe bych to nenapsala. V reálu neřešíš jestli más psa s PP nebo bez, řešíš výchovu, veterinu, sousedy...každodenní starosti. Já patřím do té skupiny co chce prostě "jen" psa a nemám žádné další ambice...

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 11:08
- Nahlásit

Ketrin
ale to mám to samý s dobrmany,maliny dav lidový nezná,tak tam to berou za divnýho žlutýho vlčáka
akorát že od jisté doby se nějak mezi davem lidovým snažím nevyskytovat a mám klid...jenom když si vemu nějaký zvíře do práce,tak takhle podobně hovoří laborantky,co nejsou pejskaři...
Já od jisté doby nehodlám dělat lidovou osvětu a nezajímá mě nijak moc to,co si veřejnost představuje pod pojmen dobrman nebo labrador...ani už nemám čas se stýkat když jsem se psy s jinýma lidma než těma co cvičej,a pak jdou dotazy jinudy-na povahy...a na to je odpověď jasná-jmenovité krevní linie...
Ketrin,já už to dávno vzdala,neovlivnitelný prostě neovlivníš...veřejné mínění já nezměním a uvnitř mý bubliny je mi nejlíp.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 11:15
- Nahlásit

Sali
Jasně, chápu. Asi spěju podobným směrem, co Ty... vlastně si uvědomuju, že si s nepejskaři přestávám rozumět a nemám o čem povídat. A nemám jiné hobby ani na nic jiného čas, prostě jsem buďto v práci, nebo doma se psy, nebo "někde" se psy.
A je to s nimi fajn.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 11:17
- Nahlásit

handula
no vidíš a já jedu čistě po výkonu,mám čuby samý hajtry na rozhraní jestli pro vzhled vůbec pustit do chovu,rozsekne to DKK....a sama nevím,jestli je tam pustím,malina přesvědčuje v povaze,že ano,dobrmanka je tuctový pracák,leč v Čechách jich zas tolik není,ale obě jsou z blízký příbuzenský a na tom se mi zas až tak moc chovat nechce...jasně že krýt úplně nepříbuzným zvířetem,podobným jen typem a projevem,pokud možno bez vad,co mají ty moje.Ale pokud moji známí nebo já sama nebudu chtít jejich potomka,nevím proč bych měla chovat,pro koho když ne pro sebe nebo lidi kolem.......
Ale jinak ať si každý dělá co chce....vždycky budou lidi,co na to koukají stejně jako já,a vždycky si mezi sebou vyhovíme.....tak o co jde?

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 11:18
- Nahlásit

Ketrin
on ani není čas....práce,trénink,procházky a domov....na společenské aktivity s nepejskaři není prostor,už tak sotva stíhám tohleto.

Garfield
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 11:19
- Nahlásit

Sali
Chutáčky peisky, Ty je bereš na takový strašidelný místa, jako ie patologije? Takový mnošství divných čmachů musí ty jejich čumáčky dráždit. Teď vážně. Vybavila se mi tím jedna historka z dávné minulosti, kdy jsme dovezli na veterinu těžce nemocného koně, na operačním stole zjistili, že už mu nemohou pomoci, tak jsme se domluvili, že jej uspí a šli jsme do čekárny, než to skončí a nechali tam jen majitelku. Nevím v jaké fázi agónie či smrti byl právě ten kůň, ale v jednom momentu začali všichni psi v čekárně jednohlasně výt jak vlci. Ještě dnes mi jde mráz po zádech.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 11:22
- Nahlásit

Garfield
jednak tady kde jsem dva dny v týdnu jsou jen laboratoře,a druhak zrovna JIM je to úplně jedno...ale to mě taky.,když mám psa po opreaci nebo tak,že ho musím mít celý den pod kontrolou,tak ho pod ní prostě mám a nebavím se o tom s nikým.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 11:31
- Nahlásit

TO ALL:
když se pokusím k místní tématice shrnout svůj názor,tak pro mě má zvíře bez PP cenu jen jako dospělec a jednotlivec,který může být z hlediska výkonu(a tedy i zdraví) boží tvor.Ale už pro mě nemá cenu štěně,pokud nepřesvědčí svým projevem,a ten se mění a formuje do minimálně puberty...takže před sedmým měsícem bych to nehodnotila.A kyčle a lokty v roce....
Stejně kvalitně výkonné ve sledovaných znacích zdravé zvíře s PP má obrovský význam pro předání svých vlastností dál,za podmínky,že to není zázrak kde se vzal tu se vzal(pak je pro mě roven tomu bez PP),ale výsledek chovu cíleného na výkon,tedy zvíře s chovatelsky upevněným projevem.Jen u něj vím,že má dál co dát...že se to nerozpustí v potomcích jak cukr ve vodě.
No a to je všechno.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 11:34
- Nahlásit

akorát že za sledované znaky u výkonu se berou všechny vrozené povahové rysy.....i mateřské chování....prostě vše,co se projevuje v práci kladně.

Terka
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 11:54
- Nahlásit

Tak s nickem v tom už mám jasno - já jsem se zaregistrovala na galerii a byla jsem přesvědčená, že ta registrace platí i v diskuzi, protože v okénku uživatelské jméno mi vždycky po přihlášení naskočilo Tery. Takže do galerie se v pohodě dostanu dál a Terka nebo Tery, no není to jedno?

Jinak k diskuzi - všem děkuju za tady ty poslední příspěvky, je vidět, že občas se tu dá opravdu i diskutovat a ne jen vytahovat věty z kontextu a potom je používat k urážkám.Vaše poslední příspěvky jsou zajímavé a já uznávám, že kdybych se odmala dostala do kolektivu lidí zažraných do chovu psů jako jste vy - tak bych skončila stejně jako vy - se psy s PP a nějakou chovnou stanicí. Ale je mi 33 a jsem z vesnice, v jejímž okolí zrovna moc kynologie nekvete a toho svého vysněného psa jsem si mohla pořídit opravdu až tehdy, kdy jsme se přestěhovali do domku s manželem a dvěma malými dětmi. A jak jsem už tenkrát psala, opět mě v tom mít psa nikdo nějak nepodporoval- pro manžela, který psa neměl byl pes za 4000 bláznovství. Bylo to asi před 8 lety a on se vůbec nezajímal, pro jaké plemeno to jedeme. Teď je to všechno jinak, děti rostou, začínám mít víc času, je lepší možnost komunikace a dopravy kamkoliv a není vyloučeno, že až se začnu na stará kolena nudit, tak se ještě začnu chovem psů zabývat fakt tak, jak to má být... Takže tak, já proti vám fakt nic nemám,ani to zas neberte tak, že chci aby mě někdo litoval!!! Je to prostě upřímně napsané jak to je, takže je to taky všechno shoda okolností - kdyby mě v zájmu o kynologii někdo v mládí víc podporoval, kdyby byl manžel do psů taky blázen, kdybych bydlela někde jinde nebo se tak brzy nevdávala a nevěnovala se naplno rodině tak prostě byla jiná konstelace hvězd a já jsem třeba teď byla na "vaší straně". Ale to není žádná výmluva, kdybych opravdu chtěla,tak by to bylo jinak, ale prostě je to tak jak to je. A ta péče o psy a štěňata mě fakt moc baví.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 12:48
- Nahlásit

Terka
já to znám,posledních pět let bydlíme taky na vesničce...zvířata se tady chovají za jinými cíli-užitková zvířata užitkově odborně či neodborně,ale prostě z hlediska užitku,společenská okolodomovní zvířata čistě vesnicko-společensky,čili máš psa přibližně stejnýho vzhledu jako já fenu,tak je dáme na sebe ,jedno si nechám a lidi si zbytek rozeberou k domkům a jako společníky nebo hlídače.... jediný,co u lidí takhle uvažujácích já hodnotím,je,aby se snažili v mezích možností dát svým zvířatům tu nejlepší možnou péči....nic víc po nich totiž ani chtít nemohu...ale tohle snad stačí.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 12:52
- Nahlásit

Terka
z tohoto hlediska já mám psy jako užitková zvířata,a dost odborně se z nich snažím ten užitek(sportovní výkon)dostat...současně jsoun to moji parťáci pro sport a splečníci na procházky,ale priorita je výkon,tedy užitkovost,a tam už se musí jet odborně podle genetiky,aby to k něčemu vedlo.
Ale nikoho neodsuzuju,jen zaslepence,co si hudou svý ubohý argumenty proč by tohle nikdy a támhleto nikdy....ať si při zachováná wellfare zvířat dělá každý co chce,a přeju všem,aby na dotazy PROČ mohli bez napadání odpovídat PROTOŽE TO TAK CÍTÍM,CHCI A NIKOMU TÍM NEŠKODÍM.

Maya
# Zasláno: 23 Čen 2005 13:00
- Nahlásit

Já jsem tedy taky z malé vesnice, ale takovéhle množení se u nás neprovádí. Psi s PP a bez PP jsou tak půl na půl a k těm bez PP jakož i kočkám přišli všichni zdarma, protože každý rok začátkem záři jich je kolem silnice nepřeberné množství. Blízká chatová osada dělá své, děti musí mít o prázdinách zábavu, ale přece si ta zvířátka poté nevezmou do svých krásných bytečků.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 13:26
- Nahlásit

Maya
nám tam holt ta chatová osada schází.

Maya
# Zasláno: 23 Čen 2005 13:55
- Nahlásit

No jo, už mě taky napadlo, kde je ty lidi pořád berou. Nejspíš je kupují dětem za výzo za pár korun od lidí jako je Terka a na konci prázdnin vysvětlí dětem, že pes by byl v paneláku chudák a na vesnici se o něj někdo postará. Pochybuju, že tohle by někdo udělal s PP psem, spíš by ho prodal než vyhodil z auta u silnice.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 14:10
- Nahlásit

Maya
Koncem prázdnin a v lednu (po vánocích) aby se tito lehce nabytí pejsci třásli o své domovy. Útulky o tom vědí své

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 15:05
- Nahlásit

Maya
máš recht,že lehce nabyl lehce pozbyl,ale to není o ceně,ale o nátuře kupujícího....vysokou cenou to nevyřeším,jen si posunu spektrum zájemců k jiným příjmovým kategoriím,ale xindly nevyselektuju.
Xindl se vyselektuje jen a jen osobní znalostí kupujícího,a to je další důvod,proč nemíním chovat,nebudu-li mít dost zájemců z řad svých kamarádů co cvičí...a jen v podmínkách v kterých nebudu pod tlakem prodat do určitého dne za každou cenu...
Viděla jsem neprodejné vrhy čistých maliních pracáků,stvořené za cílem fakt slušných povah na práci,ale silně převyšující nabídku po tomto typu psů...že šli do Němec jako celky,kšeftařům s pracáky,nemusím vyprávět... třeba se mají dobře,třeba ne...ale to by mě vadilo,že jejich budoucnoost už nemohu ovlivnit.

handula
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 15:25
- Nahlásit

Maya

věř tomu udělal a klidně. V útulcích najdeš i papíráky nejen voříšky. Bohužel...
Nemohla bych chovat psy ze stejného důvodu jako Sali. Nepřežila bych že ti rozkošní nevinní uzlíčci, o který jsem se starala ve dne v noci, které jsem oživovovala, když přicházeli na svět, ty který jsem vypiplala z malinkatých zranitelných kuliček, půjdou někam a já je už nikdy neuvidím, nebudu vědět, že se mají dobře, a pokud je po nějaké době potkám nebudou vědět kdo jsem....ne, nemám na to...nemohla bych....když mi chovatelka předávala Bennyho, brečela a já s ní...tady tím bych projít nemohla...musela bych si všechny nechat, maximálně by museli jít k někomu známému...na to musí být povaha.

Maya
# Zasláno: 23 Čen 2005 15:33
- Nahlásit

Těch papíráků v útulcích je minimum a většinou jsou to ti, kterým třeba zemřel majitel nebo se ztratili, ale že byli vyhození na ulici, no nevím, to jsou asi spíš výjimky.
Já bych taky chovat nemohla, z toho samého důvodu, za chvíli bych měla doma přepsováno, protože bych si je všechny musela nechat. Ale fakt je, že kdyby každý choval jen pro známé, tak na spoustu lidí by se nedostalo (včetně mě) a to by mě mrzelo, kdybych nemohla mít psa, protože by mi ho nikdo nechtěl prodat.

Terri
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 15:53
- Nahlásit

handula
My jsme s chovatelem v kontaktu. A stejně tak budu i s knírem. PRoč ne? Naopak budu ráda, když se přijedou na černíka podívat.. A když se na ně můžu obrátit pro zkušenosti které já nemám. Chovatel Irčana u nás už i byl (se svýma psama of course a to byla teprv paráda, když se tam prohánělo 5 stejných zrzků).
Mi je jasné, že "rozdat" štěňata cizím je vždy risk a chovatel chce co nejlepší ruce - no tak ať se klidně přesvědčí. Já jsem za to moc ráda...

handula
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 16:02
- Nahlásit

Terri

my jsme s nima taky v kontaktu, jen prostě v ten den, kdy se štěňátka rozdávala to bylo pro ně smutný. A neuvěřitelně se taky chovala ta fena. Věděla, že si pejsky odvezeme, byla smutná, ke každýmu štěněti přišla, očuchala, olízala, jako kdyby na rozloučenou...na její smutnej výraz v očích když jsme odcházeli se štěňátkem v náručí nezapomenu...

Locco
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 16:48
- Nahlásit

Zatím jsem si bral dva psy z útulku, oba papírové - starou fenu po chovnosti, evidentne ale z vybornych podminek, takze to spis odhaduji na umrti majitele, no a pak rocniho mastina - vysledek prace mnozitelky papirovych psu a mladicka, ktery chtel a nepremyslel - psa nechal na hotelu a zmizel v cizine. O chovatelce jsem si zjistil hodne, dokonce jsem ji osobne navstivil a prevzal si PP - perla byla, kdyz mi vysvetlila, ze ty jeho nemuze najit, ale da mi od jeho mladsiho bratra, ze stejne maji stejne rodice - proste takovou pani zavrit do kotce k ni na ten maly betonovy dvorek a nechat rodit 6 deti za 5 let - ale kdo by o takovou krevni linii stal ....
Handula - ja prece psal, ze doufam, ze jsi mela skutecne stesti, ono se obcas povede. K rentgenu gratuluji - vim, co to je potize s klouby - ten nas mastin ma 4/4 protoze 7/7 neexistuje.
Terka - no vidis kdybys takhle mluvila hned, nebylo by na co reagovat. Skoro mi prijde, ze ta diskuse k necemu byla.

shiba
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2005 07:39
- Nahlásit

Podle mých zkušeností je problém nezájmu spíše ze strany majitelů. Snažím se být se všemi v kontaktu, ale někdy to prostě nejde. Není moci, která by majitele donutila odpovědět mi na dopis. Tak když to jde, zajedu se podívat aspoň přes plot. O většině svých odchovanců jsem ale informovaná, s některými majiteli se kamarádíme, pravidelně se navštěvujeme. Jako chovatel potřebuji o svých odchovech vědět co nejvíce ze dvou důvodů - "srdečního" - jak jsem psala dříve, ti prcci se na svět nedrali, já jsem chtěla, aby se narodili, tak cítím odpovědnost za jejich budoucnost - a taky z důvodu další chovatelské práce.

Ale je mi jasné, že je spousta chovatelů, kterým je pes ukradený od okamžiku, kdy opustil jejich dům, v případě, že není aspoň úspěšný na výstavách. Co vím ale od majitelů bezpapíráků, jejich chovatelé se nezajímali nikdy. Asi neměli štěstí na Terku...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2005 07:44
- Nahlásit

handula
Handulo, nezlob se na mě, ale trochu polidšťuješ. Buď si jistá, že feně se uleví, když štěňata odejdou ve správný čas do světa.
Moje fena byla skvělá matka, se štěňaty stále byla, chtěla s nimi být, i když měla možnost úniku, hrála si s nimi, učila je a vychovávala, až do jejich odchodu je ještě ráno a večer kojila. Představ si deset malých draků s ostrými zoubky, každého o váze cca 7 kg, jak od stojící feny pijí. Sice od nich nebyla nikdy do krve pokousaná, ale na jejím výrazu při kojení bylo vidět, že už by si to klidně odpustila.
Přesto, když odešli do svých nových rodin, bylo na ní jasně vidět, jak se jí ulevilo, jak pookřála a všechna ta tíha péče o početné potomstvo z ní spadla.
Věř tomu, není to jako u lidí.

shiba
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2005 08:17
- Nahlásit

Ketrin
Diky. Než jsem se dostala k tomu, abych na tohle odpověděla, napsalas přesně to, co jsem chtěla.

handula
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2005 08:51
- Nahlásit

Ketrin, shiba...

nesouhlasím. Možná polidšťuju, možná jsem trochu ujetá...ale neříkejte mi, že fena je šťastná, že najednou štěňata nevidí, to že si fena řekne, jé to se mi ulevilo - to mi přijde polidštěný... Jak mi potom vysvětlíte, že ta fena 3 dny nežrala, chovatelka říkala, že doma vyje a hledá je. Je jasný, že štěňata od ní musí jít pryč, že se jí nakonec uleví, ale v tu chvíli to tak nevnímá. Shodou okolností si naši koupili minulý týden štěňátko čivavy (mimochodem s PP), chovatelka jima pak volala, jak se štěndo má a tak, a mimo jiné též říkala, jak je fena hledá a nežere...Je to koloběh života, ale v tu chvíli to pes vnímá jako ztrátu, ne jako úlevu.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2005 08:55
- Nahlásit

handula
Na to nedokážu odpovědět. Moje zkušenost a i jiných chovatelů je taková, jak jsem napsala. Myslím, že fena může být nesvá a hledat štěňata, pokud jí byla odebrána v nevhodnou dobu, tj.příliš brzy.

handula
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2005 09:02
- Nahlásit

Ketrin,

napadlo mě že v obou případech byla fena matkou poprvé, proto možná tyhle reakce, nebyla na to připravená, pokud má štěňata po několikáté (asi v tvém případě), tak už ví, co jí čeká a nebere to tak....nevím...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2005 09:13
- Nahlásit

handula
Ne, moje holka je měla taky poprvé. Ale má výborné instinkty. Ona je takový přírodní typ. Myslím, že se takhle možná mohou chovat feny, které jsou ve své rodině jedinými psy, jsou polidšťovány, hodně závislé na lidské smečce a mají trošku oslabené instinkty...pak možná. Ale nechci to tvrdit, nevím. Jenom mám ověřeno, že kdo má jen jednoho psa, tak se i při největší snaze polidšťování nevyhne. Vím to podle sebe-byla jsem taky taková.

<< 1 ... 9 . 10 . 11 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání