| Autor |
Zpráva |
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2005 09:14
- Nahlásit
Ketrin
ad fena a oddych po vrhu...přesně to znám....jen ještě nějakou dobu byla Mia nervosní,když z telefonu od kamarádky slyšela protestovací zvuky jiného vrhu....kamarádka zásadně telefonuje když poklízí...a štěnata zahnaná do výstavní klece hlasitě protestovala...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2005 09:15
- Nahlásit
Ketrin
ty vado pořádný instinkty prvničky,to je něco...pěkný jizvy na ruce mám od toho,jak jsem zachraňovala jinou čubu,co chtěla jen nakouknout.......tchýně modřiny na zadnici...
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2005 09:19
- Nahlásit
Já taky nemám tu zkušenost, že by fenka po štěňatech tesknila. A to jsem z toho u té mladší, která je takový citlivý rozmazlenec měla obavu. Ale je to i tím, že štěnda odcházejí vždycky postupně, ne všechna v jeden den a zatím se mi vždycky stalo, že jedno nebo dvě zůstala až do 9 týdne než se to budoucím páníkům hodilo přijet. Takže tento problém nebyl. Ale je fakt, že pokud by štěňata odešla nějak naráz a fenka zůstala sama - taky výhoda, že jsou dvě - myslím, že by tesknit mohla...
A v kontaktu jsem asi s polovinou majitelů mých štěňat, někdo přijede na návštěvu, někdo píše a posílá fotky mailem, někdo poštou. I když je vyzývám, aby mi napsali pokud mají nějaký problém, nikdy si ještě nikdo nestěžoval. Ale ono je to i tím, že možná, kdyby byl někdo nespokojený, tak by asi ani nenapsal.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2005 09:32
- Nahlásit
Sali
No jasně, "teta Sali" (starší fena) nesměla směrem k místnosti s vrhem týden ani zavětřit!
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2005 11:08
- Nahlásit
My jsme steniky rozdavali vzdy po jednom s vetsim odstupem, jedno navic zustalo pokazde do 12 tydnu, takze na psine rozhodne smutek videt nebyl - manzelka ovsem dva dny plakala a mesic smutnila ...
|
stanislava
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2006 00:53
- Nahlásit
PB
a už sehnala???? Clumber spaniela ?????
Já vím o jednom štěněti je to luxsusní pejsek jméno je AKBAR a je to poslední volné štěně v česku. A jelikož jsem vedoucí sekce také vím že v brzké době žádní štěňata nebudou.
můžeš ho videt na stránkách sekce http://cs.kchls.cz
Ahoj Stáňa
|
bea
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 13:48
- Nahlásit
Chtěla bych se zeptat: Měli jsme, spíš tedy rodiče si pořídili před lety kokršpaněla - modrého bělouše s pálením s PP. Byl to krásný pejsek, ovšem když už mu byly 4 měsíce a stále měl jedno varlátko nesestouplé, šlo se k veterináři a ten řekl, že se nedá nic dělat, takový pejsek nemůže být uchovněný ani se účastnit výstav (a že byl fakt nádherný) a že tato vada je dědičná. Ten PP je až někam k pra..pra..... a chovatel byl uražený, že to není možné. Pak pejsek přešel na mne. Začal čůrat krev, vyděsili jsme se, že to jsou ledviny a dali ho vyšetřit. Byl operovaný a po operaci nám veterinář řekl, že pejsek měl dělohu a vaječníky. Zároveń ale 2 x nakryl fenku a měli krásná štěňátka. Dožil se 14 let. Jak častá je tato vada a jak je možné, že se po X generacích objeví? Případně, jak dlouho se tato vada dědí?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 14:29
- Nahlásit
bea
Jak dlouho se která vada dědí ti nikdo neřekne. Ale většinou to je hooodně dlouho, proto se genetické choroby nedají úplně vymýtit a i takový pejsek s perfektním rodokmenem může být postižený
Znám případ, kdy se nežádoucí barva objevila v chovu po 40 letech.
A nebo někdo vadu zatajil, ostatně vy jste nejspíš udělali to samé, pejsek vadu předal dál a pochybuju, že jste informovali nové majitele o tom, že jejich psíci a jejich potomci budou s největší pravděpodobností také postiženi. A zase se bude někdo divit.
|
bea
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 08:01
- Nahlásit
To Maya: Pochybuješ špatně. Abar měl štěňátka 2 x - ne ovšem s čistokrevnou kokřicí a i to jen proto, že majitel (byla to v obou případech stejná fenka - kříženec většího jezevčíka ) si i přes naše upozornění štěňata od něj přál. Navíc mu manžel vysvětlil i to, že nás veterinář upozornil že nesestouplé varle se někdy musí i odoperovat. Na vesnici ale zřejmě lidem na genetice moc nezáleží.
Snažili jsme se přes Myslivecký svaz spojit s chovnou stanicí,( před 15 lety internet ještě v kurzu nebyl) odkud byl otec, ale moc splupracovat nechtěli - odmítli uznat, že se někde stala chyba. Jinak, chovatelka nejsem a nikdy jsem být nechtěla, ale pokud bych byla a tohle zatajila, nepovažovala bych se nejen za chovatele, ale ani za pejskaře.
Jinak, děkuji za informaci.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 08:32
- Nahlásit
bea
Na vesnici ale zřejmě lidem na genetice moc nezáleží.
tak to pozor myslím že je nás ( chovatelu ) z vesnice tady dost.
A na genetiku určutě koukáme
|
bea
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 08:39
- Nahlásit
Promiň, já jsem nemyslela CHOVATELE na vesnici. Tady šlo jen o to, že pánovi se kokr hrozně líbil a pro velký zájem příští rok byla další 3 štěňata. Ale nebyl to chovatel, jenom pejskař a sám čistokrevnou fenku neměl., nešlo o chov. Byla to prostě štěňata pro radost. Jestli se mi podaří pár těch špatných fotek naskenovat, dám je sem.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 09:00
- Nahlásit
bea
Výmluva na majitele feny je alibismus. Ty jsi majitelem psa a jsi zodpovědná za to, co dělá, ne majitel feny. Tedy ty jsi vědomě nechala psa roznášet dál genetickou chorobu a je úplně jedno, že jen u psů bez PP. Ti mají taky právo na to být zdraví.
Já mám taky psa s PP s genetickou nemocí, mohla bych ho i uchovnit, taky jsem měla zájemce na krytí na štěňata s PP i bez, protože jinak je bezvadný, ale nikdy bych ho krýt nenechala.
Každopádně chovatel mohl mít pravdu, že se mu v chovu nic takového nevyskytlo, genetika je složitá věc a pes je živý tvor. Navíc to byla tak trochu i vaše vina, protože pejsek určitě neměl sestouplé varle i při odběru, takže jste museli počítat s tím, že pravděpodobně už nesestoupí. Záleží, co jste měli ve smlouvě, jestli tam o tom byla zmínka, tak jste měli nárok na slevu, ale jestli jste podepsali, že má varlata obě, tak to už se pak nedá nic dělat.
Alespoň to je poučení pro příště, to už budeš vědět, co při koupi psa kontrolovat.
|
bea
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 09:28
- Nahlásit
To Maya:Tak to más pravdu, tatínek asi něco takového jako sestouplá nebo nesestouplá varlata nekontroloval. A vůbec - v kolika týdnech je už definitivně jasné, že nesestoupí? Ať vím, na co dát pozor, až si někdy v budoucnu kokra pořídím. Teď mám dvě staré pesjčice a doufám, že se mnou budou ještě dlouho, ale až nebudou, kokra bych chtěla moc.Abara jsme si odváželi v 6 týdnech.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 09:40
- Nahlásit
bea
Varlata by měla být sestouplá 14 dní po porodu, ale někdy to může být o trochu později. Každopádně ve 2 měsících, kdy se má štěně správně odebírat a dnes by ho ani správný chovatel dříve dát neměl, už je rozhodnuto. Pak je třeba to ještě kontrolovat, protože někdy (zřídka) se varle vrátí zpátky a je třeba to řešit.
Takže kontrolovat a kontrolovat, i když chápu, že u štěňat menších psů s tím má někdo problém je nasahat, ale u kokra by to neměl být problém. Nebo nechat pejska překontrolovat před odběrem veterinářem.
Každopádně nepodepisovat smlouvu, že má pejsek obě varlata, když si nejsi jistá, že to tak je.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 09:43
- Nahlásit
bea
Souhlasím s Maya, že zodpovědnost za štěňata je na obou majitelích - tedy krycího psa i feny. V souvislosti s odchovem živých tvorů nemají výrazy jako "moc líbí" a "pro radost" co dělat.
Je úplně jedno, jestli jsou štěňata čistokrevná či ne, zda si říkáte chovatel či "jen pejskař", zodpovědnost za štěňata (coby produkty své cílené činnosti), jejich zdraví a další život nesete tak jako tak.
Jinak u štěňata by měla být u chovatele aspoň do 7týdnů. V této době by už pejsci měli mít varlata sestouplá. Pokud ne, je třeba toto ošetřit smluvně (občas se stane, že to trvá déle, tak si dát do smlouvy lhůtu, konzultovat se svým veterinářem a, když se do té doby nic nezmění, uplatnit reklamaci - slevu, jiné štěně apod. dle dohody).
|
bea
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 10:15
- Nahlásit
Tak díky za radu i vynadání, asi máte pravdu. Abar měl 3 sourozence - kluky. Nevím, jestli se ten problém objevil i u nich, ale jde vůbec ještě ten chov dohledat? Chovatel už nežije. Abar byl ABAR ITOMBI a pak v PP jsou pochopitelně rodiče, prarodiče atd. Když Maya psala, že se genetická vada může objevit i po 40 letech....myslíte, že by šlo ještě teď něco udělat?
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 10:21
- Nahlásit
Pokud ne, je třeba toto ošetřit smluvně (občas se stane, že to trvá déle, tak si dát do smlouvy lhůtu, konzultovat se svým veterinářem a, když se do té doby nic nezmění, uplatnit reklamaci - slevu, jiné štěně apod. dle dohody).
Stale som nikde nenasla uspokojivu odpoved, tak sa znova pytam. Citala som, ze ak psovi nezostupia varlata do 2 mesiacov veku, je uz povazony za kryptorchida a nemalo by sa na nom chovat. Co si o tom myslite vy??? Ak psovi zostupi v 4 mesiacoch zvysuje sa tym riziko, ze jeho potomkovia by mohli byt "kryptorchidi???
|
bea
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 10:31
- Nahlásit
Já jsem myslela na potomky těch Abarových brášků. Když to měl on,.musel to zdědit a i kdyby to sourozenci neměli, tak ta vada tam je - je to tak? Nejspíš ti jeho sourozenci - nebo alespoň třeba jeden, měli potomky a i kdyby ne, fence - jeho matce byly 3 roky. když se narodil - byl to první vrh, takže asi pak zase nějaké měla a pokud byla vada po otci, zase asi měl také ještě další potomky, takže někde to stále putuje a dědí se to dál. A aby žádný ze tří pejsků nebo z jejich rodičů už neměl štěňata, to by asi byla velká náhoda.
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 10:43
- Nahlásit
bea
ale ty si pisala, ze mu vobec nezostupilo, a este k tomu mal delohu a vajecniky...
ja som sa pytala na to, ci za kryptorchida povazuje aj pes,ktoremu varla zostupilo neskor a ci by sa na nom malo alebo nemalo chovat
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 10:56
- Nahlásit
popoluska
Slovo veterináře: U většiny psů je sestup varlat dokončen až 10-14. den po porodu.
Za kryptorchysmus se považuje stav, kdy sestup jednoho nebo obou varlat není dokončen do 2 měsíců po porodu (lokalizace varlete-varlat v tříselném kanále nebo v dutině břišní).Výskyt kryptorchismu je poměrně častý (0,8-15%).
Je třeba připomenout, že u některých štěňat v průběhu několika měsíců po porodu mohou být varlata přechodně zatahována aktivitou svalu m. cremaster do tříselného kanálu. Často lze v těchto případech varlata mechanicky vtáhnout zpět do šourku. Pokud to nelze provést více jak 2 měsíce po porodu, jedná se o kryptorchysmus.
Kryptorchysmus je geneticky vázaný (autosomálně recesivní geny vázané na samčí pohlaví, kdy fenotypicky se vada projeví u homozygotů) a postižený jedinec by neměl být připuštěn do reprodukce.
Terapie:
Celková efektivnost hormonální léčby je nízká, je úspěšnější u štěňat do 4 měsíců stáří s pohyblivým varletem umístěným v tříselném kanálu a její účinnost se snižuje současně s narůstajícím stářím zvířete. Hormonální terapii lze považovat za metodu bezpečnou.
Při neúspěšnosti léčby se doporučuje chirurgické odstranění nesestouplého varlete - varlat.
Jinak operace či kastrace se doporučuje nejen kvůli zamezení další reprodukce, ale i ze zdravotních důvodů - špatně umístěné varle neplní svou funkci (nemá vhodnou teplotu pro tvorbu spermií) a je náchylnější ke vzniku nádorových onemocnění...
bea
Nechtěla jsem "vynadat", ale je dobré si takové věci uvědomit - pro příště Jinak trochu nerozumím, co chcete ještě dohledávat? Samozřejmě, PP chov bude v registru ČMKU, ale na světě bude již asi pár generací štěňátek po těchto předcích a ta vada tam už určitě někde zase vyběhla - teď jde o to, jak s tím nakládají ti chovatelé a majitelé... To už ovlivníte těžko.
|
bea
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 11:03
- Nahlásit
Popoluska: Ano, nesestoupilo mu vůbec a dělohu a vaječníky mu odoperovali skoro v 9 letech - do té doby neměl vůbec problémy a nic jsme nevěděli.
Šlo mi o to, že tu psala Maya, že vada se objeví třeba po 40 letech a tak mne napadlo, že ten rod stále musí existovat, s tou vadou a jestli by to nešlo nějak dohledat a třeba zamezit.
O chovu já nic nevím, takže bohužel ti neporadím, ale určitě se ozve někdo, kdo tomu rozumí.
Jenom ti mohu říct, že Abara tehdy operoval v Českém Brodě MVDr. Naxera a říkal že se se psem, který štěňata měl a přesto měl dělohu i vaječníky, setkává po třetí za svou praxi.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 11:06
- Nahlásit
bea
Já jsem myslela na potomky těch Abarových brášků
To je právě to, proč genetické choroby v chovu psů jsou a budou. Aby se úplně z chovu vyloučily, bylo by potřeba vyřadit z chovu nejen postiženého jedince, ale i všechny jeho příbuzné - minimálně sourozence a rodiče, ale ještě lépe i prarodiče a strýce a tety.
Po takovém zásahu do populaci by v každém plemeni zůstalo pár geneticky zdravých jedinců, kteří by nebyli dostatečnou genetickou základnou pro další chov a psi by vyhynuli.
Proto se z chovu vyřazují jen přímo postižení jedinci, protože je lepší alespoň nějaká kontrola než žádná.
|
bea
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 11:11
- Nahlásit
To Daliva: To jsem právě myslela - jestli by to nešlo dohledat a nějak ten chov vyřadit nebo tak. Ale máte/máš pravdu, už uběhlo hodně času a štěňata určitě nějaká byla. A asi by nikdo nebyl ochotný prohlásit nahlas, že v rodokmenu se mu objevil vadný pes a vlastně si tak zrušit chovnou stanici. Psala jsem, že bych jednou zase kokříka moc chtěla - to tedy budu ten rodokmen hodně zkoumat, jestli tam nenajdu nějaké předky Abárka. Byla to strašná škoda, že nešel uchovnit, aby měl čistokrevné potomky, byl fakt nádherný. A myslím, že modrých běloušů s pálením je dost málo.
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 11:14
- Nahlásit
daliva
takze ak varla zostupi v 4 mesiacoch tak uz je jednoducho povazany za kryptorchida. Zaujimave je, ze ked som tuto otazku polozila na mujpes, tak ta odpoved nebola taka jednoznacna, a povazovali za normalne, ze u niektorych to trva dlhsie (hlavne u malych plemien). Zaujimave na tom je ale to, ze mnohi ludia pri kupe si nedokazu skontrolovat varlata samy, a potom ked mu zostupi neskor ani si nemusia uvedomovat, ze pes je vlastne kryptorchid!!!
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 12:12
- Nahlásit
popoluska
Já nejsem veterinář ani odborník na malá plemena, ale u zdravého jedince by to skutečně mělo být vyřešeno do 2 měsíců věku. Pokud ne, už bych takového psa nepoužívala v chovu a informovala chovatele - ten pozdější věk, a zda vůbec sestoupila nebo ne, je nutné řešit právě ze zdravotních důvodů kvůli tomu konkrétnímu pejskovi... (existují vitaminózní a hormonální podpůrné terapie a masáže, ale dokonce i použití hormonální stimulace by mělo být zaznamenáno v PP).
Na tuto možnost by měl solidní chovatel upozornit, součástí smlouvy by měla být i věta, zda jsou/nejsou varlata sestouplá, a zájemce by se měl sám informovat (ostatně je to součást standardu každého plemene, že to psi mít musí, jinak je to vyřazující vada).
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2006 09:53
- Nahlásit
Mel
http://labradoodle-dogs.net/gallery/ ...
|