Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Novofundlandský pes
<< 1 ... 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . 23 . 24 . 25 . 26 . 27 . 28 ... 31 . 32 . >>
Autor Zpráva
pigie
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2007 08:03
- Nahlásit

Pre vsetkych :

Lea_Gauni
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2007 09:10
- Nahlásit

Taky pro všechny:

Evik_Rony
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2007 10:38
- Nahlásit

My se přidáváme

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 2 Led 2008 12:32
- Nahlásit

Pro všechny

Ahojky, zdravíme všechny v novém roce a přejeme hodně štěstíčka a zdravíčka.
Dlouho jsme se neozvali, ale nešlo to. Ovšem v rámci novoročních předsevzetí už se musíme ozvat a začít něco dělat. Takže prosba ke všem, kteří mají chuť se zapojit do jednoho projektu - jedná se o volné pokračování knihy Jak žít, ale bude nejen pro chovatele, nýbrž i k výuce na jedné vysoké škole. Proto potřebujeme občas vám "předhodit" několik dotazů a budeme rádi, když se nám vrátí několik odpovědí. Jedná se o novofundlanďany, neboť zde dokážeme Vaše odpovědi zodpovědně vyhodnotit a poznat, kdy odpovídá chovatel zkušený, nezkušený nebo ten, který jen tak píše. Odpovědi můžete hodit sem nebo na náš email: er.ef@seznam.cz.

První dotaz

Víme, že inteligence obecná se změřit zas až tak nedá, o pracovní nám teď momentálně nejde, jde nám o schopnost komunikace.
Budeme-li tedy předpokládat, že inteligence psa se odvíjí i od schopnosti dorozumět se, znamená nějakým způsobem si říci, že s námi mluví.
Myslíte si, že váš pes jako PŘÍJEMCE rozumí nejméně 50, 75, 100 vašim slovům? A jaké asi % z toho jsou klasické a zaběhnuté povely a je zbytek opravdu jen schopnost (pravděpodobně na základě intonace) pochopit smysl vašeho slova nebo slov? Máte-li k tomu nějaký příklad nebo příběh, budeme velmi rádi.
Jako vysílací schopnost neboli MLUVENÍ směrem k vám dokáže váš pes "říci", aby jste mu porozuměli? A kolik z toho je štěkot, vrčení, jiné zvuky, řeč těla nebo mimika?
Pokud máte doma smečku bylo by fajn totéž zjistit i směrem k ostatním členům smečky.
Máte-li nějaký nápad, jak ještě změřit schopnost dorozumívání dejte vědět.

Ještě jedno - vše nej,nej v roce 2008

rendik
Člen
# Zasláno: 2 Led 2008 17:05 - Změnil/a: rendik
- Nahlásit

taky mám prosbu na všechny lidi od medvědů

Ahoj všem, měla bych na vás prosbu. Chystám se napsat sérii článků o cvičených fundlácích do nějakého psího časopisu (Pes přítel nebo Psí sporty). Našla jsem si na internetu lidi, kteří se jednotlivým sportům věnují, bohužel ne na všechny se mi podařilo najít kontakt (e-mail). Takže bych vás chtěla poprosit, kdyby někdo z vás měl kontakt na Zdeňku Havlínovou (canisterapie). Nebo pokud znáte někoho jiného kdo se s mědvědem canisterapii věnuje, budu moc ráda, když mi dáte jeho e-mail. Klidně to nepiště sem, ale mě na e-mail: rendik@centrum.cz. Díky

rendik
Člen
# Zasláno: 2 Led 2008 17:20
- Nahlásit

Mary Lou
K tvému dotazu. Ráda ti odpovím, ale nejsem si moc jistá, jestli ti právě moje zkušenosti k něčemu budou, protože jich moc není. Můj fundlák Kim je můj první pes, takže jsem toho dost zkazila...
Jinak myslím si, že je schopný rozumět minimálně těm 50 slovům. (Snažila jsem se to spočítat,ale matika mi nikdy nešla ) Teď bych ale potřebovala definici "klasického, zaběhnutého povelu". Cvičíme totiž dogdancing a tam máme těch povelů kolem 30 (plus mínus a pořád nejsme u konce) plus k tomu máme ještě ty běžné povely - ke mně, sedni, lehni, vstaň,...blablabla. Povely celkově zabírají odhadem asi tak 90%. Pak jsou další situace, jako třeba "jedeme na cvičák", "dostaneš jídlo" a podobně, kdy pes na základě předchozích zkušeností rozumí, co to znamená. Schopnost "mluvení" má velkou. Štěkání, vrčení a podobně využívá málokdy - štěkáním většinou upozorňuje na příchozí lidi, na kočky a jiná zvířata, která mu běhají kolem plotu a on na ně nemůže. Dál štěkáním dává najevo radost (a to především v autě cestou na cvičák). Více využívá řeč těla, takové ty klasické signály-poklona->výzva ke hře, když jdeme lesem, Kim se zastaví a zvedne ocas, někde jde podezdřelá osoba nebo běží nějaké zvíře, štoucháním čenichem si říká o pohlazení a mazlení nebo o pamlsek. Když někde něco čichá nebo sbírá a jdu mu vynadat, odvrací nejdřív pohled, pak celou hlavu a když ho to nespasí, lehne si na bok. Když je v domě, umí si říct, že už mu to stačí a chce jít ven - stojí u dveří, když si ho nikdo nevšímá, škrábě na ně. Nic dalšího už mě nenapadá, kdyžtak to ještě časem doplním kdybych si na něco vzpomněla...

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 2 Led 2008 18:54
- Nahlásit

rendik

Díky za první vlaštovku. Zkusím se vyptat:

- klasický zaběhnutý povel - jsou všechny povely, které používáš ty, jako páneček, či-li nevztahuje se to žádným způsobem k nějakému výcvikovému řádu, pouze k schopnosti dorozumět se se svým fuňou, či-li k normálním sedni, lehni...
- předpokládám, že když budeme chvíli diskutovat, změníš - povely zabírají 90% - proto se ptám, používáš i "normální" (myslím lidskou) řeč při nácviku figur nebo v běžném životě? I to je podle psychologů totiž také komunikace kdy třeba rukou naznačíš (nemyslím povel) aby někam poodešel apod. nebo já syknu když se zlobím a jiné ptám se proto, že 90% se mi zdá trochu moc, to by totiž znamenalo, že mimo povely s tím psem nejsi a nekomunikuješ, což je podle mého soudu (alespoň co o tobě vím) blbost. Co pohledy tvých očí směrem k němu, úsměv to vše je třeba tam započítat.
Moje chyba, asi jsem to měla lépe vysvětlit, no nic to se časem upraví.
- a poslední dotaz - jsi schopna rozeznat (představ si třeba, že nevidíš) podle jeho štěkotu nebo vrčení atd či-li podle zvukového projevu o co se mu momentálně jedná? Díky moc.

rendik
Člen
# Zasláno: 2 Led 2008 19:10
- Nahlásit

Mary Lou
Jo, to máš pravdu s těmi 90%, vůbec mi to nedošlo, co všechno se počítá... Mluvím na něj normálně, na procházce, když je moc daleko, se ho ptám kam vyrazil, kývnu hlavou aby přišel, doma rukou naznačím aby popošel, občas mu k tomu řeknu "uhni" nebo "překážíš", občas se na něj jen šklebím, tím ho dokážu rozdovádět nebo naopak mu vynadat... Ani mi to všechno nedošlo... Těžko ale teda říct, kolik procent zabírají ty povely... To záleží jestli jsme jentak venku nebo jestli cvičíme... Ještě k poslednímu dotazu - myslím, že podle štěkotu poznám, co chce říct. (On sice neštěká, ale spíš vydává zvuky jako lachtan, ale stejně) Jinak štěká na kočky, jinak na lidi co zná (ty štěkotem vítá a chce pohladit), jinak na lidi co nezná a jinak třeba za tmy, když se někde něco šustne a on se bojí, jinak štěká když se lekne. Když musí být někde chvíli uvázaný a přestane ho to bavit, tak štěká jinak, než když se na něco těší (třeba když jedem na ten cvičák). Při vybízení psů ke hře kňučí, vrčí opravdu málokdy - buď když si hlídá jídlo před jiným zvířetem nebo když se chystá na bitku s některým ze svých neoblíbenců (naštěstí jich ale moc nemá).
Klidně se ptej dál, třeba mi ještě něco dojde...

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 2 Led 2008 20:03
- Nahlásit

rendik

Na to aby jsi řekla nebo odhadla, kolika "slovům" (nevím zatím jak to nazvat) Kim rozumí je čas, stačí, když jsi si teď uvědomila, co vše může být komunikací mezi vámi dvěma. Ať chceš nebo ne, budeš se teď víc sledovat a dokážeš to potom definovat lépe.

Nemohu ti zatím pomoci s těmi procenty, neboť bych některé tím hodně ovlivnila, takže raději volím cestu odhadu vašeho, než bych vám dala na výběr.

Díky za možnost ptaní, obrovsky mi to pomáhá - myslíš si, že jsou situace, (zatím je jedno jestli často nebo málo) kdy mu naprosto nerozumíš? A nevzpomeneš si kdy to bývá nebo bylo?

rendik
Člen
# Zasláno: 2 Led 2008 20:34
- Nahlásit

Mary Lou
Jj, to máš pravdu, už teď večer když jsem venčila, jsem tu komunikaci chtě nechtě začala víc sledovat. Ovšem narozdíl třeba od Pigie, která má Huga doma, já mám Kima venku, takže spolu nejsme tolik a myslím, že tu komunikaci nemáme na takové úrovni jako třeba právě ti, kdo mají psa v bytě. Situaci kdy jsem mu nerozuměla ti popíšu : byli jsme na závodech v dogdancingu loni na jaře. Přijeli jsme včas, aby byl čas si prohlédnout prostor, koberec, prostě aby si tam v rámci možností zvyknul a byl schopný se soustředit. Nejdřív měl s kobercem trochu problém, ale po chvilce to bylo v pohodě, běhal po něm, cvičili jsme. Když na nás pak přišla řada a šli jsme předvést naší sestavu, došel doprostřed koberce, stoupnul si, začal zírat do země a nebyl schopný pořádně cokoliv zacvičit. Vypadal, že se bojí lepenky, kterou byl slepený koberec, po kterém celé ráno chodil. Úplně se mu klepaly nohy. Nějak jsme tam ty dvě minuty prochodili a když jsem s ním šla na koberec v přestávce, cvičil na něm úplně normálně. Tak nevím, co mu v tu chvíli bylo. Fakt to nechápu a nerozumím tomu. Přemýšlela jsem, jestli jsem třeba nebyla nervózní já, ale nebyla, protože jak ráno hezky cvičil, měla jsem z něj radost... Jinak situací, kdy jsem mu nerozuměla nebo nerozumím bylo určitě víc... nevím jak moc tahle příhoda souvisí s komunikací, ale když ses ptala na situaci, kdy jsem mu naprosto nerozuměla, napadlo mě to jako první...

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 3 Led 2008 09:24
- Nahlásit

rendik

Jsem přesvědčena, že ta tvoje příhoda s komunikací určitě souvisí, ale nemá cenu hádat, kde se něco stalo. On v dané chvíli jistě něco "říkal", jen mu bohužel nebylo rozumět - asi jako dítě, které neumí mluvit,začne brečet, on se snažil "stávkovat".
Jinak s tou Pigie je to určitě pravda a v zásadě moje teorie na způsob komunikace se odvíjí samozřejmě od SCHOPNOSTI A CHUTI majitele psa ke komunikaci a pak také od žebříčku, který mám sestavený zhruba takto:

- majitel doma - jeden pes v kotci, spolu jen na cvičák nebo cvičit nebo na akci
- majitel doma - totéž, plus venčení
- majitel doma - totéž, ale venčení se mění ve společné procházky
- oba dva spolu doma + cvičák nebo cičení,
- majitel doma - psi venku , nastupuje smečka, spolu jen na cvičák a na akci
-majitel doma - totéž, plus venčení,
- majitel doma - totéž, plus společné vycházky
- oba dva spolu doma - společné vycházky
- smečka doma - společné vycházky

Nejvíce určující je samozřejmě schopnost a chuť s tím psem komunikovat. Ovšem nikdy podle mne nedosáhne ten, kdo má jen jednoho fundla na stejný stupeň komunikace, jako ten, kdo má smečku - za předpokladu, že schopnosti a chuť a podmínky mají stejnou.

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 3 Led 2008 11:15
- Nahlásit

pro všechny

Vzhledem k tomu, že již vzniká druhá kniha, tak jsme pustili do oběhu Jak žít - bude na pokračování vycházet na cokl.cz, tak můžete mrknout.

rendik
Člen
# Zasláno: 3 Led 2008 18:58
- Nahlásit

Mary Lou
Podle žebříčku jsme třetí případ - jeden medvěd venku, cvičák, akce, venčení, procházky, plus občas návštěva vevnitř.

Fík
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 00:25
- Nahlásit

P O Z O R !!!!!!!!!!!!!!

Prohlížela jsem stránky útulku v Praze. Mají tam 7měs. černou fenu novofundlanďana, která byla nelzena kdesi u lesoparku. Nevíte kdo by ji mohl postrádat? Její evidenční číslo v útulku je: 2812/2007

www.upozpraha.cz

pigie
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 08:18
- Nahlásit

Fík
Dik, vieme o nej

Mary Lou
Rada pocujem, tak skvelu spravu, ze znova bude co citat

No, neviem, my so psom komunikujeme az pricasto, bezne povely skoro uz uplne vypustame, hoci som ich ucila prave preto,aby pes bol ovladatelny v beznych situaciiach v meste. Napr. to, ze pes rozmysla a dava si veci do suvisu som ja prvy krat pochopila az vtedy, ked som ucila psa,ze nesmie na cestu a musi VZDY zastavit na chodniku pred cestou. Buchlo mi to do mozgu az vtedy, ked sme s nim boli na neznamom mieste, kde cesta bola dokoonca bez obrubnika, ale pes si napriek tomu na jej kraji sadol a cakal. Bolo to jeho uplne samostatne rozhodnutie, ako vnima "cestu". Sice to nie je o komunikacii, ale mne to dost pomohlo, kedze som zistila, ako moze jeho rozumcek fungovat.

Co sa tyka komunikacie... To si musim premysliet, ako to najlepsie opisat, lebo my komunikujeme naozaj velmi casto. napr. viem, ze pes ma vola spat, jest, hrat sa, ked potrebuje na zachod, ked ma v kozuchu nieco, co mu je neprijemne (bodliak, konarik). Ja s nim vediem naozajstnu debbatu, akoby som sa rozpravala s dietatom a rozumie mi vo vela veciach. Napr. chape, ked zakrutim hlavou, ze to znamena nie. Tak isto, ked sa nadychnem nahlas, vie, ze uz je toho dost a tak podobne Ze chape slovam som porozumela vtedy, aj ked malo, neviem odhadnut kolkym, ked som v debate pouzila slovo uzol a pes sa rozbehol a uzol priniesol. Tiez pozna slova samozrejme ako piskot, roztek, lopticka, Stano, pojdeme, rychlo, padaj, curig (tiez funguje mavanie rukami od seba), To su veci, co sme nikdy psa neucili, ale chape ich.

Ako dolezita je intonacia sa zmienovat nebudem. moj pes si je podla intonacie a posunkov na sadni lahnut alebo vstat a opacne. Slovo je u neho najmenej smerodatnou vecou. Vnima hlavne pohyby ruk a intonaciu.

No, som sa rozpisala. Ale toho o komunikacii je straaaaaasne vela

Katy2
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 08:26
- Nahlásit

Fík

Na fenečku už jsem koukala a informovala se 1.1.2008.

Toto mi odpověděli:
Uvedená fenka přišla bez označení,není tetovaná a ani čipovaná.Pokud
je na našich stránkách ,tak je i ve stavu přijatých psů v našem zařízení.
Pro podrobnější informace si můžete zavolat na telefon 283 011 711.

evidenční číslo: 2812/2007
plemeno: novofundlandský pes
popis: fena, 7 měsíců
srst: černá, standard
velikost: štěně
nalezen: 31.12.2007
P-10,Hostivař,u lesoparku
charakteristika: Na sobě měla zeleno-žlutý látkový kombinovaný polostahovák se známkou.
k odebrání: V Zámcích 56, Praha 8
telefon: 283 011 711, 233 554 242

Fík
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 08:40
- Nahlásit

Katy2
Paráda. Jsi šikula.

Katy2
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 08:42
- Nahlásit

pigie

Koukám, že mě Pigie stihla předpěhnout s tím oznámením o té fenečce.

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 10:09
- Nahlásit

pigie

[i] Napr. to, ze pes rozmysla [i] to jsi mě trochu předběhla, to se budu ptát až v souvislosti s prostorovou inteligencí, takže teď to jakoby vynechám.

Můžu mít dotaz? - ale na odpověď je čas, zkus se nad tím víc zamyslet

Pokud nazveme vše komunikací, mluvíme u lidí o slovech, zatím mě nenapadá žádný ekvivalent pro komunikaci psí, neboť se skládá z různých výrazových prostředků, ale pro zjednodušení budu zatím požívat "slovo" Tedy se ptám, myslíš si odhadem, že Hugo rozumí více nebo méně než 100 slovům? A naopak - vysílá více nebo méně než 100 slov?

Já se pokusím vás otravovat co nejvíce, neboť bych nerada udělala chybu, protože se jedná o velice důležitou věc - alespoň podle mne. Pokud přistoupíme totiž na myšlenku, že pes není stroj bez duše a má svoji řeč, vědomí a inteligenci (samozřejmě ne na lidské bázi) a každé plemeno ji má na nějaké jiném stupni (nemyslím obecnou, ale specifickou) dá se úplně na základě znalostí psychologie stanovit úplně jiný systém výchovy. To jen pro vysvětlení.

A ještě jeden dotaz - řeč těla - určitě on reaguje na tvoji řeč - to jsi říkala, že mávnutí rukou a pod. Zajímá mě třeba úsměv, všeobecně se tvrdí, že u psů má cenění zubů jiný význam než u lidí - úsměv je vlastně cenění zubů. Ale podle mne již malé štěně vnímá úsměv člověka jako něco přirozeného a ne výhružného, byť jeho celou řeč těla ještě nezná. Jsou tedy dvě možnosti - zkušenost ze socializační fáze nebo nějaké předání informace od matky. Snad se mně podaří najít fundla, kde by to podle mých odhadů nemělo fungovat. Ale od tebe bych potřebovala potrvdit co tuším - Hugo se na každý I CIZÍ úsměv tváří nadšeně a jakoby mu rozumí? Pokud ne vždy, kdy ne? Opilec, tmavoslovák, cholerik apod?

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 13:59
- Nahlásit

rendik

dotaz podobný jako na pigie - řeč těla - určitě Kim reaguje na tvoji řeč - nejvíce na co? Ruce, tvář, ??? Zajímá mě třeba úsměv, všeobecně se tvrdí, že u psů má cenění zubů jiný význam než u lidí - úsměv je vlastně cenění zubů. Ale podle mne již malé štěně vnímá úsměv člověka jako něco přirozeného a ne výhružného, byť jeho celou řeč těla ještě nezná. Jsou tedy dvě možnosti - zkušenost ze socializační fáze nebo nějaké předání informace od matky. Ale od tebe bych potřebovala vědět, zda Kim na úsměv cizích lidí reaguje a jak. Pokud jen někdy, kdy ne? Opilec, tmavoslovák, cholerik, jeho nálada apod?

pigie
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 19:11
- Nahlásit

Mary Lou
Nedokazem si trufnut odhadnut, kolkym slovam Hugo rozumie. Niekedy mam pocit, ze nechce rozumiet radsej nicomu, niekedy mam pocit, ze rozumie aj to, ze mu hovorim, ze idem zaplatit sek na postu Bohuzial, toto si naozaj netrufnem ani len odhadnut. Pre mna hovori dost jasnou a zrozumitelnou recou. A co sa pamati tyka, tak jednoznacne plati, ze ten pes si pamata aj najmensiu drobnost a nezabuda. Pes je schopny najst po pol roku lopticku, co som odhodila a zakazala mu ju znovu vziat. Pes po pol roku, po zime na prechadzke, znova suverenne vysiel na to miesto a oslizlu tenisovu lopticku znova drzal hrdo v papuli.

Ale co sa tyka komunikacie s inymi ludmi, jedneho som si vsimla, co zatial fungovalo vzdy. Pes VZDY prejavi zaujem o druheho cloveka, ked clovek oslovi mna alebo ja jeho. Ci sa pyta, kolko je hodin, alebo ako sa dostane do mesta je mu uplne fuk a malokedy caka vobec na moju reakciu. Nezaujima ho intonacia, ani aky je to clovek (opity, tmavoslovak (ten vyraz sa mi strasne paci, este som ho nepocula )). Vzdy pokial ide prva veta od cudzieho smerom ku mne t.j. ze sa na mna pozera, pes vybieha "pozdravit" a este sa nestalo, zeby nesiel. Tak isto sme mali problemy, ked som zistila, ze staci, aby cudzi clovek rozpraval do mobilneho telefonu a moj pes okamzite mal pocit, ze sa rozprava s nim.
Pokial viem, usmev nikdy od nikoho nebral ako hrozbu, prave naopak, vie, ze usmev znamena, ze by z toho nieco mohol vytlct, lebo sa mu podarilo nieco zabavne a ked bude stale lisavicny, tak mozno mu zato aj dobrotu daju. I ja si myslim, ze usmev socializovany pes sa naucil vnimat uplne inak.

Akych ludi vsak nema rad, su opiti ludia, ktori burlivo gestikuluju rukami, alebo chodia divne - steka na nich. Podobne tmavoslovaci, ktori maju pred nim respekt, co je vidno podla sposobu, akym sa snazia Hugovi vyhnut. Celkovo reaguje genialne na strach a dokaze vycitit bez problemov behom pol sekundy, kto sa ho boji a ukazat mu, ze sa boji opravnene.

Popisem situaciu. Vchadza neznamy clovek do nasej zahrady, zbada psa, zavola na neho veselym hlasom. Pes sa k nemu rozbehne, ide ho ulizat k smrti a tvari sa, ze to je najvacsi kamarat. Vchadza clovek c.2. za rohom narazi na psa, zastane a zlakne sa. Pes zacne stekat a vytlacat cloveka poza branu, casto sa stane, ze clovek zacne pred nim utekat a pes je spokojny, az ked je clovek za branou. Takeho cloveka si zapamata a steka po nom neustale, lebo zvycajne sa taky clovek psov boji. Stekat prestane len v pritomnosti mna a je schopny sa s nim v pohode skamaratit.

Tiez podobne je, ked do bytu pride navsteva, pokail sa neboji a neprejavi o neho zaujem, pes ani nejde vitat, kludne k nam moze niekto prist odpisat vodomer, pes sa ani nezdvihne. Ak vsak niekto na prahu sa zarazi, tak okamzite zneuzije situaciu a urobi bububu. Takze gestikulaciu a rec tela chape v tomto zmysle velmi dobre.

Comu vsak ja svojmu psovi nerozumiem je to, ze obcas u niektorych ludi vyciti nieco, kvoli comu sa tych ludi boji. Je takym napriklad brat mojho priatela. Pes, ktory je zadobre s 99% ludi i psov zrazu je nedovercivy, bafa a vidno na nom, ze sa boji. Nestalo sa to len raz. Isty cas to robil vsetkym panom v istom veku, ze sa nedal pohladkat a vyslovene sa tomu snazil vyhnut okato. To je teraz zase spat v norme. Takych ludi sme stretli asi troch, ale vzdy ma prekvapi, ako zmeni svoje chovanie, hoci predtym toho cloveka nikdy nestretol. Tak isto k inym byva lisavicny ovela viac ako k ostatnym. Na zopar ludi (2) sa dokonca snazi skakat a nakryvat ich, hoci na ludi to nikdy neskusa, len na nich dvoch.

pigie
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 19:16
- Nahlásit

Este ma napadlo, ze kedysi, ked bol maly reagoval na cerenie zubov, ked som odhalila vrchnu peru a vrcala. Bola to forma trestu, pri ktorej odvratil zrak. Dnes som to skusila znova, pretoze je to pravda viac ako tri roky dozadu, co som ho tak trestala a hodil na mna prekvapeny vyraz. Zrak neodvratil, ale vypadal dost pobavene. Asi preto, ze vedel,ze nic zle neurobil

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 20:31
- Nahlásit

pigie

malokedy caka vobec na moju reakciu znamená to podle tebe, že reaguje na komunikaci mezi tebou a tím člověkem a jakoby se do toho hovoru snažil vetřít, nebo se spíš prosazuje jako z pozice všímejte si raději mne, já chci být hvězdou?

Nezaujima ho intonacia, ani aky je to clovek (opity, tmavoslovak ) Akych ludi vsak nema rad, su opiti ludia - tady si trochu odporuješ, zkus popřemýšlet, něco mu vadit musí a podle mne to musí být z oblasti komunikace - pokud chápu dobře, někdo je opitý a jen se ptá - nevadí mu, ale druhý je opitý (moc) škobrtá, padá nebo gestikuluje a vadí mu - pochopila jsem to správně?

Pes, ktory je zadobre s 99% ludi i psov zrazu je nedovercivy, bafa.... s tím jsem se setkala u jedné feny a u našeho Paši - byl to canisterapeutický pes a přesto za svůj život téměř napadl dva lidi. Stačila jsem tomu zabránit, ovšem zjišťovala jsem o tom co se dalo. Oba dva lidé byli značně problémoví (jeden byl zloděj, jak jsem se později dozvěděla a jeden takový ten nezvladatelný puberťák) Někteří lidé tvrdí, že vycítí něco jako auru, ale já jsem pragmatik a moc na to nevěřím, takže to raději neustále hledám v oblasti psychologie nebo komunikace.

Na zopar ludi (2) sa dokonca snazi skakat a nakryvat ich, hoci na ludi to nikdy neskusa, len na nich dvoch. zkus o nich něco bližšího - muž, žena, osobnost, dominantní, nejistá, tobě vzdálená nebo blízká ......jen takový popis, velmi obecný, ne konkrétní věci

Zatím díky a jsem ráda, že se ti líbí výraz tmavoslováci.

pigie
Člen
# Zasláno: 4 Led 2008 20:53
- Nahlásit

Mary Lou
On je bohuzial rozmaznany od mala, ze je v meste stredobodom pozornosti a akonahle sa mi niekto prihovoril, tak zvycajne to bolo, ci si ho moze pohladkat. Pes pocuva ako na druhe meno na slova Krasny a Nadherny. Takze my tomu hovorime, ze si ide pre pohladkanie. Takze ked dostane svoju "davku" zase sa stiahne a ide po svojom, kym ho zase netrkne a zase nepride a tesi sa znova, akoby toho cloveka ani nevidel. Toto je schopny pocas par minutoveho rozhovoru spravit niekolko krat. Prist si pre pohladkanie od tej osoby.

tady si trochu odporuješ, zkus popřemýšlet
Ide presne o to, co si popisala. Opity mily clovek nevadi, ked sa prihovara. Vadi, ked gestikuluje alebo chodi az prilis napadne opito. Ale tak isto moze byt uplne triezvy, ak chodi napr. zhrbene alebo capta.

Oba dva lidé byli značně problémoví
Tu len jedneho cloveka poznam a nie je problemovy. Dokonca, akonahle zistil, ze dany clovek ma auto a mohol by ho odviezt, prestal byt aj nedovercivy Je uplatny poriadne, potvora.

O tych ludi, co sa snazi nakryvat o jednom vela neviem. Je to chalan, co sme nahodou stretli a mal fenku zo stanice odkial pochadza Hugo. Fenka uz je po smrti, ale Hugo chlapca ma velmi rad a tesi sa mu fakt ako fenke. Druhy je chlap, uplne odlisny od prveho, tentokrat cca 60 rocny chlap ako hora, moj ujo. Dominantna osobnost, budiaca rozruch kamkolvek pride uz len svojim vzhladom. Hugo mu je po kolena Prvy chlapec sa s Hugom pri stretnuti vzdy mazna a tesi sa mu. ujo je rezervovany, maximalne sa mu prihovori a pohladka ho. Ale vysledky tie iste

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 5 Led 2008 09:31
- Nahlásit

pigie

co sa snazi nakryvat to je velmi zajímavé, protože společný výsledek ta situace má, proto musí mít i někde něco stejného, neboť ještě jsem neviděla dva naprosto odlišné důvody a jeden výsledek. Hugo má jen jeden důvod a zřejmě je to něco, co ty zatím nedokážeš "přečíst" , ale ani se o to nijak zvlášť raději nesnaž, neboť čím častěji by jsi to sledovala a chtěla zjistit, ovlivní tě to a může to narušit vztah ty - Hugo. Nehloubej nad tím moc jen mu samozřejmě dej najevo, že to je situace, kterou ty si nepřeješ.

A teď zase moje dotěrné dotazy:

- zkusím si přes tebe představit, jakou má Hugo prostorovou inteligenci - komunikaci má dobrou, prostor ve kterém se pohybuje přímo skvělý k rozvoji této inteligence, tak pojďme na to

- určitě si už několikrát - více či meně ???? - použila slova Hugo hledej "pánečka, aport, konkrétní hračku......, jak na to Hugo reaguje? Na jaké slovo zareaguje tak, že je schopen danou věc najít, kdy jenom vyrazí daným směrem, nebo kdy jen naznačí pohyb, že půjde?

A hrala jsi sním někdy na schovávanou? Jak reagoval? Jaký měl výsledek?
Zatím díky

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Led 2008 13:09
- Nahlásit

Mary Lou
samozřejmě dej najevo, že to je situace, kterou ty si nepřeješ.
Pri ujovi staci povedat dost a pes sa ukludni. Pri tom chlapcovi je to tazsie, kedze ten ho priam vyzyva, aby na neho skakal Ale to zvladame, chlapca sme doteraz stretli asi 3-4x a posledny krat som vedela, co by mohlo nastat, takze som vytiahla lopticku a zaujem sa presunul na nu, takze sme skoncili aj bez nakryvania a stratil uplne o chalana zaujem.

- určitě si už několikrát - více či meně ???? - použila slova Hugo hledej "pánečka, aport, konkrétní hračku......, jak na to Hugo reaguje? Na jaké slovo zareaguje tak, že je schopen danou věc najít, kdy jenom vyrazí daným směrem, nebo kdy jen naznačí pohyb, že půjde?

pouzivame dve slova. "kde je", ak hladame osobu alebo ineho psa a "hladaj", ak ma hladat vec. Takze pri slove "kde je" sa vystrie, zacne otacat hlavou a vizualne sa snazi najst cloveka/zviera, ktore mu podla neho chcem ukazat. Nevyraza, nevie kam, ale vie co ma hladat v okoli, ak najde, tak ked si je isty bezi oproti, ked si nie je isty ide tiez, ale ovela pomalsie a casto postava. Doma ide najst priatela a vacsinou ho vydurit z postele

Za slovom hladaj spoznava najma dve slova - uzol a lopticka. Ak poviem hladaj uzol, prinesie uzol, ked hladaj lopticku, prinesie lopticku. Teraz som si to overila. Sice spal, ale na hladaj uzol pomaly vstal, presiel tri izby a nakoniec ten uzol doniesol Hladaj lopticku - vytiahol jednu zo skrine, kde ich ukladame.

Vonku na slovo hladaj hlada veci, ktore som mohla stratit, najma rukavice - nieco, co drzi moj pach alebo jeho . Zostava stat vtedy, ked som predtym nic nedrzala, takze moc nechape, co presne ma ist hladat. Vtedy mu pomaham rukou a vysielam ho do smeru, ale je vidno, ze je zmateny, predsa vsak sa mu dost casto podari vec doniest, hoci nas to oboch stoji dost usilia ho prehovorit, ze nehlada nadarmo

Schovavacku sa hrame pravidelne - ked mam pocit, ze cmucha dlho tam, kde nema a vobec si ma nestrazi. Vzdy ma najde, ale nejde nosom po zemi, skor vetri a hlada najma ocami. Reauje dost strateno a vzdy zastane na mieste a rozhliada sa okolo. Skuma okolie a snazi sa zistit aspon smer, ktorym som mohla ist. Zvycajne trafi velmi dobre spravny a ked ma najde ani sa netesi, skor ma pocit, ze mi vravi nieco, tu si, ty trafena, to som sa vylakal. Este raz a hladaj sa sama!

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 5 Led 2008 13:44
- Nahlásit

pigie

hladaj lopticku, prinesie lopticku - máme tu fenu, u které tohle bylo záměrně rozvíjeno od malička a ona najde v bytě cokoliv,kdekoliv a kdykoliv. Zrovna tak na vodních pracech je učíme rozlišovat co po nich vlastně chceme a taky máme úspěch, ale mám právě pocit, že to souvisí nejen s komunikací, ale i s tou prostorovou inteligencí. Ten pes, u kterého je rozvíjena pouze komunikace a k prostorové inteligenci neměl až tolik příležitosti, tomu trvá déle než pochopí co má z té hladiny nebo odněkud přinést, když je tam toho více. Ti, kteří prostorovou inteligenci mají velkou a třeba i komunikaci horší, zvládnou toto rychleji.

Schovavacku sa hrame pravidelne on mu asi schází schází ten správný konec, protože tebe až tak nehledá, on asi hledá tu srandu s tebou nebo dobrotu od tebe.....

pouzivame dve slova. "kde je", ak hladame osobu a jmenuješ tu osobu? asi jo, ale raději se ptám, abych to nezblbla

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Led 2008 13:55
- Nahlásit

Mary Lou
No, ja som toto moc nerozvijala - chystala som sa k tomu teraz, ze ked bude mat obmedzeny pohyb, ze ho naucim rozlisovat veci, ale nejak z toho zislo, skor ho bavi danu vec hladat. Ukazem mu vec, potom ju nikde v byte schovam a on ju hlada a tu hru ma velmi rad. Zvycajne ju hravame so spinavymi ponozkami. Ako potom vypadaju nemusim hovorit. Hlavne, ked vzdy ked ich donesie dostane piskot

on mu asi schází schází ten správný konec
No to je jasneeee. Ibaze ja uz to beriem tak, ze nie je maly, ma si ma strazit a nie tam cmuchat doblba tak, ze ma strati z dohladu. Potom nech sa snazi a hlada. Ak sa mu skryjem ja kvoli tomu, ze sa mi chce, alebo mam moznost dobru ho pozorovat, tak to je ine. To potom sa straaaaasne tesim, ze ma nasiel. V tomto som trochu zla na neho, rozlisujem tieto situacie.

Este ma napadlo, ze maloktory pes sa pozera dohora. Hugo za hlasom pozera do hora (ked na neho niekto krici z panelaku), pozera na labute, ktore prelietavaju, hlada lietadlo hore na oblohe a tak.

ak hladame osobu a jmenuješ tu osobu?
Ano, zvycajne za tym pouzijem aj meno.

Mary Lou
Člen
# Zasláno: 5 Led 2008 15:10
- Nahlásit

pigie

Este ma napadlo, ze maloktory pes sa pozera dohora to souvisí s tou prostorovou inteligencí, každé plemeno má nějaké předpoklady ke specifické inteligenci a každý jedinec ještě má k tomu svoje předpoklady U něj se pravděpodobně sešla velká prostorová inteligence a byla prostředím a tebou nevědomky dále rozvíjena. Což má za následek i zvedání hlavy. Ale je jich pár takových, i když pravda je toho málo.
Málokdo třeba ví, že prostorová inteligence je potřebná ke cvičení ve vodě. Pokud ji pes nemá nebo je málo rozvinutá (to bývá u psů, kteří nechodí často mimo svůj domov nebo mimo svou malou vesnici) pak jej voda až tak nebere a těžce se mu cvičí, protože je pro něj vysilující se orientovat na hladině, natož ještě přemýšlet nad tím, co má vlastně splnit za povel. Když takovému psu povely a situaci zkomplikuješ, odejde klidně od práce. Což třeba málokdo ví a vůbec s tím nepracuje.
Takže Hugo má zřejmě výbornou prostorovou inteligenci a pokud by nebyl línej, "tak úžasně línej", tak by se s ním dobře voda cvičila. Nebo taky stopy, pokud rád čmuchá.

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Led 2008 18:11
- Nahlásit

Mary Lou
Ale je jich pár takových, i když pravda je toho málo.
Samozrejme, ze su, poznam este jedneho. Vzdy je zaujimave pozerat na psa, ktory hlada na oblohe lietadlo

a pokud by nebyl línej, "tak úžasně línej"
No, to prave zrovna pri vode neplati. Tam plati pravy opak. Tam sa zrazu urobi cvak a mam ineho psa, ktory bude do vysilenia vyhladavat spolocnu cinnost a snazit sa mi ulahodit a prave naopak je schopny sa mi furt nukat, ze je tu a potrebuje pracu! Len je pritom privelmi "nervozny". Ma tiky vsetko robit rychlo a nedokladne, obcas mam pocit, ze chce rozhodovat co sa ma zachranovat a co netreba. Ale vo vode by bol podla mna velmi skvely. Pokial ma moznost cvicit pred vodou, tak aby na nu videl, tak povely na susi plni sice za hlasiteho piskania a mrmlania od nedockavosti, ale rychlostou, ktoru hrackou ani pamlskom nikdy od neho "nevytrieskam". Je proste uzasny Povahovo sme si proste sadli

Stopy mna nebavia a on moc necmucha po stope, on skor priestorovo vyhladava a dost pouziva pri hladani oci.

<< 1 ... 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . 23 . 24 . 25 . 26 . 27 . 28 ... 31 . 32 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání