| Autor |
Zpráva |
Tutuli
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2009 13:59
- Nahlásit
kejtlin
Já vím, že má víc psů, chová i apenzely a entlebuše, letos měla podle svých slov poslední vrh cardiganů v jejich chovatelské stanici, Tifatina (myslím, že jí říkají Týna) už žádný vrh mít nebude a dalšího cardigana nejspíš asi neplánuje.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2009 14:05
- Nahlásit
Tutuli
jj říkala, že už nebude mít lišky, je to tak 2 roky přemýšlela o merle psovi z polska.už loni nebo předloni přemýšlela, že dá tinu do spoluvlasnictví nebo že ji daruje s codym nevím jaké má plány.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2009 14:18
- Nahlásit
Tutuli
Osobně si myslím, že není problém mít corgiho venku, jen by podle mě neměl být v kotci.
To si myslíš naprosto správně. Samozřejmě je to individuální, jak píšeš, tvá fena vyžaduje hodně pozornosti, mého psa by to naopak otravovalo. Každý je individuum, ale je třeba brát v úvahu původní využití plemene - celodenní práce venku s pánem, večer návrat domů (rozuměj dovnitř, do domu) a klid v kruhu rodinném. Je tedy jasné, že tenhle pes bude vyžadovat trochu víc pozornosti než např. nějaký pastevec, který trávil týdny venku u ovcí, často bez přítomnosti člověka.
Mimochodem, do budoucna plánujeme nový dům, kde se bude počítat i s "odchovnou", tedy místností speciálně pro psy a hlavně feny - i s možností porodit a odchovat tam štěňata v odpovídajících podmínkách. Takže ten můj venkovní chov se změní na takový nějaký polovenkovní nebo co
|
Tutuli
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2009 15:37 - Změnil/a: Tutuli
- Nahlásit
corgi
Je tedy jasné, že tenhle pes bude vyžadovat trochu víc pozornosti než např. nějaký pastevec, který trávil týdny venku u ovcí, často bez přítomnosti člověka.
To je přesně ono, corgi jsou sice pracovní psi původně zvyklí na práci venku, vždy ale byli také součástí celé smečky (rodiny) a byli tak v neustálém kontaktu s pánečkem. Z jejich původně pracovního využití samozřejmě vychází i to, že corgi jsou poměrně aktivní psi (ač na to někdy nevypadají).
Auri je taky hodně temperamentní, to znamená, že ji musíme denně utahat, aby jsme se z ní doma nezbláznili. Takže chodíme denně na procházky, většinou dvakrát (ráno a odpoledne), chodí s celou smečkou na pole, kde mají možnost volného pohybu. Nejvíc ji baví pást Apola (to je náš mladší pes NO) a on se většinou i nechá. Když se takhle unaví, je doma úplný andílek. Pokud je škaredě, nechodí na pole s ovčáky, ale chodíme na procházku do vesnice. Nepřipadá v úvahu, že by jen ležela na gauči.
Takže ten můj venkovní chov se změní na takový nějaký polovenkovní nebo co
Myslím, že polovenkovní chov je naprosto super, psi můžou na zahradu, ale přitom nejsou odstrčení a mají přehled o tom, co se děje v rodině.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2009 15:54
- Nahlásit
Tutuli
psi můžou na zahradu, ale přitom nejsou odstrčení a mají přehled o tom, co se děje v rodině
Hlavně to plánuju kvůli štěňatům (smělé plány na to, že ještě nemám ani fenu) - aby byla zvyklá na běžný chod domácnosti, ale i na zahradu. Určitě je dneska víc "bytařů", takže štěnda by měla znát takový ten běžný domácí ruch ve stylu pračka, vysavač apod. Naše chovatelka má corgi venku a odchov štěňat je tím hodně ztížený - fena je zvyklá žít venku, pak před porodem jde najednou dovnitř, první týdny je se štěňaty vevnitř, pak se zas zvykají na ven.... To už je lepší mít takovouhle místnůstku extra pro psy s průlezem ven i do domu
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2009 19:08
- Nahlásit
corgi
(to už je jak výslech pomalu...)
Výslech by to byl, kdyby ses ptala někoho, kdo si pamatuje.
Ale když jsem byla na mateřské (od 1973), určo jsem na cvičák nechodila a vdávala jsem se v r. 72 a to už také ne, neměla jsem čas, přístavovali jsme patro na domě.
Chjo, bohužel už nikoho neznám, kdo tam tenkrát chodil, protože jsem se v r. 79 z Modřan odstěhovala a už 30 let bydlím v jižních Čechách.
Ale slibuju, že budu vzpomínat a lovit v paměti.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2009 19:31
- Nahlásit
Lola1
Tak to rozhodně musel být první corgi v Čechách, protože v těch letech tady prostě jiný nebyl a ani být nemohl Tudíž to musela být černotříslová fena. Škoda, že tenkrát ještě nebyla ta móda nosit s sebou všude foťák a cvakat každou blbost - i na cvičáku
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2009 22:55
- Nahlásit
corgi
Škoda, že tenkrát ještě nebyla ta móda nosit s sebou všude foťák a cvakat každou blbost - i na cvičáku
To dělám dnes a dcera mi říká, že jsem úchylná, že furt fotím...
Tenkrát jsem na cvičáku fotila jen jednou.
|
cilka
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 07:37
- Nahlásit
Že vám sem lezu ... když čtu tady tu historii plemene u nás a vidím že tu jsou znalci tak se chci zeptat , je to ale tak 25 let zpět ..
Praha 10 , Skalka , Staré Rybníčky byla tam asi nějaká chvatelská stanice - měli tam čtyři , vídala sem tam i štěnda znáte ? Chodila sem se na ně dívat ! Úplně mě fascinovali !
Pak ještě to není tak dávno v Netlukách tak 10 let ? Tam také měla paní dva ..byli to tedy pembroke nebo cardigan ?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 09:13
- Nahlásit
Lola1
dcera mi říká, že jsem úchylná, že furt fotím
Jen do toho, já taky tahám foťák i na cvičák a občas se to hodí (např. nácvik současného plazení psa a psovoda - to jsou perly)
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 09:23
- Nahlásit
cilka
tak 25 let zpět, Praha 10 , Skalka , Staré Rybníčky
Odborník sice nejsem, ale v té době je v Praze zapsaná CHS Zlatý jaspis paní Vilímkové. Štěnda tam měli v červnu 1985, to by tak odpovídalo. Máma i štěňata byli všichni červení s bílými znaky a šlo o Pembroky - Cardigani zde až do 90. let vůbec nebyli.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 09:32
- Nahlásit
cilka
není tak dávno v Netlukách tak 10 let ?
Tam už bude horší něco dohledávat, protože corgáčů bylo čím dál tím víc a Netluky budou v plemenné knize označeny prostě jako Praha. Takže jestli šlo o rok 99, mohlo jít asi tak o tři CHS, případně je možné, že paní prostě jenom měla corgáče a nechovala, což se nedá dohledat už vůbec Každopádně pokud to byl rok 99, šlo o Pembroky.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 09:42
- Nahlásit
U nás v prdelákově občas corgáče taky vidíme. Chodí v reflexní vestičce,asi aby si ho myslivci nespetli s opravdovou liškou
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 09:50
- Nahlásit
jana33
Chodí v reflexní vestičce,asi aby si ho myslivci nespetli s opravdovou liškou
No vona to nejni prča! Počátky chovu u nás jsou spojené minimálně se dvěma podobnými nehodami, kdy chovné feny zastřelili myslivci. Když s tím jdeš po ulici, všichni ti za zády šeptají "liška, liška" Bohužel už jsem tady u nás narazila na nějakého obejdu-nimroda, který poté, co jsme prošli kolem, hrdě hlásil své přítelkyni "toho potkat v lese, tak to do něj hned napálim" Já preventivně do lesa moc nechodím a když už, tak mám pesa na vodítku...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 09:53
- Nahlásit
corgi
Nojo,jsou to lištičky. Jo a sousedi měli před lety taky corgáče. Jsme tu kynologicky vyspělý
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 09:56
- Nahlásit
Bohužel už jsem tady u nás narazila na nějakého obejdu-nimroda, který poté, co jsme prošli kolem, hrdě hlásil své přítelkyni "toho potkat v lese, tak to do něj hned napálim"
Mám šiby a naprosto stejný problém... někdy je to pech, když pes vypadá jak liška.... jinak corgíškové jsou taky bezva, pri výběru plemene to byl jeden z mých velkých favoritů....
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 09:56
- Nahlásit
jana33
sousedi měli před lety taky corgáče
No ty jo, to koukám, najednou to vypadá, že to má každej druhej
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 09:58
- Nahlásit
vlk
Mám šiby a naprosto stejný problém
To věřím. My máme ještě navíc ten pravý liščí ohon, je to krize
pri výběru plemene to byl jeden z mých velkých favoritů
Já ani nevybírala, já rovnou věděla
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 10:02
- Nahlásit
corgi
Já ani nevybírala, já rovnou věděla
já prapůvodně chtěla menší plemeno s ušima nahoru - corgi, basenji nebo šiperka.... a pak jsem na výstavě uviděla šibu o které jsem do té doby ( asi 15 let zpět) nevěděla že existuje a bylo rozhodnuto...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 10:05
- Nahlásit
vlk
Já jsem si ve 12 letech půjčila slavnou Velkou knihu o psech a jak jsem tak listovala, zamilovala jsem se Teprve postupem času jsem zjistila, jak dobře jsem si vybrala. A po dvanácti letech čekání šup! A už ho mám
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 10:11
- Nahlásit
corgi
Tak to já jsem se dočkala první vytoužené šiby už po sedmi letech čekání....
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 10:13
- Nahlásit
vlk
No prosim, taky netrvalo dlouho
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 10:26
- Nahlásit
corgi
Tak mi jednu dobu taky koketovali s pořízením corgáče,ale pak jsme se usnesli,že plemen,co bychom chtěli je X,tak zůstaneme u něčeho,co bude mít stejnou "linku",což je v našem případě lovecká kynologie a upotřebitelnost
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 10:36 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
jana33
No tak corgáče byste mohli v tom případě používat jako návnadu Ale pozor, já jsem si vždycky myslela, že jakožto honácké plemeno to bude nelovec, ovšem realita je jiná. Samozřejmě myšky, kočky, ptáčci, když byl malej, tak i pampelišky, když vyrazí ze křoví srna, jde po ní. Až když jsem se tomuhle začala divit, bylo mi řečeno, že corgi ve stájích a chlívech chytali hlodavce
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 10:43
- Nahlásit
corgi
Návnadu na co? Na medvěda?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 11:01
- Nahlásit
jana33
Třeba na hon na lišku
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 11:03
- Nahlásit
corgi
Teda ty svýmu plemenu přeješ věci
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 11:10
- Nahlásit
jana33
Jo, já jsem známej kruťas, krmím psa syrovým masem, nechávám ho spát venku, nutím ho makat na cvičáku... (tuhle jsem měla takový rozhovor s majitelem bezPP bígla, co si myslel, že mu pomůžu shánět nějakou bezPP fenu, aby měl štěňátka, a když už mu došly argumenty, obvinil mě, že stejně mám PP psa, jenom abych ho mohla trápit na výstavách a honit po cvičáku, a že to on by svému psovi nikdy neudělal) Jsem prostě skrytý sadista
|
Tutuli
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 12:23
- Nahlásit
jana33
Chodí v reflexní vestičce,asi aby si ho myslivci nespetli s opravdovou liškou
Proto je lepší mít lišku žíhanou, tam je možnost záměny s opravdovou liškou rozhodně menší.
Ostatně žíhaná barva se mi u corgi líbí nejvíc (případně se mi ještě líbí trikolorní se žíhanými znaky, kde těch znaků je co nejmíň a jsou co nejtmavší). A to je taky důvod, proč mám cardigana, protože u pembroků tyto barvy nejsou povolené.
Když jsem kdysi po revoluci byla s rodiči v Německu, koupili mi tam časopis s fotkami štěňat, na jedné dvojstránce byli právě pembroci. Moje mamka prohlásila, kde že mají nohy? Od té doby se mi corgi strašně líbili. Když jsem následně zjistila, že existuje i cardigan a hlavně, že může být i žíhaný, tak jsem se do nich úplně zbláznila. Následně jsem na výstavě potkala Martu s Ivarem a bylo rozhodnuto, až bude možnost, pořídím si cardigana. A tak se taky stalo a vůbec nelituju. Jsou to úžasní psi.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2009 12:36
- Nahlásit
Tutuli
Mně se nejvíc líbí pemíci trikolorní s černou hlavou, typ Ikaros z Neuštejna (pradědeček mého psa) - jenže takovou krásu aby člověk dneska hledal lupou a stejně už nenajde!
|