Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Welsh Corgi - všechny lišky sem!
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 15 . 16 . >>
Autor Zpráva
corgi
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 17:42
- Nahlásit

Zdá se, že nastal čas založit našim krátkonohým miláčkům vlastní téma, co vy na to?

Tutuli
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 18:41
- Nahlásit

No je sice pravda, že už jedno corgi forum máme, ale i tak si myslím, že je to dobrý nápad.
Jinak nejlepší na to, jak si uvědomit rozdíly obou plemen, je myslím nejlepší, když má člověk možnost vidět oba na vlastní oči a postavit je vedle sebe. Musí to ale být typičtí představitelé, pak jsou rozdíly evidentní.

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 18:59
- Nahlásit

Tutuli
je myslím nejlepší, když má člověk možnost vidět oba na vlastní oči a postavit je vedle sebe
No právě. Když někomu řekneš, že jeden je větší, druhý má menší uši, tak to asi dotyčnému moc nepomůže, když uvidí jenom jednoho
Tak se dáme do představování svých lišek, ať si návštěvníci počtou?

Tutuli
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 20:08 - Změnil/a: Tutuli
- Nahlásit

corgi
OK, proč ne. Na to, jak si žije smečka složená ze dvou NO a jedné žíhané lišky, se můžete podívat na www.kasmirmoravia.estranky.cz
Mimochodem k tomu označení liška. Kolegové v práci říkají naší Auri sibiřská liška (prý je to kvůli jejímu skandinávskému původu). Akorát mě teď tak napadá, že zeměpis asi není jejich silná stránka.
Ty jsi taky měla původně ovčáky?

Tutuli
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 20:20
- Nahlásit

Ještě k našim webkám, jsou tam sice ovčáci tři, ale ten starší pes nežije přímo s námi, to jen taková poznámka pro ty, kteří by měli pocit, že neumím počítat ani na prstech jedné ruky

ankaras
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 20:20
- Nahlásit

Tak holky, i když corgiho nemam tak mě to zajímá jak to s nima je narazila jsem na dva rozdílný o jednom jsem se zběžně dočetla, že nemá ocásek, pak když jsem ho viděla, tak ocásek měl , tak mi prosím vysvětlete ty rozdíly Už na to budete dvě, což je super, víc hlav, víc ví i poví.

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 20:22
- Nahlásit

ankaras
Před chvílí jsme to probírali v tématu Krmení klasickou stravou. Kopíruju: Cardigani jsou větší, delší, mají větší uši, "hrubší" rysy, víc variant zbarvení, trochu jinou kvalitu srsti. Pembroci dřív měli buď ocas přirozeně krátký nebo krácený, dneska už se nechává, takže můžeš narazit na pembroka s i bez ocasu.

ankaras
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 20:25
- Nahlásit

corgi
A barvy? Pembroci jsou červení a ....?

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 20:27
- Nahlásit

ankaras
Ses musela Ríšánka leknout, když jsi viděla tu jeho liščí oháňku, přiznej se
Ještě k těm krátkým ocasům - já chtěla původně Pembroka jedině bez ocasu, líbí se mi mnohem víc ten formát těla. Nakonec mám s ocasem a nelituju toho, protože ta liška podšitá je tak vychytralá, že mimikou obličeje dokáže zatajit svoje úmysly, ale ta špička ocásku, ta se tam vzadu vrtí a klepe, takže víš, že za chvíli vystartuje a bude se chtít honit o tu kostičku, co dostal k snídani... No prostě bez ocasu nebo s ocasem, je to nejlepší pes

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 20:28
- Nahlásit

ankaras
Pembroci jsou červení a
Pembroci jsou červení, červení s bílými znaky, sobolí s bílými znaky nebo trikolor. Nejvíc je červených s b.zn., nejmíň celočervených.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 20:34
- Nahlásit

Corgi, to jsou ti chlupatí jezečíci, co na poslední výstavě běhali ob jeden kruh vedle.

Tutuli
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 21:02 - Změnil/a: Tutuli
- Nahlásit

Ještě k těm rozdílům, chce to opravdu vidět je oba vedle sebe, pak jsou ty rozdíly opravdu vidět, takhle se to špatně vysvětluje. Pro ty zdatnější v angličtině lze doporučit třeba tyto stránky, jsou tam rozdíly docela pěkně popsány i s fotkami http://www.cardicommentary.de/cardi.htm

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 21:06
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
Jo, jezevčíci, to určitě I když pro zajímavost, když už tady jste, přidám takovou třešinku. Plemeno je tu od 70. let, předtím to těžko někdo znal. Měla jsem jednou v ruce britskou detektivku přeloženou do Čj v roce 67, kde v jedné chvíli autor popisoval "královniny jezevčíky"

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 21:11
- Nahlásit

Tutuli se už představila, tak přidám svou trošku:
V současnosti mám jednoho pembročího kluka, předtím jsem měla voříška a NO, takže povaha corgáčka pro mě byla hlavně v pubertě oříšek. Je to sebevědomé a vyčůrané stvoření, nezkazí žádnou legraci a kde legrace není, tam nějakou vyrobí Můj rozcestník je www.corgi.cz - mám jednu stránku spíš o corgi obecně a jednu o své CHS Foxy Fellow (= "všemi mastmi mazný"). Můj Ríša je Pembroke s ocáskem, takže si nás nespleťte, až se na nějaké té výstavě potkáme

ankaras
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 22:00
- Nahlásit

Já se vám teda přiznam jednou jsem někde na internetu viděla obrázky takovýho corgiho, kreslenýho a myslela jsem si, že jsou to nějací vymyšlení pejsci a pak jsem jednou narazila na tohle : http://www.youtube.com/watch?v=bebLZfd1Ulc a říkala jsem si- panebože, ono to fakt existuje, co to je???? a pak jsem se seznámila s Vendulkou (corgi) No, ostuda

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2009 22:27
- Nahlásit

ankaras
No vidíš to, nebýt mě, tak žiješ v přesvědčení, že je to pejsek z pohádky Však je to taky tvor mytický - viz velšská legenda o corgim, o tom, jak ztratil ocas, a proč má na svém těle otisk malého sedla...

Lola1
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2009 05:40
- Nahlásit

corgi
Dobré jitro!
A anglická královna má pembrok nebo cardigan? Tipla bych si, že cardigan, jak jsem je myslím někde v televizi nebo na obrázku zahlídla.
Jinak prvního welsh corgi jsem poznala v druhé polovině šedesátých let v Modřanech na cvičáku.

corgi
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2009 07:53
- Nahlásit

Lola1
A anglická královna má pembrok nebo cardigan?
Královna má jenom Pembroky, plus křížence jezevčíků a corgi, tzv. "dorgi" Její smečka čítá dnes 7 psů a dál se rozšiřovat nebude, v květnu se královna rozhodla dál nechovat. Zlé jazyky tvrdí, že její miláčci jsou velmi rozmazlení, koušou své venčiče i policejní psy a jsou pořádně vykrmení. Mimochodem, královna své psy krmí osobně, každému připravuje jeho individuální jídelníček. Snaží se i venčit osobně, ale nestíhá Na obrázku královna v roce 1933:

corgi
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2009 08:15
- Nahlásit

Lola1
prvního welsh corgi jsem poznala v druhé polovině šedesátých let v Modřanech na cvičáku
To by mě docela zajímalo, nerozepíšeš se? Že by přímo setkání s PhDr. Mojžíšem?

Lola1
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2009 09:11 - Změnil/a: Lola1
- Nahlásit

corgi
Lovím v paměti, ale na rozepísování to není - v mém vjeku! Bylo to tak asi 1967 -70. Myslím, že tam chodila paní, pes, tedy psina neměla ocas a byla rezavá, občas trošičku bílé fleky, cvičívali jsme tenkrát poslušnost mimo cvičák na louce a viděla jsem ji tam asi 2 - 3x, s paní jsem moc nemluvila, na stopy myslím nechodila, jen na tu poslušnost. Ale byla jsem nadšená, že vidím wels corgi origoš. Jo myslím, že jem se jí ptala a že říkala, že je pembrok. Prostě taková hezká lištička. Tedy ten pes.
Jo a jak jsi napsala to jméno, nemohla to být p. Mojžíšová? Nějak se mi to trochá zdá. Paní byla myslím taky menší.

corgi
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2009 10:15
- Nahlásit

Lola1
To jsou pro mě cenné informace, protože jsi byla svědkem počátku chovu welsh corgi v Čechách (Československu) To datování asi nebude přesné, spíš bych to tipla na rok 1974-5, jestli je to možné? Paní mohla být Fojtíková, nebo taky úplně jiná, protože štěňata z prvního vrhu v ČS (1974) byla za symbolickou cenu prodána přátelům p. Mojžíše

Lola1
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2009 18:55
- Nahlásit

corgi
Rok 1974-5 to být nemohl, to jsem už byla na mateřské a cvičit jsem nechodila, muselo to být ještě za mlada a svobodna.

corgi
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2009 20:03
- Nahlásit

Lola1
muselo to být ještě za mlada a svobodna
Moc hezky řečeno. To je ovšem záhada, protože první vrh u nás byl až v tom r. 74 - to by tedy vyloženě musela být první fena u nás, která ale nebyla červeno bílá, ale black+tan - je to možné? (to už je jak výslech pomalu...)

Tutuli
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2009 00:08
- Nahlásit

Nebo je ještě jedna možnost, že to byl jiný corgi, o kterém se neví. Pan Mojžíš pak nemusel být první, kdo pembroka dovezl. Ale to je hodně nepravděpodobné.
Mimochodem první cardigan byl do tehdy ještě Československa dovezen v r. 1990, byla to fena Morgan Egger Mokronog. Zakladatelkou chovu cardiganů u nás se však stala až o několik let později polská fena Bryn Mawr Lisiura dovezená do ČR paní Černou.

corgi
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2009 08:54
- Nahlásit

Tutuli
jiný corgi, o kterém se neví
To je opravdu hodně nepravděpodobné - když vezmeme v úvahu ty peripetie, které provázely dovoz štěněte za železnou oponu. Každopádně se tu dozvídáme zajímavé věci, viď?

Tutuli
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2009 10:36 - Změnil/a: Tutuli
- Nahlásit

corgi
No určitě je to zajímavé. Kdysi jsem četla nějaký článek o začátku chovu corgi u nás a pokud si dobře pamatuju, tak začátky nebyly vůbec jednoduché.
Ještě se vrátím k masu, nevíš, jak se ostatní od corgi dívají na krmení masem, v podstatě všichni krmí granulemi. Pokud vím, tak jedna paní, co má cardiganku z F-vrhu od Černých krmí taky masem, ale ta bydlí někde v Ostravě. Potom už nevím o nikom. No a ještě jsi zmiňovala někoho tady z diskuzí. Ale to je tak asi všechno.
No a mimochodem, psala jsi, že je Ríša venku, to myslím není moc časté u corgi. Já jsem měla za to, že jsou to všichni vesměs psi domovní. Jsi první o kom vím, že má pembroka venku, myslím, že ještě jedna paní u Prahy má cardigany venku, ale jinak jste spíš výjimka, teda alespoň to tak vypadá. Já si vůbec nedokážu představit, že by byla Auri venku, máme tam sice ovčáky, se kterými vychází bezvadně, ale přece jenom vyžaduje hodně pozornosti a tu bych jí nemohla dát, kdyby byla venku, takže je neustále s námi, když jsme venku, tak je venku, když jsme doma, tak je s námi doma.

corgi
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2009 13:30
- Nahlásit

Tutuli
nevíš, jak se ostatní od corgi dívají na krmení masem
No asi nic moc. Na výstavách se na to poptávám a většinou krmí všichni granulemi, případně granule+občas (vařené) maso. Letos v Boleslavi jsem poprvé narazila na lidi, co kmí maso+přílohy+zelenina, ale všechno vařené - navíc musím upřímně říct, že jejich pes nebyl právě ve výstavní kondici, až na lesklou srst. BARF nedělá asi nikdo ze "známých firem" kolem corgi. Já rozesílala mail s popisem, jak to Ríšovi chutná a prospívá, a s fotkami jeho papání naší chovatelce a majitelům dalších psů z našeho vrhu, ale odezvu to nemělo veškerou žádnou. Ne že bych je tedy přemlouvala, spíš jsem se chlubila, ale oni to asi brali jako nějaký podivínský výstřelek
Jsi první o kom vím, že má pembroka venku
To máš pravdu, já taky všude narážím na "bytaře". Musím ale důrazně upozornit, že nejde o žádný kotcový chov, pes je volně na zahradě. Výhodou bylo, že po pořízení štěněte jsem měla "mateřskou" - dokončovala jsem studium, takže jsem byla pořád doma a nebyl problém strávit většinu dne se psem ještě v době jeho puberty. Vzhledem k tomu, že máme starý dům, kde do obytné části vedou velmi strmé a vysoké schody, měl pes naprostý zákaz chodit nahoru. Teprve v jeho 4 měsících jsme ho občas pustili, ale doteď to máme naučeno tak, že nahoru smí jen na výslovné povolení paničky nebo páníčka Vevnitř se mu ale vůbec nelíbí, je mu tu hned horko a navíc omezený prostor (5+1 corgimu nestačí...). Když někdy kouknu z okna na zahradu a vidím, co tam provádí, nedokážu si představit, že bych ho měla vevnitř. Musel by se tu unudit k smrti, protože venku sice většinu času prospí, ale v těch chvílích, kdy je vzhůru, je prostě pánem zahrady, záhonů, ptáčků, kočiček, zahrabaných kůstek... On navíc není ten typ psa, co by se tulil k páníčkům a pořád chtěl mazlit a pořád chodil za námi - je dost "svůj", nerad se muchluje. Zvláštní je, že i přes svojí venkovní náturu naprosto s klidem zvládá režim v hotelu (na dovolené, výstavě), kdy musí vydržet nečůrat apod. Holt přirozená inteligence

kejtlin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2009 13:33
- Nahlásit

Tutuli
Nemyslíš Jarku Havelkovou? má cardigany dva bydlí v Roztokách u Prahy

Tutuli
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2009 13:45
- Nahlásit

kejtlin
Jo to bude ona, slyšela jsem, že má psa venku, jestli fenu nevím, ale pes cardigan je prý venku (dokonce snad v kotci), ale nevím, co je na tom pravdy, jen mi to kdosi kdysi říkal, když jsme řešili možnosti ustájení corgiho.
Osobně si myslím, že není problém mít corgiho venku, jen by podle mě neměl být v kotci. Nerada bych, aby to vyznělo tak, že jsem proti ustájení psů v kotci, to vůbec ne, naši ovčáci mají také kotce, v tom problém nevidím, corgi je ale jiná povaha, tam si myslím, že to není ideální způsob. Jinak venkovní pobyt by corgimu neměl vadit, pokud mu je člověk schopen dát tolik pozornosti, kolik potřebuje. Naše fena vyžaduje pozornosti hodně, jí by pobyt venku nevyhovoval, toto bude ale individuální.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2009 13:50
- Nahlásit

Tutuli
má zlatobílého psa a fenku hnědožíhanou s límcem, má je venku a v kotci, chodí s nima občas ven a ne cvičák, má víc psů, znám ji docela dobře.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 15 . 16 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání