Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Stopování - motivace
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
Eny
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2008 15:43
- Nahlásit

PetraK
no já je nedávám když učím, protože předměty by ti měl pes označovat že ti je Buď zalehne zůstane stát... a počká až k němu přijdeš, nebo aportuje (což skoro nikdo nepoužívá) podle mého mínění je kontraproduktivní učit zároveň stopu a brzdit psa na lehni u předmětů, buď to učím zvlášť nebo počkám až pes bezpečně ví co je to stopa. být tebou zatím se na předměty jako takové vykašlu.

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2008 16:02
- Nahlásit

Eny
rovnou dělám obloučky, šlapu podle terénu, třeba kousek rovně a z toho oblouček,...prostě štěně kopíruje šlápoty a´t vedou kam vedou, jen to moc brzo nelámu, lomy projíždím zavíracíma obloučkama.
Štěně se metodicky učí vyčuchat mý šlápoty,v kterejch rostou buřty, aby pochopilo princip a souvislost, a jedna z věcí, co nechci, aby si odvodilo, je, že rovně za nosem a buřty tam někde budou taky. Zjm. u dobrmana už bych nikdy nezačala rovnejma úsekama.

PetraK
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2008 16:30
- Nahlásit

Eny

díííky tak aspoň nějaká jednoduchost zatím

PetraK
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 10:26
- Nahlásit

Neessi
Eny

tak jsem prubla smradlavou delší vlečku a dobrý, úžasný, skvělý. DÍKY MOC. Děsně mě to bavilo. A Zrzavohubce taky. Když jsem stopu připravovala, ječel v chalupě nedočkavostí, že chce okamžitě jít, což normálně nedělá.

Ale! Jde jen když to provozujeme na naší louce, když jsem šla na pole, kde chodíme za žvížaty, tak se mi na to pochopitelně zvysoka tohlencto-vykašlal . Chápu, že jako lovečák má tak trochu jiné zájmy, ale mám nějakou šanci, abychom "stopovali" i jinde než u nás na louce? .

Meta
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 10:41
- Nahlásit

Sali
Díky-díky-díky za všechny dříve udělené rady, funguje to!
Máme zkoušku za 97 a ta ztrátu zavinila samozřejmě blbá panička, která málem nebyla schopná ve vysoké trávě zalehlý předmět najít (Fakt jsem ho já kráva Karkulka položila za chůze, ó bože)

Eny
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 11:42
- Nahlásit

Meta
moc velká gratulace

Mel
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 21:29
- Nahlásit

Mám zase jednu veselou historku ze stop... páč mi pes teď trošku na stopách blbne (a ono se ani není čemu divit, nemám vůbec čas chodit stopovat), tak jsem se rozhodla, že některý úseky mu pořádně prokrmím, tedy do každé šlápoty dobrůtku - dneska jsem našla v lednici lehce zasmrádlou sekanou, tak jsem jí hned využila A jelikož ten můj jouda na stopě zase děsně rval, já se ho snažila udržet a donutit ho vyžrat všechno, tak to trošku modifikoval a vymyslel, že nejlepší bude, když se na stopě poplazí - odplazil se asi pět metrů, než se mi podařilo ho přesvědčit, že tohle teda nééé... musela jsem se tlemit, fakt s pitbulem se člověk pobaví...

Neessi
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2008 21:53
- Nahlásit

PetraK
ale mám nějakou šanci, abychom "stopovali" i jinde než u nás na louce? .
Máš.Stačí se rozhlídnout.Můžeš i na polních cestách -tam je dobrý dělat cik-cak stopu.Jen musíš vždycky vymyslet tu motivaci,že jo!

PetraK
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2008 09:27
- Nahlásit

Neessi

No polní cesta mě napadla taky- ale! zas dotaz - není to jednoduchý pro toho psa? Že jako jde po vytyčený trase? Já to tam chtěla jít zkusit, když na tom poli to bylo k ničemu, ale jednak mě napadlo tohle-že to bude jednoduchý a druhak mi to tam Brtnik posekal /páč mi musíme krom tý louky sekat i polňačku, abychom se dostali k chalupě/. Takže jsem tam nakonec nešla. Ta cesta je taky liduprázdná, takže co se pachů týče, tak by problém nebyl.

PetraK
Člen
# Zasláno: 27 Kvě 2008 09:28
- Nahlásit

Mel

Ha! další psí Meresjev

Meta
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 12:26
- Nahlásit

Bych zase vytáhla stopařské téma (je posečeno) a ráda bych vyzvěděla, jaké máte zkušenosti s přechodem na stopu cizí. Jsem jí zatím zkusila jen jednou, do L, pes šel jakoby se nechumelilo. Ale nevím, můžu mít tu drzost ho nasadit rovnou na Fpr2? Kolik bychom měli absolovat tréninků na cizí stopě? Jaké záludnosti lze očekávat? Trénujete na cizí s pamlskama?

mac1
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 12:32
- Nahlásit

tak si půjdu pročíst celé téma, začneme trénovat stopy , když jsem se dozvěděla, že nemusím psa učit předmět zalehávat ani nic jiného, že stačí, když mi ho přinese, tak mě to pozitivně naladilo

Mel
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 12:37
- Nahlásit

Meta
cizí stopu většinou psi vypracovávají radši než vlastní, je to pro ně atraktivnější... My zatím zkoušeli jen pár cizích a i můj pes to potvrdil, šel mnohem lépe a s větším zájmem
Myslím, že když už má pes základy a ví vocogou, je to šumák, jestli jde cizí nebo psovodovu stopu.

Meta
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 12:48
- Nahlásit

Mel
Tys mě potěšila!!!! Ale nějaké dobrovolníky bych asi přece jen měla najít, abychom to zkusili víckrát...mě to pořád přijde jako drzost, jít rovnou na zkoušku...Ale teď jsou prima terény a mokro, prostě báseň...škoda to odkládat, co když bude suchý podzim

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 12:51
- Nahlásit

tak jo, když jste to zase otevřeli, tak se taky zeptám (sem nechtěla, ať tady furt nejsem sama - se pak bojim )

Co dělat - nechci nic pokazit - v případě, že teda pes u stopy "prasí". V sobotu jsem k večeru udělala jednu stopu a byla nadšená, jak jí Ešus zvládnul, čumák nezvednul, šel fakt krásně - teda pro mě jako laika, jásala jsem a byla nadšená. V neděli ráno jsem udělala další a , furt by ho zajímalo kde, co lítá. Co dělat v tomhle momentě, abych mu to neotrávila? Hlasem ho napomenout a stopkou vrátit na stopu? Nechci něco zvorati

Eny
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 13:00
- Nahlásit

Meta
to ti závidím, já ještě posekáno nemám , no tak snad brzy bude
PetraK
to máš pes od psa jiné, mě se osvědčilo u citlivky, pokud jsme věděla, že opravdu jen kraví a ví moc dobře kde to je, přitahnout na stopce, vlepit facku (lehkou) stylem co to děláš a navést a moc pochválit.
Jen je hodně ošidné, aby jsi poznala, kdy kraví a kdy skutečně neví a ztratil se, pokud by jsi mu v tento moment vynadala, máš práci na dalších pár měsíců co napravovat. Pokud se pes ztratí tak ho přitahnu navedu znovu a pochválím moc moc...
toto se nedá na dálku moc dobře poradit, protože to proč pes nejde může mít milion příčin a každá se řeší jinak.
Přistupuj ke stopě jako k poslušnosti, pokud ví co má dělat a nechce to dělat musíš pak nastoupit ty, aby jsi mu ukázala že musí.
Pokud ale neví co dělat musíš mu ty ukázat co od něj chceš, chápeš?

Meta
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 13:04
- Nahlásit

PetraK
V takovém případě zkrátím vodítko, držím psa na stopě a napomenu s nádechem zuřivosti - "SSStopa!". Stopovačkou psa nikdy neovládám. Když pořád kouká po vejrech, trpělivě čekám, až dostane rozum, skloní čumec a jde dál. Stopu jsme nedokončili jen když nám ji přeběhla cizí kočka, to byl fakt konec, musela jsem před psa mrsknout předmět, protože byl jak v tranzu. ( I když od dob kuřete v krabičce na konci se nezastavuje, hlavu nezvedá a zvěř tak nevidí. Myši taky zatím dobrý, kuře táhne víc Ještě lepší je prý grilované, ale kde ho mám takhle navečer na vsi shánět...

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 13:28
- Nahlásit

Eny
Meta

Díky - tak nějak s tou poslušností jsem si to myslela taky, ale nebyla jsem si jistá, nechci si to pokazit. Jen jsem si říkala, že nějakou korekci -spíš asi hlasovou - to bude v některých momentech chtít. V sobotu šel fakt moc hezky, ten frňák ze země nesundal a šel naprosto přesně a já měla hroznou hroznou radost, páč jsem naprostý laik a v neděli kašpařil (a to kašpařil, když zvedal čumes a čumákoval, kde co lítá). Já to udělala teda tak, že jsem houkla-Ashiiii, stopááá, stopkou jsem ho dala zpátky, rukou ukázala na zem a zas jsme kousek šli a takhle asi 3x na děsně malým kousku, pak už šel dobře, naopak jsem zaprasila já, páč jsem si myslela, že jsem mezi-krabku se smraďochem dala o fous vedle a on se vrátil a ukázal mi že jsem úplně blbá - pak to došel naprosto vzorně. Ach jo, to je dílo s námi tohle stopování

Eny
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 15:04
- Nahlásit

PetraK
no vidíš, jen s tím "seřváním" psa na stopě bych si dala u citlivějšího zvířete bacha, vážně mnohem lépe snáší lehkou facku, ale v klidu, než když na ní rozzuřeně řvu, to se pak nervově sesype (pomoc panička se na mě zlobí, co budu dělat)a můžu rovnou ze stopy odejít, v takovém případě je fyzická korekce v klidu daleko účinnější, protože, pakliže dostane v pravou chvíli, pes ví za co to je.
Ale každý pes je jiný, na tvrďáka můžu řvát jak chci a má ze mě akorát srandu a na cíťu zvýšíš hlas a už se ti plazí u nohou.
Práce na stopě je pro psa hodně psychicky náročná a je proto taky daleko citlivější na náladu psovoda než kde jinde na t nikdy nezapomeň!!

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 15:37
- Nahlásit

Eny

Díky moc, uvidím, co bude fungovat. On je ale z běžného života zvyklý, na upozornění hlasem, že se mi něco nepozdává a je zapotřebí zafungovat ozvu se dotazovacím přehlubokým hlasem Ashyyyyyyiiii a už střihá ušiskama - to je jen upozornění, aby vnímal, když se zlobím, zařvu jak zupák- tak to by se zplacatil .
Tak jsem na to zvědavá. Ale myslím - a už to tu i někdo psal, a je to i logický - že ho to baví víc, když je to složitější a delší. Teda když zrovna neletí něco kolem

Klárča
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 19:47
- Nahlásit

Mám taky jeden takový stopařský dotaz. Jaké terény jsou pro psa jednodušší a které těžší? Čuchali jsme na podzim čtverce a asi od dubna tak 1x za 14 dní jdeme na stopu, cca 50 kroků? nevim, nepočítám to, možná víc. Jde mooc pěkně, soustředěně.... Zatím čmuchal na trávě i na takové výschlé polotravnaté zemi a všecko OK. Jenom nechci pro začátek chodit na nějaké těžké terény, když začínáme a vlastně nevim co je pro psa složitější a co snažší. Díky za odpovědě

Pink
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 14:26
- Nahlásit

Chci si nechat udělat terčík k označení začátku stopy. Nevíte někdo prosím o fotce někde na netu? Zkoušela jsem vyhledávání, psí obchody, ale nemůžu nikde nic najít. Díky

Meta
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 14:34 - Změnil/a: Meta
- Nahlásit

Pink
Nejrychlejší terčík: kup si velkou vařečku, ořež konec velkým ořezávátkem, přivaž na ní řvavou mašli a hurá do přírody...

Praporek: Koupím v OBI kulatou tyčku, přeříznu v půli, ušiji dva praporky řvavé barvy, navleču na tyčku. Mám dvě značky, beztak jednu brzy někde nechám

Klasika: Jen pro šikovné, tedy nic pro mě. Přišroubuj na dřevěnou tyčku štítek, natři řvavou barvou

Drát: zahneš nahoře do očka, očkem protáhneš mašli řvavé barvy (odkoukáno na jednom cvičáku)

Pink
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 14:42
- Nahlásit

Meta
Díky. Návrhy předám manželovi

Pink
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2008 13:43
- Nahlásit

Prosím vás jak řešíte vítr u začátečníků? Psa nemám natolik vyčmuchaného aby při stopě řešil vítr. Jenže u nás už vyfukuje kolikátý den a když nepůjdu na stopu, tak se budu muset vracet s nácvikem (prodlevu mezi stopama můžu mít cca 4 dny, pak se zhoršuje). Jsem přemýšlela, že bych mu udělala jen pachový koláč, nebo mám zhustit krok - co radíte vy?

Mel
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2008 13:58
- Nahlásit

Pink
stopuj tak, abys měla vítr vždy v zádech. Pokud ti půjde ze strany bude ti pesan čuchat kus vedle a pokud ho bude mít proti, tak bude zvedat hlavu.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2008 14:02
- Nahlásit

Pink
po jistých netových zkušenostech posledních dnů odpovídám hlavně pro tiché pozorovatele, že ve větru já zásadně pouštím draky, protože jindy se to dělá fakt blbě.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2008 14:04
- Nahlásit

tááááááákhle.

Pink
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2008 14:46
- Nahlásit

Mel
Díky já se snažím mít vítr v zádech-teda do teď to byl jen vánek, tak dneska zkusíme větší fukejř No nesmím ho tak šetřit
Sali
Já vím že se po netu radí dost blbě. Konkrétně u stop jsem řešila dost velký problém a zkoušela různé rady...nepomáhalo nic... Byla jsem na školení u Ivy Hlouškové a mlátila bych hlavou do zdi, že jsem na to nepřišla - ona koukla v reálu na psa, řekla proč to dělá jak to napravit... Jsem vděčná, za každou radu, jsem začátečník holt mi chybí zkušenosti

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2008 14:57
- Nahlásit

Pink
hele já prošla stopama dost velký vývoj, od klasiky a la Eis přes kontrast až po současný motivační kladení podle M. Hoyera v mojí modifikaci, ovšem tím, že jsem tu svou modifikaci bezelstně tady v tomhle foru zveřejnila i s odkazem na prameny, jsem asi dost lidí nasrala, protože to se asi dle jistých dogmatiků modifikovat nedá.
Takže žádný tribut německému autorovi, ale nasrat a šáteček, choďte na rady ne k patologovi, ale k úřadujícím praktikům.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání