Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Stopování - motivace
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
Sali
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 10:12
- Nahlásit

Fifi
myslím, že máme stejný názory, jen jsme se nedomluvily v pojmech,
a taky nepoužívám pamlsek do každý šlápoty, leda u prckouna 9 neděl, když dělám vazbu na pach a odměnu, a jak štěně roste ubírám to na tu pro mě výhodnou dynamiku práce s průběžným zpevněním, čili v tréninku prokládám tam,kde potřebuju zpřesnit a odměnit, a tak hustě, jak v tu chvíli potřebuju, ale málokdy hustěji než po 5 šlápotách...psa samozřejmě nevede pach odměny, ale v pachu stopy nalézá náhodně odměnu.
Proto říkám, že stopu musím našlapat v tréninku tak, aby psa "vedla" tam, kde ho chci mít. Aby ho vedla v motivaci i zájmu i přesnosti i učení nových prvků, tam fakt učím psa tím, jak mu to našlapu, tím stanovuju pořadavek, a pak jen zezadu sleduju, zda pes responduje, a zda tedy jsem ten požadaverk stanovila dobře.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 10:26
- Nahlásit

Fifi
Hele, Pidalky, tak ale sama tusis, ze s takovym psem nepujdes nekde na zavody ci zkousky, kde je stopa, ze?

myslíš - odhadla jsi to naprosto přesně

Meta
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 11:21
- Nahlásit

Kalliope
Klidně jít můžete, hůř než my nemůžete dopadnout

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 11:34 - Změnil/a: Sali
- Nahlásit

Meta
na tvém místě bych začala od samýho začátku znova, šla bych na to přes zajímavý volně ložený krátký stopy, kde pes se do konce dostane dřív, než ho to přestane bavit, a tím pádem přijde na to, čemu se říká cílová odměna za dobře vykonanou prácu, a průběžně bych odměňovala všechny pachový hádanky tak, aby to psa motivovalo k pokračování. Právě ty zcela nepravidelný nálezy odměn a taky cílový zony na předmětech, kde se dějou samý pěkný věci, dělají tu chuť pokračovat.
Situace, kde pro metodickou chybu pes balí práci pro nedostatek odměny, je klasická, a traduje se i v "Desateru šutzhundu": 1) není li na stopě žrádlo do deseti kroků, kašli na práci, neb už tam žádný nebude

Meta
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 11:49
- Nahlásit

"Desateru šutzhundu": 1) není li na stopě žrádlo do deseti kroků, kašli na práci, neb už tam žádný nebude
Jaké jsou ostatní body? (Vsadím se, že Bert vynalezl všechny...)

Jinak se tě držím - děláme dvě stopy navečer, jeden-dva lomy, tři předměty, na konci kuře v krabici, salám za předmět z ruky a občas (třeba za lomem) salám v šlápotě a budu to prodlužovat. Ale zase asi nemůžu dělat ty stopy denně... No, máme ještě měsíc, údajně co pes dělá nejčastěji, dělá nejlépe, tak uvidíme...

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 12:12
- Nahlásit

Meta
denně se dá čuchat v případě, že krmíš JEN na konci stopy, čímže se dělá cílová motivace u primárně netahavejch žravců,
pak ale je třeba pečlivě dávkovat délku a složitost trasy, aby se zvíře neutavilo. V takovýmhle případě já bych dělala právě ty volně ložený dle terénu, s oblouky a sem tam lomem, a délku a počet záludností bych opatrně dávkovala dle schématu zatížit, ještě poposunout, krok z5 a povegetit, a zase trochu zatížit, povegetit, víc zatížit,....aby denně bylo něco jinak a pestrý, ale byly tam oddychovky, a pracovalo se i na zájmu o tu hru, nejen o cíl a večeři.
Jinak to desatero někde najdu, te´d si pamatuju jen takový perly jako šetři si nos na rohy, a v maketě dělej vždy plný zákus, to oslní diváky.

AOZ
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 15:53
- Nahlásit

druhý pokus

zrovna dneska jsem se chtěla zeptat na stopování a téma už je tady

v podstatě začínáme, pes je starý, žádné pamlsky do stopy ani vlečky. Chodí na ostro.

Na nášlapu mi hledá začátek, krouží, zvedá hlavu, kouká po okolí. Občas mi to dělal, ne tolik,pak jsme to zkoušeli asi 3x před cvičákem, kde stáli lidi, psi, tak čuměl po nich. No a teď mi to dělá i když jsme sami. Než se rozejde, já mu musím na začátku ukázat min. 2xrukou stopa,tak jde docela normálně,ale ty starty, připadá mi nesoustředěný. Co mám dělat?? Víc napachovat nášlap?? čuch bych řekla má dobrý, spíš jako když neví nebo nechce nebo ho to neba, ale pak jde a když najde předmět tak má radost, díky

Mel
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 16:16
- Nahlásit

AOZ
mě přijde špatný dělat stopy bez odměn... ale jestli mu stačí radost z nalezeného předmětu, tak budiž... pak mě napadá občas dát předmět kus za nášlap (ale tím myslím cca 20 kroků, ne aby ho viděl hned od nášlapu), aby měl radost co nejdřív a měl větší motivaci

AOZ
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 16:29
- Nahlásit

Mel
zkusím zítra uvidíme, díky, ona ta radost je šílená tzn. čapne to do huby a poskakuje, to je taky problém, ale ne zas tak velký, doufám

evina
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 22:31
- Nahlásit

Sali:tak jsem to myslela i já...no hlavně,že si rozumíme

Meta
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 07:05
- Nahlásit

Budu muset vynechat to kuře na konci, ta bestie už se zrychlila až moc. Nic není dokonalé Zkusím vytáhnout krabici s kuřetem u předmětů...

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 08:50
- Nahlásit

Meta
Budu muset vynechat to kuře na konci, ta bestie už se zrychlila až moc. Nic není dokonalé Zkusím vytáhnout krabici s kuřetem u předmětů...
hele rozděl si kuře do víc krabiček, na konci buď největší, nebo s přiloženým balonkem, na kterým psa pak odvedeš, aby věděl že je fakt konec, a dej si víc předmětů, a na každým mu vyndej jednu krabičku a nechej vyžrat, a jak už tady někdo psal, trvej na přesném průchodu trasou s klidným vyžráním odměny za každý předmět, a pak ho nech si slušně užít konce.
Ono nejtěžší je vytitrovat JAK mít cílovou motivaci takovou, aby tam psa přitáhla pokaždý, a přitom aby považoval každý decimetr stopy za důležitý. Samozřejmě jednodušší je mít ten cíl jen o něco víc zvýrazněný než trasu, ale když vznikla chyba, že pes nedostatečně odměněnou trasu příliš neprožívá a nechce pokračovat, je jednodušší zvýšit ten cílový tah, a přitom si pohlídat i ten význam trasy, a k tomu slouží ty průběžné malé částečné cíle u předmětů, či jedlé předměty.

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:03
- Nahlásit

já se s tímhle peru už přes 3 roky u velmi akční a sebeurčené feny malinois, která by nejradši dělala jen cviky vázané na rychlý pohyb s kousáním, a je rozený samostatný průzkumník terénu.
Tam přimět to zvíře k vypracování vlastní sportovní stopy na spolehlivost je pro mě neskutečná práce, zjm.když pro pracovní vytíženost nemohu trénovat systematicky,
a poté, co jsem to zvorala cizíma stopama s figurantem na konci, a dostala se do stavu zvaného "dostihová stopa polovysokým nosem s přidanými prvky terénního průzkumu", jsem vloni v létě začínala komplet od začátku zhruba tak, jak tady popisuju,
a včera jsem čubu poprvé vytáhla po pauze od listopadu, postavila na kraj zarostlé louky přecházející do sadu, kudy byla našlapaná půlhodinová volně ložená se třemi lomovými oblouky a 4 předměty kůže-textil, na konci zahrabaný pidipešík od fy CARIZ, ať jim udělám reklamu, jiné nepoužívám,
nášlap k vyhledání ve vymezeném prostoru, nepatrně prokmeno prvních pár metrů, a pak jen nepatrné množství odměny zabalené do předmětů,
a neměla jsem výhrady, jen dva ze tří obloukovitých lomů byly s ověřením, jinak čuba obkreslila stopu jako když šla vloni naposled.
Mohu jen doporučit nechat se inspirovat metodikami pana M. Hoyera, a nebát se pohrát si i dlouhé měsíce se samostanou prací psa vedeného vhodně našlapanou stopou. I u primárně nežravého aportéra lze i bez hladovky ten pohled na práci změnit.

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:07
- Nahlásit

Sali

cizíma stopama s figurantem na konci, a dostala se do stavu zvaného "dostihová stopa polovysokým nosem s přidanými prvky terénního průzkumu",

To je přesně TTD - Tracking Through Drive - to se teď ve světě začíná ve služební kynologii používat.

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:08
- Nahlásit

Meta
občas (třeba za lomem) salám v šlápotě a budu to prodlužovat
nepřežeň to s rychlým odbouráním těch průběžných odměn, vtip je v NÁHODNOSTI, nikoliv v minimu, aby se pes opravdu zajímal o celou trasu, takže ke kuřetem odměněným předmětů, a cílovému kuřeti dosyta, přidej ještě náhodně zvolné úseky trasy prokrmené pidikousky kuřete.
salám dieteticky vhodný ve větších kvantech není, když tak drůbeží párek vymáčený v ohřívací vodě, aby se aspoň trochu odsolil.

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:10
- Nahlásit

Walda
TTD je služební stopa, ale ve sportu s ní nezaboduješ, nůžky mezi sportem a služební aplikací se rozevřela neskutečně, a už ani v TART se tohle neocení. Bohužel.
Prot taky te´d vůbec nedělám stopy cizí s kousáním , dokud neudělám s čubou sportovní jedničky.

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:12
- Nahlásit

Walda
Já nemám problém s nalezením osoby, můžu čubu přivést k pohozenému předmětu, od něj si čuba najde sama shodný pach, a dojede se mnou v zápřahu až k figurantovi,kterýho vyštěká...ale je to čistý TTD,a užiju to jen u stopařský zkoušky u SDH.

Terri
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:24
- Nahlásit

Walda
To je přesně TTD - Tracking Through Drive - to se teď ve světě začíná ve služební kynologii používat
Vidíš a já myslela, že mi nestopuje dostatečně dobře a celý to přeučuju a vono to bylo TTD (lepší jak DDT )

Meta
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:31
- Nahlásit

Sali
ještě že kuřat máme dost...(Ale dneska bude vařené srdce)

Je chybou zpomalit psa výskytem pamlsků před předmětem? Včera dva předměty v rychlosti přešel, což mě naštvalo, protože jindy zalehává dost spolehlivě ale jak letěl, tak jen přičuchl (byl si vědom předmětu!) a šel dál, aby byl na tom konci. Měla jsem ho zastavit? Nás učili, když přejde, dělat jako že nic...

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:35
- Nahlásit

Meta
Včera dva předměty v rychlosti přešel,
to je to co ti píšu, pohlídat si aby se pes opravdu zajímal o celou trasu
čili nesmí přecházet ani větší odměny charakteru jedlých předmětů, ani předměty. Když přejde předmět, znamená to akorát, že ten předmět pro něj nemá dostatečný význam, a to zas je Tvoje práce tam ten význam dodat. Cvičíš psa tím, že pomocí nakladení stopy mu sestavuješ situaci, kterou má řešit tak, jak ho to k tomu metodicky navádí , a hlídáš si to zezadu, aby to skutečně udělal. Předmět mu spojíš s významem, a Ty zezadu jen pomůžeš k zaujetí žádané polohy, a odměníš to z ruky,a zas Ty ovlivňuješ následné vyjití psa a dál už ho zas vede ta stopa.
,

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:45
- Nahlásit

Meta
nemůžeš ho nechat přejít předmět, a třeba křičet a vracet ho. To je metodická chyba. To se ti vůbec nesmí stát. Ten předmět sám musí psa zaujmout k tomu, aby k němu přičuchl, vzal ho na vědomí, a v ten moment TY musíš psovi říct CO od něj očekáváš, tedy že požaduješ vytrvání u předmětu v určité poloze, a to bude řádně odměněno, v počátku krmením, ve finále pak naostro pochvalou a příslibem odměny až se odhlásíte. Pes se dá předchválit, předmotivovat,že si jednou za čas na tu odměnu počká až do auta.
Zase je to o tom, že prvotní je naklást stopu tak, aby pes nemohl udělat takovouhle chybu, co nestihneš v tý rychlosti řešit. Čili pes musí jít jen tak rychle, a na takový šnůře, abys stihla kontrolovat CO dělá, a předmět ho v začátku fakt musí zaujmout tak, že ho zastaví. Jak to vymyslíš je věc tebe a tvýho psa, v tom je ten vtip, ale tohle trénování je operační podmiňování, pes se učí sám, a ty jsi pro něj zpětná vazba.

Meta
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 11:10
- Nahlásit

Čili pes musí jít jen tak rychle, a na takový šnůře, abys stihla kontrolovat CO dělá
A to je to umění, co k němu nemám talent...
(...někomu je shůry dáno a já to musím oddřít)

Mel
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 11:20
- Nahlásit

Meta
Nás učili, když přejde, dělat jako že nic...
tohle mi přijde teda celkem zajímavý... pes přejde předmět a ono se má dělat jakoby nic??? Jak píše Sali, to je tvoje práce, ty si musíš pamatovat, kde předměty máš a nesmíš mu dovolit předmět přejít.
To, že by pes předmět nenašel, je naprostá blbost, jestli už umí čuchat, tak o předmětu ví cca 10 metrů dopředu. Já ho nechávám zalehávat a vždycky když k němu dojdu, pochválím a odměním. Tak se naučil, že si na odměnu musí počkat a neletí mi po stopě dál.

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 11:39
- Nahlásit

Mel
To, že by pes předmět nenašel, je naprostá blbost, jestli už umí čuchat, tak o předmětu ví cca 10 metrů dopředu.
není to absolutní pravda, může být silný nárazový vítr, zezadu zešikma, pach zahodí, předmět může být málo napachovaný, mámo pachově výrazný, to zesílení vítr rozbije, a pes se už pak nedokáže vrátit, protže to zesílení veme třeba 3 m za, ale má to zmatený tim větrem...a i tohle se musí učit, aby se vrátil a podíval se CO znamená ta změna pachu kterou zaregistroval, nesmí nad tím mávnou prackou a jít dál dopředu za lepšími zítřky, a proto je vhodný učit ten pomalejší postup a péči o každý kousek trasy, tam kde je pach větrem rozflákanej avyfoukanej, tak se sbírá jen střípkama, a jak si pes nedá tu péči s terénem, přejde změnu směru a je v prdeli jak Baťa s dřevákama, když neumí ověřovat a vracet se tam,,kde to cejtil naposled...

Meta
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 11:46
- Nahlásit

Mel
Myšleno - když nestihneš zareagovat včas, je lepší nedělat nic...nemůžu ho strhnou dodatečně a vrátit. Můžu psa upozornit, když ho mám nakrátko u ruky a včas po něm skočím, ale nemůžu ho tahat stopovačkou a vrátit. Šla jsem moc za psem, nečekala jsem, že přejde.

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 12:02
- Nahlásit

Myšleno - když nestihneš zareagovat včas, je lepší nedělat nic...nemůžu ho strhnou dodatečně a vrátit.
souhlas, ale primárně se to nesmí stát, a když už se to stane, tak tohle řešení JE menší zlo.

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 12:04
- Nahlásit

Meta
můžeš akorát sledovat při tý větrový situaci v zádech, jak se pes změní, když zacítí tu změnu kvality pachu, jak zapřemýšlí CO s tím, a podpořit ho aby se vrátil a dohledal, a jak by sena to chtěl vysrat a jít zas dopředu, zastavit ho ihned než se rozejde!!!! a vyzvat k znova a pečlivějšímu dohledání, a za to řádně odměnit.

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 12:06
- Nahlásit

já to musím oddřít)
každej si to musíme oddřít.....s tím se člověk nerodí, i u člověka je to operativní podmiňování, ta stopařina...

Meta
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 12:55
- Nahlásit

Hledala jsem něco o té metodice Hoyera - základ prý spočívá v tzv. "bezchybné stopě" - což je, že pamlsky jsou položeny správně. V čem spočívá ta správnost?

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 13:17
- Nahlásit

Meta
Domnívám se, že právě v tom principu "vedení" psa tou našlapanou stopní drahou, kdy pamlsky jako pozitivní zpevnění jsou správně zvolené, správně dávkované a správně rozmístěné,a tudíž fungují správně a učí psa správným reakcím a správným řešením.....

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání