Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Stopování - motivace
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Autor Zpráva
Walda
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 08:42
- Nahlásit

Sali

to je tady o kus dřív

Aha, tak já si to tu pročtu. Byl jsem línej.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 08:44
- Nahlásit

Walda
jsem ráda, že sem přijde někdo další, kdo umí, a sám od sebe potvrzuje, co už bylo řečený, aspoň si lidi vyberou, že když to říká těch co cvičej víc, že na tom asi něco bude...

Kony
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 08:52
- Nahlásit

Tchor, Eny
Uznávám, že národní řád jsem nešikovně vynechal. V praxi je ale podle mě snadnější se setkat s lidmi co mají IPO, už jen proto, že pokud chtějí cvičit na této úrovni, tak mají zájem o MS.
Je samozřejmé, že vysoká zkouška z jakéhokoliv zkušebního řádu je jakousi známkou kvality takže se omlouvám

Eny
Z 90ti bodů ale necouvnu. Protože člověk, které takto dokáže stopovat je pro mě opravdu machr, který do toho má co kecat ostatním. Pokud má někdo běžně kolem 80, tak je tak na mé amatérské úrovni a já bych si nikdy nikomu netroufnul radit, protože sám rady stále potřebuji.
Na rady takových 80tníků jsem právě doplatil v nejdůležitějších začátcích a pak prakticky musel začínat od nuly.
Právě, že moc dobře vím, jak musí stopa na 90 vypadat a jaký je to rozdíl když je stopa po 90

Kony
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 08:54
- Nahlásit

Sali
těch lidí, co jim psi choděj aspoň občas FPr III na devadesát je k dispozici mnohem víc...a když začátečník bez znalostí nemá jiné kriterium k výběru lektora než objektivně zapsané body v kartičkách, tak JAK pozná, že Ty nebo já nekecáme???
Přesně tak. Z toho jsem vycházel ve svém prvním příspěvku.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:05
- Nahlásit

Eny

Díky moc. Krabičku jsem zkusila dát minule zavřenou, tak teď ji tedy nechám otevřenou. Zamaskování jsem provedla, vítr si ohlídám. Jsem na to zvědavá! Dík moc ještě jednou.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:08
- Nahlásit

Kony
Protože člověk, které takto dokáže stopovat je pro mě opravdu machr, který do toho má co kecat ostatním
s drobnou připomínkou, chce to se i podívat JAK se na to dívá ten pes, jestli čuchá pod faktiš pracovním strachem, nebo je rozumně vysmátej,
ono je dost lidí, který bych nenapodobila, i když si jich za jejich výsledky vážím, protože mám jistý mantinely, za který nepůjdu, a účel u mě světí prostředky jen do těch mantinelů.

Eny
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:11
- Nahlásit

Kony
člověče ale ono je taky 90 a 90 jistě souhlasím se Sali, že jak to má začátečník poznat, ale na druhou starnu pokud cvičíš, tak víš, že body nejsou všechno. ono jiných 90 je na krásné loučce 10cm vysoké v 7 hodin ráno na jaře po rose a jiných 90 v létě, když čucháš oranici v poledne a praží sluníčko 35 stupňů ve stínu. nehledě že jsou rozhodčí a rozhodčí co ti jeden promine, druhý ti pěkelně spočítá, nemůžeš koukat na body a za tím si zase stojím já. nejlepší je prostě koukat jak pes jde, jestli s chutí, jak psovod koriguje, jak se chová... Ale je fakt, že na to zase potřebuješ ten osobní kontakt

Eny
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:13
- Nahlásit

Sali
jestli čuchá pod faktiš pracovním strachem, nebo je rozumně vysmátej, zase jsi rychlejší, jiná slova, stejný obsah

Kony
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:16
- Nahlásit

Sali
chce to se i podívat JAK se na to dívá ten pes
To je pro laika právě dost těžký. Samo pozná, že když pes jde na ostnáči, tak to asi nebude ten nejlepší učitel Mě se nelíbí ani motivace typu: "pes nedostane dva dny žrádlo a na konci stopy ho čeká miska" (dokonce jsem to samé slyšel i s vodou), ale to už se tak lehce nepozná. Určitě to chce zajet třeba na stopařské závody nebo jen na zkoušky, kde může člověk porovnávat a tak se dá poznat, kterého psa to baví a který jde pod strachem.

Kony
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:21
- Nahlásit

Eny
nemůžeš koukat na body a za tím si zase stojím já. nejlepší je prostě koukat jak pes jde, jestli s chutí, jak psovod koriguje
Nesouhlasím! Začátečník nepozná, kdy psovod korigoval, kdy pes chyboval, apod. Stopa tak může vypadat moc hezky, přitom je naprd To o čem mluvíš je pro zkušenějšího psovoda, ne pro člověka, který bojuje s tím, jak psa motivovat ke stopování.
Proto body mohou být pro začátečníka jediným vodítkem spolu s přihlednutím k tomu JAK se na to dívá ten pes .

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:25
- Nahlásit

Stopa tak může vypadat moc hezky, přitom je naprd To o čem mluvíš je pro zkušenějšího psovoda
přesně, protže zas stopa co vypadá naprd na mistráku dle ZVV3 v pravý poledne na hlíně může být i s 71 body ta nejlepší v ten den a vrchol možností, co živočich zvaný pes vůbec dokáže.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:27
- Nahlásit

laik nemá jiný možný kreterium než to jediný objektivní, tedy podívat se na body a pak jak vypadalo to za co ty body byly, musí na to jít odzadu. Nemůže jinak.

Eny
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:30
- Nahlásit

Kony
no dobře a teď mi řekni, ti lidé co chodí na ostnáči a čuchají na žrádlo nebo i na tu vodu, kolik myslíš že mají na těch bodech
z vlastní zkušenosti právě tito lidé mívají přes těch 90 protože oni to dělají s vidinou zisku více bodů, a lepšího umístění tj min přes 90, naopak pokud tento pes udělá "jen" 90 tak se mu špatně vede.
Na akcích (závody, zkoušky) poznáš prd, jaká metoda vedla k výsledku, protože tito lidé umí a vědí jak načasovat formu tak aby to vyšlo.
jediné kde to poznáš je trenink, ale na ten tě tito lidé nevezmou
proto psala Sali co psala a proto si já stojím na svém, ale to poznáš časem taky, nebo nepoznáš a budeš žít v krásné představě, že všichni lidé co mají stopy přes 90 k tomu došli jen podobrém

Eny
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:36
- Nahlásit

teď jen pro doplnění, já neříkám, že všichni psi co mají 90 a více to mají vynucené, nebo naopak, ale jen chci říct, že můžeš být skvělý psovod a výcvikář ve stopách a přesto se ti na těžkém terénu může stát , že ti pes odejde na 70 nebo nedojde vůbec, pes je zvíře a ne robot a má právo na výpadek, jen by se neměl stávat moc často
Body jsou pěkná věc, ale nemůžeš se řídit jen podle nich, jako prvotní impulz, ano, ale pak taky musíš vidět jakým způsobem jich bylo docíleno, to je pro mě daleko důležitější než všechny body dohromady

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:37
- Nahlásit

Walda
Sali
No já se přiznám,že stopu moc nedělám,neni moc času ani vhodný místo.Zpočátku jsem to dělala prokrmovaný jak píše walda,jenže se zas stávalo,že začla nějaký pamlsky přecházet a já nebyla schopná se domáknout zda jí na ně vracet či ne páč každej řiká něco jinýho.Ale asi s tim zas začnu bo je sice tu a tam přejde,ale zas tak neletí nebo nevim..

Kony
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:41
- Nahlásit

Eny
Haha, špatně jsi to pochopila. To byla reakce pouze na to jak se pozná, jak se na to tváří pes a jak to u něj rozpozná laik. A právě tam píšu, že metoda se nepozná. Nmůžeš to číst vytržené z kontextu. Právě, že vím, že tito lidé mají přes 90, proto to právě dělají, žejo.
Ale jak jinak aspoň trochu poznat jak se na to tváří pes než na závodech, zkouškách,... kde je hodně psů a laik má srovnání - "tento pes vypadá nadšeně, baví ho to"/"tento je na nervy". Když se na něj bude koukat samostatně, tak nepozná nic.

proto psala Sali co psala
Já myslím, že se Sali se plně shodujeme

Kony
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:42
- Nahlásit

Eny
Body jsou pěkná věc, ale nemůžeš se řídit jen podle nich, jako prvotní impulz, ano, ale pak taky musíš vidět jakým způsobem jich bylo docíleno
Však to jsem také řekl, ne?

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:44
- Nahlásit

Eny
ono je to těžký.
Laik má jedinou možnost, podívat se JAK byla odejitá stopa za kterou bylo přes 90b, a říct si aha tak takhle nějak ten pes má ve finále jít.
Pak ovšem musí začít zjiš´tovat JAK toho dosáhnout, aby na poli šel 10m za psem a nedělal nic, než se nechal dovést do cíle, a aby to vypadalo takhle jako "na vobrázku",
a k tomu už musí zjiš´tovat ty metodiky...a ty mantinely a tu cenu, co za to chce zaplatit. A to už je jen jeho boj.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:46
- Nahlásit

Kony
obávám se že laik nepozná na akci náladu cizího psa ani omylem. Jednak na to nemá až na výjimky voko, a druhak kouká po něčem novým a jiným a nebere mozkem všechno, co vidí, byla bych ráda když by si zapamatoval JAK ty cviky vypadaly, když byly nad 90% bodů.

Kony
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:50
- Nahlásit

davidkova renata
že začla nějaký pamlsky přecházet a já nebyla schopná se domáknout zda jí na ně vracet či ne páč každej řiká něco jinýho
To je přesně ono. Díky za krásný příklad A podle mě by právě otázka neměla znít jestli ji vracet na pamlsky nebo ne. Ale hlavně: "Proč je přechází?" a na základě toho se zachovat - buď je přechází proto, že pro ni nejsou zajímavé, nebo, že jich je moc a těší se na finální odměnu víc než na jednotlivé odměny, které ji na stopě ruší a další miliarda možností, které zná opravdu zkušený a úspěšný stopař. Ten často také hned dokáže poznat proč tomu tak je a co dál. Nebo navrhne metodu jak to poznat,...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:55
- Nahlásit

Kony
buď je přechází proto, že pro ni nejsou zajímavé,
to vylučuju,páč kyselina sírová je proti ní zcela neškodná.Finální odměna zas nebyla o moc větší či atraktivnější(žrádlo).Možná byly moc často za sebou...Souhlasim s tebou,že nejlíp je se poptat v reálu,což však může být někdy problém.

replik
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:58
- Nahlásit

No já nevím, já si poslední dobou myslím, že je nejdůležitější u toho výcviku, nejenom stop, prostě myslet, prostě každá "akce" vyvolá nějakou reakci, každou radu dobře promyslet, protože už za tu kraťoučkou dobu, co se pohybuji kolem výcviku, jsem vyslechla tolik blbostí a týká se to všech disciplín. Stopy jsou královská disciplína a platí to v nich taky. Takže mozek, cit a držet nervy na uzdě.

Eny
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 09:59
- Nahlásit

Kony
tento pes vypadá nadšeně, baví ho to"/"tento je na nervy".
nu dobrá, toto poznáš na poslušnosti, ale na stopách ani omylem, mnohdy pes na stopě jde pomalu sotva krok sun krok a přesto jde s chutí a naprosto přesně a jinak je to torpédo na poslušnosti a bourák na obranách, ale na stopě je tak zabrán do práce, že vypadá jak lemra, to je naprosto dokonalý pes, ale začátečník nemá šanci poznat zda jde pomalu, protže fakt vyčuchává každou šlápotu, nebo jde pomalu, protože ho to nebaví a nejraději by už byl někde jinde, jen ví že nejdřív musí tu stopu dojít

Eny
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:05 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit

které ji na stopě ruší a další miliarda možností, které zná opravdu zkušený a úspěšný stopař. Ten často také hned dokáže poznat proč tomu tak je a co dál

ještě tu o perníkové chaloupce

hned to nepozná nikdo, pokud ti hned někdo bude radit co všechno měnit, aniž by viděl tvého psa na víc stopách, tak honem radši pryč od tohoto výcvikáře.
po pár stopách ano, pokud dokážu vyloučit ostatní vzruchy jako např, že je pes před stopou nažraný, že mu je zrovna dneska blbě od žaludku, protože se nažral trávy.., pokud budu s výcvikářem chodit opakovaně (2-3x) a opakovaně mi tam pes bude dělat stejnou chybu, pak je dobré změnit nácvik, ale hned rozhodně ne

Kony
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:07
- Nahlásit

Eny
I na stopách se to dá poznat, ale je jasné, že ne laik. Ale na hromadných akcích má i ten laik možnost aspoň nějakého srovnání. Pokud vylučuješ body (v čemž se teda neshodneme ), tak jak jinak by laik poznal jestli je tento psovod dobry nebo ne?
Furt si stojím za tím co říkám já i Sali: "Primární objektivní hodnocení pro laika jsou jedině body a pak s přihlédnutím k tomu jak to vypadalo, jak se pes ksichtil"

Kony
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:09
- Nahlásit

Eny
ještě tu o perníkové chaloupce

Opět jsi ale vytrhla z kontextu. Ono to pokračovalo : "Nebo navrhne metodu jak to poznat"

Mel
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:12
- Nahlásit

Sali
dneska jdem dělat reparát...
u mého psa je to dost těžký, když chce, čuchá výborně - jenže - je to teriér a opravdu něco je na tom, že jsou tvrdohlaví a když se jim něco nechce, tak se panička může stavět na hlavu, ale ničeho nedocílí....
Včera to mohlo být ovlivněno více faktory, mohl být unavený, protože jsme byli odpoledne běhat, terén byl nezvyklý (neděláme přechody z různých terénů, obvykle čucháme na osení), mohl si prostě "jen" postavit hlavu nebo kdoví co ještě. Tohle si vždycky člověk uvědomí, až když je dokonáno... Dneska našlapu klasiku, na jednotném terénu, ráno nedostal nažrat, aby měl lepší motivaci a běhat půjdem až po stopách

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:16
- Nahlásit

Mel
Včera to mohlo být ovlivněno více faktory, mohl být unavený, protože jsme byli odpoledne běhat, terén byl nezvyklý (neděláme přechody z různých terénů, obvykle čucháme na osení), mohl si prostě "jen" postavit hlavu nebo kdoví co ještě
tak postav trénink tak, aby se tyhle faktory pomalu eliminovaly...
otázkou je jaký reparát potřebuješ udělat, čeho tím chceš docílit? atd atd., a hodně štěstí!

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:19
- Nahlásit

davidkova renata
když si přečteš tohle forum úplně od začátku, to co jsem psala, dočteš se i můj názor na Tvůj problém.

Eny
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2008 10:35 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit

Kony
Pokud vylučuješ body (v čemž se teda neshodneme ), tak jak jinak by laik poznal jestli je tento psovod dobry nebo ne?
víš já myslím, že jestli je psovod dobrý nebo ne poznáš lehce, když s ním občas zajdeš na poslušnost, tam to je asi nejsnáz viditelné, podle mě je poslušnost vizitkou psvoda, tam poznáš, jestli je psovod dobrý a nebo není, jestli má ke psům dobrý vztah, nebo je to ras a pes se ho bojí, no a pak už můžeš mrknout na to kolikátého má psa a jaké s nimi měl výsledky. Víš taky to mohl být mistr světa, ale teď zrovna šáhnul vedle a má zvíře které prostě dělat nebude i kdyby se na hlavu stavěl, ale protože to nemá na uspokojení sama sebe, tak ho neprodal a nechává si ho, i když nikdy nebude mít těch 90 na stopě, ba možná ani nikdy s tímto psem nic neudělá, max tak nějakou jedničku. Podle teba pak takový člověk nemá právo radit, protože mu vlastně jeho pes nedělá. Víš naopak, já si takového člověka váším a učím se z jeho zkušeností, ketrých má rozhodně víc, než někdo, kdo si teď koupil zvíře a protože je to stopař od pána boha tak chodí každou stopu přes 95. to ale není o tom, že ho to naučil ten psovod, ale že ten pes to má v sobě a s jiným zvířetem by neudělal ani ZM...
Prostě nic není tak černobílé jak to tady píšeš ale to ty pokud cvičí víš, je nechci aby zbytečně někteří začátečníci zavrhovali lidi co nemají zkoušky...
raději pro úplnost, oba dva takovéto pány znám
A ještě jedna vlastní zkušenost, když jsme měla roční čubinu bez zkoušek a přišla za mnou jedna slečna ze cvičáku, která měla čerstvě ZOP na výborně, a zeptala se mě jaké mám s tímhle psem zkoušky já a já že nic, tak mi řekla, že co jí teda vlastně radím, když nic neumím no a to, že jsme s předchozím psem byla na mistsráku to jí nezajímalo, hlavní bylo, že můj 12měsíční pes "nic" nemá,... to asi k tomu hledej někoho jehož pes má stopy přes 90

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání