| Autor |
Zpráva |
rendik
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2008 17:36
- Nahlásit
Mám ještě dotaz ohledně těch pamlsků ve stopě, je to asi celkem blbost, ale jak dáváte pamlsky do stop (ti, kdo dáváte ) - dáváte je za sebe, "na" stopu nebo před sebe "pod" stopu (jakože na něj pak šlápnete)?
Mel
Hezký videjka, možná taky časem natočim naše stopy, ale teď by to byla ostuda
|
evina
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2008 22:00
- Nahlásit
rendikJá na ně teda nešlapu.Pes to i beztak žere s hlínou,takže nechci aby ještě více doloval žrádlo s oranice.
Jinak jsem už začala s více předměty.Včera šel prvních 30metrů nic moc,stále měl tendenci revírovat.Takže jsem si ho stáhla na krátko a popocházeli jsme po kouskách.Pak se najednou chytil a došel to parádně až do konce,včetně lomů.Dnes už šel pěkně od začátku,všechny tři lomy čisté,u předmětů lehá a radostně čeká až ho odměním s kapsy.Chce to trénink,ovšem vyvstal další problém...dnes už nás na poli "honil" buď zemědělec nebo majitel.Tudíž nevím,kde zase budeme čuchat...všechno je už oseté
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2008 23:02
- Nahlásit
Sali
abych se jen ujistila..pachovej čtverec -koláč...to znamená že když mi v něm pes čuchal obstojně ale asi pořád rychle brzo jsem z něj vyjela??takže se vrátíme a budem čuchat takhle a pak s toho šlápnu krátkou stopu??
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2008 13:42
- Nahlásit
sarax
asi tak nějak,ale tohle se nedá naučit po netu,
já si to nějak u svých psů vychytám, co po nich chci,
ale Tobě a vůbec všem začátečníkům bych raději doporučila účast na nějakém stopařském semináři, či tréninky s někým, kdo ovládá metodiku a současně její výklad a praxi s klientem.
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2008 14:29
- Nahlásit
Musím se pochlubit. Dneska jsem v lese potkala myslivce, se štěnětem, překonala svojí ostýchavost a zeptala se jestli nestopují. Stopují a zítra jdeme spolu, je ochoten se na to podívat. jen doufám, že to myslivecké od kynolo není moc jiné
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2008 14:48
- Nahlásit
AOZ
doufám, že to myslivecké od kynolo není moc jiné
No já bych řekl, že jo. I po zkušenostech se svými mysliveckými príbuznými. Ale uvidíš.
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2008 15:05
- Nahlásit
Walda
tak to jsem zvědavá, abych to nezmastila ještě víc
říkala jsem si, že stejně můj cíl je max stopička na těch základních zvv1
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2008 10:38
- Nahlásit
Sali
Proč, když dělám dvě stopy za večer, je ta druhá výrazně lepší - taková koncentrovanější...? Pomohlo by prodloužit přípravný rituál?
Jinak včera pršelo, tak jsem zvádla jen jednu stopu a zdrhla domů, ale byla jsem docela spokojená, pes už jede(!) dlouhé volně ložené úseky bez odměn, dává pozor na předměty, jen mi okroužkoval jeden ostřejší lom, stopa byla pro mě viditelná, jak se setřela voda z trávy, tak vím, že šel hodně přesně. Kuře na konci a za předmět stále vzbuzuje ochotu. (Zato na sušené plíce dlabe...) Ale pořád dělám jen 15-ti minutové stopy jak bude ve zkoušce (i když mnohem delší a s více lomy). Svádí mě to už k prodlužování, ale nechci, aby pak pes na zkoušce lehčí stopu odflákl. Můžu prodlužovat stáří, nebo je v tomto případě lepší vydržet ještě těch 14 dní do zkoušky?
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2008 14:39
- Nahlásit
no tak mi včera nebyli, pršelo a foukal a vítr, ale byli jsme dneska. Pes stopoval fenku a myslivce, tedy spíše fenku. Stopy dělal asi jako zvěř, oblouky, místy byli lomy ostré. Prostě ne rovně, lom, rovně. Žádný nášlap. prostě jdeme lesem a on mi povídá, tak tady půjdu, tam a tam, a hned jde. Stop bylo snad 10. první špatná, protože to asi nechápal. Ovšem pak. Ten pes normálně šel, oblouček, ostře doleva, kolem stromu všechno. Ale letí. ze začátku s halvou nahoře, říkal že hledá na vysoký nos? ale ke konci už hlava na zemi
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2008 15:43
- Nahlásit
[Meta
Můžu prodlužovat stáří, nebo je v tomto případě lepší vydržet ještě těch 14 dní do zkoušky?
na Tvém místě bych si udělala rezervu, nevíš jak se to tam semele, chodila bych až do 30 minut, střídala bych stáří od deseti do třiceti minut.
Zato na sušené plíce dlabe
používej jen to, co nebobtná, a co mu chutná, zkus taky vařený srdíčka nakrájený na kousky.
Proč, když dělám dvě stopy za večer, je ta druhá výrazně lepší - taková koncentrovanější...? Pomohlo by prodloužit přípravný rituál?
určitě ano, jako první stopa se za tímto účelem dělává ten pachový koláč, a pes se vůbec uvádí do stopy až když je naprosto v klidu.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2008 14:56
- Nahlásit
Tak jsme si vyjeli a udělali i cvičnou stopu na místě zkoušky, myší tam mají jako loni. Zapomněla jsem předměty, tak jsem musela dát na stopu vlastní peněženku a modlila se, aby ji Bert vyčuchal a já nemusela potupně pročesávat pastvinu v honbě za prachama. Dopadlo to dobře a doufám, že si mrcha vryl do mozečku, že na konci bylo to kuře...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 08:07
- Nahlásit
Děkuji Sali za smyslplné a podnětné rady a podporu. Intenzivní trénink se vyplatil, stopu jsme vyčuchali bez ztráty bodíku! To abysme se honem ještě přihlásili na stopařské zkoušky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 09:36
- Nahlásit
Budu mít úplně nemožný dotaz, ale nešť!
Mám obavy, aby když budu dávat do stopy pamlsky, aby se pesan nenaučil bufetit. Odmala jsem na tohle kladla důraz, takže jsem ráda, že to SNAD (po určitých zkušenostech už o ničem nepíšu, jako, že to máme v paži ), takže snad to máme pořešený. Ale nebude mít pak sklony právě bufetit, když mu budu do stopy dávat jídlo? Já to teď zkusila - jen tak pro naši zábavu, jako něco nového. První dva pokusy s trochou masa v hodně krátké stopě, na konci krabička s masem. Při třetím pokusu byla na konci kost z bůvolí kůže. Čtvrtý pokus byl už bez masa, jen s tou kostí na konci, při pátem byla na konci oblíbená hračka. "Stopa" zase bez pamlsků. Je nějaká šance, že bych ho to mohla naučit nějak bez těch pamlsků? Pokud ano, tak jak?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 09:56
- Nahlásit
PetraK
můžeš to udělat na vlečku, tj, táhnout za sebou maso např. v ponožce a mít ho až na konci, no ale přes pamlsky je to stejně nejjistější a nemylsím si že by ti pes začal bufetit, protože tady žere ze stop tvého pachu pamlsky s tvým pachem. Pokud venku něco najde jde jednoduše křiknout fuj, asi tak jako doteď
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 10:08
- Nahlásit
Eny
no to mě taky napadlo, nedělat stopu jako svojí, ale "masovou". Páč, jak říkám, jsem ráda, že to nedělá a kdyby začal, tak na sebe budu naštvaná. No tak nevím. Podumám ještě. U nás je to všechno o zábavě, já nejsem zkouškovací, takže když se nezadaří, tak je to fučík.
Ale je teda zhola nemožný, aby se to naučil na mou stopu a bez žrasa, jo?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 10:17
- Nahlásit
PetraK
nemožné není nic, ale řekni mi jak ho chceš přinutit dát hlavu na zem a jít po tvém pachu, když vůbec neví co má vlastně dělat a ty ho na rozdíl od poslušnostních cviků nemůžeš mechanicky přimět ani mu předvést co po něm chceš. Se psem, který má základ, se dá čuchta i bez pamlsků, ale pokud ti tam začne dělat věci typu "a nechci", jak to chceš řešit, to pak jde jen po zlým. Daleko efektivnější mi přijde dělat na pamlsky a nedovolit mu vůbec aby na něco takového typu "a nechci", přišel. Stopa je založená a postavená na motivaci psa a s ní taky padá, nikdy podobrém nepřinutíš psa, který není namotivovaný aby šel, kor pak na starších stopách.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 10:35
- Nahlásit
Eny
no to právě, že nevím jak ho přimět. Zatím mi to po těch pár popsaných pokusech přišlo, že by vědět mohl, ale možný taky je, že ta stopa byla hodně krátká, mně jenom přišlo, že po tý "stopě" jde a on přitom šel rovnou za tou koncovkou co tam na něj čekala. ????? Tu svou pseudostopu jsem udělala dle návodů ráno, na nepošlapaný, mokrý louce, takže jsem viděla kudy jdeme. Ty první "stopy" jsem udělala stylem šouracím , že jsem ty nohy dávala úplně za sebe - tak možná taky, že šel po stopě, kterou viděl. Chjo, když mě se do toho žrádlování nechce, nechce, nechce . Mohlo by to jít, že ho budu odměňovat z ruky? Nebo - nebijte mě - to nějak učit za pomocí klikru? Já s ním nemám velký zkušenosti, ale pomohlo mi to odstranit překusování aportu. Třeba by se to dalo nějak zaonačit i tady? Ale nemám vůbec představu jak
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 10:45 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
PetraK
no jo jenže stopa je oproti jiným cvikům naprosto specifická, pokud potřebuješ aby si pes sedl, dáš pamlsek nahoru a zatlačíš na záď, pes si sedne, pokud nechceš aby překusoval aport, řekneš drž, pochválíš... pokud chceš aby pes sledoval stopu dáš tam pamlsky a ukážeš mu, že tam jsou a on si je spojí s tvým pachem, pak je postupně odbouráváš, pokud je tam dát nechceš, tak buď dělej vlečku, takže pesan zase půjde po pachu masa, ale dřív nebo později budeš mít na dlouhých stopách problém, jak mu udržet pozornost při stopě a netáhnout na konec k cílové motivaci. Dávat pamlsky z ruky je blbost, pes si to vůbec nespojí s sledováním pachu. Z ruky můžeš odměňovat maximálně u předmětů, ale na ty se nedá učit stopa, protože by ti ležel každý dva kroky pokud nechceš dělat ani vlečku, vlez si na čtyři a skloň hlavu k zemi a čmuchej, možná pochopí, co po něm chceš
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 11:31
- Nahlásit
Eny
ještě by byla jedna možnost, už se tady o ní psalo, motivace aportem, vlečka na kousací pomůcku, párovací pach nikoliv jídlo, ale kousačina, předměty kousací pešíčky nebo zahrábnutý balonky,
ale kdo tohle fakt jako nemusí, neb mu pes nežere vůbec a vůbec, tak dobrovolně tu kalvárii podnikat???? já teda neé.
Dneska ovšem s loukama a brablencema všude, hbitě obsazujícíma cokoliv jedlýho položenýho na zem, se kladou jedný odměny hodně blbě.
Já osobně musím zas najet na mnoho malých uzavřených krabiček s odměnou uvnitř...
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 11:51
- Nahlásit
Sali
Jo jo vím o čem mluvíš, má totiž toho notorického nežravce, takže do 3 let jsme čuchali na balonky, byla to celkem křeč
no a tak mi přišlo jednodušší naučit psinu žrát a stopy šli rapidně nahoru.
myslím že začátečník a metoda na balonky moc k sobě nejde.
Mravenci mě pěkně štvou, jsem našlapala krásnou hodinovou stopičku a na každém kousíčku byly brablenci, no a pak odměňuj. Ale ještě lepší než maravenci jsou vrány, které bezchybně umí stopovat a na starších stopách ti sežerou každý kousek ňamky a na psa tam nic nezbyde, jen ten pach
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 12:11 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Sali
chápu to tak s těma krabičkama - že tím můžu nahradit to, že to bude volně ložený? Malou krabičku s dobrotou a nechat pootevřený?? To se mi jeví, že by to nemuselo být tak "nebezpečný". Že bych tedy ty krabičky jednak omatlala svýma rukama, aby chytly můj pach a dala do nich kus masa a sem tam je dala na stopu? Takhle to udělat? To se mi začíná líbit.
furt líp, ne co mi navrhuje Eny ...zemi a čmuchej, možná pochopí, co po něm chceš . Už takhle mě mají za blázna, tak proč to ještě hrotit, že jo . S tím klikrem - to mě mrzí, že to přes něj nejde, páč to jeho použití se mi líbí.
díky moc za konzultace.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 12:26
- Nahlásit
Eny
Ale ještě lepší než maravenci jsou vrány, které bezchybně umí stopovat a na starších stopách ti sežerou každý kousek ňamky a na psa tam nic nezbyde
tohle mi dělaj v kačici čápi, ty to zvedal místo psa...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 12:30
- Nahlásit
PetraK
chápu to tak s těma krabičkama - že tím můžu nahradit to, že to bude volně ložený?
nechápeš, to je o něčem jiným.
To je pro psa, co už umí sledovat stopu a jen potřebuje sem tam za něco najít odměnu, tak se mu udělaj "plněný předměty", ložený tam, kde chceš odměnit. Ani tak to ale nepokryje možnosti práce s volně loženou ńamkou.
Rozhodně to nenahradí hustotu naváděcích pamlsků, to bys musela mít krabičku každý 2 m, Eny už to vtipně popsala, nebudu se opakovat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 12:35
- Nahlásit
Sali
ach jo, to je škoda. Já myslela, že by se to nějak obejít dalo .
Tak díkec oběma. Podumám, jestli do toho jít, když by to bylo jen pro zábavu a riskovat,že by třeba začal bufetit
Jinak mě rádobyvtipně napadlo, že jste s Eny vlastně jako ti důchodci co krměj na Václaváku holuby, když takhle vykrmujete divoký ptactvo . Tak třebas se k vám taky přidám.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 13:19
- Nahlásit
PetraK
ne ne s těma krabičkama je to tak že jsou ložený ne tak často jako u mrněte a jsou zavřený a zahrabaný, tak aby nebyly pro psa viditelný a nenaučil se hledat očima
Víš pokud chceš naučit čuchat, tak potřebuješ mít ty mlsky hodně často a to by jsi na začátku stopy byla jak vánoční stromeček ověšený krabičkama
potřebuješ je mít cca po 3 max pěti krocích a te´d si představ že každé 3 kroky zastavuješ psa abys jsi mu mohla dát něco z krabičky, tím ho budeš neuvěřitelně rozhazovat. je to to stejné jako by jsi tam měla předměty, viz výše. krabičky jdou u psa, který už něco umí a děká starší stopy. pokud jdeš a chceš to učit sotva budeš dělat stopu tak starou abu ti na mlsky stačili vlézt mravenci.
a co máš proti vlečce?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 13:33
- Nahlásit
Eny
vánoční stromeček ověšený krabičkama a navrch budu na čtyřech a strkat rypák do hlíny . Takhle dopadnu!
Proti vlečce nemám vůbec nic, já o tom ještě nic moc nevím. Jak jsem psala, taky mě to napadlo - ale nevím proč - ta lidská stopa mi přišla zábavnější a asi možná i těžší?? že by to neměl tak jednoduchý. Musím to fakt promyslet. Třeba plaším zbytečně, ale pořád si říkám, že jak on rozliší, že teď jo a jindy ne, abych si nenadělala do vlastních bot - to by pak ale byla zase stopa! . Furt jsem si myslela, že to nějak obejdu, zajinačím, ale tady přes to asi vlak nejede a bez žrasa se neobejdu.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 14:26
- Nahlásit
PetraK
Ale to jsi špatně pochopila systém vlečky, ty jdeš a táhneš něco mňam mňam po stopě za sebou, takže pes si spojí tvůj pach s pachem ňamky, která je pak na konci společně s ohromnou pochvalou... to je pro začátek. poté odbouráváš pach vlečky tak, že jí chvilku táhneš a chvilku jí zvedeš nad zem, takže tam je "čistá" tvoje stopa a pak třeba jen sem tam ťukneš vlečkou... blbý je na tom, že pes se motivuje až nakonci, ne v průběhu, ale je to pro tebe alternativa
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 15:13 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Eny
jo táák! NO tak to je jiná, tohle vypadá slibně. To bych mohla zkusitiiii! Nemáš nějaký odkaz, kde by bylo víc informací? Nebo je to takhle jak jsi to popsala? Já se nechystám na nějaký zkoušky, chtěla jsem to jen jako zábavu, zpestření našich aktivitek. Takže extra výkony Zrzavohubec podávat nemusí, ale třeba by překvapil . Od štěněte mu trénuju frňák, takže hledat umí. Joj, tohle se mi začíná líbit.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 15:47
- Nahlásit
PetraK
a tak pro takovouhle zábavu, a bez potřeby odborných znalostí pro opravdový výstup, si můžete se psem dělat co chcete a postavit si to jak chcete,
a linků asi netřeba, stačí si pročíst články tady na Cz-pes,
a můžete si hrát na výcvik dle libosti.
Určitě se tady najdou i lidi, co Ti to budou chtít vysvětlovat a budete si pěkně hrát všichni.
Já radši ten výstup skutečněj, a konkrétní situace k řešení, a odměnou je pro mě to, co se povedlo Metě, stopa bez ztráty bodu, čímž jí velice gratuluju!!!
Meta
mám velikou radost, a jen tak dál, stopařina je super věc ::up
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2008 15:57
- Nahlásit
Sali
no když já nejsem žádný velký odborník, ale nemyslím to jako hraní si na výcvik. Pochopitelně, že bychom to dělali poctivě, tak jako ostatně všechny cviky, ale na zkoušky to u nás není - když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli nedostatku času, který bych tomu nemohla tolik věnovat. Proto jsem psala, že se asi nikdy (i když člověk asi nemá říkat nikdy) nedopracujeme až k takovým dokonalostem. Chtěla jsem jen vědět, jestli se to dá dělat i nějak jinak, než bez těch pamlsků. Zkusím to vlečku a uvidím. Když to půjde dobře - tak fajn, když nám to nepůjde, tak se zas tak moc neděje.Takhle jsem to myslela.
|