| Autor |
Zpráva |
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 13:20
- Nahlásit
Meta
vem si, že to je záležitost dynamická, pracující i se štěnětem s štěněcími možnostmi mozku, i s dospělcem, u kterého buď stopy začínáš, nebo přebudováváš nevhodné návyky.
proto strašně záleží na správnosti tý aplikace v celým spektru jejích možností na konkrétního jedince a konkrétní stupeň rozpracovanosti.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 13:22
- Nahlásit
myslím, že ale relevantnější odpověď by dali skuteční účastníci stopařských seminářů s tímto trenérem,
a že by bylo vhodné počkat na ně.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 13:37
- Nahlásit
Meta
není to jenom o správném pokládání pamlsků, ale i o správném našlapání stopy. Prostě pes se uči vyčuchávat každou šlápotu (má v ní pamlsek) a teprve po dlouhé, opravdu dlouhé době (když pes spolehlivě vyčuchává), se pamlsky ubírají. Hlavně jsme nezačínali stopama, ale pachovými "koláči" a teprve, když byl pes schopen perfektně vypracovat koláč přecházelo se na krátký stopy, ty nebyly nikdy rovné, ale oblouky a lomy.Hlavně se to takhle blbě popisuje, chce to vidět
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 13:50
- Nahlásit
Alexa
Měli bychom se tedy vrátit až na začátek? Co stopa, to pamlsek? To ta mrcha ztloustne
Ale ta myšlenka nedělat rovné úseky se mi líbí, takhle jsem instinktivně začínala na volno se štěnětem, kdy jsem o výcviku skoro nic nevěděla a stopoval jak divej, ale na cvičáku nás pak přeučovali...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 14:09
- Nahlásit
Ale ta myšlenka nedělat rovné úseky se mi líbí, takhle jsem instinktivně začínala na volno se štěnětem,
už jsem ti to psala,včera, že já bych na tvým místě začala pěkně od začátku přes volně ložený zajímavý stopy, čímž se rozumí stopa šlapaná dle terénu stylem had se plazí krajinou, rovnýho je na tom sakra pomálu...a prokladení záleží na tom, jak moc se chceš vrátit z5, jestli dlouhodobě až k jednotlivejm šlápotám a logicky začínat pachovým "koláčem", abys to vyžírání šlápot vůbec dospělce naučila, nebo jestli tuhle fázi vemeš "rychlokursem" jako já.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 14:23 - Změnil/a: Meta
- Nahlásit
Sali
Mám přesně tři týdny, aby pes vyčuchal jedničkovou stopu. Takže teď asi rychlokurs, ale pak to můžeme vzít klidně od pachovýho čtverce.
Tak to ale dělám blbě, když dělám rovné úseky a lomy. (Teda, ne že bych byla schopná chodit po přímce, sama se kolikrát divím, jak je možné při rovné stopě tak kličkovat...) Dneska kličkování zdůrazním
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 15:09
- Nahlásit
Meta
Dneska kličkování zdůrazním
kličkování se musí umět našlapat tak, abys neustále měla kontrolu na 10cm, kde jsi na kličce!!!!!
od toho se používá terén s možností vizuální kontroly trasy.
Bu´d se orientuješ reliéfem šlápot, který Ty z výšky a šikmo vidíš, ale pes s nosem u země moc ne, zvl. když je přepnutej na sledování pachu, proč by si taky pomáhal očima, když zatím není zkaženej výrazně barevně odlišnejma předmětama nebo pamskama,že,
nebo právě tím hustým prokladením, kdy to že jste na trase vidíš podle toho, že pes vyžírá,) či kombinací obojího, což je pro začátek nejlepší.
jakmile získáš důvěru ve psa, že fakt půjde přesně a bude se ve vlastním zájmu věnovat trase, můžeš opustit viditelný reliéf šlápot a zůstat jen u prokrmení, ALE NESMÍŠ SE ZTRATITI!!!!
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 16:20
- Nahlásit
Tak mám taky dotaz.....stále děláme stopy bez předmětů. Brut čuchá rád, dle mého dobře, ale nikam nespěchám ( rovně chodit neumím, takže pokaždý jdeme do oblouků). Dneska jsem si všimla ( opět, stopy byly dobře vidět), že nejde přímo ve stopě, ale jakoby tu stopu kopíruje. Ňufák má mírně natočený vpravo a jde, pomalu rozvážně, nikam nespěchá... vypadá přitom jak kdyby si čuchání vychutnával.
Mám nějak jeho chůzi korigovat nebo ho klidně nechat jít mimo nášlap? Jo a nedávám do stop žádné pamlsky, jen na konci má balonek nebo uzel ....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 16:44
- Nahlásit
brut
jde v pachu, kde máš největší koncentraci pachu, v brázdách podél trasy šlápot.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 16:51
- Nahlásit
Sali
ufff, se mi ulevilo, že je někde chyba ..... podle mladýho ( synka) tak Brut totiž chodí od začátku, jen já si toho všimnu ve chvíli, kdy vidím stopy, jinak ne
A ještě jeden dotaz... když bych mu chtěla začít dávat do stop předměty, tak u nich musí zůstat ve směru chůze nebo může zalehnout i kolmo ke stopě?
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 16:57
- Nahlásit
brut
jé ty taky žádný pamlsky, konečně někdo
zkusila jsem ten předmět dát dneska hned po 15ti krocích, měla jsem ale smůlu, že zrovna když jsme začali tak mi na louku vlítli nějaký děti, no a pes čuměl po nich.Tak to zkusím znova zítra
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 17:01
- Nahlásit
AOZ
já pamlsky nikdy nedávala.... Brut by u první dobrůtky skončil nebo by táhl jak o život. Teď bych chtěla postoupit k předmětům, ale nevím, jestli bych někde neudělala chybku, tak zatím šlapeme normálně bez ničeho. Co máte na konci?
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 18:07
- Nahlásit
brut
já to zkusila, ale jako by ho to nezajímalo, možná byli špatné, nevím, tak je prostě nedávám
já dlouho nestopovala , roky
teď jsem zkusily začít,dřív míval na konci cokoliv, jen abych věděla že je konec, např. košík a míček jsem vytahovala já z kapsy. Nově nám řekli, že se musím naučit stopu s předmětama, takže dávám koberec, na konec vždy pešek. Možná tady to začlo, že dřív je neměl a teď musí lehat, a on když to najde tak to čapne do huby, takže chodím asi 2 kroky za ním.....aby nemohl. Tady se obávám, že já chybu udělala
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 18:14
- Nahlásit
ALE NESMÍŠ SE ZTRATITI!!!!
tak to vyrážíme na zvláčenou oranici, to je jedinný terén, kde stopy vidím. A už jdem, nebo se setmí.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 18:21
- Nahlásit
AOZ
vzhledem k tomu, že se na žádný zkoušky nechystáme ... teda alespoň v dohledný době, tak stopy beru jen jako zpestření procházek. Zase na druhou stranu nechci, aby jsem ho naučila nějakou blbost a ve chvíli kdy by jsem se rozhodla pro nějakou zkoušku, jsem musela celé stopování přeučovat.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 19:20
- Nahlásit
může zalehnout i kolmo ke stopě?
je za to bodová ztráta, nutno přočíst požadavky patřičných ZŘ.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 19:39
- Nahlásit
Sali
takže od začátku učit ležet směrem po stopě....ale jak, když ho nesmím rukou poupravit?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 19:49
- Nahlásit
n nacviku muzes vse co ti pomuze dosahnout toho co dosahnout potrebujes a zaroven netyra psa.
Jinak v tomhle pripade bych psa k predmetu znovu naved spravne a pak teprve odmenil.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 19:58
- Nahlásit
Tchor
díky ... budu zkoušet... pomalu a postupně .... Bruta ani týrat nemůžu, bo by mně přepral
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 20:25
- Nahlásit
brut
rozumný přístup , tohle jsem si říkala 6 let, že zkoušky se stopama nee, teď mě přesvědčují že tu základní udělá každý, prý i my, takže se učíme
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 21:02
- Nahlásit
Video dneska ze stopičky
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 21:15
- Nahlásit
Mel
on je jak blesk nebo jsi to točila zrychleně??
jinak jsem ráda, že vidím že někdo chodí asi rychleji než Ozzy
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 21:23
- Nahlásit
Mel
pěkný
AOZ
mno já mám kulovej blesk a potřebuju jí něčím zpomalit a zpřesnit..páč to je masakr
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 21:28
- Nahlásit
sarax
mě to vůbec nenapadlo, ale kdybych to natočila, tak se dá spíš říct, co dělám blbě... mě zase nechce začínat nebo co?
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 21:32
- Nahlásit
AOZ
blesk? neblázni... to je asi rok práce, že se konečně zpomalil... jinak jsem ryla držkou v zemi za magorem
a tady je ještě jedno víídejo
|
nels
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2008 21:52
- Nahlásit
Dotaz začátečníka: jsme s mým psem na úúúplném začátku stopování (jsou mu už 3 roky,takže trochu ostuda), povel "hledej stopa" je mu jasnej - nosem hezky jede po zemi.. dávám zatím jenom rovnou stopu kolem 50 m dlouhou,na konci žrádlo. problém je,že jede moc rychle, pamlsky na stopě si nejdřív vůbec nevšímal,teď jsem tam hodila kusy masa,tak to ho zpomalilo,ale jak je zbrklej tak někdy pamlsek trochu přejde,pak ale zaváhá a ten půl krok se k němu zase vrátí,pak jede dál. je to chyba? jak mu pomoct aby se na stopě netočil,ale jel pořád "rovně za nosem"?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2008 13:19
- Nahlásit
nels
určitě to děláš dobře, jen pamlsky dej takový, aby ho fakt zastavily, měj ho trošku hladovýho, aby mu to za to stálo, a doporučovala bych se vrátit o krok z5 a začít procvičovat prokrmený nášlapový koláče, kde se pes učí trpělivosti a klidu, neb jít pryč nemůžem, dokud je tam co žrát, pach odtud nikam nevede, prostě tam musí zvostat, probírat se tam v tom pachu a vyžírat, a klidně mu tam dohazuj kousky, aby tam pořád bylo co žrát, než budeš mít pocit, že už to stačí, že už je dost klidně čmuchající a vyžírající.
Teprv pak jdi na stopní dráhu, našlap koláč z kterého vede stopa, ale nešlap rovnou, šlapej vlnovky nebo obloučky, aby nemoh letět rovně, musel jít po tvaru pachu.
Trvej na klidném postupu tím, že když i přes předchozí práci na nášlapech poletí, vra´t se k nášlapům zas z5, a pak šlapej chu´tově a vůbec tvarově zajímavější trasu, a uber silně na cílové motivaci, pokud lítá fakt na konec tak skoro jí odstraň, to žrádlo bude průběžně pořád v tý samý významový intensitě, aby smysl práce byl v ořírání toho na trace, ne v cíli, tam je třeba z ruky balovek za předmět a odchod do auta.
Psa musí do tempa vést návyk žrát a charakter pachu, nemůžeš ho tam zezadu zabrejkovat, čím míň mu do toho kecáš tím líp. Časem se odbourá žrádlo v trase, ale návyk jít krokem už zvostane.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2008 13:21
- Nahlásit
jak je zbrklej tak někdy pamlsek trochu přejde,pak ale zaváhá a ten půl krok se k němu zase vrátí,pak jede dál. je to chyba?
já si myslím, že ne, s větrem v zádech se to ani jinak snad nedá, když je pes rychlejší, zpomalením to bude stíhat v poho, ono se to pak zúročí u předmětů, že bude díky pomalosti pečlivější v zachycení a vyhodnocení pachu a lehne včas.
|
nels
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2008 13:31
- Nahlásit
Sali
strasne moc dekuji,presne tohle jsem potrebovala. jdem na to
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2008 14:07
- Nahlásit