| Autor |
Zpráva |
rendik
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 20:43
- Nahlásit
Dasha
Třeba normal a carrier, to se vysvětlí jednoduše. Normal je zvíře, který je geneticky čistý (nemá žádný geny, který jsou zodpovědný za danou nemoc), zatimco carrier je zvíře, který geny pro tu nemoc má a přenáší je dál, aniž by se u něj nemoc projevila. Když spojíš dva carriery, hrozí, že ti vzniknou štěňata, u kterých se nemoc projeví, protože budou mít tu smůlu, že se v jejich DNA sejde od otce gen pro nemoc a od matky gen pro nemoc. Zároveň můžou být přenašeči (od jednoho mají gen pro nemoc a od druhýho ne) nebo by mohli být i normal. Když spojíš carriera a normal, vznikne ti zase buď carrier nebo normal, ze spojení dvou normal jedinců máš zase normal. Nejjednodušší je si nakreslit kombinační čtverce, to je to pak úplně jasný
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 21:19
- Nahlásit
Jimmi
možná by stálo zato, jim pod nos strčit jejich šplechty co hustily před dvěma roky
a já mám tu smůlu, že si pamatuji i ty šplechty, které hustily před 4 a před 6 lety....vždy přesně podle toho, co měly momentálně na dvorku.
Dasha
naznačují ti, co testovali a nedopadlo to příliš dobře a zlobí se na ty, co netestovali a přesto v klidu prodali....a tak furt dokolečka dokola. Neřeš to, vyber si štěně a chovatele a jakmile bude štěně tvoje, zapomeneš na všechna písmena, co má v rodokmenu. Kerýr nekerýr, na tom psovi to fakt nepoznáš.
To GFKFkování je náhodou prima, pak mám vždy chuť vrazit na fórum a odpojit fšecky svatozáře od proudu
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 21:30
- Nahlásit
rendik
no konečně! ono je to tak jednoduchý! takže dva kariéristi můžou mít normal štěňata, jo? esi sem to pochňapila dobře
A teď ještě(esi můžu poprosit), štěněcí CEA či co to je, se zatáhne a je to dobrý,jo? A co když se u psa ta nemoc projeví, jak to "vypadá"?
gabifi
já to doteď neřešila, bo jsem tomu nerozuměla a věřila prostě soudnosti a dobré vůli chovatelů. Ale po tom, co se zase strhlo vedle jsem to začala "studovat". Ale nechám toho, bo mi to nedělá dobře.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 21:43
- Nahlásit
Dasha
štěněcí CEA je výraz pro CEA, které se dá odhalit pouze do 6-7 týdnů věku. CEA se nezatáhne, to pouze pigment v oku vadu zakryje a ta je pak klinicky neodhalitelná. Dva kerýristi mohou dát i normály, je to cca 25% z vrhu. Dalších 50% jsou kerýristi a zbylých 25% jsou pozitivové. Kolik z těch pozitivů má reálné potíže se zrakem ví jenom Bůh. Někde jsem četla odhad že zhruba 6-8% pozitivů má vážnější formu, ale pořád ještě nejde o slepotu. Největší problém není slepota ale to, že vážněji nemocné oko může "pracovat"....praskání cévek s krvácením do oka a podobně.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 21:50
- Nahlásit
gabifi
aha, dobře, ale i když je klinicky neodhalitelná, pořád tam je, jo?
Takže CEA pozitivní štěně nebrat nebo vzít s tím, že to risknu?
Když to vezmu na vrhu 4 štěňat, tak jedno může být normal, 2 kerýr a jedno bude nemocný. A kolik pozitivních psů tady máme(máte :wink
A je teda možný, že sice do 7 týdnů se neodhalí, ale ten pes to má?
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 22:12 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit
Dasha
ano, i když je neodhalitelná, pořád je přítomná. Jestli brát pozitivní štěně? Neodvažuji se radit, to je věc osobní odvahy. Dám ti sem link na holku, mimochodem moc fajn, která má 2 pozitivní fenky. Kolik je v ČR pozitivních KK nevím.....statisticky cca 25%.
A je teda možný, že sice do 7 týdnů se neodhalí, ale ten pes to má?
ano, je to možný, žádný test není 100%, je třeba počítat s určitým procentem (spíš promilem) chyb. U modrých očí se předpokládá, že promile chyb je větší.
Já si svého příštího psa budu vybírat bez ohledu na výsledek CEA. Řeknu to úpřimně. Požádám chovatele, aby mi výsledek testu nesděloval. Věřím, že jsem si se svými psy souzená. Nenapodobuj mne, je to prostě můj způsob....
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 22:15
- Nahlásit
Dasha
URL
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 22:26
- Nahlásit
gabifi
děkuju
Nenapodobuj mne, je to prostě můj způsob.... nebudu, ani bych nechtěla, každej máme to "svoje" já například začínám získávat pocit, že už to nejsem já, tím jak všechno studuju, pročítám, kombinuju...takže toho nechám, stejně se nakonec rozhodnu podle citu, intuice... tak jako u vepřadůrka, neznala jsem otce, matka byla milá, toť vše. A jakýho mám úžasnýho nejlepšího psa!
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 22:31
- Nahlásit
Dasha
Nenapodobuj mne, je to prostě můj způsob....
tím chci říct, že zásadně neradím s výběrem štěněte.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 22:32
- Nahlásit
flajbólista
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 22:35
- Nahlásit
gabifi
jasně, nečekám, že mi řekněš tohle si vem a tohle ne. Zajímal mě jen tvůj názor.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 22:40
- Nahlásit
jůůů, to je házkej flájbój
a jaký má pěkný kšírky s vlaječkou
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 22:59
- Nahlásit
Dasha
vlaječka nemá chybu!
Víš, mám strach, že když někomu budu radit se štěňátkem, tak mu třeba onemocní, nebo tak.....a to bych asi nerozdejchala
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 08:06 - Změnil/a: rendik
- Nahlásit
Dasha
takže dva kariéristi můžou mít normal štěňata, jo?
přesně tak, dva kariéristi budou mít 25% štěňat pozitivních, 50% přenašečů a 25% zdravých, spáchám ti tady ten kombinační čtverec...
pes: CEAcea (alelový pár v tělový buňce - CEA je dominantní alela, cea je recesvní, potlačená, neprojevuje se)
fena: CEAcea -> takže oba přenašeči
rozchod alel do gamet (pohlavní buňka má polovinu genetický informace): pes: CEA, cea ; fena: CEA, cea
teď se to napíše jakoby do čtverce
---------- CEA---------cea (pes)
.................................................. ............
CEA-----CEACEA------CEAcea
.................................................. .............
cea-----CEAcea-------ceacea
.................................................. .............
(fena)
a vyšlo nám: 1x CEACEA - affected - nemocný
2x CEAcea - carrier - přenašeč
1x ceacea - normal - zdravý
poměr 1:2:1, takže jak jsem psala na začátku 25%, 50%, 25%
(Bože, dej ať si u tý maturity vytáhnu genetiku a néé kytky !!)
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 09:05
- Nahlásit
rendik
ty kráááááso!!!
kam já se hrabu se všema autíkama, dauníkama, menťoškama a jinýma hendykepama!
no, aspoň že umím ťukat do Pichťáku
Velký Ď.! Pomodlím se za tebe a genetiku.
gabifi
jj, chňápu tě
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 09:33
- Nahlásit
Dasha
kam já se hrabu se všema autíkama, dauníkama, menťoškama a jinýma hendykepama!
tak každej máme něco , tohle je fakt jednoduchý, jak jednou ten čtverec pochopíš, můžeš si tam sázet cokoliv - teda funguje je to jen na věci, který jsou způsobený jednim genem (třeba CEA), například na takovou dysplazii, kde za to může genů víc, nic podobnýho vytvořit nejde...
A dík, doufám, že budou tvoje i moje modlitby vyslyšeny...
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 09:33
- Nahlásit
Dasha
to je sranda ta génetika
Můj první pes mi spadl do klína náhodou, vybral si nás sám Chovatelka výborná, svoje fenky miluje ale podle dnešních měřítek nevyšetřuje, to znamená, že nevyšiluje a přesto má štěňata perfektní
Druhého jsem vybírala jenom podle tohojakvypadá, protože jsem jako ty zjistila, že studováním rodokmenů se daleko nedostanu. Ani tomu nerozumím a je mi to jedno.
Vykašlala jsem se na všechny dobře míněné rady odborníků a laiků a vybrala jsem si od chovatelky, která je skvělá a má ráda svoje pejsky.
Jestli jsem udělala dobře, neřeším, mám doma dva originální jedince, ze kterých mám neskutečnou radost.
Něco úplně jiného je ovšem vybrat fenku nebo psa a mít chovatelské ambice.
Tam bych do kerýra klidně šla, pokud bych věděla, že tady je pes, který je normal a k mojí feně se hodí.
Jestli seš radikál a chceš udržet svůj chov panensky netknutý žádnou chorobou, tak tě upozorňuju, že se ti může situace vymknout z rukou, buseš mít čistej vrh, ale zase to už nemusí být KK podle standartu
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 09:44
- Nahlásit
Jimmi
Můj první pes mi spadl do klína náhodou, vybral si nás sám
to máme stejně, já ještě měla podmínku, musí být černej a musí mít koule
druhýho vybírám na můj vkus už moc piplavě, nimravě. Chovatelské ambice vskutku nemám, jenom jsem si říkala, že když bych mohla případnou nemoc jaksi eliminovat hned na začátku...a Romišek je jednokulkáč a Jimmik nám možná časem oslepne, takže asi tak
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 10:36
- Nahlásit
Dasha
to ti u KK si dovolím tvrdit nehrozí, Kakáčci jsou veskrze zdravý psi
Ty chovky co znám, jsou pečlivý a předhánějí se kdo je pečlivější a kdo má nejzdravější zvířata a taky to zveřejňují.
Proto ty debaty vedle...kdo je nej nej
U KK ti nehrozí dysplazka, vady srdce, ani nic jinýho hroznýho.
Jestliže nějaký pes onemocní, je to náhoda a nikdo za to nemůže, to je spíš dílo osudu.
Fakt si vyber podle toho, nakolik ti vrh přijde zajímavý a jak se k tobě chovají.
Máš nějakou chovku v oblíbených?
Já ti jí hanit ani chválit nebudu, chraň bůh
znáš moje stránky?
klidně se na moje kluky podívej, mají tam rodokmeny
www.jimi.estranky.cz
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 10:45
- Nahlásit
založíme klub sběračů originálů
už jsem z toho věčnýho debatování, kdo je větší kerýrista otrávená.....Akim je občasný a nedobrovolný kerýrista klíšťat
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 10:48
- Nahlásit
Dasha
Já ti jí hanit ani chválit nebudu, chraň bůh
prostě naval jméno chovky a mi ti ji tak zdrbeme, že si pudeš koupit medvídka mývala
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 10:49
- Nahlásit
gabifi
k tomu flyballu, abych dostala licenci (už jí mám), tak museli Jima změřit, no a hádej kolik mému zlatíčku naměřili
bože já to snad ani nenapíšu, trochu sem jim napověděla, držíc se bonitace a nadhodila 58-59cm. No, dívali se na mě divně, protože Jimovi naměřili 60! . A to prý mám chovnýho psa, takže bych to prej jaxi měla vědět
raději sem se nehádala, co kdyby se narovnal a naměřili mu ještě o dva víc
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 10:49
- Nahlásit
Jimmi
stránky znám, jsem pravidelný návštěvník
Kakáčci jsou veskrze zdravý psi
to je jedna z věcí, která se mi na nich líbí.
oblíbený mám Flying ear, Krásnou louku a Fajnýho , takže teď i Nirretterit s ostatníma jsem se nesetkala, nejsem s nima v kontaktu, takže se ke mně nijak nechovají. Jo a pak mám tu neoblíbenou
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 10:50
- Nahlásit
gabifi
Lenny je věčný kerýrista balónků i ve větším počtu
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 10:55
- Nahlásit
Dasha
neoblíbená je jaká?
jinak ty cos napsala, jsou v poho...nic víc, nic míň
To víš, moje srdeční záložitost je Krásná louka a teď i Z Roztockýho zámku, klidně to veřejně napíšu
(za hodinu to smažu, aby někdo nenapsal, že tě proboha ovlivňuju:lol
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 10:57
- Nahlásit
Dasha
jinak fakt nevím o chovce, která by tady byla nějak vadná a muselo se na ní dávat bacha
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 10:59
- Nahlásit
Jimmi
proboha, teď jsem ovíněná, teda pardon ovlivněná!
neoblíbená je...se bojim...musim? to není o tom, jaký maj psy a odchovy, ale o tom, jakej jsem si o nich udělala obrázek, už kdysi před dvěma lety a jen si ho od té doby utvrzuju, sice podle netu, ale prostě jo. Je to sice blbý, dát takhle na dojem z písmenek...
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 11:02
- Nahlásit
Jimmi
My změřili Akima zhruba na roce na necelých 40 cm a pak když ho měřili na agi, kolem 3. roku, vytáhli na nás 43 cm. Holka to uhádala na 42, což nebylo těžké, neb změřit nasranýho Akima nebylo nic jednoduchýho
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 11:03
- Nahlásit
Jimmi
Dasha
vadná? Jednoznačně Zátoka snů. Z malého leoparda kolie a naopak
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 11:04
- Nahlásit
gabifi
teď na závodech běhal v LA kokr, moc šikovnej, ale bohužel změřenej na 43,5! Očividně mu to škodilo a slečna už asi rezignovala na opakovaný přeměření či co...
|