| Autor |
Zpráva |
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 14:11
- Nahlásit
kachna_
tak aspon ze anetka pomohla s batopsem a doufam, ze martinek uz se z toho otkal
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 15:04
- Nahlásit
teda ctu si o ty borelce a tak protichudny informace aby jeden pohledal vsechno je mozno a doktori si delaj co chtej a leci to kazdrj jinak
kazdopadne se zda ze jediny smysluplny po dobrani atb je oi 6 tydnech az 1 roku si nechat za vlastni prachy udelat ten lepsi test coz teda nevim jestli se mi bude chtit stoji pres dva tacy a obvykle si odber krve musi clovek zaridit ssm
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 15:11 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
cernej caj
aspon ze anetka pomohla s batopsem
noo, jenom říkala "ta by se hodila Ádě (ségra) na canicross" (oni mají takového přerostlého jezevčíkojda a Batynka táhla jak prase, jak hladový prase).
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 18:16
- Nahlásit
deti nehladova by beztak netahla
maya
na borelku sem zapomela zeptam se mailem. resili sme jak to u nich v praci chodi a ve stredu rano drzte palcaky
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 19:13
- Nahlásit
cernej caj
palce určitě budu držet, ale zas bys byla bez tý cesty?
co tu věc, mám jí teda objednat? prachy bysme neřešili, to by bylo tak akorát za ten mlejn, na ty záložky nemám nějak čas, bůhví kdy budou
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 19:14
- Nahlásit
Loki a mlejn od čaje
video nemám neb na všech je akorát Lokiho zadek jak to obchází a já nestíhám a mám akorát jedno video, kde už se to snažil spíš rozebrat
tuhle fotku jsem zmáčkla nějak omylem, ani jsem o tom nevědla
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 19:16
- Nahlásit
a bolej mě strašně nohy, asi po těch atb, doufám, že to brzo přejde, ale zase přestal bolet ten flek, to si člověk nevybere
cernej caj
se poptej když tak příležitostně, to nespěchá, teď mám na dva tejdny atb a pak se stejně když tak musí 6 tejdnů čekat než se dělaj testy
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 19:30
- Nahlásit
a hlásání o knízkách, tak knížka o Laponsku je spíš taková skoro bezpříběhová zajímavost, nejvíc mě tam asi zaujalo, že šupiny z ryb dávali žrát krávám
ale teď čtu tu Loď do Grónska a ta je boží, kam se hrabou ty dnešní severský knihy, zajímavej děj a ten popis vymírání osad v Grónsku je fakt něco, v podstatě to tam vymíralo kvůli tomu, že neměli dřevo
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 19:39
- Nahlásit
Maya
tak zatim to nechame a ja se pripadne ozvu, diky
no to bych byla, ale 1) me treba nebdou chtit 2) treba bych sla ve zkusebce a pak by to slo 3) treba by mi dali dovcu aspon 2 tydny v kuse a pak by to bylo aspon na pulku cesty a to se taky pocita.
ta moznost je TED a vypada zajimave
ma to pekne oslintany
tyjo a co na to kravy? takze zima a nemoznost teplyho jidla?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 19:56 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
cernej caj
tak se když tak ozvi, fak není problém a za měsíc to máš doma
co krávy na šupiny teda nevím, to tam nepíšou
takze zima a nemoznost teplyho jidla?
to ani ne, si topili nějakým sušeným tulením trusem nebo tak něco, ale v podstatě to popisuje dobu, kdy tam předtím nepřiplula 100 let žádná loď (Evropa na ně zapomněla), takže žádný obchody, oni si nemohli udělat lodě a odplout, nemohli si udělat sáně a jezdit na lov, udělat si zbraně jako oštěpy a luky atd. všechno co měli železný nebo dřevěný bylo 100 let starý, zásoby z léta na zimu nestačili, lovit mohli ryby jen ze břehu a tak, takže takový začarovaný kruh málo jídla, každá další generace slabší a tím hůř sháněla jídlo, takže v době kdy se to odehrává jsou už v podstatě před vymřením, jak to dopadne nevím, zatím jsem v půlce, ale fakt zajímavý
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 19:59
- Nahlásit
Maya
ajo, susenej trus je klasika. Jinak teda hodne drsny. jak na ne mohla evropa zapomenout? a jak tam zili driv? nebo nezili
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:12
- Nahlásit
cernej caj
no dřív žili normálně, jezdili jim tam lodě ze Skandinávie a severního Německa, takže obchodovali kůže a takový věci za to co potřebovali, proč na ně zapomněli nevím, ale odehrává se to cca 15. století, takže myslím, že nějak v tý době Skandinávci končili s těma oceánskýma cestama a začali Angličani a Španělé a ti o nich prostě asi nevěděli a neznali ty cesty tam
ono tam píšou, že u východního pobřeží, teda směrem k pevnině, se nedá přistát a musí se to obeplout na západ, což musí ta připlouvají loď od východu vědět
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:18
- Nahlásit
cernej caj
taky neměli obilí, tudíž chleba a tak
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:18
- Nahlásit
Maya
tak to je fakt docela drsny. v gronsku to sou "puvodni" obyvatele? nebo to tam kolonizovali
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:20
- Nahlásit
protoze premyslim, zda tam toho dreva bylo tak malo ze si ho proste za desetileti/staleti vytezili nebo je tam kolonizovalo a pak jak rikas zapomeli
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:25 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Maya
No to je radost, klistaci hnusacky. Ale dobre, ze ti nabehnul flek a vsimla sis toho, at atb zaberou!
cernej caj
Budu drzet palcak, at ti to klapne pracovne dle predstav.
A na Pindika myslete v utery (edit, pristi utery), zatim este coby na kulkina teda. Jdu s nim na predoperacni vysetreni - krev a domluvit termita na fik. Asi mu necham i nejak posefovat mozecek, neb blbecek ted jeci na umytej pekac trcici ze drezu.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:27
- Nahlásit
Fifi
jakoze lobotomii pri jednom? tak to uz bude mit za par, tak urcite dopadne krev dobre
co kremylek a bazusak od toho posledniho nesouladu, zas OK ve smecce nebo radsi hlidas furt ostrizim zrakem
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:27
- Nahlásit
cernej caj
Grónsko kolonizovali Vikingové, takže tohle jsou jejich potomci
tam stromy nerostou, třeba na Faerských ostrovech, který jsou trochu jižnějc, taky ne, dneska je tam pár vysazenejch stromů
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:28
- Nahlásit
Fifi
tak Pinďovi držím palce ať je OK a může bejt bezkulčák
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:30
- Nahlásit
cernej caj
stručná historie Gronska z wiki
982 Erik Rudý odplouvá z Islandu a přistává na jihozápadě Grónska. Od roku 986 osídluje se svou družinou okolí Brattahlidu
986 – z 25 lodí vystěhovalců jich pouze 14 připlouvá až do Grónska. Jedná se asi o 700 lidí.
1000 Leif Eriksson (syn Erika Rudého) se vrací z Norska již jako křesťan a přiváží s sebou i jednoho misionáře. Z grónských vikingů se stávají křesťané, je zbudován první kostel 1124–1126 zřízena vlastní diecéze pro Grónsko se sídlem v Gardar, dnešním Igaliku
1350 Ivar Bardarsson, islandský církevní činitel, zaznamenává, že osídlení na západě byla uzavřená. V blízkosti území Norů se objevují Inuité a zachraňují je.
1408 poslední písemná zmínka o Norech, svatba v kostele v Hvalsey. Kontakt s Norskem a Islandem se přerušuje. Velký nedostatek dřeva.
cca. 1550 mizí poslední norská osada v Grónsku. Je nejasné, zda Normané vyhynuli či se smísili s Inuity. K úbytku normanských kolonistů pravděpodobně přispělo také stále se zhoršující podnebí, protože mezi léty 1000–1500 docházelo k postupnému globálnímu ochlazování.
Až do 17. století byl v Evropě volen biskup Grónska, který pochopitelně trvale zůstával v Římě.
Nová doba
1721 nové evropské osídlení Grónska od norského misionáře Hanse Egede
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:34 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
cernej caj
jakoze lobotomii pri jednom?
Idealne. Za par to mit nebude, potrebuju to nejak co nejdyl v prosinci, nejak v patek pred svatkama, at jsem co nejvic doma. Uvidime.
co kremylek a bazusak od toho posledniho nesouladu, zas OK ve smecce nebo radsi hlidas furt ostrizim zrakem
Hele, ony jsou holky spolu uz docela v pohode. Jen se do toho nesmi motat ten pruhatej blbecek. Takze porad tak nejak radsi oddeluju, pres den, kdyz tu nejsem. Na zahrade si ty dve spolu jsou v pohode, doma taky. Ale nesmi tam fakt zapusobit ten elemental pruhatej. Toho ceka naklikani limce, mam tu jeden po Agate jeste. At to hysterik zvladne predem.
Maya
Dik, sama jsem zvedava na vysledky krve, dalsi muj odchovanec vicemene na prirozeny strave - jak mu to vyjde. A o operaci radsi nedumam, i kdyz je to "prokotina", bojim se narkozy, clovek nikdy nevi, co se muze stat, kor s vorechem.
edit, smarja, co sem to vytvorila.. nejdriv svěrač misto sběrač a ted asi podvedomi taky udelalo svy, kdyz pisu o kastraci a prkotine, ze z toho "prokotina" .... Sem se odrovnala ted sama smichy.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:36
- Nahlásit
Maya
takze od roku 982 az do 15stoleti jim tam pravidelne jezdili lode s matrosem a pak prestali, takze vlastne kolonizatori byly velmi zavisly na dodavkach z venci, a nenapadlo je, ze nekdy prestanou a pak prestali... z historickyho hlediska to musi byt hodne zajimavy cteni i kdyz obcas asi dost desivy
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:37
- Nahlásit
Fifi
tak to je s holkama super a s pruhatcem do zmaknete to je pravda, svatky se blizi tak idealni doba na fik at ho mas pod dohledem.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 20:59
- Nahlásit
cernej caj
svatky se blizi tak idealni doba na fik at ho mas pod dohledem.
Tak tak, klec to kdyztak bude jistit. A do ty doby harat snad nic nezacne.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 21:57
- Nahlásit
Fifi
Kim kdyby si nerozlámal límec a nerozlízal si to, tak byl za dva tři dny v pohodě, ale ty hormony klesaj pomalu, to počítej ještě radši příští hárání s něčím
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 22:09
- Nahlásit
Maya
Ja psa-psa nikdy nekastrovala, vlastne prvniho perdela v zivote na jeho stary kolinka kvuli nadoru na varleti. Hojil se dobre. Ale, Troldak je pako hystericky, ten limec jim na veterine davaji automaticky po operaci - a to by bylo teda pro nej asi silny kafe, bejt zblblej po narkoze, ale s plastovym bubakem najednou na sobe. Taky myslim, ze je to proti kastraci fene "prd" zakrok, hlavne si to nehnoustat. Vidis, krom limce ho zacnu ucit i na nejaky apartni teplacky, do stehu. Boze, at je to za nama.
ale ty hormony klesaj pomalu, to počítej ještě radši příští hárání s něčím
Ja vim, to neni problem to tu pak zase posefovat preventivne. Dulezity, aby se mohl vycurat a nebyl zase jak natlakovanej temer praskajici mocovej mechyr.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 23:11
- Nahlásit
Fifi
já myslím, že tepláčky být nemusí, vždyť je to jeden steh, límec, aby se k tomu nedostal a bude v pohodě
u nás byl problém v tom, že Kim fakt přes noc rozlámal ten límec a hňoustal si ne ten steh, ale trochu dolejc a vyrobil si zánět kůže
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2016 23:34 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Maya
TO je to, ja radsi u psa/feny teplacky ci apartni oblecek nez limec. Takze si Pruh zazije oboji, predaji mi ho v limci, kterej bude odendan uz do auta a bude si cupikat v teplakach pak uz. A ne, fakt z toho nedelam hysterii, ale znam ho. Zitra budu smikat drapy, to zase bude z jeho strany vylev emocni... Ano, bude to jeden ci dva? stehy, nevim. Jen jsem se chtela podelit o to, ze pristi tyden jde na krev a koncem mesice na fik a bojim se toho predem. Tecka. No nic... Dobrou noc.
|
HaZa
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2016 06:16
- Nahlásit
Fifi ja radsi u psa/feny teplacky ci apartni oblecek nez limec.
naprostý souhlas ... protože pokud bude ve společnosti tak ho budou ošetřovat ony ... (vlastní zkušenost - u nás byla nutnost kombinace obojího - límec + triko)
A neboj ... Agís je taky hysterka a přežili jsme všichni ve zdraví - teda hojil se déle protože to měl rozblemcané.... Kámoška po mých zkušenostech nandala límec Zorrovi hned a za 10 dnů byl úplně zahojenej (ale ona má doma jedináčka)
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2016 06:44
- Nahlásit
Fifi
budu na vas myslet, aby bylo vsechno OK a to bani predem pak uz bude bezpredmetny, az bude po vsem;)
Vzpomenu si zas na psa co vyzadoval obvaz, aneb ferinku. Jo, rok a mesic po operaci a ma skoro dorostlou kryci srst
|