| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 10:52
- Nahlásit
birma
tak možná, ale tady jde o jeho majitele, to zvíře může být klidně někde ouplně jinde, to už je v tu chvíli skoro jedno...
klid pani, ešus, když nepřemluví fešnou krasavici k hrátkám na taťku a mamku, tak se snaží přemluvit majitele, aby fešnou krasavici přemluvil sám fakt. Věř, opravdu věř, že tohle časem zmáknete.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 10:58
- Nahlásit
uz cekam u dr. Snad nebudu cekat veky, su objednana jeste na endo kde je natresk jak svina a cekacka na novej termin mesic.
Ja nevim, mam pocit ze zatimco pred 10ti lety kastrovali 'vsici' kvuli zklidneni psa, dneska pomalu sou proti tomu vsichni, krome zdravotnich problemu. Ja myslim, ze pro birmu to neni snadny rozhodnuti a ja nejsu psi znalec, ale je to furt na ni. Koneckoncu hrozi ji po kastraci nejaky rizika zmeny povahy atd? Pac pokud vykastruje a problem se nezmeni, tak proc by mela litovat? Hur na tom nebude a holt prevence na staci psa...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:01
- Nahlásit
cernej caj
Koneckoncu hrozi ji po kastraci nejaky rizika zmeny povahy atd
myslím, že může hrozit. Znala jsem psa vyrovnaného,, kterýho to rozhodilo dost hodně - ne pro kastraci samotnou, ale pro přístup psů k němu. Můj Murphy s tím problémy neměl. Nicméně si myslím, že zrovna Ešus by s tím ten problém měl, vadil by mu ten přílišnej zájem psů o něj, který může nastat. Tak proto já sama za sebe - bez zdravotních důvodů určitě ne.
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:08
- Nahlásit
cernej caj
jen ten dogtrek v jizerkach
jojo, není to daleko od nás, snad někoho seženeš,
já bych tam zahynula jako Hanče a Werbatim v krkonošách.
"Zde leží Denyk a Buki )
PetraK
představa, že jí tam necháme ho naprosto dostala
tak to mi je jasný
aby to jeho chování naopak kastrace zase nerozhodila???
taky si říkám
a v sobotu bylo fakt super, jen mi bylo líto, že Bukís byl sám doma od 15ti hodin.
Ale vynahradila jsem mu to hned v neděli, dopo 2ho´dky v lese a od 14hodin až do pozdního večera taky, s návštěvou terásky, kde mohl lítat...ale byl znaven
Nazpátek jsme půl cesty utíkali lesem (je to cca 1,10minut)
kluci jeli na kole a my je dobíhali, Bukís si to užíval, běhal od kol ke mně a zpět...v Prdelajz ještě pivko a to už se mi vysápal
na klín, udělal klubíčko a chrněl
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:10
- Nahlásit
cernej caj
uz cekam u dr.
držím paléc
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:12
- Nahlásit
PetraK
hele já nevím, on to možná jako problém nevidí???????? Je možný, že se to fakt časem zlomí??????
kdybych měla pocit, že to jako problém nevidí, tak to neřešim, ale to bys ho prostě musela vidět. A jo, časem se to možná změní, ale co je to časem? za skoro půl roku se to fakt nezlepšilo vůbec, vůbec, vůbec. Třeba by to mohlo být za pár let (5,10) lepší, ale fakt mi přijde pro toho psa lepší, aby měl klid a ne s tim x let bojovat a stresovat se.
že by to mělo vyřešit ten jeho problém s tím, jak si potřebuje ulevit?
tak to by se mohlo svézt s tim, nebyla bych proti, ale zrovna u toho věřim, že se to spíš přetransformuje v něco jinýho. Jenže zrovna u tohodle zlepšení vidim a kdyby to byl jedinej důvod, tak se na kastraci vybodnu.
klidně nás pošli do kšáá ano, to není prudímírská debata, určo ne, ale, kdybychom Ti s tím vadily, tak neváhej a toč, ano?
to ne, třeba vás fakt napadne nějakej aspekt, kterej mě ještě nenapadnul
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:15
- Nahlásit
PetraK
vadil by mu ten přílišnej zájem psů o něj, který může nastat.
tohle byl jeden ze silnejch argumentů proti, ale zas tohle si umim vošéfovat a navíc to nemusí nastat u všech psů
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:16
- Nahlásit
muzete pustit, salmonela to neni
A do prase ve stredu, furt teda ale musim jidlo echt hlidat, mini porce a leda ty rohliky a dusenou mrkvu jinak me to stejne jeste prozene a utroby upi, kdyz toho snim za den vic nez 3rohliky a pytlik ryze, ale uz bych mohla nasadit ten kefir?
Ono je to s tou kastraci tezky. Ja chtela tima kastrovat hned kvuli ferine a ukazalo se, ze je, tak bylo po problemu
Denyk
Kdo nezkusi nemuze rict ze by neprezil
A bukis se ma, vcera cely odpoledne venku
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:18
- Nahlásit
cernej caj
super
do prase ve stredu
tak budeš mít ještě den klid
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:29
- Nahlásit
cernej caj
tak hurá.
a je to "něco"?
ale je to furt na ni.
tak o tom není nejmenší pochybnost.
birma
řeba by to mohlo být za pár let (5,10) lepší, ale fakt mi přijde pro toho psa lepší, aby měl klid a ne s tim x let bojovat a stresovat se.
mně to přijde jak psala Ebony, ještě tak rok dva by stíhoval (ale to možná bude tak jak tak) a pak se usadil v novým uspořádání.
ale tak na novej aspekt asi nepřijdu, promyšlený to máš dobře.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:50
- Nahlásit
denyk
tak to mi je jasný
hele letěl směr dom, že se přerazit mohl a pak se táhnul naštvaně jak smrad, když zjistil, že jsme se jí nezbavili
..v Prdelajz ještě pivko a to už se mi vysápal
na klín, udělal klubíčko a chrněl
miluju pohled na spokojeně unavený čokle
birma
ale to bys ho prostě musela vidět.
tak jasně, já honeznám vůbec, ty jsi s ním de-facto 24 hodin denně.
tohle byl jeden ze silnejch argumentů proti, ale zas tohle si umim vošéfovat a navíc to nemusí nastat u všech psů
tak jasně, viz Murphy, tam neproběhlo vůbec nic, že jo.
nějakej aspekt, kterej mě ještě nenapadnul
je to těžký, já vím, je mi jasný, že to není žádný zbrklý rozhodnutí, nejsi taková. Já si jen říkám, že nejsi možná zvyklá na takovej temperament a na chování, který z něj někdy plyne. A že to může být překvapující občas , to mi věř, Murphy byl taková klidná tichá síla, Ešus je urvanej vagón co lítá po nádraží. Proti Murphymu, ikskrát orosený čelo
cernej caj
, salmonela to neni
tak gůůt děfčico
ale uz bych mohla nasadit ten kefir?
ee, člověče to nevím?? hm,?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:52
- Nahlásit
Vero
já teda nevím, ale podle mě ten stres, kterej by ten pes při tom stíhování ještě rok dva zažíval, je mnohem mnohem škodlivější než nějaká kastrace
se divim, že ty negativní účinky dlouhodobého stresu nikdo nebere v potaz, ale každej řeší negativní účinky kastrace, za svůj život jsem poznala kastrátů docela dost a problém s tím neměl žádnej, ani ve vztahu k jinejm psům, podle mě se to stává málokdy, že to ti psi nějak řeší
birma
vono i po kastraci počítej, že než se něco projeví, bude to trvat půl roku minimálně
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 11:52
- Nahlásit
cernej caj
super, že to není salmonela
na kefír se ještě tejden vybodni
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 12:01
- Nahlásit
Vero
ještě tak rok dva by stíhoval (ale to možná bude tak jak tak) a pak se usadil v novým uspořádání.
jasně, ale proč ho nechat se zbytečně nervit, když to neni nutný. Pokud to nepomůže, tak holt prt nadělám. Ale vezmi si, kolik čoklůch je kastrovanejch fakt prakticky bezdůvodně nebo kvůli hovadinám a taky s tim žijou
PetraK
Já si jen říkám, že nejsi možná zvyklá na takovej temperament a na chování, který z něj někdy plyne.
to sice nejsem, ale tohle je fakt něco jinýho, než temperament...
Maya
vono i po kastraci počítej, že než se něco projeví, bude to trvat půl roku minimálně
vim, i proto se mi to nechce moc odkládat.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 12:02 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Maya
já teda nevím, ale podle mě ten stres, kterej by ten pes při tom stíhování ještě rok dva zažíval, je mnohem mnohem škodlivější než nějaká kastrace
se divim, že ty negativní účinky dlouhodobého stresu nikdo nebere v potaz, ale každej řeší negativní účinky kastrace
já to naštěstí nemusím řešit, to je birmino řešení. a čím víc plus a mínus si dá dohromady, tím líp pro ni.
podle mě je to špatně celý, máme zvířátko s přirozenými potřebami pudy sklony, ale v naší pidlivizaci je nesmí realizovat, a tak volíme mezi špatným a špatným řešením.
kdyby to byl psák za časů Konráda Lorenze a u něj, uteče se porvat se sousedem a vyrobit své vyvolené štěňátka a nikdo neřeší jeho tenze v této oblasti.
samozřejmě, nejde to tak, já vím.
si myslím, že možná někdy přeceňujeme ten stres a podceňujeme kastraci, z vnějšího svýho pohledu a páč nám lidem líp vyhovuje ta kastrace (to není na birmu, čistě obecně) - ale podle mě víme úplně prdlajs, jak to je doopravdy obecně nebo u kterýho jedince, co by si vybral, kdyby byl volby schopnej, respektive v čem mu je skutečně líp nebo hůř. ty hormony jsou součást osobnosti, ať se nám to líbí nebo nelíbí, a měníme ji.
to už jsem zas ve filozofické dimenzi a omluvuju se jsem už taková.
tím nemluvím proti Adámkově kastraci, ale fakt obecně, pokud birma myslí, že to je to lepší řešení, tak má určitě důvod, věřím jí, není lehkomyslnej čék. ale zásah do organismu pro mě nikdy nebude něco, co by se mělo jen tak zlehčovat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 12:20
- Nahlásit
birma
to sice nejsem, ale tohle je fakt něco jinýho, než temperament..
jo dobrý, já huž mlčím, jen jsem prostě v tom cos psala, viděla ty Ešusí projevy.
Vero
podle mě je to špatně celý, máme zvířátko s přirozenými potřebami pudy sklony, ale v naší pidlivizaci je nesmí realizovat, a tak volíme mezi špatným a špatným řešením.
kdyby to byl psák za časů Konráda Lorenze a u něj, uteče se porvat se sousedem a vyrobit své vyvolené štěňátka a nikdo neřeší jeho tenze v této oblasti.
samozřejmě , nejde to tak, já vím.
ano, ano ano
si myslím, že možná někdy přeceňujeme ten stres a podceňujeme kastraci, z vnějšího svýho pohledu a páč nám lidem líp vyhovuje ta kastrace (to není na birmu, čistě obecně) - ale podle mě víme úplně prdlajs, jak to je doopravdy obecně nebo u kterýho jedince, co by si vybral, kdyby byl volby schopnej, respektive v čem mu je skutečně líp nebo hůř. ty hormony jsou součást osobnosti, ať se nám to líbí nebo nelíbí, a měníme ji.
ano ano jo!
on totiž i ten stres normálně do psího života prostě patří , měli ho a mají v tý smečce. Ale tu kastraci tu, nemají.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 12:44
- Nahlásit
Vero
ale podle mě víme úplně prdlajs, jak to je doopravdy obecně nebo u kterýho jedince
no já to mám asi jinak, pro mě je i pes zvíře a já o něm rozhoduju, stejně jako dospělý člověk rozhoduje o svém dítěti a taky se ho neptá na názor a popravdě nějak moc nechápu tuhle pózu jakože kastrovat ostatní zvířata joo, ale psa nee
no kontroverzní téma jako vždy, naštěstí si to birma udělá podle sebe
PetraK
ten stres normálně do psího života prostě patří
ani v psí smečce není běžnej trvalej a dlouhodobej stres, to je stejný jako u lidí
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 12:47 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Maya
pro mě je i pes zvíře a já o něm rozhoduju, st
no právě.
není běžnej trvalej a dlouhodobej stres, to je stejný jako u lidí
myslíš, že ten poslední, jak se dřív říkalo omega jedinec, že není ve stresu? a to v dost trvalým stresu? bych řekla, že jo.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 12:53 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
PetraK
, jak se dřív říkalo omega jedinec
já myslím, že ne a že je spousta těch neambiciozních, kterým to vyhovuje, stejně jako u lidí
no právě.
v tom se asi rozcházíme, já na tom nevidím nic špatného a jen ekvivalent k dětem, kterých se taky nikdo neptá, jestli chtějí být například očkované, chodit k zubaři, do školy a pod. a prostě se musí spokojit s tím, že to rozhodl někdo dospělý a je to pro jejich dobro, i když oni sami to tak nevidí
a se psem nebo každým jiným zvířetem mi to připadá stejný
vono kdyby si každej dělal co chce, tak máme po civilizace a nastala by anarchie a doba temna
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 12:57
- Nahlásit
Maya
těch neambiciozních, kterým to vyhovuje, stejně jako u lidí
ale tak tady nejde o ambice, ale o ten tlak, který je na něj občas vývíjen.
nikdo neptá, jestli chtějí být například očkované, chodit k zubaři, do školy a pod. a prostě se musí spojit s tím, že to rozhodl někdo dospělý a je to pro jejich dobro, i když oni sami to tak nevi
tak zase ale očkování nebo zubař, to je trochu o něčem jiným než kastrace. Já jsem teď doporučila šéfovi, ať si radši dojde se psem na konzultaci k jinýmu veterináři, protože jeho psu hrozila / hrozí amputace prstu. měl pochybnosti jestli ta léčba jde úplně tím správným směrem. _Tak jsem říkala, zajdi si jinam, není to sešití tržný rány, je to věc, která už se vrátit nedá. Nikdy. šel a má díky tomu jasno, oba veterináři to vidí stejně.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 13:02 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Maya
stejně jako dospělý člověk rozhoduje o svém dítěti a taky se ho neptá na názor
tak to je v mých očích ještě větší humus, neptat se dítěte na to, jak se cítí a co by chtělo. tím neříkám - nechat ho rozhodovat. ale neznat to, co cítí, a nezohlednit to, je podle mě humus a za "já vím, co je pro tebe nejlepší" bych rodiče vystřelovala na mars.
to na okraj, zvířete se ptát nemůžu, samozřejmě.
edit- jo a zubař, škola je něco kapku jinýho. máme tady takový věci, jako volba povolání, koníčků, kamarádů a tak dál.
na úrovni kastrace vidím tak nucené dětské manželství
popravdě nějak moc nechápu tuhle pózu jakože kastrovat ostatní zvířata joo, ale psa nee
tak když mám pózu v tvých očích, nemá cenu se o tomhle dál bavit, ne?
já nejsem zastánce kastrací všeobecně, ale chápu, že to v mnoha situacích nejde jinak.
a zároveň nejsem zásadně proti (třeba v birmině případě) - to jsi mě asi dost špatně četla, nebo jsem to dost špatně napsala. to je taky možný.
eště jeden edit- s tím nuceným manželstvím to je fór... jen tím myslím, že to je prostě zásadní zásah do osobnosti, který je potřeba opatrně zvážit, a ne to brát tak, že když rozhoduju, tak k tomu nepotřebuju zvažovat i pocity svěřence, o kterým rozhoduju. to bych pak byla - za sebe - špatnej rozhodovatel.
dítě musím poslat do školy, i když vím, že nechce, jindy zas vykastrovat zvíře, to holt jo.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 13:39
- Nahlásit
Vero
jen tím myslím, že to je prostě zásadní zásah do osobnosti, který je potřeba opatrně zvážit, a ne to brát tak, že když rozhoduju, tak k tomu nepotřebuju zvažovat i pocity svěřence, o kterým rozhoduju. to bych pak byla - za sebe - špatnej rozhodovatel.
dítě musím poslat do školy, i když vím, že nechce, jindy zas vykastrovat zvíře, to holt jo.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 13:43
- Nahlásit
Vero
když mám pózu v tvých očích, nemá cenu se o tomhle dál bavit, ne?
to sem asi blbě napsala já, nebylo to myšlený na tebe, ale tak nějak všeobecně, protože je spousta lidí, kteří maj osypky u kastrace psů, ale vepřový z kastrovanýho samce si daj a nekastrovanýho hřebečka by taky nechtěli, o kočkách nemluvě a to už mě prostě přijde jako póza
proti odpůrcům kastrací nic nemám, pokud si ten názor hájí tak nějak konzistentně
ne to brát tak, že když rozhoduju, tak k tomu nepotřebuju zvažovat i pocity svěřence, o kterým rozhoduju
podle mě je mnohem důležitější zvažovat pro a proti, myslíš, že když někdo nechá naočkovat ročnímu dítěti rotaviry nebo něco podobného nepovinného, tak že zvažuje pocity dítětě? řekla bych spíš že taky bere jen to pro a proti, riziky a přínosy a pak se rozhodne bez ohledu na to, že dítě to prořve a pak bude mít 3 dny horečky a podle mě je to tak správně
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 13:48
- Nahlásit
tak kastrace jsme probrali, birma už toho má asi plný kecky, chtělo by to něco veselejšího
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 13:59 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Maya
ale vepřový z kastrovanýho samce si daj
no jo no.
a nadto když prase je stejně chytrý a společenský jak pes...
jinak já nejsem "odpůrce kastrací". já jen jsem pro nebrat to pokud možno jako první volbu, jen protože je pro čéka vždycky ta pohodlnější.
myslíš, že když někdo nechá naočkovat ročnímu dítěti rotaviry nebo něco podobného nepovinného, tak že zvažuje pocity dítětě
ono to srovnání s děckama bude vždycky zákonitě pokulhávat.
tadyk ale zrovna máš tři dny nepohodlí, versus změnu na celej život.
podle mě je něco jinýho základní dodržování pravidel,aby se společnost nezhroutila a jedinec aby v ní přežil a zdravej (takže očkujeme děcka i psy, děcka posíláme do školy a psi zas mají koše a vodítka a poslušnosti), a pak jsou věci nad tento nutnej rámec (třá babička mojí máti pálila knihy v kamnech, vyhodila klavír a nahnala ji na pole,páč tak to je na lontě správně a ona rozhoduje a pocity dcery ji nezajímaly. jak myslíš, že to dopadlo....), a ten nastává u každýho zvířete taky jinde, nebo ho i jinde můžem vidět....
a přístupem dvakrát měř, jednou řež, se určině nic nezkazí.
birma už toho má asi plný kecky
no teď už asi jo , ale on jí tu nikdo neříkal, že dělá nějakou špatnou věc. ani si to nikdo tady nemyslí
chtělo by to něco veselejšího
je pondělí, jaký veselí bys chtěl v ten den ode mně
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 14:09
- Nahlásit
Maya
ale vepřový z kastrovanýho samce
no ono už je pokrytectví v podstatě dát si ten stejk
však ona tady nad tou kastrací koček právě před časem zrovna Vero meldovala myslím.
Já to vidím stejně jako ona. Člověk by měl věci hrozně moc promyslet a domyslet. Hovořím v obecný rovině, ne o birmě, tam vím, že to není nic lehkomyslnýho.
birma už toho má asi plný kecky
tooo asi jooo, ale zas na druhou stranu jí to třebas pomůže si urovnat myšlenky - ať je závěř jakejkoliv pochopitelně.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 14:12
- Nahlásit
Maya
chtělo by to něco veselejšího
Jsem mrtfááá.
Byla jsem s krosnou pro Lůcu ve školce a jsem jakási zdechlá. Lucka kraví s kačíkem a je naprosto čilá. Školka asi dobrý
Maya
bez ohledu na to, že dítě to prořve
čoveče nevim. Kdyby moje děti těžce snášely (myslim i psychicky) očkování, tak bych se u těch nepovinnejch hodně rozhodovala. Třeba Lůca neměla u doktorky žádnej špatnej zážitek, těší se tam a nevadí jí ani očkování, odběry snáší perfektně. Kačka se doktorce zdála chudokrevná, tak udělala rozbor krve a kačenka má z toho trauma do dneška. Jako nevim jak to ovlivnit.Takže na další nepovinný očkování kašlu co nejdýl, páč se to pomalu zlepšuje
(mimochodem, rotaviry maj největší opodstatnění po narození )
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 14:23
- Nahlásit
Vero
a přístupem dvakrát měř, jednou řež, se určině nic nezkazí.
tak to určitě, to se asi shodnem, že přístup jeden den se rozhodnu že by bylo dobrý nechat psa vykastrovat a druhej den už nemá kulky, že je na zabití (teda majitele, ne psa)
je pondělí, jaký veselí bys chtěl v ten den ode mně
to nevim, ale zase při pondělku by rozveselení přišlo nejvíc vhod
PetraK
Hovořím v obecný rovině, ne o birmě, tam vím, že to není nic lehkomyslnýho.
jj, birma to má promyšlený
kachna_
já bych se rozhodovala spíš podle výhod a vedlejších účinků jak už jsem psala
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 14:27
- Nahlásit
PetraK
však ona tady nad tou kastrací koček právě před časem zrovna Vero meldovala myslím.
jo, já.
je to těžký no.
minimálně nežrat stejky by to chtělo
le zas na druhou stranu jí to třebas pomůže si urovnat myšlenky - ať je závěř jakejkoliv pochopitelně.
u mě to takhle funguje, tak snad i u birmičky
kachna_
Lucka kraví s kačíkem a je naprosto čilá. Školka asi dobrý
supééér, tady máme pěkný pondělní konečně, teda
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2013 14:30
- Nahlásit
já bych teda radši měla pondělí takovýhle, i počasí by bylo spíš na leháro
|