| Autor |
Zpráva |
Fajka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2017 14:12
- Nahlásit
Xerxová
to jsme měli už včera, koledníci se brodili ráno sněhem, pak to zas roztálo ale dneska od rána už pár krát byla sněhová vánice. Takže jestli maj bejt nějaký další přehánky tak u nás to bude sníh stoprocentně... :-/
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2017 14:17
- Nahlásit
já jen doufám, že se nám to vyhne (modely jsou docela příznivé). Přeci jen stromy ještě nerozkvetly... a tak by menší mráz zvládnout mohly. Devět pod nulou je ale moc
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2017 14:18
- Nahlásit
https://www.novinky.cz/domaci/435303-napadne-40-ce ntimetru-snehu-varuji-meteorologove.html
jeje, tak to možná ještě budou lyže
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2017 14:23
- Nahlásit
Xerxová
jen doufám, že se nám to vyhne (modely jsou docela příznivé). Přeci jen stromy ještě nerozkvetly... a tak by menší mráz zvládnout mohly. Devět pod nulou je ale moc
no ten mráz je blbej no zas ale kdyby to co je u země přikryl sníh tak to bude lepší než holomráz...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2017 16:45
- Nahlásit
Xerxová
stromy ještě nerozkvetly.
u nás už jsou nakvetlé meruňky
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2017 16:55
- Nahlásit
Fajka
vsichni nadavaj a u fajku se na to tesi
kachna_
prej pokud sou nakvetly uz hodne (u nas uz vse kvete minimalne 14 dni) tak pry to taky nemusi byt tak zle, jako kdyby to bylo uplne cerstvy (rikala sousedka, ktera ma nejaky vzdelani v tomto smeru), takze jo, obavy sou na miste, ale je velka sance, ze pokud uz to chvili kvete, ze to stromy zvladnou
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 06:45
- Nahlásit
v noci svítily hvězdy, nic nenasněžilo, mrzne (-3 stupně) a je polojasno. Docela hezké ráno
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 10:59
- Nahlásit
Xerxova
u nas na nule
prej se maj davat proti zmrznuti vetu kyble s vodou
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 11:12
- Nahlásit
jak to je mysleno? jako kdyz ti zmrsne kybl nezmrzne meruna?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 11:48
- Nahlásit
cernejcaj
jakoze prej mas postavit pod strom nebo kerik kybl s vodou a prej ta odparujici se vodni mlha zabrani zmrznuti
jestli ta hruska nezmrzla dneska tak to asi na noc zkusim
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 13:28
- Nahlásit
Maya a když je mokro a nasněženo a vlhko ?? Nějak se mi nechce věřit, že by kyblík vody pomohl nějak podstatně. Ale je fakt, že vím, že se před nočními mrazy stříkaly stromy vodou... to bude stejný princip.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 14:39
- Nahlásit
Xerxova
tak asi to bude na principu nekdy pomuze nekdy ne ale asi se tim nic nezkazi
ja zase znala zalejvat ruze pred mrazy
kdyz si vzpomenu soupnu pod hrusku psi kybl a poreferuju
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 14:43
- Nahlásit
jsem nasla toto, topit teda pod stromama nebudu
Originálním, už našimi předky používaným způsobem ochrany stromů před mrazem je odpařované vody. Při nebezpečí pozdních jarních mrazíků (do –2 °C) rozestavíme okolo rozkvetlých stromů nádoby s vodou. Odpařující se voda vytvoří jakousi mlhu, která je schopna slabý mráz skutečně zvládnout.
Další možností je dýmování. V oblastech, kde je spalování dovoleno, je tento způsob ideální. Pod stromem zapálíme hromádku větví a teplý kouř pak dokonale ochrání květy před namrznutím. Protože nejchladněji je mezi pátou a šestou hodinou ranní a tudíž právě v té době hrozí největší nebezpečí namrznutí, doporučuji zapálit hromádku klestí už pozdě v noci. Aby se vytvořil hustý dým, je dobré klestí před zapálením navlhčit.
Další (poněkud účinnější) možností je lehký postřik stromů v okamžiku, kdy jsou hlášeny teploty pod nulou. Voda ulpí na květech a letorostech, čímž utvoří velmi účinný ochranný film a květy jsou tak alespoň krátkodobě ochráněny před zmrznutím. Podmínkou je mít k dispozici postřikovač s vhodnou tryskou, která dokáže vytvořit jemnou mlhu tak, aby voda nestékala ze stromů, ale ulpěla na květech i letorostech.
Pro zvýšení účinnosti postřiku přidávali naši předkové do vody valeriánské kapky (výtažek z květů kozlíku lékařského). Kozlík zvyšuje odolnost rostlin vůči chladu. V současnosti existují i speciální přípravky pro tento účel, například postřik Champion 50 WP, který se prodává ve formě prášku. Nejprve jej smícháme s vodou v doporučené koncentraci a poté roztok stříkáme přímo na květy. Pokud teplota klesne k bodu mrazu, postřik vytvoří tzv. „ledové jádro“ na květech a na ošetřených částech stromu vznikne ochranný film, který brání mrazu, aby poškodil či dokonce zcela zničil květy.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 16:12
- Nahlásit
Maya
taky mě to překvapilo, když jsem to četla.
Huuuuuuuf, mám za sebou pražský dopravní inspektorát. Fůůůůůůj
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 16:25
- Nahlásit
kachna
drsnaaa
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 17:56
- Nahlásit
Maya
jinak teda meli dost ruznych metod, to by me ani nenapadlo ale ucinny to asi bylo
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 19:27
- Nahlásit
Jak ridi kafe tyden pred zavereckama? Paradne. Jak ridi kafe den pred zavereckama? divi se, ze bez rychlosti nemuze vyjet, chcipa mu to, misto jednicky porad radi zpatecku a nemuze se zaboha trefit do parkovaciho mista...
Doufam, ze dneska sem si to zazila a zitra na jednicku
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 19:48
- Nahlásit
čaj budu na tě myslet.
Dneska jsme byli v lese - ležel tam poprašek sněhu a dost foukalo. Zima veliká - psisku to nevadilo, zase měl jeden z těch trýýýskacích bláznivých záchvatů... řádil mezi pokácenými stromy, divím se, že zůstal celý... Potřeba se vylítat ho s věkem neopouští. A to před chvílí přinesl míč, že bychom mohli jít pokračovat na zahradu. Ale to jsem vydržela jen chvíli - zmrzlý oslintaný míč nicmoc
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 19:48
- Nahlásit
cernej caj
tak držím palce na zítra
tak nám říkali, že blbý řazení, chcípání a takový věci u zkoušek nevadí, u zkoušek já parkovala zadkem mezi auta asi deset minut na x krát, to je taky fuk, hlavně když se nakonec zadaří, přestupek to není
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 19:49
- Nahlásit
Xerxová
Loki kupodivu nemá rád mokrý hračky
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 19:54
- Nahlásit
Xerxová
dik, su stresar a nervoza, oj to bude dilo
u nas teda fucel vichr a snehodest celkem neprijemnej, ale tak psisku asi nema duvod to vadit a nedivim se, ze tryskalo
Maya
Jasne, vsak dulezity je nepropadnout panice, v klidu si to spravit. Problem je v tom, ze ja panikarila uz dneska na jizdach jak mi to jednou chciplo tak sem uz neumela zaradit ani
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 20:11
- Nahlásit
cernej caj
a zitra na jednicku
Lepsi bude zkusit i dvojku, trojku, ctyrku... Drzim palce, pekne v klidu a bez nervu to zvladnes! Udelej si pred jizdou par drepu, zaskakej si panaka, protahni se.
Jinak pocasi je opravdu, opravdu, oopravdu velmi hnusny, fici druhej den a snad cimdal vic, teploty taky nic moc.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 20:12
- Nahlásit
cernej caj
jj, takhle panikařim taky, však se nic nedějě a přinejhoršim znáš to, zkouška je od slova zkoušet, nemusí to bejt hned napoprvý
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 20:13
- Nahlásit
Fifi já rychločetla "dej si panáka"... tak mě to překvapilo, co že to čajdovi před jízdou doporučuješ
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2017 20:14
- Nahlásit
fifi
pravda, by me pan komisar nepochvalil
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2017 00:47
- Nahlásit
Maya
jj, takhle panikařim taky
ano
cernej caj
ja panikarila uz dneska na jizdach
včera jsi ještě mohla
Držím palce
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2017 08:22
- Nahlásit
uz cekam.pul hodky vubec pred testama... nervozita stoupa
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2017 08:28
- Nahlásit
cernejcaj
drzim palce
|
HaZa
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2017 08:36
- Nahlásit
cernej caj
uz cekam.pul hodky vubec pred testama... nervozita stoupa
to dáš ... držím palce .... a na trému mi moje matikářka ze základky radila představit si zkoušejícího ve spodním prádle ....
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2017 08:45 - Změnil/a: cernej caj
- Nahlásit
haza
zabralo
testy za plnej nervozita i tak stoupa
|