| Autor |
Zpráva |
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 14:49
- Nahlásit
PetraK
tady nechci nejak moralizovat, ale kdyz muzeme mit za 8000 na plyn maly auticko my, tak verim tomu, ze 8000 za auto zvladnou dat i lidi z vesnice, tuplem kdyz pravdepodobne bydli ve svym, plyn stoji par korun a nerikam, ze je pro kazdyho snadny to vydelat, ale kdyz muzou takovy lidi mit telku za 6t a muzou mit na zahrade bazen za 20 tak i to auto by mohli mit...
jen rikam, ze kdyz neni zbyti, bud si ten ridicak vetsina z nich udela, nebo jezdi s nekym, kdo ho ma, nebo sou s nekym domluveny ze je hodi treba na bus nebo ty 2km z busu chodej pesky... ono vetsina tech lidi kdyz na takovy obci vyrusta, tak jim to musi bejt jasny od mladi, ze ridicak potrebujou...
a kdyz je nekdo starej uz, a nedojde ani na ten autobus treba, tak mu ten autobus stejne nepomuze, navic vetsinou tam dojizdi doktor autem treba jeden den v tydnu, ma nejakou pohotovost, ze muzes zavolat treba... ono to je tak, ze pulka tech lidi odejde jeste kdyz sou mlady a ty co tam zustanou s tim pocitaj, pac v tom zili celej zivot, jejich rodice a prarodice v tom zili celej zivot tak to proste berou jako fakt.
a vetsinou se treba muzou prestehovat nekam, kde uz jim autobus jezdi. Ale nerikam, ze to je jednoduchy nebo snadny. Jen rikam, ze ty lidi s tim vetsinou pocitaj. ono treba muj deda asi celej zivot jezdil do prace na kole a babicka jak by smet, a to deda delaval strechy a to nebylo teda tak, ze by jel 2km do obchodu prodavat ale jezdil po vsech vesnicicich kolem....
a nechci ani zpochybnovat snadnost zivota osamely mamky se 3ma detma, ale odstehovat se (a najit si treba lip placenou praci, coz ji nova lokalita zase spis dovoli). nebo jeste nez byla tehotna tak nevedela, ze tam se nedostane ani do skoly ty decka, ani do prace? odejit asi mohla, kdyby chtela...
ono bohuzel tohle je prave duvod, proc se ty vesnice tolik vylidnuji
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 14:51
- Nahlásit
Maya
No to je blbý, pak snad jedině prodat barák a přestěhovat se do města do garsonky.
no jo, to nechtěla - kvůli klukům. A taky starý lidi, co mají dělat, pro ty je stěhování pak už těžký. Mně to přijde paradoxní, že v dnešní moderní době musí zase lidi žít tak jak před sto lety. Chci se někam dostat? Tak vyrazit týden předem,páč spoje neexistují.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 14:54
- Nahlásit
cernej caj
mamina s třema dětma může bydlet třeba na baráku rodíčů po rozvodu protože neměla kam jít, takže bez peněz a bez možnosti něco prodat a koupit si za to bydlení ve městě
stejně tak auto, jako nákupní cena je to nejmenší, ale u takovýho auta musíš mít prachy na provoz a to když nemáš chlapa, kterej by to udržoval, tak za každou prkotinu v servisu vysolit tisícku taky žádná sranda
ono nic není černobílý
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 14:57
- Nahlásit
Maya
no ja nevim, ale treba na formana sezenes dily v kazdym vrakovisti za par korun, jenze to je taky tim, ze ono nad formanem nebo nejakym starym autem lidi ofrnujou nos pac kazdej chce nejmin fabii, ze jo...
navic si myslim, ze z takovejch vesnic se vetsinou nekdo najde, kdo jezdi do mesta za praci/vozi decka do skoly, tak muze pribrat dve dalsi v pohode, zejo...
jako ne obecne, ale v nekterych pripadech mi prijde, ze lidi vic brecej nez aby realne hledali reseni.
|
PetraK
Člen |
- Nahlásit
cernej caj
plyn stoji par korun a nerikam, ze je pro kazdyho snadny to vydelat, ale kdyz muzou takovy lidi mit telku za 6t a muzou mit na zahrade bazen za 20 tak i to auto by mohli mit..
no jo, ale ne každý to tak má. fakt. viz ta moje ségra, viz moje sousedka, vezmi si kolik ženskejch je samotnejch, chlap neplatií alimenty, stát je nevymůže...................
dojizdi doktor autem treba jeden den v tydnu
ale odstehovat se (a najit si treba lip placenou praci
odstěhovat se a najít si novou práci moc nešlo - dělala školu - vejšku,kterou musela mít ke svý práci, protože paradoxně tu školu, kterou dělala předtím- jakási odborná nástavba, tak když dodělala, tak stát naznal, že tohle nejni to vono, že jedině vejška, pak musela zústat tím pádem uvázaná v tý práci . Navíc kluci tam chodili všichni do školy, moc tam chtěli zůstat
tak u ségry - a to je vesnice nějakejch 60km od prahy, takže žádný zapadlý hory - rozhodně žáden dochtor nikdá nejezdí.
. nebo jeste nez byla tehotna tak nevedela, ze tam se nedostane ani do skoly ty decka, ani do prace? odejit asi mohla, kdyby chtela...
no ona se ta situace změnila dost dlouho poté co otěhotněla poprvé, podruhé i potřetí.
|
Maya
Člen |
- Nahlásit
PetraK
před sto lety na tom byli líp, měli koně a dojeli si povozem
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:01
- Nahlásit
cernej caj
ale treba na formana sezenes dily v kazdym vrakovisti za par korun, jenze to je taky tim, ze ono nad formanem nebo nejakym starym autem lidi ofrnujou nos pac kazdej chce nejmin fabii, ze jo...
jo a k čem si myslím, že třeba mě by byl takovej díl z vrakoviště? nejen že bych ho na tom vrakovišti ani nenašla, doma bych si ho mohla tak akorát vystavit do vitrínky, nebo si snad myslíš, že umít rozborku auta? prosim tě, většina ženskejch je ráda, když ví, kam se leje benzín (nebo dává plyn když už)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:01
- Nahlásit
Maya
stejně tak auto, jako nákupní cena je to nejmenší, ale u takovýho auta musíš mít prachy na provoz a to když nemáš chlapa, kterej by to udržoval, tak za každou prkotinu v servisu vysolit tisícku taky žádná sranda
tak! ségra auto koupila, ojetý, pro ty nejhorší případy, ale rozhodně si nemohla dovolit s ním každej den jezdit do práce.
cernej caj
jako ne obecne, ale v nekterych pripadech mi prijde, ze lidi vic brecej nez aby realne hledali reseni.
věř, že ségra fakt není člověk uplakánek, měla dvě práce, aby byly nějaký peníze, dřela jako kráva, aby třeba kluci mohli jet jako ostatní děti se školou na hory, protože tatínek nedal. A hory jsou dneska nelevná záležitost, aby nejmladší mohl chodit do kurzu baskytaru atd, atd, prostě aby všichni kluci mohli žít život jako ty ostatní děti, který mají oba rodiče. (ostatně i proto, jsem vždycky odmávla ty její extempore a ve stejným duchu jsem kolikrát držela kluky pod krkem, když se na mámu naštvali). Ale jaksi pro ni už prachy na zlepšení životních podmínek halt nezbyly. takže............. na kole do práce, třebas s chřipkou. a to nejednou.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:04
- Nahlásit
Maya
před sto lety na tom byli líp, měli koně a dojeli si povozem
ajo, to je pravda! i když taky ne každej měl koňa zasejc.
ale prostě je směšný, že v době, kdy je milion vymožeností, jsou takovýhle paradoxy a společnost neumožní lepší život.
kam se leje benzín
a některé ehm, ehm, i s tím mají potíže
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:05
- Nahlásit
PetraK
ono se to lehko říká hledat řešení, ale jak má člověk děti na krku, tak je pak všechno jinak a je mi jasný, že člověk se radši obětuje, když může mít 3 děti v pohodě v baráku a jakžtakž vyjde, než aby se s nima tísnil v garonce a každej měsíc se modlil, jeslti mu zbyde na nájem
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:13
- Nahlásit
Maya
ověk se radši obětuje, když může mít 3 děti v pohodě v baráku a jakžtakž vyjde, než aby se s nima tísnil v garonce a každej měsíc se modlil, jeslti mu zbyde na nájem
přesně tak pani. Kluci by bývali byli neščastný, kdyby odtama museli jít. Bylo to v tu dobu pro ně potřebný zázemí, de facto jistota taková, domov a kdyby po tom všem ještě tohle padlo, tak ten nejmladší určitě by to hodně těžko dával.
Já si prostě myslím, že kdyby dnešní společnost chtěla - muselo by jít o morálku a ne o peníze - tak by se prostě tyhle věci dali zajistit. Navíc, dost často je to o tom, že ty, kteří třeba i tvoří jízdní řády, vůbec nezajímá, že lidi chodí do práce. Že dojíždí. Proškrtaj to tak debilně, že to není možný snad ani. Je to netrápí, oni odtama nejezdí. Jen musí prokázat činnost
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:15
- Nahlásit
petrak
nerikam, ze vsichni to tak maji. ale vetsina z tech by zmenu mit mohla, ale samizrejme sou I pripady, jdy to tak proste je. ale tezko to sou vsichni, ze jo.
maya
ad auto, opravar rekne ze je nutny vymenit TODLE a ty si zavolas po okoli kde to majza jakou cenu a opravar ti to v poho vymeni, z vrakace poslou treba I postou po domluve. a zeta se souseda/brachy/taty/svagra taky de, I kdyz jasny, ze je to uz slozitejsi ale ono ani pulka chlapu neumi vymenit pomalu ani koli takze na tom kdovijak lip nejsou.
zase v obci bydli vetsina ve svym mebo za smesnej najem odpovidajici mustu, na vsi kde neni ani posta asi nemas za pronajem 2+1 12 tacu bez inkasa jako v brne a okoli a v praze I vic...
jasny, ze pro cloveka zajimajiciho se je to snazsi, ale taky si vem, kolik lidi breci a vykouri pak denne krabku za 80 kc...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:16
- Nahlásit
PetraK
jj, se psy dovnitř nejde, proto jsem tam taky dosud - vevniř - nikdy ani jednou nebyla.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:20
- Nahlásit
cernej caj
ale taky si vem, kolik lidi breci a vykouri pak denne krabku za 80 kc...
jo to jo, v tomhle máš pravdu. to bez debaty, ale taky si fakt myslím, že je hodně těch, který to mají těžký. A to mezi ně nepatřím.
Vero
e psy dovnitř nejde, proto jsem tam taky dosud - vevniř - nikdy ani jednou nebyla.
hm hm, no tak uvidíme. Ono tam budem v podstatě tuším jen pátek sobota neděle, takže celej den na výlety bude jen jeden. Jen než tam v pátek dorazíme.... pokud budem vyrážet po práci.... je škoda, že to je tak daleko.Na víkend je to dál, než by se šiklo.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:26
- Nahlásit
ja kdyz chtela kolo, musela sem si nasetrit. kdyz sem chtela mobil, musela sem si nasetrit. od 16 ti po brigadach a kdyz nebyla, byla sem bez obedu a do skoly musrla 40 minut pesky a bylo jedno jak je venku. beru to tak, ze rodice nejsou od toho aby zajistili jak si piskam, ale zakladni veci jo. pokud je pro nekoho dulezitejsi aby jeho dite melo lyze a lyzarskej zajezd nez za stejny prachy auto na dojizdeni, je yo proste jeho volba a svobodny rozhodnuti. pravda, vetsina rodicu se snazi dat detem co de, ale rict ze ziju z ruky do huby a protim fecka maj lyzak, kterej ja nikdy nexazila nebo drazsi konicky tak je to proste o prioritach do ceho invedtovat a ne o tom ze umiraj hlady protoze to jinak nejde. a kdyz sem si mohla v 16ti zajistovat brigadama penize na obedy ja, muze to delat kazdej zrravej vlivek podle me, aby si prilepsil.
s tema radama je to naprd, no. oo I mesta to dost dotuji tak to nechcou dotovat a pak jim zas treba roste nezamestnanost a zadosri o davky alr oni souvislisr nevnimaj ani ze by ty spoje vratili a zlepdili ludem tu uroven a moznost prace
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:27
- Nahlásit
PetraK
a kde máte bydlet?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:32
- Nahlásit
cernej caj
asi nemas za pronajem 2+1 12 tacu bez inkasa jako v brne a okoli a v praze
to ne, ale zase tě dost stojí doprava a údržba baráku a tak, jednou jsme to počítali a vyjdou tay náklady tak +- stejně
jako jasně že změny jdou udělat vždycky a pak je to jen o prioritách, který danej člověk má
znám lidi, kteří staří jako já a stejně chudí v Praze na nájem nemaje, radši bydlí v Praze v šéru než by dojížděli, mě by takový bydlení zase zabilo, je to porostě o tom, co si kdo vybere jako pro sebe nebo svojí rodinu jako nejpřijatelnější
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:33
- Nahlásit
petrak
to souhlasim, lidi co to maji tezky ie nemalo a ne vzdycky maji moznosti. ale urcite to neplati obecne a uz vubec ne na ty co nejvic breci. tyhle lidi naopak byvaj skronny, vdecny a skoro to na nch nepoznas jak se snaxi vytriskat maximum I kdyz je to tezky
vero
ja nebyla ani z venku, nikdo tam se mnou nechce tak vyckavam
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:34
- Nahlásit
maya
sem premyslela v jakym seru
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:36
- Nahlásit
cernej caj
tak ono záleží kolik těm dětem je, 16letej je něco jinýho, než kdybys měla vysvětlit třeba 8letýmu dítěti, že nepojede na lyžák, to nepochopí a ponese to fakt těžce
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:40
- Nahlásit
cernej caj
decny a skoro to na nch nepoznas jak se snaxi vytriskat maximum I kdyz je to tezky
no a právě kvůli nim si myslím, že by to pro společnost nemuselo - díky dnešním vymoženostem - být takový problém zajistit normální dostupnost. Jenže to by nesmělo být všechno o mamonu a penězích. Jde všechno, jen se musí chtít a nechtít hrabat jen pod sebe.
Maya
měla vysvětlit třeba 8letýmu dítěti, že nepojede na lyžák, to nepochopí a ponese to fakt těžce
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:44
- Nahlásit
PetraK
Jenže to by nesmělo být všechno o mamonu a penězích
jo to víš a když v tom mamonu a prachách ty děti žijou odmalička, tak si někdy říkám, že fakt ti chudší jsou na tom líp
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:46
- Nahlásit
PetraK
hele, pokud vím, jednu dobu jízdní řády v Bn dělal někdo od stolu v Ostravě a vymejšlel takový kokotiny, že už to lidi fakt naštvalo a hodně si jich stěžovalo, pak se to trochu vylepšílo, asi to dali jinému maníkovi
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 15:53
- Nahlásit
Maya
v Bn dělal někdo od stolu v Ostravě a vymejšlel takový kokotin
a to mě vůbec neudivuje . A to přitom právě BN který je - pardon, pardon už tak trochu satelit Prahy, ty spoje potřebuje jako sůl, spousta lidí od tama právě do Prahy dojíždí, není to daleko, ale pokud udělají blbou návaznost pro ty, kteří nejsou přímo z BNm ale z okolních vesnic, je to děs.
tak si někdy říkám, že fakt ti chudší jsou na tom líp
jak v čem asi. Jsou čistší na duši, ale v životě je to asi víc otříská.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 16:07
- Nahlásit
PetraK
no ono zrovna to spojení BN-Praha šlo v posledních letech fakt prudce nahoru, teda myslím, že jako spoje přibejvaj a přibejvaj, protože to je prostě lukrativní linka, kdy ten bus nejede nikdy poloprázdnej, na rozdíl od spoje po vesnicicích, kde jede 5 lidí a náklady na provoz jsou stejný, jako já to trochu chápu, ale lidsky je to blbý
vlakový lokálky, kde jezdí taky pár lidí jako u nás, podle mě dotujou z nákladní dopravy, u busu nezbejvá nic než státní dotace
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 17:06
- Nahlásit
vlakovy lokalky taky rusej, to si clovek nikde nepomuze... a pritom kdyby se zlevnilo jizdny tak by se ludem bys vic vuplatil a cistej zusk by stoupl..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 19:33
- Nahlásit
denyk
Tak mi volal znamy at zvazim jeho nabidku abych jela k jeho znamemu ortopedovi do Usti, tak uvidim co mi zitra reknou, asi se zacnu poohlizet po zupanu a pyzamku
Tak dej zitra vedet, ale dle myho by to nebylo od veci. Cim driv se to koleno nejak radne poresi, tim min nasledku do budoucna. A jestli mas tuhle moznost, byla by blbost ji nevyuzit. Ptala ses ty svy doktorky, jak s neschopenkou?
birma
Tak Čmoud zůstal na kapačkách a asi je na čase se začít modlit, aby to přežil.
Tyjo, ac bezverec, klidne se pomodlim, at je mu lip a hodnoty priserny mu klesnou. Kocky sou na tohle asi fakt hodne nachylny, tak snad se da nejak do kupy. Drzim mu place!
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 19:44
- Nahlásit
birma
je něco novýho s kotíkem?
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 20:19
- Nahlásit
Fifi neptala budu muset v po. jeste do prace na par hodin rano. Ale psala jsem si se segrou, ta ma taky znameho ortopeda, pomohl ji hodne pac segra ma artrozu a mela problem s meniskusem. On dela v NDR, ptala se ho na (zas to napisu blbe) wobenzim, pry zbytecne vyhozene prachy. A koleno by proste chtelo MR a potom se uvidi. U nas je bohuzel.praxe tamova ze MR vynechaji a hned stoury stoury . MR by se mozna dala zaridit i tam....
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2015 21:02
- Nahlásit
denyk
Inu, MR je nejlepsi, jen jsou na ni sakra dlouhy cekacky. Jestli mas moznost se nekam pres tlacenku takhle dostat, bez do toho, v ramci svyho budouciho skakani pres kaluze a litani s Bukvickou.
S tim wobenzymem vicemene souhlas, i kdyz me kdysi pomohl. Ja ho resila letos kvuli Agate a taky mi bylo vetem naznaceno, ze to teda u psu muze/nemusi pomoct, hlavne, kdyz je spokojenej panicek.
|