| Autor |
Zpráva |
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 19:13
- Nahlásit
Xerxová
nemyslim takovej konkretni kurz, ale asi kdyby to existovalo nejaky workshopy a kurzy jak zachazet s detma ve vypjatech emocnich atd situacich, mohlo by to byt lepsi nez predstirat, ze se to nikdy nestalo, ze jo... a kdyby to melo pomoct 1 ze sta maminek, aby jejich deti meli diky tomu lepsi detsvi a dospivani, muzes rict, ze to je k nicemu?
že mám slušně zvládnutou psí teorii i praxi
kdyz tohle je asi o milionu dalsich kombinaci, nejen toho selskyho rozumu, ale i treba citu, empatii... nekdo ma tohle vsechno k detem a psovi to dat neumi, nekdo to prirozene neumi dat nikomu i kdyz se snazi a nekdo to automaticky a prirozene dava tam, kde je potreba. A nekdo se to musi naucit
Ale nemelo by to byt asi tak, ze clovek beha po kurzech v tom, aby ho nekdo utvrzoval ze takto je to spravne, ale spis jako rozvoj co a jak delat lip. Je pravda, ze dneska je u nas zas trochu ten americkej nesmysl "vzdelavej se, chod na kurzy, pracuj na svym rozvoji" az trochu dotazenej do extremu v nekterych ohledech
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 19:34
- Nahlásit
Xerxová
nemyslím, že ti, kteří to "neřeší" by nevychovávali...
tak když čtu neřeší, představím si neřeší, tudíž nezaobírají se tím - nepřemýšlí nad tím, nezvažujou lepší varianty, prostě jedou ve svém zajetém systému a víc nic.
jdou si svojí cestou, nehledají berličky, nedělají z věcí vědu a ono to asi pak "automaticky" funguje snáz.
tak "jdou si svojí cestou" podle mě naprosto nekoliduje se vzděláváním, čtením a návštěvou kurzů - přečtu, navštívím, vyslechnu a vyberu si to, co mně vyhovuje a co mně funguje a je to ve výsledku moje cesta, ne?
ono to asi pak "automaticky" funguje snáz. Protože se nesnaží násilím přizpůsobit a tudíž jsou čitelnější a mají vše jednodušší.
To si nemyslím, že musí platit obecně. I ty původní postupy člověk musel někde získat. Fakt nevěřím tomu, že člověk poprvé v životě ve třiceti letech uvidí zvíře a bude automaticky rozumět tomu, co to zvíře svým chováním naznačuje. Takže chování ke zvířatům považuju za něco, co člověk okouká v dětství a to se pak snaží více či méně úspěšně aplikovat. Pokud má ty vzory v dětství dobré, nebude mít asi zásadnější problém. Pokud ale žádné v rodině nemá, nebo jsou špatné (nepochopení, zanedbávání, agrese..), tak i když jemu to vnitřně sedět nebude, tak to tak bude dělat. Ve výsledku podle mě bude víc nekonzistentní, než když se začne vzdělávat a najde něco, co mu bude sedět víc a do čeho se nebude muset přizpůsobovat, ale bude mu to prostě vyhovovat.
Taky jsem neabsolvovala jedinou hodinu psího kurzu, cvičáku, nepoužívám žádnou zaručenou školu, ani kombinace škol... a přesto si myslím, že mám slušně zvládnutou psí teorii i praxi
Tak tu teorii jsi ale někde musela vzít ne? Musel ti ji někdo předat, musela sis asi něco načíst a tak, ne? Nechce se mi věřit, že bys to získala jen životem se psy, aniž bys o nich kdy s kým promluvila
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 19:37 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Fuj to je pocasicko. Az sem sla zapnout zase kotel, byt jsem jiz myslela, ze je po topny sezone. Skritecky se rano zimomrive obtacely kolem topeni a bylo ji to prd platny.
Braska stale volnej.
cernej caj
nejen toho selskyho rozumu, ale i treba citu, empatii... nekdo ma tohle vsechno k detem a psovi to dat neumi, nekdo to prirozene neumi dat nikomu i kdyz se snazi a nekdo to automaticky a prirozene dava tam, kde je potreba. A nekdo se to musi naucit
To mas pravdu. Jen se to treba nekdo nikdy i pres snahu nenauci. Mate naky vydatny temata tady, ja to radsi zlehcim.
Sakra, nak to nejde. Tak uz, huf.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 19:41
- Nahlásit
cernej caj
nekdo ma tohle vsechno k detem a psovi to dat neumi, nekdo to prirozene neumi dat nikomu i kdyz se snazi a nekdo to automaticky a prirozene dava tam, kde je potreba. A nekdo se to musi naucit
no to jsi asi vystihla
ještě bych to rozvedla, že někdo je schopnej a ochotnej se otevřít a rozvíjet se, a pak je někdo, kdo to cosi prostě neumí dát nikomu a naučit se to nechce, resp. to vůbec nedokáže, nemá to cosi v sobě, tu empatii, tu schopnost citu a tak, takže všecky semináře stejně vyústí v jakýsi paskvilní chování.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 19:47
- Nahlásit
Xerxová
ti, kteří se stále snaží vylepšovat a pracovat dle příruček a kurzů na sobě a své rodině a své zvířeně... tak šťastný a pohodoví nejsou. Marně hledají cestičky... a stejně to do cíle nedojde.
no jo, jenže jestli to nebude tím, že mají špatnej výchozí bod své rodinné "diagnózy".
nikoliv tím, že je na vině to vylepšování a že kdyby nehledali cestičky k vylepšení, tak jsou vůči své rodině a zvířeně šťastní a pohodoví.
možná by byli přinejmenším stejně nepohodoví. ne-li nešťastnější.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 19:49
- Nahlásit
Fifi
radsi zlehcim
to je absolutně přesnej popis
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 19:49
- Nahlásit
Birma mluvila, koukala, vnímala, četla... a rovnala si v hlavě. Mimochodem jsem nikdy neměla před první dogou ani morče...
Já prostě nevěřím, že kurz o soužití psa a mimina je nutný. Každá rodina je jiná, každý pes je jiný, každé dítko je jiné. Je tolik variant reakcí lidí a psů... že si neumím představit, nějaké jednoduché zobecnění. A tudíž nevěřím, že to bude fungovat pro ty, kteří by to potřebovali. Ti totiž očekávají snadná řešení. Oceníš to ty a tobě podobné (ale ty bys neměla jediný problém ani bez kurzu) - protože pochopíš, o co jde.
(pes spící celý život mimo ložnici, pes spící klidně v nohách postele, pes bezohledně v noci šlapající po spáčích... každý zcela jiný problém s nočním kojením... pes mimina si nevšímající, pes mimino nemusící, pes mimino zbožňující... mamina vyblázněná, mamina pohodová, mamina až moc klidná... pes žárlící, nežárlící, normálně žárlící...)
Věřím ti, že ten kurz může být skvělý, velmi rozumně vedený a přínosný. přínosný těm, kteří umí vnímat, chtějí, znají. Většina jich by si poradila sama. Ale současně určitě běží řada kurzů, které by ti nepřinesly nic nového a někomu neznalému spíš ublížilo...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 19:55
- Nahlásit
Xerxová
já myslím, že je super, že každý může volit cestu, jaká mu vyhovuje.
A "nevýchova" (www.nevychova.cz) mi strašně pomohla, i když kurz jsem si neplatila, beru to jako připomenutí. že mám dětem říkat o svých pocitech, vysvětlovat svá rozhodnutí, brát je jako bytosti s názory.
Ale do soužití dětí a psů jsem šla po hlavě s tím, že to prostě jít musí, tak to prostě půjde a jsem spokojená, myslím, že to byla nejlepší cesta.
Ale kdybych našla kurz, který by mi poradil, jak Kačence představit možnosti pozitivního myšlení (představit je důležitý, já chci jen, aby to použít mohla, bude-li chtít), jdu do toho.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 19:57
- Nahlásit
kachna_
představit možnosti pozitivního myšlení
předveď jí to na sobě.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:05
- Nahlásit
Fifi
Jen se to treba nekdo nikdy i pres snahu nenauci
takovy pripady sou taky, to je fakt, no.
braska supr roztomilej, urcite si domov najde
joa ten obrazek je fakt ze zivota akorat u nas doma staci to lehnuti na zem, ani se nemusis namahat s prvnim sedlehem
Vero
nekdy to je smutny ze clovek co se snazi a vzdelava to v sobe ani pres tu energii nejak rozumne neda dohromady, aby to pouzitelny bylo
birma
jinak se divam na ten prechod alp, to je naaaadhera.
Xerxová
Já prostě nevěřím, že kurz o soužití psa a mimina je nutný tak to si nemyslim tez, ale sama rikas mluvila, koukala, vnimala, cetla... vnimas jako velkej rozdil si neco precist anebo jit na seminar, kde ti to nekdo rekne? pro nekoho zase je ta forma seminare lepsi, ze se hned zepta nez treba knizka, kde nemusi vsechno pochopit.
Je tolik variant reakcí lidí a psů... že si neumím představit, nějaké jednoduché zobecnění. ale ja myslim, ze prave to zobecneni muze fungovat dobre - treba nektery lidi vubec nenapadne, ze kdyz cekaj mimi, ze treba nemaj nechat psa s miminem samotnyho... kdyz ti to v kurzu reknou, tak si treba ze zacatku hlidas, aby se nic nestalo, nez se nauuci... a jako tisic mamin si to bude hlidat samo, bude tisic mamin, ktery to nikdy nenapadne, ze ten pes ponechanej s ditetem nemusi byt takova pohodicka jak rikala sousedka
jinak s tim koncem mas urcite pravdu, hodne lidi by si asi taky nakonec poradilo samo ale vnimam tam zas tu vyhodu sdileni zkusenosti, rad, nejakou komunitu lidi kolem toho a to je pro lidi vice mene taky dulezity a taky moznost treba pro cloveka, co ty kurzy vede si prividelat k rodicovske kdyz ma co rict, nebo ma touhu se o to podelit protoze mu samotnymu trvalo roky k tomu dojit pres chyby a chce usetrit ty chyby...
proste kazda mince ma dve strany a ackoli se asi shodnem, ze ty kurzy obecne nejsou nutny k zivotu, nektery sou hodne zajimavy a cloveku muzou ukazat novy pohledy, novy pratelstvi nebo i cestu, o ktere vi, ze takhle ne.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:10
- Nahlásit
Xerxová
mluvila, koukala, vnímala, četla... a rovnala si v hlavě.
ale to je ono! Jaký je rozdíl mezi tím, že si přečtu knihu a dojdu si na seminář člověka, který ji napsal? Z mýho pohledu jeden - toho člověka se můžu ihned vyptat na všechny nejasnosti, můžu mu vysvětlit svůj problém a probrat to s ním, můžu si ten problém natočit na video a to mu pustit, protože on si třeba všimne drobného signálu, který já přehlížím.... A stejně jako po přečtení knížky si můžu po semináři říct, že to byla blbost a vypustit ho z hlavy.
Je tolik variant reakcí lidí a psů... že si neumím představit, nějaké jednoduché zobecnění. A tudíž nevěřím, že to bude fungovat pro ty, kteří by to potřebovali. Ti totiž očekávají snadná řešení.
Když já si nemyslím, že člověk hledající snadné řešení bude ochotný dát relativně dost peněz za seminář a pak tam prosedět celý den Zatím co vím, tak se na něj chystal kamarád výcvikář, kamarádky vedoucí mikroazyl pro psy... Magdu znám (vedla spolu s Lenkou Wami úplně první seminář o psech na kterém jsem byla a těžím z něj doteď), nevěřím, že se bude jednat o snadná řešení ve stylu "uni velikosti", která je všem a vůbec nikomu nesluší.
ty bys neměla jediný problém ani bez kurzu
ano, máš pravdu, že neočekávám zásadní problém, pokud budeme mít děti. Na druhou stranu už teď je mi jasné, že nikdy nebude mít k těm dětem Adam vztah, jako má třeba Najtík, do určitého věku nejspíš nikdy nebudu sedět o pár metrů vedle a dívat se, jak si hrajou, prostě protože jemu se občas ta hlava vypne. Ale fakt ráda si poslechnu názory někoho o kom si myslím, že psům rozumí výrazně lépe než já a zvážím, jestli by něco z toho nemohlo Adamovi pomoct.
Stejně tak mě bude třeba zajímat, jestli není snazší cesta, jak Adama seznámit s cizími dětmi, než ta, co nám vybral chlapeček ze hřiště, který prostě přijde, přibližuje se přímo a relativně rychle, zírá na psa a mluví na mě. Ve výsledku já se snažim udržet bezpečnou vzdálenost, vysvětlit slušně chlapečkovi, že nemá chodit blíž a ještě v tu samou chvíli vysvětlit Adamovi, že od dítěte sice odcházíme, ale v zásadě je děsně fajn, že tam dítě je a naprosto není třeba ho sežrat.
Věřím ti, že ten kurz může být skvělý, velmi rozumně vedený a přínosný. přínosný těm, kteří umí vnímat, chtějí, znají. Většina jich by si poradila sama.
Ano poradila - nějak. A přijde mi super, že by si rádi poradili lépe
současně určitě běží řada kurzů, které by ti nepřinesly nic nového a někomu neznalému spíš ublížilo...
to určitě, to je ale jako se vším - i s články, knihami, videi... pak už je to právě na tom citu a zdravém rozumu, co si člověk vybere.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:14
- Nahlásit
cernej caj
bude tisic mamin, ktery to nikdy nenapadne, ze ten pes ponechanej s ditetem nemusi byt takova pohodicka jak rikala sousedka
no vidíš to mě vůbec nenapadlo a přitom mám dva příklady hned u spolužaček ze základy - jedna mi s úsměvem vyprávěla, jak občas našla batole terorizovat čubu až když fena ve vedlejší místnosti kňučela bolestí. Druhý zas začala fena ochrnovat - spravilo se to až když snad rok po narození syna s ní začali něco dělat i samostatně. Do tý doby byla furt jen s miminem jako chůvička a evidentně to nervově neunesla a projevilo se to na ní takhle...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:15
- Nahlásit
Fifi
Braska stale volnej.
Slaďoch však on si někoho okolo prstu omotá
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:21
- Nahlásit
cernej caj
se divam na ten prechod alp, to je naaaadhera
mám začít trénovat na ferraty?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:22
- Nahlásit
birma
mohl by fifinu, ale te asi uz jedno staci
mam sladky psi se me snazej vyhnat od pc,ze se mi tu drali na klin az mi nekterej znich slapl na vypinac u zasuvky... tududum dum, pocitac nastesi necekany vypadek proudu prezil a naskocil
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:24
- Nahlásit
birma
tvl s mojim strachem z vysek, jo ale jestli to naucis adamka
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:28
- Nahlásit
cernej caj
mohl by fifinu
to mě taky napadlo, jenže ta má rozum a dva bráchy si nepořídí pak mě napadlo, že kdyby ho měla Mathea, tak by se bráškové pravidelně stýkali a to by bylo fajné
jestli to naucis adamka
ale třeba by to šlo naplánovat nějak i bez ferratů? delší a snazší cesta? měsíc v Alpách by se Adamovi dozajista líbil
sladky psi se me snazej vyhnat od pc,ze se mi tu drali na klin az mi nekterej znich slapl na vypinac u zasuvky...
chtěj, abys byla zdravá a víc času trávila aktivním pohybem asi
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:30
- Nahlásit
Birma Adam je ještě v tý velikosti, co jde při nejhorším přizvednout, poponést... Ale co my s mamutem. I na sedačkovou lanovku to nerisknu (i když ledaskde psa na sedačku vedle páníka pustí...)
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:31
- Nahlásit
birma
jo a premyslim trosku nad jednou veci... v patek 10.7 asi pojedu od denyka, premyslim, ze bych jela i az v sobotu a napada me - bylo by hodne blaznivy udelat so+ne vandr asi nekde v tamty oblasti, ze bych si vzala jeste tasku, tu treba nechala na nadrazi, pak si ji vyzvedla (nutnost stejnyho mista) nebo kdyby ti mamka pujcila auto, pripadne bysme si mohli dat nejakej cca 40km vylet a ja bych prespala treba v praze a v nedeli jela dom?
pac segra posunula krtiny z toho vikendu na dalsi a pak se bude zenit kamarad, co mu jdu svedcit, takze budu mit 2 cervencovy vikendy zabity... ze aspon ten jeden takhle vyuzit?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:34
- Nahlásit
Xerxová
to jo, však to, abych ho v případě nutnosti byla schopná odnést, byl jeden z hlavních požadavků na psa. Na sedačkovku bych to s nim ale taky neriskovala, protože on nemá nošení rád a je jak žížala při tom. A něco takovýho sice se psem jeho velikosti absolvovat jde, už jsem to viděla, ale zas bych nemohla mít k němu 20 kg věcí, to už bych nedala ani omylem...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:35
- Nahlásit
cernej caj
v červenci snad ještě nic nemám, takže se určitě ničemu nebránim
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:42
- Nahlásit
birma jasně že céčkovou ferratu nee. Ale my máme problém i s jedním žebříkem Navíc i tam, kde se dřív chodilo strmou spárou mezi skalkami dneska udělají "pohodlný" žebřík, který ale psům znemožní daný úsek absolvovat. Šprušle od skály ke skále a dvacet čísel nad šikmým terénem je pro dogu na zlámání noh...
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:44
- Nahlásit
birma
premyslim nad tim jednodennim vyletem v ramci cca 40ti km, s nocnim prijezdem nejak +/- do praglu a v nedeli domu z praglu. Jeste uvidim, jak se domluvim s kes. Kes by klidne dala i nejakych 25 ale kvuli tomu ty nepojedes treba do luzek
bleee tam bych nevlezla.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:47
- Nahlásit
Xerxová
Šprušle od skály ke skále a dvacet čísel nad šikmým terénem je pro dogu na zlámání noh...
nejenom pro dogu. Však oni psi se musej dost učit, že maj 4 nožičky, než v klidu zvládaj žebřík. I když pro dogu to musí bejt určitě těžší, než pro většinu ostatních.
cernej caj
vymysli kvůli 25 se fakt přes republiku nepotáhnu. Zas jestli bude 40 nad nulou, tak víc než 15 nedám ani já ani Adam
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:56
- Nahlásit
birma
kompromis
mohli bysme zvazit ale fakt presne nevim, jak to bude. ale tam ten vrsek bych se rada jeste mrkla ale nevim ani jak dopravne by to bylo
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 20:58
- Nahlásit
cernej caj
kompromis
to nevypadá jako jedno nádraží na kterym by sis nechala věci...
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 21:07
- Nahlásit
ano, taky vidis ze to ma iulimetraz jednodenniho vyletu takze vvtomto pripade nen nutny nechavat veci asi.
prozkoumam moznosti vic, uvidime. protoze si stejne rikam xo otviraci doba uschoven atd.... takze jednodenni by smysl mel asi vic a tam to stejny nadraz netreba
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2015 21:29
- Nahlásit
cernej caj
OK
v tuhle chvíli mám pocit, že to řešíme na mě zbytečně brzo dopředu
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2015 05:48
- Nahlásit
birma
ok, byl to jen takovej napad, tak uvidime pak
u nas zas po desti, prijemny rano, kez by ta pohodicka vydrzela pres vikend
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2015 06:41
- Nahlásit
tady napršelo maličko - pod stromy zůstalo sucho. Ale prach a pyl jsou trochu smyty.
Kolem Zahrádek a Vlhoště je krásně. Tam to máme velmi slušně prochozené...
|