| Autor |
Zpráva |
michna
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 18:46
- Nahlásit
hele, ja to ted jen trochu obratim. Co kdyby ti psi napadli prase treba a to jednoho z nich napadlo tak tezce, ze by jeden z hafanu byl ve stejnym stavu jako ta srna, byli by jste pro stejny reseni situace?
Berte to jako zcela recnickou otazku...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 19:11
- Nahlásit
michna
To je tezce recnicka otazka asi, psa by samozrejme pricetny clovek nalozil do auta/sehnal si odvoz k veterinari, pricemz psa do auta nalozis snadno - co by ukazalo vysetreni u veta, kde by se mohl pes nechat v klidu uspat, je druha stranka veci.
|
michna
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 19:31
- Nahlásit
ta srna ani pes nelezi samozrejme primo u auta na parkovisti, jeden z mych hafanu ma 45 kilo, pri predstave, jak ho beru do naruci a odnasim kilak a pul k autu, no nevim nevim pominme to, ze SVEHO psa bych asi odnesl mozna i nekolik kilaku
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 19:43
- Nahlásit
michna
jeden z mych hafanu ma 45 kilo, pri predstave, jak ho beru do naruci a odnasim kilak a pul k autu, no nevim nevim
Ja bych nesla. Pokud je nejaky pes tezce zraneny na lovu, kdy je jasne, ze mu nejde pomoci - tam asi neni co resit, taky ocividne nejsou zapotrebi nejaky spesl predpisy?? - kdyz jsou po ruce myslivci se zbrani v ruce a majitel psa to odsouhlasi. Nejsem myslivec, nemam zbran, nozem bych psovi zkratit utrpeni nedokazala - proste bych ho odnesla a pak odvezla na veterinu.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 19:50
- Nahlásit
michna
moje auto je semínko od Hummera, projede všude . Ale i kdyby byl dotyčný zraněný pes v takovém terénu, že bych se tam autem nedostala tak bych ho prostě odnesla. Nebo sehnala někoho, kdo ho unese. Nožem bych ho zabít nedokázala.
|
michna
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 19:51
- Nahlásit
Fifi
no to byla prave ta recnicka otazka, neni debat o tom, ze kazdy z nas by sveho psa nesl dokud by nepadl, mozna i dal, ale proc mohu nechat "utratit" psa a zver ne?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 19:57
- Nahlásit
michna
ale proc mohu nechat "utratit" psa a zver ne?
Protoc. Neb majitelem psa je majitel psa, majitelem zvere nejaka honitba?? Ses myslivec, tak nez se ptat, lepsi by bylo to spis vysvetlit nam, neznalym?
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 19:58 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
michna
hele, ja to ted jen trochu obratim. Co kdyby ti psi napadli prase treba a to jednoho z nich napadlo tak tezce, ze by jeden z hafanu byl ve stejnym stavu jako ta srna, byli by jste pro stejny reseni situace?
Berte to jako zcela recnickou otazku...
Tohle mě docela nasralo... Kdybys četla pozorně, volala jsem veterináře, který srnu odmítl ošetřit, i když jsem ho ujistila, že to zaplatím...
Rány jsem jí vydesinfikovala, když jsem zjistila, že nemá cit v zadních nohách, jako laik jsem to viděla hodně blbě...
Myslíš, že by bylo humánnější ochrnutou srnu udržet při životě než jí císařem vyjmou mládě?
Nicméně můj odhad samozřejmě nemusel být správný, třeba zachránit šla, ale nebyla vůle... To všechno už jsme napsala, do prdele...
|
michna
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 20:04
- Nahlásit
Fifi
myslivec nejsem a nebudu....
jsem ON, jen pro vysvetleni. Nehodnotim vubec Tvoje jednani, o tom nejsem povolan diskutovat, sam nevim, jak bych se v dane situaci zachoval....
|
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 20:09
- Nahlásit
michna
jsem ON
pardon, to je tady spíš výjimečný....
Rozčilila jsem se, já ji totiž zachránit chtěla... ale když odmítl veterinář vyšetření a ošetření a viděla jsem, jak se srna trápí, opravdu jsem si přála, aby jí to utrpení někdo zkrátil. I to byl problém...
|
michna
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 20:23
- Nahlásit
v pohode
ja plne chapu tvoje pocity.....
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2013 10:42
- Nahlásit
Porovnejme akci Česko s akcí Amerika: http://www.novinky.cz/koktejl/293418-policista-zac hranil-dva-zaklinene-jeleny-strelbou-do-parohu.htm l
|
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2013 11:51 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Vlčáčková
Já v tomhle případě myslím, že to až tak jiné nebylo. Tedy až na to, že místní veterinář se odmítl zúčastnit. A on jediný mohl případně srně pomoct a kompetentně (aspoň teoreticky) posoudit, zda by byla šance na přežití a kvalitní život.
Co se usmrcení týče, byla smůla, že v tu dobu místní myslivecký hospodář nebyl k zastižení. Policisté přijeli od mého volání na 150 cca za 40 minut, dalších cca 15 minut trvalo než se vrátili s nepořízenou, když jeli pro jiného myslivce. Jakmile po druhé přijeli, srnku jeden z nich, který byl též myslivec, po mém naléhání rychle zabil nožem.
Jinak ale naprosto souhlasím s tím, že legislativa je mírně řečeno děravá...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2013 16:31 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
legislativa je mírně řečeno děravá...
Je. A to všude. Daňové zákony jsou taky bonbónek.
Teď jsem se vrátila z hledání fenky. Zdrhla z dočasky. 4 hodiny jsme hledaly a nic. Tak mám taky pokažený den. Ani jsem dneska nehrábla na účto. Budu to teď muset dohnat přes noc.
PS: s tématem to nesouvisí, ale aspoň jsem si ulevila.
Jinak mě připadalo odlišné to, že zafungovala akce, selský rozum a až dodatečně se řešilo, jestli policajt nepochybil. Pokud jsem to dobře pochopila. Někdy je to tak výrazně lepší.
|
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2013 19:57 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Vyjádření Komory veterinárních lékařů k legislativě týkající se ošetření lesní zvěře
Dobrý den,
prosím o radu. Nedávno dva volně pobíhající psi (ne moji) vážně zranili na mém pozemku srnu. Psy jsem odehnala a zůstala u srny.
Volala jsem místnímu mysliveckému hospodáři, který bohužel v tu dobu nebyl k zastižení, dále veterináře, městský úřad, a nakonec policii.
Místní veterinář se odmítl jakkoli angažovat s tím, že ošetřit lesní zvěř nesmí a nechce mít problémy. (Ujistila jsem ho, že ošetření zaplatím.)
Srna ležela a trpěla v bolestech. Jak jsem zjistila při ošetřování kousanců, neměla cit v zadních nohách, čili nejspíš jediná pomoc byla zkrátit jí utrpení. Jak mi později řekl myslivecký hospodář, měla
přerušenou míchu. Bohužel byla navíc březí...
Nakonec na mé naléhání pomohl člověk, který nebyl kompetentní, ale věnoval se myslivosti a věděl, a hlavně uměl jistou rukou nebohou srnku rychle zabít.
Zajímá mne otázka veterinární pomoci. Nechápu, že veterinář ošetřit, v tomto případě asi utratit, zraněnou lesní zvěř údajně nesmí. Je to tak? Existují nějaké výjimky? Pokud by nebyla srnka zraněná smrtelně a ošetření by zachránilo život jí i mláděti, ani pak ji veterinář nesmí ošetřit? Přece existuje cosi jako Hippokratova přísaha i pro veterináře, a vědomě nechat zvíře trpět a odmítnout pomoc, je krajně neetické...
Dobrý den,
podle § 2 Odst. 3 písm g) Profesního řádu KVL ČR je každý veterinární lékař je povinen v rámci poskytnutí první pomoci na žádost policie či orgánů samosprávy obce ošetřit i zvíře, u kterého není znám majitel, je-li zajištěna přiměření fixace zvířete další osobou. Při nepříznivé prognóze má právo toto zvíře utratit v případě, že tak zabrání nadměrnému utrpení.
Upozorňuji, že veterinární lékař takto může, resp. musí postupovat pouze na žádost policie či orgánů samosprávy, nikoli na žádost libovolné osoby, která ho na zvíře upozorní. Pokud se tedy stala situace, kterou popisujete, je potřeba v první fázi kontaktovat majitele - což je místní správce honitby. Pokud se to nepovede, je možné kontaktovat Obecní policii a Státní veterinární správu.
Přestože se může zdát popisovaná situace jako poměrně jasná a pro veterinárního lékaře přehledná, není tomu tak. Je potřeba si uvědomit, že i lesní zvěř má majitele - proto například není v souladu s právními normami při sražení zvěře autem tuto zvěř sebrat a použít pro vlastní účely.
Veterinární lékař tedy musí vždy vyčkat rozhodnutí státního orgánu (tj. policie, orgánu samosprávy, státní veterinární správy) a teprve pak k úkonu přistoupit. Pokud by tak neučinil, hrozí, že se majitel zvířete bude později dožadovat náhrady škody, což se bohužel již v minulosti mnohokrát stalo.
S pozdravem MVDr. Martin Grym
předseda legislativní komise KVL ČR
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2013 20:24
- Nahlásit
Takze - zavolat cajty, ti zavolaj veterinare, aby zvire utratil - a v tom pripadku trpici zvire utratit vet musi? Kdyz neni dostupny mistni spravce honitby... huuf, pakarnicka, chudak zvire.
Ale dobre, ze si za tim sla, a doptavala se... To je zamotanec teda.
|
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2013 20:34
- Nahlásit
Fifi
akze - zavolat cajty, ti zavolaj veterinare, aby zvire utratil - a v tom pripadku trpici zvire utratit vet musi? Kdyz neni dostupny mistni spravce honitby...
Jestli jsem to správně pochopila, tak ano, v tom případě musí:
podle § 2 Odst. 3 písm g) Profesního řádu KVL ČR je každý veterinární lékař je povinen v rámci poskytnutí první pomoci na žádost policie či orgánů samosprávy obce ošetřit i zvíře, u kterého není znám majitel, je-li zajištěna přiměření fixace zvířete další osobou. Při nepříznivé prognóze má právo toto zvíře utratit v případě, že tak zabrání nadměrnému utrpení.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 30 Dub 2013 23:24
- Nahlásit
Myslivec nechal u zástavby vystřelit svého DESETILETÉHO vnuka z pušky na psa sousedů, i když věděl, že je to jezevčík (čili lovecké plemeno, po kterém nemá střílet) postižené holčičky. Navch se ohání tím, že je veřejný činitel a teda může.
http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/zmrzacili-jezevcik a-postizene-divky-myslivec-priznal-ze-strilel-dese tilety-vnuk.html
|
worick
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 00:39 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Vlčáčková
Podle jmen jsem si nebyla jistá, jestli to není vesnice jen tady přes kopec...fuj jsem se lekla I tak je, ale nedaleko od nás Do okolí se tam dostanu jen občas, ale jak koukám, co se tam pohybují za hajzlové, tak si to příště rozmyslím asi úplně Takto vychovává vnuka - zmetek jeden prochlastaný
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 01:13 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
worick
To vidíš všude kolem. Jak velcí nevychovaní spratci vedou ve svém duchu malé spratečky. Každopádně tomuhle to jistě jen tak neprojde. Už jenom proto, že nesmí nechat střílet, půjčovat zbraň ani ji dávat do úschovy byť bez nábojů někomu, kdo nemá zbroják. A v tomto případě navíc ještě nezletilému. Myslím, že ten už si nezastřílí, protože musí přijít o zbroják za tohleto. Pušky mu ale ve vlastnictví zůstanou. Ovšem uložené na policii nebo u někoho, kdo zbroják má. Protože on už je doma nebude moct mít. Otázka je, jestli si nebude moct udělat zbroják znovu.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 07:31
- Nahlásit
worick
Je to u vás... Ta rodinka s postiženou holčičkou jsou Majdy zákazníci. Zná aj toho krypla zelenýho...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 07:46 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
impact
Ježíš nééé, nestraš přímo u nás ne, přes pár vesnic, alespoň co jsem viděla reportáž. Já si to zprvu pustila bez zvuku, ať nebudím Toma, ale jak jsem uviděla ta jména, tak ve mně hrknulo a honem pustila zvuk, abych zjistila, kde to je Na konci to pak bylo i napsané. K Majdě to spádově mají - jasně. Nevzpoměla...
Vlčáčková
Pušky mu ale ve vlastnictví zůstanou. Ovšem uložené na policii nebo u někoho, kdo zbroják má - víš, co....i kdyby to dopadlo tak dobře, že mu seberou ten zbroják, o čemž dost pochybuju protože na vesnici jsou všichni kamarádíčci z hospody tak pušky bude mít nejdál u zeleného synátora, jehož to bylo jistě dítě...dost možná stejný barák když pošlapou do lesa, mladý vždycky může říct, že jsou pušky jeho...
Otázka je, jestli si nebude moct udělat zbroják znovu - jako, že tam podepíše nějaká pravidla, kde je i o tom, nedávat flintu z ruky (jako už jednou podepsal) a tím to bude vyřešené?! No...to je taky dost pravděpodobné...
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 11:44
- Nahlásit
No pokud po psovi střílet, jak sám tvrdí, jako člen myslivecké stráže, pravděpodobně se dopustil trestného činu podle § 329 TZ zneužití pravomoci úřední osoby:
(1) Úřední osoba, která v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch
a) vykonává svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu,
b) překročí svou pravomoc, nebo
c) nesplní povinnost vyplývající z její pravomoci,
bude potrestána odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo zákazem činnosti.
Navíc Kněždub je obcí, která má cca 1100 obyvatel a pravděpodobně velmi dobře věděl, komu patří pes, na kterého střílí. Nad čím mi dál zůstává rozum stát, je skutečnost, že myslivec dokáže vědomě vystřelit na loveckého psa (blicí smajlík).
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 13:42
- Nahlásit
Víťa
že myslivec dokáže vědomě vystřelit na loveckého psa (blicí smajlík).
záleží čemu říkáš myslivec..tomuhle já řikám zelenej zm*d s vylízaným mozkem a IQ stejným jak pokojová teplota..bohužel jsou v přesile vůči těm pár slušným..
mě nezbejvá než věřit na boží mlýny,protože sráč co střelí po jezevčíkovi postiženýho děcka,tak na toho je dle mýho světská spravedlnost slabá
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 13:48
- Nahlásit
Víťa
On nestřílel sám, on nechal střílet svého 10 letého vnuka, kterému dal pušku. Takže já to vidím i na podnět na sociálku, protože je otázka, jaké jsou poměry v rodině, kde dospělí učí děcko zabíjet jinému děcku, navíc postiženému, kamaráda.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 16:43
- Nahlásit
Vlčáčková
Takže já to vidím i na podnět na sociálku - ale to ti není špatný nápad...chytrá holka Ještě to nějak uvést do praxe...
impact
Hele, když je Majďuš zná, mohla by jim to poradit
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 19:46
- Nahlásit
On nestřílel sám, on nechal střílet svého 10 letého vnuka, kterému dal pušku.
No v reportáži tvrdil, že střílel sám. Záleží, zda jsou na tu střelbu nějací svědci, případně zda si onen střelec vybere mezi stíháním za TČ zneužití pravomoci úřední osoby nebo oplétačkami s orgány péče o mládež.
Každopádně střílet těsně za humny po jezevčíkovi malé postižené holky je zhovadilost prvního řádu a jsem velmi zvědavý i na to, jak se k tomu postaví jeho domácí MS Šumárník Kněždub.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 20:09
- Nahlásit
Víťa
Víťo, přehraj si ten odkaz, co je kousek vejš, tam právě je, že jsou svědci, že střílel kluk a on se přiznává, že mu dal zbraň a řekl, střel ho. Předevčírem byla reportáž, kde tvrdí, že to udělal on a včera už to s tím klukem (viz odkaz).
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 20:23
- Nahlásit
Víťa
Ano, jsou svědci a je i nahrávka té první hádky, kdy to sám prohlásil. A snad se údajně už i přiznal.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2013 20:27 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Takže na Týraná zvířata budu zřejmě dělat oddílek o myslivcích. Kdo by měl jaký příběh s nimi, tak bych ho brala - povídání, fotky, atd.
|