Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Zase ti myslivci
<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 . >>
Autor Zpráva
PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2012 17:14
- Nahlásit

Eldoguero
a navíc lišky dost často bydlí i v jezevčích norách s jezevcema.

fakt jako pohromadě?? že využívají to vím, ale pohromadě?? to by mě nenapadlo

srnčí jen s dodržením ´předem daných pravidel

no já to tam dala hlavně jak jsi psala, že zajícůch je málo, tak mi jich tam i v porovnání s těma bažantama přišlo hodně právě.

a bude to sele, lončák a někdo na něj bude mít odpovídající střelivo, pak lze.

tak jo, tohle je jasný - stejně jako pokud teda třeba ten srnčí kus, pokud byl závadnej

v tom případě, pak je to dost logický. Nevím, musela bych znát konkrétní případ

ne jasně, mně šlo v tomhle případku o ty zajíce, že mi jich přišlo úplně stejně jako těch bažantů, a jestli jich je málo a má se jich střílet málo, tak mi to přijde jako moc. ... to je zas úvaha

Gerda
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2012 19:31
- Nahlásit

Celkově mě dost děsej lidi, co na volno choděj se zbraní v ruce či přes rameno....

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2012 19:49
- Nahlásit

Eldoguero
a navíc lišky dost často bydlí i v jezevčích norách s jezevcema.

a ví to japko???

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2012 22:26
- Nahlásit

PetraK
fakt jako pohromadě?? že využívají to vím, ale pohromadě??
Pohromadě, sice jako nezvaní hosté, ale nějaký čas společně žijou v jedný noře - jezevčí nory jsou v podstatě obří podzemní hrady, nechrápou spolu na jednom "pelíšku", spíš obývají jeden komplex nor. Jezevec je ale na rozdíl od lišky dost čistotný zvíře a tak moc dlouho se smraďochem zrzavým nevydrží
no já to tam dala hlavně jak jsi psala, že zajícůch je málo, tak mi jich tam i v porovnání s těma bažantama přišlo hodně právě.
Tak řekněme, že jich tam je víc než bažantů, to ano, ale rozhodně bych neřekla, že jich tam bylo nějak extra hodně. Nevíš co to bylo za lokalitu?
tak jo, tohle je jasný - stejně jako pokud teda třeba ten srnčí kus, pokud byl závadnej
Ano, v době, kdy se pořádají hony se už srnec neloví, loví se pouze srna a srnče (mohla to být i laň, nebo daněla, tam se doby lovu částečně taky překrývají). Víše napsané platí
ne jasně, mně šlo v tomhle případku o ty zajíce, že mi jich přišlo úplně stejně jako těch bažantů, a jestli jich je málo a má se jich střílet málo, tak mi to přijde jako moc. ... to je zas úvaha
Zvěře je někde hodně, jinde zase málo, někde je přemnožená třeba vysoká, jinde je plno muflonů, tam, kde jsou velký pole je docela hodně drobné zvěře - zajíců, bažantů ... Ale, stav zajíců v posledních letech klesl, ne nijak dramaticky, ale klesl. Loví se ovšem i podle lokality, takže pokud jich mají v daném sdružení dost a mají schváleno, mohou lovit.
Navíc ten konkrétní výřad nebyl nijak extrémní co do počtu zvěře.
davidkova renata
a ví to japko
voléééé, myslím jezevec jako jezevec, ne jezevec jako jezevec

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2012 23:09
- Nahlásit

Eldoguero
Jezevec je ale na rozdíl od lišky dost čistotný zvíře a tak moc dlouho se smraďochem zrzavým +

no tohle právě vim, proto se podivuju, že jako pohromadě, vzhledem k tomu, že tam tedy bývají celýrodiny, tak by mě nenapadlo, že bordeláře a smraďocha budou trpět

Nevíš co to bylo za lokalitu?

na tom albu je název Bílovice - loňský podzim, kde to přesně je nevím, ale na mapě se dá určo najít, zítra pohledám , dneska vzhledem k množví požitému většímu než menšímu to asi nemá smysl. Ale mi jich tam přišlo právě hodně vzhledem k tomu cos psala, že je třeba povoleno u nás a kolik zajíců potkávám já- s tím, že Ešus "pracuje" po ohařím a najde a vystaví. Dřív se mi stávalo, že jsem třeba na zajíce "skorem" šlápla, bylo jich tu hodně , te%d už opravdu ubývají.

takže pokud jich mají v daném sdružení dost a mají schváleno, mohou lovit.

jo pravda, no já to brala tak, že u nás u Prahé už tetkon skorem nic není, u nás na chalupě - Rakovnicko - skorem taky nic není a to si pamatuju doby,kdy se nám to tam fakt zajícem a dost obříma hemžilo a bylo jim jedno jestli jsou na poli, louce u chalupy, na zahradě u chalupy, teď se na ně už tolik nenarazí. Taky můžu porovnat, jak svýho času byla zahrada - i přes to, že tam byl pes (či právě proto??? že tam pak nebylo tolik predátorů a pes zajícům nic nedělal?? ) - fakt jako porodnice a odchovna malejch zajíců. Ešus svýho času pojal myšlenku že v levandulovým záhonu a pod zimolezem pravidelně zající "vyrůstaj" už nidky nebudu mít takový příležitosti psa učit klid před zvěří, jako tehdy

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2012 23:20
- Nahlásit

PetraK
O jezevcích se traduje, že jsou nesnášenlivý a agresivní, ale opak je pravdou. Jsou velice snášenliví a agresivní jen v případě napadení nebo, když brání mláďata, tedy jako kterýkoliv jiný zvíře. Pokud se k nim do hradu nastěhuje liška, nějaký čas tam společně žijou, někdy se liška zase odstěhuje jinam, jindy to jezevec nedá a odchází sám
Dřív se mi stávalo, že jsem třeba na zajíce "skorem" šlápla, bylo jich tu hodně , te%d už opravdu ubývají.
U nás jich normálně nikdy nebylo moc, ale v posledních letech se mi naopak paradoxně zdá, že jich přibylo. Možná se stahují z Polska, i když to mi nepřijde úplně pravděpodobný, jelikož poláci mají hned za hranicema pole, narozdíl od nás - lesy, louky, pastviny, polí naprostý minimum. Možná se jim prostě jen daří unikat lovcům (lidským i zvířecím), těžko říct, ale faktem je, že jich venku potkávám celkem dost - relativně dost, na naší lokalitu
Rakovnicko
Tý jo, tak tam bývalo zajíců přehršel, fakt i tam mizej?

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2012 23:36
- Nahlásit

Eldoguero
jindy to jezevec nedá a odchází sám

to se mu nedivím ono je to jako v lidský společnosti, jak se někam nasomruje smrdutej primitiv, tak ten o levl vejš to nedá a odsune se radši jinam

O jezevcích se traduje, že jsou nesnášenlivý a agresivní, ale opak je pravdou.
no mně jsou to vekrze sympatický zvířata - schopný sociálně žít a rozhodně inteligentní. (teď se nechtíc vrátím k tématu o myslivcíh - dost mě na... když u nás vybombradili jezevčí hrad a rodinu ) nemám pravda zkušenosti lesní, ale podle toho co jsem si tak načetla, tak jezevec nepáchá tak obrovský škody, aby ho museli hubit, nebo jo?

relativně dost, na naší lokalitu

no tak tady teď - jestli ses dívala na tu mapu, fakt podle mě výrazně ubývají. Pravda jsem schopná nějakýho trefit tenisákem - minimálně jednou za půl roku a přesně v době, kdy se snažím zvěř nerušit a psa právě zababit tím tenisákem či pískadlem, tak nějakýho ušáka, co pomateně bivakuje u cesty trefím , ale fakt co můžu laicky posoudit, je jich tady míň

Tý jo, tak tam bývalo zajíců přehršel, fakt i tam mizej?

no podle mýho laickýho pohledu ano, vím jak jsem mohla pozorovat zjara jejich srocení- hotovej václavák, vím kolik jsme jich za procházku potkali. teď je to podle mě opravdu mnohem míň. hehe a to jsou ještě dost inteligentní ty zvířata tam u nás. Páč vyprávěla paní z vechtrovny, že když jdou honci, zvěř nikde....... jak přejdou............ zvěř je má to napozorovaný už za víckrát .

k tomu výskytu - byly roky, kdy jsem si fakt drbala hlavu, kolik vrhů zajíců tam bylo na zahradě - podle mě, zajíc není blbej, došlo mu, že min. před liškou je chráněnej(kočka a hranostaj - toho tam máme taky a jsem na to pyšná viděla jsem dokonce mládě, jak si před náma hrálo a bylo to supr divaldo ,to je jasný, že plot před kočkou, hranostajem nezabere) ale před liškou ho ten plot ochrání, tak proč si tam neudělat porodnici a pes nedělal skorem nic jinýho, než že hledal a hlásil malý zajíce , pak si právě nějak vydedukoval, že asi v určitejch místech "rostou" a čeká tam na ně dodnes i když už tam zající "nerostou" a máme tam tak jeden dva vrhy. Svýho času jsme tam měli obřího , ale opravu obřího zajíce - to už vypadalo spíš jako pes, než zajíc. A navíc se vůbec nebál a dost "provokoval" lidi mu vůbec nevadili.

worick
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 07:38
- Nahlásit

Kolem našeho se roky pohybovaly dvě srny (jedno určo srnec) pak měl jeden myslivc 60tiny, jeden 50tiny a srny už tu nejsou Zajíc se tu vyskytuje pravidelně jeden.....bývalo jich tu mnohem víc. Taky tu bývala liška....chodila nám zahradou a kradla mi boty Jenže taky chodila sousedům na slepice - taky není
Apropos liška. Nevím, co máte proti lišce? Na jednu stranu si myslivci stěžujete, že střílet musíte, poněvadž tu nejsou predátoři (a kdo je asi tak vyhubil??) na druhou likvidujete lišky na potkání. Asi tak proč? Protože by na vás nezůstali zajíci ani bažanti...Ale vždyť vy ani nechcete lovit.......a bažant tu stejně není původní...jenže liška holt daňka neuloví Nevím, k čemu je užitečný zajíc...a to myslím opravdu...nevím, je? Podle mne jen na to, aby nakrmil dravce. Liška je pokud vím mimo jiné mrchožrout - tedy čistič lesa. Vloni jsem v plotě našla narvaného mrtvého zajíce. Podle mne chtěl uskočit před autem a narval se do našeho svařovaného plotu, nemohl už ven a asi se udusil. Nic mu nebylo, nevypadal pokousaný, nic. To bylo pozdě večer. Ráno byl pryč...myslím, že ho tehdy ještě odnesla ta liška.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 07:46
- Nahlásit

PetraK

Jestli máš málo králíků u Vás, zvu Tě k nám (kousíček od Brna). Tady jich je tolik, že když jedu domů po tmě, jezdím hodně pomalu, abych to před nimi stačila dobrzdit. Jednoho jsem totiž před časem sejmula autem. Letos jsem si všimla, že jsou chytřejší a když jede auto, berou roha do pole. Nyní je na silnici o hodně víc přejetých koček než králíků. Jsou tu taky srnci, prasata (ty jsem neviděla) a laně (fakt laně, ne srnky!).

Když jsem se pídila po myslivcích, tak v naší vsi jsem se po žádném nedopídila, žádného neviděla, směrem na sever prý žádní nejsou (tvrdil místní občan) - myšleno v lese. A směrem jižním jsou nějací, občas slyším střílení, ale je to daleko a místní o nich věcí jen jako skoro o čemsi imaginárním - asi tak jako by v tom lese byl občas drak. Hájovna je o kilometr níž vzdušnou čarou, hajného jsem viděla jednou. A pak jsou tu prý pytláci. Kdybych byla škodolibá, řeknu, že když tu nemáme myslivce, tak tu holt máme tu zvěř, páč pytláci nestačí tolik škodit jako zelení mužíci.

Jedna srnka či laň chodila bydlet ke mě domů. Ráno ji zedníci vyháněli ze stavby obýváku, aby mohli začít stavět. Přišla po setmění a vydržela do rána. Akorát jsme si musely vzájemně zvyknout na to, že se občas v noci "setkáme", když jdu na záchod.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 07:50
- Nahlásit

Aspoň se dohodněte, jestli mluvíte o zajících nebo králíkách. On je to docela rozdíl.

worick
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 07:57 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

pawLINka
zajíce od králíka asi nerozliším...nebo jsem spíš nikdy v životě divokého králíka neviděla Předpokládám, že to blbé a nohaté je zajíc Opravdu - mě teda zajíc vůbec nepřipadne jako inteligentní zvíře. Sedí, čumí na cestě - po té naší se jede 40kou, přijedem až skoro k němu a on tam začne pobíhat sem tam jak pako a my musíme počkat, až si konečně rozmyslí, kudy, poněvadž když otevřem bránu, viděl by ho Worka

pawLINka
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 08:09
- Nahlásit

worick
Já jsem taky nikdy divokého králíka v přírodě neviděla. To, co běhá po polích, jsou zajíci. Tudíž uvažuješ správně: Předpokládám, že to blbé a nohaté je zajíc

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 08:34
- Nahlásit

worick
Zajíc je větší, má delší uši a má tři bílé proužky na každé straně čumáčku. Králík je menší, kratší uši.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 08:36
- Nahlásit

worick
Jestli ho oslníte autem, tak se nedivím, že neví kam.

worick
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 08:41
- Nahlásit

Vlčáčková
Jestli ho oslníte autem, tak se nedivím, že neví kam - no oslníte....Je to rovinka, blížící se pomalu jedoucí auto musí slyšet na 250m (když ho slyším i já hluchá ) času má móře....ale je to trdlo prostě No ale abych mu prohlížela proužky na čumáku...na to asi fakt nepočká

worick
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 08:42
- Nahlásit

Vlčáčková
Jestli ho oslníte autem, tak se nedivím, že neví kam - no oslníte....Je to rovinka, blížící se pomalu jedoucí auto musí slyšet na 250m (když ho slyším i já hluchá ) času má móře....ale je to trdlo prostě No ale abych mu prohlížela proužky na čumáku...na to asi fakt nepočká

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 08:45
- Nahlásit

worick

Mě to stačilo jednou!

Já ty proužky viděla, ale akorát, když jsem na něho málem šlápla. Teda ale jak má vědět, že to auto pojede zrovna po tom pěkném plácku s výhledem a pevným povrchem, kde zrovna sedí?

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 09:07
- Nahlásit

pawLINka

jestli mluvíte o zajících nebo králíkách.

tak já celou dobu o zajících, páč na králíka v ČR skorem myslím ani narazit nejde,už jsou fuč.

worick
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 10:32
- Nahlásit

Vlčáčková
Teda ale jak má vědět, že to auto pojede zrovna po tom pěkném plácku s výhledem a pevným povrchem, kde zrovna sedí? - no za ten rok, co tam oxiduje, už by něco vědět mohl

pawLINka
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 10:50
- Nahlásit

PetraK
tak já celou dobu o zajících, páč na králíka v ČR skorem myslím ani narazit nejde,už jsou fuč
Taky myslím.

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 10:55
- Nahlásit

pawLINka
Taky myslím

no to bylo furt lovení, lovení, chytání, vodvážení do Francie , či kam (za komundírů) a..... prt nemáme nic a když se to pokusí znovu rozjet, tak to lišky zdecimujou prej.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 10:58
- Nahlásit

PetraK
Někde jsem četla, že tomu pomohla i myxomatoza...

worick
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 11:05
- Nahlásit

pawLINka
Někde jsem četla, že tomu pomohla i myxomatoza... - to si myslím spíš...Alespoň u nás se to liškama rozhodně nehemží
Zajíci jsou snad nejnemocnější zvíře na světě nevím proč...Asi by se měli myslivci pustit do nějakého ,,šlechtění zajíců" - v rámci ozdravění chovu...jinak vychcípají všichni

worick
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 11:10 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

PetraK
prt nemáme nic a když se to pokusí znovu rozjet, tak to lišky zdecimujou prej. - lišky - to je taky takové zaklínadlo Když vemu, že v době námluv najdu na silnici mezi poli co 50m mrtvého zajdu...i kdyby to na této silnici bylo jen 20ks - je to hodně. No a když jich vůbec není....a u nás opravdu skoro nic tak snad nebudu střílet nic, prostě kvóta na zajíce 0! Vím, že zajíc se množí dobře a rychle, skoro jako myšák ale nějak tedy nestíhají

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 11:10
- Nahlásit

pawLINka

Někde jsem četla, že tomu pomohla i myxomatoza..

no asi jo, já jen, že kdysi pradávno vím, že se pořádaly na Benešovsku hony, kdy se právě odchytávali- že se to nestřílelo, ale chytalo a vyváželo ven, komanče nějak nebralo, co a jak.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 11:12
- Nahlásit

PetraK
Co se týká myslivosti, tak jezevci páchaj naprosto zanedbatelný škody. Třeba u nás se vůbec nelovili, kolikrát chlapi říkali jak seděli někde na větvi a jezevec prošel kolem, za chvíli chrochtání a šel zpátky, za chvíli další ... Až to vzdali a šli domů Netvrdím rozhodně, že všichni ani to, že je to běžná praxe jinde. Bohužel
Add. zajíci - no, mizej, u nás je možný, že je to třeba jen nějaká přechodná doba, že měli třeba pár let po sobě kliku a odchovali hodně mladých, za 5 - 10 let to může být zase všechno jinak.
Kdysi, když jsem pracovala poblíž Litvínova v drůbežárně, chodil tam pod sila bažant, ale když jsem ho viděla poprvé, tak jsme se ho normálně lekla. On totiž jak chodil žrát směs pro kuřata (výkrm), tak za prvé mě stálý a neomezený příjem krmení, za druhé ho nikdo nerušil, tudíž nemusel prakticky vůbec lítat a tak šetřil energii a za třetí - ony ty hormony ve směsích dělají taky své ... Dělali jsme si z něj s ostatníma lidma srandu, že je to divokej krocan moc mu do něj pravda nechybělo
worick
Nevím, co máte proti lišce?
Hele, jako vážně ono se to třeba nezdá, ale lišky jsou trvale přemnožený a to nejen proto, že nemají už přirozenýho predátora (vlk třeba) a minimální konkurenci. Navíc jen díky letilé celoplošné vakcinaci proti vzteklině už nejsou takovou hrozbou.
V některých evropských zemích má liška dobu hájení (třeba Polsko) a věř mi, že v době, kdy se tam nestřílí se jich najednou začne objevovat neskutečný množství i u nás (hned za hranicemi). Co se škod týká, tak dělají největší škody ani ne tak na nepůvodních bažantech, ale bohužel právě na našich původních druzích koroptev, křepelka a dalších na zemi hnízdících ptácích a samozřejmě králících, zajíce uloví zcela náhodně a vyjímečně, protože na něj nemá ani rychlostí a navíc je zajíc už fakt hodně velká kořist pro ni. Ale samozřejmě, že zlikvidují taky velký množství myší.

worick
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 11:14
- Nahlásit

PetraK
kdy se právě odchytávali- že se to nestřílelo - nevím, jestli to byl právě tenhle případ, ale co si vzpomínám, byla to nějaká pomoc na obnovení zajíců - taky po povodních, jak bylo po tom i po povodních u nás..

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 11:19
- Nahlásit

worick
Je to rovinka, blížící se pomalu jedoucí auto musí slyšet na 250m (když ho slyším i já hluchá ) času má móře
Takhle na to nemůžeš koukat, kolikrát auto slyšíš až těsně za sebou, vzlášť v zimě. Navíc světla auta zvěř oslní a tak ´pak zmateně pobíhá ze strany na stranu (viděla jsem takhle "blbnout" i lišku a to si myslím není úplně blbé zvíře a muš jel takhle asi kilometr za jezevcem, který nevěděl kudy kam). Auta jsou pro zvěř pořád ještě věc strašně nepředvídatelná a tím pádem i nebezpečná.

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 11:21
- Nahlásit

Eldoguero

tak jezevci páchaj naprosto zanedbatelný škody
no huráááááááá! jsi první od fochu, kdo mi to potvrdil, páč unás ...

Bohužel

je právě sejmuli, což mě děsně mrzí. Vyrobili kráter obří a šlus, už tam nejsou.

že je to divokej krocan
no ten "náš" zajíc byl taky gigant, navíc s dost pevnou nervovou soustavou, páč se nežinýroval courat těsně u plotu, když jsme na zahradě dávali kávičku, což Brtnikovi přivodilo žinfákrt skrzevá tu drzost, že když nám ničí keře, ešče se u toho vokazuje , zařval a se zajícem to ani nehlo

a když už jsme u tý velikosti, svýho času u nás byla liška - spíš asi teda lišák bych si tipla, a ten asi taky chodil na hormonální zrzní. Ač na obzoru, tak byl velkej tak, že jsme ho fakt považovali za menšího "vlčáka"
jak to, že liška škodí na křepelce a do bažanta tolik nejde?

Jebloň
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2012 11:23
- Nahlásit

Eldoguero
a muš jel takhle asi kilometr za jezevcem, který nevěděl kudy kam)
A že Jezevec doma nic neřek!

<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání