Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Rakovina - co můžu ještě udělat?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . >>
Autor Zpráva
Falco
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2007 21:32
- Nahlásit

Mám jedenáctiletého psa - amerického kokršpaněla. Dnes jsem se dozvěděla, že má nádor na játrech a rozsáhlé metastázy, které utlačují plíce (původní potíže, pro které jsme šli za vetem, byl kašel). Viděla jsem metastázy na rentgenu, takže mi je jasné, že se musím smířit s tím, že nás Falco brzy opustí. Vet mi řekl, že teď už pro něj v podstatě nemůže nic udělat, dal mu jen antibiotika na potlačení zánětu v dýchacích cestách.
Pes je kromě dýchacích potíží zatím v poho, žere (vařené), chodí na malé vycházky, hraje si, vítá nás. Myslím, že ho zatím nic nebolí.
Jestli můžete, napište mi vaše rady a zkušenosti - chtěla bych vědět, jestli ještě můžu něco udělat. Ne snad, že bych věřila v zázrak uzdravení. Spíš jak mu alespoň přechodně ulevit nebo prodloužit dobu, kdy ho ještě bude bavit život.
Díky.

Fifi
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2007 21:38
- Nahlásit

Falco
Moc toho udelat nemuzes, je mi to lito. Snad je spravne odhadnout okamzik, kdy uz bude v psich ocich chybet jiskra.
Resila jsem onehda neco podobnyho, snad neco z toho pomuze aspon na chvilku.
URL

kokoška
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2007 08:54
- Nahlásit

Falco
taky mi umírala pejsa na rakovinu jater, dlouho byla dobrá - žrala, chtěla ven na procházku, ale postupně se musely zkracovat. Konec přišel znenadání během cca 1týdne se rychle horšila a když už nemohla dál, nechali jsme ji uspat - to je asi nejdůležitější, co v tuhle chvíli pro něj udělat - připravit se na to sama psychicky a až přijde jeho chvíle, neváhat a nechat ho důstojně a klidně odejít.

suesie
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2007 10:11
- Nahlásit

Falco
Nám taky umíra na rakovinu (sleziny) boxer. Bohužel jsme na to taky přišli až už měl metastázy i na játrech a nádor byl už opravdu strašně velký.
Probíhalo to u nás přesně jak popisuje kokoška. Rychle se zhoršil a bylo vidět, že už i on nemá sílu.
V těchhle případech už opravdu bohužel nepomůže nic. Ještě teď je mi smutno. Ze všeho nás ale dostal prcek, kterýho jsme si 2 měsíce po smrti Blackyho přivezli. To je opravdu nejlepší lék, protože jinak jsem fakt chodila jak tělo bez duše a jakmile jsem viděla někde psa, tak jsem bulela.

EngieB
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2007 10:21
- Nahlásit

Držím ti place, ať to zvládneš - i moje fenečka musela být utracena kvůli rakovině, bylo jí teprve 13 let (její bratr se dožil 16). Udělala jse, co jsem mohla - užila si nádherně bezbolestný poslední dny, pak jsme zavolali veterináře, přijel ji utratit k nám, aby se zbytečně nestresovala a mohli se s ní všichni rozloučit. Umřela moc hezky v mém náručí...

Falco
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2007 22:03
- Nahlásit

Ještě se mi nechce myslet na úplně poslední věci. Včera to byl pro mě šok a beznaděj. Dnes už chci bojovat o každý den.
Falco se vedle mě na gauči slastně protahuje a provaluje na zádech, jen občas trochu zakašle. Vítal mě, když jsem přišla domů, hrál si s pískacími kuličkami (ale ležel u toho), šel se mnou na vycházku, normálně se vyvenčil, ohryzal si svou pravidelnou večerní kost, snědl dvě misky vařeného krůtího masa s rýží. Dnes je mu o poznání lépe než včera, líp dýchá (asi zabrala antibiotika), jen víc spí a méně se pohybuje.
Prohledala jsem internet a telefonicky jsem se poradila s dalšími dvěma veterináři. Nedali mi naději na uzdravení, ale dali mi sílu, abych zkusila ještě něco udělat.
Koupila jsem mu Ostropestřec (tablety) a Sanicell (nasadila jsem 3x denně 2 tablety).
Jestli to půjde, zkusím sem psát jak se situace vyvíjí, třeba to pomůže někomu dalšímu, kdo bude v podobné situaci.

aren
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2007 23:07
- Nahlásit

Falco
Ahoj, já Ti bohužel neumím poradit, ale nedávno se probíralo cosi tady
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_6855_0.html
a tady
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_3039_0.html#13
tak třeba Ti to k něčemu bude

evka
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2007 07:21
- Nahlásit

Falco
Ahoj,
nechci ti brát naději, ta vážně umírá poslední, nakonec jsem ve stejné situaci a už pátý měsíc bojujeme, zatím úspěšně. Operace nepřicházela v úvahu, po alternativní medicíně K9 immunity a homeopatii se stav výrazně zlepšil. Dokonce jsem četla, že se homeopatií nechá rakovina vyléčit nebo zastavit, pokud se zvolí vhodná homeopatika. Zkus se obrátit na homeopata Mvdr. Michala Jiřičku, michal.jiricka@seznam.cz Strašně moc držím palce a nevzdávej to, bojuj.... do poslední chvíle, kdy má pesan chuť žít.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2007 13:56 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit

Falco

Ahoj ,

nakopíruju sem text z vedlejšího tématu "Podpora imunity po operaci":

....Nechám mu teď dát jěště druhou inj. Zylexisu (dříve Baypamun). 1. dostal minulou středu na veterině, to jsem jěště ani nevěděla jaký to nabere grády... Jako kůra na půl roku by měly být aplikovány 2 injekce.
Je to na podporu imunitního syst. a prý to výrazně pomáhá i při onk. onemocněních (jsou zdokumentovány případy, kdy se neoperabilní rak. nádor ohraničil, zapouzdřil a nemetastázoval), v tom případě se dává 1 inj. měsíčně -
to píšu také proto, kdyby sem zabrousil někdo s tímto problémem. Chtěla jsem koupit Sanicell, ale vet mi doporučil tohle, pak jsem našla hodně dobrých referencí a Piškot se dává rychle dohromady, tak myslím, že i funguje...

Četla jsem, že tvůj pejsek už metastáze má.... , víc inf. o tom Zylexisu zjistím od našeho veta v pondělí a napíšu sem... aspoň jako názor pro srovnání...

držím moc palce...

Neessi
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2007 16:44
- Nahlásit

Falco,

opravdu není lék na rakovinu jater s metastázami v plicích.Ostropestřec jen zlepší enzymatické procesy v játrech,ale dávej ho.Bohužel má tohle onemocnění rychlý průběh,takže spíš se starej o to,aby jste měli ten čas,který mu zbývá co nejvíc pro sebe.Tím,že leží,šetří síly,které mu valem ubývají.Sám ti řekne,kdy bude chtít odejít a ty ho nezklamej a buď statečná až ho budeš muset doprovodit.

Falco
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2007 21:35
- Nahlásit

Díky všem za rady a posilu.
Falco klidně spí a docela čistě a hluboce dýchá. Dnes už skoro nekašlal. Ráno se mu na vycházku moc nechtělo, ale v poledne jsme byli už na 30 minut a večer si sám vybral delší okruh a občas přecházel i do klusu a nekašlal.
Začla jsem krmit 2x denně, v poledne měl vařeného králíka a večer krůtí maso s rýží. Snědl všechno s velkou chutí. Chtěla jsem mu nanutit syrová játra, ale to rezolutně odmítl.
Dnes se již o poznání více hýbal, dokonce chodil žebrat do kuchyně o nějaké mlsky.
Snad se daří potlačit ten akutní dýchací problém, to jsem moc ráda, protože se mu ulevilo.
Vím, že bude těžké se s ním rozloučit, a je to jedno, jestli to bude za týden nebo za měsíc. Ale chtěla bych mu pomoci alespoň v tom, aby byl co nejdéle v pohodě.

Falco
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2007 21:44
- Nahlásit

Ahoj všem, kdo to čtou.
Nechci to zakřiknout, ale stav je dnes opět lepší. Ráno byl ještě unaven, dlouho trvalo, než se nastartoval, ale v průběhu dne se viditelně zlepšoval. Polední i večerní vycházku zvládl v běžném rozsahu a skoro celou klusal. Spal už jen do půl čtvrté, pak byl ochoten si hrát a zúčastňovat se všech denních činností. Zakašlal je několikrát. V poledne snědl misku syrového masa, večer misku vařených jater s mrkví a rýží. Teď leží v kuchyni u kredence, nespokojeně povrčává a dává mi tak na vědomí, že by bylo vhodné ještě udělat něco k jídlu.
Samozřejmě si nemyslím, že to co jsem před 3 dny viděla na rentgenu zmizelo, ale ať už vlastním přičiněním nebo pomocí Sanicellu se zdá že akutní krizi překonal.
Držte nám palce, naděje umírá poslední a není nutno hned házet flintu do žita.
Zase se ozvu.

aren
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2007 21:54
- Nahlásit

Falco
Držím palce, to je dobrá zpráva

maixnerova
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 09:38 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit

Falco

držím moc všechny palce a pěsti, hned jak se dnes vrátíme z kontroly na veterině, hodím sem info o tom Zylexisu (Baypamune). Včera jsem se snažila o tom něco vygooglit, ale info jsem našla hlavně v němčině...

Taky doporučuju přečíst si hutné téma, které založil dnes Richie o léčbě Artemisininem.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 19:55 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit

Falco

Ahoj Falco, jak už jsem psala, dnes jsme byli u veta na kontrole. Popsala jsem mu nemoc tvého pejska a ptala se v té souvislosti na životosprávu a Zylexis. Jistě máš spousty rad od svého veta. Takže to ber jenom jako pro srovnání...

Napsal mi několik bodů:

1) nenechat svého pejska skákat a moc blbnout, při této nemoci snadno dochází k ruptuře (prasknutí) jater a tím i ke vnitřnímu vykrvácení... na tento bod kladl velký důraz

2) nasadit jaterní dietu, pokud granule, tak např. Hills L/D

3) podpůrná léčba, doporučuje kombinaci: Sanicell + 1x měs. inj. Zylexisu + Legaphyton (podporuje funkci jater). Podobné prostředky jako Legaphyton (tedy na podporu funkce jater) jsou také Essential a Flavobion

PS: vzhledem k tomu, že jsem mu řekla, že je to info pro známou, která není z Prahy, tak myslím, že ho nevedl k vyjmenování léků v bodě 3 zištný úmysl...

Držím moc palce, abyste si jěště hodně dlouho s pejskem užívali společného života

Falco
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 21:35
- Nahlásit

Maixnerova
Mýlíš se, jestli si myslíš, že mám spostu rad od svého veta. Prostě nemám. Ještě když dělal ultrazvuk, tak mluvil o vyšetření krve, moči, biopsii atd. Po pohledu na rentgen mi řekl, že už pro nás nemůže nic udělat, dal mi antibiotika na týden ("víc vám jich dávat nebudu..") a "podívejte se, jestli máte doma nějaký Rimadyl", až bude mít bolesti. Vzhledem k tomu, že jsem byla v naprostém šoku (šli jsme k němu s tím, že ta první dávka antibiotik na ten "kotcový kašel" nezabrala), ani jsem se na nic jiného neptala.
Po probrečené noci mě napadlo zavolat kamarádce pejskařce a jejím prostřednictvím jsem se radila po telefonu s dvěma dalšími vety spíš o tom, jestli má vůbec smysl ještě něco podnikat. A protože mi řekli, že smysl to má vždy, strávila jsem zbytek dne na internetu. Sanicell byl první volba, protože jsem ho mohla hned ten den koupit (byl před námi víkend), jiné přípravky se musely objednávat.
Vzhledem k tomu, že se Falcův stav přes víkend zlepšil (klepu to někam na dřevo) tak, že kromě velmi občasného lehkého zakašlání na něm není patrná žádná známka nemoci, snad jsem se na první pokus trefila.

A teď k jednotlivým radám:

1) Falco už není žádný divočák, vzhledem k artroze už toho moc nenaskáče, ale na gauč a z gauče to stále zvládá. Musím na to dávat pozor. Kdysi, když měl úraz přední nohy, se naučil, že skákat nemůže a vždycky seděl na gauči a bafal tak dlouho, dokud ho někdo nesundal. Pokusím se mu to připomenout.

2) Pravděpodobně nemoc způsobila, že úplně změnil své stravovací návyky. Napřed přestal žrát granule (žral je celý život). To jsem samo nevěděla, že je nemocnej, vyzkoušeli jsme 4 druhy, a nic. Tak jsem začla vařit a bylo to ono. Dřív byl klasický všežravec - rohlíky, okurky, melouny, kedlubny, rýžové suchárky, sýry, probiňáky - prostě cokoli. Momentálně se z něj stává téměř výhradně masožravec, už nechce ani těstoviny s masem. Nevím, jak má vypadat jaterní dieta - asi to nebude samé maso, co? Ale když já jsem teď docela ráda, že vůbec žere. Musím se někde podívat na net, jaká má být dieta při nemoci jater.

3) Doufám, že ve středu se budu domlouvat s naším vetem na další dávku antibiotik a proklepnu ho na léky, které doporučila vaše paní doktorka. A bude-li i nádále tak "optimistický" jako minule, tak mi nezbyde, než po 11 letech změnit veterináře.

Moc ti děkuju za rady, potřebuju někoho, kdo mě bude ubezpečovat, že nemusím jen čekat na konec, že můžu ještě něco dělat.....

Falco tě zdraví ze své strategické pozice u kredence, odkud se mě hlubokým pobafáváním snaží přesvědčit, že v té žluté krabici přece ještě jsou nějaké piškoty..... A tím zdravíme i bojovníka Piškota.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 21:43
- Nahlásit

Ahoj Falco,

ohledně té diety zavolám naší vet. Zkusím to jěště teď, dnes pracuje do 21.

Falcovi dej velikánskou pusu na čumák a ty se drž. Piškotovi pozdrav ráda vyřídím

Jdu volat.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 22:16 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit

... dovolala jsem se:

jídlo:
nejlépe libové hovězí, drůbež nebo jehněčí + rýži nebo burizony nebo vločky, to se nalepí na maso + zelenina, např. brokolice.
Maso nejlépe syrové (pokud ho jí), nejdříve maso nechat přemrazit.
Denní dávku rozdělit na 3 menší (nemáš-li tu možnost, tak alespoň na 2)

Mimo výše uvedených léků je dobré podávat pejskovi velikosti kokršpaněla ráno a večer 100 mg vitamínu C (lidského) je to silný antioxidant

Jěště mi vet slíbila, že se podívá do chytrých knih a udělá mi výpisky ohledně životosprávy, doplňků, bylin aj .
Domluvily jsme se, že půjdem příští týden na kafe. Synek jim zaviroval poč.... Já jí zase předám ty info o Artemisininu, co sem dal Richie. Velmi jí to zajímá, používá jak "klasickou" tak i "alternativní" medicínu...

Pokud by se ti chtělo nebo bych ti mohla pomoct se sháněním nějakých informací nebo... tak mi klidně napiš na grafika9@volny.cz.

Zatím

maixnerova
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 22:45
- Nahlásit

... jěště jsem zapoměla: vodu na pití převařuj (kvůli chlóru) nebo dávej kojeneckou

maixnerova
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 23:14
- Nahlásit

maixnerova

... teď jsem si to jěště jednou celé pročetla, jídlo, které mu už podáváš vlastně úplně odpovídá doporučením od vet ...

jira_hera
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2007 07:47
- Nahlásit

Akorát ještě u jaterní diety je důležité, aby maso tvořilo zhruba třetinu krmné dávky, víc ne. Jako příloha je, jak už psala maixnerova, vhodná rýže nebo například vločky, nevhodné jsou těstoviny. K tomu zelenina a ovoce. Moje fena ještě bere třikrát denně lactulosu kvůli toxinům, co se jí díky špatné funkci jater uvolňují do těla.

sara03
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2007 16:24
- Nahlásit

Ahojky všem. Známá měla pesu NO a ta taky měla rakovinu. Dávala ji syrová vajíčka a pesa se z toho dostala. Jen nevím, v jakém stádiu a čeho rakovinu měla. Nerada bych Falcovi ublížila. Tak jestli někdo ví, zda se můžou vajíčka na nemocná játra, napište. Díky.

Falco
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2007 21:00
- Nahlásit

Děkuju všem za rady a podávám hlášení.
Falcův stav je docela dobrý, dnešní večerní teplota: 38,4. (koupila jsem si digitální rychloběžku )
K obědu měl syrové hovězí maso s mrkví (moc si pochutnal), k večeři vařené kuře s vločkami. Počasí moc vycházkám nepřálo, ale přesto jsme byli 3x venku. Dokonce si dnes hrál v domě na čmuchanou (hledání schované hračky), i když po námaze zase kašlal. Rozhodně nevypadá, že by to chtěl zabalit.
Zítra večer budu mít konzultaci s vetem, tak uvidím, co řekne.
Dobrou noc a hodně zdraví všem vašim pejskům.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2007 23:35
- Nahlásit

Falco

ahoj , jsem moc ráda, že se tvůj pejs cítí dobře . Dobrou.

Neessi
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2007 05:51
- Nahlásit

Falco
i když po námaze zase kašlal

Ten kašel není jen z plicní obstrukce,ale takto se projevuje hlavně plicní edém=otok.

Falco
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2007 16:35
- Nahlásit

Tak jsem napsala mail našemu vetovi:

"Zdá se, že za 5 dní od naší návštěvy u vás se stav našeho psa zlepšil. Dýchá
mnohem lépe, teplotu měl dnes večer 38,4. Kašle ovšem stále, i když již
znatelně méně často. Jinak žere velmi dobře, chodí na vycházky, hraje si a
celkově je docela v pohodě, i když se rychleji unaví a více odpočívá.

Kromě antibiotik Xislav a léku Ambrobene, které jste mu předepsal, podávám
ještě Sanicell - 3x denně 2 tbl., Ostropestřec - 1x denně 1 tbl. (70 mg
Sylimarinum), 2x denně 1 tbl. Celaskon 100 mg.

Chtěla bych se vás zeptat na váš názor na aplikaci Zylexisu jako podpůrného
prostředku v jeho zdravotní situaci. Zdá semi, že to ještě nechce vzdát, tak
bych mu chtěla pomoci. Také bych uvítala vaše doporučení na přípravky na
podporu činnosti jater."

A tohle mi odpověděl:
"Všechny léky, které jste popsala jsou ok a dávejte je. Ten Zylexis je podle
mých zkušeností v těchto případech neúčinný, cena je dost vysoká a za hodně
peněz málo muziky. To už bych spíše klonil k prednisonu v cytostatických
dávkách. Co se týče jater, doporučuji Flavobion a Essentiale Forte N - vše 1
tbl, resp. kapsli 1x denně."

Nejsem lékař ani veterinář, ale nedělá Prednison přesný opak toho, o co se snažím? (posílení imunity, zlepšení kvality života v posledních dnech)
Co si o tom myslíte?

Neessi
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2007 17:16
- Nahlásit

Falco
Prednison = imunosupresivum a jak napsal vet podávat v cytostatických dávkách,to znamená,že to na chvíli může(ale nemusí)přibrzdit nádorové bujení.Ve své podstatě to může zlepšit kvalitu života.Jinak Flavobion obsahuje Ostropestřec,takže dávat buď to nebo ono.

jeje
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2007 17:18
- Nahlásit

"Baypamun HK" som skusal aj ja pri onkologickom probleme (zacinal ako lymfopatia, pokracoval podobne ako u Falca), ale bez badatelnej reakcie organizmu. (malo by to byt snad nieco podobne - deaktivovany paraproxvirus ovis).

Ulavu jej myslim prinasali injekcie "Theranekron" (z tarantulieho jedu)...

Falco
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2007 21:36
- Nahlásit

Dnes se mi zdál Falco více unaven, ale je pravda, že z toho počasí jsem byla unavená i já. Večerní procházku jsme vzhledem k ledovému dešti zrušili, byl jen na dvorečku.
V poledne měl řidší stolici, asi to syrové maso, není na to zvyklej, dala jsem mu trochu smecty, večer už nekadil, tak snad OK.
Jestli mu něco nechybí, tak je to chuť k jídlu. Žere ve 13 a ve 20 hodin, ale včera jsem musela přidat další jídlo v 21.30, a dnes taky. Prostě leží u kredence a nadává, dokud mu něco nedám. Dnes bylo zase kuře s vločkami a mrkví a teď večer ještě vařené filé s rýží. Miska je vylízána, až se leskne.
Teplota 38,4

Kašlání: Nekašle v noci ani když v klidu leží ani při běžné vycházce. Začne vždycky, když se "vyvaluje". Znáte to určitě od svých pejsků - lehne si nejprve na bok, protáhne se, pak nohy nahoru, převalí se - no a začne kašlat. Myslím, že je to těmi metastázami. A jestli mi někdo poradíte - má na ten kašel užívat lék Ambrobene, je to dobře?

A ještě další dotazy:
Prednison - máme do toho jít? Přečetla jsem si, že to má celou řadu vedlejších ne moc dobrých účinků?
Antibiotika (Xislav) - bere je už celkem 3 týdny, zítra nebo pozítří si půjdu vyzvednout další dávku, má to být clona proti zánětům v dýchacích cestách. Mám mu dávat něco na obnovení "hodných" bakterií ve střevě?

Díky všem, kdo přispějí svou troškou zkušeností nebo informací.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2007 22:05
- Nahlásit

Falco
A ještě další dotazy:

Ahoj Falco, bohužel nemůžu tyhle otázky ohledně léčiv posoudit, pokud bys chtěla, můžu se zeptat na názor naší vet...

Jěště jsem si vzpoměla, že v souvislosti s rakovinou (i když jiného typu) zde Dante (vet., možná jěště studující) zmiňovala jako doplněk Wobenzym.

http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?phrase=Wobe nzym&searchType=0&where=0&forum=0&sDay=5&sMonth=12 &sYear=2004&eDay=7&eMonth=11&eYear=2007&posterName =Dante&action=search&searchGo=1

Jsem moc ráda, že se tvůj pejs cítí dobře

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání