| Autor |
Zpráva |
Richie
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 21:48 - Změnil/a: Richie
- Nahlásit
Zdravím všechny a zároveň Vás tímto žádám o radu,
Máme 13-ti letou fenku německého pinče, která má rakovinu mléčných žláz. První a tehdy jediný nádor ji byl asi před půlrokem vyoperován i s celou lištou, jenže krátce po operaci se v místě jizvy začaly objevovat nové nádory. Za krátko byly zhruba stejně velké jako ten původní.
Jeli jsme tentokrát už k jinému vetovi, který konstatoval, že se jedná o agresivní formu, a že operace je jednak nerealizovatelná (kvůli velikosti zasažené plochy) a stejně by bohužel nic neřešila - než by se jizva zahojila, byly by na jejím místě další, nové a chemoterapii jsme v jejím věku vyloučili. Veterinář nám řekl, že už to prostě zvrátit nepůjde. Řekl nám však, že byly i případy, kdy se i 2kg nádor začal samovolně zmenšovat / odumírat, organismus sám našel cestu "jak z toho ven" a pejsek se uzdravil. Takže jsme od něj odcházeli alespoň s kapkou naděje..
Do toho měla ještě nateklou nohu - lymfatický edém a podle toho, co píše Dante, bude příčina nejspíš v nádoru, který v břiše utlačuje lymfatické cévy. Na to jsme (jak doporučuje) nasadili wobenzym a masáže, což po týdnu opravdu zabralo a nožka přestala natékat. Alespoň trochu radosti.. (díky Dante!)
Od poslední návštěvy veterináře uběhlo zhruba 14 dní s tím, že za tu dobu jsme se snažili dělat vše proto, aby jsme se tuhle hnusnou nemoc pokusili zvrátit (dieta na bázi lněného oleje - omega 3, vitaminy, antioxidanty,..). Také užívala nějaká antibiotika, které nám dal vet, což mělo šíření nádoru alespoň zpomalit. Nejmenší 3 z 5-ti nádoru nekrotizovaly a z vnějšku to vypadá, že přestaly růst - ovšem nevím, co se děje uvnitř. Teď po nich zbyly 3 velké díry. Ten největší z nádorů, který byl při poslední návštěvě veta již prorostlý do svaloviny, se ovšem hodně rozrostl, původně byl "na jednom místě" - boule zhruba 5 cm v průměru, ale teď se "táhne" pod kůži až k rozkroku, pokrývá vesměs celé břicho a je tvrdý, nepohyblivý Ten druhý, který je o něco menší je zatím pohyblivý a podle mě tedy zatím neprorost do svaloviny, ale je otevřený jako všechny ostatní.. Teď se ji navíc začaly dělat bulky na hrudníku (v podpaží na obou stranách), takže je to všechno na ho...
S vetem jsme se bavili i o devitalizaci, ale v jejím případě blbost. Začal jsem hledat na internetu a dočetl jsem se o látce - artemisininu (Qinghaosu) obsaženém v pelyňku ročním (Artemisia Annua L., Qing Hao), která byla v Americe testována u psů s různým typem rakoviny a byla velmi úspěšná. (Kdyby měl někdo zájem, přepošlu odkazy a dokumentaci, např. u osteosarkomu je v zahraničí využívána velmi často a úspěšně). Artemisinin v čisté formě se u nás ovšem sehnat nedá, je však možno jej objednat v zahraničí. Obstaral jsem si tedy bylinku v sušené formě, vypočítal zhruba obsah artemisininu a začal ji přimíchávat do jídla - léčbu pomocí této látky může velmi zefektivnit podávání železa - princip ničení nádorových buněk artemisininem totiž využívá za 1/ toho, že nádor ke svému šíření - růstu využívá železo a za 2/, že kmenové buňky rakoviny mají mnohem větší množství receptorů, jimiž železo z krve přijímají = rakovinné buňky mají mnohem vetší koncentraci železa než zdravé buňky a čím vetší koncentraci mají, tím více jsou náchylné na artemisinin. Ten v tomto případě funguje jako "trojský kůň" - váže se v krvi na transmitery (přenašeče), jenž dopravují železo do buňek (naváže se tedy na železo), které je pak přijímáno rakovinnými buňkami, které ovšem "netuší", že je svázáno s artemisininem. Uvnitř buňek s vysokou koncentrací železa pak artemisinin s tímto železem reaguje ("tře se"), čímž vzniknou volné radikály, které sejmou rakovin. buňku pěkně zevnitř.. U zdravých buněk je koncentrace železa nízká, proto jim artemisinin nemůže nijak uškodit (neplatí při chemoterapii).
Bohužel tahle léčba nezabírá Možná, kdybych sehnal už předtím artemisinin v čisté formě a mohla by tak dostávat vetší dávky, možná by ale ani to nepomohlo. Už od včera má 40-ky teploty a dnes se vyšplhala na 40.7°C. Ještě pár dnů zpátky byla relativně v pohodě, chuť k jídlu, pohyblivá, nožku už neměla oteklou, ale teď je na tom hůř, noha znovu otekla a já nevím co dělat Doufal jsem celou dobu, že to dobře dopadne, teď ale nevím, jestli už toho na ni není moc - nechci, aby se trápila, a než aby se trápila, raději ji necháme uspat, ale jak mám poznat, kdy bude ta pravá chvíle?
- jak už jsem říkal - teplotu dnes měla 40.7°C, teď večer klesla na 40.2°C
- nemá moc chuť k jídlu (což by mohlo souviset klidně jen s tou horečkou, jak jsem se dočetl)
- zrychleně dýchá a na konci výdechu jakoby stáhne břicho
- hůř se jí chodí, stává, jen když se jí chce na záchod
- slzí
Pokud by ty projevy měly být jen tou horečkou a mohla by s tou nemocí, po tom co by ji horečka klesla, žít ještě nějakou dobu bez většího trápení, tak to za to stojí. Ale nechci, aby se trápila..
Takže teď nevím, co dál? Vzít ji na sono a RTG a zjistit, jak moc "daleko" už se to dostalo? A pokud se zjistí, že už se to dostalo "dále", tak už nezbude nic jiného...? Postarat se, aby klesla teplota a koupit nějaké prášky od bolesti / na uklidnění? A nebo nasadit znovu nějaké antibiotika, aby se to zbrzdilo a pokusit se ji ještě dál léčit např. artemisininem - bylo by vůbec možné, to v téhle fázi ještě nějak / něčím zvrátit - pokud by se např. zjistilo, že nádor je zatím stále "jen" ve svalovině?
Předem děkuji za jakoukoliv radu a Vaše zkušenosti..
A ještě pro ty, kteří by se sami rozhodli vyzkoušet léčbu artemisininem - nedá se to kombinovat s chemoterapií! Pokud již něčí pejsek chemo prodělal, je třeba počkat min. 2-3 týdny před podáním artemisininu. A promiňte za tu slohovku, o tom artemisininu jsem se rozepsal schválně, aby o této alternativě mohli začít uvažovat i další v podobné situaci. I s poštovným výjde dávka, jenž by pokryla celou dobu léčby na max. 1000,- Kč a drsné je to, že testy v laboratořích probíhaly i na rakovin. buňkách, se kterými ani chemo "nehnula" a ART (artemisinin) je dostal.. aniž by zdravým buňkám nějak uškodil..
|
aren
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 21:53
- Nahlásit
Bože, to je mi líto . A ten artemisin teď už není možné použít?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 21:57
- Nahlásit
Kdyby to byl můj pejsek, vzala bych ho na to sono a rtg, poradila se s vetem, a pak bych se rozhodovala podle toho, jestli má bolesti, asi.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 22:00
- Nahlásit
Richie
uvádím z jiného fóra : 9. 8. 2007 09:18:44, Helena
Chtěla bych se také vyjádřit k Ovosanu. Bohudík nemám zkušenosti s aplikací u lidí. Náš pes ale před devíti léty onemocněl rakovinou mléčných žláz a prodělal chirurgické odstranění dvou z nich. Celá léta jsme mu nárazově pak podávali Ovosan a výtažek z hlívy ústřičné. Vydrželo to 7 let, pak nastala remise a byly odstraněny zbylé mléčné žlázy včetně lymf. ve slabinách. Dnes je fenka rok a půl po druhé operaci... a musím to zaklepat, vypadá vpořádku. Teď ovšem zase bere Ovosan (na váhu) a Imunoglukan v sirupu. Takže náš pes je po diagnostikování rakoviny 8,5 roku a zatím je v pohodě. Literatura uvádí, že po zjištění rakoviny se pes i při léčbě dožívá 1-2 roky. Fenka byla zařazena do klinického výzkumu této choroby u zvířat - nyní je jí téměř 16 let a zdá se zdravá a velmi čiperná. Je to náš miláček a tak nelitujeme finančních prostředků na její uzdravení a věříme, že tu s námi ještě nějaký rok pobude. Chtěla bych jen říci, že pravděpodobná účinnost léčby Ovosanem a hlívou ústřickou je dost vysoká, když uvážíme, že ani veterináři si to neumí jinak vysvětlit. Víte, naděje je důležitá a my, jak z výše uvedeného vyplývá opravdu věříme, že Ovosan pomáhá.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 22:02
- Nahlásit
já ovosan znám u lidí - brala ho kamarádka + wobenzym před operací , chemoterapii odmítla - je to už 6 let a je v pořádku )
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 22:03
- Nahlásit
Richie
Mě je to taky moc líto,ale upřímně řečeno...to není už pro ní život.Je jí 13 a má nemoc ,na kterou se umírá,zázrak nenastane .Na sono bych i šla,ale další "léčbu" už neabsolvovala,jelikož je otázka co je léčba a co týrání zvířat.Možná ti to bude znít tvrdě,ale není to tak dlouho co jsem takové rozhodnutí taky musela udělat a vím JAK strašně je těžký ...nedá se to vylíčit,kdo nezažil ,nepochopí.Ale je to daň za všechny ty krásný léta asi...
Přeju hodně sil.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 22:04
- Nahlásit
davidkova renata
Pro pinče není 13let tolik, co pro NO.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 22:09
- Nahlásit
aren
Pro pinče není 13let tolik, co pro NO.
Tohle si musí každej rozhodnout sám.
Já jen z toho co je psáno v příspěvku mám dojem,že to není moc dobrý.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 22:22 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit
Richie
to je hodně bolavá situace. Myslím, že by bylo dobré zjistit rozsah onemocnění. Léčit dokud je naděje a lze ulevit od bolesti, a dokud fenečka dlouhodobě netrpí...
Naše první fenka takhle onemocněla ve 12ti letech. Skoro dva roky jsme ji léčili - pak už byla situace beznadějná, metastázy zachvátily vnitřní orgány. Pegulku jsme nechali uspat. Jsem přesvědčená o tom, že jsme to měli udělat tak o měsíc dřív a ušetřit jí měsíc bolestí... Tenkrát nebyly ve veterině takové možnosti jako dnes a rozbory a vyšetření jí dělal asi jednou za 2 měsíce načerno náš kamarád onkolog...
V každém případě si ale nemyslím, že by to člověk měl vzdávat předem.
Opravdu moc držím palce...
|
Richie
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 23:14 - Změnil/a: Richie
- Nahlásit
Diky za reakce,
aren
- my sme ji tu bylinku vzdycky vmichali do jidla, protoze je dost horka, treba s tvarohem apod., ale tedkom uz to do ni nedostanu :'( Nechce vubec nic jist, tak doufam, ze alespon klesne ta horecka a chut k jidlu se vrati..
- na to sono a RTG zajedeme, kdyz sme u veta byli naposled, tak rikal, ze to ted stejne nema smysl (to byla jeste relativne OK, i kdyz byly nadory uz delsi dobu otevrene), ze ty mensi metastaze v tom zastineni stejne nemusi poznat..
Kez by sono ukazalo, ze se to jeste nedostalo k organum a kez by ten jeji apaticky stav tedkom, byl jen tou horeckou.. ach jo, je mi z toho fakt hrozne. Ty bolesti, no prave - ted treba nevim, kdyz cele dny lezi, rychleji dycha a ma horecku, jestli ma vetsi ci mensi bolesti..
mac1
- diky za tip, o ovosanu uz sem taky uvazoval i cetl, ale nazory nekterych lidi me odradily. Prvne se asi poradim s tim vetem, co rekne na jeji stav a uvidim..
Daji se pouzit nektere leky pro lidi na horecku u psu? To same na zmirneni bolesti / zklidneni? .. podivam se i do jinych prispevku
|
Richie
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 23:34 - Změnil/a: Richie
- Nahlásit
davidkova renata
- jo vim, ale 13 let u pince jak rika aren, myslim neni az tak moc, vim, ze ted nejde ani tak o vek, jako o to, jak moc "daleko" uz ta rakovina je, ale nebyt ji, verim, ze by tu s nami jeste nekolik let byla.. Myslim, ze byly i pripady, kdy psi pozili jeste nejakou dobu i s vetsim nadorem a bal bych se udelat tedkom nejake rozhodnuti, ktereho bych pak mohl litovat - treba by ji horecka s antibiotikama klesla a mohla by tady s nami byt nakou dobu bez trapeni..
maixnerova
- diky za zkusenost, vzdavat predem to rozhodne nechci, uz je to asi 2 tydny co doma nedelam nic jineho, nez ze sedim na netu a hledam nadeji, zkusenosti, "recepty".. ale bojim se, ze uz se to dostalo dovnitr, to zjistim na sono a uvidi se..
A pokud se na sono ukaze, ze uz se to rozsirilo, ma pak cenu se jeste nejak o neco pokouset? (tabletky od bolesti, ...) Fakt si ted nedokazu pripustit, ze bych jel zitra na sono a RTG a pri negat. vysledku to tam musel ukoncit :'( Je mi z toho na nic..
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 23:44
- Nahlásit
Richie
nedal by se A. podávat jako např. tablety přímo do krčku? Možná to odmítá právě kvůli té hořkosti...
Zkoušeli jste horečku srazit zábaly?
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2007 23:59
- Nahlásit
Richie
A pokud se na sono ukaze, ze uz se to rozsirilo, ma pak cenu se jeste nejak o neco pokouset?
... má, má cenu se radovat z každýho dne, kdy je docela dobře... zní to hrozně placatě, jak to píšu, ale nenapadá mě momentálně jak to vyjádřit jinak.
Fakt si ted nedokazu pripustit, ze bych jel zitra na sono a RTG a pri negat. vysledku to tam musel ukoncit :'( Je mi z toho na nic..
No, výsledky RTG a sono jsou spíš vodítkem, důležité je jak se fenečka bude cítit...
Jěště, nevím jak je to u vás, ale můj pes hodně přejímá moje nálady, takže si musím dávat bacha, abych před ním moc neventilovala svoje strachy, protože pak má sklon jančit a má strach taky. To bylo naposledy v zimě, když byl na operaci nádoru na noze.
|
Richie
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:07
- Nahlásit
maixnerova
Neni to primo ART, je to susena bylina, rozemleta na prasek (skoro), obsahuje zrhuba 0,3 - 0,5% artemisininu, tzn. na 10g byliny max. 50 mg artemisininu - tohle je takova optimalni davka a je to vcelku velke mnozstvi (to snest / snist), ale do tech tablet - jak rikate, bych to mohl zkusit dat..
Potiz je v tom, ze ona ted uz odmita i to, co by pro normalne byla pochoutka
Zabaly jsme nezkouseli, uz jdu na to.. diky za radu
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:16
- Nahlásit
Richie
Zábal bych udělala jako se dělá dětem, zabalit do studeného mokrého prostěradla a přehodit přes pejska deku, až bude prostěradlo teplé a sušší zopakovat atd... Dětem se také dávají při horečce zábaly kolem zápěstí a kolem lýtek, ale to nevím jak funguje u pejsků... kdybych něco našla na netu, napíšu.
|
Richie
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:20
- Nahlásit
maixnerova
No, výsledky RTG a sono jsou spíš vodítkem, důležité je jak se fenečka bude cítit...
- kdyz byla tedkom asi pred hodinou naposledy venku, tak byla malatna a trochu se "bulala".. hodne pije
- ja nedokazu odhadnout, jak spatne ji je, ale cely den proste lezi, pospava, rychleji dycha, slzi, a jak uz sem psal - pri vydechu jakoby trochu zatne bricho (kdybych to mel k necemu prirovnat).. nevim jestli ji to ted boli moc nebo je ji spatne z te horecky, snad to uz zitra bude lepsi, ale pokud by to melo trvat delsi dobu, tak nevim.. opravdu bych ji nechtel prodluzovat trapeni, ale nechci nic vzdavat, dokud by byla kapka nadeje..
Nedavno musel nas druhy pejsek (dobrman Jessie) absolvovat operaci, mel prevraceny zaludek a davali mu tak 20% .. Dopadlo to dobre a je stejne trdlo jako predtim..
Dokud je nadeje, i mala, vzdavat to nebudu, ale je to fakt desna situace, kdyz pozorujete, jak je to najednou horsi a vy nevite co s tim..
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:20
- Nahlásit
Richie
nemůžeš třeba zavolat ohledně léků na horečku na nějakou psí pohotovost? Mě vždycky poradili ochotně v Českém Brodě (i když tam jezdíme jen výjimečně, jsme z Prahy). Tel.: 321 622 460
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:22
- Nahlásit
jsou tam non stop...
|
Richie
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:23
- Nahlásit
maixnerova
k tem zabalum uz sem neco hledal a tadyhle na foru pisou taky, ze na lytka.. tak to vyzkousim, nechci s ni tedka moc hybat, je rada, ze lezi a kdybych ji mel zabalit celou a pak jeste susit, aby neprochladla, tak by ji to bylo neprijemne..
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:25
- Nahlásit
jak to píšeš (malátnost, zrychlený dech atd.) - to všechno mohou být důsledky horečky... jak dlouho už tu horečku má?
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:33
- Nahlásit
Richie
kdyby lýtkový zábal nezabral:
zábaly (z miminkovského netu baby-café):
namočit prostěradlo (nebo plínku - podle toho, jestli chceš zabalit dítě celé nebo jen hrudník) do vody o teplotě asi 35 stupňů (ne ledové). nachystáš si velkou osušku, na to to mokré prostěradlo (plenku), položíš dítě (buď celé, nebo jen hrudník)zabalíš prostěradlo, zabalíš osušku, můžeš na to dát lehkou deku. Po 10 minutách vyměníš.
|
Richie
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:38
- Nahlásit
Dekuji za Vasi ochotu! Opravdu MOC..
Bojim se nejhorsiho, tedkom sem byl s Amandou ven a je na tom hur, o dost.. nemate prosim Vas ICQ, at to tady nemusim probirat takhle "verejne"..? To moje je 221243454, jsem online
|
Richie
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:42
- Nahlásit
vim, ze uz je dost pozde, ale mate urcite vice zkusenosti nez ja.. a ja sem ted trochu v pasti, protoze kdyz si vzpomenu na naseho dobrmana, jak na tom byl predtim, nez sme ho vezli na tu operaci s obracenym zaludkem, tak Amanda, ted kdyz se mela projit na zachod, vypadala stejne jako on tehdy.. :'(
|
Richie
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:46
- Nahlásit
maixnerova
jak to píšeš (malátnost, zrychlený dech atd.) - to všechno mohou být důsledky horečky... jak dlouho už tu horečku má?
Tu horecku ma od vcerejska, ale predevcirem ji mamka nemerila, takze nedokazu rict, jestli uz predvcerem nebo ne.. Vcera mela cca 39.7-9
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 00:50 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit
Richie
mám ICQ, napsala jsem
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 06:32
- Nahlásit
Richie
Je mi to luto. Nase problemy su oproti tymto slaby odvar. Drzime moc palce i tlapky! Ja sa riadim heslom, ze najdej zomiera posledna
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 08:55
- Nahlásit
Asi to vyzní blbě, ale já bych tu fenku netrápila. Jestli jí to všechno prodloužíte o měsíc, o dva... k čemu to je??
Podle popisu jí už delší dobu není nejlíp, nežere, horečka, rychlý dech, slzení, neustále leží....
Mějte taky ohled na ní.
Držím palce, je to těžké.
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 08:57
- Nahlásit
LucieS
moooc hezky napísané
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 09:04
- Nahlásit
LucieS
Souhlasím...
Richie
Vím, že je to těžký, ale stejně budeš muset rozhodnout a udělej to prosím s ohledem na fenku... Není to jednoduchý, dvakrát jsem to musela udělat, obě fenky kokršpaněla měly teprve 7 let, jedna měla rakovinu mléčných žláz a druhá rakovinu hrtanu... U první jsme se rozhodli ve chvíli, kdy jsme viděli, že nemůže chodit, nejí, pláče bolestí... u druhé ve chvíli, kdy z 15 kg zhubla na 7 kg, nemohla jíst, protože kvůli nádoru všechno vyzvracela, nemohla pít, takže byla dehydratovaná... je pravda, že obě by to třeba další měsíc, dva, tři vydržely, ale pro ně to nebyl život... Držím palce...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2007 09:13
- Nahlásit
Richie
to me strasne moc mrzi
ja bych zasla k vetovi aby mi rekl cim momentalni stav je..zda by to bylo jen horeckou, nevzdavala bych se...ale ja bych se proste nevzdavala ani kdyby to horeckou nebylo...udelala bych uuuplne vsechno nez bych se odhodlala k posledni variante...
vis, moje mamka ma znamou, ta mela rakovinu, snad uplne vsude a v moc osklivym stadiu, vypadaly ji vlasy, zhubla asi tak na 30kg (dospela zenska) ale zacala pouzivat homeopatikalni lecbu...ale hlavne komplet zmenila stravovani.
ja vim ze to je clovek a pes je neco jineho... ale zkusila bych vsechno..
no kazdopadne ta pani se z toho dostala... na proncipu homeopatik a specialni stravy se z toho za 2 roky dostala. ma vlasy a je to zase "kus" zensky....
ja vim ze je tezke dopejska narvat urcite jidlo, zvlast kdyz nechce jist...
ael prioritne bych se snazila mu snizit teplotu a pak do nej nacpat jidlo...treba strikackou...
co se tyka te specialni stravy...na moc si toho nevzpomenu...ale nesmi se jist vubec maso
ma se jist jidlo typu cervena repa, hliva ustricna, nejaky druh orisku atd....
|