Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Rakovina - co můžu ještě udělat?
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . >>
Autor Zpráva
maixnerova
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2007 22:01
- Nahlásit

evka
Určitě si moc pošmákne.

....si piš , kdyby to bylo na něm, tak by to pojal jako takovou malou svačinku .... zatímco já si dám ovesný vločky s jogurtem

Tady se něco najít dá, mrkni se, jestli by to třeba pro tebe nebylo fin. výhodnější než v Německu....

http://www.biospotrebitel.cz/index.php?pageByRefer enceName=chci_na_farmu

jeje
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2007 22:27
- Nahlásit

maixnerova

ja som svojho casu daval sucke pecenovy prasok (ziadnu cerstvu ani varenu pecen nezniesla), ak si spominam dobre, bol to:

RICHTER Pharma AG, Rakúsko: Petnil für Hunde und Katzen ad us. vet.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 26 Lis 2007 00:03
- Nahlásit

jeje
ja som svojho casu daval sucke pecenovy prasok (ziadnu cerstvu ani varenu pecen nezniesla), ak si spominam dobre, bol to:

RICHTER Pharma AG, Rakúsko: Petnil für Hunde und Katzen ad us. vet.

....můj pejs baští cokoli, jakkoli, číkoli...., ale člověk neví dne ani hodiny, kdy se mu podobná rada bude hodit, díky

Falco
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2007 08:55
- Nahlásit

Potřebovala bych nějakou radu.
Falco od včerejška trochu víc kašle. Dřív, když kašlal, lehl si na břicho a na konci jakoby polkl. Včera začal kašlat ve stoje a vykašlal malou loužičku průhledného hlenu. Po dvou takových večerních záchvatech kašle usnul a krásně zhluboka dýchal, následně dokonce typicky chrápal. Ráno se to zopakovalo, ale na vycházce dýchal úplně bez problémů.
Nevím, co to znamená.
Na kašel mu zatím žádné léky nedávám. Původní léky na rozpouštění hlenu a snazší vykašlávání (včetně jitrocelového sirupu) ho spíš ke kašlání dráždily a protože on nekašle kvůli nachlazení, zdály se mi kontraproduktivní. Nevím, jestli je v jeho situaci lepší, aby vykašlával, nebo aby se kašel tlumil.
Znovu podotýkám, že mi nejde o léčení, pouze o usnadnění jeho současné situace.
Jinak teplotu nemá, žere dobře, 3x denně absolvuje bez problémů vycházku 30-40min.
Dík za rady.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2007 09:14 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit

Falco

Ahoj Falco, budu dneska mluvit s naší vet., zeptám se.... Ale myslím, že by bylo dobré, kdyby to posoudil nějaký, který tvého pejsa uvidí. Chápu, po tom co jsi napsala, že se ti nechce ptát se toho vašeho, není možná osobní konzultace s jiným?

Neessi
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2007 14:28 - Změnil/a: Neessi
- Nahlásit

Falco
Už jsem ti to tady jednou psala: je to plicní edém(otok).Časem se bude objevovat narůžovělá pěna.Zmírní to lék na odvodnění(třeba Furon),ale způsobí zase snížení tlaku a zpomalení akce srdeční,takže bys musela přidávat Cardilan na srdce.Je to všechno vývojem té rakoviny jater,bohužel.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2007 18:19
- Nahlásit

Falco

... tak vet. také říkala, že nejpravděpodobnější je ten edém.... držte se...

sarax
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2007 20:03
- Nahlásit

Falco
hele já vím že se tě asi ptali..ale pokud má edém na plicích a raka v pokročilém stadiu fakt se netrápí???myslím při tom jak se mu zhoršil stav??

Falco
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2007 21:51
- Nahlásit

Díky za rady.
Zatím na něm nepozoruju žádné známky utrpení, ale ani nijak zvlášť zhoršeného zdravotního stavu.
Poměrně vesele (má už 2 roky artrozu, takže to není žádný úprk) si vykračuje 3x denně na vycházku, čmuchá, značkuje, zdraví se se svými kamarády, kadí, je-li čerstvý sníh, s radostí se v něm vyválí.
Velmi dobře žere 2-3x denně, i když většinou jen maso
Hlasitým štěkáním a pobíháním vítá příchozí.
Odpoledne a večer sice nelítá po celém baráku, ale aktivně se přesunuje do místností, kde se něco děje, a sleduje cvrkot.
Přináší si svoje hračky, aby si s ním ostatní hráli, i když už to nevydrží tak dlouho.
Naprosto klidně spí celou noc (se mnou v pokoji), nekašle, posledních 5 dní ve spánku krásně zhluboka dýchá i chrápe (ne chrčí, je to takové to typické hluboké chrápání).
Kdyby nekašlal, považovala bych ho za normálního seniora, kterého občas bolí klouby a je poněkud líný (to byl vždycky) a mlsný.
Kašle většinou po návratu z vycházky, když se napije, nebo když se vyvaluje na koberci nebo na posteli . Ale třeba dneska jsem sem psala, že kašle víc a jako naschvál za celé odpoledne zakašlal jen jednou na vycházce, když musel hlasitě sprdnout nějakého nepřítele na druhém chodníku.
Věřím, že až mu bude zle, poznám to.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2007 22:00
- Nahlásit

Falco

určitě to poznáš... A jsem moc, ráda, že se Falco má fajn.

Nechceš konzultovat s vetem ty diuretika a Cardillan, jak o tom píše Neessie? Jasně, že to jsou dálší bobule a další zátěž, ale ten edém mu bude dost ztěžovat život....

Falco
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2007 22:10
- Nahlásit

Maixnerova:
Jo, jo, zítra jdu k našemu vetovi pro další várku ATB, tak se ho zeptám. Když on je tak pesimistickej, vždycky nasadí takový útrpný výraz.....
Já tam chodím s Falcem od mala, je moc dobrej na úrazy a šití, ale na internu nějak nemá čuch. Má takovou zvláštní filosofii, že vždycky řekne tu nejhorší variantu ("mohl by to být tumor ..."), vyděšený páníček souhlasí se všemi vyšetřeními, která vet navrhne, pak se několik dní nervuje, psovi zaberou ATB nebo se z problému vylíže sám, výsledky jsou negativní, a vet se raduje ("to jsem rád, že to dopadlo lépe, než jsem se domníval...").
Uvažovala jsem o konzultaci jinde, ale abych pravdu řekla, moc se mi už Falca nechce trápit dalšími vyšetřeními, ten rentgen plic byl i pro mě jako pro laika dost zřetelný.

jira_hera
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2007 22:24
- Nahlásit

Falco
No vidíš, moje fena byla naopak tak dlouho zdravá, až je najednou mrtvá. Nedožila se ani tří let. Co bych dala za to, kdyby doktoři vzali v potaz, že může mít vážnou nemoc a nebyli tak optimističtí ... Na to, že je opravdu vážně nemocná ( a to od narození ) se přišlo příliš pozdě - to už na tom byla opravdu zle a operaci, která jí mohla zachránit život bohužel nepřežila.

Neessi
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2007 22:24
- Nahlásit

Falco

O ten konec si pes umí říct sám.Moje 14 letá fenaNO "sloužila"do poslední chvíle.Hlídala,na procházkách už pomalejších všechno zkontrolovala,sprdla drzé psy jak mladice....Do plicního edému to přešlo plynule z původního kašle.Léky jí trochu ulevily,takže to dýchání nebylo tak problematické a když začala vysílat ty svoje pohledy a prosby,že už je čas odejít,tak to bylo dva dny před koncem.Odmítala léky,ani nejlepší pochoutky si nevzala a odvracela hlavu a přestala i pít.Vybrala si místo na zahradě,odkud měla přehled a kam dopadaly poslední večerní paprsky slunce před západem.S posledním paprskem slunce jsem ji naložila opatrně do auta a odjely jsme na veterinu na poslední důstojnou cestu.Splnila jsem její prosbu.

Falco
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 09:30
- Nahlásit

Tak jsem s vetem konzultovala zatím mailem a napsal mi:
"Diuretika bych raději nedával, Falco totiž nemá plicní edém, pouze mu mezi plícemi tlačí ty útvary. Navíc by hodně
močil a ztrácel draslík, což je prvek důležitý pro svalovinu a on by byl zesláblý."
Odpoledne tam půjdu pro ATB a přemýšlím, jestli mám vzít Falca s sebou, aby se na něj po měsíci (no vida, už je to měsíc) podíval.

Fifi
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 10:54
- Nahlásit

Falco
Nas psi nebostik mel jiny druh rakoviny, ale problem s dychanim diky metastazim postupne prisel taky. Zpocatku nenapadne zachrchlal, casem ho "kasel" prepadaval ve spanku ci vleze ci pri pohybu, proste kdykoliv. Byl pravidelne u veta kontrolovan sonem, abychom vedeli, jak na tom psik je. Bohuzel prave tyhle problemy s dychanim nase rozhodnuti ho nechat odejit vyrazne urychlily.
Urcite ho vem k vetovi, mesic je dlouha doba u tyhle svinsky nemoce, at ho projede sonem a zjistis jeho stav.

mac1
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 10:57
- Nahlásit

jira_hera
to je mi moc líto, byla o týden starší než můj "mlaďoch" .....ani si nedokážu a nechci něco takového představit

mac1
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 10:59
- Nahlásit

jira_hera
můžeš napsat ,co jí bylo, jaké byly příznaky, tak preventivně , aby člověk věděl, kdyby......jestli se Ti nechce , tak nepiš, nevadí , chápu

jira_hera
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 13:25
- Nahlásit

mac1
Děkuju. Snažím se s tím srovnat, už je to lepší, ale chybět nám bude pořád a pořád asi budu přemýšlet, jestli jsem nemohla udělat víc. V tuhle chvíli si hrozně vyčítám tu operaci, ale nevěděla jsem, že je na tom tak zle a byla to věc, co jí mohla nejen zachránit život,ale dokonce umožnit prožít normální dlouhý život, jakoby jí nikdy nic nebylo. Aspoň tak mi to bylo před operací vysvětleno. Kdybych tušila, že je ve stavu, kdy tu operaci už nezvládne, nedala bych jí operovat a dokud by jí bylo dobře, mohla si to ještě užít a pak bych jí v klidu doprovodila tam, kam nakonec musí všichni.
Měla DSS - tzv. jaterní zkrat, vrozenou vadu. Příznaky, to je těžké - takové nečitelné, hlavně zpočátku. Poprvé to přišlo někde mezi čtvrtým a pátým měsíce - prostě byla divná, jiná než jindy. Nechtělo se jí chodit, nechtělo se jí nic, divně koukala, jakoby mě chvílema moc nevnímala. Na veterině jí prohlídli a řekli, že jí nic není, že si nejspíš něco namlouvám. Podruhé to přišlo kolem sedmého měsíce, to samé, opětovně prohlédnuta, opětovně ujištění, že jí nic není a už trošku výraznější napomenutí, že hledám problémy tam, kde nejsou. Kromě toho se jí nadměrně usazoval plak na zubech a nepomáhalo na to nic. Potřetí v jedenácti měsících došlo najednou z ničehonic k celkové sepsi ( změna lékaře ), 14 dní bojovala o život a vyhrála. Krevní obraz se dostal do normálu - pohoda. Příčina sepse neznámá, podezření na problémy s mandlema, měla je neustále zvětšené a lehce zarudlé, ale zatím se nic neřešilo a čekalo se. Po nějaké době se začaly její problémy opakovat - po různě dlouhé době s různou intenzitou s tím, že čím dál tím byly intervaly kratší a problémy větší, docházelo k leukocytózám - vždy byla přeléčena atb a vždy zabraly - na chvíli. Mezitím konzultace i s jinými lékaři, nikdo nemohl na nic přijít. Letos těsně po novém roce výrazné zhoršení, při problémech začala chodit bezmyšlenkovitě dokola a odmítala si odpočinout, hrabala - ničila, byla taková mimo ... Po "vyléčení" se vet rozhodl přistoupit k vyndání mandlí. Nepomohlo to, dále docházelo k problémům, chodila, hrabala, nevnímala ... Zhubla z původních 7 kg na 5 kg, ale příčina stále nenalezena. V létě jí konečně udělali sono a na ledvinách našli nějaké cysty. S tím byla odeslána na AA-vet k podrobnější diagnostice, tam udělali dopplerovskou sonografii a zcela bez problémů odhalili ten zkrat. Podle popsaných příznaků konstatování, že na ten DSS ty příznaky ( divné chování, nevnímání, chození, hrabání, trhání věcí, až normálně to nedělala ... ) přímo ukazovaly a je divné, že to dosud nikoho nenapadlo. Následovalo potvrzení laboratorní - stanovení hladiny žlučových kyselin. Nález potvrzen, nasazena jaterní dieta a třikrát denně lactulosa s tím, že bude nutná operace. Fenečka se neuvěřitelně vzchopila, nabrala na původních 7 kg, byla veselá a energická, s druhou fenkou si hrála a honila se, pohoda. Jenomže se nechala tou mladší strhnout k hárání o měsíc dřív než měla, takže odložení operace. Když k ní došlo, bylo už pozdě, ale to zřejmě bylo už v létě, když zhubla na těch 5 kg - těžko říct. Zkrátka v dobré kondici podstoupila operaci, zákrok probíhal dobře, po operační stránce to prý byl jeden z nejjednodušších případů, co chirurg dělal. Bohužel při probouzení z narkozy došlo k selhání srdce a i přes intenzivní resuscitaci už samo nenaskočilo. Závěr: operace byla jediná možnost, bohužel přišla pozdě a organizmus byl mezitím už příliš vyčerpán dlouhým bojem s nemocí a častými krizemi. Játra byla také už zatrofovaná, prorostlá vazivem. Já nevím, teď zpětně těžko hodnotit. Vyčítám si, že jsem si nevydupala dřív toho dopplera ... pravda ale je, že jsem ani o téhle diagnostice nevěděla a spoléhala jsem na to, že doktoři využijí všech možností diagnostiky sami od sebe, když pořád nemůžou přijít na to, co jí je a ne, že se vždy nechají ukolébat dočasným zlepšením stavu s tím, že teď už to snad bude dobrý. No nebylo.

Neessi
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 14:34
- Nahlásit

Falco
Tak jsem s vetem konzultovala zatím mailem a napsal mi:
"Diuretika bych raději nedával, Falco totiž nemá plicní edém, pouze mu mezi plícemi tlačí ty útvary

Promiň,ale vet,který psa teď neviděl,neposlechl si ho......a s klidem tvrdí,to co tvrdí ,tak to bere dost hákem.A pokud tvrdí na jedné straně,že "mu mezi plícemi tlačí ty útvary."a na straně druhé popírá plicní edém,tak má asi nějaké mezery ve vzdělání.Protože jakákoli komprese plic vyvolá plicní edém.

Falco
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 14:44
- Nahlásit

Neessi - Nezlob se, já se nehádám, já jen tlumočím.
Proto jsem tady taky stále nasáčkovaná, protože od toho svého veta se toho moc nedozvím.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 14:48 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit

Falco

nestálo by za to, vyžádat si výsledky RTG aj. vyšetření a konzultovat s jiným vetem? Pokud to je ješita, tak se urazí, ale na to bych v tuhle chvíli vůbec nehleděla...

Neessi
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 15:14
- Nahlásit

Falco
Nezlob se, já se nehádám

Já se taky nezlobím na tebe,ale na toho tvýho veta.Vždyť by stačilo tak málo-vzít fonenďák a psa si poslechnout a ne tě "krmit"informacema,když psa nevyšetřil.Psala jsi,že vykašlal bílou pěnu-to je jeden z prvních příznaků edému.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 15:30 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit

Falco

vycházím ze své poslední zkušenosti, kdybych byla ohleduplná, důvěřivá a neprudila, můj pejs by už nejspíš nebyl.
Absces (který už hrozil prasknutím) nepoznala pohmatem "moje" vet., nepoznal to ani první vet. na klinice, poznal to až jeho otec....)

maixnerova
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 15:35
- Nahlásit

.... jěště, abych nebyla nespravedlivá, první dva veti, když se dozvěděli, že se dost zásadně zmýlili v diagnóze, byli z toho hodně přešlí a rozhodně se neurazili, že jsem konzultovala se třetím. Spíš na nich byly vidět výčitky svědomí... naše vet. obden volala, jak se pacoš má....

Falco
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 21:32
- Nahlásit

Tak dnes proběhla návštěva veta.
Hned na počátku jsme způsobili ostudu, protože v čekárně seděl zkroušený německý ovčák (šel jen na očkování), vzorně s košem, a můj těžce nemocný gaučák se rozhodl, že to je přece jeho čekárna a jiný pes tam nemá co dělat. Doktor vystrčil hlavu z ordinace, aby zjistil, co se děje, a spatřil dva řvoucí psy, vzpínající se proti sobě na vodítku. Vyklidili jsme pole a čekali v autě (mmch, ani jednou nezakašlal).
Na panu doktorovi bylo velmi zřetelně vidět, že se diví, že Falco ještě žije. A nad jeho zdravotním stavem kroutil hlavou. Poslechl ho vyšetřil, změřil teplotu (neměl), zvážil (přibral) a konstatoval, že stav vnější je pozoruhodně dobrý, vnitřní se ovšem nijak nezlepšil. Edem plic prý nemá, dýchá poměrně dobře (samozřejmě, Falca ani nenapadlo, že by mohl zakašlat). Prý má nějkou tekutinu v břiše, to se mu vůbec nelíbilo, ale vysvětlil mi, že ve Falcově stavu nepovažuje diuretika za vhodná, protože by ho moc oslabovala a musel by k ním brát ten Cardilan a to má zase další vedlejší vlivy - nějaká souvislost s kašlem a dýcháním (to už jsem nějak nevstřebala).
Vyptal se mě snad na všechno - jak spí (na boku nebo na břiše?), jak žere, jak pije, jak chodí, jaký je bobek atd. Byla jsem tam aspoň půl hodiny. Nic moc nového jsem se nedozvěděla, snad jen že se mám vykašlat na dietu a dávat mu jíst to, co chce (kromě tučných mas), že občasný průjem souvisí spíš s těmi játry než s jídlem a že podávaná smecta je v poho.
Ale měla jsem aspoň pocit, že se o nás dost zajímá. Ptala jsem se, jestli má smysl dělat znovu ultrazvuk nebo nějaká jiná vyšetření a kupodivu mě do toho netlačil, řekl, že po té prohlídce se mu nezdá, že by se stav za ten měsíc nějak razantně změnil k lepšímu nebo horšímu. Doslova řekl, že ja překvapen, jak to Falco při takovém nálezu dobře zvládá.
No tak jsem si vzala další ATB, pes rozrazil dveře a vyvlekl mě na vodítku ven, aby si v autě pěkně zhluboka zakašlal.
Doma se vrhl do kuchyně, kde mu páníček za odměnu za návštěvu u lékaře nachystal misku s vařeným jazykem - mlask -a bylo po jazyku.
Večer snědl ještě čtvrtku vařeného kuřete a pečlivě vyseparoval všech 10 kolínek, která jsem se pokusila propašovat do pokrmu, momentálně leží v chodbě (na boku?), hluboce spí a velmi klidně dýchá.
Přeju vám i vašim pejskům hezký večer a klidnou noc.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2007 22:21
- Nahlásit

Falco

....Doma se vrhl do kuchyně, kde mu páníček za odměnu za návštěvu u lékaře nachystal misku s vařeným jazykem - mlask -a bylo po jazyku.
Večer snědl ještě čtvrtku vařeného kuřete a pečlivě vyseparoval všech 10 kolínek, která jsem se pokusila propašovat do pokrmu....

to je šoumen

evka
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2007 00:55
- Nahlásit

maixnerova
Chytrej pejsek.....mám tu něco v bledě modrém ...

jira_hera
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2007 09:36
- Nahlásit

Falco
To je výborný, že se Falco tak drží. Moc držím palce.

Falco
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2007 21:49
- Nahlásit

Tak vás zase zdravíme!
Víkend byl docela pěkný, Falcův zdravotní stav natolik dobrý, že jsem si troufla ho vykoupat a ostříhat mu uši a hlavu. Tento hygienický zákrok jsem odkládala už od začátku října, kdy začal kašlat, takže teď už připomínal psího bezdomovce. Zdá se, že to zvládl naprosto v pohodě.
Navíc konečně ukončili práci zedníci v naší koupelně, takže jsem mohla zbavit dům i psa prachu, který mu musel dýchání velmi ztěžovat.
Dneska - sváteční neděle - měl k obědu syrový hovězí plátek (jako na ptáčka ) a k večeři misku vařeného vepřového z kostí. Mezitím snědl půlku rohlíku, asi 15 piškotů a samozřejmě šunku se svými léky. Taky od minulé neděle přibral 30dkg (jen doufám, že přibral svaly nebo špeky a ne něco jiného).
Evidentně zaujal postoj: "Říkejte si o mém zdravotním stavu co chcete, já vím nejlíp, jak mi je."
Tak vám přeju pěkný první sváteční týden.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2007 22:00
- Nahlásit

Falco

tééééda, u vás bych chtěla bejt pejskem ..... Falcovi posílám velkou pusu na čumák

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání