Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / artroskopie
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 28 . 29 . >>
Autor Zpráva
Jandula
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:41
- Nahlásit

Jumi
Víš, furt lepší podávat analgetika a koukat, že psisko nějak netrpí. Až je přestaneš podávat, začne kulhat (tak mi to řekl Vlach, že paradoxně ten 1. den je to lepší, protože pes je pod práškama)...

Maya
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:46
- Nahlásit

Jandula
Ten obvaz tam byl jen na ozdobu, když ho odstřihli, byl úplně čistý a někde jsem četla od někoho, kdo byl na artroskopii v Brně, že to měli zašitý 1-2 stehy, proto mě ta krev překvapila.
Ale na tom asi nezáleží, důležité je, že to pomůže.
Jandulo, nemusíš se bát, určitě to dobře dopadne, ale já vím, že je zbytečné to říkat, když si vzpomenu, jak já se bála...

pigie
To je přesný. Můj pejsa nemohl vstát, lehnout si, chodit, plazil se, kňučel, bylo to fakt strašný.

Jumi
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:47
- Nahlásit

Jandula
já taky málem umřela strachy a tam jsem se dvakrát rozbrečela,když nám ho vzali tak jsme s přítelem brečeli oba, toho se asi nejde nějak ušetřit pigie

pigie
náš pes, když nám ho dali a to nám ho dali prý dřív, jak jsem psala tak byl úplně v pohodě

Jumi
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:50
- Nahlásit

Jandula
To mi řekl před operací taky,ale v noci teda kulhal opravdu hodně.

pigie
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:51
- Nahlásit

Jumi
Nas pes bol len na RTG a odtial sme si ho hned brali. Prenasali sme ho v deke, sice sa "preberal" uz po pol hodine, ale to iba tak, ze sa zacal mykat (dobtedy bol uplne tuhy a poddajny, pol hodina na RTG bohato stacila). Naozaj sa doma postavil asi az po troch hodinach a vzdy presiel tolko isto krokov, takze mlacka bola vzdy na tom istom mieste Zavidim, ze ste dostali pesu uz v pohode. , je to kruty pohlad.

Jumi
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 11:57
- Nahlásit

pigie
to jsme si taky prožili, po jednom malinkém chirurgickém zákroku , ale tady je to bezva, už takhle je na tom člověk dost bídně s nervama, tak tě to moc povzbudí, když tvůj hafuša demoluje pooperační, hned máš pocit,že vše bude

Anonymní
# Zasláno: 25 Říj 2005 22:23
- Nahlásit

Zdravím pejskaře,
po několika týdnech jsem se podíval na tuto diskuzi a hned vidím, že se tu píše o mém pacientovi. Takže si myslím, že bych měl pár věcí vysvětlit:
1/ krvácení z ranky po artroskopii není bězné, u Thorina jsem někde v kůži nebo podkoží napíchl cévku, která začala krvácet po probuzení, kdy se pejskovi zvedl krevní tlak a pohyboval se a tak se nemohla rychle utvořit sraženinka, která by krvácení zastavila. Ačkoli to někdy vypadá hrozivě, krvácení je jen z malé cévky a pacienta neohrožuje.
2/ ranky po artroskopii neobvazujeme, neboť proti otoku doporučujeme přikládat ledové obklady a obvaz by tvořil izolační vrstvu
3/ Thorin pooperační kotec nedemoloval , pouze dával hlasitě najevo nespokojenost a byl zmatený z toho, že po probuzení nevidí majitele. Proto jsem jej hned předal, což ho zklidnilo. Toto se stává vcelku pravidelně a já proto nejsem velkým zastáncem hospitalizace (kromě nejnutnějších případů), neb si myslím, že většinu pacientů hodně stresuje a tudíž zpomaluje léčení.
4/ analgetika do žíly jsou silné opiáty a jako ochucené tablety se nevyrábí (ale aplikace je opravdu jednoduchá - pouze se nasadí stříkačka na ventilek na kanyle a lék se vytlačí)
5/ rychlé probouzení je dané použitými anestetiky - my používáme jen krátce až ultrakrátce účinkující (midazolam, propofol, isofluran, fentanyl), dávkovaná kontinuálně podle potřeby v průběhu operace. Jedná se o nejšetrnější anestezii, jejíž nevýhodou je snad jen vyšší cena anestetik, přístrojového vybavení a nutnost přítomnosti anesteziologa u každého zákroku. Výhodami jsou zejména vysoká bezpečnost a rychlé probouzení.
6/ límec po ortopedické operaci považuji za nutné zlo (koukejte ho Thorinovi hned nasadit ), i pouhé olizování ranek (i přes triko) může vést k zanesení infekce do rány a posléze do kloubu. Infekční artritida pak je vážný stav, který se léčí komplikovaně a velmi dlouho a kloub po ní zůstává často ve velmi špatném stavu. Opravdu to nestojí zato riskovat. Většina pejsků (a dokonce i koček) si na límec během 2-3 dnů zvykne a přestane jej vnímat.

Na závěr bych rád všem paničkám a páníčkům mých pacientů vzkázal, aby se mne nebáli na cokoliv zeptat. Nejsem tu jen proto abych jejich miláčky operoval, ale i proto, abych jim vše dopodrobna vysvětlil.

Přeji hezký večer, MVDr. Tomáš Vlach

Jumi
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 23:13
- Nahlásit

Vážený pane doktore,
mockrát děkuji za váš příspěvek, jsem ráda, že nás tady navštěvujete. Pro mě a Jandulu je to o to cenější, že jsme se mohli zeptat na různé otázky při rozhodování před operací. Nevýhodou ovšem je, že jsem na sebe teď prozradila to malé porušení Vašich instrukcí (napravím)

Jandula
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 08:28
- Nahlásit

Pane doktore,

nebojte se, už mám napsaný seznam toho, na co se chci zeptat, takže ať Vás v pondělí nepřekvapí, že naklušu s psiskem a notesem a tužkou.

Jana

pigie
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 08:30
- Nahlásit

Jumi, pan doktor rozosmiali ste ma hned rano
Jandula ty uz vies, coho sa mas vyvarovat

Jandula
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 08:40
- Nahlásit

Thorin pooperační kotec nedemoloval , pouze dával hlasitě najevo nespokojenost a byl zmatený z toho, že po probuzení nevidí majitele.

Tak u nás můžete být v klidu, Sára nenadává, štěká jen v případě, že ve tmě zaregistruje pohyblivý předmět a to se bojí. Jinak za pohlazení je to duše prodejná...

Maya
# Zasláno: 26 Říj 2005 08:56
- Nahlásit

Jumi
Tak co, už má Thorin límec?
A jak se vůbec má?

Pane doktore,
díky za vysvětlení. Asi vám připadá, že tu semeleme páté přes deváte, ale nedivte se, z vlastní zkušenosti můžu říct, že i když většina veterinářů ráda zodpoví jakékoli otázky, tak i když doma jich mám připravených spoustu, tak jakmile se svým psem vkročím do ordinace, okamžitě všechny zapomenu.

Jandula
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 10:16
- Nahlásit

Jumi
Tak jak proběhla druhá noc, už jsi se vyspala?

Jumi
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 11:07
- Nahlásit

Jandula
Pes spal celou noc a já taky. Taky jsem si polepšila, včera jsem s ním spala na zemi a dnes jsem si dopřála gauč
Jinak se Thordín dnes cítí báječně, už se zase směje a dokonce si i vzpoměl jak se máchá ocáskem. To včera předvedl jen panu veterináři(hned potom šel vylizovat prázdnou misku,aby pan doktor věděl, co jsou ti jeho páníci vlastně zač). Taky si s velkou chutí snědl dingo suchar který včera tvrdošíjně odmítal. Obrovskou radost mám ale hlavně z toho,že kulhá opravdu naprosto minimálně, některé dny před operací kulhal rozhodně mnohem víc

Jandula
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2005 11:34
- Nahlásit

Jumi
Díky díky díky, tak pozitivní zprávy jsem ani nečekala.... Tak to je super.

Jumi
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 09:43
- Nahlásit

Ahoj holky,
tak na psovi se začíná podepisovat,že nebyl od neděle na prochajdě a stáváse z něj pěknej divous.Podle toho rozspisu, se bude moct normálně vylítat(jestli vše dobře půjde)tak na Vánoce,doufám, že se toho dožijem!Včera večer jsme začli rehabilitovat, pes se na mě zase samozřejmě urazil - jsem prostě normální tyran a dneska u toho raději začal předstírat spánek, aby mi bylo jasný co si o mě myslí.
Chtěla jsem se vás zeptat jakýma krmíte granulema,my je teda střídáme teď máme Nutram pro valká plemena,ale nevím jestli nemám koupit Eukanubu, už se prožíráme na dno pytle,bohužel se mi nikde nepodařilo zjistit, kolik které krmivo obsahuje toho glukosaminu a chondroitinu, všude jen píšou,že tam je ale né kolik

Maya
# Zasláno: 27 Říj 2005 12:46
- Nahlásit

Jumi
Počkej až budete bez procházek měsíc, to teprve něco zažiješ. Já v té době už měla naraženou hlavu, málem vyražený zuby a rozseknutou ruku. A to mám psa menšího než ty.
Kolik které granule obsahují kloubní výživy na to ani nekoukej, je jí tam jen tak málo, aby to mohli dát do reklamy, vem si, kolik stojí pikslička výživy a jaká je denní dávka a o kolik by museli být granule dražší, kdyby tam toho bylo na 15 kg, tedy na x denních dávek. To by pytel granulí musel stát 5 tisíc.
Já krmím Eagle Pack a kloubní výživu přidávám - teď Chondro Can a další bude Artidual (a pak asi konečně to Proenzi).

Jumi
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 18:01
- Nahlásit

Maya
No, tak to jsi mě teda povzbudila taky nevím,jak ta absence pohybu bude působit na ty jeho neslavné kyčle,protože u těch je dobré osvalení určitě důležitý, škoda, že neexistuje nějakej rotoped pro psy
Ty granule jsem v žádném případě nemyslela,že by nahradily chondroprotektiva co užíváme, to mě ani nenapadlo, jenom jsem chtěla, aby měl co nejlepší, teď po té operaci, Eukanuba je totiž dost drahá a nejsem si úplně jistá,že o tolik převyšuje kvalitu ostatních krmiv, nebo jo?

Jumi
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 18:10
- Nahlásit

Jandulko!
Jestli ti můžu poradit, tak si kup ve zdravotnických potřebách takový sáček uvnitř naplněný gelem,který se používá k obkladům a to jak ke studeným,tak k teplým. Stojí to jen necelých 40kc.To ledování co jsme dělali po operaci bylo v pohodě se sáčkama na led, jak nám poradil pan doktor,ale ty teplé zábaly se mi vůbec neosvědčily,ručník vždycky hned vychladl a navíc mu máčíš tu ránu.Ten polštářek jsem mu koupila dnes a je výbornej - perfektně drží teplo a ještě je suchej!A když ho koupíš před operací, tak ho užijete i na ledování

Anonymní
# Zasláno: 27 Říj 2005 20:21
- Nahlásit

Sáček s gelem je samozřejmě nejlepší, jen jsem netušil, že ho lze sehnat tak levně - mě jej nabízeli za několik set korun, což mi přišlo příliš.
Jako krmení bych doporučil vyzkoušet dietu Hills J/D - je to poměrně nová záležitost, která by měla odstraňovat zánět v kloubech s artrózou a zdá se, že se osvědčuje.

MVDr. Tomáš Vlach

Jumi
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2005 20:28
- Nahlásit

Díky!To bude myslím to co mají Karin s Badym, jenom jsem zapoměla jak se to jmenuje, moc si to vychvalovala.

Jandula
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2005 19:50
- Nahlásit

Jumi
Díky díky, tyhle sáčky mám už asi pět let, používám to často pro sebe, takže jsem zásobená. Já myslela, že se to bude jen ledovat, aby tam nevznikal otok. Ale proč zahřívat?

K tý výživě, já jsem teď koupila Eukanubu Large breed Light, aby jsem jí nějak udržela, ona je tak hrozně žravá, že je problém jí udržet v nějaký normální váhový kategorii.

Zítra držte palce, jdeme na řadu v 9:30. Sára přežila cestu do ČR, byla v pohodě, včera a dneska neustále na dvoře, takže je unavená a s tátou chrápe v posteli.

Ozvu se zítra.

Jumi
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2005 22:31
- Nahlásit

Jandulko a Sárinko
Myslíme na vás celý víkend a musím říct, že jsem z toho skoro tak nervózní, jako bychom šli znova my

Zítra vám rozhodně budem s Thordínem držet všechny palce a myslet na vás, abyste všechno zvládly co nejlépe.

Přejeme ať je Sárinka brzo fit, tak jako ta naše potvora, která nejde udržet chvilku v klidu a tobě Jandulko pevné nervy a co nejméně slziček!

Jandula
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 12:59
- Nahlásit

Jumi

Díky díky moc. Máme to za sebou. Na kliniku jsme přijeli kolem deváté a odjížděli po čtvrté. Operace trvala 5 hodin. Sára je v pohodě, občas hází vyčítavý pohledy, ale normáĺně chodí. Večer zdlábla vařený kuře a dneska už granule.

Jen mě trošku vyděsily kyčle, znovu jí je rentgenoval a řekl, že pravý kloub je už dost poškozený, ale levý by šel operovat, třikrát rozříznout pánev a natočit to, ale všechno jsem zvážila a nepůjdu do toho, nemám na to peníze ani schopnost poskytnout jí takovou péči, jakou by pak potřebovala. No uvidíme.

Objednala jsem ty granule od Hills, tak uvidíme.

Jinak Sára by furt courala ven a nechce ležet.

Garfield
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 13:49
- Nahlásit

Jandula
Tak nevím, jestli nebo ...
Prosím Tě, kde jsi na té operaci byla?
Jinak pozdravuj HR alias Croatia, letos jsem se tam po pěti letech poprvé nedostala a strašně se mi stýská a je mi to hrozně líto. Tak pozdravuj moře a že na mě má určitě čekat, že určitě přijedu. Snad příští rok.

Maya
# Zasláno: 1 Lis 2005 14:04
- Nahlásit

Jandula
Ať vám zdárně pokračuje rekonvalescence.
S tou kyčlí to je pech.

Taky bych zkusila ty granule Hills, ale nikde na netu jsem je nenašla, dají se někde objednat? Nebo jen u veta?
Pro mého nežravce musím sehnat nejdřív nějaký vzoreček nebo malé balení.

Jumi
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 15:42
- Nahlásit

Jandula
Jééé, konečně jsi se ozvala, už jsem se začínala bát, jestli vše dopadlo v pořádku. Vyčítavý pohledy znám moc dobře, ale naštěstí ho už přešli. Jinak koukám, že je to u vás stejný jako u nás, pořád courat! Thorin už je ale pěkně divokej je to děs už jsme s bráchou zvažovali, že ho snad svážem nebo začnem podávat makový odvar

Ty kyčlíky mě moc mrzí,ale snad to půjde řešit alternativně kvalitní stravou, chondroprotektivama atd. Pan doktor Vlach je vůbec koukám nositel samých dobrých a ještě lepších zpráv!Nám vyhrožuje artrodézou a po operaci mi řekl, že prognóza je velmi špatná, čímž mě tedy moc nepotěšil

A prosím, kde jsi ty granulky objednala, já je nemůžu sehnat, tak trochu spoléhám,jestli je nebudou mít v Klánovicích.

Maya
# Zasláno: 1 Lis 2005 16:35
- Nahlásit

Jumi
Svázat, makový odvar
Bože, to mě nenapadlo, my po několika překousaných vodítkách a přetržených obojků skončili na řetězu.
A v krámě na mě koukali jako na vraha, když na dotaz jak silný má řetěz být a na co ho chci, jsem odpověděla, že na psa.

Jumi
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 16:49
- Nahlásit

Maya
Blbý je, že se to nedá realizovat po dvou měsících na odvaru bych z něj měla chlupatýho narkománka a když ho svážu tak mi ho bude líto a ještě mě zavřou za týraní zvířat , musím holt vymyslet ještě něco rafinovanějšího

Jinak řetěz má doma u boudy taky, co máš dělat když jiná než tato středověká metoda na ně neplatí My ho máme když je otevřená brána, aby neutekl rád navštěvuje sousedovic fenky a dokud tam byla šňůra tak jí přehlodal(i když na ní nebyl uvázanej, prostě jen tak)

Jandula
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2005 11:18
- Nahlásit

Jumi
Maya
Ty granule jsem si objednala v Klánovicích, tak snad to aspoň trošku pomůže.
Jinak Sára měla ještě včera odpo a večer dostat do kanyly analgetika, ale odpo jsem zjistila, že kanyla je venku. No prostě, jak to měla na zadních nohách, tak si to vyrazila ven. Volala jsem do Klánovic a řekli mi, že jestli necítí bolest (a to v tu chvíli skutečně neměla), tak už jí to nemusím dávat, jinak ať si seženu někoho, kdo jí to bodne pod kůži. No k večeru začala pofňukávat, mrzout největší, tak známá doktorka jí to bodla. Jak byla celej den přešlá, tak v noci jí to chytlo, rvala se tátovi do postele, furt courala, nosila hračky a chtěla si hrát. No prostě noc jak vyšitá...
Teď po probdělý noci si pospává a v noci bude zase plašit...

Nevíš, jak jí zmizí to oranžový od desinfekce, vypadá jak lvíček...

Garfield
Pozitivní je to, že už to máme za sebou.
Negativní je prognóza, že možná přestane chodit, ale snad na to nedojde.
Jinak já jsem v Záhřebu (teď teda kousek od Prahy) a je tam úplně stejně jako v ČR, zima zima zima. Tak si nemusíš stýskat, moře na tebe počká.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 28 . 29 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání