| Autor |
Zpráva |
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:38
- Nahlásit
Maya
Ona kulhala jen když začala hárat, asi celkový oslabení organizmu... Pojedu do ČR na pár dnů v listopadu, tak si od tý vete vezmu snímky a objednám se k Herčíkovi a uvidím, co se dá dělat.
Každopádně vete tady mě od operace zrazuje, uvidíme, jak dopadne další snímkování a co na to místní odborníci z vete ortopedie...
pigie
Tak máš aspoň o problém míň...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:41
- Nahlásit
Jandula
Mne to odlozili o mesiac, ini by tiez operoval hned atd. Kedze najrenomovanejsi tu na slovensku dal odklad, tak som mu proste verila a stale verim. Uvidime, ako to dopadne, to mi pripomina, ze musim zistit, ci su schopni to robit artroskopicky...
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:46
- Nahlásit
Jandula
Teď jsem si vzpomněla, že nám vet před operací taky navrhoval nejprve několik měsíců dávat kloubní výživu, ale tu já mu už půl roku dávala, takže to bylo vyřízené. Lokty nám rentgenoval před operací a teď po 2 měsících zase.
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:48
- Nahlásit
Jandula
pigie
A co dáváte za kloubní výživu?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:52
- Nahlásit
Maya
Alavis jsem objednala, ale nemůžu ho do ní dostat.
Vete doporučila Chassoton a poté pokračovat Caniviton (teď nevím, jestli jsem to neobrátila, ale snad ne)... Je to taková sypká směs, která se dává na granule.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:57
- Nahlásit
Maya
Ja Chondrosulf a az potom, co ho RTG, cize asi od 11 mesiaca. Ja sa s Hugom nestvem strcim kapsulu dozadu do krku, uz ani neprotestuje. Ale ani tak si ju nevezme, hoci vie, co bude nasledovat. Nepomahalo ziadne obalovanie do nicoho, vzdy ju nasiel a vyplul. Dokonca uz je taky vypilovany, ze sa tvari, ze ju prehltol a vypluje ju az o 5 minut, rozmocenu...
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:57
- Nahlásit
Jandula
Alavis jsem dávala těch půl roku, pejsa to vzal jen zamáčklý v buřtíku.
A vet nic nenamítal, tak snad dobrý.
Mě zase odmítal žrát Chassotn a Caniviton, měl to jako štěně, když měl panostitidu. Jak jsem to nasypala na granule, odmítal jíst, takže jsme s tím skončili.
Teď máme Chondro can, taky sypký prášek, ale ochucený masem, takže to baští bez problémů, ale nejsem si jistá, jestli je to to nejlepší, i když nám to doporučil vet po operaci.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:59
- Nahlásit
pigie
Ona mi Alavis nepozře a když ho do ní chci vpravit násilím, tak ho vyzvrací... takže nic
Jinak kloubní výživu jí dávám až od RTG, tj. dva týdny, tj. od 10,5 měsíců.
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:01
- Nahlásit
pigie
Chondrosulf neznám, dík za tip.
Škoda že tyhle prášky jako třeba Alavis neochucujou jako ochucený Rimadyl, ten mi pejsa zobal samotnej jako piškotky. Úplně se na něj třásl, stačilo vzít krabičku do ruky a už kolem mě poskakakoval a loudil.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:03
- Nahlásit
Maya
Víš co je zajímavý, že třeba Alavis mi nesnědla ani v šunce, v taveňáku, ani rozmačkaný a smíchaný s rýží, prostě tam je něco, co jí nevoní...
Jinak spěšl vitamíny na srst a kůži taky žere jako odměnu...
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:04
- Nahlásit
Fuj - poskakakoval = poskakoval¨
Jandula
A dávalas jí to v něčem nebo samotné? Já ho musela zamáčknout do kusu buřta tak, aby nebyl vidět, dát mu to a hned nabídnout další kousek, aby ten první rychle v celku spolkl. Jinak by mi to taky nesnědl.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:06
- Nahlásit
Maya
On to je ludsky liek, mam ho na predpis, beriem ho sama, poistovna ho preplaca, vyjde ma tak ovela lacnejsie ako akekolvek ine chondroprotektiva. Veterinar mi povedal, ze je uplne jedno, ci bude brat psie alebo ludske. Nepreplacane poistovnou to ma skoro rovnaku cenu.
Jandula
Sikulka. Mne ho aj Hugo par krat vyvratil, tak som mu ho zacala davat pocas krmenia. Odvolat od misky, vtlacit dnu a zase nechat papat. Ale to na tvoju asi zaberat nebude, neviem.
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:07
- Nahlásit
Jandula
Tak to jo, asi je na tom stejně jako můj s Chassotonem a Canivitonem. Prostě každý pes má něco, co nepozře.
Ještě že je takový výběr.
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:10
- Nahlásit
pigie
Aha, tak to mě doktot nenapíše.
Já slyšela, že levněji než Alavis vyjde Proenzi, že je to to samé, ale Proenzi jsou prý kapsle, tak nevím, jestli se to má vysypat, myslím, že můj pejsa (25kg) by měl brát tak půlku.
Vidíš Jandulo, to bys mohla vyzkoušet, to by se pak taky sypalo na granule.
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:19
- Nahlásit
Taky jsem slyšela názor od dlouholetého majitele psů, že je nejlepší kulhání si až do dospělosti psa nevšímat, nedávat žádnou kloubní výživu, nic, maximálně omezit pohyb a že prý 90% psů se do dospělosti samo srovná a kulhat přestane.
To by ale asi chtělo opravdu pevný nervy.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:22
- Nahlásit
Maya
No neviem, moj pes moc nebeha, lebo je lenivy, krivat prestal asi na mesiac a tento tyzden sa zase rozkrival Zase tak nebadatelne. Neviem, neviem, proste som zufala. A strasne sa toho RTG bojim, lebo ked kriva, tak tam nieco byt musi. U mna je problem ten, ci ho vobec davat operovat, ked kriva tak nebadatelne. Ale to som tu uz rozoberala snad 100x
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 16:49
- Nahlásit
Maya
Dost si mě překvapila tím, že ti v Brodě řekli, že až získají přístroj, tak si to budou ještě 2-3 měsíce zkoušet. My tam byli 6.9. a řekli nám, že přístroj čekají každým dnem a že si mám zavolat za pět týdnů, že si domluvíme datum operace a co a jak.Ťeď tak úplně nevím co si o tom myslet.
pigie
Tvoje pocity naprosto chápu, měla jsem to samé. Můj pes poslední měsíc taky skoro nezakulhal, takže mě diagnóza trošku překvapila. To jestli operovat ti musí říct vet, to jak moc kulhá není zas až tak důležité. Pokud tam má např. odlomený kousek kosti, jako my, tak ten prostě musí ven protože dráždí chrupavku vyvolává zánět a vzniká artróza, která teď jěště, třeba není tak velká, aby ho bolela a on kulhal, ale až bude tak už bude pozdě, artrotické poškození chrupavky už nikdo zpět nevrátí - bohužel
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 17:07 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Jumi
To je jasne, to ako jedine som povedala, ak tam bude, tak urcite ide na operaciu, ale tie ostatne diagnozy...
Prave koli odlomenemu vybezku korunnej kosti sme tam sli, ale ked ho prehmatal, tak zistil, ze to nema citlive, co vraj znamena, ze nemoze povedat aj ked RTG to tam "ma", ze tam naozaj nieco ma. Ale ak to bude iba toto, tak budem stastna, padali tam aj zavaznejsie diagnozy...
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 17:27
- Nahlásit
To co psala Maya o změně chování svého pejsy jsem si zažila také. Dastymu byl na DLK lokte operování poprvé v 10-ti měsících, ve 12-ti měsících mu pak operovali loket druhý. Na operaci jsme šli hned jak to bylo možné, kvůli možnému riziku vzniku atrózy. Bylo to na podzim a přes zimu, pes měl střídavě oholené plece a nohu a také byl místo venku doma. Doma snášel pobyt celkem dobře, jeho jediným zaměstnáním a zábavou bylo nošení gumového kolečka, které mu neutíkalo tolik jako kulatý míček. Venku sice nepřerval žádné vodítko, ale mockrát jsem si kvůli němu sedla na ledovce, když tahal ve snaze proběhnout se. Límec neměl, tvářil se v něm hrozně, sice si nohu nelízal, ale odmítl si třeba položit hlavu na packy, nebo si s límcem lehnout na bok. Pořád ležel v předpisové poloze hlavu vzpřímenou a trápil se kdy mu ho sundám, tak jsem mu raději na košík natáhla fusekli, aby si nohu nelízal. Doma nic neničil jen ležel mezi dveřmi do našeho pokoje a hlídal si mne i při cestě na záchod. Jen skoro nežral a vypadal jako chrt. Doktor nás sice pochválil, že alespoň tolik váhově nezatěžuje přední nohy po té operaci. Když nám pak doktor asi 1,5 měsíce po druhé operaci dovoli volný pohyb, tak byl pes jak urvaný ze řetězu, na poli za domem lítal neuvěřitelně velká kola a hrozně si užíval pohybu. Byl vždycky hyperaktivní, tak si to vynahrazoval. Jen se psy se po operaci naprosto nesnesl. Díky "vodítkovému režimu" je 1/2 roku téměř neviděl, aby ho nelákali honičky a aby po něm psi neskákali. Před opreracemi jsme chodili ven s celkem početnou smečkou a socializovaný byl naprosto v pohodě. Bohužel 1/2 roku bez psů a puberta udělali své a on napadal co se hnulo. Jednu dobu jsem se hodně bála, že to nezvládnu a budeme chodit ven jen sami a s košíkem, při trestání zkoušel vyjíždět i po mně. Ale naštěstí jsme to díky partě rozumných lidí se psy celkem dobře zvládli. Dasty je aportér a tak nebyl problém ho přesvědčit, že míček za odmněnu za slušné chování a pochvala paničky je mnohem lepší než trest za rvačky. Jediné s čím máme dnes problém je, že při psích honičkách štípe psy do zadku, aby je zpomalil nebo zastavil - asi mu to zůstalo z doby, kdy jim v běhu nestačil. Teď je celkem v pohodě, chodí na volno a myslím že od za ten 1,5 roku od operace je celkem ovladatelný.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 17:35
- Nahlásit
Bora
Desis ma. Este urputnejsie budem premyslat, ked mi ho zrentgenuju, ze ci ano alebo nie. Fuuuuha.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 18:48
- Nahlásit
pigie
nechci nikoho děsit. podle mého se pes nezměnil v povaze, jen si zvykl být více s námi doma, více si hlídá svoji smečku což není na škodu. Jde spíš o to, jak mu doma ty chvíle zpříjemnit, něčím neškodným ho zaměstnat, aby neměl deprese, ale volný čas něčím příjemný využil. Já ho třeba cvičila doma za kupu pamlsků. Jinak dohnání socializace nám trvalo asi 3-4 měsíce, než se hodně zklidnil, kdybych znala v té době třeba pana Desenského tak věřím, že by možná ani žádné problémy nenastaly. Jde hodně i o povahu psa. Ten můj sice není příliš dominantní ale také není žádný ťunťa co by si nechal hodně líbit od ostatních. A změny chování v pubertě beru za normální.
Pokud by operace psu pomohla, tak bych se nerozmýšlela.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 19:34
- Nahlásit
Bora
No ved, len kedy si si ista, ci pomoze? Ja to vidim tak iba pri tej zlomenine korunneho vybezku... Inak pochybujem, ze to urcite na 100% pomoze.
|
Maya
|
# Zasláno: 16 Zář 2005 08:35
- Nahlásit
Jumi
Abych pravdu řekla, v Brodě mi už v červnu, když jsme tam byli na prvních rtg řekli, že artroskop čekají každou chvíli, ale protože pak došlo na rameno, tak mě to moc nezajímalo. Pak jsme tam byli koncem srpna a to mi řekli to, co jsem napsala výše.
Ale pokud ti už řekli přesný termín, kdy si máš zavolat, tak snad vědí, co mluví.
pigie
A když ti Hugo kulhá jen občas, není možné že má panostitidu? Nebo tu už jste vyloučili? Fundlák je velký pes, určitě by jí mohl dostat i ve 14 měsících.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2005 09:05
- Nahlásit
Maya
O panostidite sa mi bohuzial nezmienil ani jeden z veterinarov, ktori snimky videli. A on kriva uz od piateho mesiaca, len to teraz ako zacal brat tie chondroprotektiva na cas obcas vypadne a nekriva. Napr. vcera krival a dnes zase nekriva...
Preto nie som rozhodnuta co s nim. Ak tam fakt bude ta zlomenina vybezku (o com vazne pochybujem, hoci na RTG je to "jasne" vidiet), tak nevaham. Pri ostatnych veciach vaham az moc.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2005 09:25
- Nahlásit
pigie
Mně veterinář řekl, že panostitida se může objevovat až do úplného ukončení vývoje štěněte. Říkal, že měl i případy, že se to štěněti vracelo vždy po dvou týdnech...
Tak uvidíš, nech si udělat pořádný RTG ještě u jiného veterináře a pak se rozhodni.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2005 09:36
- Nahlásit
Jandula
To by nas malo cakat teraz o dva tyzdne. Len dufam, ze otca presvedcim, aby ma tam s nim zaviezol, lebo ma pocit, ze toho psa tryznim tym behanim po veterinaroch, a kedze on ma auto, tak je proste boss a bez auta nebude RTG. A problemy mi zacal robit az teraz. Nikdy som nechcela auto ale teraz po nom normalne tuzim Ale vdaka za nadej !
|
Maya
|
# Zasláno: 16 Zář 2005 09:55
- Nahlásit
pigie
Můj pes měl panostitidu od půl roka do roka, ale řekli mi, že jí může mít až do dospělosti, do asi 15 měsíců, a to je střední plemeno. Fundlák určitě ještě déle.
Projevuje se tak, že občas kulhá, občas ne, někdy kulhání přechází z nohy na nohu.
Na rtg se to pozná jen pokud se zrentgenují dlouhé kosti, při rtg kloubů se to nedá zjistit.
Nech Hugovi zrentgenovat dlouhé kosti alespoň v té noze, co kulhá.
Jinak mě pesa taky kulhal jen občas, někdy víc, někdy míň a nakonec to byla osteochondróza ramene. Přišel na to až čtvrtý veterinář.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2005 10:03 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Maya
Hej, fundlak do 18 mesiacov (potom sa uz len poriadne dosvaluje). Hm, skusim to veterinarovi navrhnut, ale on uz asi bude popleteny z toho predchadzajuceho snimku. Im by sa klby mali rentgenovat az po tych 18 mesiacoch, ale kedze ma problemy, tak by som rada nechala zrentgenovat uz vsetko. Ja som myslela, ze na RTG klbov je vidno aj panostitidu, ked su tam vidiet dlhe kosti. To som sa sekla. Ale snad by to malo veterinara napadnut. Mozno preto mi navrhol pockat, az doberiem prvu davku Chodnrosulfu... Uz som z toho zmagorena celkom. Ale velmi pekne dakujem, dostavam sa touto diskusiou uz do obrazu.
|
Maya
|
# Zasláno: 16 Zář 2005 10:46
- Nahlásit
pigie
Mě to tak vet řekl, že se panostitida musí rtg zvlášť. Celkem mu věřím, tak jsem nepředpokládala, že by ze mě chtěl jenom vytáhnou peníze za další rtg.
Doufám, že dáš vědět, jak jste dopadli. Já už jsem z toho taky úplný magor, mám pocit, že už nedělám nic jiného než sleduju psa, jestli kulhá nebo ne a že takto budu sledovat všechny mé budoucí psy až do konce mého života.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Zář 2005 10:47
- Nahlásit
Vzhledem k tomu, že tato diskuze je o artroskopii, a mě se zdá, že ne všichni zde vědí oč přesně se jedná, dovolím si tuto metodu alespoň zhruba představit:
Artroskopie se provádí 3mi vpichy do kloubu:
Prvním se zavádí endoskop - optika - o průměru 1,9 až 2,7 mm (dle velikosti kloubu) - menší optikou se lépe manipuluje, větší optika má větší zorné pole a menší zkreslení. Na optiku je napojená kamera a světelný zdroj tzn., že zajišťuje nejen zobrazení ale i osvětlení operačního pole. Optika je v tzv. pochvě - trubičce, která se nejprve bez endoskopu ale s trokarem (hrotnatou tyčinkou o průměru endoskopu) zavede do kloubu. Poté se trokar vyndá a do pochvy se zavede endoskop. Okolo endoskopu pak pochvou proudí do kloubu proplachovací roztok.
Druhý vpich je silnější injekční jehla, kterou odtéká proplachovací roztok z kloubu. Ten zajišťuje nejen vypláchnutí případných kousků tkáně při ošetření ale i naplnění ("nafouknutí") kloubního pouzdra a tím vzniká manipulační prostor.
Třetí vpich pak slouží pro zavádění nástrojů - nepoužívá se laser ale pátradla, háčky, kyretky, lžičky, ruční i elektrické frézky a elektrokautery - vše o průměru od cca. 1 do 3 milimetrů.
Výhody artroskopie:
- po vpichu se kloubní pouzdro mnohem snáze hojí a nevzniká na něm jizva jako při klasické operaci
- chirurg pracuje při velkém zvětšení a jemnými nástroji a proto je ošetření přesnější
- vzhledem k malé invazivitě zákroku lze ošetřit více kloubů na různých končetinách najednou
- oproti klasické operaci lze vyšetřit mnohem větší oblast kloubu (některá kloubní onemocnění lze diagnostikovat pouze artroskopicky)
Hlavní nevýhodou artroskopie je cena vybavení - pohybuje se řádově v milionech Kč. I přes tuto skutečnost, která představuje pro naší kliniku velké a dlouhodobé finanční zatížení, jsme v prosinci 2004 zakoupili špičkové artroskopické vybavení, neboť přínos pro pacienty je oproti klasické chirurgii obrovský.
Doufám, že jsem popisem příliš nenudil, ale artroskopie je pro mne i zajímavá ukázka pokroku ve veterinární medicíně.
Zdravím všechny pejskaře, MVDr. Tomáš Vlach
A-Z VET: Veterinární klinika Klánovice
|