| Autor |
Zpráva |
Jumi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:37
- Nahlásit
U mého psa byla na levém lokti diagnostikována artróza, osteoporóza a odlomený výběžek kosti loketní. Byla nám doporučena artroskopie.
Ráda bych Vás požádala, jestli byste mi nemohli napsat Vaše zkušenosti s touto operací, jak dlouho se pejsek zotavuje a jak vše probíhá, na co se připravit. Mockrát děkuji.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:40 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Jumi
Ja ti napisem iba to, ze nam bolo diagnostikovane to iste na oboch laktoch a este ramenom klbe. Vitaj v klube aj ked je to Bohuzial, este ziadne skusenosti nemam, pes sa ide znova rentgenovat, aby sa to potvrdilo, lebo predchadzajuci RTG to sice tvrdil, ale pesa nie
|
Maya
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:43
- Nahlásit
Na mujpes bude někde vzadu fórum Kulhání, kde se artroskopie probírala. Průběh a pod. je tam dost podrobně popsáno. Taky nám byla artroskopie doporučena, ovšem bez rtg nálezu, takže zatím váhám, zjišťovala jsem si zatím ceny a tak, zkušenosti mám pouze s klasik operací ramenního kloubu, rekonvalescence je prý stejně dlouhá, tedy cca 6 týdnů.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:52
- Nahlásit
Maya
Na můj pes jsem si to četla už dávno, ale doufala jsem, že se mi ozve víc lidí, a napíše, něco ve stylu: první den kulhal tak a tak po týdnu běhal ...nebo já nevím, víš jak to myslím. Mám z té operace obavy, tak chci zjistit co největší podrobnosti.
|
Maya
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:58
- Nahlásit
Podle toho, co jsem slyšela, záleží doba kulhání po operaci na stupni poškození kloubů, na velikosti léze atd. Sousedce operovali labíka, ale normálně, s jednou nohou přestal kulhat po 14 dnech, s druhou kulhal ještě víc jak 2 měsíce. U artroskopie je to prý podobné. Mě např. vet řekl, že ramenní kloub se hojí půl roku, loket je menší, ale určitě to bude taky několik měsíců.
|
Maya
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 15:04
- Nahlásit
Ještě jsem zapomněla napsat, že po pár měsících by na tom labíkovi nikdo nepoznal, že měl něco s nohama, běhal normálně,
takže pokud je na rtg nález patrný, tak bych být tebou neváhala, jen bych se rozmýšlela, zda artroskopii, zvlášť jestli to má jen jednu nohu, tak se ti to za ty peníze ani nevyplatí, protože v podstatě jediná výhoda artroskopie je, že se dají dělat obě nohy najednou.
Proto se asi tady nikdo moc neozývá, takhle drahou věc dává dělat málokdo, většina asi zvolí klasiku.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 15:19
- Nahlásit
Maya
Kolik to tak přibližně stojí??? Budu do toho asi muset jít, chca nechca... Má výrůstky na obou, jen tu pravou podle nálezu horší...
|
Maya
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 15:26
- Nahlásit
Jandula
Já se ptala na obě nohy najednou, což stojí:
Jaggy Brno - cca 25 tis.
Vet.Klinika Brno - 20-25 tis.
Klánovice Praha - mají přístroj teprve od března, tudíž vzhledem k malým zkušenostem mají na rok zaváděcí ceny - cca 15 tis.
Český Brod - budou mít artroskop během 2 měsíců, pak cena jako v Brně.
Chtějí rtg, buď ho doručíš nebo si udělají sami, tj. + pár tisíc navrch.
Jinde v ČR se to nedělá.
Klasická operace stojí polovic.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 15:32
- Nahlásit
Maya
Ups, ups, to abych začala šetřit...
Ještě prosím: po jaký době je pejsa schopen pohybu??? myslím tím, dojít se ven vyvenčit atd. Takovýho, že ho nemusíš nosit, ale že ujde třeba jen pár kroků...
|
Maya
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 15:36
- Nahlásit
Po normální operaci (a předpokládám, že po artroskopii to je stejné, když je stejná i doba omezení pohybu) se můj pejsa postavil hned jak odezněla narkóza a hned se na nohu stavěl, i když dost kulhal. V narkóze se samo doma počůral, ale večer už se normálně venčil. Nesla jsem ho jen v narkóze, pak už chodil sám, večer pomalu a kulhavě, druhý den už by lítal, běhal, řádil, kdyby směl.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 15:44
- Nahlásit
Jandula
To rozhodování je tak těžký, a pro mě ještě ztížený tím, že teď nejsem v Čechách a našim tam tu potvoru nechci nechat, protože představa, že se starají o psa po operaci... no nechci jim zbytečně přidělávat starosti.
Zkusím se pozeptat tady v Záhřebu...
Vete mi ještě řekla, že bych to měla udělat v řádu týdnů a ne měsíců (a vete tady mi tvrdí ať ještě počkám, že uděláme kontrolní snímky a uvidíme)...
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 10:06
- Nahlásit
To původní forum o kulhání, operací i trochu o artroskopii je zde:
http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=4&topic =1165
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 12:51
- Nahlásit
Já sice nejsem ani vet ani lékař, ale jsem bioložka, takže tomu tak trochu rozumím, dokážu si přesně představit, jak operace probíhá a jak to vypadá uvnitř nohy mého psa. Takže s názorem, že jedinou výhodou artroskopie je, že vám udělají obě nohy najenou zásadně nesouhlasím. I pro mě je 15.000 ohromná suma, ale prostě ty peníze za to dám ikdyž pak holt budou chybět jinde. Naprosto chápu pokud někdo tolik nemá a zvolí tedy klasiku, ale argumentem tedy rozhodně není to, že na jednu nohu je to vlastně zbytečné!
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 13:03
- Nahlásit
Jumi
A co takhle třeba jednu nohu udělat normálně a druhou artroskopicky???
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 13:13
- Nahlásit
No, možné je samozřejmě i to. Prostě je důležité si uvědomit, že rozdíl dvou a dvaceti stehů není jen na kůži, která má ohromnou schopnost regenerace ale i ve tkáni pod ní a hlavně na kloubním pouzdře a to jsou utvary, které regenerují špatně nebo vůbec a srostou jen pomocí vaziva, takže to už holt není nikdy to co dřív.Také mi operatér řekl, že artroskopie se mu dělá mnohem lépe a má při ní lepší přístup a přehled ke kloubu. Vždyť i operace slepého střeva se už dnes dělá endoskopií a ydravotní pojišťovny to hradí, takže tam asi budou dost značné výhody, nemyslíte.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 13:24
- Nahlásit
Jumi
Mně to napadlo, že tu první nožku třeba udělat artroskopicky, aby se psa dal rychleji do pořádku (a u nás by to mohla být ještě ta horší) a druhou normálně...
Anebo naopak, první normálně a druhou artroskopicky tak, aby pak moc neunavoval tu první operovanou, když je po artroskopicky rychlejší regenerace???
Nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně, ale...
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 13:38
- Nahlásit
Jasně chápu, jak to myslíš. Já bych se o tom poradila s vetem co ti bude psa operovat, prostě bych mu řekla, že na dvě artroskopie nemám a co si teda o tom myslí, jak by to bylo nejlepší.
Ale mně vet řekl, že artroskopie (jedný nohy) asi 15.000 a klasika 7.000 a to je dohromady 22.000 a jestli dělaj v Klánovicích dvě za 15.000, tak bych šla tam. Nebo do Brna tam je to prý za dvacet.A na malý zkušenosti mi jedna vet řekla, že artroskop je tak drahej přístroj, že si ho koupí jen ten kdo na něm umí, takže těma malýma zkušenostma bych se nenechala odradit.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 13:48
- Nahlásit
Bora
A Herčík nedělá artroskopii???
Jumi
Je pravda, že ty malý zkušenosti mě fakt vyděsily, nechtěla bych, aby se zrovna na mym psovi někdo učil, jak to pořádně používat...
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 13:49
- Nahlásit
Jumi
S těma zkušenostma je to asi jak kde, mě v Brodě řekli, že se 2-3 měsíce budou zaučovat a pak teprve operovat za peníze. Jak to zaučování probíhá, to tedy nevím.
A s těma výhodama/nevýhodama artroskopie - já samozřejmě vím, že je menší řez i do kloubního pouzdra, myslela jsem to z hlediska pooperační péče, to mi bylo řečeno, že je to stejné, musí stejnou dobu mít límec, triko, omezený pohyb, jako u klasiky.
Já se totiž domnívala, že u artroskopie bude moct dřív běhat, protože to pooperační omezení můj pes trochu psychicky odskákal.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 13:58
- Nahlásit
Tak to je mi líto. Já se taky bojím, že to můj pes bude těžko zvládat je dost aktivní. Jak se to odskákání, prosím, projevuje.
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:19
- Nahlásit
Projevuje se to změnou chování. Můj pes je převážně venkovní, před operací se domem jen mihnul a hned chtěl ven, aby něco nepropásl, byl naprosto vyrovnaný, pohodový. Není přehnaně aktivní, procházky na vodítku nám nedělaly problém, ale zbytek času doma musel být buď zavřený v kotci nebo přivázaný venku nebo zavřený doma, ale pouze v jedné místnosti, protože máme otevřené schodště, které nejde zahradit.
Teď venku vůbec nechce být, je pořád s námi doma, co je venku ho nezajímá. Mě je to jedno, kde je, ale je to úplná změna chování, která by bez operace nenastala. ¨
Dále od té doby vyjíždí na psy, což předtím ani jednou neudělal.
V tomhle případě to mají jednodušší bytoví psi, takže jestli bydlíte v bytě, tak bych se toho nebála.
Jen pro ilustraci, jak moc chtěl můj pejsa běhat po zahradě - během těch 6 týdnů přerval 2 vodítka, 1 flexi, 2 obojky a 2x naposledy zakoupený řetěz, v kotci rozkousal 2 dřevěné podlážky (poměrně velké) a taky si šíleně škubal chlupy na stehnech a na ocase, takže byl zepředu oholený a zezadu oškubaný. Děs běs.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:25
- Nahlásit
Maya
Jak je dlouho po operaci???
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:45
- Nahlásit
Jandula
Operace byla 7.7.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:55
- Nahlásit
Maya
Tak podle toho, co píšou ostatní má ještě čas na to aby se dal pořádně dohromady, ne??? Nebo co ti řekl veterinář?
U mě by tohle asi nebyl problém, Sára je takovej pohodlnej psík, jediný co by jí chybělo by byla ostatní psiska. Teď po hárání když jsem jí pustila konečně z vodítka (ošklivá panička nechtěla psici nic dopřát), tak lítala jak utržená od řetězu.
Já asi začnu šetřit na tu artroskopii, psice mi teď nekulhá, ale budu muset to v dohledný době asi taky udělat...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:00 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Maya
Podla mna len zistil, ze vnutri ste ovela viac zaujimavejsi ako byt vonku sam, tam to je uz okukane (Neber ma vazne)
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:02
- Nahlásit
Jandula
Vet mi řekl, že co se týká psychiky, že se to stává, a co se týká kulhání, to že už by neměl, po 2 měsících by měl tak maximálně občas kulhnout. Doporučil atrtoskopii loktů, i když na rtg nález není, ale právě kvůli tomu a kvůli tomu, co tu píšou ostatní, chci ještě pár měsíců počkat, jestli se to nezlepší.
Pokud máš na rtg nález na obou nohách, tak bych taky neváhala a zvolila artroskopii.
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:09
- Nahlásit
pigie
Kéž by to tak bylo, ale mám spíš podezření, že se venku, zvlášť potmě, bojí, což je u hlídacího psa tragické.
Doma na nás kašle stejně jako kdyby byl venku, plácne sebou dole v chodbě, zatímco my jsme v patře.
Uvidíme, co bude, až se začne topit, to dřív nevydržel déle jak půl hodiny, pak musel ven se zchladit.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:09
- Nahlásit
Maya
Nález je na obou, paradoxně na pravý je horší, přestože mi týden kulhala na levou...
Na operaci určitě půjde (naději, že by to byl špatně udělanej RTG snímek si moc neuchovávám), teď je jen otázkou kdy... Jak jsem psala, jsem v zahraničí, tady bych jí asi nedala, protože jejich zkušenosti podle mě nejsou dobrý a do ČR se budu vracet až tak za 3/4 roku...
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:28
- Nahlásit
Jandula
Je to těžký rozhodování, já to taky znám. Pokud tam u vás nemáš k vetům důvěru, tak bych taky radši počkala až sem nebo se poradit s nějakým dobrým vetem, jestli při odkladu hrozí poškození kloubu nebo ne. Možná kdybys poslala rtg sem do ČR mailem, že by ti to některý vet zhodnotil bezplatně.
Taky když jsem před operací vetovi říkala, že pes někdy kulhá a někdy ne, tak řekl, že to kulhá na obě nohy, pohyb se eliminuje a vypadá to, jako že nekulhá. To mě tedy dost překvapilo.
Slyšla jsem, že je dobré ke kloubní výživě přidávat Pangamin a vit.C, tak se pokusím o tom něco zjistit, jestli by to pro nás mělo cenu.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:32
- Nahlásit
Jandula
Ty si na tom fakt presne ako ja Akurat, ze ja som uz doma...
|