| Autor |
Zpráva |
Anu
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:11
- Nahlásit
Já končím tuto diskuzu-téma bylo štěnátko bez PP nebo PP.Každý máme své zkušenosti. Já jsem hlava tvrdohlavá,taky se nenechám jen tak něčím přesvědčit.Naučila mě až vlastní zkušenosti.Děsím se dne,kdy Andy (retrvír ) nebude moc chodit a za to vedle stejně starý můj Anubis bude skákat jak blecha (tím teď myslím kvůli kloubům,v životě se může stát cokoliv) a já budu mé o hodně mladší sestře říkát,že to proto,že Andy nemá papíry-respektive jeho rodiče nebyly prověření a můj ano...to je vše.
Eimy-pak zajdi k nám nekynologům zase na pokec...
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:13
- Nahlásit
Orry
Ne, JRT za 3-4tis.Kč ti skutečně neseženu, stejně jako ti neseženu originál Versace za pětistovku, Picassa za 100tis.Kč atd. atd. Ale to je jedno, stále asi nerozumíš mé hlavní připomínce - 10tis.Kč za "kopii psa" (možná vydařenou) je NEHORÁZNOST! Zeptala ses pí. chovatelky, proč za něj chce tolik? Kdyby po mě chtěli v tržnici za dokonale okopírovaný Lewisky 2tis., taky jim je nedám jenom proto, že jsou levnější než originál ve značkovým krámě... Až ti paní chovatelka sleví max. na 2000Kč, ani neceknu...
dorfa
Voříšek je podle mě každý pes bez doložitelného původu, protože, i když se nějakému plemeni ohromně podobá, nevíš, kdo jsou jeho předci (genetika je mocná, ale to už jsme jinde), záleží na generaci a konkrétním spojení, co kde vyplave. V důsledku nejde ani tak o exteriérové znaky jako spíš povahu, temperament, zdraví apod. Podívej se, kam tohle množení dalších čistokrevných bezpapíráků - byť třeba zrovna exteriérově výborných - dovedlo retrievry, NO, jorkšíry, kokry...a v současné době právě i JRT.
Za tou definicí "voříška" si stojím a vůbec to nemyslím pejorativně (1 máme doma), jak to tu zřejmě bylo pochopeno. Všichni jsou to plnohodnotní psi a jejich skutečná hodnota je v tom, čím jsou pro své majitele a páníky, ne jaká byla pořizovací cena!
Jo, na voříškiádách, kde jsme se účastnili, byla i řada bezpapíráčků nejrůznějších plemen a bez problémů. I když tvůj argument podobnými akcemi moc nechápu, když "motto" téměř každého zájemce o psa bez PP je: "...nechci chodit na výstavy ani žádné jiné oficiální akce, bez PP mi <stačí>..."
pajinka
Kolikrat videt do zakulisi chovu s pp je nechutny...
Souhlas, ale to není o pravidlech a kritériích chovu, ale chovatelské etice, takže jen o nás - lidech. Proto i se psy s PP mohou být problémy (je třeba pořádně vybírat i chovatele s PP), ale rozhodně to není argument a obhajoba chovu bez PP.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:13
- Nahlásit
Fifi
Pokud si psa kupuješ proto co tady píšeš tak rozhodně ne.Ale to je dobré pouze z hlediska chovu. Když chci chovat a podle pravidel tak je to nutnost, abych mohla dobře sestavit chovný jedince atd. Pokud si kupuju psa domu na dvorek babičce, a nebo k sobě na gauč tak to docela snobárna je. Jen to chce se trochu zamyslet, proč si vlastně psi pořizujem. Každý pro něco jiného.
Já jsem dneska ráda, že tady se mnou prostě jsou, a bylo by mi jedno kdyby jím třeba vypadaly všechny chlupy.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:18
- Nahlásit
daliva
V důsledku nejde ani tak o exteriérové znaky jako spíš povahu, temperament, zdraví apod. Podívej se, kam tohle množení dalších čistokrevných bezpapíráků - byť třeba zrovna exteriérově výborných - dovedlo retrievry, NO, jorkšíry, kokry...a v současné době právě i JRT.
Voříšek je voříšek a typický představitel svého plemene je typický představitel i bez rodného listu.
Nesleduji tyto plemena, jen vím, že potkávám na ulici čím dál více těchto psů, který svůj původ nezapřou.A pokud splnili svůj účel pro které si je jejich majitel pořídil jak je vše O.K. až mají PP nebo ne.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:24
- Nahlásit
dorfa
Jde o to, jak by takovej "typickej jedinec" uspěl mezi psama s PP na výstavě... Nebo mi chceš říct, že já mám doma ridgebacka a BOM? (v jednom samozřejmě )
|
monika
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:26
- Nahlásit
dorfa
jestli to dobře chápu, tak když chci psa na gauč tak si můžu koupit nebo mám koupit psa bez PP.Budu tím podporovat magory, kteří množí dva jedince s PP a vypadne z nich štěně bez PP, které je potencionální klient nejedné vetrinární kliniky, která tahá z lidí nekřestanské prachy. Raději budu vypadat jako snob, ale budu mít aspon jakous jistotu, že mám psa od solidního chovatele, který se snaží produkovat a chovat zdravé jedince.Může se stát, že bude pes nemocný, ale riziko je ve všem a u všeho.Jen ti chovatelé se určitě snaží spojit dva jedince, kteří jsou zdraví a sedí k sobě.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:26
- Nahlásit
dorfa
Naši sousedé mají velmi typickou představitelku plemene BSP (potvrzuje 9 z 10 zkušených chovatelů ), jejíž tatínek je čistokrevný novofundlanďák - prostě se náhodou vyvedla po mamince. To z ní ovšem ještě nedělá BSP...ale to je jedno, já o voze a ty o voříších
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:27
- Nahlásit
Eimy
To je otázka.Třeba by se ti papíráci nestačili divit co jim tam přišlo za nádherného představitel plemene.To jsou pouze spekulace, jak, kdy, co a jak…..Nikdo to nevíme.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:31
- Nahlásit
dorfa
Jenže kolik psů bez PP by takových bylo? Vždyt se občas stačí opdívat na ty "pudly", "jezevčíky", "kokršpaněly" ... Srovnat to třeba s těma s PP nebo na výstavě....
V rodině jsme měli jezevčíka bez PP a i když každej řekl, že to je jezevčík, tak do čistokrevnýho jezevčíka, jako kterj byl kupovanej měl daleko...
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:31
- Nahlásit
Eimy
monika
daliva
To je každého věc.Ale stejně nezabráníte tomu, že po bezpapírákách bude vždy poptávka větší, která bude poptávku po papírákách (díky přemrštěné ceně), převyšovat, ať už se vám na gauči válí třeba interšampión.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:32 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
dorfa
Ja si psa s PP vzdy kupovala kvuli povaze i zdravi. Mam 2 rtw. Starsi fena je po 4 operacich s kolenama. Ostatni sourozenci problem nemaji. Kycle jsou v poradku, jeji sestra je vycvikove velmi uspesna. Mela jsem smulu, ale proto jeste nerikam, ze chov s PP je stejne riziko jako chov bez PP. To nelze srovnat.
Ja jen porad nechapu, proc ta pani, ktera prodava JRT bez PP - zajiste kvuli zisku - nema svou fenku ci oba rodice(pokud vlastni i kryciho psa) uchovnene, a neprodava radsi stenata s PP za - jak pise Orry 30000,-kc. Proc nejsou rodice uchovneni? nebo oba rodice jsou jiz bez PP? nebo byli vylouceni z chovu pro nejakou vadu?
|
monika
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:32 - Změnil/a: monika
- Nahlásit
dorfa
ale zdravý interšampion
|
monika
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:33
- Nahlásit
Fifi
a to je to, co se tady nedozvíš.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:39
- Nahlásit
dorfa
Jenže to je právě to, co jednotlivým psím plemenů škodí. Když už jsme opět a naposledy v tom počítání: Solidní chov je záležitost prodělečná (náklady + práce + studium), např. aby se ti aspoň částečně rentoval chov molossů, musela by se jejich cena pohybovat aspoň kolem 50tis.Kč - jenže jsme v průměru ani ne na půlce, protže prostě kupní síla v ČR taková není.
K chovu bez PP stačí, že máš fenu, jež se podobá nějakému plemeni, najdeš jí podobného partnera a řekneš si 10 000Kč. Takže ta hlavní otázka tohoto by měla znít:KTERÁ TA CENA JE PŘEMRŠTĚNÁ?
Čímž asi končím, protože ty pochopit nechceš, i když ti argumenty docházejí..
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:48
- Nahlásit
Prave nas vytopili sousedi, takze jsem byla chvilku mimo a vytirala koupelnu...
Hele priteluv otce ma parsona bez pp za pet litru a vypada fakt jak cistej parson, sehnat jdou ale spatne...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:48
- Nahlásit
dorfa
Ty procenta jsou dokázaný ve studiích psů s PP a bez PP a dysplazie.... Nebavíme se tu (alespoň já se nebavím) o vzhledu psa, ale o zdraví...
|
Rexxy88
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 16:04
- Nahlásit
Když tu byla řeč o genetice,znám psa,křížence border kolie a kokršpaněla.Vypadá jako 100% čistokrevná bordera,opravdu to nejde poznat,že táta je kokr.Jenže když tahle "borderka bez PP" bude mít štěňata s bordeří fenou,třeba se jim narodí malí zrzaví polokokři .Ta cena je u JRT je tak přemrštěná proto,že je jich tu zatím málo.Až bude jack na každým rohu, jako jezevčík nebo NO,tak taky nebude za 30.000,-
Mám pocit,že Orry si kupuje "natruc" psa bez PP,aby ukázala těm ošklivým PP chovatelům,že jim tolik litrů za psa teda nedá,když může mít o třetinu levnějšího Jacka od hodné paní "chovatelky"bez PP.No,uvidíme,každý svého štěstí strůjcem.......
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 16:05
- Nahlásit
Když si budu pořizovat psa na gauč(bez PP),nic mi nebrání v tom,abych se o plemeno zajímala stejně jako u papíráků.Můžu si najít takového chovatele,který chová na zdravých jedincích a nechá mě do toho trochu nahlédnout.Nenajdu si první inzerát a nepojedu pro štěně bez nějakých znalostí.Jde jen o to,najít slušného chovatele(což pro vás není,když chová bez PP).
Sama jsem teď pořídila štěně s PP za dost velký peníz,ale protože se v plemeni pohybuji,vím,že můžu sehnat stejně kvalitní štěně bez PP.Jenže mně šlo o ty papíry.Nechci se zastávat chovatelů bez PP,ale i mezi nimi jsou pěkná a zdravá zvířata.A je to víc než k vzteku,když si pořídíte štěně s PP s velkými plány,nevyvede se a vedle soused koupí bezpapíráka a ten je hezčí a zdravější než celý papírák.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 16:22
- Nahlásit
Endy
Když si budu pořizovat psa na gauč(bez PP),nic mi nebrání v tom,abych se o plemeno zajímala stejně jako u papíráků.Můžu si najít takového chovatele,který chová na zdravých jedincích a nechá mě do toho trochu nahlédnout.Nenajdu si první inzerát a nepojedu pro štěně bez nějakých znalostí.Jde jen o to,najít slušného chovatele(což pro vás není,když chová bez PP).
Mluvis o chovateli stenat bez PP ktery ma zdrave jedince? - jak to vi? Jsou oba rodice zdravotne vysetreni na vse potrebne v ramci plemene? Co vi o zdravi predku techto rodicu?
Sama jsem teď pořídila štěně s PP za dost velký peníz,ale protože se v plemeni pohybuji,vím,že můžu sehnat stejně kvalitní štěně bez PP.
Tak to ja v mem plemeni tedy stejne kvalitni stenata bez PP nesezenu. Jak muze mit stejnou kvalitu uchovneny pes s PP a jeho odchovy a stenata bez PP? Nechapu.. Asi mi lezi ty haldy snehu na vedeni.....
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 16:26
- Nahlásit
Endy
no tak tomu se řiká smůla Taky mám bezPP štěndo - teda už 14 měsíční, je to rotvík, takže velké plemeno, až teď si pořádně uvědomuju jak jsem vlastně riskovala, ani ne tak kvůli zdraví (to je sázka do loterie u každého psa), tak spíš kvůli povaze, jeho rodiče byli taky bezPP a byla to vlastně jen nehoda, takže štěníka jsem koupila za dva tisíce....příště už jedině PP - jo a taky hlavně kvůli ocásku, bezpapíráci se budou furt kupírovat a já chci ocásek
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 16:49
- Nahlásit
Fifi
Nikdy nic nevím stoprocentně.Ani když budou štěnda s PP nebo bez.Ví to jen chovatel.Je spousta plemen,která nemusejí mít do chovu žádná vyšetření.Fenka není uchovněna třeba proto,že jí chybí cm výšky,nebo naopak je větší,chybí jí o zub víc atd.A její rodiče i sourozenci jsou nadále v chovu využíváni.Po takové fene jsou štěnda stejně kvalitní,jako od její sestry.To samé u pejsků s jedním varletem.Taky znám chovatele,co mají papírový chov a odchovají bezpapírový vrh.Říkají tomu nechtěné krytí.Když víš,kde hledat,kvalitního bezpapíráka seženeš.
Kalliope
Pokud budou lidi žádat štěnda kupírovaná,budou chovatelé bezpapíráku kupírovat.Je to věc poptávky.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 16:51
- Nahlásit
Endy
ale to je právě ono - lidé jsou hloupí a chtějí kupírované rotvajlery - rotvajler s ocasem přece není rotvajler - poptávka tedy bude pořád a chceš-li štěníka s dobrou povahou a pro mě i s ocáskem - máš jedinou možnost, a to PP
|
ati
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 17:00
- Nahlásit
Kalliope
mám si tě dát do pořadníku?
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 17:06
- Nahlásit
Fifi
Jandula
daliva
Jandula
Nechápu proč vám všem tady tolik vadí psi typické pro určité plemeno ale bez PP.Co máte proti těm všem jezevčíkům, labradorům, kokrům atd., kteří nemají rodokmen?
Já mám proto jen jedno vysvětlení:
1.První odpůrci jsou ti kdo si koupili štěně bez PP,ale neměli to štěstí a nejsou se svým psem úplně spokojení.Ty pak to, že pes má vývojovou srdeční vadu kladou za vinu chovateli, aniž by si uvědomovali, že vývojovou srdeční vadu může mít i pes s PP.
2 Druzí odpůrci, jsou chovatelé psů s PP. Tak těm zase vadí, že nemohou prodat na trhu svá štěňata, protože ty bez PP jim kazí na trhu cenu.
Jo a ten absolutní zákaz kupírování opět nahrává těm chovatelům bez PP a říkejte jim klidně voříšci, i když víte, že to není pravda.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 17:11
- Nahlásit
Jandula
Tak tu studii DKK u psů s PP a bez PP zkoušej na někoho jiného. Ty bez PP zdaleka tak nechodí na
RTG,protože pro to nemají důvod, snad jen kvůli bolesti. Při DKK 3/3 však majitel psa bez PP o tom nemusí ani vědět. Takže těch nerentgenovaných psů bez PP je daleko více než těch rentgenovaných s PP.
Takže doufám, že ta tvá studie ty počty psů v té studii zohlednila. Ona taková statistická hra s čísly se dá vypracovat podle zadaných parametrů ve prospěch koho si řekneš.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 17:12
- Nahlásit
Ale no tak, vzdyt je to vsechno tak relativni! V drtive vetsine pripadu znamena pes s PP jen exterier. rekl bych, ze se zarukou povahy to jiz dlouho nesouvisi, vetsina se snazi vyhovet exterierovym podminkam a zdravotnim a na zbytek se kasle.
Netvrdim, co je lepsi, ale tvrdim, ze je to silne relativni.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 17:14
- Nahlásit
dorfa
Ano, psi tzv bez PP jsou asi nejrizikovejsi, respektive nejrizikovejsi je poridit psa od mnozitele ci nezdarneho holomka chovatele, ktery nechova, ale PRASKA STENATA.
Protoze takovy origos vorisek nejspis DKK nevidel ani z rychliku.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 17:15
- Nahlásit
Endy
Nikdy nic nevím stoprocentně.Ani když budou štěnda s PP nebo bez.Ví to jen chovatel.Je spousta plemen,která nemusejí mít do chovu žádná vyšetření.Fenka není uchovněna třeba proto,že jí chybí cm výšky,nebo naopak je větší,chybí jí o zub víc atd.A její rodiče i sourozenci jsou nadále v chovu využíváni.Po takové fene jsou štěnda stejně kvalitní,jako od její sestry.To samé u pejsků s jedním varletem.Taky znám chovatele,co mají papírový chov a odchovají bezpapírový vrh.Říkají tomu nechtěné krytí.Když víš,kde hledat,kvalitního bezpapíráka seženeš.
K tomu není co dodat.Je to jasná pravda a všichni si to musí uvědomit. Pokud by skutečně šlo o zdravý chov tak by se museli z chovu odstraňovat i sourozenci a ne jen jedinci s určitým postižením nebo vadou.
A zákaz kupírování to je jen o důvodu víc proč bude po určitých plemenech bez PP ještě větší poptávka a nebo to plemeno bude odsouzeno k malopočetnosti.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 17:22
- Nahlásit
dorfa
První odpůrci jsou ti kdo si koupili štěně bez PP,ale neměli to štěstí a nejsou se svým psem úplně spokojení.
Hm, no to je ale problem tech lidi, protoze byt ci nebyt spokojen se psem muze byt jedinec, ktery si psa porizuje jako vec denni spotreby nebo dlouhodobe spotreby. Poklud si porizuji psa jako psa, tak mohu byt nerad jeho zdravotnimu stavu, ale nemohu byt s jeho zdravotnim stavem nespokojen..proste ta formulace mi prijde brrrr vzhledem k tomu, ze jde o ziveho tvora
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 17:24
- Nahlásit
Fifi
Jak muze mit stejnou kvalitu uchovneny pes s PP a jeho odchovy a stenata bez PP? Nechapu
Ti pomohu ty hromady sněhu odhrnout.Špatně si to pochopila. Uchovněný pes s PP a popřípadě ještě plodící nikoliv, ten tu cenu má vždy větší.
Ale neuchovněný s PP byť se super rodokmenem a ještě ošklivý a nemocný tak ten tu cenu oproti zdravému a krásnému jedinci bez PP má rozhodně menší. Prostě odpad s PP. A odpady jsou v každém chovu.
|