| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:44
- Nahlásit
dorfa
Pokud chci psa s PP, budu si zjišťovat ínfo o chovateli, jeho ostatních odchovech,o feně, po které štěně budu chtít, o jejich sourozencích, o krycím psovi,... prostě co nejvíc informací, který budou dostupný... Myslim, že potom mám o hodně větší šanci na zdravýho psa, než když si najdu inzerát a koupim si psa bez PP...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:46
- Nahlásit
monika
Nikdo ti to nepřipustí do tý doby, než si to sám nevyzkouší...
dorfa
Já si zdraví pro svého vořecha retrievera nekoupila ani na veterině... (jinak upozorňuji, že jsem viděla oba rodiče, oba měli PP a já si myslela, že budu mít nejlepšího psa... není tomu tak...)
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:46 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit
každý máme nějaké "své" řešení
když použiju džínový příměr: připadá mi nesmyslné dát za džíny 4-5 tisíc, ale zase nepůjdu do tržnice pro džíny za 500, ale do jiného obchodu, taky značkového, a koupím si je za 1000-1500.
Sice nebudu oslňovat kamarády logem u kapsy, ale když mi dobře padnou, udělají mi stejně dobrou službu. Možná ty z tržnice taky, ale riskuju, že se po půl roce prošoupou a co pak s nimi?
Ještě doplním:
z toho vyplynulo, že jsem si vybrala takové plemeno, které se k nám hodí a přitom na něj mám a nemám pocit, že platím za "módnost" neboli značku
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:47
- Nahlásit
|
dorfa
Člen |
- Nahlásit
pajinka
Kolikrat videt do zakulisi chovu s pp je nechutny
Máš naprostou pravdu. Mě to tak znechutilo, že už nechci být nikdy v žádném klubu organizovaná.
|
Jandula
Člen |
- Nahlásit
zuzka
|
monika
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:48
- Nahlásit
dorfa
nešlo o to Orry strašit, jen ji upozornit na některé průšvihy, které vyplývají z toho že pes nemá PP. A taky ji trošku osvětlit proč jsou štěnata tak drahá.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:50
- Nahlásit
Já jenom nechápu o co Orry šlo, teda napadá mě, že chtěla provokovat jinak nic. Vytáhla jedno z nejožehavějších témat, diví se, že se to zvrhlo a když jí někdo odpoví na její dotaz, tak tu odpověď ignoruje, nebo jí nepřipadá dost dobrá.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:51
- Nahlásit
Anu
A zkoušeli udělat tomu voříškovi třeba vyšetření kyčlí atd? Já taky do prázdnin tvrdila, že mám zdravýho psa... Pak jednu hupsla a vylezlo z toho podezření na DKK (sice nejspíš jen na lehkou, ale i tak...)... A to by měli být voříšci nejzdravější...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:52
- Nahlásit
birma
Víš co mi to připomíná??? Téma, které tu založil Denis234 (či kolik a jaký čísla tam měl)... Taky reagoval jen na něco (on ale poté uznal, že to byla legrace)... a ostatní ignoroval...
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:53
- Nahlásit
Jandula
A tak si představ, že to samé tě ale mohlo potkat i u toho psa s PP, to tě pak zamrzí zrovna tak a možná ještě víc. Chovatel ti při koupi štěněte dá stejné záruky na zdraví jako ten co ti prodal psa bez PP, tj. bez záruky. Takž nač si stěžuješ, buď ráda, že jsi peníze ušetřené na kupní ceně mohla vrazit do zdraví psa.
Koupě štěněte je opravdu věc nejistá a je jedno jestli s PP nebo bez.
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:53
- Nahlásit
Birma, jandula
to ze ma jiny nazor rovna se ze s vama nesouhlasi
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:54
- Nahlásit
Můj osobní komentář k plemeni JRT je asi toto. Rozhodně bych si nikdy nekoupila u tohoto plemene štěně bez PP. Je to dáno tím, že se toto plemeno v současné době velmi množí, což je na úkor kvality. Navíc toto plemeno vypadá jako mix některých terierských plemen, takže u bezpapíráka nemáte absolutní záruku, že vám vyrostě ze standartně zbarveného štěňátka standartní jedinec. Navíc v tomto případě jsou i rozdíly mezi psy s PP tak obrovské, že odpadu, nevhodného k chovu je obrovské množství a proto je i na zvážení, že mohlo jít zrovna o křížence dvou rodiˇčů z tohoto odpadu, který ve výsledku bude vykazovat spoustu vad exterieru, o povaze nemluvě. Situace je problematická i u jedinců s PP, kde na výstavě je možné vidět jedince např. zcela hladké nebo s lehce drsnou srstí, s fousy i bez, s velkými rozdíly v kohoutkové výššce, chudozubé, atd, což jsou ale sakra zásadní znaky standartu. Rozhodně já osobně bych si tohle plemeno nekoupila. A mimo jiné jsem na MVP Brno procházela se svojí bílou čubinkou FXH a najednou mě zastavila parta lidí. Začali se mně na fenku vyptávat, jak jsem dopadli a td. Já stále myslela, že se ptají na foxla. Ale z nich najednou vypadlo, že je to hezký russel a za kolik se dá koupit, atd. Velice se divili tomu, že to není to, co mysleli. Takže jsem se hodně namíchla a zeptala se, proč chtějí něco, o čem ani neví, jak to vypadá, proč jsou ochotní vrazit do plemene, o kterém nemají ani šajn tolik peněz. Z celé party mi nebyl nikdo schopen odpovědět a zůstali z hubou otevřenou na jakou že to narazili protivnou ženskou. Moje kamarádka jezevčíkářska se jen smála vedle. No co dodat.
Takže se dotazuji toho človíčka, který otevřel tento dotaz, proč si zrovna vybral plemeno JRT a co o něm ví? Proč chceš tohle plemeno?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:54
- Nahlásit
Eimy
to víš že nezkoušel,ale je jí teď 14 let a za celý život můžu říct,že neměla NIKDY problém a k veterinářovi chodí jen 1xročna na vzteklinu.Je to -byl to můj pes,můžeš mi Eimy věřit,že dostávala všechnu péči a lítalala jsem sní něco jako agiliy,ke koním-prostě pohybu měla víc než dost a retrívra bych nemohla vzít ani na kolo,protože bych musela vzít dvojkoláka a dotáhnout ho zpátky...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:55
- Nahlásit
pajinka
no představ si, že většinou když mají lidi různé názory tak spolu opravdu nesouhlasí
|
dorfa
Člen |
- Nahlásit
Eimy
Pokud chci psa s PP, budu si zjišťovat ínfo o chovateli, jeho ostatních odchovech,o feně, po které štěně budu chtít, o jejich sourozencích, o krycím psovi,... prostě co nejvíc informací
Nemáš.Koupě štěněte je vždy sázka do loterie.Já měla zjištěný vše.Na štěně jsem si čekala přes rok. Je to vždy riziko.
|
pajinka
Člen |
- Nahlásit
Navic u plemene ktery se libi mne je spousta chovatelu co dela kompromisy mezi dkk a exterierem, na jedincich, na kterejch bych nechovala oni chovaj, ikdyz maj trojkovy ci ctyrkovy klouby...
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:57
- Nahlásit
birma
chtela jsem napsat ze to ze ma jiny nazor znamena ze vas ignoruje?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:59
- Nahlásit
dorfa
Ano mohlo... ale byla by tam šanse 20%, což je rozhodně menší než šanse 85%, že bezpapírový retriever bude mít dysplazii...
A když si vyberu chovatele, jako chovy pečlivě sleduju, vidím, že štěňata od něj mají maximální DKK 1/2, tak budu vědět, že záruka tam je...
Vím, že zase uvedeš ty svoje případy psů s předkusem, chybějícíma zubama atd. - já nechci psa na výstavy, ale chci psa zdravého a i kdyby měl o nějaký zub míň, tak mi to nevadí.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:00
- Nahlásit
pajinka
ten příspěvek, na kterej si reagovala, byl můj první na týhle diskusi, takže mě do teď nikdo ignorovat nemohl.
Pokud si tu diskusi přečteš scelou najednou zjistíš, že Orry se ptala na rozdíly v ceně bez a s PP, ale když někdo o těchto rozdílech psal, nereagovala, reaguje jenom tak, že tleská těm co mají stejný názor jako ona, nebo reaguje na varování ohledně chovů bez PP. Na odpovědi na to, na co se původně ptala prostě mlčí...
|
monika
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:00
- Nahlásit
Jandula
ale chci psa zdravého a i kdyby měl o nějaký zub míň, tak mi to nev
to je přesně ono.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:01
- Nahlásit
dorfa
úplně ve všem s tebou souhlasím. Právě teď jsem to přečetla celé a souhlasím
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:02
- Nahlásit
pajinka
Mně by nevadilo, kdyby měl někdo jiný názor, ale tak ať se mnou jde do konfrontace... ale on odpovídá jen na příspěvky dorfy, která se ho zastává...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:03
- Nahlásit
Anu
Já ti věřim, jen říkám, že změna v chování mojí čubiny taky nebyla nijak markantní a někdo by si jí třeba ani nevšiml... I doma si toho začli všímat, až jsem je na to já sama upozornila... Teď zase v pohodě lítá jak střeštěná, ale vím, že nejspíš tam ten problém bude... A i když mi dva na sobě nezávislí veterináři říkali, že u takovýho prcka a ještě k tomu voříška a ještě k tomu u kastrované fenky nemá smysl rtg dělat, že stačí jen ji kontrolovat, aby se nepřetahovala, věř, že při čtení těchhle diskuzí to moje hlodání, že by to možná přece jen ten rtg chtělo, přechází do odhodlání, že na něj s psicí fakt pujdu. I když kvuli narkoze se mi do toho moc nechce...
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:04
- Nahlásit
pajinka
Jak je vidět PP není vůbec záruka zdraví. Spíš velká nejistota ze větší peníze.
Pokud by chovatelům, kteří chovají na psech s DKK šlo opravdu o plemeno a jeho čistotu a zdraví, tak by sami na takových jedincích určitě chovat neměli, ale místo toho napadají každého kdo odchová vrh bez PP. Samozřejmě protože jim ubírají zákazníky na trhu štěňat.
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:05
- Nahlásit
Koupě štěněte je opravdu věc nejistá a je jedno jestli s PP nebo bez
Tak s tím nezbývá,než naprosto souhlasit.Jde jen o to,na jak slušného chovatele narazíme.Něco sami poznáme a můžeme si zjistit,něco se ani při nejlepší vůli nedozvíme.Všechny psy jsem si pořizovala s tím,že se může něco vyskytnout a budu to muset řešit.Pořizovací cena na to vliv neměla.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:07
- Nahlásit
dorfa
Já netvrdím, že to riziko tam není, ale jde mi o to to riziko minimalizovat a to vhodným výběrem udělám... Nemusí to vyjít na 100 %, ale když projdu odchovy chovatele a zjistím, že to, co mně osobně by u psa vadilo (třeba vysoká DKK) se v jeho odchovech skoro nevyskytuje, sáhnu po štěněti právě od něj (taky po prohlídnutí rodokmenů a všech dostupných informací o rodičích)...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:08
- Nahlásit
Pokud by chovatelům, kteří chovají na psech s DKK šlo opravdu o plemeno a jeho čistotu a zdraví, tak by sami na takových jedincích určitě chovat neměli,
Snad mi nikdo nebude držet kudlu pod krkem s tím, že právě po tomhle psovi si musím koupit štěně, i když má DKK...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:09
- Nahlásit
dorfa
Když se nad tím zamyslíte tak průkaz původu (doklad čistoty rasy), je jen další snobárna.
Procitam to tady od rana. Ale teda promin, vuci tomuto musim protestovat. Vidis snad snobarnu v tom, ze mas stene, u ktereho muzes zpetne x generaci sledovat Dysplazii, vysledky zkousek, zdravi potomku - jasne, u kazdeho plemene se sleduje neco jineho, ale proste si muzes udelat obrazek o zdravi predku! A u tech krasnych "levnych" bezpapiraku vis prd.
Pokud se stane, ze ma stene s PP zdravotni problemy, do chovu nejde, a soudni chovatele si ohlidaji i sourozence takovychto jedincu..
Orry
Ja ti preji se stenikem JRT mnoho krasne prozitych let. Hlavne at je zdrav.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:10
- Nahlásit
Jandula
Ale právě to zdraví ti nikdy žádný chovatel nezaručí. A ty procenta si prosim tě vzala kde. U mě byla šance, že budu mít typického představitele plemene téměř 100%,protož všichni sourozenci z minulých vrhů i budoucích takový byli.Je to riziko vždy a v % si to vyjadřuj jak chceš, pořád je šance že padnou zrovna zase na tebe.
Prostě když si kupuješ štěně tak si především kupuješ živýho tvora a to vždy s rizikem.
|