| Autor |
Zpráva |
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:10
- Nahlásit
pajinka
To je ale věc každého chovatele. Klidně toto mohl udělat i chovatel psů s PP. Jak říkám, znala jsem spoustu štěňat s PP s epilepsií, kde se dalo zpětně v papírech vystopovat, kdo tam tu nemoc zřejmě nese, a stejně chovatelé na těch psech chovali dál.
Jako laik, který si kupuješ prvního psa té rasy a nejsi detailně seznámená se všemi krevními liniemi nemáš šanci a můžeš koupit odpad i s PP.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:11
- Nahlásit
Aren
Já se bavím o našich štěnatech-teda né mých ale co mám já. F
štěnat -bylo 5-takže 25.000,-kč poplatek za štěnata-až se narodili jenom krycímu psovi.!!
Štěnata se prodávali 3fenky za 15.000,-Kč,pes za 12.000,-Kč.Když vezmeš že jen z 12.000,-Kč-5.000,-Kč,tak ti zbyde 7.000,-Kč+očkování,žrádlo,papíry,tetování,výbava-m yslíš že to je přehnané
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:12
- Nahlásit
Anu
Takhle jsem podobně dopadla se svojí retrieverkou... sice mě stála minimum, ale ty peníze, co jsem vrazila do operace, veterináře, speciálních výživ... a to jí je 17 měsíců...
A to ještě žiju ve strachu, kdy nastane ten den, kdy přestane chodit...
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:13
- Nahlásit
zuzka
Tak to mi tedy řekni co je to za chovatelský klub, který má v chovatelských pravidlech nutnost doložit zdravotním certifikátem, že pes nemá epilepsii. Jak by se vůbec toto dalo prokazovat, pokud psa nechytne záchvat rovnou na výstavě nebo na bonitaci.
Dle chovatelského řádu, se má chovat pouze na zdravích jedincích to je vše.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:15
- Nahlásit
Anu
Rozhodně není.To je to co říkám od počátku. Cenu štěněte neúměrně zdražuje cena krytí. Pokud si někdo myslí, že je to byznys tak ano, ale pouze pro majitele plemeníka. Není nic lepšího než mít plemeníka, který si 1x týdně skočí na nějakou fenu.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:18
- Nahlásit
Dle chovatelského řádu, se má chovat pouze na zdravých jedincích
to podle mě stačí
už na přihlášce k bonitaci prohlašuji, že ručím za splnění podmínek ch. řádu
pokud by si na mě někdo na klubu stěžoval, a zjistilo by se, že jsem o té epilepsii věděla, třeba jsem s tím byla u veterinářky, tak končím...
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:20
- Nahlásit
taky jsem do ceny štěnat moc neviděla,ale teď vidim. Není to zas tak "lehký výdělek" jak si každý myslí. řikám sice pes je interšampion,já to beru,ale je to síla... u našeho plemene není naštěstí bez papírák a vlivem zdravotních testů ani žádný problémy,ale kdyby chtěl někdo jen tak kamaráda tak těch min.12.000,-Kč prostě stejně musí dát.
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:28
- Nahlásit
dorfa
dekuju, ty jsi pochopila oc mi tu jde
co mas za pejsky??
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:30
- Nahlásit
zuzka
A já jsem snad psala něco jiného. Než že se má chovat jen na zdravých jedincích.
1. pokud zdravotní postižení není hlídáno jako třeba RTG u kyčelních kloubů, bude to zdraví jen těžko vynutitelné.
2. co chovný jedinců třeba u pudla má degenerativně postižené sítnice a tuto vadu vesele v chovu šíří, jen proto, že není nikdy stanoveno, že k uchovnění je třeba zdravotní certifikát.
3. je spousta zdravotních postižení, které se geneticky přenáší, ale jsou zjevná až pozdějších věku, třeba až po skončení chovnosti.
Takže to že se má chovat jen na zdravých jedincích je sice pravda a je to správné ale nemožné toho docílit i u psů s PP jen samotným deklarováním.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:38
- Nahlásit
dorfa
mám ČSP a vzhledem k tomu, že se na nich dědičnost epilepsie zkoumala, tak vyřazení postižených jedinců považuji za klíčový,
natěstí u nás jsou spíš nadšenci a nikdo nechová strakáče kvůli zisku, tak proč by tlačili do chovu zrovna nemocného jedince
podle mě, pokud chovatel o vadě ví, jakékoli, a chová "vesele" dál, tak je to podvod
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:38
- Nahlásit
Orry
Já mám knírače sice s PP, ale po zkušenostech (25 let) to dneska všechno vidím trochu jinak.
Mimochodem knírač je natolik rozšířené plemeno, že jeho pořizovací cena se JRT nedá vůbec srovnávat. A přesto je s prodejem štěňat s PP velký problém. Někdy štěňata chovatelům doma zůstávali i několik týdnů od doby odběru, než se prodali. Takže cena štěněte je jen jeden faktor určující prodejnost štěňat. Větší a významnější faktorem je jeho módnost.
Myslím, že právě u štěňat se setkáváme s tzv. "módním efektem" a "efektem snobské spotřeby"
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:44
- Nahlásit
zuzka
Na podvod jsem ani nemyslela, to je potom hrozná nezodpovědnost ale pořád je to jen v lidech a ty budou pořád stejní jak mezi registrovanými chovateli tak i mezi neregistrovanými.
Ale ono se spíš stává, že majitel ani neví, že jeho pejsek nese v krvi vadný gen. Takže s klidným svědomím odchovává štěňata, která pak mají v pozdějším věku třeba velké problémy.
Já jsem tím chtěla jen říct, aby si někdo nemyslel, že koupí štěněte s PP mám vše vyřešeno. Je to stejně velké riziko. Koupě každého štěněte je riziko. Skrytou srdeční vadu může mít jak pes s PP tak i bez PP. Geneticky jsou na to hodně zatížení boxéři a pochybuji, že dělají pro chovnost nějaké speciální testy.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:52
- Nahlásit
Orry
Neříkám, že cena psů s PP je vždy rozumná (znám pouze otázku chovu u molosských plemen, kde se tedy rozhodně nevydělává), ale, jak už jsem psala, tvoří ji náklady, náročnost plemene na odchov (dostupnost kvalitních chvných jedinců, veterina, obvyklý počet štěňat ve vrhu atd.) + poptávka, jedno s druhým, nelze oddělovat... Ty ceny jsou úměrné všem těchto faktorům.
O síle a principu trhu nemá smysl diskutovat - buď na něco mám nebo ne (buď si koupím značkové kvalitní jeansy nebo napodobeninu z tržnice).
Co se mi ale skutečně příčí je cena 10 000,-Kč za voříška (tj. psa bez známého původu) - nedělej si iluze, nic jiného tvé štěňátko není, i když to zní krutě a JRT bude podobné sebevíc. (PP totiž nemá absolutně vliv na výstavní kvality apod., je to jen a pouze "doklad totožnosti", "rodný list" nebo chceš-li "záruka plemene".) To je cena skutečně určená pouze trhem a poptávkou (náklady spojené s řádným chovem odpadají) a zpravidla jediným motivem chovatelů bez PP zůstávají peníze! Psi bez PP by se měli darovat nebo prodávat za cenu max. veterinární péče a očkování. Takže spíš ceny bezpapíráčků jsou na rozhořčení a diskusi - ovšem ty se laikům zdají v pořádku, protože jsou nižší...
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:53
- Nahlásit
dorfa
to me prave stve...ta modnost... hold jsem doplatila na to, ze se JRT stal moderni...hruza...ale me se proste libi a k nasemu Orryckovi se i hodi...Uz se na nej opravdu tesim, pro me je hlavni aby byl zdravy a jestli treba bude mit o dva cm delsi telo nebo spatne zbarvene ucho je mi v celku jedno..a navic jsem celta ze JRT netrpi tolika chorobama jako jine rasy..no nevim, proste na me ti majitele pusobili dobre a to je hlavni...treba jsem nalitla "mnozitelce" treba ne..kdo vi...mozna by bylo horsi kdybych nalitla nejake chovne stanici za 30.000,- ale to ted uz neresim
jeeee...knirace jsem mela taky mit..Benika...ale nakonec jsem dostala Orrycka...chteli ho jako stenatko tratit a my jsem si ho vzali...teda tata rikal, ze je to hrubosrsty jezevcik..."trochu" se spletl
PS: ehh vis co mi prijde divne..ze jack..vlastne vypada jako vorisek...a ze by snobska spolecnost chtela vodit u nohy voriska?
jinak taky zboznuju bernaky ale toho si poridim az v budoucnu ...
jak se tvuj hafan jmenuje?
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:54
- Nahlásit
dorfa
jo jasně, nikdy nikdo nemůže dát stoprocentní záruku
spousta nemocí se ani nesleduje, ale to je na tom kterém klubu, když se mi to nelíbí, můžu alespoň zkusit s tím něco udělat
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 13:59
- Nahlásit
daliva
prosim, tak mi zkus sehnat stenatko JRT bez PP za 3-4tis, rada si ho koupim
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:06
- Nahlásit
daliva
Nemohu ve všem s tebou souhlasit.Zkus jít na "VOŘÍŠKYJÁDU" s voříškem, který vypadá jako jasný a přesný představitel svého plemene, který ovšem nemá ten rodný list, ten doklad rasové čistoty.Vyhodí tě, že máš jít se psem na výstavu kde se vstavují čistokrevní psi, těžko jim budeš vysvětlovat ale tohle je čistokrevný vořech když bude od prvního pohledu jasný, že pes je jezevčík, a nebo pudl. Představitel svého plemene není definován jen těmi papíry, musí mít určité znaky typické pro dané plemeno a papíry ti je nevyvrátí ale možná zaručí.
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:09
- Nahlásit
dorfa
presne
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:10
- Nahlásit
Orry
Já myslim, že problém je v tom, že o JRT bez PP nemužeš říct, že je to JRT... Jenže tyhle diskuze to je omílání toho stejnýho dokola... Buď je mi jedno, co budu mít a seženu si voříška a nebo chci určitý plemeno a koupim si psa s PP...
Je fakt, že PP není všespásný, ale ta pravděpodobnost, že pes bude takovej, jakej má být je přece jen o něco větší...
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:12
- Nahlásit
ja budu mit doma voriska Orryho a JRT Rockyska bez PP
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:12
- Nahlásit
.Zkus jít na "VOŘÍŠKYJÁDU" s voříškem, který vypadá jako jasný a přesný představitel svého plemene,
Otázkou je, proč člověk, kterej většinou kupuje psa bez PP aby nemusel chodit na výstavy nakonec začne chodit na voříškiáady a podobný akce? A všechno je otázkou propozic na danou voříškiádu, někde můžeš přihlásit fakt jen voříšky, někde je třeba speciální kategorie pro "plemena" bez PP...
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:15
- Nahlásit
Eimy
V zásadě možná ano, ale nikdo jste tady nepřipustil, že je možné mít i JRT rasově naprosto čistého ale bez rodného listu. Všichni jste jen tvrdili že jen ty papíry jsou záruka čistoty.To přece není pravda.Je to jen eliminace rizika nic jiného. A o tom riziku by tady mohla být sáhodlouhá diskuse, která by stejně nikam nevedla. Nemohu o psu plemene JRT říct, že to není JRT jen proto že nemá rodný list. A pokud to řeknu, bez toho abych posuzovala znaky typické pro to plemeno tak si nemohu vidět ani na špičku nosu.
Neber to osobě.Není to útok proti tobě.
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:15
- Nahlásit
Ja teda vorechem nazyvam krizence dvou plemen, ci krizence krizencu
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:17
- Nahlásit
Eimy
Otázkou je, proč člověk, kterej většinou kupuje psa bez PP aby nemusel chodit na výstavy nakonec začne chodit na voříškiáady a podobný akce?
Jeho osobní rozhodnutí.Do toho nám je šumafuk. Někteří tam jdou i třeba proto, že své slavné výstavy (s PP) byly vyřazeni jako vadní, protože jim v hubě chyběl jeden zub.
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:17
- Nahlásit
Eimy
no myslim ze v tom pripade lita po svete hodne vorechu
ehh prosim rekni mi jak mam nazvat sveho pejska voriska jezevcika a spice?? kdyz JRT bez PP bude vorisek..tak muj Orry teda bude cistokrevny vorisek??!! delam si srandu
ale ne vse co je "znackove" je skvele, ze?? ( a kdyz tady nekdo uvadi priklady s TV...tak co treba to, ze pujdete do znackoveho obchodu kde date za kalhoty 3tis...a pritom to jsou prokazatelne ty same..kvalitou i vzhledem..jako ty na trhu za 3stovky??) ale to uz je boj..zalezi na koho narazite...tak nehazejte vsechny do jednoho pytle
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:18
- Nahlásit
dorfa
No, vzhledem k tomu, že já mám doma "krásný štěňátko belgickýho ovčáka", "štěně RR",... tak si o tomhle myslím svoje.... Prostě nemůžu tvrdit, že mám čistokrevnýho psa, když pro to nemám důkaz...
pajinka
jak můžeš vědět, že ta fenka má štěňata se psem stejnýho plemene?
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:18
- Nahlásit
pajinka
Ja teda vorechem nazyvam krizence dvou plemen, ci krizence krizencu
Já také. A někteří jsou i kouzelní, prostě k sežrání.
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:20
- Nahlásit
jj nektera kryteria vystavnich psu jsou smesna??
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:21
- Nahlásit
Orry
Když do toho taháš televizi.... Ty bys šla koupit televizi na tržnici?
Nebo ještě jeden příklad. V obchodě stojí prodlužka logicky víc, než stály prodlužky prodávaný na stánku.... Jenže tam byl "malinkej" problém. V těch "stánkových" chyběl (tuším, doufám, že to nečte náš učitel elektroniky ) nulovej kabel. Tudíž kdyby došlo ke zkratu, vyhoří ti byt To se potom fakt vyplatí ušetřit třeba 50 korun ...
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:22
- Nahlásit
pajinka, dorfa
|