| Autor |
Zpráva |
Smečka
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2007 23:48 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
Kdysi jsem četla studii od pana Hartla,týkající se porovnání vytrvalosti psů typu NO,přesně řečeno NO tehdejšího pracovního typu,jež se vyskytoval u PS a ČSV.Bylo to zajímavé.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 15:43
- Nahlásit
Smečka
myslíš jako že ta strmá vysoká placatá čévéčka se pohybují tak trochu bokem,z úzka,lehce a krátkým klusem,ale jakoby bez námahy a vydrží se tak plavně pohybovat hodiny a nezmění přitom ani svůj kamenný xicht?
Sledovala jsem v sobotu jednu madam čévéčkovou,jak se nese jak pětka do záložny mezi mejma pádícíma pinzetama a mimochodnicí malignou,
a myslím že by je dostala na výdrž ještě dřív než bych padla já
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 15:48
- Nahlásit
Smečka
akorát je to úplně jiný typ pohybu než má NO,ti se tak jako překloní,protáhnou dopředu,hlavu předsebe,a plavou co nejdelšíma pohybama zadních nohou,a když nacválají tak se u toho vlní celým tělem, zatím co pinzety pádí tělem strnule jako kobyly...
a viděla jsem NO připravovaný na výstavy,který v tomhle klusu šli v tahu na kole 30 a i 50 km...teda viděl jsem je hlavně když se vraceli domů...jazyk na vestě ale pořád ten klus,
asi to nebude jen o úhlení,ale o kondici a kardiovaskulární výdrži.....
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 23:03
- Nahlásit
Smečka
myslíš jako že ta strmá vysoká placatá čévéčka se pohybují tak trochu bokem,z úzka,lehce a krátkým klusem,ale jakoby bez námahy a vydrží se tak plavně pohybovat hodiny a nezmění přitom ani svůj kamenný xicht?
Sledovala jsem v sobotu jednu madam čévéčkovou,jak se nese jak pětka do záložny mezi mejma pádícíma pinzetama a
mimochodnicí malignou,
a myslím že by je dostala na výdrž ještě dřív než bych padla já
Sali
Celkem výstižné,až na ten krátký klus.
Typický je pro ně nízký,lehký klus,kdy končetiny kmitají co nejníže nad zemí.Hlava a krk se schylují do vodorovné polohy.(Akcentovaný klus je vadou.)
Přední končetiny jsou u čsv úzce postavené,což mnozí věci neznalí rozhodčí hodnotí jako vadu.Když má některé čévéčko ještě ke všemu mírně vybočené tlapy .. o hodnocení ani nemluvim a přitom je to to,co by mělo být upřednostněno.
Když porovnám s No,lopatka u čsv je jakoby víc posunutá do přední části trupu,předhrudí je málo výrazné.Vůbec celý hrudník je mělčí.Předloktí a hlavně nadprstí je delší - z čehož také vychází pružnost kroku.V porovnání s No mají čévéčka delší prsty,tlapa není tolik klenutá.I to je znak typický pro volně žijící psovité šelmy,pro vytrvalce,nevím,kde se vzala idea klenuté sevřené tlapy..asi to lépe vypadá
Hodně markantní je u těchto dvou plemen rozdíl v úhlení zadní končetiny.V úhlední stehnní kosti k pánvi i bérec s nártem.
Co se týče jejich pohybu v praxi, vypadá to asi následovně: Ambra(sice jen kříženec NO) se do postroje před kolem opře hned od prvních metrů jak bejk,
bejčí několik km a pak padne,kdežto Tajga plave vedle kola,po očku sleduje dostatečnou prověšenost šňůry a nezapojí navíc ani sval.Kluše dlouhým lehkým klusem a přitom ještě stihne pozorovat veverky.Pokud dělá,že už nemůže,je to jen proto,že jí to prostě nebaví.Ambra proto,že už fakt nemůže.Po návratu domů,se Ambra napije,padne a spí,kdežto přiměřeně zahřátá Tajga se taky napije a pak jde vymejšlet kraviny.
a viděla jsem NO připravovaný na výstavy,který v tomhle klusu šli v tahu na kole 30 a i 50 km...teda viděl jsem je hlavně když se vraceli domů...jazyk na vestě ale pořád ten klus,
asi to nebude jen o úhlení,ale o kondici a kardiovaskulární výdrži.....
No tak v tomhle případě určitě.To klobouk dolu.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 23:09
- Nahlásit
Smečka
výstavní požadavky bohužel nebývají v souladu s požadavky přírodními. Tisíciletími prověřené tělesné konstrukce vlka nejsou pro lidi dost dobrá. Bohužel.
Ještě k těm NO - spočítala jsem, že jich znám 22 a po zdravotní stránce je OK jenom jedna fenka. Ostatní mají problémy hlavně s DKK ( i v mladém věku), s DLK a s páteří, zbytek se slinivkou a se zažíváním a alergiemi. Zabývá se vůbec někdo zdravotním stavem plemene? Nemám NO, ale moc se mi líbí.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 17:47
- Nahlásit
Essi
prosím... nedávno jsem to řešila někde, já jich znám stovky, za těch dvacet let, co je chovám a cvičím, nevybočují z průměru ostatních plemen, ba znám i horší plemena.
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 18:04
- Nahlásit
Essi
chovam a cvicim NO uz skoro 20 let a znam mnoho psu a sama mam 7 doma a k vetovi chodim jen na ockovani.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 18:11
- Nahlásit
Ebony
Tak to máte teda kliku. Z mého okolí jich několik trvale kulhá pro DLK, dva byli operováni na DLK, dost jich má DKK - mají velké pohybové problémy i už od štěňat, pár jich má problém s páteří - ochrnují jim zadní nohy a asi tři celý život jsou na slinivkové dietě. Soudila jsem podle toho.
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 19:05
- Nahlásit
Essi
Hm, já jich taky znám poměrně dost a řekla bych že je to v porovnání s jinými plemen docela v normálu.Taky znám hodně čivav a ty jsou v pr.. úplně,to neznám zdravou ani jednu.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 19:23
- Nahlásit
Essi
No moji mají taky DKK, skoro polovina, ale problém nemají žádný, ba naopak bych řekla, že jsou na tom líp, než někteří "čistí". Já si myslím, že je to taky tím, jak se lidé o psa starají. Bohužel ovčáci, jako nejrozšířenější, nejlevnější a "nejvobyčejnější pracáci", nemají v tomto směru na růžích ustláno.
Jinak co říkali na Jaggy, tak kupodivu na caudu tam mají nejvíce pacientů maliňáků, ne ovčáků. A taky prý dost kavkazanů, což mě celkem překvapilo.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 19:30
- Nahlásit
Myslím,že plemena velikosti No,plus ostatní běžná,jsou na tom opravdu po zdravotní stránce obdodobně.
Průměru se vymykají extrémy,jak obři,tak toyové.
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 21:18
- Nahlásit
Ebony
potřebovala bych sehnat někoho,jestli nemá natočeno z Poruby ty obrany.....
nemáš njaký typ??
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 08:37
- Nahlásit
Ebony
nevíš jak jsou na tom z hlediska neurochirurgických zákroků dobrmani? jejich problém je hlavně krční páteř a následné spondylogenní myelopatie...tzv.wobbler syndrom
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 08:46
- Nahlásit
Smečka
abych nekecala ani omylem- ty čuby co jsem při bydlení v ČB vídala makat u kola jak pomatený byly Sandra a Nora Z Pampy,je to dobrých 15 let zpět,a údaj o délce trasy jsem měla jen od jejich majitele sedícího na tom kole,třeba si vymýšlel,víš,já s nima nejala abych si to změřila na tachometru u svýho kola...my jezdili denně tak do 15 km,s dobrmanem,protože jsme to prokládali stopama a poslušnostma,nebo kousačkama...prostě tam kde se trénovalo se jelo na kole,třeba z Budějc na Hlubokou na závodiště,tam obrany a pak zas zpět,......nejdelší bývalo 30 km ale bez výcviku a roztahaný jako vejlet na celej den.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 09:05 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
.nejdelší bývalo 30 km ale bez výcviku a roztahaný jako vejlet na celej den.Sali
V rámci výcvikových táborů pořádáme občas vytrvalostní zkoušky.Většinou se běhá na 40 km.I netrénovaní psi uběhnou tuto vzdálenost zhruba za tři hodiny,horší je to s netrénovanými psovody.Jezdí se sice na kolech,ale vzhledem k terénu je dobré se v půli trasy s někým vystřídat.Ale to jen jako zajímavost,nesrovnávám s vaším stylem výletu.
|
Tinta76
|
# Zasláno: 16 Kvě 2007 09:27 - Změnil/a: Tinta76
- Nahlásit
Smečka
Hele, ten vytrvalostní 40 km běh je jednou z podmínek pro uchovnění čsv?
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 09:35
- Nahlásit
Tinta76
U nás ne.
Slováci to mívali nějak zakomponované do podmínek chovnosti,ale jak je tomu dnes nevím,to bych kecala.
|
Tinta76
|
# Zasláno: 16 Kvě 2007 09:41
- Nahlásit
Smečka
aha
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 11:00
- Nahlásit
Smečka
a tak hele jedeš si v pohodě a kocháš se krajinou jižních čech,že,sem tam se někde zastavíš na vyplavení psů, někde se taky musí zajít na oběd, psi si pádí vesele kolem, a když to jednoho přestane pomalu bavit tak se to sklopí z5 na Budějce...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 11:05
- Nahlásit
Sali
|
slony
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 08:42
- Nahlásit
len pre ilustraciu k debate o kaproch s prdelkami u zeme , vybrate z prehladu Bundes Sieger (v zatvorke kedy vyhral) ...
VA Roland von Starkenburg (1906)
VA Utz vom Haus Schütting (1929)
VA Rolf vom Osnabrücker (1951)
VA Gundo vom Klosterbogen (1975)
VA1 Ulk von Arlett (1995)
cela sada siegrov je na http://www.pedigreedatabase.com/gsd/siegershow_win ners.html
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 09:01
- Nahlásit
Hm,mě se líbí ten z druhé a třetí fotky.
Dnes takový průměrný bezpapírák
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 09:03 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
http://www.pedigreedatabase.com/gsd/pedigree/8263. html
Starej typ čévéčka
Ten černobílej vlkošed.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 09:08
- Nahlásit
slony
no jdi do háje, já teď zjistila, že ta moje koza má v rodokmenu 6 vítězů! já jí snad to toho postoje budu muset naštelovat, třeba z ní najednou bude miss world
|
slony
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 09:59
- Nahlásit
Smečka
Hm,mě se líbí ten z druhé a třetí fotky
co sa tyka psov mame podobny vkus ...
ked sa clovek pozrie na fotkysiegrov 50tych rokov a 80-90tych tak tak to buci ...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:05
- Nahlásit
co sa tyka psov mame podobny vkus
slony
A vo tom vostatním víš houby
ked sa clovek pozrie na fotkysiegrov 50tych rokov a 80-90tych tak tak to buci
Řekla bych skoro - úplně jiná rasa
Nu což,všechno má svůj vývoj...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:10 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
slony
Ale já vím,jak to myslíš s tím vkusem,slovenský bratře.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 10:49
- Nahlásit
Smečka
A vo tom vostatním víš houby
a to vostatni je mi sumafuk na pejskarskom fore
Řekla bych skoro - úplně jiná rasa
na pive ma jeden NO-ckar malem prizabil ked som sa spytal kedy klub NO prejde na strukturu klubu belgicakov a zavedie delenie na "varieta pracovna" a "varieta vystavna" .. a ked vazne - co urobi 20 rokov a modne trendy v chove
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:06
- Nahlásit
slony
ČSV před 30-ti lety.
Tady jsem za ten vývoj ráda
|
slony
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2007 11:18
- Nahlásit
Smečka
nooo .. pred 30rokmi malo CSV ako plemeno kolko - plus minus 20 rokov ? ak vzniklo 1955 tak v rokoch 70tych sa este stale stabilizovalo, to bol snad normalny vyvoj . u NO mam pocit ze po obdobi normalizacie nemci zacali vymyslat .. len aby NO necakalo "poucenie z krizoveho vyvoja" ked uz sme v terminologii minuleho storocia
|