| Autor |
Zpráva |
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 21:01
- Nahlásit
Mucholabka
Nejlíp z toho vycházejí padesátikiloví bezpapíráci.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 19:11
- Nahlásit
all
ospravedlnujem sa za nedostatok vedomosti z tejto oblasti, ale ak som to dobre pochopila, tak vystavuju sa len exterieraci? a ako je to s PP? maju pracovni PP?
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 19:35
- Nahlásit
Bela
Ne ne NO je jen jeden.Vystavují se všechny ,ovšem sami chovatelé to začali dělit na exterierové a pracovní.Bohužel s těmi pracovními psy začali majitelé jezdit jen závody a na exteriér se zapomíná (hlavně že pes maká)samozřejmě to neplatí u všech ale většina majitelů prostě na výstavu nejde a nechtějí na ni psa ani připravit.Když už na výstavě potkám (pracovního )psa tak jen na jedné výstavě pro uchovnění a tím to končí.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 19:40
- Nahlásit
Bela
No, já mám vědomostí ještě míň, ale pochopila jsem to tak, že existuje pouze jedno plemeno NO, a někteří lidé mají obavu, že na výstavách je upřednostňován vzhled, exteriér, na úkor povahy, a štve je, že tím plemeno NO povahově upadá (jako že oceňován a uchovněn může být i pes s horší povahou, který splňuje nároky vzhledu=exteriérák, zatímco pes s výbornou povahou a pracovním vedením uspět nemusí). Navíc se některým nelíbí dnešní vzhledový standart.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 19:41
- Nahlásit
Erynka
ten tvuj prispevek se da napsat, ale taky presne opacne.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 19:42
- Nahlásit
Erynka
Než jsem to dopsala, byla tady Tvá odpověď. Dík za poučení
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 19:48 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Tchor
ako opacne? (dnes mi to nejako pomalsie zapina)
Erynka
mne z toho ale vychadza, ze postupne vznikne
(a mozno uz je) skupina NO, ktori nebudu uchovnitelni kvoli exterieru, ale pracovne budu super. A vlastne budu ofiko vytesneni do kategorie "bastardov".
Nieco podobne sa deje v pripade SH .
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 19:51
- Nahlásit
Tchor
ten tvuj prispevek se da napsat, ale taky presne opacne.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 19:58
- Nahlásit
Tchor
Dle mého názoru, NO jakožto plemeno původně pracovní by takovým zůstat mělo a jeho domovem by se měl stát cvičák. Někteří jsou jiného názoru, NO vystavují jako o život a došlo to tak daleko, že k uchovnění stačí ZVV1 (aspoň myslím), kterou s trochou snahy zvládne i pes hysterik, takže se do chovu pouští psi absolutně zmršení v povaze, naštěstí jsou i tací, kterým je jedno, jak pes vypadá, hlavně že maká-a tak nějak se to oddělilo a začali se připouštět šikovný škaredý pes s šikovnou škaredou fenou, a na druhou stranu hezký ale blbý pes s hezkou ale blbou fenou a vzájemně se to nemísilo, aby neutrpěla ta či ona stránka
teda odpusťte ty superlativy-říkám to tak, jak to vidím já.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 20:05
- Nahlásit
Mucholabkašikovný škaredý pes s šikovnou škaredou fenou,
ale maju psi z takehoto spojenia sancu na uchovnenie?
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 20:10
- Nahlásit
Tchor
No to se dá ,bud se psem někdo dělá neb ne.A když dělá tak se vším všudy.Bohužel jsem ale viděla víc těch exterierových psů na závodech než pracáků na výstavě.A taky jsem se setkala s tím že když pes není podle exterieru ani kouskem podobný NO tak jeho majitel to zdůvodní tím že je to přeci pracák,mimochodem měl složenou jen ZVV1 a tokových je víc.Prostě je převážně vlkošedý ,zkoušky taky nemá,vzhledově nic moc ale to přeci nevadí vždyt je to pracák.
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 20:15
- Nahlásit
Bela
Jestliže by ten exterierák byl tak úplně blbej ,určitě by neměl šanci dokončit bonitaci nebo se zůčastnit KVV,mimochodem jestli bude někdo apelovat na to že KVV a bonitace neurčí povahu a že jsou tam měký figuranti , viděla jsem tam vypadnout už i hodně pracáku.V druhém případě škaredej pes taky projde i když třeba jen na dobrou.
|
Jaji
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 20:42
- Nahlásit
Tak jak to tak pročítam, tak mam asi pracujícího exteriéráka Rodiče jsou výstvně úspěšní znakáči, ale oba mají trojkové zkoušky... můj pes má zadek sraženej, ale jenom když ho tak postavím, fyzičku, tak té má na rozdávání... Jo na první pohled je to exteriérák, ale dělá... takže co je? Znakáč nebo exteriérák?
Proč se to sakra furt takhle dělí...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 22:14
- Nahlásit
Erynka
nedelim pso podle exterieru. ale podle toho co zvladnou a jak jdou za cilem i prez prekazky. to co je deneska povazovany za ideal krasy je primo proti pracovnimu vyuziti, prilis mohutni psi s s uhlenim ktery je na hranici unosnosti a je na ukor vytrvalosti a setreni energii pri praci. (zadna prirodni psovita selma nema takhle nesmyslny uhhleni a ty jsou opravdu selektovany na vydrz).
co se tyce povah spousta tzv pracaku ma povahy na prd, Ale je par linii co tu praci v krvi opravdu maji co radsi zkolabujou nez by to vzdaly. neni jich moc ale ja jsem se zatim jako figurant se psem z typicky exterierovy linie z takovym nesetkal kdezto z nekolika malo opravdu pracovnich linii jsou pomerne casto.
PS: mmuj osobni nazor na vystavy je to fraska ze ktery psi musi totalne magorit a stav kolem kruhu NO je teda asi extrem. takovyho kravalu nebejva ani na pouti.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 22:29
- Nahlásit
Nelíbí se mi. Kdo vymyslel podporu toho úhlení zadních nohou, ten by si měl stoupnout na 4 a v tom zástojném postoji zkoušet běhat a skákat..., pak by mu to třeba došlo. Psi z pracovní linie vypadají jako psi. Povahy hodnotit si opravdu netroufám.
Mě by spíš zajímalo, jestli existuje ne pracovní a exterierová linie, ale jestli existuje linie zdravých NO. Bez nadsázky - všichni NO, které znám, a je jich asi 20, mají zdravotní problémy - DKK, DLK, slinivka, páteř, alergie... . O tohle by se měli páni chovatelé starat jako o nejdůležitější, ne?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 11:35
- Nahlásit
Essi
tak nějak,zásah do černýho...extrémy jsou všude,ale na extrémech se nežije,i když pro laika často formují názor na plemeno...žije se na životaschopnosti a fyzický práceschopnosti...
Mám před sebou poslední dvě čísla zpravodaje klubu NO....
z vyhodnocení RTG DKK za loňský rok: neg. 67.12 %,1.stupeň-17.26 %,2.st.-12.9%,3.st.-2.33 %,4.stupeň-1.1 %...
vidím propozice Klubové výstavy vítězů...."zn.V může být zadána jen jedinci který...má všestrannou zkoušku z výkonu,RTG max.2/2 a uspěje při zkoušce povahy...povahový test-píská L.Jánský,4 delegovaní figuranti,navolno přepadačka zepředu,kontrolák s obrátkou do psa 50/30 kroků,samostané dohlídání....
Jsou sice trendy aby povahu posuzoval exteriérový rozhodčí a aby testy byly co nejněžněji provedené,ale tuším že tudy hromadná cesta nepovede
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 11:38
- Nahlásit
Tchor
nevím kdy jsi naposled na výstavě sledoval kruh NO,a tím nemyslím upocených 5 zvířat na nějaký mezinárodce kde jsme se náhodou kolem prošli....myslím skutečnou speciálku...od té doby co jsi to přetrpěl s Gertou před skoro 10 lety jsi co vím aktivně výstavy bojkotoval...
Možná by se vyplatilo na tu klubovku zajet a podívat se i na test povahy,a pak hovořit zasvěceně o viděné realitě.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 12:40 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
Na Hagiboru jsem jednou zažila kruh čsv vedle kruhu našich pokrevních bratří NO.Když jsem viděla ty týmy několika mnoho ostejnokrojovaných lidí vybavených řehtačkami,pískačkami,mávátky a já nevím čím ještě - a to vše vždy jen kůvli jednomu jedinému psu,připadala jsem si s tím jedním šustícím pytlíčkem,připraveným pro případ problémů při statice,úplně trapně
Když došlo k posuzování ve vedlejším kruhu,měla jsem chuť já i pes prchnout.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 12:48
- Nahlásit
Smečka
tak stejný názor na výstavy NO jsem měla vždy já. Moc pěkně s ten cirkus popsala
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 12:59
- Nahlásit
Koukám já zarytý dobrmankář na rozpis tý klubovky,je to akce dvoudenní,první den už v 8.15 začínají zkoušky povah,po obědě jsou statiky a pohyb dorostu a veteránů,dospívající a pracovní pokračujou druhý den pohybem kdy pracovní jdou na řadu až po obědě,
a mám takový dojem že i s tím popsaným cirkusem aby to pes zvládnul a ubojoval známku Výborný,tak musí být fakt dobrej v kondici i dušičce...ono to finále pracáků se fakt běhá na výdrž....kdy chudáci handleři,kdo nemají střídání...když jsem viděla fotky z jedné takové klubové akce,tak jsem jsem tiše pískla a byla ráda za dobrmana...
možná by stálo za to počkat až sem přispěje nějaký aktivní účastník podobných akcí,kdo hlavně cvičí ale přitom mu exteriérové posouzení jeho "koně" není proti srsti....
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 13:01
- Nahlásit
Petra
Smečka Tchor
Jo možná vám to připadá divný ale NO je plemeno po kterém se chce nejvíc věcí k uchovnění a když už jdete na výstavu tak tam nemůžete přijít v lodičkách a jen se tak projít v kruhu jak je u jiných plemen normální.U NO musíte běhat a pořádně máknout aby byl pes pořádně předveden a to ještě musí bejt v tahu.Ono to zase tak jednoduchý není ale co to říkám vy všichni co tady máte tak chytré poznámky jste to už určitě všichni zkusili.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 13:07
- Nahlásit
Smečka
ostejnokrojovaných lidí vybavených rehtačkami, pískačkami,mávátky
mozes mi prosim povedat, ktore hobby ked sa stalo biznisom nie je spojene s predrealizacnymi, realizacnymi a porealizacnymi teamami, bobulami, pomockami a co ja viem cim este s jedinym mottom "hlavne nech vyhrame" ?
Sali
poslední dvě čísla zpravodaje klubu NO
nie som odbornik na stupne DBK u NO, takze pre istotu otazka - bez DBK je stupen 0 alebo stupen 1 ? .. mimochodom , sucet percent je 100,71
Bela
ako opacne?
podmienky uchovnenia NO (aspon v SR, ale myslim ze CR budu velmi podobne)
- PP
- 1x vystava , aspon na D
- 1x skuska SCh alebo IPO alebo NSP , aspon 1. stupen
- NO bonitacia
- DBK max 2. st ; DLK max. 2. stupen
"exterieraci" pretrpia 1x skusku ; "pracaci" dtto 1x vystavu
|
ira
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 13:13
- Nahlásit
"exterieraci" pretrpia 1x skusku ; "pracaci" dtto 1x vystavu
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 13:15
- Nahlásit
Erynka
takoví caviky jiné plemena nemají tak proto je to k podivu, jinak se můžete třeba u výstav stavět na hlavu, pro mě za mě
Jinak se mi NO líbí více pracáci
|
venda
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 13:37
- Nahlásit
nelíbí se mi výstavní postoj NO a můj původem exteriérový pes si tak nikdy sám nestoupne
ale povahu má naprosto úžasnou a se zkušeným psovodem by asi uspěla i na zkouškách, když vidim, co zvládne se mnou
myslim, že NO (teda ti s PP) jsou opravdu rozdělení na tyhle dvě skupiny, už proto, že některé chovatele prostě baví vystavovat a některé zase cvičit, ono obojí se asi těžko stíhá i časově
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 13:45 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
Erynka,ani my nevstavujeme v lodičkách,k čsv by se to ani nehodilo
Představ si,že by každý výstavní kruh obklopoval takový randál,jako je tomu u NO.Byly by výstavy naprosto nesnesitelným místem..a to hlavně pro psy.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 13:48
- Nahlásit
Smečka
mě to jde koukej
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 13:48
- Nahlásit
slony"exterieraci" pretrpia 1x skusku ; "pracaci" dtto 1x vystavu
vdaka za ozrejmenie.
opat som si rozsirila obzory
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 13:50
- Nahlásit
Petra
mě to jde koukej
Mě už taky,ale jen krátkej
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2007 13:53
- Nahlásit
Předesílám, že nejsem chovatel a nikdy psy chovat nebudu. Moc by mě ale zajímalo, proč zdraví NO, které mám ráda, a psi z pracovní linie se mi líbí i vzhledově, jde tak do háje. Zabývá se tím vůbec někdo. Co je mi platná povaha nebo vzhled psa, když má problémy s klouby nebo s páteří nebo se zažíváním? Zdraví bych považovala za nejdůležitější kriterium k chovu.
|