| Autor |
Zpráva |
Endy
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 22:55
- Nahlásit
Danuš
Měla jsem na mysli malého knírače.Ten,kdo chce ridgebacka nebo labradora nepořídí malého kníru.A ten,kdo chce psa malého plemene,pořídí módního vestíka nebo klidně pětikilového jorka,nebo toho jack russelíka.
V době,kdy u nás bylo osm služebních plemen a na cvičák Tě s jiným plemenem nepustili,byl knírač super pes.Člověk ho mohl chovat i v minibytě a přitom se účastnit výcviku.Nebo mohl volit kompromis a sáhnout po střeďákovi.Dneska mu konkuruje mnoho dalších plemen,lidi berou výcvik jako hru a hodně se věnují agility a tam si pořizují úplně jiná plemena.Knírač je dneska pro znalce a milovníky plemene a produkce štěňat se tomu bude muset přizpůsobit.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:01
- Nahlásit
RoSa
jestli máš problémy s inzercí, možná bych ti mohla pomoci, pošli mi na mail, kde jsi inzerovala a já ti pošlu seznam dalších serverů, kde jsem inzerovala útulkáče a odkud lidi přicházeli. Určitě se dá ještě něco udělat Mail je dana@dreamworx.cz
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:12
- Nahlásit
Je to tak. My jsme měli před lety taky takové nutkání pořídit nějakou novinku. Zajímali jsme se o basenji (ty nám rozmluvila přímo jejich chovatelka pro jejich absolutní neposlušnost), vestíky (neudržovaný vestík vypadá jako zapraný hadr a taky to neposlouchá) a russely (málokterý se povede i po exteriérové stránce a to nezmiňuji jejich nezkrotný temperament, rádi se taky perou). Tak jsme se vrátili k rodinné tradici - knírač v různých velikostech. A jsme šťastní, takovou hlubokou duši, touhu po komunikaci s majitelem a jiskru v téměř člověčích očích, nabízí málokteré plemeno. Odpustíme jim za to občasné štěkání a potřebu upravovat srst. A jsou hodní, opravdu se povedli. Současní chovatelé udělali kus práce, čas od času se objeví chybky i ve zdraví a chovatelé nejsou nikdy spokojeni, ale z pohledu běžného uživatele je knírač už úplně jiný pes. Někteří specilaisté se stále ještě věnují linii vhodné na práci a za to jim tleskám, protože cvičený knírač je "pan profesor".
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:27
- Nahlásit
dejavu
Jsi moc hodná. Já jsem si jen postěžovala na "mor módních plemen", kam se bohužel dostalo i to mé oblíbené, takže já problémy s odbytem nemám (a fenku mám kastrovanou ).
Jinak ten seznam serverů jsi sem už někdy dávala. Posílala jsem ho kamarádce, která čeká příští týden vrh štěňátek RR a opravdu to funguje (takže zpětně dík za to): hodně lidí se jí na inzeráty z těch serverů přihlásilo a teď už jen "filtruje", komu zrzounky svěří
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:32
- Nahlásit
RoSa
tak to ráda slyším, objevila jsem pár dalších, mé tajné zbraně a pokud by někdo chtěl inzerovat v zahraničí, mám ještě ruské, anglické, polské a německé inzertní servery ;)
|
Lenda
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:35
- Nahlásit
Markét
Ocas má kdejaké plemeno-RR,doga,dalmatin.A naše boxerka taky.Potkala jsem tak půl lidí/boxerkářů/ co se jim to líbí a půl co vůbec.Já jsem v té první půlce.Ocas nám doma zas tak nepřekáží a krásně s ním projevuje radost!
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:42
- Nahlásit
Ketrin
Danuš
Endy
dejavu
nedělám si iluze, že o ně bude rvačka, neb množitelé bez PP zdatně množí a tak dál
Z tohoto výroku, je více než zřejmé, že si chovatelé psů s PP dost dobře uvědomují, že chovatelé psů bez PP jim ubírají zájemce o štěňata. Takže i ten věčný spor zda s PP nebo bez PP je tímto velmi a mnohdy jenom tímto značně ovlivněn.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:08
- Nahlásit
Danuš
Doba, kdy měl chovatel MK štěňata rozebrané ještě před jejich narozením nebo do 14 dní po jejich narození je dávno pryč.Dobře si pamatuji, na odběry mých štěňat. Lidi jsem svolala na 2 várky, to aby fena nepřišla o všechny štěňata najednou. Jeden den šla půlka vrhu druhá půlka krátce po nich.
Myslím si, že cena štěňat na ten nezájem nemá vůbec žádný vliv. Protože kdybychom srovnali kupní sílu dnešní ceny MK s PP s kupní sílou ceny MK s PP před 20-25 lety, tak bychom zjistili, že knírači jsou asi 2x až 3x levnější než bývali v době jejich největší obliby.
Mohu se tě ještě na něco zeptat?
Mají problém s odběrem i superprofesionálové myslím chov. stanice typu Rez…. a And…..?Jistě víš o kom mluvím. Dále si myslím, že poradci chovu, kteří ještě sami chovají tak při prodeji štěňat svého postavení jistě zneužijí (spíše využijí), k prodeji svých odchovů a odchovů po svých krycích psech, a to je další faktor, který chovatelům tvého typu velmi škodí.
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:25
- Nahlásit
Já si dost dobře nedokážu představit boxera s ocáskem budu se muset podívat na nějaký stránky, ale asi jde opravdu jen o zvyk.Jak jsem psala my jsme si zvykly dost rychle a dneska se mi to líbí. A jak píšete o velkých a malých plemenech tak si myslím, že je to dost i o finanční stránce. Nedokážu si představit, že pytel granulek, který kupuju asi kilo za 170 bych musela kupovat pro velkýho pesana, to za měsíc musí přijít na dost velkou částku a kde je maso a ostatní věci.Takhle tý malý koupím cokoliv, ale velkýho pesana uživit asi taky není sranda.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:39
- Nahlásit
Mám poprvé papíráčka s perfektním původem,otec interšampiona atd atd. Z 12 předků 10 interšampioni. řikala jsem si,že by bylo super si časem za pár let pořídit fenku a mít štěnátka-(Teď jsem z toho upustila) Je to basenji-nebyla bych schopna kloudně někomu dát tohodle psa do rukou.Je natolik problémový a náročný na výchovu,na výcvik,že si myslím,že v okolí bych nenašla ani jednoho člověka,který by byl schopný psovi dát tolik času,péče,obětavosti,trpělivosti aby pes byl u něj štastný. Za tu dobu co ho mám (3/4) roku mě zastavilo tolik lidí,co to je za psa,že ho chtěj taky.Naposled včera večer k nám přijel můj bývalí učitel -důchodce.Kdybych byla tak nějaká lhostejná,už bych asi prodala 30štěnat-sice nemám ani jedno,ale pořídit fenku a nakrýt zas není takový problém.Lidi se na něj ptaj,protože přichází do módy.
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:04
- Nahlásit
Já se domnívám, že "superprofíci" mají odbyt poněkud snažší, protože vymetou kdejakou zahraniční výstavu (v některých zemích se knírdám daří a proto se domnívám, že vzhledem k tomu, že povaha česká má snahu napodobovat všechno "západní", tak se móda knírů vrátí zpět). Získávají obchodní kontakty, jsou vidět a prezentují pořád dokola svoje krasavce a kryjí své feny se zahraniční krví, což je pak zajímavé pro chovatele tohoto plemene všude na světě. Malý český chovatel, který vyrazí na výstavu jednou za rok, za krycím psem je ochoten jet tak do sousední dědiny, má pak problém. Všichni jeho příbuzní, známí a spolupracovníci si již pejska z jeho chovu pořídili (a knírač má dlouhý život, takže žádná rychlá obrátka) Pokud se pokusí inzerovat v zahraničí - cizáci se diví, kdo to je, vždyť jméno této chov.stanice se v žádném katalogu neobjevilo.
Chov takového plemene je pak o investicích, kontaktech, prezentacích a turistice.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:13
- Nahlásit
Chov takového plemene je pak o investicích, kontaktech, prezentacích a turistice.
To si myslím,že je každý solidní chov-alespoň dle mého názoru.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:17
- Nahlásit
Istra
Máme jinou dobu. On už o tom je chov všech plemen s PP ne jen MK. Prostě buď se to dělá profesionálně a to co píšeš k profesionalitě prostě patří, a nebo jen pro zábavu a radost a pak jsou holt problémy. Prostě co si budem nalhávat. Chov psů je činnost jako jakákoliv jiná, kdy výsledky činnosti končí na trhu. A prodat a nebo umět prodat je pak nedílnou a mnohdy velmi důležitou částí celého chovatelství.
Pokud nejde o novinku, nebo módního psa tak bez reklamy a investic to asi půjde čím dál tím hůře.
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:22
- Nahlásit
Solidní chovatel je každý, který se o svou fenu dobře stará, krmí jí tím nejlepším, štěňátka odchovává pečlivě...Leckde však vázne marketing, ten už vyžaduje trochu větší investice a to bohužel není pro každého.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:28
- Nahlásit
Dobře,ale taky musí mít fenu trochu ověřenou ne? Ani auta ,ani jídlo,ani hadry,ani čistíčí prostředky se neobejdnou bez reklamy a bez dobrých zkušeností s tím či oním.Já osobně mám psa,který má sice super původ,ale nikdo ze těch 6štěnat s nimi nejezdí na výstavy-nemaj je pro chov. Já jsem se jela podívat na výstavu do Olomouce a celá skupinka se ke mě přihrnuli,protože nechápali co to je tady za psa-vetřelce-kterého neznaj a je tak krásný-lépe řečeno odpovídající standartu- . Kdybych se na té výstavě neukázala tak nikdo o nás neví.Neplánuji chov ale kdybych napsala že má krycího psa tak asi se ke mě -i kdyby byl sebelepší-nikdo nepohrne.Prostě není vidět.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:38
- Nahlásit
Anu
Jenže kníračů je výstavě vidět více než dost.Tam už ten marketing musí jít za hranice normálního majitele jedné chovné feny a účasti na pár oblastních výstavách či mezinárodních pořádaných v ČR maximálně SR. Tam už se musí umět chovatel prodat i za hranice dané země a investice k tomu patří především.No a to už každý nemá. Chovatelé to vidí, cítí kde je problém ale nemohou s tím nic dělat. Takže pláčí a pláčí doslova nad rozlitým mlékem. Prostě super profíci je převálcovávají na každém kroku.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:44
- Nahlásit
Istra
Solidní chovatel je každý, který se o svou fenu dobře stará, krmí jí tím nejlepším, štěňátka odchovává pečlivě..
Jestli toto lze zahrnout pod výraz solidní? Možná ano. Ano ale takhle chov psů v dnešní době dělat prostě jak je vidět nelze.Nejde jen o to mít chovnou fenu, dát jí dobře nažrat a štěňatům i feně poskytnout tu nejlepší péči. Pak to totiž dopadne tak, že takovému chovateli doma trčí štěňata i několik měsíců.
To co popisuješ nedělá z chovatele nic víc než jen chovatele. Možná ještě tak slušného chovatele. Ale s takovým to přístupem je úplně jedno jestli bude své odchovy prodávat s PP nebo bez PP. Bez PP by je určitě prodal lépe.
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:51
- Nahlásit
dorfa
Je to tak a ne jinak, co dodat.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:52
- Nahlásit
Možná máž pravdu,nejsem profík.Pravda je že kamáradka má skvělou kníraču pepř a sůl.Objíždní sní výstavy Polsko,Německo-dělá to pro radost,pro svoje osobní potěšení.Ptala jsem se jestli ji nechá připustit-výstavní i pracovní úspěchy víc než dobré- odpověděla mi a to přesně"
Co blázníš? Co bych s těma štěnaty dělala,holka knírač u nefrčí. Co k tomu dodat.
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:58
- Nahlásit
dorfa
Jo, solidní jsem chápala jako slušný. Dobře tedy solidní = profesionální. Samozřejmě jsem pro chov s PP a to jednoznačně!!!!!. Těžko to budete však vysvětlovat babičce na venkově, které bouďačku na řetězu přefikne sousedovic putovní ořech. Taky musí úrodu udat, a světe div se, jde to poměrně snadno. Za vajíčka, za 100, za flašku rybízáku, za úsměv. Tak si nějak představuju chov bez PP.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 11:01
- Nahlásit
Istra
Tak mě tak napadlo, že kníračům by možná tak trochu pomohlo rozdělení plemene.Rozdělení na MK a Amerického knírače. Jsou líbivý, s tou uštěkanaností to u nich taky není tak hrozný, lidi na něco nového slyší, a hlavně nemají tady žádnou pověst v očích laické veřejnosti, atd.
Prostě rozdělení plemene by spoustě věcí nahrálo. Problém je, že superprofíci, drží krok se světem a naše německé knírač už do podoby americké hodně přiblížili. Takže by se přizpůsobili tím, že by buď okamžitě najeli na chov čistých američanů což by pro ně nebyl vůbec žádný problém a jistě by to možná i uvítali a nebo by byly schopní produkovat obojí. Takže těžko říct. Ale prodejnost knírače by to mohlo zvýšit, protože na novinky lidi slyší. A to, že by čistý Americký knírač neměl papíru FCI, no a. Proč nechovat pod hlavičkou Americké kynologické federace. V tomhle nám doba přeje.
Jinak mě se tedy "Americký" knírač líbí více.
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 11:19
- Nahlásit
My máme mixa, čistýho amíka s místním (i když tam vzadu v rodokmenu taky něco emerickýho bylo). Je sladký, mucánek, jemný v povaze, nesmírně ukázněný a velmi dekorativní. S tou krásnou srstí je však práce, musí se česat, občas kondicionérovat, pečlivě vybírat čumbrky, velmi pečlivě vyčesávat podsadu...A střih musí být perfektní.To není pro každého. Všimla jsem si, že profíci se snaží přizpůsobit a jejich poslední odchovy se už amíkům blíží. Tak nevím, nejsem chovatel, to by musel objektivně posoudit zkušený chovatel, jak to s těmi amíky navlíct, aby to knírům pomohlo.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 11:50
- Nahlásit
Istra
Já mám taky jednoho mixa, a jednu typickou německou (nekupírovaná, kupírovaná viz. obrázek). Ale měla jsem i čistou Američanku černou, ale o tu jsem přišla.S tou srstí je to opravdu pracnější. Zase co do líbivosti a vylepšení povahových vlastností mi ty mixy přijdou lepší.
Ale myslela jsem jak více na knírače upozornit, že by nebylo marné využít věčného Procházkovýho boje proti americkým kníračům a skutečně to plemeno rozdělit. Knírači by to určitě prospělo a prodejnosti štěňat jakbysmet.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 11:52
- Nahlásit
Istra
Některým zájemců o psa jde právě o to vyčesávání a činčání. Když se koukneš na pudly, bišonky atd. tak ty nic jiného snad nemůžou ani dělat.
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:06
- Nahlásit
dorfa
Boj časem vyšumí. Vyhraje prostě krásný knírač. To dělení nevím..
Německý typ líbivý není, je snadnější na údržbu a temperamentnější, což je snažší cvičit. Pokud chtějí lidi malého kníru na cvičení, ví kam se mají obrátit, takoví chovatelé ještě jsou. Já už bych to do běžné domácnosti nechtěla. Měli jsme nejtypičtějšího němčoura, jaký může být, po Waskovi v I. Tvrdá, štětinatá srst úplně všude, postava jak baletka, ostrý jak břitva. Velmi odtažitý, sebevědomý pes, ještě, že měl jen 33 cm. Takový nemá v dnešní době šanci, o tom jsem přesvědčená. Takže k němcům návratu není, to jen staromilci pláčí nad svým ztraceným mládím.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:07
- Nahlásit
Istra
Takže k němcům návratu není, to jen staromilci pláčí nad svým ztraceným mládím.
V tom si myslím, že máš asi 100% pravdu.Protože to že se plemeno vyvíjí je jasně vidět z fotografií.Takže je to asi správné. Na druhou stranu úplně jiný knírač "Americký" to by mohlo být to co znovu ten zájem o toto plemeno u lidí probudí. Nebyl Wasko vom Imenhort náhodou černý knírač?
Ten se mi tedy vůbec nelíbil, myslím tedy Waska. Možná, v té době což už je opravdu dobrých 25 let tak asi ano.Ale na můj vkus i na tu dobu měl málo vousů a někteří jeho potomci skoro vůbec žádný.
Za vajíčka, za 100, za flašku rybízáku, za úsměv. Tak si nějak představuju chov bez PP.
Tak v tom já chov psů bez PP tedy nevidím vůbec.To není nic jiného než téměř hranice týrání.Takové množení psů neprospěje vůbec nikomu.Zatímco čistokrevný pes bez PP udělá radost mnohým příznivcům daného plemene, kteří prostě o ty papíry nestojí.
|
jira_hera
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:17
- Nahlásit
Ahojky, jestli se můžu připojit:
Istra
tak to jsme měli polobráchy - i můj první kníra byl po Waskovi, maminka byla Caty Re-Ro a díky ní měl cosi na nohou a na hubě ) Nebyl extrémně uštěkaný, nebyl nerudný a kousavý, i když ostřejší ano - od cizích by si foukat jen tak nenechal. Milovala jsem ho. Ale teď, když mám Heru, musím říct, že bych to zpátky neměnila. Heriet je mix - ze 3/4 američanka. Má mnohem vyrovnanější povahu než měl Greg, nervy má jak špagáty. Je sebevědomá a v pohodě - nemá potřebu se o sebe bát - věří si a věří mě. Je tak neuvěřitelně v pohodě, že mnozí včetně našeho veterináře byli zprvu udivení. Ona se v pohodě na stole nechá vyšetřit a odebrat krev ve výstavním postoji a ani to s ní nehne. Greg byl strachy bez sebe, třásl se, měl z toho nervy na dranc. Taky se neuvěřitelně bál petard, s Heriet to ani nehne. U Grega se spousta věcí dala obrousit a korigovat, výcvikem se dokonce podařilo jakž takž odbourat reakci na střelbu(ale jenom na cvičáku na poplašňák,petard se bál dál), ale když mám tu možnost srovnání - s Heriet je život mnohem jednodušší a pohodový. A přesto, že mnozí staromilci tvrdí, že s dnešním "krásným" malým kníračem se nedá cvičit, já s Herou cvičím a musím říct, že jí to jde dobře, zvlášť v pachových pracech je vynikající. Jen s hlídáním předmětu to je trochu oříšek - ona sice byla schopná pochopit, že má štěkat a na "zloděje" při pokusu odebrat předmět "útočit",ale vrtí přitom chvostem a vidím, že je to pro ní ohromná legrace, nic víc. Očekává po tom pořádné potahání, což opravdu ráda a udělá pro to maximum. Myslím, že zuby by nepoužila, ani kdyby neměla koš, ale uvidíme, teď jí bude teprve rok. Kdo by chtěl mrknout, tak tady mám oba své pejsky http://knirac.heriethennybd.sweb.cz/
Jinak k těm superprofíkům - ono je to těžké a vlastně je to dost pochopitelné. Víte, u nás jsou kníři v podstatě jedna velká, "šťastná" rodina a valná většina zde uskutečňovaných spojení je ať chceme nebo ne pořád jenom plácání příbuzenské na příbuzenskou a není cesty ven. Krom toho pro svět tohle není zajímavé. No a např. paní R. v poslední době na krytí vyhledává samé zahraniční, atraktivní, krevně zajímavé (nepříbuzné) psy a o tom to taky je - asi není zas tak divné, že o štěňata z takových spojení je větší zájem. Jasně, obyčejný člověk, který si míní pořídit pejska jen jako společníka to nejspíš neocení, ale p.R. díky tomu (nejen) prodává převážně ven a u nás pak vážným zájemcům o chov, ale i lidem, kteří žádné ambice nemají, ale prostě o ní slyšeli třeba od těch, co je mají a proto shání informace. Jasně - objíždění zahraničních výstav, kontakty venku - to všechno v tom hraje roli. Ale znám člověka, který se dokázal dostat do povědomí i zahraničních zájemců přesto, že z naší zemičky téměř nevytáhnul paty (ono v době internetu, osobních stránek psů a ch.s. to není zas tak neřešitelný problém, jak by se na první pohled zdálo ) - prostě věděl co chce a šel si za tím. Ono je to právě taky trošku i o tom, že někdo je ochoten pro chov a prodej štěňat udělat o maličko víc, než jiný - většinou jenom chtít nestačí. Tak je to ale ve všem, nejen v chovu psů. Nejsem si jistá, jestli se mi podařilo vyjádřit přesně to, co mám hlavě, ale doufám, že z těch blábolů je trochu patrné, co jsem chtěla říct.
|
Danuš
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:17
- Nahlásit
dorfa
U An.... nevím, s majitelkou, dlouhá léta mou nej nej kámoškou momentálně nemluvím a píšu o ní nepěkné články, protože mi udělala pár podrazů, což není důležité, to je jen mezi námi, ale, co je horší, neudržela genetickou rozmanitost a vůbec jí nezajímá zdraví populace, což by, jako ÚPCH podle mě, mělo.
Co jsem mluvila s Rez ... (naposledy v Brně), tak s odběrem problémy má i nemá. Prodává vesele ven, zájemců má dost, ale z českých zájemců se jí neozvala ani noha.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:26
- Nahlásit
Danuš
Víš, že mě to co píšeš ani nepřekvapuje.An…znám taky dlouho, a už holt je profesionál, ale bez té etické profesionality. Bohužel, a ta k tomu jak jsi psala včera patří především.Osobně si myslím, že vzhledem k typické české povaze, by poradce chovu měl být někdo kdo již není na celé problematice nijak zainteresovaný ať už svými odchovy, tak ani po svých psech.Někdo kdo už je mimo a přesto mu není osud tohoto plemene zcela ukraden. Jinak znám i tebe, z výstav ze cvičáku z Modřan, ale nějak se mi tady nechce prozrazovat svojí identitu.
|
Danuš
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:29
- Nahlásit
Ještě k oddělení americké a německé linie
V dnešní době už toto není možné. Možná by to bývalo bylo šlo,tak před 10ti lety a to zrovna amíci u nás začínali. Upřímně, ještě že docenta máme. Myslím, že díky němu se tu alespoň trošku pořád kouká na kvalitu srsti.
Samozřejmě, americký knírač je daleko líbivější. Ale mě osobně, hrozně vadí strmé úhlení předních končetin a téměř žádné předhrudí. I úprava do "ameriky" předhrudí nechává téměř ploché. Asi jako u teriérů. Je tím hodně ovlivněn pohyb předních nohou. Navíc, by se o rozdělení muselo zasadit Německo a to myslím zájem nemá.
|