| Autor |
Zpráva |
Istra
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:15
- Nahlásit
Jaké máte zkušenosti s prodejem svých odchovů? Jsem majitelka krycího psa, takže mě se to až tak netýká, ale překvapilo mě, že majitelky fen, které náš pes kryl, mají velké problémy potomstvo prodat. Jedná se o malé, společenské, zavedené plemeno s letitou historií. Žádná módní novinka. Je to tím strašným počasím, hysterií z ptačí chřipky, přísnější evidencí, přesyceností trhu nebo čím? Jaký vliv to bude mít na vývoj plemene? Něco se rodit musí, nebo vyhyne. A co bude s malými pejsky dál? Proč letí spíš velká plemena, zamořená vadami a s krátkou životností? Proč si lidé, kteří nemají s výcvikem a držením velkých psů žádné zkušenosti, kupují atraktivní psy o jejichž historii a potenciálních problémech nic netuší. A to nezmiňuji nároky na žrádlo a ustájení.
|
ola
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:23
- Nahlásit
Istra
Co máš na mysli za rasu?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:25
- Nahlásit
Istra
nevím o jakém plemenu mluvíš, ale všeobecně si lidé raději berou štěňata na jaře než v zimě
|
ati
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:39
- Nahlásit
Istra
mě udivuje pokud mají problémy s udáváním štěňat tak proč kryjí? A těžko budu vnucovat někomu malého psíka pokud se mu líbí velká plemena
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:40
- Nahlásit
Měla jsem na mysli malé knírače, nechtěla jsem být konkrétní, protože nechci dělat negativní reklamu osvědčenému plemeni. A co se týče problémů velkých psů, např labradoři. Masově odkupované plemeno. Povahově úžasný pes, ale koncentrát geneticky podmíněných vad. Další jsou stafordi, brazilské fily, bulmastifové....Ale to je na nekonečnou diskusi, která tady už mnohokrát proběhla, takže jsem to zobecnila.
|
hana
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:48
- Nahlásit
vidíš, a moje kamarádka zrovna minulý měsíc se pokoušela koupit malého nebo středního knírače s PP. Poptávala se v několika chovatelských stanicích a údajně požadovaná cena byla kolem 15000. Nevím, jestli to je pravda, je to jen informace od ní. Takže s tím odbytem to nebude tak zlé, to by šla cena jistě dolů.
|
ola
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:54
- Nahlásit
Istra
To není negativní reklama... Navíc, já, přestože mám boxera, nedám na malé knírače dopustit. Měli moji rodiče fenečeku a byla super. A dokonce s námi chodí jeden černostříbřitý prcek na cvičák a ten teda maká!
hana
To se mi zdá teda obr cena!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:57
- Nahlásit
já se tedy přiznám, že kdybych si chtěla pořizovat malého knírka, tak bych za něj 15000 tisíc určitě nedala. Maximálně do deseti .....Taky si myslím, že to s tím "odbytem" nebude zas tak hrozné.... Jedna známá malé knírky už dlouho chová, štěnda s PP prodává za 5000 a zatím jí nikdy žádné (krom těch, které si chtěla úmyslně nechat) nezbylo
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:57
- Nahlásit
No nevím, kde se poptávala. Cenu si samozřejmě stanoví každý chovatel sám. Pokud vím, tak cena MK je obvykle poloviční a ještě chtějí někteří slevit. Pokud se nejedná o štěňata z ojedinělého zahraničního spojení se super rodiči určená pouze k výstavám a chovu. Uváděná cena mě docela zaskočila.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:01
- Nahlásit
Istra
Tak to je problém, který trvá už hodně dlouho, a nemyslím, že na to má vliv počasí, či ptačí chřipka. Psy je komodita zboží, při kterém lze jednoznačně pozorovat tzv. "efekt mody". To znamená, že lidé kupují zejména to plemeno psa, které je módní (oblíbené, nové atd.).
U ostatních plemen je poptávka po plemeni neměnná. To znamená, že se prodává přibližně stejné množství bez výkyvu na str. poptávky.
Takže, knírači mají svůj zenit již za sebou, byly moderní v ČSSR tak někdy v 70-80 let. V té době, byl zájem o štěňata přímo enormní, a na štěně se muselo čekat i několik měsíců.
Dnes je poptávka po štěňatech tvořena zejména majiteli, kteří o pejska přišli, a nových příliš díky vlivu efektu módy nepřibývá.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:03
- Nahlásit
Problém osobně vidím v obrovském množství chovateelských stanic, které chovají na jedné, max. 2 fenách s průměrnými výsledky bez znalostí genetického potenciálu svých psů plemene obecně. Velkých chov. stanic je u nás poměrně málo. Bohužel všechno toto je na škodu chovanému plemeni, protože myslet si, že mám kvalitní šampionku a nakryju jišampionem a štěňata budou taky šamp. je absolutní blbost. Blbost je taky krýt fenu pokaždé jiným psem, tj. experimentovat, ale to nepatří do této kapitoly. Trh je obrovsky přesycen, a to jak psy s PP, tak bez PP a ti v podstatě ubírají šanci chovatelům s PP úspěšně prodat. Je to začarovaný kruh a každý, kdo chce svoji fenu krýt, musí předem promyslet to, co bude se štňat, která se nepodaří prodat a jestli vůbec v tomto případě krýt. Je to o zodpovědnosti každého chovatele.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:05
- Nahlásit
Evik
Istra
No mě ta cena taky trochu zaskočila, a utvrzuje mi to v tom, že někteří chovatelé se prostě s tím, že už knírači mají svůj zenit za sebou nechtějí smířit, a myslí si, že když štěně budou prodávat za stejnou cenu jako třeba yorkšíra, že to tím vylepší.
Přílišné snížení kupní ceny ten problém ale, také nevyřeší. Knírači je už plemeno jen pro jejich milovníky a pro jeho propagaci je potřeba udělat něco více. V 60-80 létech to byla především sleva na daní ze psů při výcviku psa, kterou skoro každý využil.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:07
- Nahlásit
Evicka
Velmi dobrý postřeh. 100% souhlas. Doba se změnila, a tomu se přizpůsobil a chov psů. Velkochovatelé a malochovatelé + psy bez PP, ale ti tu byli vždycky.
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:17
- Nahlásit
Máte všichni pravdu, ale co by bylo možné udělat pro to, aby se knírači dostali znovu do popředí zájmu? Snažím se být objektivní a myslím, že by si to zasloužili. Tak jako foxíci, velšové, špicové a jiní malí psi, kteří byli zvladatelní a bezpeční. Se slevou na dani, to byl dobrý tah, ale to by se asi nepodařilo prosadit. Pokud ano, tak vzhůru na cvičáky! Vždyť ti mrňousové cvičí sami a zvládne je i dítě.
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:22
- Nahlásit
Istra
Mně osobně by na kníračích vadil zákaz kupírování. Uši bych ještě překousla, ale vůbec se mi nelíbí ti ocasatí teď po změně standardu. Možná i to je důvod, proč někteří lidi od kníračů ustoupili, není to možné?
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:25
- Nahlásit
Istra
Myslím, že foxlíci a velšové jsou dnes už skoro malopočetné plemeno oproti knírači. Ta v 60-80 letech kníračům hodně pomohla ale i uškodila. A to hlavně v tom, že chovatelských stanic je opravdu moc, a produkce štěňat je větší než jejich poptávka.No a na slevu z poplatků ze psů na tu opravdu můžeme už jen vzpomínat. Další věc, která kníračům myslím také uškodila, je nekupírování uší i ocásků. Nechci tady rozdmýchat nějakou debatu o kupírování a na téma týrání apod. Ale pro spoustě zájemců není tento fakt zas tak nepodstatný. Takže si myslím, že se zatím dělalo všechno jen pro to, aby zájem o toto plemeno spíše klesal, než stoupal.
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:30
- Nahlásit
Taky se mi to nelíbilo. Jenže druhého knírdu jsme koupili s ocáskem. A nelitujeme. Vrcá a vrcá a.......Je to užasný komunikační prostředek a druhý knírač nemá čím vrcat. Tak jenom kroutí pahýlkem a je nám ho líto. Taky ten s ocáskem lepší běhá po kladině, má ocásek jako kormidlo, je obratnější, rychlejší. Příroda ví co dělá. Lidi by si zvykli a uznali, že ocasatý je lepší, ale to by si ho museli půjčit domů, aby viděli, že ocásek je jako úsměv od ucha k uchu.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:35
- Nahlásit
Istra
Lidi by si zvykli a uznali, že ocasatý je lepší, ale to by si ho museli půjčit domů, aby viděli, že ocásek je jako úsměv od ucha k uchu.
Tak vidíš. Z tvého výroku je jasné, že knírač už je jen pro jejich milovníky a lepší už to asi nebude.Šance na větší rozmach plemene mají už jen novinky, a nebo plemena, která u nás nejsou zastoupena vůbec.
A díky nekupírování ocasků ještě pár milovníků tohoto plemene ubude. Nekupírování uší mu také uškodilo. Od té doby už to s prodejem štěňat začalo být špatné.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:38
- Nahlásit
Istro,
my máme chov. stanici hladkých foxlíků a řeknu ti, že nebýt toho, že chováme už poměrně dlouhou dobu a máme jedny z nejlepších pracovních psů v ČR a záznamy už dopředu, tak máme s prodejem taky problém.Ale pořád držíme cenový standart, pod který nechceme nikdy klesnout. Ona ta cena promítá ty roky práce, všechny výjezdy po výstavách a zkouškách po celé Evropě, zdravost a garanci kvality po prověřených rodičích. Tohle si začátečník nebo nepříliš známá stanice taky nemůže dovolit. Ale i my občas máme doma štěňata dýl než se prodají, je to jak kdy. I když si rozhodně nemůžeme stěžovat.
Jinak tady si osobně myslím, že knírače překonala jiná,modnější plemena a bohužel doba jeho slávy je nenávratně pryč. Foxterier drsnosrstý taky zaplavil celou Ameriku na počátku 20.století, ale jeho bům je taky ten tam. To tak bohužel chodí.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:41
- Nahlásit
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:46
- Nahlásit
Evicka
každý, kdo chce svoji fenu krýt, musí předem promyslet to, co bude se štěňat, která se nepodaří prodat a jestli vůbec v tomto případě krýt
Svatá slova.
dorfa
Nekupírování uší mu také uškodilo.
Uškodilo módě a lidské představě o vkusu. Pejsek je 100% rád, že má ocásek a uši celé.
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:55 - Změnil/a: Markét
- Nahlásit
dorfa
To jsou tví "vousáči"? Jak se jmenují?
PS: Ten vlevo je hezčí
viveka
Jak pejsek pozná, že má být rád, že má ocásek a uši celé?
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 15:01
- Nahlásit
viveka
Já se nepřu. Psala jsem, že nechci vyvolat diskusi na téma / Kupírování uší - móda nebo týrání?/ Já jen říkám co vše stojím za tím, že knírači už nejsou na žebříčku popularity tam kde byli třeba v 70 letech minulého století.
Markét
No jak se to vezme, ten vlevo má sice více výstavních ocenění, ale to jen díky tomu, že se jezdil vystavovat do 3 let, kdežto ten druhý skončil s výstavami v 17 měsících, protože to paničku přestalo bavit, ale nevedl si taky špatně (2x CAC, R.CACIB, JUNIOR ŠAMPION ČR).
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 15:07
- Nahlásit
náš dědoušek knír je kupírovaný už jen "napůl"....Ocásek mu chovatel nechal useknout ještě dříve než jsme si ho jako štěndo před těmi 15 lety vzali, ale ouška má dolů. Tím zákazem kupírování se podstatně změnil kníračí vzhled, ale mně osobně se to moc líbí. Je to jen můj subjektivní pocit, ale tak nějak mi ocasatý knírek připadá veselejší a "čertovštější".
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 15:13
- Nahlásit
dorfa
Já jsem to hodnocení exteriéru nemyslela příliš odborně, v "kňourech" se až tak nevyznám. Ale uši nahoru mi prostě sednou mnohem víc.
A taky jsem si říkala, jestli nejsi náhodou jedna moje známá z Prahy. Psi na fotce jako by vypadli z oka její smečce. Ačkoli ten starší kupírák už jí odešel.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 15:15
- Nahlásit
Istra
Myslím, že odbyt štěňat je v současné době obecně problém téměř u všech plemen - kromě těch aktuálně módních, ale to se mění co pár let a sotva vypadnou z módy, jsou opět zajímaví "jen" pro obdivovatele daného plemene. Možná to není úplně na škodu, s odlivem poptávky klesá i počet neseriózních chovatelů a kšeftařů, zůstávají jen skuteční zájemci a vymření z důvodu nezájmu snad zatím žádnému plemeni nehrozí...
dorfa
Krásná psiska!
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 15:19
- Nahlásit
dorfa
taky ti je musím pochválit,fakt boží a takhle chlupatý se mi moooc líbí
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 15:22
- Nahlásit
Markét
Tak to asi nebudu já. Kupirovaná psice, je už sice taky stará (12),ale pořád ještě tady je a docela v kondici i po té dlouhé a stále trvající zimě.
Jinak mě se tedy kupírovaný knírač taky líbí více. Hlava má díky kupírovaným uším úplně jiný výraz a v člověku vyvolává úplně jiný dojem. Osobně jsem se setkala s hodně negativními odezvy na zákaz kupírování uší. I když úplně chápu, že kupírování zakázali a že to v mnoha lidech vyvolává velmi negativní reakce.Myslím to kupírování. Protože ve své podstatě je to skutečně jen lidský rozmar. Ale tomuto a ne jen tomuto plemeni ta ochrana proti týrání v jeho rozmachu příliš nepomohla.
|
Istra
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 15:28
- Nahlásit
Pěkní kluci, taky máme huňáče. Když se načeše, vypadá jako vycpaná hračka, ale je to pracnější na údržbu. Pravda je, že krásná úzká kníračí hlava vynikla více s kupírovanými ušisky. Ale poté, co jsem se kupírace vlastního psa zúčastnila před lety osobně, to nemusím. Není nad to, když miláčka ušetříte jakéhokoliv zbytečného bolestného zákroku jen pro rozmar lidí.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2006 15:45
- Nahlásit
Istra
taky to tak vidím, proč kvůli estetice způsobovat zbytečně bolest, že.... Jinak my necháváme našeho dědouška kníra už po delší část roku "zarostlého" a pravidelně kartáčujeme. Stříháme ho už jen na léto, takže asi tak po 2 měsíce je to fešák a po zbytek roku chlupatý "santusák" (já mám ale střeďáka, takže když není ostříhaný, tak si každý kdo ho nezná říká, " to je ale vošklivej vořech":lol
|