Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / !Retrievři!
<< 1 ... 513 . 514 . 515 . 516 . 517 . 518 . 519 . 520 . 521 . 522 . 523 ... 705 . 706 . >>
Autor Zpráva
Zuzana T
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2011 19:38
- Nahlásit

Hujerky,já teprve tiosknu přihlášku!

Vlasta
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2011 20:09
- Nahlásit

Zuzana T

bilksa
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2011 21:50
- Nahlásit

jana33
No ale taky dobrý,ne?? Lesíček je vždycky fajn.

Vlasta
To máš pravdu, že mimča už budou dávno pryč, než půjde na řadu matka. Ale zase je to dost peněz a odvézt si D, to mi za to nestojí.

Fresh
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2011 23:06
- Nahlásit

Zuzana T

tak hlavne je treba oddelit zkousky na studene a zive zveri. S posvecenim FCI? Tak na to bych byl opravdu zvedav...myslis, ze na FCI vymysleji nejake rady, aby pak CR dali vyjimku a postavili to na hlavu? To asi ne...opravdu by me zajimalo, jak maji tohle nase kluby osetrene...

Ewka
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 06:40
- Nahlásit

Zuzana T
Nepřihlašujete online? Je to rychlé a skoro bez práce.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 10:28 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit

Ewka
No jsem zatím stará struktůra .Nemusím zažít nervy na výstavišti,když je někde chyba a letíte do kanceláře pro papíry.

Fresh
No nějak musí,když udělují kartičky Cacit.
Ale asi ne všechna plemena mají zk. jen na zhaslé zvěři.Když jsem byla loni na OMS PZ,tak ohaři měli jednu z disciplín podobnou honu.Myslím,že hlavní problém bude v časové omezenosti konání takových zk. Přeci kachny nebo bažanty nemůžeš střílet na jaře nebo v létě.Proto jsou Trialy až v období povoleného odstřelu,že? Není to jednoduché .

Petra Bailie
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 13:32
- Nahlásit

Fresh
Teda tvoje starosti a Rotschildovy miliony....
Na Slovensku dělají CACITové i barvářky a podzimky, takže u nás je to ještě zlatý. Všechny CACITy schvaluje cca rok předem FCI, až to neschválej, tak nebudou. Zatím jim to patrně nevadí.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 14:16
- Nahlásit

Petra Bailie
no to si právě myslím,že by to bez nich ani nešlo.

Fresh
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 17:17
- Nahlásit

Petra Bailie

A v cem je Petro problem? To, ze vetsina lidi kyve hlavou a jde jako stado neznamena, ze to musim delat taky. Kdyz mi neco neni jasne, tak se o to zajimam a ptam se, jak je to mozne.

Staci si precist rady FCI, nic vic, nic min. Nehlede k tomu, tak to letos prislo i v ramci zapisu FCI komise pro retrievery, ze CACITy jen a pouze na zive zveri.

Tak jsem na to koukl znova, cituji ze zapisu ze schuze FCI komise pro retrievery v Kleve v listopadu 2010:

"In accordance to the CACIT field trial rules the delegates again stated that the CACIT cannot be awarded in cold game tests, not even mixed cold and warm game test."

Preklad:

"V souladu s CACIT FT rady delegati znovu uvedli, ze CACIT nemuze byt udelen na zkouskach na studene zveri a dokonce ani na zkouskach s pouzitim mixu studene a zive zvere."

Pak asi neco jineho pisi a neco jineho delaji.

Co se tyce Slovenska, tak ano, vsak taky CR a SVK jsou jedine dve zeme, kde vim, ze se to deje.

Zuzana T

ted nejak nechapu, co s tim ma spolecneho ta casova omezenost? Jinak me ta pravidla pripadaji uplne jednoducha

Ewka
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 17:53
- Nahlásit

Zuzana T
Mi přišel právě potvrzující email, že moje přihláška byla v pořádku přijata. Opravdu je to pohodlnější.

Vlasta
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 17:59 - Změnil/a: Vlasta
- Nahlásit

Ewka taky už ho mám, ale stalo se mi asi před 2 lety v Brně, že jsem musela stát děsnou frontu a prokazovat, že mám zaplaceno přestože mi došel v pořádku vstupák ale až v kruhu jsem zjistila, že tam nemám desky - to byl mazec, bylo nás tam takových hodně a to jsem se hlásila přes poštu - myslím Českou poštu

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 19:11 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit

Fresh
No že nemůžeš zkoušet na živé = střelené zvěři,když není povolena doba jejího odstřelu.Takže živá zvěř se dá použít pouze v čas.omezenou dobu.Co není srozumitelné?
Já mám tím na mysli,že na jiných zk.,než trialech těžko živou zvěř použiješ a na druhou stranu si myslím,že všestranné zkoušky ,MSR ZPR jsou dost kval.zkoušky na to,aby mohli být Cacitem ohodnoceni vítězové.Ty ne?

jana33
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 19:44
- Nahlásit

Já hlásím výstavy přes mail,vzali mi to zatím všude.
Dneska jsem se pobavila - vždycky na zimu po vyhození kytek z truhlíků očešu přírodu a osázím truhlíky suchou trávou, šípkama, trnakama,bodlákama atd., prostě čistá příroda,ale okna jsou veselejší,když v nich něco je. No a teď už asi týden nadávám,že mě nějakej pták obírá z truhlíků trnky a šípky, a´t si jde na keře. No, a dneska jsem toho ptáčka jařabáčka odhalila,není to nikdo jinej než naše Fanynka,nenápadně vyskakuje na parapety a ožírá výzdobu masožravec

Fresh
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 19:50
- Nahlásit

Zuzana T

no to je jasne, ale nevim, co je na tom spatne? Trialy jsou obecne to, co je nejvic, a ze se konaji v dobe honebni sezony, tak to tak proste je. Drive v Rakousku meli zkousky na studene zveri, kde k tomu napasovali neco s zivou zveri, aby mohli zadavat CACIT a nekdy dva nebo tri roky zpet se to zrusilo, ze to takhle proste delat nejde, ze CACIT jen a pouze na trialu.

No a zkousky na studene zveri jsou porad jen priprava na to, co je nejvic, tedy trialy a potazmo dal vyuziti v praxi. Takze si to nemyslim. Jsou zcela zasadni veci, ktere na LZ nezhodnotis - treba klidy pred zivou zveri (pul hodinova lec na kachnach, kde toho spousta napada, na bazantech, kde kridlak padne 10m pred psa a trepe sebou jak zbesily - nebo jsem videl situaci, kdy bazant spadl psovi na zada, pes se akorat ohlidl a dal ignoroval; ve walk upu skoro slapnes na zajice, ktery ti primo z pod nohou vystreli - pes sedi jak zarezany a jen kouka), jak pes vypracuje kridlaka/postreleneho zajice v zapachovanem prostoru spoustou zive zvere, jak pes pracuje ve skupine psu, jak pes zvlada prinaseni teple zvere a samozrejme postrelene zvere atd atd. To vsechno jsou pritom naprosto zakladni dovednosti retrievera.

Pokud chceme vlohy a schopnosti retrievera jako loveckeho psa v chovu zachovat a jeste lepe dale rozvijet, tak je musime zkouset. A na LZ to proste nevyzkousis, takze nevis, zda-li ty zvirata, po kterych si beres stene, opravdu ty vlohy/schopnosti maji nebo ne.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 20:05 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit

Fresh
Jistě máš pravdu,že retriever je pes " po ráně ",ale taky je u ČR využíván i k jiné lov.praxi,takže LZ mají svá opodstatnění.A nikdo neříká,že psa na živé zvěři nechci zkoušet - naopak ano.Ale proč upřednostňovat jen trialy?Že jsou nejvíc- ano jsou pro někoho,kdo psa opravdu směřuje jen a jen na dohledávky střelené zvěře.Kolik takových v praxi znáš?Nezlob se,ale tvoje zaměření není pro praxi jako takovou,ale hlavně je to tvůj koníček.Nemyslím,že by jsi byl aktivní v myslivosti.Nemůžeme přeci vše hodnotit jen ze svého úhlu pohledu nebo podle angl.standardů využitelnosti retrievera.Oni taky retrievera asi těžko využijí na dosled spárkaté nebo na naháňku.K tomu mají barváže,honiče.

A co se týče vloh - nevím jak je to možné,ale znám štěňata po vyloženě show psech ze zahr.,kteří nikdy zhaslou,natož živou zvěř neokusili a přesto jejich potomci vlohy vykazují?!

Fresh
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 20:45 - Změnil/a: Fresh
- Nahlásit

Zuzana T

asi se nechapeme v jednom zakladnim bodu. Samozrejme, ze LZ maji sve opodstatneni, nikdy jsem nerekl, ze ne (napr. jako zkousky lovecke upotrebitelnosti, ze ano). A v praxi, kdyz nekdo chce retrievera vyuzivat jako slidice, barvare, honice, tak at to dela (a deje se to i v zahranici, a svete div se, i v Anglii - kdyz uz na to prisla rec, tak tam znam cloveka, ktery ma labradory vylozene na dosledy). Ale jak spravne pises, retriever je pes po rane a v chovu prece usilujeme o to, aby se zachovaly ty vlohy a schopnosti, kvuli kterym ten pes byl vyslechten. To neni o nejakem uprednostnovani, o mem konicku nebo o anglickem standardu, to je o celoevropskem standardu od severskych zemi pres Nemecko, Holandsko, Belgii, Francii, Spanelsko, Italii, Svycarsko, Rakousko, Madarsko. Ve vsech techto zemich je to stejne, a to jsem mozna jeste na nekoho zapomnel. Nevztahujme to porad osobne, protoze tohle o osobnich sympatiich/antipatiich vubec neni, bavme se obecne o retrieverech, o tom to je.

Co podle tebe znamena byt aktivni v myslivosti? Nejsem myslivec, ale chodim se psama na hony - nejen do bazantnice, ale i na kachny a na normalni hony na drobnou. Kdyz je potreba, poslu psa slidit, prestoze primarne je vodim u nohy. Ale to vsechno uz jsem tu psal drive. Na dosledy sparkate a na nahanky nechodim.

Co se tyce vloh, tak na tom prece neni nic zvlastniho. Ale mozna jsem se jen spatne vyjadril a proto byl nespravne pochopen. Vlohy bude vykazovat vetsina zvirat, jen jde o to, jak silne. A taky jake budou jejich dalsi schopnosti. A jak vlohy, tak ty schopnosti se v liniich po generace upevnuji tim, jestli ti psi pracuji nebo ne a na jake urovni a jakemu psychickemu naporu jsou vystaveni - jak jsem psal drive, je obrovsky rozdil mezi LZ a FT, potazmo praxi.

Napada me priklad - mas vedle sebe dva vrhy "vylozene show" zvirat, po exterierove strance predpokladejme vyrovnane. V jednom vrhu mas sotva chovnost, mozna nejakou zakladni loveckou zkousku, stejne tak par generaci zpet. V druhem vrhu mas oba rodice pracujici, matka treba WTcka na urovni M, otec dokonce prosel nekolikrat FT tzv. po anglickem zpusobu. V liniich dozadu je to s praci podobne. Rozdil v predpokladu vloh u techto dvou vrhu je snad naprosto zrejmy.

bilksa
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 21:05 - Změnil/a: bilksa
- Nahlásit

Zuzana T
Naprostý souhlas.

Fresh
Jak dlouho vydrží pes slídit? Třeba v našem případě využívám retrievera v 80% jako slídiče, psů je málo, takže prostě slídí celý hon. Vydrží to i pes, který je zvyklý pracovat po výstřelu?? Nosit? Běžně se stane, že se první kus střelí až třeba po 3 hodinách slídění.

Co se týče klidů, tak pokud mám psa u nohy, tak také čeká na povel, ale v případě, kdy je například hon na kachny, tak potřebuji naopak, aby pracoval velmi hbitě, téměř bez mého navádění. Já se věnuji střelbě. Těžko budu ještě psa navádět a vysílat pro každý kus zvlášť.

Toto je pro mne práce psa v myslivecké praxi - musí se umět přizpůsobit tomu, co od něho právě potřebuji. Pracuje pro mne, jako pro střelce. Pak je úplně jiná otázka, když jdu např. do bažantnice pouze jako honec, zde zase psa navádím, posílám pro kus, který chci.

Fresh
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2011 21:56
- Nahlásit

bilksa

celou dobu se snazim bavit ciste v obecnem duchu o tom, pro co byli retrieveri vyslechteni a co se u nich tedy v chovu ma udrzovat a rozvijet. Jak si pak kdo retrievera vyuziva v praxi, to je jina otazka a to at si fakt dela kazdy, jak chce a potrebuje. Myslis si, ze proto by se melo jinak zkouset retrievery a rozvijet u nich jine vlohy a jine schopnosti v jednotlivych zemich? Anebo dokonce, dozenme to do krajnosti, v jinych regionech jednotlivych zemi? Proste mi jde o to, a to se snad shodneme, ze retriever je vyslechteny jako pes po rane a proto by se prave tyhle jeho schopnosti mely nejvice ocenovat. Zkusim zase priklad - to je to samy, jako by najednou v Anglii u oharu zacali na nejvyssich zkouskach klast nejvetsi duraz na klidy a na 100m blindy a navadeni na velke vzdalenosti, protoze reknou, ze to zrovna potrebujou. Nebo proc by treba barvari nemeli zacit delat markingy?

Ale pojdme teda od obecneho k osobnim nazorum.

Nejdriv se zeptam, jak to myslis, jestli pes vydrzi slidit cely hon? Jestli vydrzi fyzicky nebo jestli vydrzi psychicky? Ve fyzicke strance nevidim problem, u psychicke stranky je to o vycviku.

U nas treba ale je to trosku jinak nez u vas (ale to uz jsem taky kdysi myslim psal). Na honu bezne bezprizorne lita banda oharu a nemam nejmensi duvod mezi ne poslat dalsiho psa a proto to nedelam. Jednou jsem byl nekde, kde bylo min psu, a nikdo me netlacil do toho, abych psa posilal slidit, bylo jim to uplne jedno. Kdyz jsme si rekli, ze by to bylo nekde fajn, tak jsem tam toho psa poslal a proslidili a zvedli jsme, co bylo potreba.

A s tim poctem nastrilenych kusu mas pravdu, proto to otocim - pes musi vydrzet chodit 3 hodiny u nohy bez streleneho kusu a plne se koncentrovat a soustredit, stejne jako jeho vudce/strelec, ktereho nesmi rozptylovat, nesmi vyzadovat jeho pozornost, byt zticha. Tohle je HODNE narocne na psychiku psa.

Kdyz tak jeste premyslim nad tim, co pises - rikas, ze nemas ani cas psa posilat na povel pro kusy (nebavme se o navadeni, o tom tady celou dobu nepadlo ani slovo), protoze se venujes strelbe. Tak jak pak odebiras kusy, na to cas je? Nebo jina vec, jak pes rozlisuje, ze zrovna ted ma mit klidy a ma sedet u nohy a ted si zrovna muze bezprizorne odbehnout pro kus? Jde mi jen o to, ze podle me neni nejmensi problem nechat psa sedet, nastrilet par kusu a pak pro ne toho psa poslat. Pokud bude nekde kridlak, poslu psa hned. To je prece dalsi ze zakladnich a cenenych schopnosti retrievera - zapamatovat si vice mist dopadu (rika se, ze nejlepsi psi jsou schopni si zapamatovat az 9 ruznych mist dopadu).

Na druhou stranu, kdyz u nas prijdu do bazantnice, tak to neni temer vubec o navadeni, ale 90% kusu, mozna i vice, je dohledavka.

Ja to ze zkusenosti, jak koukam kolem, beru tak, ze vudce/strelec a pes jsou tym. A presne jak rikas, pes bude delat to, co od nej potrebujes, nicmene ten tym musi pracovat hlavne efektivne.

Fresh
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 00:58
- Nahlásit

2all:

hele, vsichni tady uz davno vime, ze kazdy pouzivame svoje psy trosku na neco jineho a taky mame kazdy jiny nahled na to, jak je cvicime a vodime. Zkusme to pominout, protoze to je stejne nekonecna diskuse, a vratit se k tomu, co jsme probirali na zacatku. Zkousky pro retrievery a tituly atd.

Me se treba hodne libi seversky zpusob, kde to maji jasne rozlisene. Maji sampiona prace na studene zveri a maji field trial sampiona. Vsechno jednoduche a jasne. U nas by to slo podobne - zkousky LU + vyssi LZ = sampion prace a FT = FTCH.

bilksa
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 07:20
- Nahlásit

Fresh
Já proti tomu neříkám nic, taky bych brala šampiona práce a FTCH, ale od tebe to vyznívalo tak, že jen FTCH je správné ocenění, ostatní pro retrívra nepatří a je to něco nižšího.

Tak se ti snažím přiblížit, jak to v praxi je. Když je potřeba dosledovat zvěř, tak prostě jde na barvu, i když na to původně nebyla vyšlechtěna - je to její horší vlastnost, že chodí barvu výborně? Podle mne je to naopak obrovské plus, které například myslivci dokáží moc ocenit, že retrívr není pes "k ničemu - jen na aporty". Dnešní myslivot bohužel vyžaduje univerzálního psa, protože žádné zvěře není tolik, abych mohla vlastnit psa jen na dosled, jen na aporty, apod.

Co se týče kachen, tak ví dobře, kdy pracuje na volno a kdy u nohy. Pokud má povel k noze, tak je prostě u nohy a čeká - nevyrazí, to už je o poslušnosti. Pokud ji vyšlu pro první kus a nedám si ji zpět k noze, ví, že má pracovat sama. Co se týče přebírání kusu - tak to je otázka vteřinky, kdy stejně musíš nabít. Ale cpát si ji zpět k noze, posílat, je pro mne prostě zdržování.

Takže asi tak, nesnižuju ani jedno, podle mne je důležité, jak FTCH, tak klasický šampion práce. Osobně bych upravila i pracovní třídu na výstavách - podle mne není pracovní pes ten, se kterým si udělá majitel jedny podzimky a pak se cpe do pracovky. Tam patří pes, který soustavně pracuje (ať už jako vy, v bažantnicích, apod., nebo jako my v myslivecké praxi). Samozřejmě ti psi i jinak vypadají...

Bohužel my to nevyřešíme a asi nás ani nikdo nevyslyší...

Fresh
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 08:30
- Nahlásit

bilksa

Ne, to jsem nikdy nerekl. Cela debata zacala tim, ze tu nekdo napsal, ze si nekteri lidi pisi u sampionu prace titul FTCH, coz je blbost. Zkousky na studene zveri, potazmo pak sampioni prace, tady samozrejme vzdycky budou mit sve misto, stejne tak, jako by ho mely mit FT a FTCH, pricemz, a to je proste fakt, FT je nejvyssi mozna meta pro retrievera z hlediska toho, k cemu byl vyslechten. To se proste nebavime o praxi a k cemu kdo psa pouziva.

Nehlede k tomu si myslim, ze neni vsechno zas tak moc cerne a bile, jak pises. Je urcite super, kdyz ti pes zvlada vsechno, co pises, ale co ja znam lidi, tak vsichni to tak nedelaji. Stejne tak je potom zvlastni, ze kdyz chodim na hony a vodim psa "svym" stylem, tak myslivci za mnou chodi a chrochtaji blahem, ze takhle retrievery neznaj a kdyby delali takhle, tak ze je okamzite berou. A az na vyjimky do me neryjou, ze ma byt cely hon pes pusteny a "pobihat si" kolem. Porad operujes s mysliveckou praxi x bazantnice, ale ja porad rikam, ze my se psem chodime na vsechny druhy praci (az budu myslivec a budu chodit na srnci, tak psa naucim barvu a bude chodit dosledy, zatim to nepotrebuju, je to pro me uplne zbytecne). Jen na nahanku bych retrievera nikdy nevzal. Takze kde je vlastne ten rozdil? Opravdu jen v tom, ze ja nenecham za kazdou cenu na honu psa litat kolem.

Co se tyce kachen, tak to je asi o tom rozdilu ve vycviku psa, ja si psa nemusim cpat k noze, pes vi presne, co ma delat, prinese, preda, priradi se a sleduje. Prave proto, ze psa cvicim "pro strelce, a ne pro honce". Proto i kdyz jednou budu strilet, tak to budu delat porad uplne stejne. Protoze pro me to zadne zdrzovani neni, pes se se mnou kamkoliv toci automaticky, nemusim ho vubec sledovat, hlidat, povelovat, nezustane koukat na padly kus, ale automaticky se otoci tam, kde ja, tj. kouka tam, kde miri flinta atd atd. Kdyz ho potrebuju poslat, je to otazka jednoho ticheho slova, kdyz ne, tak sleduje dal a pamatuje si mista dopadu. Nechtel bych, aby si mi pes lital, kde se mu zachce. Setrim jeho sily a posilam ho presne tam, kde potrebuju, a kdy potrebuju. Proste to mame kazdy jinak

Takze ano, oboji (studena/tepla zver) je dulezite, ale proste FT je obecne nejvic (uz jsem psal, co vsechno nemas sanci jinak vyzkouset), zbytek je priprava. S pracovkou to asi nevyresime, mas pravdu, ze po jednech podzimkach to neni pracovni pes, ale asi by se to blbe nastavovalo. Vim, ze treba nekde maji tridu pro zvirata pracovnich linii, ale to uz je zas neco uplne jineho. Ale myslim si, ze hlas lidu je dulezity Kdyz se o necem bude mluvit a bude se o tom mluvit hodne, tak se to casem a po malych kruccich tim spravnym smerem snad posune. Jako priklad nam budiz vyvoj za poslednich 5, 6 let v Madarsku. Kdyz se nebude delat vubec nic, tak se nic ani nezmeni

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 09:52 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit

Fresh
je to opravdu téma na debatování obsáhlé .
Rozhodně by se mi líbilo oddělit prac. šampiona a trial šampiona.
Ještě mě napadla kacířská myšlenka - - co s těmi štěňaty s vynikajícími vlohami udělat v případě,že neseženeš potřebné zájemce?Taková např. Bilksy Charlottka( a to není zrovna pes z úplně prac. liniií) být obyčejný rodinný pes,20 min na procházce - tak to by byl spíš pes za trest.
Jsme malá země a odbytiště vyloženě prac.linií je u nás značně omezené.¨Sice málo kdy ,ale čas od času mám vrh a představa,že musím najít 8-9 lidí,kteří psa pracovně využijí je děsivá.
Mě stačí vidět,maď. a výmar.ohaře na flexi vodítkách v městě - hrůza děs.Majitelé si stěžují,že pes utíká,že ničí .Proč asi

Fresh
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 10:42
- Nahlásit

Zuzana T

ja nevim, nasi psi maji bezne dny, kdy jdou rano ven na 15min se vyvencit a vecer na 20-30min. A nijak jim to neublizuje, nenici, doma lezi a odpocivaji, sem tam poblbnou. A treba po Vikym jsou tady dva vrhy, kdy to jsou "turbo" stenata, a presto min. polovina z nich je v rodinach, kde jsou jako spolecnici a vubec nepracuji - zadne problemy neregistrujeme. Dva sli dokonce na Slovensko na predvychovu jako vodici psi.

Co se tyce chovu, tak ja mam o tom trosicku jinou predstavu. Se svymi psy jezdim, delam jim "reklamu", lidi nas znaji. A nezameruji se jen na CR. A uz ted se nam stava, ze se lidi ptaji na stenata po nasich psech. To je pro me zaklad, nehodlam kryt jen tak na pasblind a doufat, ze se to nejak uda. Tenhle zajem lidi je pro me prvotni predpoklad pro kryti, ale nehodlam nakryt, aniz bych mel nejake zajemce jeste pred krytim (jen tak mimochodem, uz dneska, kdyz jsem zminil nekde mozne kryti, tak mam 3-4 potencialni zajemce, a to je plan jaro 2013, pokud vse vyjde, jak ma a pokud se vubec rozhodneme kryt).

Petra Bailie
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 11:35
- Nahlásit

Zuzana T
Já myslím, že oddělovat trial šampiona má smysl ve chvíli, až bude komu tenhle titul zadávat. Znamenalo by to totiž sjednotit zkušební řád s ostatními zeměmi, čímž by se z toho stala soutěž čistě pro trialáky. A kolik jich zatím na trialy opravdu chodí? Už teď se trialy ruší pro nezájem, nebo jsou obsazené z poloviny.
Jinak, rakouský CACITový trial jsem viděla a moc mě to nenadchlo, byl to v podstatě working test se zvěří. Bažanti se vyházeli z klece a postříleli, na velmi malém prostoru. Pomocníci si potom přesně zakreslili polohu každého ležícího bažanta, skupina se odebrala o kus dál a odtud po jednom posílali psy. Křídláci už byli dávno v trapu, takže o nějakém aportu živé zvěře se nedá mluvit. Se skutečným honem to nemělo nic společného. Jednoho psa vůdce zastavil cca dva metry od ležícího bažanta, vzal ho teprve na povel. Na jednu stranu super ovladatelnost, ale co s tím v praxi? Jsou to sice kacířské řeči, ale v reálu je užitečnější, když pošlu psa pro ležící kus a on cestou natrefí na křídláka, o kterém já nemám tušení, že se na toho ležícího vybodne a jde za křídlákem. Pokud ho bez povšimnutí mine, je to z hlediska výcviku obdivuhodné, ale z hlediska střelce i toho ubohého bažanta je to na ......
Klasická práce retrievera je pěkná, ale též si myslím, že pro českého myslivce to není, potřebují univerzála, co udělá všechno a je hotový ve dvou letech, ne v pěti. Na posledním honu na kachny jsem stála po kolena ve vodě v třímetrovém rákosu, neviděla jsem vůbec nic, takže suchá teorie, zelený strom života. Musela si čuba poradit sama a ještě mě pak zase najít.

bilksa
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 11:42 - Změnil/a: bilksa
- Nahlásit

Fresh
No jo, tak Charlotte také vydrží den, dva s procházkou, ale jinak musí makat. Ano, je možné je zaměstnat i jinak, ale i tak: v kolika případech seženež zájemce, kteří tedy nebudou pracovat na poli loveckém, ale budou se psem alespoň 2 hodiny v terénu, nebo běhat flyball, agility, to je úplně jedno. Dost často pes končí doma nebo zahradě, s vycházkou max. 30min, kolem baráku a pes ničí, lítá, neposlouchá....

Ty máš velmi speciální psy, se kterými si zaměřený jedním směřem,tak zájemce seženeš. Ale u goldenů, kterých je opravdu přehršel musíš doufat, že najdeš alespoň pár páníčků, kterým můžeš dát takto aktivní štěně. Zase na druhou stranu si nejsem úplně jistá, jak by se udávala štěňata trialových linií k běžným lidem - ne úplně každému se líbí, apod.

Tohle je opravdu na dlouhé diskuze, každý si podle mne najde to, co jemu vyhovuje. Pokud někdo chce psa na práci, bude hledat pracovní linii, pokud jako mazlíčka, spíš asi vyhledá klidnou povahu, když psa na canisterapii, bude hledat tohle. A já si myslím, že je to dobře, že si můžeme vybrat, a že všichni psi nejsou stejní.

Petra Bailie
Přesně!! Mne je úplně jedno, že mi fena upustí zhaslou kachnu, pro mne je důležité, že sama beze mne vyhodnotila, že ta křídlovaná je důležitější, vydá se za ní, a i když za ní plave třeba přes půl rybníka, tak vím, že ji přinese a ke mně se vrátí. Cestou si zapamatuje ty zhaslé a bez mého dalšího povelu se pro ně vrátí a postupně je nanosí.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 14:47
- Nahlásit

Petra Bailie
bilksa
Tak obě jste holky potvrdily,co jsme měla na mysli.Je jasné Petro,že o FTCH je u nás zatím dost předčasné uvažovat,nejsou psy,řády,atd.....

Čus,přeji všem krásný víkend.Jedu si kazit psa na Konopiště

bilksa
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 14:59
- Nahlásit

Zuzana T
Tak si to holky hezky užijte, my jdeme zítra slídit, možná se kazit na křídlácích, ale rozhodně si to taky užijeme.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 16:43
- Nahlásit

bilksa
Nepojedeš mrknout na MFTR?

Fresh
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 20:32
- Nahlásit

Petra Bailie

Petro, promin, ze to musim rict, ale to uz jsou strasne bludy a mystifikace. Jaky FT a kdy jsi v tom Rakousku videla, kdyz tam na FT divaky vubec nepousteji, nezverejnuji mista, kde se FT konaji, vedi to pouze ucastnici. Nemluvis nahodou o te povestne prisernosti z roku 2006, co se konala nekde u nas na jihu, kde pes pritahl pytel plny zapomenutych bazantu? No comment...na zaklade jedne zkusenosti lidem pletes hlavu.

Loni jsem absolvoval 3 FT v AT, 1 v HU, 1 v DE. Neexistuje, ze by se nekde delo cokoliv z toho, co pise Petra. FT vzdy probihal v ramci normalniho honu, kdy na dvou z nich pred nama pracovali dalsi psi, jednou ohari, podruhe slidici. Nehlede k tomu, rady striktne zakazuji jakoukoliv manipulaci se zveri v den souteze.

Podle tebe je tedy spravne, ze mame postavene rady jinak, nez maji byt, aby tuhle selanku mohli projit nepripraveni psi a pak se placat po ramenou, ze prece prosli FT a jak je to jednoduchy? Tohle opravdu chceme?

Dalsi vec, ktera me zarazi, je, ze pises, ze je z hlediska vycviku obdivuhodne, kdyz pes mine kridlaka. Co je na tom proboha obdivuhodneho? Vzdyt to je ta nejstrasnejsi vec, kterou pes muze udelat. To, ze toho kridlaka nemine, neni uzitecnejsi - to je nutnost! Co se tyce obdivuhodnosti - obdivuhodne je, kdyz je nekdo schopny poslat psa na lezici kus, mezitim nekde jinde padne kridlak, tak toho psa po ceste ke kusu zastavit a odhandlovat ho nejdriv na toho kridlaka! To je neco, co v praxi potrebuju, k tomu je, mimo jine, handling! Zadne nesmysly, ale uzitecne veci.

A kde jsi prisla na to, ze je pes hotovy v peti letech, to taky nevim. Vsude se bere za obvykle, ze takovy pes je prave hotovy cca ve dvou letech, se zkusenostmi ve trech letech. Staci se podivat na IGL - anglicky sampionat - letos vyhral pes narozeny 5. 1. 2009, loni pes narozeny 2008. Jak je to mozne, kdyz by meli byt podle tebe hotovi az v 5 letech?

bilksa

ja ti nevim, vzdyt rikam, podle vas mame rakety, ale ti psi v 90%, mozna vice, nejsou ani omylem 2hod venku, a prece nenici, jsou v klidu, vyrovnani. Jak je to mozne? Jsou to proste normalni psi, a jak si je clovek vychova, takove je ma. A jak se komu libi? Me prekvapilo, jak kolem nas na vystave chodili lidi, kteri s retrieverama nemeli nic spolecnyho, a jak rikali, ze takovy retriever se jim strasne libi...a rozhodne to nebyly vyjimky, bylo jich fakt dost.

Ad zhasla/kridlovana...mam pocit, ze pro ni neni ani tak dulezitejsi, jako zajimavejsi. Proste normalne zamenujici pes. Dovedu si zive predstavit, ze i kdyz nese kridlovanou a uvidi vedle sebe valit jineho kridlaka, ze ji pusti a pujde po nem. Ale pokud rozezna, ze nese v morde kridlaka, takze toho nepusti kvuli jineho kridlaka, tak pak se omlouvam a mas psa naprosteho geniuse, jakeho jsem nikdy nevidel a ani o nem nikdy neslysel. Opravdu, beze srandy.

Zuzana T

proc by melo byt predcasne o tom uvazovat? Jak nejsou psi? Psi jsou a je jich cim dal vic. Dnes je tady minimalne 5 psu, kteri by v nasich podminkach i za pouziti FCI radu byli schopni FTCH vybehat. Spise je tech psu vice - a rozhodne to nejsou jen trialaci. A dalsi mladi dorustaji a je tady cim dal vice sikovnych show pejsku, takze tech psu opravdu pripravenych na FT bude cim dal vice. Kdo to chce videt, ten to vidi...jenze nekterym lidem se to evidentne nehodi do kramu.

No a protoze prece do praxe nechodime, tak jdeme zitra taky na hon (a ne do bazantnice), preji vsem pekny den s pejsky

bilksa
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2011 21:41
- Nahlásit

Zuzana T
Nejdu - máme hon.

Fresh
Můj pes rozhodně není žádný genius, ale když se střelí další křídlák, tak toho, co nese nepustí. Máme ještě hodně co cvičit, takže to žádným geniem nebude.

Prostě každý dle svého, víc už asi nemá cenu diskutovat.

<< 1 ... 513 . 514 . 515 . 516 . 517 . 518 . 519 . 520 . 521 . 522 . 523 ... 705 . 706 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání