| Autor |
Zpráva |
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:45
- Nahlásit
Ketrin1
Možná proto, že by se pes pak naučil řešit i jiné pachy, ověřovat by si je, vracel se k původním a kazilo by se tak navádění. Fakt nevím.... u WT jsem skončila u třídy E.
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:46
- Nahlásit
Marie Šustová
ale taky je to umění
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:47
- Nahlásit
Třeba teď na Rožmberáku jsem s Brucem a panička s Dantesem dojeli na to, že prostor byl zapachovaný černou zvěří. Někde více, někde méně. Další vůdci to měli snažší, protože vlečky jsou přetahované a stopa silnější.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:48
- Nahlásit
Marie Šustová
Pokud je to pravda,tak to jí dovolili? To je přece proti řádům,ne?
Vlasta
O tom žádná
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:48
- Nahlásit
Vlasta
Já neříkám že to umění není, já vůbec nezpochybňuji v tomto případě skvělou ovladatelnost psa, jen to není o vypracování vlečky psem.
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:49
- Nahlásit
Marie Šustová
jak přetahované? jakože udělá první pes a v té samé stopě se natáhne další vlečka?
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:50 - Změnil/a: Marie Šustová
- Nahlásit
jana33
ne, ve ZŘ může retriever zvěř už od prvního nasazení dohledat volným slíděním a nemusí se řídit stopou. Rozhodující je čas. Kdybych toto posuzovala jako rozhodčí, známka z vlečky by byla ok, protože tam vážně není důvod, proč jí snížit, známka z nosu by byla nízká, protože o nosové práci se jednalo až na konci.
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:51
- Nahlásit
Vlasta
jj ale z další skupiny
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:53
- Nahlásit
Marie Šustová
aháá, to jsem nevěděla - PZ mám před sebou a myslela jsem, že musí být vlečka každá zvlášť pro každého psa.
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:55
- Nahlásit
Vlasta
Pokud jsou vlečky přetahované a lomy jsou vykolíkované, je to ok. Pokud ne, může stát, že rozhodčí táhne vlečku trochu jinak.
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 10:57
- Nahlásit
Když dělám zkoušky a mám prostor na vlečky pro všechny psy, tak vlečky neznačím, jen dám rozhodčím místo a oni s tím poradí.
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:01
- Nahlásit
Fresh
O víkendu jsem mluvila s vůdcem, který vypadl na dohledávce na všestrankách ve Zlíně. Myslela jsem si, že lidi, kteří jezdí na zkoušky, ví jak má vypadat sportovní chování, i když jsou korona. Ono dohledávat zvěř, když je metr před plotem a za plotem je štěkající rotvík a psík může být submisivnější docela náročné a psychice vůdce určitě nepomůžou poznámky korony s notujícím si rozhodčím.
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:07
- Nahlásit
Marie Šustová
Podle popisu -jestli to tak vážně bylo - si nemyslím, že ta vlečka mohla být hodnocena jako správně provedená. Řád hovoří o tom, že poslední povel může být vydán při vypuštění psa.
A co potom vlečky v lese, kde vůdce na psa nevidí... už je mi to všecko jasné, jsem já to ale natvrdlá
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:11
- Nahlásit
Ketrin1
No, vlečka v lese by mohla být zajímavá
Není myšleno posledním povelem povel k přinešení?
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:17
- Nahlásit
Marie Šustová
To ano, ale obě víme, že za povel je pak považován jakýkoliv zvuk i pohyb (viz mazurka) - aspoň já si na to vždy pak už dávala velký pozor.
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:19
- Nahlásit
Ketrin1
ze ZŘ:
Přinášení vlečené pernaté zvěře
Vlečka se založí s bažantem 150 kroků dlouhá a jednou obloukovitě lomená v přehledném terénu nebo na volném poli. Vlečený bažant se nechá na konci vlečky. Vlečka má být založená v nízkém porostu a po větru. Zakládání vlečky nesmí pes vidět a rozhodčí, který vlečku zakládá, po jejím ukončení odejde v přímém směru nejméně 50 kroků a tam se ukryje. Vůdce přiloží psa na nástřel označený peřím. Asi 20 kroků od nástřelu může být pes veden na vodítku, potom musí být volně vypuštěn. Při vypuštění může pes dostat poslední povel k přinesení zvěře. Vůdce může psa nasadit celkem 3x. Počet nasazení a způsob sledování vlečky psem nemá vliv na hodnocení. Čas se počítá od vypuštění psa při prvním nasazení. Přinese-li pes zvěř do 4 minut po vypuštění, hodnotí se známkou 4, do 6ti minut známku 3, do 8mi minut známku 2, do 10ti minut známkou 1. Zvěř musí být nezávadná. Vlečka nesmí být založena na čerstvě pohnojeném nebo chemicky ošetřeném pozemku. Vzdálenost mezi jednotlivými vlečkami musí být nejméně 100kroků po celé dráze.
Na VZPR a ZPR se vlečka založí 200 kroků dlouhá. Způsob přinášení a odevzdání zvěře se hodnotí samostatně v disciplíně přinášení.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:20
- Nahlásit
Marie Šustová
To ano,ale poslední povel přece můžu dát,když vypouštím psa,nebo ne?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:22
- Nahlásit
Než napíšu,tak je tu deset odpovědí
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:23
- Nahlásit
k přinešení zvěře ...
pokud to není aport nebo přines a pískáš píštalkou signály .... fak to tohohle úhlu pohledu není co řešit, než snížit známku z nosu
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:25
- Nahlásit
Zuzana T
V Rakousku nevim, nejak si to nepamatuju, jak to tam maji, ale podle me potrebuji. V Anglii jsem psal, ze nepotrebuji, tam nepotrebuje nikdo nic
Ketrin1
No prave, to je to, co si pod tim kdo predstavuje Pro me slideni je slideni tak, jak ho delaji slidici Zatim jsem videl jedineho LR, ktery to takhle dokazal po delsi dobu - nasi mamu. Dalsi psy to myslim uz Rita neucila.
Jinak pokud behate 200m linie, pripadne treba 100m na blind, to vse s rusenim jinymi aporty, pak prijd, budes za hvezdu;) A to myslim vazne!
Ty vystavy nevim, na to mam fakt opacny nazor - nedelit. To pak jsme na ceste do pekel = rozdelit plemeno uplne.
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:26
- Nahlásit
jana33
Podle mne je tam ale důležité to slůvko k přinesení, nejsem odborník, ale navádění není povel k přinesení, ne? I když já si na to taky dávám pozor, že pak nedávám povel... Asi záleží na rozhodčích.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:28
- Nahlásit
Marie Šustová
zajimave, tuhle historku o vlecce Ferguse jsem neslysel...no, k tomu asi nemam co dodat, ze jo.
Ketrin1
Jak to ted myslis, proc je nenechaji pracovat nosem a samostatne? Resp. k cemu se to vztahuje? Pokud nekdo udela vlecku jako Pavla, pak je to chyba rozhodcich, ze ji nechaji koukat a chyba posuzovani, ze jo, to nema s vleckou nic spolecnyho. Kdyz delam vlecku, delam vlecku, a melo by to byt taky posouzeno jako vlecka.
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:32
- Nahlásit
Fresh
Není to chyba rozhodčích, pokud něco není přesně popsáno ve ZŘ, je to dovoleno
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:34
- Nahlásit
Fresh
Pes nesmí vidět zakládání vlečky, vůdce ano. Taky se pokud možno dívám, abych viděla směr od nástřelu
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:38
- Nahlásit
bilksa
Marie má asi pravdu,mě to takhle nenapadlo,protože na vlečce žádnej povel k přinášení nedávám,vypouštím s povelem "stopa" a je logický,že když dojde ke zvěři,čapne a přinese.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:43
- Nahlásit
Marie Šustová
ale pes musi resit jine pachy, overovat, opravovat se atd...to vsechno souvisi s praci psa a je to naprosto spravne A zaroven pritom zvladnout navadeni. To je to, co porad rikam. Pes musi mit jasno v tom, co ma delat. Kdyz mi nekdo rekne, ze je ten kus 60m daleko a rekne mi, kam zhruba padl, tak nedam psovi prece od nohy hledej. Ale kdyz ho dostanu k tomu mistu, tak tam mu dam povel pro to, aby samostatne dohledal a prinesl zver. Takhle to vidim ja
K vlecce - nemyslim si, ze by to melo mit vliv na znamku z nosu, je tam o tom nekde neco psano? (A i kdyby, tech malych pomocnych je tam beztak tolik, ze aritmetickym prumerem nam stejne vyjde ctyrka).
VZPR - eh, tohle uz me fakt nebavi. Jak to komentovali rozhodci a co z toho vudce slysel, to je jejich vec. My se bavili obecne o psech a ovladatelnosti a jeste jsem to tisil, at nerusime. Jedine, co probehlo smerem k danemu psovi (mluvime-li o tom samem), tak bylo neco jako "hele, ted byl presne u kusu, chytl to do nosu a sel dal." A pak jeste dvakrat, ze byl u kusu na dobry strane vetru a ani naznak reakce nosem. Vzhledem k tomu, ze jsme od nej byli min. 40m, tak nevim nevim, kolik toho mohl slyset, kdyz i rozhodci na nej museli hlasiteji volat, kdyz po nem neco chteli. Jo a to tam teda jeste ten rotvik fakt nebehal, ten zacal az tehdy, co ten pes presel na tu cestu za tim krovim a jeste na sebe parkrat zabafali. Zbytecne, fakt - kdo chce psa bit, hul si vzdycky najde, je mi z toho smutno.
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:46
- Nahlásit
Fresh
nevím jak to bylo, já byla na opačné straně pole.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:46
- Nahlásit
Marie Šustová
No vidis, tak co tu resime? Zpusob provedeni vlecky neni stanoven, tak at si ho provede, jak chce.
Idealne by ani vudce nemel videt zakladani vlecky, to by bylo nejlepsi a nejferovejsi.
jana33
Asi tak nejak to delame taky
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:47
- Nahlásit
Marie Šustová
Ja vim, a my byli primo tam. Ja uz jsem se naucil, ze kdyz u neceho osobne nejsem a nevidim/neslysim to na vlastni oci, tak to nekomentuju.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2010 11:49 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit
jana33
Hm,já také jen stopa,povel k přinášení nedávám.Ale zase,pokud můžeš psa připískat zpět,když sejde a nemůže najít stopu a bez penalizace ho znovu nasadit ,tak by nemělo vadit,že vůdce psa stopne a pošle ho jinam.
|