Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / strach z kontaktu s cizími lidmi
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Autor Zpráva
Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 12:31
- Nahlásit

davidkova renata

no gde asi takhle nějak vypadá můj gauč

Baico
njn.. jako mamka je v poho, ale zbytek jsou štěkny nicméně o něj bylo postraáno dobře, halt do tohohle je pro něj děsně lehký spadnout ..

makrel
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 12:37
- Nahlásit

Psíček
komu to s psíčky klape
znáš někoho takového?

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 13:27
- Nahlásit

Psíček

Tak jako dalo by se rict ze tra bajkovce to s psikama klape, ta mi poradila a taky chci az se vyhrabu z prace ty individualky na hafbu zkusit. Jinak neznam zadnyho odbornika na tuhle problematiku, kterymu bych verila..

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 14:38
- Nahlásit

Psíček
Tak jako jo, bude to potřebovat... jasně, já si uvědomuju že pejsek by na tom byl líp s jinym páníčkem, páč mi chyběj zkušenosti, ale zase na druhou stranu, zlepšuje se, pomalu ale jistě. I když teď teda udělal obrovskej krok zpět. Tak jestli znáš někoho kdo dokáže pomoct s jinak úplně normálnim, ale hodně citlivym psem, aniž by ho nějak ohrozil na duševním zdraví, tak já si nechám poradit..

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 14:41
- Nahlásit

Grin

ke komu na hafbo půjdeš?

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 14:48
- Nahlásit

PetraK

Slyšela jsem hodně dobrýho na Petera... osobně ho neznám, ale na stránkách hafba je že se specializuje i na problémy s pesanama.. jinak z těch co znám osobně tak bych asi brala Alču ale ta zase vypadá že dělá jenom obyč výcvik. Ale dám si poradit, máš tip?

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 14:57
- Nahlásit

Grin

Slyšela jsem hodně dobrýho na Petera..

Ale dám si poradit, máš tip?

Petera , vím jak cvičí, vím jaký má přístup ke psům, jak si poradil se šmejďochem,na nic si nehraje, pokud se od té doby nezměnil,(je to už nějaká doba, co jsme tam chodili) , tak je to dobrá volba, proto jsem se i ptala ke komu tam míříš. Myslím, že Ti pomůže. Ještě je taková jedna důležitá věc - výchozí je, že ty musíš být v klidu, to víme, to víme všichni. Ale není snadný se do toho klidu hodit, co Ti může pomoct je to, že prostě začneš svého psa brát takového jaký je, že to je prostě něco co k němu patří, že "není dokonalý", prostě ho přijmeš se vším všudy a nebudeš tlačit na pilu a na psa. Nemyslím tím to, že ten problém odmávnu, ale přijmu prostě ten fakt, že to tady je, patří to k mému psu, kterého mám ráda, je to jeho součást, ale... že se s tím dá něco dělat, protože ono se s tím dělat dá a je na mě, abych mu byla oporou. Nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně, prostě přijmou psa takovýho jaký je, není dokonalých psůch, každej pes, stejně jako člověk má něco co míň či víc vybočuje.

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 15:18
- Nahlásit

PetraK

psa brát takového jaký je

to dělám.. snažím se. Fakt jsem si na tu jeho povahu už zvykla, a kdyby nebylo toho štěkání, který je prostě úmorný a mě strašně vadí, tak bych to vlastně asi vůbec neřešila... to štěkání ale ale nejblbější způsob jak se ten strach může projevit.. protože on na někoho zaštěká a ten před nim couvne... rázem dostane co chtěl. On nechce nic jinýho než aby ho lidi nechali bejt a něchodili k němu moc blízko... Někdy je to lehčí někdy těžší- hlavně v některejch situacích. Psa bych ale neměnila, lidi se ho sice bojej, ale alespoň se s nim nebojim já. Někdy mi naopak připadá, že mi ty lidi okolo dělaj věci naschvál... prostě proč na něj (psa evidentně ve stresu, celýho rozklepanýho) někdo mluví?? Proč mi lidi nadávaj, když je pes na vodítku a štěkne na ně? je to snad moje vina, že jdou po chodníku 10 cm od něj?? Pak si totiž stěžujou že je sice na krátkym vodítku ale dosáhne na ně! A proč když už se s nim chtěj kamarádit, nechápou, když jim řeknu: Jestli si ho chcete pohladit, tak se k němu nesklánějte, nedívejte se na něj, nemluvte, nechte ho ať si vás očuchá a až se začne u vás cítit dobře, já vám řeknu že už je čas. Ne, oni si dřepnou, mluvěj na něj a snažej se mu narvat párek nebo něco co najdou po kapsách, a pak na mě zahlížej a ptaj se mě: A chodíte s nim mezi lidi?? On je na zahradě žejo? Že s nim nechodíte na cvičák????

Taky že když si je chce pohladit pejskař tak neni problém, protože pejskař prostě počká až k němu pes přijde sám.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 15:28
- Nahlásit

Grin

prostě úmorný a mě strašně vadí,

no jo, patří to prostě k němu

že mi ty lidi okolo dělaj věci naschvál...

tak jim to nedovol. Ešus nemusí některý typy mužskejch, vím to a prostě řeknu, že nechci aby k němu chodili, ať se nezloběj a hotofson a stoupnu si před něj,

Proč mi lidi nadávaj, když je pes na vodítku a štěkne na ně?.

proto, prostě proto. Ty to neřeš, vůbec. Máš psa zabezpečenýho? Máš tak neřeš co kdo říká.

A proč když už se s nim chtěj kamarádit, nechápou, když jim řeknu:
hm a proč ho ale nutíš, aby se kamarádil, když on nechce?? nemusí se kamarádit s cizíma lidma. Lidi obvykle neumí k takovému psu přistupovat a nepoberou to co ty jim říkáš

ř prostě počká až k němu pes přijde sám.

tak, tohle je základ, proto dovol, aby se s ním družili lidi, kteří vědí a ne kdejakej vometák. Taky by ti nebylo příjemný, kdybys byla nedružná, měla trému z lidí, kdyby tě furt někdo otravoval. Já to taky nemám ráda, družim se jen s tim s kym chci já, tak nech toho psa, ať se druží s kým chce von a ne s kým chcieš ty, nebo kolemjdoucí. Pes nemusí milovat celou Evropu a přilehlý okolí, nech ho žít, tak jak potřebuje, nenuť ho do ničeho. Tím nemyslím vyprdnout se na to, ale nenutit ho bratřit se s kdekým, naučit ho být mezi lidmi v klidu to ano,, ale opravdu myslím, že není nezbytně nutný, aby musel strpět hlazení od všech lidí.

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 15:36
- Nahlásit

PetraK
hm a proč ho ale nutíš, aby se kamarádil, když on nechce
no jako třá vlezui do zverexu a žencký se na něj sesypaj.. utýct odtud nemůžem, když řeknu že aby si ho nevšímali že nemá rád lidi tak už to začne: Ale děte, oni poznaj dobrýho člověka... když řeknu že jemu je to jedno, on má jen uzoučkej okruh známejch, tak nevim jestli si zkoušej hladit ego ale prostě do toho furt znova dou!!! Já už nevim jak to ale vysvětlit bez toho aniž bych jim dala do držky a nebo lhala že ten pes je agresivní a koouše...

jak to např. děláš ty??

PS: copak hlazení, ktomu ho nikdo nenutí, ale an už vyšiluje když na něj někdo upřeně kouká nebo na něj promluví...

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 15:45
- Nahlásit

Grin
jak to např. děláš ty??

no asi bych tam šla nejdřív sama a poprosila je, ať si ho nevšímaj, že potřebuješ, aby se ochodil, bez kontaktu, že každý takovýdle tudleto ho posune zpátky a že až přijdete poněkolikátý bude to už jiný.

, ale an už vyšiluje když na něj někdo upřeně kouká nebo na něj promluví...

nauč ho, aby se soustředil na tebe - já teď vůbec už nevím kolik mu je, abych se přiznala, co umí, co neumí. Když na něj někdo kouká a je mu to nepříjemné, stáhni jeho pozornost na sebe dřív, než začne vyšilovat.

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 15:53
- Nahlásit

PetraK
Je mu 11 měsíců... teď se na mě moc nesoustředí. Sice si troufnu říct že je to nejvycvičenější pes na Zbraslavi, alespoň z těch co znám, ke mně má super, radostný a spolehlivý, sedni lehni umí jako když bičem mrská, odložení bez problémů i mězi psama - te´d je to teda mezi psama samo všecko těžší.

jinak umí spoustu píčovinek jako pacičkování, překulování, a dalších x věci prakticky nevyužitelnej, štěkne na povel, ...

Co neumí je k noze, to dává na cvičáku tak 5 kroků a ještě blbě, bohužel mu to te´d v pubertě do hlavy prostě nejde, tak ho tim trápim jen doma, kde nemá žádný rušivý vlivy,... venku to nemá smysl.
Vnímá hodně když mám hračku - miluje tenisák, ale nebaví ho na šńůrce... jen volnej a házet. když mám tenisák, tak se soustředí na mě líp, ale neni to 100% - to, co nejvíc chce je další pejsek, to je pro něj největší motivace. tenisák je hned druhej, na jídlo moc neni. Ani na hodně dobrý jídlo. Takže tak..

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 16:03
- Nahlásit

Grin

jste šikovní no a co oční kontakt? neučíš? naučit ho , aby se koukal na Tebe, což právě se pak může hodit, když člověk potřebuje, aby se pes soustředil na něj? takže v momentě, kdy nastane situace - zírací pán, mluvící paní, hned obratem psa soustředím na sebe. tím pádem mu nezakazuješ vyšilovat - stejnej princip jako u psů co vyšilujou na jiné psy. Dát mu možnost dělat něco jiného.

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 16:09
- Nahlásit

PetraK

Už mě to napadlo, a i jsme to trénovali trochu doma, ale pak jsem odjela na dovču a tak se to nějak obrátilo v nic tak to te´d budeme zkoušet... blbý je, že se te´d dost špatně učí.. prostě se nesoustředí.. ale tak když začneme doma tak to hned pobere a pak to vezmeme ven.. naštěstí z našeho oblíbeného a prochozeného tudíž nezajímavého cvičebního pole konečně odjel cirkus.. sice to tam te´d smrdí velbloudama ale tak až si to očuchá a počůrá všecko tak můžeme začít cvičit i venku.. i tak si ale mysdlim že než se dostanem někam na rozumnou úroveń, potrvá to.. halt pubertička--

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 16:13 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Grin

že než se dostanem někam na rozumnou úroveń, potrvá to..

to nevadí, však času dost, navíc tohle "není" cvik jako takový, je to jakoby blbinka, pes je pochválenej, odměněnej skorem zadáčo, bude to cvičit radši než obraty. A může mu to pomoct vyřešit situaci, která je mu nepříjemná - tím že se musí podívat na tebe, situace se přeruší - začasto ten dotyčný člověk přestane zírat, mluvit do psa, ale chce to psa pořád číst, vidět že něco už se asi děje - podle uší, podle toho jak stojí, nebo se zastaví, poznáš to, ještě než se do toho pustí.

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 16:20
- Nahlásit

PetraK
Jako jo, určo to bude pro něj snažší než buzerační cviky naštěstí grineček dosud nepobral, že ke mně sedni lehni jsou vlastně taky buzerační cviky... s tim k noze jsem asi po něm ze začátku chtěla moc, tak se šprajcnul, te´d za to pykám že usim jet odzačátku.

jakej máš na to povel? Já jsem si říkala že by nebylo špatný použít něco co fakt i napoví těm lidem a´t ho nechaj bejt, třeba "nežer ho" nebo tak ... ale nevim asi nejprostší je "kuk" nebo k"koukej"

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 16:23
- Nahlásit

Grin

ještě mě napadá, hlas - důležitý je hlas, takže když bude směřovat k tomu, že by měl vyšilovat, zavolej ho, ale ne vůbec povelově, ne přísně,ne zupácky, ale polož hlas do příjemného tónu, nebo jak to kurnik říct, do tónu kde o nic nejde, naopak pes může očekávat něco příjemného. Jako že asi, jak jsi na něj volala, když byl tááááákle malinkatej a hráli jste si.

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 16:25
- Nahlásit

Psíček

pro něj nejsi dostatečně zajímavá

to ale nepopírám.. jenom jsem nenašla způsob jak bejt zajímavější.. jsem to prostě jenom já ale věnuju se mu hodně, pořád se ho snažim nějak bavit, hrajeme různý hry, blbneme na x způsobů, při výcviku měnim hlasy, aby mě furt vnímal... takže snažim se to jo..

Nechci být zlý prorok, ale to už smrdí tím, že to potrvá nafurt.

... potrvá to podle mě tak 14 dní... to je hodně dlouho na psa, kterej se naučil dávat pac spolehlivě pokaždý a na povel do 2 hod...

LucieS
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 16:30
- Nahlásit

no jako třá vlezui do zverexu a žencký se na něj sesypaj.. utýct odtud nemůžem, když řeknu že aby si ho nevšímali že nemá rád lidi tak už to začne: Ale děte, oni poznaj dobrýho člověka... když řeknu že jemu je to jedno, on má jen uzoučkej okruh známejch, tak nevim jestli si zkoušej hladit ego ale prostě do toho furt znova dou!!! Já už nevim jak to ale vysvětlit bez toho aniž bych jim dala do držky a nebo lhala že ten pes je agresivní a koouše...

jak to např. děláš ty??

Tak mě z toho přijde, že jsi prostě málo průbojná, málo důrazná, málo přesvědčivá, nejistá - na ty lidi i na psa. Nikdo tě nebere vážně. Ty místo abys řekla "prostě na něj nešahejte a nevšímejte si ho", tak vysvětluješ, omlouváš, domlouváš (=znak slabosti, v lidské psychologii, v určitých souvislostech) - no a ani na tebe samozřejmě kašlou.
To samé se psem, snažíš se mu vnutit, že se má cítit bezpečně, ale sama jsi nejistá a nevíš si rady, takže pes to ví a prostě se bezpečně necítí.
Teď to neber nějak špatně, je to je můj odhad-dohad podle toho, co tu čtu, neviděla jsem tě. Ale dost mi to sedí.

LucieS
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 16:35 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit

věnuju se mu hodně, pořád se ho snažim nějak bavit, hrajeme různý hry, blbneme na x způsobů, při výcviku měnim hlasy, aby mě furt vnímal... takže snažim se to jo..
No a v tomhle mi připomínáš jednu kamarádku, pes si "neuprdnul" aby na to neměla povel, fenka uměla všechno možný, byla magor do míčku... ale taky neurotik jak sfiň.
Zkus mu dát trochu klidu, necvičit tolik, neřešit, neprocvičovat, netrénovat, nediktovat mu každý krok.. nech ho trochu být sám sebou, být psem... špatně se to popisuje a ještě hůř dělá, ale péče o psa je podle mě křivka nahoru-dolů - v nejvyšším bodě je to ideální, ale jak to začneš přehánět a hnát do extrému, efekt jde dolů a dolů a pes do mizérie a majitel si říká "sakra čím to je, dyť já se mu věnuju furt" - no a v tom "furt" je ten problém..

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 16:46 - Změnil/a: Grin
- Nahlásit

Psíček
Díky, mrknu na to doma, tady nemůžu f práci..

LucieS
pes si "neuprdnul" aby na to neměla povel

tady si dovolim nesouhlasit, sice se mu věnuju, ale s rozumem.. na procházkách má čas pro sebe a to hodně, když blbne s jinym psem tak ho nechávám dělat si co chce a potřebuje jenom občas kouknu jestli nedělá neplechu. To že cvičíma a hrajeme si.. no hele neutahat ho za den psychicky i fyzicky, tak mi zboří byt, v lepším případě ho jenom kus sežere. Ale nesouhlasim s tim že si na něm léčim nějaký komplexy a nenechám ho bejt psem.
A neurotik on neni, bál se i auta když ke mně přišel a všecko jsme odstranili, teď je to perfektně vyrovnanej pes až na vztahy s lidma -

a tam si myslim že máš velkou pravdu v tom že já jsem málo sebevědomá a průbojná mezi lidma. Bojuju s tim celej život.

edit: ale msuim říct že jsem se hodně zlepšila od dětskejch let... samo evidentně ne dost. Už to tady ale několikrát padlo že nedokážu poslat lidi do prdele.. nicméně nikdy jsem netvrdila že neni chyba ve mně ale v psovi.. naopak..

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 17:21
- Nahlásit

Grin

Čau , podle sebe znám, že je to trochu začarovanej kruh. Člověk se bojí, aby něco nezvoral, neprošvih atd., tápe... Jasně, nemá zkušenost, je si nejistej (furt lepší než suverénní ignorant, že jo..).
Jenže pes tu nejistotu cítí a reaguje podle toho, to člověka jěště víc znejistí a tak pořád dokola...
Myslím, že tím si do nějaký míry prošli všichni trochu zodpovědnější pejskaři..

Kšírky luxusní polstrovaný už máš zařízený, koukám, tak uvidíš, jak vám budou vyhovovat.
U Hipíka se mi kupodivu osvědčily i co se týče odnaučení tahání. Jako štěně až asi do cca 1,5 roku reagoval přemrštěně na jakýkoli podnět. Buď byl šíleně veselej nebo šíleně zoufalej, nic mezi tím a všechno na plný koule. Hysteráky, kdy péroval na všech 4 a řval u toho jak tur, byly na denním pořádku od noci, kdy jsem ho dotáhla domů. Když jsem si ho nevšímala, vrážel hlavou do zdi. Takový štěndo maniak... . Cca od toho 1,5 roku to začalo nabírat dobrej směr a sme spolu furt už 17 let

Jsem přesvědčená, že to bude u vás dobrý, teda to už je, ale bude eště líp..

Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 17:31
- Nahlásit

Grin

Už to tady ale několikrát padlo že nedokážu poslat lidi do prdele..

... neboj, jednou to přijít musí...

Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 17:46 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Psíček
mnohdy právě ne / tedy pro toho psa

No, možná někdy je to lepší... Pokud to není třeba ve smyslu: "psi patřej na řetěz a k jídlu stačí tvrdý rohlíky, všechno vím, všechno znám..."
Chápu jak to myslíš.

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 17:59
- Nahlásit

Grin na nich taky netahá a nechce se mi to zakřiknout ale přinde mi že i řval míň ale zatim jsem je měla jen na 1 procházce krátký f poledne..

teda jako hipíka bych asi nedala o: když to čtu tak si říkám co kua řešíš kačeno dy´t ten pes je úplně vlastně v pohodě

Psíček
nj jenže bohužel nežijeme mezi psy ale mezi lidmi.. já taky přece musim brát ohledy na lidi okolo... ale asi ty ohledy beru moc.. jenže kde je hranice? Pes je na vodítku a tudíž může štěkat jak chce? nebo nesmí štěkat ani na vodítku?? A může štěkat všude, nebo na autobusový zastávce ne??

Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 18:11 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Grin
Grin na nich taky netahá a nechce se mi to zakřiknout ale přinde mi že i řval míň

zatím dobrý, to je dobrý... , ať už je to kšírama nebo čímkoli

dy´t ten pes je úplně vlastně v pohodě

No, a vovo to mi právě šlo... Byl to můj první velkej pes a vůbec první štěně, který jsem sama vychovávala a bylo to dost strašný. Ale taky někdy moc fajn . Možná, že to byly Boží mlýny za mou příšernou pubertu

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 18:17
- Nahlásit

taky jsem měla příšernou pubertu...

LucieS
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 18:18
- Nahlásit

tady si dovolim nesouhlasit, sice se mu věnuju, ale s rozumem..
No já psala, že vycházím jen z toho, co píšeš, naživo jsme se neviděly, takže stále jen tipuju . Každopádně - aspoň v případě té kamarádky - tam není nic, co by dělala vyloženě špatně... ale její celkové chování ke psovi není ok... teprv když si začnu všímat detailů, vidím chyby... ale je to balancování na hraně, tohle ještě ok a tohle už ne, některý pes to schroustá v pohodě, jiný už ne... prostě jsou to nuance, které kolikrát hrajou roli.. a je strašně těžké je rozeznat i pro majitele, i pro okolí. Majitel si většinou nevšimne ničeho, to je normální.

já taky přece musim brát ohledy na lidi okolo... ale asi ty ohledy beru moc.. jenže kde je hranice?
Jsou chvíle (samo ne všechny), kdy pro dobro psa a finální výsledek ty ohledy brát NESMÍŠ. Ať si lidi v tu chvíli trhnou nohou. Bohužel.

Grin
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 18:23
- Nahlásit

LucieS
není nic, co by dělala vyloženě špatně... ale její celkové chování ke psovi není ok

tak tohle se asi dost těžko přenáší, tahle zkušenost... ale myslim si, že v tomhle problém neni, už jen proto, že mám ty psy 2 (čuba je sice stará nevrlá baba ale je bezproblémová ve styku s lidma i psama a i v normálním životě) a často chodim s oběma, tak i proto si myslim, že zase tolik pozornosti abych mu tim spíš ubližovala mu fakt nedávám.. spíš si občas říkám že by si zasloužil i víc, ale na to zase neni už čas.

Jsou chvíle (samo ne všechny), kdy pro dobro psa a finální výsledek ty ohledy brát NESMÍŠ.

Zkusim si to vzít k srdci...

Gerda
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2011 18:43
- Nahlásit

Grin
zkušenost je nepřenosná, stejně musíš všechno dělat podle sebe, tak, jak to jde tobě, tak, jak ty se v tý situaci cejtíš dobře, nebo aspoň jistě. Nikdy nebudeš přesvědčivá, když to nepůjde přímo z tebe. Dávej si malinký, dobře splnitelný cíle. Už se ti jich určitě strašně moc povedlo, já si pamatuju třeba ten, jak si přišla s tim, že nás Grineček voštěká, když tě pozdravíme, pročež nás nevoštěkal a ještě se tahal s fíkem o hadr. A příště, jak už si Grinečka pouštěla z vodítka na začátku louky, aby si k nám doběhl sám. A nestalo se vůbec nic, protože ses toho nebála, byla si v klidu. Tak, jako s bojavym psíkem. Každá akce korunovaná úspěchem přestává bejt strašákem a nabírá se jistota. Ale hlavně si dělej podle svýho, byť řízená radama, který ti seděj, ale podle sebe, ne podle ničího návodu. Uprav si vše pro sebe. I reakce na lidi.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání