| Autor |
Zpráva |
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 19:57
- Nahlásit
Vero
Adámek rotuje, ty se cítíš špatně, ba agresivně, a i když se dokonale ovládneš, tak pes to stejně cítí a prostě to přispívá k začarovanýmu kruhu, že se neuvolní?
doma nás to trápí většinou tak hodinu denně, nic, co bych v klidu nezvládla a neustála (i vnitřně), jinak je v pohodě rozvolněnej a blaženej pef. Problém je venku.
A o bachovkách jsi nepřemýšlela, když je takovej neurotik?
přemejšlela a čím dál víc se k tomu kloním
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 20:03 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
birma
jo já už jsem psala edit, že jsem to zmotala dohromady, venku a doma. tak to je dobře, že doma je uvolněnej. Tak já myslím ale, že tím pádem děláš dobře a že to půjde i venku - jen to chce víc času.
vezme si venku pamlsek?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 20:08
- Nahlásit
Vero
vezme si venku pamlsek?
jo, on i spolupracuje, je schopnej si hrát, pohoda, klídek. Ale furt je nastraženej a pokud začne bejt hysterickej (rušná místa, někdy stačí, že se zastavím a jsme chvíli na místě), tak pak ne
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 20:11 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
birma
Možná bych mohla zkusit nějakou podložku na který se naučí jenom odpočívat a pak ji budu brát ven a chválit i za pikosekundy klidu ?
Jop, to je dobrej napad, pravda, s tou kleci sem ustrelila, to mi nedoslo. Tak pelisek naklikat, a venku to postupne zkouset v hodne klidnym prostredi... A celkove, nepropadej depreeesi, dyk ho mas fakt JEN dva mesice, s jeho povahou to bude trvat vsechno o neco dyl. A edit - a co ty masaze jeho, co mu praktikujes doma - co i je prenest ven, do parku, klidnejsiho prostredi? Aby se uvolnil, blboun...
A v tom rusnym prostredi chce co teda presne? Tahat - jakoze od hluku pryc nebo naopak hrr na zdroj hluku, ulovit tramvaj, auto?
Vero
Kremyl ted spolknul posledni pulku prasku, dneska mela jiz mirne volny rezim a tukam, je to jiz o 87% lepsi, diky za optani.
Jenže tím pádem to pořád nebude směřovat k tomu uvolnění, ne? pes bude napruženě plnit povel... ledaže by to šťastně přemohl spánek.
Ee, klikr neni o napruzenym plneni povelu, naopak, jen oznacis Ted se chovas, jak se mi to libi, pamlsek, nebo nemusis ani klik, jen slovne - a pes to zacne nabizet casteji, aby bylo to oznaceni spravnyho chovani a odmena... Dyk jdou takhle naucit i klidovy cviky, jako mrtvej peef - a tam rozhodne cokl napruzen neni.
Ale bachovky by nemusely bejt spatnej napad!
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 20:19
- Nahlásit
Fifi
Jop, to je dobrej napad
Od Wami
a venku to postupne zkouset v hodne klidnym prostredi
venku pro něj klidný prostředí neexistuje a co ty masaze jeho, co mu praktikujes doma - co i je prenest ven, do parku, klidnejsiho prostredi?
teď už jsme je dýl nepraktikovali, ale obecně u nabuzenýho psa k ničemu
Tahat - jakoze od hluku pryc nebo naopak hrr na zdroj hluku, ulovit tramvaj, auto?
nerozlišuje to - pryč a když to nejde tak pod tramvaj, zase pryč, proti baráku, k tramvaji... přitom na místě co zná tu tramvaj jenom vzrušeně pozoruje, nebo pak táhne pryč, ale bez tý šílený scény okolo. Evidentně si tu věc (tramvaj, lidi), kterou zná, neumí přenést do novýho prostředí. Tak nevim, jestli mu tohle ještě docvakne, že když tramvaj viděl na sto místech, tak na sto prvnim je to furt stejná tramvaj a stejně tak kolem ní může projít v klidu...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 20:39
- Nahlásit
birma
pryč a když to nejde tak pod tramvaj, zase pryč, proti baráku, k tramvaji...
Takze takovej drobnej panickej zachvat, by se dalo rict?
V takovym pripade bych ho zajistila, aby se nemoh vyvliknout, zdrhnout a proste ochodit, brat ho nejen na mista, ktery zna, ale davkovat mu porad novy, po kapkach. Anebo mu fakt na ferovku sehnat medikaci na panicky zachvaty, mozna bachovky budou slaby - radim se o tom s Kulalou, ta mela s kokosem neco podobnyho, trvalo jim rok, nez se drobek zklidnil a zacal rad jezdit autem.
Doporucuje medikaci typu DAP- dog apeasing pheromone nebo aromaterapii nebo primo leky od veta, chemie na zklidneni psa - a zacit s radnym socializacnim programem, netahat ho jen do znamych mist, ale rozsirovat okruh, vystavovat ho vzruchum a postupne leky odebirat...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 20:47
- Nahlásit
Fifi
adim se o tom s Kulalou, ta mela s kokosem neco podobnyho, trvalo jim rok, nez se drobek zklidnil a zacal rad jezdit autem.
dík
a zacit s radnym socializacnim programem, netahat ho jen do znamych mist, ale rozsirovat okruh, vystavovat ho vzruchum
přesně o to se snažim. Ale taky je problém s množstvím těhle míst v dochozí vzdálenosti bez cyklistů.
mám pocit, že by mu pomohlo se taky zbavit přepětí z nedostatku pohybu, takže u bejvalýho ho zkusim ochodit na kola a pak ho budu brát kolem 4. ráno k brndě, aby bylo minimální riziko útěkůu kvůli kolařům a psům
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 20:55
- Nahlásit
birma
vzbuzuje to ve mně agresi...
ano chápu no on je prostě jedinec který neumí odpočívat, pořád by něco dělal. Taky .... že jo, o plemeni se píše, že se musí zaměstnat. Tak jsem zaměstnávala, zaměstnávala a...... von si na to zvyk . S tím spaním - já si původně myslela, že mu hlavně chybí sourozenci - bylo jich deset a chrápali všichni v pyramidě, takže jo, pochopitelně i chyběli, ale hlavně ten jemen nemůže o nic přijít!! Já jsem ho fakt musela učit chodit spát, neusnul sám od sebe nebo únavou.
zkusit nějakou podložku na který se naučí jenom odpočívat a pak ji budu brát ven a chválit i za pikosekundy klidu ?
jo, to mi přijde jako dobrý nápad. On se musí naučit se odložit. Nejdřív venku a pak doma. Odložit myslím jak v tom klasickým cvičákovým stylu, tak v tom relaxovacím. Neumí to. Pořád někde venku asi čeká nebezpečí.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 20:58
- Nahlásit
PetraK
Pořád někde venku asi čeká nebezpečí.
spíš nějaký vzrůšo jako ten tvůj jemen doma
holt se budem muset poprat s lehni teď učim poklonu, tak snad k tomu pak dojdem nějak snáz
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 20:59
- Nahlásit
Fifi
dyk ho mas fakt JEN dva mesice,
prosim tě a to nevíš, že dva měsíce je už dost dlouhá doba na vybudování vztahu?
dneska mela jiz mirne volny rezim a tukam, je to jiz o 87% lepsi
to je paráda!! Jsem fakt ráda, že to jde takhle dobře.
jako mrtvej peef - a tam rozhodne cokl napruzen neni.
ne to není, to opravdu není hááájzl jeden ho furt vidim, jak si scípnul v tom dlouhodobým odložení byl dokonalej
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:01
- Nahlásit
birma
přesně o to se snažim.
Ja vim, vsak se snazis hodne. Ale jak mi psala kulala - jestli ma pes zachvat paniky, tak ve stresu se nic nenauci a vypne se total - pres tohle by se mohl dostat nejakou tou medikaci, ano, taky se mi ta predstava nelibi, ale na jednu stranu to je reseni.
A na ty cyklisty reaguje teda jak? - ulovit? narozdil od vsech ostatnich ruchu ulicnich?
mám pocit, že by mu pomohlo se taky zbavit přepětí z nedostatku pohybu,
Ale vzdyt on rozhodne nedostatek pohybu nema, s nim furt nekde litas. To je takovy vytloukani klinu klinem, doufat, ze kdyz ho utahas fyzicky, tak to psychicno se taky vypne... Zkus se nekde domluvit na ty Bachovky na miru aspon, urcite v jeho pripade je nutna i tahle podpora. Jo a jeste me napadlo, jestli mu vadi takovej ten mestskej rambajz - usiska ma uvnitr v poradku?
Fakt vam drzim palce, ty ses pro nej ten nej clovek, ze uvazujes a resis a hledas reseni, jinej by ho hodil uz davno do kokotce a nazdar.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:04
- Nahlásit
PetraK
On se musí naučit se odložit. Nejdřív venku a pak doma.
Ne, ja bych rekla opacny poradi, paninko.
birma
holt se budem muset poprat s lehni
Bojuuj.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:10
- Nahlásit
birma
spíš nějaký vzrůšo jako ten tvůj jemen doma
to ne, to by takhle nevyváděl, to by bylo krásně jednoduchý.. Kdyby aspoň člověk věděl, co tak asi má za sebou. Hele ale, kolegyně má z útulku hafana, poctivě ho opracovává výlety MHD, na Václavák, metro.... a stejně ten pes ještě po takový době prostě není cajk, jako pes, který v tom vyrůstal. Její pesan navíc určitě zažil teror od lidí- nějaký to zahánění, takže prudký reakce na divný lidi, pohyby, stíny.... pracujou na tom, je to lepší - výrazně lepší, ale tak jako normoš pes (víš co myslím, aby to nevyznělo blbě, to bych nerada) prostě zatím není,pořád bude něco očekávat. Chce to opravdu trpělivost a nedat na řeči.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:12
- Nahlásit
Fifi
Ne, ja bych rekla opacny poradi, paninko.
jistě, to je ten červenej tramín s pomorančem
ne... brtnik mi tady do toho vlítnul (proč jako chodí z tý hospody tak brzo???? ) a já dopisovala rozepsaný
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:12
- Nahlásit
Fifi
estli ma pes zachvat paniky, tak ve stresu se nic nenauci a vypne se total
jojo to vim, že to vypnutí se ho nikam neposune. Na druhou stranu si nejsem jistá nakolik je to panika a nakolik prostě extrémní vzrušení, ze kterýho by se podle mě zase poučit mohl.
A na ty cyklisty reaguje teda jak? - ulovit?
ječí, skáče, zásadně na ně, nikdy jinam. Vypadá to jako lov, mírně mázlej agresí. Ale pokud má něco důležitýho na práci, tak je schopnej je přejít a ani si jich nevšimnout. Stejně tak někdy ustojí prvního a s každym dalšim se jeho vzrušení stupňuje.
Ale vzdyt on rozhodne nedostatek pohybu nema, s nim furt nekde litas
to jo, ale je furt na vodítku, maximálně na stopce (kvůli cyklistům a lovení), občas je na něm vidět, že ta hysterie pramení z toho, že hned a teď potřebuje vybít nadbytek energie. Ze stejnýho důvodu zvažuju coursing.
tak to psychicno se taky vypne...
ne úplně vypne, ale doufám ve zmírnění
Zkus se nekde domluvit na ty Bachovky na miru aspon, urcite v jeho pripade je nutna i tahle podpora.
zkusim, přemejšlim ještě nad něčim takovym
jestli mu vadi takovej ten mestskej rambajz - usiska ma uvnitr v poradku?
městskej rambajz mu ani nevadí. Sousedi nad náma rekonstruujou a taky celkem pohoda.
ty ses pro nej ten nej clovek
tim si nejsem zcela jistá, ale doufám, že máš pravdu (rozhodně jsem si tohle nepředstavovala, když jsem si ho brala)
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:14
- Nahlásit
Fifi
tak u nás mrtvej péf znamená, že sice leží, ale neusne u toho, dává bacha, až bude ten pamlsek.
možná jsem to napsala blbě, že "napruženej" - ale přijde mi, že docílit uvolněnosti jde tím, že se spíš nemyslí na to, co se má dělat, než že se na to myslí.
Ale to je fuk, já to stejně myslela jako doma. Venku by to u panickýho záchvatu mohlo fungovat si myslim, odvedení pozornosti atd.
To je dobře, že Křemýlek je na tom líp a nejsou jobovky.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:16
- Nahlásit
PetraK
výlety MHD, na Václavák, metro....
tak to je pro nás hudba budoucnosti (jestli vůbec)
výrazně lepší, ale tak jako normoš pes (víš co myslím, aby to nevyznělo blbě, to bych nerada) prostě zatím není
vím, jak to myslíš, Altar byl flegma - vlezla jsem do metra, tak jel metrem, do tramvaje, vlaku, kánoe... vlakem se mnou dojel i na Slovensko ke kamarádce a vstoupit na jezdící schody se naučil sám (už jsem ho neunesla, stáli jsme nad schodama, vyhlížela jsem koho poprosím o pomoc a asi po 15 minutách si pes povzdechnul a suverénně nastoupil )
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:18
- Nahlásit
Vero
Venku by to u panickýho záchvatu mohlo fungovat si myslim, odvedení pozornosti atd.
u panickýho (nebo u Adama spíš hysterickýho) záchvatu nefunguje nic. V tu chvíli s tim psem fakt nic neuděláš a jediný co můžeš je mu zabránit v útěku nebo agresi (na někoho jinýho, zabránit agresi na sebe sama moc nejde)
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:20
- Nahlásit
birma
to jo, ale je furt na vodítku, maximálně na stopce (kvůli cyklistům a lovení), občas je na něm vidět, že ta hysterie pramení z toho, že hned a teď potřebuje vybít nadbytek energie. Ze stejnýho důvodu zvažuju coursing.
hele zrovna jsem ti chtěla napsat, co takhle coursing, aby se fakt unavil prostě tělesně to je myslím dobrá úvaha.
Já vím, jak to bylo děsný s buldozérem, když musel být na stopce, v podstatě jsem věděla, že s vylítaným psem by se pracovalo o 100% líp (a to nebyl trotlík jako Ada), ale jako kde a jak....coursing mě žel tehdy nenapadl.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:22
- Nahlásit
birma
záchvatu nefunguje nic.
spíš jsem myslela jako před ním.
ale já jen tak hážu nápadama, a obdivuju tě, jak si s tím dosud poraďuješ.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:23
- Nahlásit
Vero
to je myslím dobrá úvaha.
otázka je jestli ho v tom rušivym prostředí zaujme střapec. Jestli tam stokrát nepojedem jenom se otrkat
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:27
- Nahlásit
birma
a asi po 15 minutách si pes povzdechnul a suverénně nastoupil )
úplně ho vidím
víš jak, tohle je jiná povaha, o 10000 procent odlišná, vzruch přijde ve vteřině a dlouho mu trvá, než to spadne. Jde taky o to na to si zvyknout a počítat s tím. Tzn. nezačít panikařit taky, nenechat se tím vynervit. Prostě to brát, že to tak je, ale bude to lepší.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:29
- Nahlásit
Vero
spíš jsem myslela jako před ním.
no můžu odejít z toho prostředí, nebo přerušit svůj klid, otázka je, jestli se někam dopracuju...
obdivuju tě, jak si s tím dosud poraďuješ.
to nemáš proč, si s tim moc neporaďuju.
a možná z toho všeho dělám zbytečnou kovbojku
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:30
- Nahlásit
vám to holky někdy natočím (jestli se mi to povede)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:31
- Nahlásit
birma
otázka je jestli ho v tom rušivym prostředí zaujme střapec.
ono se určitě bude dát domluvit s organizátorama /když budou rozumný/ aby si to prohlídnul. DOma = ale venku myšleno v prostředí co zná, bych trénovala lov rozstříhaný igelitky. Aby si zafixoval, že to je gůůt zábava, chytit roztrhat. tahat se o to. bojovat.
nápad???? s velkým otazníkem, páč nevím, jak u takový povahy - nepomohly by k jeho uvolnění "bojový" hry??? myslím jako se s ním "servat" Ešus to naprosto miluje a je to velký vypuštění páry. Bojujeme jako lvi- ještě lepší je to s páníčkem, kdy jsou k sobě "nemilosrdnější" u mě je přeci jen opatrnější. Ale dalo by se to vykompenzovat boje o hračku.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:33
- Nahlásit
PetraK
tohle je jiná povaha, o 10000 procent odlišná
jsem chtěla jinou povahu, akorát jsem si jela pro křížence NO se kterým se půjde domluvit a dovezla jsem si.... Adama
vzruch přijde ve vteřině a dlouho mu trvá, než to spadne
jemu to opadá jak lusknutím prstů, fakt to natočím - pes šílí, šílí, posunem se o metr a najednou spolupracuje relativně v pohodě. To Altar, když si vzal do hlavy, že si chce s touhle fenečkou ještě pohrát, tak za ní zdrhnul zpátky i půl kilometru. Adamovi sejde z očí a on v tu chvíli neví, že tam nějaká čuba byla.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:34
- Nahlásit
birma
a možná z toho všeho dělám zbytečnou kovbojku
no a v tom je taky určitý jádro pudla. Vybalancovat to určitý braní ohledů na psa a to, čím si prošel a určitou "nemilosrdnost" v situaci - jestli víš co mám na mysli - neřešit a jít "přes mrtvoly" s heslem - se z toho taky nezblázníš. Otázka je, jakej Adam ve skutečnosti je, to takhle nikdo na dálku říct nemůže.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:37
- Nahlásit
birma
pes šílí, šílí, posunem se o metr a najednou spolupracuje relativně v pohodě. To Altar, když si vzal do hlavy, že si chce s touhle fenečkou ještě pohrát, tak za ní zdrhnul zpátky i půl kilometru. Adamovi sejde z očí a on v tu chvíli neví, že tam nějaká čuba byla.
ahá, tak to je ale podle mě výhoda! tak pak se po tom posunutí o metr posunout hned zpět o půl metru, zaujmout, zaujmout. a nebo spíš prostě tou situací projít skrz. "bezohledně" víš co myslím? prostě když on po metru co to mine, neřeší tak tím prostě projít a on za tím projitím + metr zjistí, že vo nic negou, a takhle furt dokola.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:39
- Nahlásit
PetraK
nápad???? s velkým otazníkem, páč nevím, jak u takový povahy - nepomohly by k jeho uvolnění "bojový" hry??? myslím jako se s ním "servat" Ešus to naprosto miluje a je to velký vypuštění páry. Bojujeme jako lvi- ještě lepší je to s páníčkem, kdy jsou k sobě "nemilosrdnější" u mě je přeci jen opatrnější. Ale dalo by se to vykompenzovat boje o hračku.
tohle je dobrý u tý hysterie z nadbytku energie, ale obecně mám problém ho navnadit ke hře, proto ho taky přes klikr fixuju na balónek, jak jsem ti říkala, to ho baví bojový hry pořádáme o lano, ale jde to fakt jenom v určitym hnutí mysli (dneska po tom "útoku" na mě nabídku na hru nadšeně přijal a uvolnil se díky tomu úplně krásně, ale pak ho prostě během pikosekundy to lano přestane zajímat a mohla bych dělat co chci aby ho to zaujalo a nic)
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2013 21:45
- Nahlásit
PetraK
Vybalancovat to určitý braní ohledů na psa a to, čím si prošel a určitou "nemilosrdnost" v situaci - jestli víš co mám na mysli - neřešit a jít "přes mrtvoly" s heslem - se z toho taky nezblázníš.
tak já z těch situací necouvám jenom protože se mu nelíbí, prostě dokončíme, co jsem si předsevzala. Jenže pokud ta situace neni krátká a jasně ukončená, tak ten stres narůstá a příště se jí bojí už předem.
S tou kovbojkou jsem myslela spíš tady s váma, než s ním. Zase mě to nějak extrémně nestresuje v tom smyslu, že vím, že ho snadno udržím, takže následky nebudou pro nikoho fatální.
a nebo spíš prostě tou situací projít skrz. "bezohledně" víš co myslím? prostě když on po metru co to mine, neřeší tak tím prostě projít a on za tím projitím + metr zjistí, že vo nic negou, a takhle furt dokola.
tohle děláme furt dokola, ale čekala bych, že mu to docvakne nějak rozumně ne když ta situace proběhne 50 x
|