| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 13:33
- Nahlásit
kachna_
Nezastřelil ani psa ani souseda
tak to je supr myslivec a to doslova teda.
Vero
měla totožnou zkušenost co PetraK (i s tím výstupem- stejně nás to neba ani jednoho)
mám díky tomu luxusní nepoužívaný sedák a odpružený vodítko .
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 13:52
- Nahlásit
cernej caj
moje špicí zkušenost ještě velí "necvič s hladovým psem" a neber si úplně suprdupr pamlsky. Na Batušku i Milču to prostě bylo moc a nedokázaly se soustředit na nic jinýho než na TEN PAMLSEK
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 14:08
- Nahlásit
kachna_
cernej caj
to je fakt, že u některejch psůch se musí ubrat na motivaci, páč jinak jim motivace zatemní mozek. Já když s Ešusem cvičím klikroblbinky, tak nemůžu mít nachystaný pamlsky hned při ruce, páč jinak šílí. musím je mít trochu bokem.
a ještě mě kachno napadá - ten oční kontakt - ten bych úplně do chůze nezapojovala - to jsme myslím, úplně dobře nenapsaly, páč jinak jí bude chodit jako krab /vlastní zkušenost/ a jí jde o to, aby šel normoš u ní. což?
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 14:20
- Nahlásit
PetraK
mám díky tomu luxusní nepoužívaný sedák a odpružený vodítko
já sem si prozíravě napřed jen zapůjčila
jinak holky, cernej caj ale psala, že chce učit u nohy? nebo procházkovat na vodítku bez tahání? totiž to jsou přecik různý věci...
(a za mě, u nohy - volnej styl, ne cvičákovej s otočenou hlavou - je naučit snadnější a asi to i kafe víc potřebuje...)
mlsky jsem taky vživotě neplivala (se šítítím i kdyby to bylo normální jídlo- neumytýma rukama si to tahat z pamlskovníku a dávat do pusy) a na tu chůzi u nohy to není potřeba vůbec - to je úřece kvůli tomu, aby pes dělal tu cvičákovou chůzi u nohy a hlavou otočenou na psovoda (tj. mlsek) - nebo se pletu?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 14:24
- Nahlásit
kachna_
ferina se nedokaze soustredit na nic jinyh onez na pamlsek i u uplny obycejnoveci, bestie ona jak vi, ze tam ten pamlsek je, tak pro ni neexistuje nic nez se pro nej proste dostat takovy veci jako sunka, parky, to u nas ani neexistuje, pac to je jak drazdit hada bosou nohou
- jinak ferinka mi nejak moc netaha, na postroji, ale jde na natazenym voditku a obcas teda tahne kdyz uciti zver, nebo de nekdo s nama, aby ho predbehla. Primo tahat, to netaha, ale je pro me pohodlny chodit na natazenym voditku, protoze nemam psa porad nekde mezi nohama, jak tima, kterej udela tri kroky, pak 5 minut stojis a cuchas, pak 3 kroky a zase stojis. S takovym psem bych se na dogtreku nedostala asi ani za startovni caru (asi chapu, proc s nim rad chodi muz - protoze vic stoji, nez chodi
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 14:28
- Nahlásit
Vero
me de o netahani spis v takovych situacich jako chuze po uzkym chodniku u hlavni silnice kdyz za plotem janci psi, nekde na tom nadrazi, ve velkym chumlu psu, kdy clovek musi resit milion jinejch veci nez jen psa, kde je proste 100% nezadouci, aby pes zatahal, nebo vyrazil s rozbehem nekam, kdyz jdu vencit oba naraz, tak vokoun zacne radit, feri pro formu zacne radit taky a k tomu nafat po vokounovi a je to fakt hrozny divadlo, hlavne kdyz mnoulomcujou na vsechny strany na tom uzkym chodniku treba, kde potrebuju rychle projit
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 14:29
- Nahlásit
Vero
já sem si prozíravě napřed jen zapůjčil
no, já jsem debil, tak mám ještě k tomu i běžky /bez vázání a bot /
nebo procházkovat na vodítku bez tahání?
to myslím, že chce, nebo se pletu? jsem volajaké zmetené po tej dovolenke, hej?
eplivala (se šítítím i kdyby to bylo normální jídlo- neumytýma rukama si to tahat z pamlskovníku a dávat do pusy) a na tu chůzi u nohy to není potřeba vůbec
no práávě, to jsem si uvědomila, že je blbost.
On člověk vychází z toho, že mít oční kontakt je obr dobrá věc, když člověk chce, aby se pes na něj soustředil - jinej pes v okolí, zvěř, kámoši, kola, běžci...,
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 14:41
- Nahlásit
No teda nevím, ale špic a oční kontakt?? Tak možná na 2 vteřiny, pak buď ta ňamka z pusy paničky vypadne a nebo se na to špic vyprdne, protože už mu to za to nestojí.
Špic obvykle tak jako lelkuje a čumí po vejrech, ale poslechne když to umí a musí, já bych normálka natvrdo naučila povely k noze a volno a prostě by Ferina musela na nádraží a jiných exponovaných místech šlapat u nohy dokud by nedostala volno.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 14:44
- Nahlásit
Maya
fšak jsme taky psali, že oční kontakt při chůzi v tomto případku blbost.
Tak možná na 2 vteřiny, pak buď ta ňamka z pusy paničky vypadne a nebo se na to špic vyprdne, protože už mu to za to nestojí
hele, tohle si myslím, že je o tom jak se to ten pes naučí. Dá se naučit, že odměna přijde, ale ne hned.
já bych normálka natvrdo naučila povely k noze a volno a prostě by Ferina musela na nádraží a jiných exponovaných místech šlapat u nohy dokud by nedostala volno.
však jasně, ale učit jí to budeš s pamlskem , ne?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 14:49
- Nahlásit
no a to sem si prave rikala, jestli by ta halti v techto pripadech, kdyz to zatim neumi, nepomohla? protoze kdyz jsme venku, tak ferina ignoruje jakejkoli pamlsek v ruce, zkusi se k nemu documakovat a kdyz to nejde, tak pelasi po svym, pripadne zda by to nepomohlo tomu nacviku... a protoze to navic neumi, tak proste je to hruza nekdy
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 15:07
- Nahlásit
cernej caj
a protoze to navic neumi,
no a v tom to je, že to neumí. že se neumí na Tebe soustředit, že nemá důvod se na Tebe soustředit - čímž se ale obloukem vlastně vracíme k tomu očnímu kontaktu, který zmiňovala kachna a který - bez chůze u nohy tedy - by se de-facto šiklo ho naučit. Ale samostatně, já jsem to zmatlala do té chůze. Já nevím, jak fungujete, co umíte, co s pesanama děláš, tak těžko odhadovat, ono, když ten pes ví, že od páníka jdou zajímavý věci - od pamslků, přes hry s pamlskama, s hračkama, akce a tak, tak se pak snáz na páníka soustředí a není tak složitý získat jeho pozornost. Takže tím se v podstatě vrátím zpátky k tomu co psala kachna:
Osobně bych být tebou začala tím, že vezmu jednoho psa, pamlsky a nejdřív naučím oční kontakt, pak přes oční kontakt chůzi u nohy (na vodítku) a povel pomalu. To je tak 10ti minutové cvičení venku.
s tím, že ten oční kontakt při chůzi ale vyžadovat nebudu, jde jen o to, aby se pes naučil se soustředit na mne a na to jak se pohybuju, což by se naučil např. při obratech u nohy. Takhles to kachno myslela?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 15:17
- Nahlásit
PetraK
jojo, ja to tak pochopila, jako spis dve veci zvlast, ocni konktakt a chuze u nohy.
spis mi jde o to, zda by mi pomohla ta halti v tech situacich/pripadne muzu vyzkouset voditko za kosik.
jinak my nic neumime a nic moc spolu ani nedelame, krome mazleni, snahy hrat si (s vokounem jo, s ferinou ani omylem) a prochazkujem, ono vzdycky si neco namyslim a pak to selze na tom, ze nestiham, ze se mi nechce, ze proste nejsu dost dusledna. Asi jako s tim klikrem sem cetla, ze 3x denne naklikat asi tyden (nevim presne, je to tak 3 roky) no musim rict, ze mi to vydrzelo asi 3 dny, protoze rano nedokazu vstat dost brzo na to, abych vzala nadvakrat oba psy naklikrovat. nemit spice, tak me cokoli jinyho asi doma sezere zaziva
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 15:20
- Nahlásit
PetraK
Dá se naučit, že odměna přijde, ale ne hned
Je vidět, že neznáš moc špice Pro něj je odměna buď hned a jestli ne, tak odejde do dáli stylem Když nedáš, tak si trhni nohou. Jo, takhle mi odchází i naklikanej pes od klikru a to je navíc extra žravec, co sežere cokoliv kdykoliv. Ale namáhat se zadarmo a nějak dlouho? To ani omylem, prostě to párkrát zkusí a když nic, tak se na to vybodne a jde si po svým.
Viděla jsem kdysi v cirkuse bordery a špice, krotitelka narvaný kapsy mlskama a kdo myslíš, že je všechny sežral tím že si po každým cviku doběhl pro odměnu?? No bordery ne, ty dostaly jeden až na konci
cernej caj
Já bych se vybodla na oční kontakt, vzala bych nějaký normální pamlsky, maximálně piškot a tak a začala bych doma v baráku cvičit chůzi u nohy na povel, pak na zahradě, pak před barákem atd. atd, až se dopracujete na to nádraží. Naučit chodit rovně, pak začáteč, kličkovat, jo pak strávíš hoďku pochodováním po zahradě sem a tam se psem, já se taky něco takhle debilně nachodila, ale to jinak prostě naučit nejde. Když už bude Ferina vědět vo co go, tak přepínací vodítko a opět pochoďáky, výsledkem by měl být pes jdoucí u nohy na prověšeným vodítku dokud nedostane povel volno. Jako ale i tak myslím, že tím že už je Ferina starší, tak jí to bude trvat dýl, holt přeučit něco špice je dost náročný, ale určitě to půjde, když si s tím dáš tu práci.
A nebo tu haltinu, sice psa nic moc nenaučí, ale ty situace jak popisuješ řeší a když to pes nemá na sobě celý dny....
Fuj to je román, už končím
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 15:22
- Nahlásit
cernej caj
To jsi jako já, my klikáme tak jednou za měsíc ale naklikat Dorina mi trvalo přesně asi 3 minuty a do tý doby je to pro něj nezapomenutelný zvuk, dokonce ví, kde ten klikr mám a občas loudí kliknutí
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 15:32
- Nahlásit
cernej caj
ze proste nejsu dost dusledna
nojo, když na tom trochu stojí a padá psí výchova.
ale ono naklikání a různý hrátky se psy opravdu nezaberou moc času, stihneš to mezi tím, než umyješ nádobí a uvaříš si kafe. vážně.
Maya
Je vidět, že neznáš moc špice
to neznám, to je pravda , ale fakt si myslím, že to prostě jde naučit odloženou odměnu, jde jen o to naučit psa být trpělivým - a sám nebýt netrpělivý /což u mě je fuška /. Stejně jako u všeho se to učit po pidimidikrůčkách.
takhle mi odchází i naklikanej pes od klikru
hele, ale - jsi psala, žes naklikala za tři minuty, jenže - ono to tak úplně za tři minuty není, jde o to, aby si pes jednak spojil kliknutí s různejma situacema a taky časem s tím, že klik znamená ano, odměna bude, ale ne hned. Kliknutí je jen označení. Kdy přijde odměna to už je věc zase jiná.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 15:36
- Nahlásit
tak ja nemam zas problem, kdyz treba chcu, aby sedeli, tak proste muzou sedet i minutu a kdyz vi, ze mlska bude, tak to odsedi. Stejne jako se naucili, ze se neskace po dverich, ale sedi se a kdyz se pekne sedi, tak se otevrou dvere do pokoje a to se naucili i bez mlsky, takze do urcite miry bych zas spice uplne neodsuzovala asi spis zalezi jak kdy a jak u ceho.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 15:42
- Nahlásit
cernej caj
ak ja nemam zas problem, kdyz treba chcu, aby sedeli, tak proste muzou sedet i minutu a kdyz vi, ze mlska bude, tak to odsedi. Stejne jako se naucili, ze se neskace po dverich, ale sedi se a kdyz se pekne sedi, tak se otevrou dvere do pokoje a to se naucili i bez mlsky, takze do urcite miry bych zas spice uplne neodsuzovala
no všááák, vždyť říkám.
asi spis zalezi jak kdy a jak u ceho.
spíš jestli to není v našem lidském přístupu? Když to jde někde, jde to i jinde.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 15:42
- Nahlásit
cernej caj
tak na ty potřeby, co píšeš - nauč je prostě chůzi u nohy... a páč ti to s dospělákem bude dýl trvat, tak na pořešení kritickejch situací ti může ta haltina pomoct, nebo i vodítko za koš. abyste nedělali cirkus...
ale mám teďka pocita, že esi seš nedůsledná na psí výchovu, tak si to pořešíš takhle a už tu chůzi u nohy nebéš dělat
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 15:45
- Nahlásit
cernej caj
spice uplne neodsuzovala
nevim nevim s těma špicema,... není to kapku jako tím, kdo a proč si je pořizuje, ve srovnání s jinejma? a jak moc a jakým stylem s nima dělá? přece jen není to akiťák.... ne? ale nevím samozřejmě, měla jsem špicího kámoše coby děcko, skvělej byl v tom, že s náma chodil na vycházky lesem, nelovil a přivolání měl 100% na jídlo
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:01
- Nahlásit
PetraK
No možná to byly 4 minuty a podle mě pes, kterej kdekoliv kdykoliv uslyší klikr, venku i doma, tak se přiřítí rychlostí blesku, naklikanej je, do fáze klik a odměna bude někdy pozdějc jsme se nikdy nedostali, protože jakmile nepřichází odměna tak do minuty, tak pes odchází a z principu klikru zadržet ho nemůžu.
Ale je fakt že mi tomu moc nedáme a bereme to jen jako takovou srandu.
Vero
není to kapku jako tím, kdo a proč si je pořizuje, ve srovnání s jinejma
Nemyslím si, špic je mohem samostatnější než třeba ovčácká nebo lovecká plemena, historicky s člověkem nikdy nespolupracoval, ale hlídal sám a jinak po něm nikdo nic nechtěl, zatímco ovčáci atd. vždycky pracovali jen tak jak jim člověk řekl a tak i dneska čekají co jejich člověk vymyslí, myslím si, že ten jiný přístup k výcviku je právě v tom, mám srovnání hodně s borderama a dost se zlaťákama a labradorama a tihle psi jsou fakt úplně o něčem jiném, tihle psi se na výcvik jen třesou, hlavně že se něco děje, třeba učila jsem ve stejnou dobu couvat borderu a mýho vlčího špice, oba se to naučili za půl dne, ale zatímco bordera byla ochotná kolem mě pozadu rotovat donekonečna, špicovi se tenhle cvik nelíbíl, takže udělal vždycky dva kroky dozadu a víc ani ťuk, jen se podíval jak Však vidíš že to umím a už to stačilo, strávila jsem ještě pak pár dní že ho jako donutím, no ani boha jeho, dva kroky a šmytec, i kdybych dštila síru.
No na závěr ocituju mojí oblíbenou větu z Raberovy encyklopie - Ovčácký pes udělá všechno proto, aby potěšil svého pána, špic udělá všechno proto, aby potěšil sebe.
A vo tom to je.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:04
- Nahlásit
Maya
a podle mě pes, kterej kdekoliv kdykoliv uslyší klikr, venku i doma, tak se přiřítí rychlostí blesku
a poletí ti i od zábavy? Od kamarádů? Můžeš s klikrem cvičit i v rušném prostředí?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:04
- Nahlásit
Vero
měla jsem špicího kámoše coby děcko, skvělej byl v tom, že s náma chodil na vycházky lesem, nelovil a přivolání měl 100% na jídlo
Tímhle jsi v podstatě popsala staleté životní poslání špice, hlídat a doprovázet a jinak se nevnucovat a hledět si svýho.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:09
- Nahlásit
Maya
takže udělal vždycky dva kroky dozadu
tak ale počkej, když udělal jen dva kroky, tak to couvání naučené ještě neměl. Jestli jsi cvičila s klikrem a on udělal první dva kroky, tak ale nevidím důvod, proč by to nemělo jít dál. Pokud pochopil princip kikru a cvičení s klikrem ho baví.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:10
- Nahlásit
PetraK
Tak mi u nás žádný rušný prostřední nemáme, ale přiběhne i z louky, kde má echt velký lákadlo a to rozrytý pěšiny od prasat, ale pravda jistě jsou situace, kdy by se na klikr vybodl a to například když pořádá závody kolem plotu se sousedovic psem. I když jsem to teda nezkoušela, ale myslím si to. Ale musíš vzít v potaz, že mluvím o Dorinovi, kterej je neskutečně rozmazlenej od našich, skoro nic neumí, protože když ti někdo systematicky ničí výcvik litováním psa a dovolováním mu všeho, tak to fakt ten pes moc vycvičit nejde, takže mylsím, že na to je naklikanej fakt dost. Jo s Kimem by to bylo jiný, než ohluchl, poslouchal jak hodinky, bohužel klikr neslyší a taky nevím, v 10 letech už by asi taky moc nadšenej na změnu nebyl.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:12
- Nahlásit
PetraK
Couvání nebylo s klikrem, to už je dávno, když by Kim mladej, teď mu je 10, to tu ještě žádný klikry nebyly, učila jsem je to a i dneska učím spíš klasicky na mlsky, jak už jsem psala, klikr mám jen s druhým psem Dorinem na zpestření, ale na výcvik ne.
Ale nemyslím, že s klikrem by byl výsledek jiný, špicovi když se něco nelíbí, tak se zabejčí a nehneš s ním ani za zlatý prase a to že jsem kolikrát i zkoušela i dost po dobrým, např. grilovaný kuřátko a tak.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:19
- Nahlásit
Maya
Couvání nebylo s klikrem, to už je dávno, když by Kim mladej,
a tak, jde o jinýho psa. tož to jo.
Ale nemyslím, že s klikrem by byl výsledek jiný
no on ten klikr jakoby není ani potřeba moc - já teda s ním v některých situacích ráda pracuju, protože je pro mě pohodlnější a pro psa vždy jednoznačný, než hlasový označení, že se trefil do toho co hledal.
špicovi když se něco nelíbí, tak se zabejčí a nehneš s ním ani za zlatý prase
ty ale zapomínáš na jednu podstatnou věc , která k práci s klikrem - či k pozitivnímu výcviku patří - že to není o tom, že se tomu psovi něco nelíbí právě, ale o tom, že se to psovi líbí, vzhledem k tomu, že on má jakoby tu páku na tebe (a to by se při špicím přístupu :
špic udělá všechno proto, aby potěšil sebe.
o kterém píšeš. A při špicí inteligenci, špicovi jevilo jako velmi dobrá věc. Oni by totiž taky jinak asi těžko vystupovali v těch cirkusech, přece.
bohužel klikr neslyší a taky nevím, v 10 letech už by asi taky moc nadšenej na změnu nebyl.
to neslyšení je blbý, dalo by se to ale nahradit případně posunkem?????? - jen si tak přemýšlím. ale nemyslím si, že by nebyl moc nadšenej. ono mít možnost vypáčit něco z pánečka, to se většinou psům opravdu líbí. Jde jen o to, jak se jim to nastaví si myslím.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:36
- Nahlásit
ja to vidim spis tak, ze spic rychle ztrati zajem a jak jednou neco povolis, je problem pak to napravit.
Ja su zvykla na seltky, ktery udelaj cokoli kdykoli, ale u me je spis ta neduslednost a trochu i nestihacka kdyz su 11h denne pryc a nekdy i dyl, kdyz neco potrebuju ve meste, tak su vecer rada ze se podlachni a ucesou a na brani zvlast ven neni ani sila...
Jak psala vero, je mozny ze s halti to nedotahnu to chozeni u nohy a bez halti mozna taky ne... Ale bestii mlsek v ruce nezajma, pokud ho nedostane okamzite jak ho tam zmerci
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:42
- Nahlásit
Maya
tož určitě máš pravdu, znáš je... a věřím, že jiní jsou . ale na druhou stranu, nevystupovali třá v cirkusech?
cernej caj
le bestii mlsek v ruce nezajma, pokud ho nedostane okamzite jak ho tam zmerci
no, já začínala tak, že jsem mávala buldozérovi před nosem párkem a on se tvářil, že tam žádnej párek není tak máš furt lepší pozici
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:46
- Nahlásit
cernej caj
na brani zvlast ven neni ani sila...
mohla by sis teda vzít za cíl, že to zkusíš naučit jednoho psa. a viděla bys...
ale úplně chápu, že když čék dojde pozdě večer domů, tak není ta síla, i kdyby důslednost byla...já bych to taky nedala, jít večer dvakrát něco trénovat. ostatně jak jsem teď vyřízená, tak jsem ráda, že se prostě jen tak procházíme, nemám elán na nic jinýho (no a kruci ono se to u nás hnedle okamžitě projeví).
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 19:25
- Nahlásit
Rrrumstaajn
vy ste zase pisalistky!
Maya
Naučit chodit rovně, pak začáteč, kličkovat, jo pak strávíš hoďku pochodováním po zahradě sem a tam se psem,
To teda chudak pes, i kdyz je fakt, ze po hodine uz asi zadnej tahat nebude.
Nemyslím si, špic je mohem samostatnější než třeba ovčácká nebo lovecká plemena, historicky s člověkem nikdy nespolupracoval, ale hlídal sám a jinak po něm nikdo nic nechtěl,
Perdela terieriho na tebe! Samostatna jednotka, IQ psiho Einsteina, palice palicaty - to je vyzva spravna! Dumat, jak na nej, menit pristupy, co plati na rtw, na to perdel trhne ramenem, motivace? - pamlsky pcheee, hracky? - to vubec - nejvic udela prosta radost, jasne vyjadreny nadseni panicky. V cemz hrozne moc pomohl klikr, presne, jak psala Esuska:
k práci s klikrem - či k pozitivnímu výcviku patří - že to není o tom, že se tomu psovi něco nelíbí právě, ale o tom, že se to psovi líbí,
cernej caj
a to vidim spis tak, ze spic rychle ztrati zajem a jak jednou neco povolis, je problem pak to napravit.
Ja myslim, ze neni psa, plemene, se kterym by se nedalo pracovat, jsou jen lide "lini", malo hledajici cesty a zpusoby, jak na takovyho psa/plemeno. (to myslim vseobecne, ne na tebe) Takze kdyz spic ztraci rychle zajem, chce to pracovat postupne, malinku polehounku zvysovat kriteria... Vsechno jde, kdyz se chce.
|