| Autor |
Zpráva |
rendik
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 23:01
- Nahlásit
Potřebovala bych poradit ohledně šňůry při nácviku přivolání.Když začal můj hafík asi v 7 měsících při přivolání "stávkovat",pročetla jsem na netu všechny možné i nemožné diskuze,koupila patnáctimetrovou šňůru na prádlo (nechtěla jsem odstříhávat stopovačku),připevnila k ní karabinu,připla na obojek a hafík šlapal jako hodinky.Rodičům jsem snad stokrát vysvětlovala,že pes tu šňůru na procházce prostě mít MUSÍ,ale marně.Brali ho do lesa bez šňůry s tím,že když pes půjde za mnou,otočí se a uteče,tak místo se šňůrou si můžu trhnout tak akorát nohou a vyprávěli mi,kdy se jaký pes uškrtil když utekl s vodítkem.Tak jsem výcvik na šňůře vzdala a cvičili jsme přivolání na hračky a na pamlsky.Teď (v jeho 9 měsících) jsme začli chodit na procházky se čtyřletým zlatým retrívrem,který nemá přivolání na 100% a občas v lese prožene srnky.A můj Kim po vzoru svého staršího kámoše začal utíkat po srnčích stopách nebo přímo za srnkami.Můžu volat,pískat,tleskat-běží a neslyší.Nechci aby tohle dělal a tak jsem uvažovala o tom,že se vrátím ke šňůře.Trochu se ale bojím,že mi opravdu uteče i se šňůrou nebo že to stejně bude na nic,protože rodiče ho s tou šňůrou ven brát nikdy nebudou...Co si o tom myslíte?Co byste mi poradili?
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 23:05
- Nahlásit
No v prvé řadě si musíš vychovat rodiče. I když s tou šňůrou to taky není tak jednoduché. Moje malá by jí taky potřebovala. Jenže ona nemá přivolání jen od ostatních psů, když si hraje. No a ostatní psi jsou v parku. Takže pokud bych jí pustila se šňůrou, tak nejen oběsím všechny psy, co si s ní hrají, ale ještě se mi na ní nabalí desítky hovínek....
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 23:34 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Souhlas s Joker, pokud nebudou rodice respektovat vychovu tveho psa, at s nim radsi do lesa nechodi! Vic skody nez uzitku!!
Jinak privolani od psu a zvere se neda srovnat, jakmile se v psim pubertakovi probudi lovecky pudy, navrat ke snure je jedinym resenim! Se snurou ti proste, rendik pes utect nesmi, nejakou dobu na vychazkach bude pes limitovan delkou snury, kterou postupne muzes prodluzovat, pak ji bude po zvladnuti povelu NESMIS nebo NE courat za sebou - a vzdy mas jeste sanci pri nenadalem vybehnuti psa ji zaslapnout a psa strhnout zpet... Ja jsem se k podobne metode dopracovala pri odnaucovani loveni me terierky, trvalo to rok a funguje to!
Ale vice info ziskas od cloveka zkusenejsiho nezli ja, ktery se snurou pracuje jiz dlouho - takze dukladne procti http://www.psycholog-psu.com/problem.html Jak naučit přivolání a Nežádoucí lovení!
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 19:23
- Nahlásit
Rodiče jsou hrozní,i když jim to zakážu,tak s ním určitě do lesa chodit budou.Někdy přijedou domů dřív než já,tak ho vezmou na procházku,úplně klidně s ním půjdou do lesa bez šňůry a vsadila bych se,že mi o tom pak ani neřeknou. Ale myslím,že mi nic jiného než ta šňůra nezbývá..jestli to rodiče nehodlají respetkovat a chtějí aby honil zvěř a kdykoliv ho mohl zastřelit myslivec-to je jejich věc,ale u mě tím končí-už bych s nima do konce života nepromluvila!!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 19:54
- Nahlásit
rendik
Ci je ten pes? Tvoj alebo rodiny? Kto sa on najviac stara? Moj je proste moj, nik ho nemoze brat von bez mojho dovolenia... Tak sa nejak dohodnite
|
Anonymní
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 20:31
- Nahlásit
pigie
No,to je složitý...Spíš můj,ale a našima je to těžký...no pokusim se s nima nějak dohodnout.Taky je u vás tolik sněhu jako tady?
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 20:32
- Nahlásit
pigie
ten anonym jsem já,zas jsem se zapomněla přihlásit...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 20:46
- Nahlásit
rendik
No, snehu napadlo az dnes asi 8cm. Tak Hugo je z toho cely mimo Vala sa po nom, hadze kotrmelce a tak. Ja som si dost vydupala, aby sa k Hugovi spravali akoze je moj. Takze ziadne krmenie, pokial nedovolim, nikam ho nebrat pokial nedovolim a tak. Moj otec tomu hovori, ze je vo vaznici, ale aspon to mam pod kontrolou
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 20:55
- Nahlásit
pigie
Před Kimem jsme měli NO,toho si naši pořídili když mi byli 4 roky,takže byl jejich.Já jsem tak od třetí třídy chtěla pudlíka nebo nějakého menšího psa,který by byl MŮJ.Řekli mi,že až Kazan (ten ovčák) umře,tak další pes bude můj.O Kima se starám nejvíc-krmím ho,hned jak přijdu ze školy tak s ním jdu ven,chodím s ním na cvičák...Ale když nejsem doma,nebo když mám školu do půl čtvrté a domů se dostanu pozdě,tak s ním jdou ven...S našima je to těžký,ale tohle mě fakt štve,takže si na mě budu muset došlápnout .
Tady dneska nasněžilo asi 20 centimetrů-prostě paráda.Kim vypadá jako sněhová koule ..Zítra bude tahat sáňky...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 21:02
- Nahlásit
rendik
Mne hovor, snehova gula Hugo mal na sebe asi 4kg snehu, ked prisiel domov a nie len na nohach!!! A dostal na Vianoce novu vlastnu postel. Matrac o rozmeroch 150x100cm, takze uz sa nam tak vehementne netlaci do postele. Je totiz pri posteli a nadvazuje na nu
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:26
- Nahlásit
pigie
ta postel je super nápad!Kim dostal k Vánocům pochoutky a mega psí tenisák.Kim když dneska večer roztál,tak z něj byly asi dva litry vody.Ale hrooozně se mu tem sníh líbí-hledá závěje a pak se válí.Když vstane,tak většinou vypadá jako panda ...Taky dneska tahal sáňky (prázdné) a docela mu to šlo..
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:33
- Nahlásit
rendik
Nooo, tusim som ho prechvalila s tou postelou. Ono, ked spime v nasej dvaja, tak spi na vlastnej, ale ked som v posteli sama, tak si vleze ku mne. Priatel to nazval, ze ma strach z prazdneho priestoru medzi nami, tak ho proste musi vyplnit!
Mega psi tenisak, pozname, mame doma 3 kusy rozkusnute na polovicu Huga potesil novy bavlenny uzol, vratilo ho to do uplne malych stenacich cias Vacsiu radost som mu ani urobit nemohla. Nevymenil ho aj za najvacsiu mnamku susene pluca!
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:38
- Nahlásit
S tou šňůrou se mě osobně moc nedařilo. Buď jí čuba měla zamotanou v nohách,takže jsem jí stejně nemohla použít nebo byla úplně jinde,než jsem potřebovala a povětšinou navíc neustále od výkalů. Takže jsme od ní ve finále upustily a jedeme jen na pamlsky, hračky a pochvaly a musím zaťukat,fungíruje to. Pravda,zatím ne 100%, ale je ještě mladá a navíc puberťák,takže jí ještě nějaké věci toleruji. Když neposlechne a já na ní tím pádem nemůžu,tak po ní vrhám co je po ruce(klíče,kamínky,klcíky). Hlavně když vidím,že je v zápalu hry s jiným psem, tak to mnohdy ani nezkouším,hlavně ne zezačátku,abych si nemrvila přivolání. učím jí totiž, že prostě musí a hned na první. Nic neopakuju a pokud se rozmejšlí, tak jen zavrčím mezi zubama její jméno a už cupitá.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:39
- Nahlásit
pigie
No jasně,strach z prázdného prostoru nebo strach z osamělosti paničky !
Bavlněný uzel jsem ztratila na procházce,takže budu muset dojít do zverimexu pro nový,Kim ty uzly taky miluje-ale nejradši má rukavici,jak jí venku sundám a položím,tak mi pak dá hodně práce jí dostat zpátky.Když už mi jí dá,tak je cela oslintaná,občas rozkousaná a to oslintané pak zmrzne..Ale hlavně,že má pejsek radost .
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:45
- Nahlásit
kejta
No, presne tak to bolo s nami, ale bohuzial, privolanie na 90% pre mne nie je privolanie. Ked sa mi rozbehne za psom s umyslom hrat a ja vidim, ze ten pes sa hrat nechce, ale zabil by ho, tak mam pocit, ze snura by v tomto dost pomohla Tiez som ju prestala pouzivat z rovnakeho dovodu ako ty a fungovalo to... Ale zostali sme stagnovat na tych 90%... Preto rozmyslam, ze sa k nej vratim, prave kvoli jeho vyjazdom za psom, ked je odo mna vzdialeny. Ked je pri mne, tak ho zbrzdim, tiez zavrcim meno a zostane pri mne. Ja chcem mat privolanie na 100%, aj ked viem, ze pri tomto trdlovi asi tazko...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:46
- Nahlásit
rendik
Rukavice tiez miluje a dokaze ich dat aj dolu z ruky. Je to nesvar, ktory ho naucil otec a teraz mi kvoli tomu kritizuje psa, ze je nevychovany... Akoby zabudol, kto ho to naucil... Stacilo jedno popoludnie v snehu minuly rok... Pes sa fakt rychlo uci ked chce!
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:51
- Nahlásit
pigie
Kim by je rád taky sumdaval z ruky,ale to mu nedovolím ...Obdivuju ty asistenční psi,kteří všechny věci (i rukavice ) bez protestů odevzdají-zajímalo by mě jak je to učí...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:51
- Nahlásit
Já šňůru teĎ zvažuju, mlaďoch se ode mne začíná docela dost vzdalovat. 2 krát mi zdrhnul za srnou.
Ale šňůra vše jak píšete (zmrzlá, motá se, hovn...), navíc když se mu motá, tak ji kouše. Když jdu s balonkem nebo klacky či jakákoliv "se mnou činnost" tak je u mně pořád...
Když jsem pak viděla srnky, tak jsem ho stylem "opovaž se" upozornila včas a nerozběh se. Ale kdyby vyběhly před náma, tak...
Tak nevím no, taky bych to nerada zkazila.
Přivolání na 100% - a to opravdu existuje?
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:53
- Nahlásit
Tak tenhle problém s ní nemám. Ona se nechá odvolat třeba i z rozběhu za psem, spíš je problém,když jí pak pustím a oni si spolu hrajou, tak tam už má šance je taky jen 90% a protože jí chci mít 100%, tak jí napřed nechám trochu si zablbnout a pak jen zavelím jdeme nebo ke mně a ona neštěstí jde. Velký problém mám ale také se zvěří,když jí zmerkne dřív než já nebo jí přímo před čumákem nějaká proběhne. Tam už je má šance na přivolání 50 na 50.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:55
- Nahlásit
kejta
Co máš za psa? Tak to máš jak já...
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:57
- Nahlásit
Na odbíhání a nehlídání si mě už si holky dávaj majzla,vždy jim totiž někam záhadně zmizíma ony se pak musej moc snažit,než mě najdou. teď v zimě to jde dobře se schovat,stačí jen zalehnout.Až to roztaje bude to horší,pak budu mudset zase lézt na stromy. Výhoda je,že je z něj i vidím,ale ony mě ne.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 19:59
- Nahlásit
Lézt na strom, to mě ještě nenapadlo
On je ale potvora, na louce, kde je dobře vidět a já nemám kam zalézt a navíc kde to zná se vzdaluje více. (Tam to právě řeším balonkem a pořádnou hrou...)
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 20:00
- Nahlásit
mám dva bandogy.jsou to pěkný vychcaný mrchy.ta mladší má přivolání jen když letí i ta starší. Ale ne,tak hrozný to zase není,taky se snaží bamblka. Teď už maj na mě taky fígle.Jedna hlídá mě a druhá letí omrknout psa nebo další co jí zajímá a pak se vystřídaj,zmije. Ale občas se mi to i tak povede,je pěkně vypéct.
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 20:02
- Nahlásit
no na stromě máš přehled co dělá,ale on nemá přehled,kde jsi ty a navíc ho nutíš používat i čumec.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 20:02
- Nahlásit
Jak jste to dokázaly?!Mě zdrhne i jen po stopě..Když je u mě,tak ho taky jakž takž zbrzdím,ale když běhá třeba s tím retrívrem nebo když se vzdálí,tak můžu dělat co chci,můžu mít vagon hraček,buřtů,..ani se za mnou neotočí (ještě musím zkusit píšťalku)...Dneska byl na šňůře dvakrát-jednou jsme s ním byla sama a to byl v pohodě-ani se nemotal,podruhé jsme byli s tím retrívrem a to motal retrívra a jeho paničku ...Fakt ale nevím co dělat,nic kromě té šňůry mě nenapadá.Mám šňůru na prádlo-ta mi nemrzne,ale zase se špatně chytá .
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 20:03
- Nahlásit
rendik
chaaaa, Hugo tiez odovzda, ale len ked zavelim pust
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 20:03
- Nahlásit
Mě ta šňůra hlavně srala,když s ní čuba lítala se psama.Měla jsem dost strach,aby se mi za ní někde nezachytla a v tý rychlosti si nestrhla vaz nebo neublížila nějak jinak.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 20:04
- Nahlásit
No, tak mne na stopu sa vytoto na srnu tiez, ale akonahle vidi psa, ktory je velky a mohol by sa s nim hrat a Hugo nie je v okruhu 3 metrov, tak mam 50 na 50. To je jediny nas problem
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 20:05
- Nahlásit
kejta
Mě ta šňůra hlavně srala,když s ní čuba lítala se psama.Měla jsem dost strach,aby se mi za ní někde nezachytla a v tý rychlosti si nestrhla vaz nebo neublížila nějak jinak.
|
kejta
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 20:05
- Nahlásit
zkus taky to schovávání a nech ho pořádně vydusit,ať se učí si tě hlídat.
|