| Autor |
Zpráva |
Mel
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2008 16:17
- Nahlásit
pawLINka
možná se budeš divit, ale na běžné nošení ho opravdu nepoužívám... Používám ho na obranu a to jen kvůli svému vlastnímu selhání (resp. jako začátečníkovi mi zku*vili psa na obranách).
A nezlob se na mě, ale napsat v jedné větě, že páníčci jsou začátečníci, tak musí nosit ostnáč - to je dobrá zhovadilost.....
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2008 16:32
- Nahlásit
Mel
Psala jsem, že to obhajovat nebudu. Psíka neznáš, majitele neznáš... Odsoudit je jednoduché a je to tvoje věc stejně tak jako je jejich věc, že mu dávají do smečky psů ostnáč, aby ho mohli popřípadě okamžitě usměrnit. (přeci jen je to pitbull, že..?)
Já jsem ostnáč třeba na Jessu nepoužila v životě v žádné situaci, na Delinku ze začátku, kdy potřebovala ujasnit, že slepičky a kočičky se nepapají, na Toma ho občas dám, abych jeho pinčí povaze vysvětlila, že na zavolání se prostě přijít musí a na Aarona ho dávám automaticky vždy, když s ním jdu cvičit a občas mu ho dá páníček, aby mu připomněl, že se nepapají pro změnu pejsci... Prostě než škrtit psa na stahováku a ničit mu krk, tak mu raději dám ostnáč a lehce škubnu. Ono to není o tom, že dám psovi ostnáč a škubu s ním ze strany na stranu nebo ho vyvěsím do vzduchu a podobné nesmysly
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 10:20
- Nahlásit
Důvody proč bych ostnáč toleroval:
- naučení chození u nohy u zvláště natvrdlých pejsků - čistě pouze na to chození.
Proč ne:
- upozornění proč nepapat psi/kočky atd.. / zabránění papaní psů/koček atd..
Je-li pejsek ochotný přestat jen pro takovou drobnost jako jsou ostny na obojku je evidentní že ostnatý obojek je zbytečný a jen slouží k odlehčení práce majitele.
Naopak pokud je pes dost "tvrdý" tak taková sranda jako jsou ostny ho nezajímá a tedy obojek je na nic.
---
Pro opravdu tvrdé a velké psi bych doporučil jedině kšíry protože si dokážou ublížit i na opravdu širokém obojku.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 11:32
- Nahlásit
pawLINka
neobhajuj, je to tvoje věc, komu dáváš štěně.... jestli ti přijde v pořádku dát štěně někomu, kdo nezvládne jeho temperament, pak já s tím nic nenadělám.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 13:13
- Nahlásit
Mel
neobhajuj, je to tvoje věc, komu dáváš štěně.... jestli ti přijde v pořádku dát štěně někomu, kdo nezvládne jeho temperament, pak já s tím nic nenadělám.
Jéje, to jsi mi to dala teda.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 13:37
- Nahlásit
ZdeNek_K, Mel
Určitě se po mě svezete, že hájím pawLINku, ptž jsme kámošky...
Ale ráda bych podotkla jednu věc. Vy, tak roky diskutující po internetu jste ještě pořád schopni odsoudit bez znalosti věci? Se znalostí pouze z několika fotek a pár řádků, ve kterých vám viceméně paw omítla něco vysvětlit? A dost možná odsuzujete i proto, že se odmítla bavit.
No, každopádně já paw znám, viděla jsem ji několikrát při výcviku psů a myslím si, že velice dobře ví, co dělá. Na rozdíl od vás dvou, kteří jste ji neviděli ani na vlastní oči, nedejbože při práci se psem.
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:07
- Nahlásit
bullvnouzi
Někoho odsuzuji? Jen sem řekl kdy to chápu a kdy ne.Osobně a to po dosti nepříjemných zkušenostech si myslím že se psi typu buldok se má řešit vše jen po dobrém a jakékoliv řešení silové vždy znamená jen a jen selhání majitele které se navíc dřív nebo později nepříjemně vrátí. Pokud si tedy někdo chce ulehčit práci tak se v budoucnu nesmí divit až se mu to vrátí ... .
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:19
- Nahlásit
ZdeNek_K
Nj, jenže to, že ty máš nepříjemné zkušenosti ještě neznamená, že takhle to funguje všude... Nepříjemná zkušenost může plynout z chyby, kterou sis neuvědomil. A někdo jiný s tímto může mít příjemnou zkušenost, ptž chyby nedělá.
A jako postoj vždy a za každou cenu po dobrém...? Z toho mi plyne pěkně rozmazlenej fracek pes. Ale to je zase moje zkušenost a netvrdím, že ty nemůžeš mít jinou.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:27
- Nahlásit
bullvnouzi
Vy, tak roky diskutující po internetu jste ještě pořád schopni odsoudit bez znalosti věci
no, za ty roky diskutování tady vím, že ostnáč je fuj a rozhodně se s nim vytahovat nebudu...
Chápu ostnáč u výcviku jako korekční pomůcku (a ani tam se mi nelíbí). A rozhodně to nepatří do rukou začátečníka, co nezvládá temperament svého psa - kór když je to ještě štěně...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:27
- Nahlásit
ZdeNek_K
Ale na tosu se musí jinak než na bulla. každý pes je individualita, ale i každá rasa má svoje mantinely.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:31
- Nahlásit
Mel
Ach jo. Já osobně si myslím, že velice záleží na posouzení jednotlivého případu. A taky si myslím, že za ty roky výcviku mrtě různých psů na cvičáku pawLINka s Lukášem moc dobře vědí, co ano a co ne.
že ostnáč je fuj a rozhodně se s nim vytahovat nebudu...
Neproběhla tady někde fotka Garyho s ostnáčem?
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:32
- Nahlásit
bullvnouzi
Neproběhla tady někde fotka Garyho s ostnáčem?
se nechcu zastavat bo tak, ale Mel psala vejs, ze ho pouziva jenom pri obranach nebo neco takovyho......
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:37
- Nahlásit
bullvnouzi
možná se budeš divit, ale na běžné nošení ho opravdu nepoužívám... Používám ho na obranu a to jen kvůli svému vlastnímu selhání - to jsem psala o kus výš...
A nezlob se na mě, já neznám ani pawlinku, ani lukáše, ale názor, že pes musí nosit ostnáč, protože majitelé jsou začátečníci a nezvládají jeho temperament mi na udělání názoru stačí Prostě pitbul je drsňák, tak nejlepší výchova je kopancema... to už mi taky někdo říkal
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:40
- Nahlásit
Mel
Prostě pitbul je drsňák, tak nejlepší výchova je kopancema...
Nevkládej jiným slova do úst, ano?
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:42
- Nahlásit
Mel
Prostě pitbul je drsňák, tak nejlepší výchova je kopancema...
Ano. A zmrvenou fenu Delirii dokopali k tomu, aby se snesla s Jessou. A aby si dokonce hráli. Víš, ona ji Hršekla kopala málo, tak ji museli kopat ještě víc. Nakonec je to i vidět, že ostnáč používat neumějí přímo na ní. Je to zdrcenej, vyřízenej a mlácenej pes.
Ne, Mel. Vážně. Nevíš, neznáš. Odsuzuješ. ŠKoda.
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:45
- Nahlásit
bullvnouzi>
Aby si se nedivila, hodně majitelů buldoků došlo k tomu že jakékoliv silové řešení je špatné. Myslím že to zjistí dřív nebo později každý majitel, bohužel některý si nepřipustí že udělal chybu a svede to na psa,konstelaci hvězd a podobné věci.
Mucholabka>
Tosa je bull, i když to není úplně zřejmé tak tosa má k buldokům (do roku cca 1900) blíž než pitbul. Odhadem více než 60% krve má z původního buldoka a to podle mě je zhruba tolik kolik má pitbul. Kromě toho samozřejmě tosu a pitbula nesrovnávám i když v mnohých vlastnostech jsou si podobní tak v mnohých se až neuvěřitelně liší.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:48
- Nahlásit
ZdeNek_K
Není nad správnou, rychlou a účinnou korekci. Toť můj názor.
A je třeba rozlišit, zda ten, kdo jakoukoliv korekční pomůcku používá, to používat umí, ví kdy, za jak dlouho (jak rychle) a jakou silou ji použít a nebo zda ji používá jen tak, že si myslí, že to umí a psovi tak jen škodí.
Howgh.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 15:10
- Nahlásit
ZdeNek_K
Tosa je bull, i když to není úplně zřejmé tak tosa má k buldokům (do roku cca 1900) blíž než pitbul.
Hádala bych se, zvlášť tosa v dnešní FCI podobě s tou původní má málo společného.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 15:16 - Změnil/a: pawLINka
- Nahlásit
ZdeNek_K
Ano, silové řešení JE špatné. A může se to otočit proti majiteli psa. Poznal to bývalý majitel naší Jessie. Dával ji pryč s tím, že je agresivní a je o tom přesvědčen dodnes. Z jejího chování jsme pochopili, že ji mlátil a ona si to nenechala líbit a pokousala ho...
Na druhou stranu Delliria byla mlácená a kopaná. Nevím přesně co jí kdo kdy udělal, ale že byla mlácená bylo z jejího chování zcela evidentní, protože když se pes počůrá jen když někdo zvedne hlas (a ani ne na ni), tak je to více než jasné.
A přesto ta druhá fena ostnáč dostala. Byla totiž zcela imunní vůči jakémukoliv fyzickému trestu. Když viděla například kočku (nebo napadla naši druhou fenu), tak byla zcela mimo sebe. Dostala dlouhou šňůru a na krku měla stahovák. Když jsem s ní cukla na stahováku, tak se rozkašlala, protože to škrtilo. Tak dostala ostnáč. Na něm stačilo zlehka trhnout šňůrou, přivolat ji k sobě a pomazlit (pamlsky zcela odmítala, když byla ve svém transu). Nemohla jsem na ni prostě použít trest takový, jakým jsme "napravili" Jessie. Pro Jessie je trest, když na ni člověk zařve a není potřeba používat nic jiného. Když bych ale zpočátku zařvala na Delu, tak si lehla na zem a počůrala se v očekávání fyzického trestu. Nevím jestli to pochopíš z toho co jsem napsala. Je to totiž v podstatě nelogický postup, ale k nápravě psychiky tohoto konkrétního psa to byla jediná možná cesta. Dnes, když pochopila, že zvýšený hlas neznamená fyzický trest, tak když něco provede (např. žere co nemá), tak ji okřiknu a ona beze strachu přijde ke mně pro pochvalu za to, že přišla...
A ano, zvládla bych to i bez ostnáče, ale za jakou cenu? Že se mi bude škrtit na stahováku? A proč?
Tohle píšu jako vysvětlení toho, proč používám ostnáč já. Proč ho používá někdo jiný je zcela jeho věc...
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 15:55
- Nahlásit
Mucholabka>
Tosa FCI a Tosa JP jsou dva naprosto rozdílní psi. I když pár psů u nás má docela blízké předky z JP ale je jich naprosté minimum. Tedy ano Tosa FCI nemá s buldokem nic společného, o tom nemá smysl debatovat.
pawLINka>
To že k dobrému výsledku může vést i špatné řešení je známé, že správné řešení problému nemusí nutně znamenat i dobré je také pravda. Dokud si člověk toto uvědomuje tak většinou nevzniká problém ale ten nastane když si člověk myslí že používá správné řešené a přitom pouze odsouvá problém nebo přímo zakládá na další. Další věc je to že správné a dobré řešení může trvat déle než ostatní řešení ale v budoucnu se to většinou vrátí.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 16:01
- Nahlásit
ZdeNek_K
Dobře, když tady tak hezky filozofuješ, tak by mě zajímalo jaké by podle tebe bylo správné řešení u té feny co jsem psala svůj postup... Když ten můj byl tak špatný a problém se mi vrátí dle tvého příspěvku. Tudíž se z ní zase stane ten uzlíček nervů, co napadá všechno živé a počůrá se při troše nátlaku. (trocha nátlaku znamená např. když se počůrá když jí při povelu sedni zatlačíš na zadeček...)
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2008 07:51 - Změnil/a: ZdeNek_K
- Nahlásit
pawLINka>
Opravdu považuješ za správné řešení umístit psa co napadá vše živé do smečky? Samozřejmě je to nesrovnatelně lepší řešení než ji nechat tam kde byla.
Ovšem tento případ nemá nic společného s tím štěnětem, nebo si ho bila a majitelé teď řeší podobný problém? Tedy zpět na začátek a to znamená proč normální štěně má ostnáč? Že štěně je divoké a neposlouchá? Jaké hrozné překvapení to pro majitele asi bylo .... .
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2008 12:28
- Nahlásit
ZdeNek_K
hele tvoje rady mě pobavily např. zde http://www.cz-pes.cz/diskuse/7_8990_2.html, ale nejen tam. Ve většině věcí s tebou prostě a jednoduše nesouhlasím, ani s tím, jak vlastně sám píšeš o svém psu, tak snad to tady nerozjede "další vlnu".
Opravdu považuješ za správné řešení umístit psa co napadá vše živé do smečky
jasné, paw ji tam prostě vypustila a počkala co se bude dít Je zázrak, že to přežila celá smečka, to bude asi tím, jak sme blízko svatého Hostýna!
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2008 14:18
- Nahlásit
ZdeNek_K
Opravdu považuješ za správné řešení umístit psa co napadá vše živé do smečky? Samozřejmě je to nesrovnatelně lepší řešení než ji nechat tam kde byla.
Neodporuješ si trochec...?
Tedy zpět na začátek a to znamená proč normální štěně má ostnáč? Že štěně je divoké a neposlouchá?
Myslím, že jsme opravdu opět na začátku. Vůbec netušíš, proč, co, jak, kdo, kde a furt do toho rejpeš. I když ti pawLINka řekla, že to vysvětlovat nebude. To ti jako odpověď nestačí?
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2008 14:51
- Nahlásit
Sijes>
By mě zajímalo co ti vadí, nejspíš to že si dokážu připustit že může nastat chyba/náhoda/nehoda a jsem ochotný nést i případné následky a dokonce jsem tak zlí že bych rád aby si to uvědomili i ostatní.
bullvnouzi>
Nereju, jen jsem řekl že nevidím důvod proč ostnáč dávat a bylo mi vysvětleno že to bez něj prostě nejde ..... . Konečně je to čistě vaše věc, mě je to putna.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2008 14:59
- Nahlásit
ZdeNek_K
Konečně je to čistě vaše věc, mě je to putna.
No, konečně jsme došli k rozumnému závěru. Nemá smysl polemizovat o něčem, o čem se stejně nedozvíš pořádně pravdu..
A můžeme se vrátit k té Delině. Jak je to s tím Opravdu považuješ za správné řešení umístit psa co napadá vše živé do smečky? Samozřejmě je to nesrovnatelně lepší řešení než ji nechat tam kde byla. ?
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2008 12:14
- Nahlásit
ZdeNek_K
By mě zajímalo co ti vadí, nejspíš to že si dokážu připustit že může nastat chyba/náhoda/nehoda a jsem ochotný nést i případné následky a dokonce jsem tak zlí že bych rád aby si to uvědomili i ostatní.
A psal tady někdo, že nejsem ochotna nést následky? Já sama nejlépe vím, co mám doma. JÁ tu fenu vlastním, JÁ tu fenu znám, JÁ vím kde jsou její hranice. Promiň, ale jak můžeš vypouštět takové věci, když jsi nikdy neviděl mě a co je důležitější - ani tu fenu..?
Chyba/náhoda/nehoda se může stát i u psů, kteří nepocházejí z takových podmínek jako ona...
Bože bože, miluju když někdo mluví do něčeho, po čem mu je houno a navíc když neví o čem mluví, protože jak psala bullvnouzi - nevíš, neznáš, nesuď...
A koneckonců taky by mě zajímalo co jsi chtěl říct tímhle:
Opravdu považuješ za správné řešení umístit psa co napadá vše živé do smečky? Samozřejmě je to nesrovnatelně lepší řešení než ji nechat tam kde byla. ?
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2008 12:42
- Nahlásit
ZdeNek_K
a ony obojky a vodítka neslouží k ulehčení práce psovodovi?
|
Alenka a leopardi kluci
Člen |
# Zasláno: 28 Lis 2008 20:32
- Nahlásit
Dlouho jsem tu nebyla, tak jedna z novejsich fotek Astiny:
Je to z vycvikoveho vikendu, dalsi fotky najdete tady.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2008 12:09
- Nahlásit
Alenka a leopardi kluci
Teď mi upe připomněla Garyho od Mel.
|